Vi har tagit en närmare titt på elektriska häcksaxar som drivs med batteri eller sladd för att se vilka modeller som presterat bäst i test inför sommaren 2023.
För de flesta villaägare som inte har väldigt långa häckar så är batteridrivna häcksaxar det bästa alternativet idag. För mindre tomter kan elektriska med sladd vara ett alternativ. Vi går igenom testresultat för att se vilka som verkligen presterat bäst överlag.
- Mycket bra motorkraft även för tjockare grenar
- Bra uthållighet med fulladdat batteri
- God kvalitetskänsla och bra ergonomi
- Mycket bra ljudnivå för en elektrisk häcksax
- Väger lite mer än flera andra bra alternativ
- Stark motor och blad gör klippningen enkel
- Relativt lätt att hantera
- God balans gör att den ligger bra i handen
- Kräver förlängningskabel för att täcka ytorna du behöver
- Sladden kan bli jobbig för högre buskar
- Bra förmåga att klippa olika häckar & buskar
- Bra handtag som ger ett stabilt grepp vid användning
- Enkel att manövrera under klippningen
- Snabbt batteribyte
- Ingen extrem ljudnivå
- Svår att klippa höga häckar med utan teleskopsarm
- Något kort blad för tjockare häckar
- Quick Cut-tekniken effektiviserar arbetet
- Välutrustade handtag med softgrip ger ett bra grepp
- Syneon Chip säkerställer en längre drifttid genom smart drift
- Bra skyddsplåt ger skydd mot fingrarna
- Balansen upplevs som bra
- Inte lika stark som de bästa häcksaxarna
- Väldigt smidig och lätt häcksax att använda
- Bra grepp och god balans i vikten
- En tyst ljudprofil jämfört vissa andra modeller
- Bra skärm skyddar fingrarna vid greppet vid handtaget
- Väldigt prisvärd lösning
- Endast 18V ger en svagare styrka jämfört modeller med 36V+
Med en bra häcksax arbetar du dig snabbt igenom säsongens nya skott och kvistar samtidigt som du har styrkan att ta dig igenom grenar som börjat blir lite tjockare. God balans, bra styrka i motorn och ett svärd som räcker för dina ändamål är avgörande.
Här nedanför hittar du testvinnarna och andra modeller som utmärkt sig på ett bra sätt. Längre ner kan du läsa mer om vad du bör tänka på inför köpet av en elektrisk häcksax.
Einhell GE-CH 36/65 Li – Bäst i Test
- Testvinnare när Gör Det Själv testade häcksaxar
- Toppbetyg av konsumenter som köpt och testat
- Mycket bra testresultat i vår granskning
- Mycket bra motorkraft även för tjockare grenar
- Bra uthållighet med fulladdat batteri
- God kvalitetskänsla och bra ergonomi
- Mycket bra ljudnivå för en elektrisk häcksax
- Väger lite mer än flera andra bra alternativ
Priser för Einhell GE-CH 36/65 Li
1 890 kr | Till Butik | ||
|
Einhell GE-CH 36/65 Li är den bästa batteridrivna häcksaxen med bäst testresultat i vår granskning 2023.
Modellen har presterat väldigt bra i oberoende tester där den t.ex. utsågs till ”Bäst i Test” när Gör Det Själv testade batteridrivna modeller 2021. Även konsumenterna har gett den toppbetyg och är en av modellerna med bäst resultat när vi sammanställde det.
Modellen säljs utan batteri vilket är perfekt för dig som redan har 18V-batterier från Einhell. Den kräver dubbla batterier vilket ger 36V styrka, något som klart bidrar till den goda kapaciteten.
Två batterier bidrar även till väldigt bra batteritid och du klippa mycket innan du behöver ladda batterierna. Nackdelen är och andra sidan att två batterier drar upp vikten lite extra.
Det är dock väldigt enkelt att jobba med Einhell GE-CH 36/65 Li och dess långa blad på 720 mm tar sig lätt igenom lite tjockare grenar på 20-25 mm utan problem. Avståndet mellan tänderna är 30 mm vilket motsvarar maxkapaciteten innan du behöver ta fram grensågen.
Överlag presterar häcksaxen väldigt bra och äter sig snabbt igenom även lite tuffare buskage. Utan batterier är Einhell GE-CH 36/65 Li väldigt prisvärd men ökar snabbt i pris om du behöver köpa dubbla batterier och laddare. Däremot blir den aldrig dyr och med sitt goda testresultat vinner den utmärkelsen ”Bäst i Test 2023” och är ett väldigt bra köp enligt oss.
STIHL HSA 56 – Mycket bra batteridriven häcksax
- Utnämnd till "Bäst i Test" i äldre test
- Toppbetyg av konsumenter som köpt och testat
- Mycket kraftfull batteridriven häcksax som tar de flesta grenar
- Kort svärdslängd ger en väldigt kontrollerad känsla
- Bra kvalitetskänsla i maskinen och materialet
- God balans och bra ergonomi med handtagen
- Välkänd tillverkare med många val av batterier
- Kort svärdslängd gör det svårt att nå långt in över buskar
Priser för STIHL HSA 56 (med batteri)
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
STIHL HSA 56 är en kraftfull batteridriven häcksax som klarar av tuffa grenar. Tidningsmagasinet ”Gör det Själv” gav STIHL HSA utmärkelsen ”bäst i test” i sitt äldre test och utnämningen följs av mycket positiva kundrecensioner.
Den elektriska häcksaxen från STIHL har en batterikapacitet på 36 volt vilket bidrar till en bra motorstyrka. Däremot är den endast specificerad till att hantera grenar med tjocklek upp till 16 mm vilket förvisso inte är dåligt men det finns också kraftfullare modeller att tillgå om du har det behovet.
STIHL HSA 56 säljs av vissa återförsäljare både med batteri och laddare medan andra butiker säljer utan batteri och där du då kan välja kapacitet själv.
Själva svärdlängden är på 45 cm vilket ger en bra arbetslängd. Även om detta inte är revolutionerande långt brukar det räcka till de flesta ändamålen. Den korta längden gör att den är mycket lätt att arbeta med men blir också snabbt för kort på höga och tjocka häckar.
I diverse tester och recensioner syns en återkommande optimism kring ergonomin. STIHL HSA 56 har en tyst ljudprofil som gör att hörselskydd inte är ett måste såvida du inte har känsliga öron. Balansen förbättras också i och med att batteriet är placerat mellan de två handtagen. Det blir därmed inte övertyngd åt något håll och det blir lättare att ha en rak arbetsposition.
Den motordrivna häcksaxen är utrustad med ett bygelgrepp som består i två delar vilket har en positiv inverkan på säkerheten. De båda delarna fungerar som säkerhetsbrytare som är lätta att komma åt var du än väljer att placera händerna när du arbetar.
Slutsats
STIHL HSA 56 är en mindre och mycket smidig batteridriven häcksax och får utmärkelsen ”Rekommenderas” av oss baserat på sitt goda testresultat och betyg från konsumenter. Tidigare har vi gett den utmärkelsen ”Bäst i Test” och det är ingen tvekan om att det fortfarande är ett bra val.
Nackdelarna hos modellen ligger främst i det kortare svärdet jämfört många andra häcksaxar men gör samtidigt att den är mycket enkel att använda. Priset är också lite högre men inte tillräckligt för att påverka bedömningen.
Makita DUH523Z – Mycket prisvärd batteridriven
- Tredjeplats i äldre test av Råd & Rön
- Andraplats i äldre test av Gör det själv
- Toppbetyg av konsumenter som köpt och testat
- En av de mest prisvärda batteridrivna i vår granskning
- Väldigt smidig och lätt häcksax att använda
- Bra grepp och god balans i vikten
- En tyst ljudprofil jämfört vissa andra modeller
- Bra skärm skyddar fingrarna vid greppet vid handtaget
- Väldigt prisvärd lösning
- Endast 18V ger en svagare styrka jämfört modeller med 36V+
Priser för Makita DUH523Z (utan batteri)
1 796 kr | Till Butik | ||
|
Makita DUH523Z är en batteridriven häcksax som plockat hem bra placeringar i oberoende tester. När Gör Det Själv testade elektriska häcksaxar 2018 så placerades sig den bra och fick nästan toppbetyg.
När vi sammanställde konsumenters omdöme så hade Makita DUH523Z inte bara ett väldigt bra underlag från så väl svenska som internationella källor, de hade också bäst betyg med få nämnda problem.
Häcksaxen är utrustad med ett 18 volts-batteri som dock inte ingår vid köp. Detta är inget problem om du tidigare har produkter från samma Makita-serie då dessa även är kompatibla med DUH523Z.
Batterikapacitet på 18 volt innebär en svagare styrka än de modeller på 36 volt. Detta betyder att Makita DUH523Z fungerar bättre på tunnare grenar där inte samma kraft behövs.
Några klippsvårigheter beskrivs dock inte av varken konsumenter eller tester vilket tyder på att den lever upp till skärkapaciteten på 15 mm tjocka grenar.
Svärdets längd på 52 cm gör att den räknas till de mindre medelstora häcksaxarna vilket förvisso bidrar till bra ergonomi men kan bli problem om du har en riktigt tjock häck som är svåråtkomlig.
Bland tester och omdömen poängteras gång på gång den fördelaktiga designen. Det är en lättanvänd häcksax och trots en ljudnivå på 83 dB enligt specifikationerna upplevs den som relativt tystgående jämfört med andra modeller.
Säkerhetsläget förbättras också markant i och med att fingrarna skyddas mot knivarna bakom en stor skärm. Bygeln har en integrerad brytare som gör att häcksaxen blir lättkontrollerad oavsett var du sätter din hand.
Slutsats
Makita DUH523Z är en av de bästa häcksaxarna i det lägre prissegmentet och drivs på 18V-batteri som dock tacklar normalstora grenar bra. Det höga betyget av konsumenter stärker också bilden att den lever upp till bilden som en av de bästa alternativen.
18V-batteriet med en något svagare styrka är endast ett problem om du ska klippa tjockare grenar som inte tillkommit senaste åren. Svärdslängden är optimal för många normala häckar men kan bli för kort om häcken är både hög och tjock.
Bosch AdvancedHedgeCut 70 – Bästa med sladd
- Bästa häcksax med sladd i Råd & Röns test
- Mycket prisvärd häcksax med god kapacitet
- Stark motor och blad gör klippningen enkel
- Relativt lätt att hantera
- God balans gör att den ligger bra i handen
- Kräver förlängningskabel för att täcka ytorna du behöver
- Sladden kan bli jobbig för högre buskar
Priser för Bosch AdvancedHedgeCut 70
4 431 kr | Till Butik | ||
|
Bosch AdvancedHedgeCut 70 är en utmärkt elektrisk häcksax med sladd som med lätthet kan klippa tunna och medeltjocka grenar i trädgården.
Den har en kraftfull motor, laserskurna blad och god balans vilket gör att den är enkel att hantera. Dessutom ger den relativt lite vibrationer och låg ljudnivå vilket innebär att du kan använda den under längre perioder utan att bli alltför trött.
Bosch AdvancedHedgeCut 70 är även en prisvärd häcksax med god kapacitet. I Råd & Röns test utnämndes den till bästa häcksaxen med sladd. En av de få nackdelarna med denna häcksax är dess beroende av en förlängningskabel för att kunna täcka större områden. Skulle du ha högre häckar att klippa kan också sladden bli extra jobbig.
Sammanfattningsvis är Bosch AdvancedHedgeCut 70 en utmärkt häcksax för dig med trädgård med behov av en sladdansluten maskin. Att du slipper köpa batterier innebär också att du slipper ladda dem och sköta den biten samtidigt som inköpet blir klart billigare.
En eldriven häcksax med sladd är dock mindre vänlig att arbeta med än en batteridriven modell. Även om totalvikten är något lägre så kommer sladden fastna i grenar och påverka klippandet negativt.
Bland de billiga elektriska häcksaxarna är dock Bosch AdvancedHedgeCut 70 en av de bästa alternativen du kan köpa. Du får en förhållandevis enkel maskin med god styrka som har bra kapacitet att ta sig igenom medelstora grenar och kvistar.
EGO Power+ HT2000E – Testvinnande häcksax
- Utsågs till Bäst i Test hos Råd & Rön
- Bra betyg bland konsumenter som testat
- Bra förmåga att klippa olika häckar & buskar
- Bra handtag som ger ett stabilt grepp vid användning
- Enkel att manövrera under klippningen
- Snabbt batteribyte
- Ingen extrem ljudnivå
- Svår att klippa höga häckar med utan teleskopsarm
- Något kort blad för tjockare häckar
Priser för EGO Power+ HT2000E
2 220 kr | Till Butik | ||
|
EGO Power+ HT2000E är en av de bästa elektriska häcksaxarna enligt vår granskning av olika tester och expertomdömen.
Den har även fått utmärkelsen ”Bäst i Test” av Råd & Rön när de testade batteridrivna och elektriska modeller. I testet presterade den otroligt bra i alla delmoment förutom i de fall där teleskopsskaft krävs för att komma åt höga buskar.
Det kraftfulla batteriet på 56V (som dock inte ingår) gör att motorn får mycket kraft och enkelt arbetar sig igenom grenarna snabbt och enkelt.
En nackdel med EGO Power+ HT2000E är dock bladets längd på 51 cm som förvisso fungerar bra i många situationer men inte alltid optimalt för djupare buskar. Står du på en stege och ska sträcka dig in över häcken kan 51 cm vara för kort, något som tyvärr inte lyftes fram i testet. Däremot räcker det bra för väldigt många.
Tandöppningen på bladet är 25 mm och kan även det göra det svårare att hantera lite tjockare grenar även om styrkan finns där. Klipper du din häck regelbundet ska dock ingen gren bli tjockare än så och du kommer aldrig få något problem. I annat fall kan du lätt komplettera med en vanlig grensax.
En av golvpunkterna i testerna är de laserskurna och diamantslipade enkelsidiga knivarna som gör klippningen snabb, effektiv och exakt. En annan viktig funktion är drifttiden för ett fulladdat 2,5Ah-batteri som är upp till 75 minuters klippning.
Att använda EGO Power+ HT2000E är väldigt enkelt och handtaget ger en god ergonomi och stabilitet i klippandet.
Överlag är EGO Power+ HT2000E en väldigt intressant häcksax. Att den varit testvinnande i ett oberoende test och fått bra betyg av konsumenter som köpt och testat är tydliga signaler på att den är ett bra köp och rekommenderas av oss.
Ryobi RHT36B61R – Mycket bra val
- Har blivit utsedd till Bäst i Test
- Bra betyg från konsumenter som testat
- God ergonomi och användarvänlighet
- 36V-batteri ger bra styrka för klippning av lite tjockare grenar
- Svärdslängd på 60cm upplevs som väldigt optimal längd för enkel hantering och bra räckvidd
- Orostecken gällande hållbarhet och garantiärenden har väckts
Priser för Ryobi RHT36B61R
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Ryobi RHT36B61R är en batteridriven häcksax som blivit utsedd till bäst i test. När modellen testades berömdes den goda ergonomin och att den är välbalanserad.
Testerna visade att den fungerade väldigt bra för blandade häckar och klarade av grenar upp till 15 mm utan problem, vilket man kanske bör förvänta sig när den är specificerad för grenar upp till 26 mm. Nackdelarna ansågs vara kort batteritid och att den saknade barnlås.
Det är dock värt att belysa att testarna verkar ha använt ett batteri från Ryobi på 2Ah men det finns batterier med kapacitet på 5Ah vilket förmodligen är klart bättre om du vill ha längre batteritid. Det drar dock upp priset och batteriet lär kosta mer än häcksaxen i sig.
Konsumenter som testat Ryobi RHT36B61R ger i stora lag ett bra betyg men det finns också många konsumenter som beskriver problem där den går sönder redan efter några timmars användning. Långa garantiärenden gör att häckarna står halvklippta under flera veckor vilket såklart blir frustrerande. I jämförelse med andra bra häcksaxar har Ryobi RHT36B61R något fler negativa omdömen vilket gör att vi funderar på om kvaliteten verkligen är bra för långvarig hållbarhet.
Specifikationsmässigt står den sig väldigt bra och använder sig av 36V-batteri vilket stärker bilden av att häcksaxen är kraftfull och klipper bra. Svärdlängden är 60 cm vilket också är väldigt bra då du når långt in över tjockare häckar.
Ryobi RHT36B61R säljs normalt utan batteri och laddare. Det är för att hålla priset nere för dig som redan har andra batteridrivna trädgårdsmaskiner från Royobi som då kan dela på samma batteri.
Behöver du köpa till batteri och laddare blir det dock ett kraftigt prispåslag och är inte alls lika prisvänlig om du redan äger batterier från någon annan välkänd tillverkare.
Slutsats
Det mesta tyder på att Ryobi RHT36B61R är en av de bästa batteridrivna häcksaxarna i ett rimligt prissegment för vanliga konsumenter. Modellen har kommit ut som bäst i test och fått högt snittbetyg från konsumenter som testat den.
Ett litet orosmoln för de som beskriver problem hållbarheten och garantiärenden. Det verkar vara ett lågt antal om än större jämfört med modeller från t.ex. Makita och STIHL.
Äger du redan batterier från Roybi och inte har några specifika krav som teleskop-skaft så kan du sluta leta, detta är förmodligen den bästa häcksaxen du kan köpa.
Bosch AHS 50-20 Li – Bästa Budgetval
- Höga betyg i konsumenttester
- Bra betyg i vår sammanställning av häcksaxar
- Quick Cut-tekniken effektiviserar arbetet
- Välutrustade handtag med softgrip ger ett bra grepp
- Syneon Chip säkerställer en längre drifttid genom smart drift
- Bra skyddsplåt ger skydd mot fingrarna
- Balansen upplevs som bra
- Inte lika stark som de bästa häcksaxarna
Priser för Bosch AHS 50-20 Li
1 927 kr | Till Butik | ||
| |||
2 405 kr | Till Butik | ||
|
När det kommer till häcksaxar i budgetklassen lyser den batteridrivna Bosch AHS 50-20 Li starkast. För ett högst överkomligt pris får du flertalet intressanta funktioner och effektiva resultat. I kundomdömen återfinns ett väldigt positivt tonläge vilket också är samstämmigt med flertalet oberoende tester.
Bosch har utvecklat en Quick Cut-teknik för att effektivisera häckskärningen. Funktionen innebär att kvistar och grenar skärs vid första kontakten vilket gör arbetet desto mindre tidskrävande.
Själva svärdlängden är på 50 cm vilket betyder att den främst är lämpad för små eller normalstora häckar. Längst fram på bladet finns specialtänder som gör att häcksaxen effektivt tar sig igenom normalstora grenar. Bosch uppger själva att AHS 50-20 LI klarar av grenar på upp till 25 mm i diameter.
Batteriet är med sina 18 volt inte särskilt starkt även om många modeller i det högre prisregementet håller sig på samma nivå. En positiv aspekt med batteriet är funktionen Syneon Chip som ser till så att energin från batteriet används på ett sätt som säkerställer längre batteritid.
I Bosch AHS 50-20 Li återfinns ytterligare en funktion som tagits fram i syfte att skapa en mer effektiv klippning, nämligen Anti-Blocking-System. Detta innebär att häcksaxen inte lägger av automatiskt om den bedömer att grenen är för tjock. Detta ger en mer kontinuerlig klippeffekt och möjligheten att tugga sig igenom grenar även om den vid första kontakt bedömdes vara för tjock.
Ur ett ergonomiskt perspektiv står sig Bosch AHS 50-20 Li väldigt bra. Det bakersta handtaget är utrustat med softgrip och det främre handtaget går att ställa in i olika positioner. Det transparanta handskyddet som är genomgående för hela handtagssektionen ger säkerhet och bekvämlighet i alla positioner.
Det är viktigt att känna till att Bosch AHS 50-20 Li i regel säljs utan batteri och sladd. Om du tidigare inte har ett kompatibelt batteri i Bosch-serien får du räkna med att lägga en tusenlapp extra för att den elektriska häcksaxen ska bli komplett. Trots den extra kostnaden är Bosch AHS 50-20 Li billigare än de flesta andra modellerna på marknaden.
Summan blir helt enkelt att Bosch motordrivna AHS 50-20 Li förmodligen är en av de mest prisvärda häcksaxarna på marknaden. Även om det finns mer att önska när det kommer till kraftfullhet har den smarta funktioner som kompenserar och gör den mer effektiv.
Köpguide – Tänk på detta vid köp
Köpa en häcksax behöver inte vara så svårt men specifika behov kan minska lämpliga alternativ snabbt.
Om dina häckar är på en rimlig arbetshöjd (lätt att komma åt) och grenarna främst rör sig om tunna kvistar för säsongen så fungerar väldigt många häcksaxar bra. Med fördel kan du utgå från de modeller som fått bäst i test eller välja märke efter batterier du redan äger.
Om du vill välja häcksax mer noggrant för att du kanske har speciella behov eller helt enkelt bara vill ha det bästa möjliga för din trädgård så är det fördelaktigt. Här nedanför går vi igenom de skillnader som kan vara avgörande för du ska kunna köpa den bästa häcksaxen.
Kraftkälla – Bensin, Batteri eller el
För att driva motorn i häcksaxen behövs någon energikälla och det finns lite olika val att utgå från som ganska snabbt begränsar utbudet på alternativ för dig.
Eftersom energikällan har stor betydelse i vad du kan förvänta dig av en häcksax så det bra att börja titta på just detta.
Bensin
En häcksax som är bensindriven är de mest klassiska alternativen för en motordriven häcksax. Deras popularitet har kraftigt minskat sedan bra el- och batteridrivna modeller kommit till marknaden.
Bensindrivna häcksaxar är dock kraftfulla och får ut mer effekt samtidigt som de har en längre drifttid. Det tar heller inte mer än någon minut att fylla på nytt drivmedel som gör att de fortfarande är bäst för större arbeten och klart dominanta för kommersiella uppdrag.
Har du väldigt mycket häck runt en stor tomt så är en bensindriven häcksax kanske det bästa alternativet att börja titta på. Att ofta byta batteri och se till så alla är laddade kan vara omständigt samtidigt som en eldriven med kabel blir jobbigt.
Batteri
Batteridrivna häcksaxar är de mest populära och i de flesta fall de bästa häcksaxarna för normalstora tomter idag och kan ganska enkelt klippa ett 20-tal meter häck med 1-2 batterier.
Batterierna ger bra ergonomi då du slipper att dra med dig en sladd och det är betydligt lättare att komma åt att klippa häcken i olika vinklar. Samtidigt är det lätt att byta ut batteriet mot ett färdigladdat (förutsatt att du har flera batterier) och du kan således hålla igång arbetet under en ganska lång tid.
Effekten eller styrkan i motorn kan utläsas av strömmen (Ampere) × spänningen (Volt) = Effekt (Watt). En häcksax med 36V kommer oftast vara starkare än en häcksax med 18V vilket kan vara av stor betydelse när du väljer modell då båda alternativen är vanliga.
Amperetimmar (Ah) är också viktigt att hålla koll på då det avger hur mycket energi det finns tillgängligt per laddning. Här är det inte ovanligt att det finns batterier mellan 2-5 Ah vilket så klart ger stor skillnad i hur länge de kan användas innan de behöver laddas.
De tester som gjorts på batteridrivna häcksaxar visar att flera modeller har bra kapacitet att klippa det mesta och kan hantera grenar upp till ca 1 cm i diameter som mest, vilket räcker mer än väl får årligt underhåll.
El (kabel)
Eldrivna häcksaxar med sladd är också väldigt populära men rekommenderas främst till mindre tomter.
Fördelen är att inköpspriset är lågt och det finns flera bra modeller för runt 1000 kronor. Du slipper också ladda batterier eller fylla på med drivmedel.
Nackdelen är att du måste ha med dig en lång elkabel som även försämrar ergonomin i arbetet. Ju högre häckar desto sämre ergonomi får du med kabeln som ganska snabbt förvandlas till jobbigt moment.
En annan nackdel med eldrivna häcksaxar är risken att klippa av kabeln. Det låter kanske som en skröna men händer relativt ofta och något du som användare konstant måste tänka på när du använder den.
Har du låga häckar upp till maximalt brösthöjd som inte är allt för långt från bostaden där en hyggligt förlängningskabel på 15-20 meter räcker så kan dessa häcksaxar vara ett bra köp som dessutom sparar dig en slant i plånboken.
Motorstyrka
Motorstyrkan har betydelse för enkelt häcksaxen klipper grövre grenar.
De flesta buskar växer inte så pass kraftigt under en säsong att tjocklekarna når den storleken som brukar bli problematisk. Men det finns ändå tillfällen när det kan behövas och det kan vara skönt att inte behöva ta fram en manuell häcksax, grensax eller grensåg så fort tjockleken är lite större.
Motorstyrkan begränsas ofta av kraftkällan där batteri- och eldrivna modeller ofta är klart svagare än en bensindriven häcksax. Likande effekter syns på andra trädgårdsmaskiner som t.ex. motorsågar.
Om du tror dig komma behöva en kraftfull häcksax som hanterar de där grövre grenarna bra så titta på motorstyrkan och avståndet mellan taggarna på svärdet (så att grenarna får plats).
Slag per minut
Häcksaxen slag per minut är också något som delvis kan kopplas till styrkan. Även om den faktiska slagfrekvensen inte korrelerar helt med styrkan så är det ändå en indikation.
De kraftfullaste häcksaxarna har över 4000 slag per minut där vissa modeller t.o.m. närmare sig 10 000 slag per minut även de är få. Detta kan jämföras med många av de billigaste häcksaxarna som har en slaghastighet på ca 1 500 slag per minut eller mindre.
Svärdlängd
Svärdlängden på häcksaxen har större betydelse än vad man kanske tror när man försöker hitta den bästa modellen.
En bra svärdlängd är viktigt för att kunna komma åt hela busken. Har du en hög eller djup buske är det ofta mycket fördelaktigt med ett längre svärd.
Även normalstora buskar som blivit lite tjocka nedtill kan vara svårt att klippa på toppen och komma åt det mittersta partiet om svärdlängden är för kort.
Prisskillnaden mellan häcksaxar med längre svärd är inte så stor så se till så du väljer en modell som passar dina trädgårdsbehov bra.
Det är vanligt med svärdslängd på 45-55 cm för många instegsmodeller bland häcksaxarna. De har ofta även lite svagare motorer men fungerar i många fall riktigt bra för de flesta uppgifter.
Längre svärd på 60-70 cm (eller t.o.m. längre) återfinns oftast på lite dyrare modeller som har mer kraftfulla specifikationer. Men det finns också en del undantag som håll koll när du jämför häcksaxarna.
Ett bra exempel på en häcksax med normal svärdlängd är Makita DUH523Z med 52 cm och som fått väldigt bra betyg av de som testat den. Vilket kan jämföras med den klart dyrare STIHL HSA 86 som har 62 cm och blivit utsedd till bäst i test.
Tandavstånd
Tandavstånd är avståndet mellan tänderna på svärdet och begränsar hur tjocka grenar som får plats. Tänderna skyddar häcksaxen för att få in för tjocka grenar samtidigt som det avslöjar den maximala klippstjockleken på grenarna.
Det är värt att tänka på att det inte bara är tjockleken på grenarna som har betydelse för om en häcksax orkar klippa dem. Det finns olika hårdheter på grenar och växter så bara för en gren får plats innebär det inte att häcksaxen orkar klippa den.
Tandavstånden skiljer sig mellan 15 – 35 mm för de flesta modeller. Det finns häcksaxar med både mindre och större tandavstånd men det största utbudet återfinns i detta intervall.
Teleskop – långt vinklingsbart skaft
Stånghäcksaxar är häcksaxar med teleskop, ett förlängt vinklingsbart skaft som gör att du kommer åt både högre upp och djupare in över buskar.
Det går ofta att kompromissa lite mer på svärdslängden om din häcksax har teleskopskaft. Samtidigt kan du använda den för att klippa höga buskar utan stege (vilket sparar mycket energi och tid) och du kommer åt högre upp i träd.
Häcksaxar med teleskop finns både både bensin och batteri som kraftkälla. Priset ligger något högre jämfört med vanliga häcksaxar men samtidigt inte avskräckande högt vilket i många fall gör dem till de bästa häcksaxarna för vanliga trädgårdar.
Ergonomi
Att arbeta med en häcksax under en kort tid för att klippa några buskar som är ett par meter långa är kanske inget krävande jobb där man kan tumma på ergonomin.
Längre häckar, djupare häckar och högre häckar blir genast mer krävande att arbeta med. Här är ergonomin väldigt viktigt och det är inte kul att ha ont i axlar, armar, nacke eller rygg för att man arbetar med fel häcksax för uppgiften.
Produktvikt, styrka, vikt och andra ergonomiska funktioner som handtag har stor betydelse för att få en riktigt bra häcksax som gör de tuffa klippningarna lätt.
Om du vet med dig att din häck är jobbig att klippa gör då som många experter i tester hänvisar till och investera i en modell som är bra för uppgiften. Det är helt enkelt inte värt att känna ångest och få ont inför klippningen på våren och hösten.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en motordriven och elektrisk häcksax.
- Hur fungerar en häcksax?
- Vad är en stånghäcksax?
- Hur rengör jag min häcksax?
- Vilken olja ska jag använda till min häcksax?
- När ska man klippa häcken?
- Vad kostar en bra häcksax?
- Vilken häcksax är bäst?
- Hur hanterar man avklippta grenar och kvistar?
1. Hur fungerar en häcksax?
En häcksax drivs av batteri, elektricitet eller bensin. Drivmedlet sätter fart på motorn som i sin tur får svärdet att börja arbeta. Häcksaxen är i mångt och mycket lik motorsågen i hur den arbetar rent funktionsmässigt.
Häcksaxen tuggar sig igenom grenar och löv i syfte att hålla häcken i trim. Den kan användas till beskäring i syfte att öka på levnadslängden eller bara för att klippa av grenar som förfular helhetsintrycket.
Kraftfullheten är inte den enda avgörande faktorn för hur effektiv en häcksax är. Tandavståndet på svärdet har också en inverkan på häcksaxens förmåga att ta sig igenom tjocka grenar.
2. Vad är en stånghäcksax?
En stånghäcksax är till skillnad från en vanlig häcksax längre i sitt skaft och går att använda längre ifrån kroppen tack vare sitt teleskop samt böjbara skaft.
Anledningen till att använda en stånghäcksax är helt enkelt om du vill komma åt grenar och kvistar som sitter högre än vad en normal häcksax når.
Det finns alltid möjligheten att använda stegar som komplement till en vanlig häcksax, men faktum är att det ändå kan bli svårt att nå grenar vid träd och andra otympliga platser. Det är här stånghäcksaxen kommer in i bilden som det bättre alternativet.
Det är däremot inte ovanligt att stånghäcksax känns lång och otymplig för vanlig häckklippning. Ju längre ifrån kroppen du arbetar ju mindre kontroll känns det som att du har och ergonomin försämras. Det är därför inte ovanligt att de med större tomter har en vanlig elektrisk häcksax och en stånghäcksax.
3. Hur rengör jag min häcksax?
Efter att du har använt din häcksax bör du torka av själva svärdet med en trasa. Låt också några droppar olja få smörja svärdet. Detta då sav och fukt från häcken tenderar att fastna på knivarna. Om detta inte torkas av kan det bildas en klibbig klump på svärdet vilket gör att maskinen belastas extra mycket. Detta kan i längden leda till att hastigheten på häcksaxen minskar.
Du bör också med jämna mellanrum göra en mer genomgående rengöring genom att borsta av svärdet med skurborste och vatten av ljummen temperatur. Låt svärdet sedan ligga och torka innan du varsamt smörjer in den med olja.
4. Vilken olja ska jag använda till min häcksax?
Du bör införskaffa en olja som är speciellt utformad för att smörja häcksvärd och motorsågar. Harzlöser superclean är ett exempel på en olja i sprejburk som är optimal när det kommer till att smörja en häcksax. Om denna känns lite väl dyr finns det också billigare varianter att tillgå.
5. När ska man klippa häcken?
En vanlig riktlinje är att man bör klippa häcken under JAS-perioden (juli, augusti, september). Även om detta stämmer i många fall är den optimala tiden mycket beroende av vilken typ av häck du har. Nedan ger vi några korta riktlinjer kring vanliga häckväxter.
Är man osäker och inte fått in vanan än så är det alltid bättre att ha inställningen att klippa för lite och hellre oftare.
Många klipper häckarna under höstens trädgårdsarbete men man bör vara vaksam på om man har någon sort som är känslig för att klippas senare på säsongen.
Lövhäckar (generellt)
Lövhäckar kan generellt sett klippas under både våren och sensommaren (JAS). Står du inför en större beskäring görs det bäst under vårvintern. Undantaget är bok och avenbok som vi beskriver längre ner som endast bör klippas under JAS-perioden.
Barrväxter (t.ex. tuja, gran, idegran)
Barrväxter som tujahäck är populära häckar som ger bra insynsskydd året runt. De klipps bäst under sensommaren juli, augusti, september (JAS) när tillväxten för säsongen stannat av. Men det gäller att klippa de unga skotten då en för hård beskärning kan ge partier som inte återhämtar sig.
Idegran är betydligt tåligare än andra barrväxter då den kan ge nya skott från gamla grenar och kan således klippas ett par gånger per år och kräver inte samma försiktighet.
Bok & Avenbok
Bok och avenbok bör beskäras under JAS-perioden. Du ska även vänta med att beskära topparna tills häcken fått önskad höjd.
6. Vad kostar en bra häcksax?
Om du bara behöver klippa lite på någon enstaka buske så fungerar en manuell häcksax bra och går att hitta för ca 600 – 1000 kronor hos trädgårdsbutikerna.
Vill du däremot göra jobbet lättare för dig så är en elektrisk häcksax det bästa alternativet för många privata tomter idag. En bra batteritiden häcksax hittar du inte under tusenlappen med batteri men det finns flera prisvärda elektriska val från ca 1 500 kr och uppåt. Även de batteridrivna häcksaxarna som utnämnts till bäst i test är inte extremt dyra.
Det bästa valet av häcksax gör du om du väljer samma fabrikat som du har på andra trädgårdsverktyg och elektriska maskiner då de ofta kan dela på batterier. Vi brukar rekommendera att försöka hålla sig till i 1-2 fabrikat då det gör livet klart lättare. Det blir också lättare att ha en uppsättning på 3-4 batterier där vissa kan laddas medan andra används.
De billigaste häcksaxarna är såklart de med elkabel och utan batteri. De är inte lika smidiga men du kan idag hitta dessa för runt 1 000 kronor också vilket bara är lite dyrare än bra manuell häcksax.
7. Vilken häcksax är bäst?
Den bästa batteridrivna häcksaxen för 2023 är Einhell GE-CH 36/65 Li. Den har en god styrka och bra ergonomi till en rimlig prisnivå.
Det finns dock många bra elektriska häcksaxar där vissa har batteri, andra sladd och med varierade specifikationer som svärdslängd, styrka m.m. Exakt vilken modell som är bäst för dina behov kan skilja sig och det är därför du hittar flera exempel med för- och nackdelar ovan.
8. Hur hanterar man avklippta grenar och kvistar?
När du klipper buskar, träd och häckar så lämnas det kvar trädgårdsavfall i form av grenar, kvistar och blad som du behöver ta hand om.
En vanlig metod är att samla ihop allting och transportera till återvinningstation där du kan slänga det som trädgårdsavfall.
Du kan också använda dig av en kompostkvarn som maler ner grenarna och kvistarna så att du kan hälla det i din kompost. Det är ett effektivt sätt att ta tillvara på näringen och påskynda förmultningsprocessen.
Har du en större trädgård är kompost med kompostkvarn ett bra sätt att få en egen naturlig återvinning. Det kan då vara väl värt att köpa en bäst i test kompostkvarn som visat sig prestera bra.
Har du mycket avfall och löv att samla upp efter att du klippt så kan även en bra lövsug hjälpa dig att samla in de mindre resterna och detta kan med fördel också tömmas direkt i kompostkvarnen.
Så valde vi ut de bästa häcksaxarna
Häcksaxen har blivit ett allt populärare inslag på konsumentmarknaden vilket har gjort att utbudet blivit allt bredare. Detta har i sin tur inneburit att det finns en större mängd tester, recensioner och omdömen att tillgå som alla ger sin syn på vilken häcksax som är den bästa.
Vi lägger mycket tid på att säkerställa källornas relevans innan vi använder de som underlag i våra artiklar. Det ska vara tydligt att testpanelen eller kunden är helt opartiska i sammanhanget och att de därmed inte har ett egenintresse i vissa produkter. Det stora utbudet av tester och recensioner har gjort att vi har kunnat sålla bort de minst trovärdiga utan att underlaget drabbats särskilt hårt.
De allra flesta häcksaxarna ligger relativt nära varandra i pris. Det skiljer inte supermycket mellan ”bäst i test” modellen och den som klassas som ”bästa budgetvalet”. Oftast kan det vara flera tusenlappar i skillnad medan det den här gången bara handlar om några hundralappar. Den modell som har blivit utnämnd till ”bäst i budgetklassen” har därför inte en prislapp som gör att du hajar till ovanligt mycket.
Källor & Test
Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa häcksaxarna valts ut.
- 40 häcksaxar testade – 2022 – Råd & Rön
Råd & Rön har uppdaterat sitt test med häcksaxar under 2022. Resultatet är innebär en vinst för EGO Power+ HT2000E som får utmärkelsen ”bäst i test” bland de batteridrivna modellerna. Tätt efter hittar vi Makita DUH502Z och STIHL HSA 66. Strax efter dessa hittar vi Bosch AdvancedHedgeCut 70 som blev den bästa eldrivna häcksaxen med sladd och STIHL HLA 56 som är den bästa med teleskopsarm. En del prisvärda modeller så som Biltema CHT 36, Cocraft LXC HT18 och Bosch EasyHedgeCut 45 har presterat bra i testet. - 7 billiga batteridrivna häcksaxar testade – 2022 – Gör Det Själv
Magasinet Gör Det Själv har testat 7 billiga batteridrivna häcksaxar i prissegmentet 1000 – 2000 kr. Ryobi RY18HT55A-120 blev bäst i test med otroligt bra betyg i styrka, kvalitet och ergonomi. Batteriets uthållighet var dock inte så bra. På andraplats hittar vi BOSCH AHS 55-20 Li och på tredjeplats hittar vi Biltema HT 18 V som fick utmärkelsen ”Bra köp” för sitt lägre pris. - 14 häcksaxar testade – 2021 – Bäst-i-test
Svenskägda Pricerunner driver testsajten Bäst i Test som inför sommaren 2021 uppdaterade sitt test av häcksaxar. Testet håller inte samma kvalitet som Råd & Rön där häcksaxarna på ett mer vetenskapligt sett utsätts för samma scenarion. Hur som helst har Bäst i Test tittat närmare på prestanda, konstruktion, ergonomi och användarvänlighet för att se vilka häcksaxar som är bäst. Ryobi RHT36B61R blev bäst i test och var en häcksax som imponerade och klarade av många olika typer av häckar. På andraplats återfinns den bästa bensinhäcksaxen AL-KO Solo 163-70 följt av den batteridrivna AL-KO EnergyFlex HT 4055 som fick utmärkelse om bästa budgetval. Andra häcksaxar med bra betyg som testades var Husqvarna 115iHD45, Stihl HSA86, AL-KO HT 2050 och Stiga SHT 48 AE. - Test av 7 olika batteridrivna häcksaxar – 2021 – Gör Det Själv
Tidningen Gör Det Själv har testat 7 olika batteridrivna häcksaxar. Det är tydligt i testet att styrkan mellan olika häcksaxar är stor och det påverkar hur tjocka grenar du kan klippa. Bäst i test blev Einhell GE-CH 36/65 Li som fick ett mycket högt snittbetyg med toppbetyg i styrka, uthållighet och helhetsintryck. Även ljudnivån ansågs vara bra. Gardena PowerCut Li-40/60 presterade också väldigt bra och är en billigare häcksax som fick utmärkelsen ”Bra köp” för den kombinationen. - Häcksaxar – bäst i test – 2020 – Råd & Rön
Tidningsmagasinet Råd & Rön ges ut av samarbetsorganisationen ”Sveriges Konsumenter” som jobbar för att öka konsumentmakten. Den obundna organisationen kämpar för att konsumenterna ska ha rätt till skydd, inflytande och för att de ska ha möjligheten att göra medvetna och hållbara val. Vi kan därför lita på att Råd & Rön publicerar information som står fritt från inflytande av kommersiella aktörer. Testet vi har använt oss av tar avstamp i 20 olika häcksaxar som utmärker sig på ett eller annat sätt. I testet presenteras de olika häcksaxarna, uppifrån och ner. Högst upp finner vi Stihl HLA56, Stihl HSE 71 och Makita DUH602. Populära modeller som Ryobi RHT1851R20F och Black + Decker befinner sig också högt upp på listan. Råd & Rön betygsätter deras egenskaper på en skala från 1–10. Även om de olika betygen inte ger särskilt uttömmande beskrivning av de olika funktionerna är det en bra översikt att ha. - Test av 12 olika häcksaxar – 2019 – Byggahus.se
Bostadsinriktade sajten Byggahus.se testade under 2019 ett stort antal häcksaxar för konsumenter. I testet kom de fram till flera viktiga konsumentköpråd som att svärdlängden kan vara både en fördel och nackdel samt att batteridrivna modeller är mycket bättre än elektriska med sladd på grund av just hanterbarheten. När de testade häcksaxarna så gjordes det både på tunnare grenar men också djupare in i häcken där det är tjockare grenar. Den häcksaxen som presterade bäst i testet var Ryobi RHT1851R20F. Andra häcksaxar som fick bra betyg var Stihl HSA 56, Bosch AdvancedHedgeCut 36 och Ryobi RHT36C61R15S. Även Dewalt DCM563P1, Black & Decker GTC18502PC och Husqvarna 115iHD45 fick klart godkända poäng även om det här fanns tydligare nackdelar. - Konsumentomdömen – 2023
Konsumentomdömen är en viktig del i att hitta de bästa produkterna just för att de ofta speglar om produkten lever upp till förväntningarna i marknadsföringen. Det ger också en inblick i om många konsumenter från problem efter en tids användning. Skulle en häcksax lägga av under den första eller andra säsongen kan man god säkerhet anta att konsumenten är missnöjd vilket kommer synas när man sammanställer betygen. Vi samlar in betyg från prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner samt från svenska butiker och internationella butiker som Amazon. - Prisjakt – 2023
Prisjakt är en viktig källa till information då det genom dem snabbt går att identifiera vilka produkter som är till salu, vilka häcksaxar som utgått ur sortimentet och hur lätt det är att få tag på dem. Som prisjämförelsetjänst ger det oss också en snabb väg till butiker och deras om omdömen samt recensioner.
Utgångna modeller
Testvinnande häcksaxar och andra modeller som presterat bra, men som nu utgått ur sortimentet.
Stiga SHT 24 AE – Bra val
- Tredjeplats i test av ”Gör det Själv” 2018
- Bra betyg från testande konsumenter
- Kraftfullt batteri på 24 V
- Vridbart svärd i 180 grader och kanttrimmer funktion
- Svärd på 57 cm ger bättre räckvidd
Priser för Stiga SHT 24 AE
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Stiga SHT 24 AE är en pålitlig elektrisk häcksax som drivs på batteri och har ett par väldigt intressanta funktioner. Den mottog en tredjeplats i ”Gör det Självs” test av motordrivna häcksaxar och kundomdömena är generellt sett mycket positiva.
Det som får Stiga SHT 24 AE att sticka ut från mängden är det vridbara svärdet. Både svärdet och bygelgreppet kan vridas i 180° vilket gör det lättare att komma åt sidor och svåra vinklar. Det vridbara svärdet gör också att det inte spelar någon roll om det är en vänsterhänt eller en högerhänt som ska använda häcksaxen.
Svärdet är med sina 57 cm längre än de flesta andra modellerna på marknaden. Det långa svärdet ger en längre räckvidd men häcksaxen blir samtidigt mindre smidig att arbeta i vinklar med.
Stiga SHT 24 AE har ett relativt kraftfullt batteri på 24 V. Detta är en ren nödvändighet för att häcksaxen ska ha motorkapacitet att driva det långa svärdet. Arbetsbredden är dessutom på 25–30 cm vilket möjliggör ett desto mer effektivt arbete.
Batteriet på 2 Ah samt laddare medföljer vid köp. Trots att batteriet är relativt kraftfullt väger inte häcksaxen från STIGA mer än 2,5 kilo. Den batteridrivna Stiga SHT 24 AE uppges ge ifrån sig ett ljud på 87 dB vilket är relativt lågt om man sätter det i relation till andra häcksaxar på marknaden.
Den enda egentliga invändningen mot Stiga SHT 24 AE som återkommer i flertalet oberoende tester är positioneringen av låsknappen. Den är placerad ovanpå handtaget vilket gör att du är tvungen att släppa lite på ditt grepp för att kunna starta klippningen. Även om detta bör kunna ske smärtfritt är det en försvårande aspekt som i värsta fall kan ha en negativ inverkan på säkerhetsläget.
Oberoende testpaneler likväl som kunder verkar vara eniga i att Stiga SHT 24 AE är en mycket bra batteridriven häcksax. Som tidigare nämnt är det speciellt fördelaktigt att den är utrustad med ett vridbart svärd och en kanttrimmer funktion. Det räcker med att man tar en snabb titt över specifikationerna så förstår man att Stiga SHT 24 AE är en väldigt användarvänlig modell som har en stor jämnhet i sina funktioner.
Stihl HSE 71 – Bästa med sladd
- Andraplats i test av Råd & Rön 2020
- Kraftfull elektrisk häcksax med sladd
- Hög effekt och bra räckvidd
- Bra skäreffekt med laserskuren och diamantslipat svärd
- Vridbart handtag förbättrar arbetsställningen
Priser för Stihl HSE 71
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
En vedertagen fördel med sladdrivna maskiner är att de erbjuder en effekt som batteridrivna modeller har svårt att konkurrera mot. Stihl HSE 71 är inget undantag vilket flertalet höga placeringar i oberoende tester intygar.
Råd & Rön genomförde år 2020 ett grundligt test av de bästa häcksaxarna på marknaden. I detta testet placerade sig Stihl HSE 71 på en andraplats och den elektriska häcksaxen mottog stort beröm för sina genomgående bra egenskaper.
Speciellt noterbart är den generösa svärdlängden på 70 cm. Räckvidden ökas med upp till 45 procent om man nyttjar den extra säkerhetsbygeln som är placerad längst bak på handtaget.
Tandavståndet är på 36 mm vilket betyder att häcksaxen har en betydande vasshet. Skäreffekten förstärks också i och med att kniven är laserskuren och diamantslipad.
Stihl HSE 71 har en motoreffekt på 0.6 kW vilket innebär att den elektriska häcksaxen har potential till att ta an grova grenar och täta häckar. 2-stegsväxeln gör att du själv kan anpassa effekten efter vilket motstånd du möter.
Häcksaxen från Stihl är utrustad med ett ergonomiskt handtag som ger användaren ett skönt grepp. Handtaget är dessutom vridbart vilket ger en optimal arbetsställning oavsett hur du vinklar häcksaxen.
En ofrånkomlig nackdel med Stihl HSE 71 är begränsningarna som sladden skapar. Även om kabellängden är relativt generös måste du hela tiden hålla koll på var du har sladden och din rörelsefrihet begränsas därmed markant. En annan nackdel som uppmärksammats i tester och kundomdömen är att ljudprofilen med sina 99 dB är relativt hög.
Fördelen med en sladdriven häcksax är som tidigare nämnt att effekten blir högre. Du behöver inte heller oroa dig för att batteriet ska ladda ur och att du därmed behöver vänta ibland så mycket som 5 timmar på att återuppta ditt arbete. Med en sladdriven häcksax likt Stihl HSE 71 pluggar du bara in kontakten och sätter igång. Kanske bäst för dig som vet med dig att du inte alltid har så bra framförhållning när det kommer till trädgårdsarbete.
Det råder ingen tvekan om att Stihl HSE 71 har kvalitéer som gör den till en av de bästa häcksaxarna på marknaden. Dessutom blir du erbjuden två års garanti vilket alltid är en betryggande faktor. Om du vet med dig att du kommer ha en kontakt nära till hands och inte störs av den begränsade rörelsefriheten finns det inga större nackdelar med Stihl HSE 71.
Husqvarna 115iHD45 – Prisvärd
- Bra betyg från testande konsumenter
- Kraftfull litiumjonbatteri på 36,5 V
- Eco-läget ger längre drifttid
- Kort svärdlängd ger ökad smidighet
Priser för Husqvarna 115iHD45
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Husqvarna 115iHD45 är en batteridriven häcksax med flera bra funktioner som gör den lätt att använda. När vi granskat konsumenters omdömen finner vi ett stort antal nöjda kunder som testat häcksaxen där bra batteritid, enkelhet och kvalitet lyfts fram.
Även i oberoende tester framställs Husqvarna 115iHD45 som en bra elektrisk häcksax även om den var något sämre mot större grenar. Batteriets kapacitet på 36 V ska vara tillräckligt även för lite tuffare grenar vilket i så fall innebär att svärdets design inte är anpassat för de lite grövre grenarna.
Precis som med många andra batteridrivna trädgårdsmaskiner så är det inte alltid som batteri och laddar är inkluderat med produkten utan säljs både separat och som paket. Anledningen är att du som redan har flera batterier från Husqvarna ska kunna köpa utan för att använda de du redan har.
Husqvarna 115iHD45 har en svärdlängd på 45 cm vilket är relativt kort i relation till andra häcksaxar på marknaden. Givetvis finns det för och nackdelar med en kort respektive lång svärdlängd. En kort svärdlängd likt Husqvarna 115iHD45 ökar smidigheten vilket gör det lättare att arbeta i svåra vinklar. Nackdelen är att man förlorar lite när det kommer till effektiviteten då arbetet blir mer tidskrävande om du planerar att skörda stora partier med din häcksax.
Som tidigare nämnt har Husqvarna 115iHD45 en kraftfull borstlös motor. Som tillägg till detta har maskinen ett savE läge som kan aktiveras om du vill ha en längre drifttid. Eco-läget förlänger som sagt batteritiden och kan användas i situationer när arbetskraften från häcksaxen inte är lika hög (t.ex. för mindre kvistar).
Husqvarna 115iHD45 har en vikt på 4 kg med batteriet inräknat. Detta är relativt högt om man jämför med konkurrerande modeller. Givetvis tillför detta lite stabilitet men det finns också en överhängande risk att den känns otymplig och tung vid längre arbetspass.
Likt många andra batteridrivna modeller har Husqvarna 115iHD45 en tyst ljudprofil som gör det möjligt att jobba utan hörselkåpor. Om du inte bor alltför tätt in till dina grannar bör de inte heller störas särskilt mycket. Men det är aldrig fel att skydda sin hörsel ändå och införskaffa sig ett par bra hörselkåpor vilket är något vi rekommenderar.
Vi finner Husqvarna 115iHD45 att vara en bra elektrisk häcksax som drivs med batteri. De många goda konsumentomdömena ger en trygghet i att andra blivit nöjda med resultatet samtidigt som den presterat relativt bra i test. Bra prisnivå, god prestanda och enkel att använda ligger till fördel för produkten medan de största nackdelarna blir den kortare svärdlängden och svårt att klippa de tjockaste grenarna.