Bästa elektriska Häcksax

Bästa Häcksax

Vi har tagit en närmare titt på elektriska och bensindrivna häcksaxar i syfte att ta reda på vilka modeller som är bäst eller på annat sätt presterat bra i tester. Via testresultat, recensioner och omdömen har det gått att se mönster i vilka motordrivna häcksaxar som presterar bäst och vilka egenskaper och kvalitéer dessa har.

Lyxen med att ha en tomt innebär ofta ett ansvar som inte nödvändigtvis måste vara tidskrävande och mödosamt. Gräset ska dock klippas, rabatten ska rensas och inte minst behöver häcken klippas. Det sistnämnda görs bäst med en häcksax och ända sedan batteridrivna modeller kommit till marknaden har den motordrivna häcksaxen blivit en allt vanligare syn i hobbyfixares förråd.

Under sensommaren har häcken allt som oftast hunnit växa sig stor. Grenar och löv kan börja växa i otakt och en vildvuxen häck riskerar att förfula utemiljön markant. Under denna period är det optimalt att snygga till häcken med en häcksax.

För privat bruk har de elektriska häcksaxarna med batteri eller sladd presterat bäst. Ingen häck är dock den andra lik och det är därför svårt att med säkerhet säga att en viss häcksax är det bästa valet för dig. Vi rekommenderar dig därför att ta en titt i denna artikel för att avgöra vilka egenskaper och funktioner som är bäst lämpade för dina behov.

STIHL HSA 56 – Bäst i Test

STIHL HSA 56
 • Bäst i Test 2020
 • Utnämnd till ”Bäst i test” av ”Gör det själv 2018”
 • Mycket kraftfull batteridriven häcksax
 • Toppbetyg från kunder som testat
 • Kraftfullt batteri på 36 volt
 • Batteri i mitten ger bra balans

Priser för STIHL HSA 56

1 579 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

STIHL HSA 56 är en kraftfull och prisvärd batteridriven häcksax som klarar av tuffa grenar. Det välrenommerade tidningsmagasinet ”Gör det Själv” gav STIHL HSA utmärkelsen ”bäst i test” och utnämningen följs av mycket positiva kundrecensioner.

STIHL HSA 56 - Häcksax bäst i testDen elektriska häcksaxen från Stihl har en batterikapacitet på imponerande 36 volt. Detta gör att den är lämpad till att ta sig an grova grenar och tuffa häckar. Mellanrummet mellan tänderna på svärdet är på 30 mm vilket innebär att STIHL HSA 56 har en betydande vasshet som gör att den tuggar sig igenom det mesta.

STIHL HSA 56 säljs av vissa återförsäljare både med batteri och laddare medan andra butiker säljer utan batteri och där du då kan välja kapacitet själv. Vår prisjämförelse försöker i första hand ta med paketpriset om det finns och i andra hand utan batteri och laddare om butiken endast har det.

Själva svärdlängden är på 45 cm vilket ger en bra arbetslängd. Även om detta inte är revolutionerande långt brukar det räcka till de flesta ändamålen. Svärdets längd är även så pass kort att det blir lätt att arbeta i vinklar som hade varit svåra med ett längre svärd.

STIHL HSA 56 - Häcksax grenarI diverse tester och recensioner syns en återkommande optimism kring ergonomin. STIHL HSA 56 har en tyst ljudprofil som gör att hörselskydd inte är ett måste såvida du inte har känsliga öron. Balansen förbättras också i och med att batteriet är placerat mellan de två handtagen. Det blir därmed inte övertyngd åt något håll och det blir lättare att ha en rak arbetsposition.

Den motordrivna häcksaxen är utrustad med ett bygelgrepp som består i två delar vilket har en positiv inverkan på säkerheten. De båda delarna fungerar som säkerhetsbrytare som är lätta att komma åt var du än väljer att placera händerna när du arbetar.

Det mesta tyder på att STIHL HSA 56 är förtjänt av platsen som testvinnare. Det noga utvalda materialvalet ger uttryck i en robust och kraftfull konstruktion. Funktioner som att du genom ett litet klick kan se hur mycket batteri det är kvar i häcksaxen gör också att man får en väldigt proffsig känsla av STIHL HSA.

Makita DUH523Z – Mycket bra val

Makita DUH523Z
 • Bra Produkt 2020
 • Tredjeplats i test av Råd & Rön 2020
 • Andraplats i test av Gör det själv 2018
 • Snabb uppladdning
 • Tyst ljudprofil
 • Stor skärm skyddar dina fingrar

Priser för Makita DUH523Z

948 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Är du ute efter en smidig batteridriven häcksax med bra komfort är Makita DUH523Z ett mycket bra val. Den har fått höga placeringar i flertalet oberoende tester och den hyllas för sin smarta konstruktion.

Det japanska företaget Makita specialiserar sig på elektriska handverktyg och har under sina 100 år som aktiva lyckats bygga upp en bred kundkrets. En nutida anledning till detta är förmodligen den generösa garantin på 3 år som du får om du registrerar häcksaxen på deras hemsida.

Makita DUH523Z 18V batteri
Ett kraftfullt batteri till Makitas häcksax – säljes dock separat.

Makita DUH523Z är utrustad med ett 18 volts-batteri som dock inte ingår vid köp. Detta är inget problem om du tidigare har produkter från samma Makita-serie då dessa även är kompatibla med DUH523Z. I relation till vad andra modeller erbjuder är 18-volt inte särskilt kraftfullt. Detta betyder att Makita DUH523Z främst är lämpad för grenar och häckar som inte är fullt så tjocka.

En fördel med 18-volt batteriet är att det inte dröjer länge innan Makita DUH523Z är fulladdad. Detta bör sättas i relation till att kraftfullare batteri ofta tar så mycket som 5 timmar på sig att ladda upp.

Bland tester och omdömen poängteras gång på gång den fördelaktiga designen. Ljudnivån på 83 dB är lågt jämfört med andra modeller och vikten på 3,3 kilo ger en konkurrenskraftig smidighet. Men precis som många andra motordrivna trädgårdsverktyg kommer det låta en hel del. Greppet uppges även vara bekvämt och det är brett så att även du med stora händer kan få plats. Svärdet är relativt långt vilket ökar på räckvidden vilket kan ge en mer effektiv klippning.

Säkerhetsläget förbättras också markant i och med att fingrarna skyddas mot knivarna bakom en stor skärm. Bygeln har en integrerad brytare som gör att häcksaxen blir lättkontrollerad oavsett var du sätter din hand.

När det kommer till finklippning och mer enkla uppgifter är Makita DUH523Z en av de mest effektiva på marknaden. Knivavståndet på 2,6 cm innebär att den tar sig igenom grenar snabbt om de inte är alltför tjocka. Nackdelen är som tidigare nämnt att batteriet inte är särskilt starkt vilket kan ge komplikationer vid tyngre uppgifter. Allt som allt är Makita DUH523Z en mycket bra och smidig häcksax som du bör överväga om du går i köptankar.

Stiga SHT 24 AE – Bra val

Stiga SHT 24 AE
 • Bra Produkt 2020
 • Tredjeplats i test av ”Gör det Själv” 2018
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Kraftfullt batteri på 24 V
 • Vridbart svärd i 180 grader och kanttrimmer funktion
 • Svärd på 57 cm ger bättre räckvidd

Priser för Stiga SHT 24 AE

929 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
1 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 488 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Stiga SHT 24 AE är en pålitlig häcksax som drivs på batteri och har ett par väldigt intressanta funktioner. Den mottog en tredjeplats i ”Gör det Självs” test av motordrivna häcksaxar och kundomdömena är generellt sett mycket positiva.

Det som får Stiga SHT 24 AE att sticka ut från mängden är det vridbara svärdet. Både svärdet och bygelgreppet kan vridas i 180° vilket gör det lättare att komma åt sidor och svåra vinklar. Det vridbara svärdet gör också att det inte spelar någon roll om det är en vänsterhänt eller en högerhänt som ska använda Stiga SHT 24 AE.

Svärdet är med sina 57 cm längre än de flesta andra modellerna på marknaden. Det långa svärdet ger en längre räckvidd men häcksaxen blir samtidigt mindre smidig att arbeta i vinklar med.

Stiga SHT 24 AE - Bra häcksax

Stiga SHT 24 AE har ett relativt kraftfullt batteri på 24 V. Detta är en ren nödvändighet för att häcksaxen ska ha motorkapacitet att driva det långa svärdet. Arbetsbredden är dessutom på 25–30 cm vilket möjliggör ett desto mer effektivt arbete.

Batteriet på 2 Ah samt laddare medföljer vid köp. Trots att batteriet är relativt kraftfullt väger inte häcksaxen från STIGA mer än 2,5 kilo. Den batteridrivna Stiga SHT 24 AE uppges ge ifrån sig ett ljud på 87 dB vilket är relativt lågt om man sätter det i relation till andra häcksaxar på marknaden.

Den enda egentliga invändningen mot Stiga SHT 24 AE som återkommer i flertalet oberoende tester är positioneringen av låsknappen. Den är placerad ovanpå handtaget vilket gör att du är tvungen att släppa lite på ditt grepp för att kunna starta klippningen. Även om detta bör kunna ske smärtfritt är det en försvårande aspekt som i värsta fall kan ha en negativ inverkan på säkerhetsläget.

Oberoende testpaneler likväl som kunder verkar vara eniga i att Stiga SHT 24 AE är en mycket bra batteridriven häcksax. Som tidigare nämnt är det speciellt fördelaktigt att den är utrustad med ett vridbart svärd och en kanttrimmer funktion. Det räcker med att man tar en snabb titt över specifikationerna så förstår man att Stiga SHT 24 AE är en väldigt användarvänlig modell som har en stor jämnhet i sina funktioner.

Stihl HSE 71 – Bästa med sladd

Stihl HSE 71
 • Andraplats i test av Råd & Rön 2020
 • Kraftfull elektrisk häcksax med sladd
 • Hög effekt och bra räckvidd
 • Bra skäreffekt med laserskuren och diamantslipat svärd
 • Vridbart handtag förbättrar arbetsställningen

Priser för Stihl HSE 71

1 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

En vedertagen fördel med sladdrivna maskiner är att de erbjuder en effekt som batteridrivna modeller har svårt att konkurrera mot. Stihl HSE 71 är inget undantag vilket flertalet höga placeringar i oberoende tester intygar.

Råd & Rön genomförde år 2020 ett grundligt test av de bästa häcksaxarna på marknaden. I detta testet placerade sig Stihl HSE 71 på en andraplats och den elektriska häcksaxen mottog stort beröm för sina genomgående bra egenskaper.

Stihl HSE 71 - elektrisk häcksaxSpeciellt noterbart är den generösa svärdlängden på 70 cm. Räckvidden ökas med upp till 45 procent om man nyttjar den extra säkerhetsbygeln som är placerad längst bak på handtaget.

Tandavståndet är på 36 mm vilket betyder att häcksaxen har en betydande vasshet. Skäreffekten förstärks också i och med att kniven är laserskuren och diamantslipad.

Stihl HSE 71 har en motoreffekt på 0.6 kW vilket innebär att den elektriska häcksaxen har potential till att ta an grova grenar och täta häckar. 2-stegsväxeln gör att du själv kan anpassa effekten efter vilket motstånd du möter.

Häcksaxen från Stihl är utrustad med ett ergonomiskt handtag som ger användaren ett skönt grepp. Handtaget är dessutom vridbart vilket ger en optimal arbetsställning oavsett hur du vinklar häcksaxen.

Stihl HSE 71 - sladdhållareEn ofrånkomlig nackdel med Stihl HSE 71 är begränsningarna som sladden skapar. Även om kabellängden är relativt generös måste du hela tiden hålla koll på var du har sladden och din rörelsefrihet begränsas därmed markant. En annan nackdel som uppmärksammats i tester och kundomdömen är att ljudprofilen med sina 99 dB är relativt hög.

Fördelen med en sladdriven häcksax är som tidigare nämnt att effekten blir högre. Du behöver inte heller oroa dig för att batteriet ska ladda ur och att du därmed behöver vänta ibland så mycket som 5 timmar på att återuppta ditt arbete. Med en sladdriven häcksax likt Stihl HSE 71 pluggar du bara in kontakten och sätter igång. Kanske bäst för dig som vet med dig att du inte alltid har så bra framförhållning när det kommer till trädgårdsarbete.

Det råder ingen tvekan om att Stihl HSE 71 har kvalitéer som gör den till en av de bästa häcksaxarna på marknaden. Dessutom blir du erbjuden två års garanti vilket alltid är en betryggande faktor. Om du vet med dig att du kommer ha en kontakt nära till hands och inte störs av den begränsade rörelsefriheten finns det inga större nackdelar med Stihl HSE 71.

Husqvarna 115iHD45 – Prisvärd

Husqvarna 115iHD45
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Kraftfull litiumjonbatteri på 36,5 V
 • Eco-läget ger längre drifttid
 • Kort svärdlängd ger ökad smidighet

Priser för Husqvarna 115iHD45

2 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna har i många år utvecklat motordrivna trädgårdsredskap som nått stor popularitet och deras produkter syns ofta i många svenska förråd. I Husqvarna 115iHD45 får du en prisvärd batteridriven häcksax med flera intressanta funktioner.

I oberoende tester och omdömen understryks ofta kraftfullheten som Husqvarna 115iHD45 besitter. Häcksaxen är utrustad med ett litiumjonbatteri som har ytterst bra hållbarhet och prestanda. Batterikapaciteten är på 36,5 V vilket gör den till en av de mest kraftfulla häcksaxarna på marknaden.

Husqvarna 115iHD45 med batteriViktigt att notera är dock att batteri och laddare inte alltid ingår i köpet av en Husqvarna 115iHD45. Om du sedan tidigare äger produkter från Husqvarna finns det dock en chans att ditt batteri även är kompatibelt med 115iHD45.

Husqvarna 115iHD45 har en svärdlängd på 45 cm vilket är relativt kort i relation till andra häcksaxar på marknaden. Givetvis finns det för och nackdelar med en kort respektive lång svärdlängd. En kort svärdlängd likt Husqvarna 115iHD45 ökar smidigheten vilket gör det lättare att arbeta i svåra vinklar. Nackdelen är att man förlorar lite när det kommer till effektiviteten då arbetet blir mer tidskrävande om du planerar att skörda stora partier med din häcksax.

Som tidigare nämnt har Husqvarna 115iHD45 en kraftfull borstlös motor. Som tillägg till detta har maskinen ett savE läge som kan aktiveras om du vill ha en längre drifttid. Detta Eco-läge är både bra för naturen och för häcksaxens batteritid.

Husqvarna 115iHD45 har en vikt på 4 kg med batteriet inräknat. Detta är relativt högt om man jämför med konkurrerande modeller. Givetvis tillför detta lite stabilitet men det finns också en överhängande risk att den känns otymplig och tung vid längre arbetspass.

Likt många andra batteridrivna modeller har Husqvarna 115iHD45 en tyst ljudprofil som gör det möjligt att jobba utan hörselkåpor. Om du inte bor alltför tätt in till dina grannar bör de inte heller störas särskilt mycket.

De generellt sett positiva kundomdömena i kombination med ett antal bra placeringar i oberoende tester gör att vi kategoriserar Husqvarna 115iHD45 som ett bra val. Som tidigare nämnt är detta en ytterst kraftfull häcksax som går att köpa för ett högst överkomligt pris. Vi rekommenderar därför dig att ta en titt på denna modell om du går i köptankar.

Bosch AHS 50-20 Li – Bästa Budgetval

Bosch AHS 50-20 Li
 • Bästa Budgetval 2020
 • Höga betyg i konsumenttester
 • Quick Cut-tekniken effektiviserar arbetet
 • Välutrustade handtag med softgrip
 • Syneon Chip säkerställer en längre drifttid

Priser för Bosch AHS 50-20 Li

1 649 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 227 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

När det kommer till häcksaxar i budgetklassen lyser den batteridrivna Bosch AHS 50-20 Li starkast. För ett högst överkomligt pris får du flertalet intressanta funktioner och effektiva resultat. I kundomdömen återfinns ett väldigt positivt tonläge vilket också är samstämmigt med flertalet oberoende tester.

Bosch AHS 50-20 Li - billig elektrisk häcksaxBosch har utvecklat en Quick Cut-teknik för att effektivisera häckskärningen. Funktionen innebär att kvistar och grenar skärs vid första kontakten vilket gör arbetet desto mindre tidskrävande.

Själva svärdlängden är på 50 cm vilket betyder att den främst är lämpad för små eller normalstora häckar. Längst fram på bladet finns specialtänder som gör att häcksaxen effektivt tar sig igenom normalstora grenar. Bosch uppger själva att AHS 50-20 LI klarar av grenar på upp till 25 mm i diameter.

Batteriet är med sina 18 volt inte särskilt starkt även om många modeller i det högre prisregementet håller sig på samma nivå. En positiv aspekt med batteriet är funktionen Syneon Chip som ser till så att energin från batteriet används på ett sätt som säkerställer längre batteritid.

I Bosch AHS 50-20 Li återfinns ytterligare en funktion som tagits fram i syfte att skapa en mer effektiv klippning, nämligen Anti-Blocking-System. Detta innebär att häcksaxen inte lägger av automatiskt om den bedömer att grenen är för tjock. Detta ger en mer kontinuerlig klippeffekt och möjligheten att tugga sig igenom grenar även om den vid första kontakt bedömdes vara för tjock.

Bosch AHS 50-20 Li klipper grenarUr ett ergonomiskt perspektiv står sig Bosch AHS 50-20 Li väldigt bra. Det bakersta handtaget är utrustat med softgrip och det främre handtaget går att ställa in i olika positioner. Det transparanta handskyddet som är genomgående för hela handtagssektionen ger säkerhet och bekvämlighet i alla positioner.

Det är viktigt att känna till att Bosch AHS 50-20 Li i regel säljs utan batteri och sladd. Om du tidigare inte har ett kompatibelt batteri i Bosch-serien får du räkna med att lägga en tusenlapp extra för att den elektriska häcksaxen ska bli komplett. Trots den extra kostnaden är Bosch AHS 50-20 Li billigare än de flesta andra modellerna på marknaden.

Summan blir helt enkelt att Bosch motordrivna AHS 50-20 Li förmodligen är en av de mest prisvärda häcksaxarna på marknaden. Även om det finns mer att önska när det kommer till kraftfullhet har den smarta funktioner som kompenserar och gör den mer effektiv.

Att tänka på vid köp av en häcksax

Häcksax - Tänk på vid köp

Det första du bör göra innan du bestämmer dig för en viss motordriven häcksax är att ta en titt på din häck och utvärdera vilka egenskaper du tror dig ha behov av. Saker att kolla efter kan vara, tjocklek på grenar, höjd och hur snäva sidorna är.

Du måste också ta ett beslut kring om du ska välja en batteri, sladd eller bensindriven variant. Vi har inte tagit upp några bensindrivna varianter då dessa i regel inte är så populära på konsumentmarknaden. Häcksaxar som drivs av bensin tenderar att låta mycket och det brukar inte finnas ett behov av en sådan kraftfull motor i privata trädgårdar. I testen vi undersökt har inte häcksaxar som drivs av bensin nått några särskilt höga placeringar.

Nedan kommer vi gå igenom några viktiga aspekter som är värda att ha i åtanke när du själv ska bestämma vilken elektrisk eller bensindriven häcksax som är bäst för dina behov.

Batteridriven eller en med sladd?

Häcksax - Batteri och laddareBland höga placeringar i oberoende tester är batteridrivna häcksaxar de mest frekvent förekommande. Av naturliga anledningar har du mer rörelsefrihet med en batteridriven häcksax än en med sladd.

När du klipper häcken kommer du behöva arbeta i olika vinklar vilket gör det än viktigare att ha mycket rörelsefrihet. En sladdriven variant behöver inte helt och hållet räknas ut på detta området då många modeller erbjuder en kabel med en väl tilltagen längd. En häcksax med sladd har även i de flesta fall en högre effekt och du behöver heller inte oroa dig för att häcksaxen laddar ur under arbetspassets gång.

Den största nackdelen med elektriska häcksaxar med sladd är givetvis att du ständigt är beroende av att ha ett eluttag nära till hands. I utomhusmiljöer är detta inte en självklarhet och om du har en stor trädgård är det inte säkert att sladden räcker till alla hörn och vrår. Du måste också hela tiden ha koll på sladden så att den inte trasslar in sig eller kommer i vägen på andra sätt under klippningen.

Batteri eller sladd är en smaksak. Det finns för och nackdelar med båda alternativen. Om du är en person som vet med dig att du är dålig på att planera och därmed inte kan vänta 2–5 timmar på att en häcksax ska laddas upp kanske en sladdriven modell passar dig bättre.

I övrigt är det viktigt att komma ihåg att moderna häcksaxar med batteri blivit så pass kraftfulla att det inte råder så stor skillnad på den punkten. Somliga modeller har en batterikapacitet på så mycket som 36 volt vilket ger tillräckligt med energi för att utföra tungt arbete med tjocka grenar.

Kort eller långt svärd?

Det finns givetvis både för och nackdelar med att ha ett långt kontra ett kort svärd på sin häcksax.

Fördelen med ett långt svärd är att du får bättre räckvidd vilket kan göra arbetet desto mer effektivt. Det kan också vara mer skonsamt mot kroppen när du inte behöver kröka rygg för att komma åt områden som är lågt placerade.

Nackdelen med ett långt svärd är att häcksaxen tenderar att bli mer klumpig och svårhanterlig. En häck innehåller ofta partier där du har stor fördel av att kunna vinkla häcksaxen för att komma åt alla delar. En häcksax med kortare svärd är ur detta avseende betydligt mer smidig och effektiv.

Av naturliga anledningar väger även en häcksax med längre svärd betydligt mer. Det beror inte bara på det extra materialet som längden innebär utan även på att motorn behöver vara mer kraftfull för att kunna driva ett långt svärd.

Om du är osäker på vad som passar dig bäst rekommenderar vi att du väljer en modell som har en medellång svärdlängd. En längd på 45–60 cm brukar räcka för att man ska få en bra räckvidd utan att häcksaxen blir för klumpig.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en motordriven och elektrisk häcksax.

 1. Hur fungerar en häcksax?
 2. Vad är en stånghäcksax?
 3. Hur rengör jag min häcksax?
 4. Vilken olja ska jag använda till min häcksax?
 5. När ska man klippa häcken?
 6. Vad kostar en bra häcksax?
 7. Vilken häcksax är bäst?

1. Hur fungerar en häcksax?

En häcksax drivs av batteri, elektricitet eller bensin. Drivmedlet sätter fart på motorn som i sin tur får svärdet att börja arbeta. Häcksaxen är i mångt och mycket lik motorsågen i hur den arbetar rent funktionsmässigt.

Häcksaxen tuggar sig igenom grenar och löv i syfte att hålla häcken i trim. Den kan användas till beskäring i syfte att öka på levnadslängden eller bara för att klippa av grenar som förfular helhetsintrycket.

Kraftfullheten är inte den enda avgörande faktorn för hur effektiv en häcksax är. Tandavståndet på svärdet har också en inverkan på häcksaxens förmåga att ta sig igenom tjocka grenar.

2. Vad är en stånghäcksax?

stånghäcksaxEn stånghäcksax är till skillnad från en vanlig häcksax längre i sitt skaft och går att använda längre ifrån kroppen. Anledningen till att använda en stånghäcksax är helt enkelt om du vill komma åt grenar och kvistar som sitter högre än vad en normal häcksax når.

Det finns alltid möjligheten att använda stegar som komplement till en vanlig häcksax, men faktum är att det ändå kan bli svårt att nå grenar vid träd och andra otympliga platser. Det är här stånghäcksaxen kommer in i bilden som det bättre alternativet.

Det är däremot inte ovanligt att stånghäcksax känns lång och otymplig för vanlig häckklippning. Ju längre ifrån kroppen du arbetar ju mindre kontroll känns det som att du har och ergonomin försämras. Det är därför inte ovanligt att de med större tomter har en vanlig elektrisk häcksax och en stånghäcksax.

3. Hur rengör jag min häcksax?

Efter att du har använt din häcksax bör du torka av själva svärdet med en trasa. Låt också några droppar olja få smörja svärdet. Detta då sav och fukt från häcken tenderar att fastna på knivarna. Om detta inte torkas av kan det bildas en klibbig klump på svärdet vilket gör att maskinen belastas extra mycket. Detta kan i längden leda till att hastigheten på häcksaxen minskar.

Du bör också med jämna mellanrum göra en mer genomgående rengöring genom att borsta av svärdet med skurborste och vatten av ljummen temperatur. Låt svärdet sedan ligga och torka innan du varsamt smörjer in den med olja.

4. Vilken olja ska jag använda till min häcksax?

Du bör införskaffa en olja som är speciellt utformad för att smörja häcksvärd och motorsågar. Harzlöser superclean är ett exempel på en olja i sprejburk som är optimal när det kommer till att smörja en häcksax. Om denna känns lite väl dyr finns det också billigare varianter att tillgå.

5. När ska man klippa häcken?

En vanlig riktlinje är att man bör klippa häcken under JAS-perioden (juli, augusti, september). Även om detta stämmer i många fall är den optimala tiden mycket beroende av vilken typ av häck du har. Nedan ger vi några korta riktlinjer kring vanliga häckväxter.

Avenbok, tujahäck och syrenhäck

Avenbok och tujahäcken bör beskäras under JAS-perioden. Syrénhäcken ska trimmas kontinuerligt under hela säsongen.

Vinterliguster

Vinterliguster är tåliga vilket betyder att de klarar av hård beskärning. Dessa klipper du av under vårvinter eller strax efter midsommar.

Enhäck

Barrväxter är populära att ha som häck då de behåller en fin grön färg oavsett årstid. De växer ofta sig väldigt tighta vilket minimerar insynen från grannar och förbipasserande. Enhäcken beskärs under vårvintern och du trimmar sedan årsskotten under juli-augusti-september (JAS).

6. Vad kostar en bra häcksax?

En bra häcksax kostar sällan under tusenlappen. Att ge ett rakt svar på frågan är dock svårt då vissa modeller säljs med batteri och laddare medan vissa märken kräver att du köper detta separat. Om du redan innehar batterier från ett visst varumärke kan du vinna på att köpa en häcksax från samma produktserie. Många företag erbjuder batterier som är kompatibla med olika trädgårdsredskap,

Om man ändå skulle göra en uppskattning kring vad en bra elektrisk häcksax kostar skulle svaret nog landat på ett svep mellan 1900 – 3500 kronor. Detta avser kompletta häcksaxar där laddare och batteri även är inräknade.

Batteridrivna modeller tenderar att vara något dyrare än enkla elektriska häcksaxar med sladd. Det senare alternativet är bäst om man vill hitta en riktigt billig modell.

7. Vilken häcksax är bäst?

Trots att vi presenterar en häcksax som ”bäst i test” har vi svårt att avgöra om den är bäst för just dig. De olika häcksaxarna som vi presenterat innehar olika egenskaper där kraftfullhet och svärdlängd är det mest centrala. De skiljer sig också mycket åt när det kommer till ergonomi där vissa har vridbara handtag, andra inte.

Beroende på vilken typ av häck du har och hur ditt fysiska tillstånd ser ut kan du vara i behov av en häcksax som har vissa funktioner. Vissa har högre tyngd vilket kan ge ökad stabilitet men även ha en negativ inverkan på dina axlar. Andra har kortare svärdhuvud vilket ökar smidigheten men gör det svårt att nå översta skiktet om du har en hög häck.

Har man väldigt långt upp till grenar så kan en stånghäcksax vara det bästa alternativet att satsa på då man når betydligt längre med dessa modeller.

Vi rekommenderar dig att ta en titt på ovanstående artikel där vi har listat 6 olika häcksaxar som alla gjort bra ifrån sig i test och diverse kundrecensioner. Därifrån kan du förhoppningsvis bilda dig en egen uppfattning kring vilken häcksax du tycker är bäst.

Det är dock tydligt att just batteridrivna modeller har tagit plats som de mest populära häcksaxarna i många privata förråd och där enklare elektriska modell med sladd är vanliga för de som har mycket lite att klippa.

Så valde vi ut de bästa häcksaxarna

Häcksaxen har blivit ett allt populärare inslag på konsumentmarknaden vilket har gjort att utbudet blivit allt bredare. Detta har i sin tur inneburit att det finns en större mängd tester, recensioner och omdömen att tillgå som alla ger sin syn på vilken häcksax som är den bästa.

Vi lägger mycket tid på att säkerställa källornas relevans innan vi använder de som underlag i våra artiklar. Det ska vara tydligt att testpanelen eller kunden är helt opartiska i sammanhanget och att de därmed inte har ett egenintresse i vissa produkter. Det stora utbudet av tester och recensioner har gjort att vi har kunnat sålla bort de minst trovärdiga utan att underlaget drabbats särskilt hårt.

De allra flesta häcksaxarna ligger relativt nära varandra i pris. Det skiljer inte supermycket mellan ”bäst i test” modellen och den som klassas som ”bästa budgetvalet”. Oftast kan det vara flera tusenlappar i skillnad medan det den här gången bara handlar om några hundralappar. Den modell som har blivit utnämnd till ”bäst i budgetklassen” har därför inte en prislapp som gör att du hajar till ovanligt mycket.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa häcksaxarna valts ut.

 • Test av de bästa häcksaxarna på marknaden – 2018 – Gör det Själv
  Det välrenommerade tidningsmagasinet ”Gör det Själv” genomförde år 2018 ett test av 8 olika häcksaxar. De 8 häcksaxarna hade valts ut då de visat sig vara populära i kundomdömen och för att de på pappret hade intressanta funktioner. Gör det Själv är en pålitlig källa då de genomför oberoende tester och skriver artiklar som syftar till att informera konsumenter om vilka olika alternativ som finns. De har inget direkt egenintresse av att det går bra för vissa produkter då de inte själv är återförsäljare av några häcksaxar. Själva testet är från 2018 vilket innebär att det är relativt tidsenligt. Trots detta har vi varit noggranna med att titta upp modellerna på prisjakt för att kunna försäkra oss om att de fortfarande säljs. Vi har haft stor nytta av Gör det självs proffsiga redaktionella arbete och de har bistått med användbar information kring vilka för och nackdelar det finns med de olika modellerna. Det var också här som vi först fick upp ögonen för STIHL HSA 56 som de utnämnde till ”bäst i test”. MAKITA DUH523Z och STIGA SHT 24 AE mottog också mycket höga betyg i deras test. När vi sedan vägde modellerna mot andra test och konsumentomdömen blev vi övertygade om att de även förtjänade att komma med i vår artikel om ”bäst i test” häcksaxar.
 • Häcksaxar – bäst i test – 2020 – Råd & Rön
  Tidningsmagasinet Råd & Rön ges ut av samarbetsorganisationen ”Sveriges Konsumenter” som jobbar för att öka konsumentmakten. Den obundna organisationen kämpar för att konsumenterna ska ha rätt till skydd, inflytande och för att de ska ha möjligheten att göra medvetna och hållbara val. Vi kan därför lita på att Råd & Rön publicerar information som står fritt från inflytande av kommersiella aktörer. Testet vi har använt oss av tar avstamp i 20 olika häcksaxar som utmärker sig på ett eller annat sätt. I testet presenteras de olika häcksaxarna, uppifrån och ner. Högst upp finner vi Stihl HLA56, Stihl HSE 71 och Makita DUH602. Populära modeller som Ryobi RHT1851R20F och Black + Decker befinner sig också högt upp på listan. Råd & Rön betygsätter deras egenskaper på en skala från 1–10. Även om de olika betygen inte ger särskilt uttömmande beskrivning av de olika funktionerna är det en bra översikt att ha.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt har använts i syfte att kolla prislägen och för att försäkra oss om att häcksaxarna vi lyfter fram fortfarande är till salu i flertalet butiker. Prisjakt är en av Sveriges största hemsidor för objektiva prisjämförelser och har därmed en naturlig auktoritet på området. Prisjakt har också en speciellt användbar flik vid namn ”omdömen”. Här får kunder själva gå in och ge sina synpunkter på produkterna. Genom att ta hänsyn till dessa får man en infallsvinkel som är fri från experters tyckande. Även om en professionell testpanel kan tillföra mycket användbar information är det också viktigt att undersöka vad de som faktiskt använder produkterna tycker. Även om detta inte ger en heltäckande bild av konsumentmönstret är det i alla fall information som vi anser vara värd att ha i bakhuvudet.