Bästa Häcksax

Bästa elektriska Häcksax

Vi har tagit en närmare titt på elektriska häcksaxar som drivs med batteri eller sladd för att se vilka modeller som presterat bäst i test.

De elektriska häcksaxarna tenderar att arbeta tystare än bensindrivna motsvarigheter men är samtidigt bra nog för de flesta villaägare. Dessutom är elektriska modeller lättare att underhålla och avger inga avgaser.

Genom att granska oberoende tester, recensioner och konsumenters omdömen har vi kunnat lista flera häcksaxar som presterat väldigt bra. Här nedanför hittar du modeller som utsetts till bäst i test och som är bra val för dig som har häck vid bostaden som behöver underhållas.

Batteridrivna häcksaxar kan ofta använda batterier från samma tillverkare vilket gör det lämpligt att försöka hålla sin elektriska trädgårdsutrustning och maskiner till få tillverkare. Det kan vara ett sätt att välja modell helt enkelt. Längre ner på sidan kan du läsa mer om tips för att klippa häckar och vad du bör tänka på när du väljer häcksax.

STIHL HSA 56 – Bäst i Test

STIHL HSA 56 (med batteri)
 • Bäst i Test 2022
 • Utnämnd till ”Bäst i test” av ”Gör det själv 2018”
 • Mycket kraftfull batteridriven häcksax
 • Toppbetyg från kunder som testat
 • Kraftfullt batteri på 36 volt
 • Batteri i mitten ger bra balans

Priser för STIHL HSA 56 (med batteri)

2 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

STIHL HSA 56 är en kraftfull batteridriven häcksax som klarar av tuffa grenar. Tidningsmagasinet ”Gör det Själv” gav STIHL HSA utmärkelsen ”bäst i test” och utnämningen följs av mycket positiva kundrecensioner.

STIHL HSA 56 - Häcksax bäst i testDen elektriska häcksaxen från STIHL har en batterikapacitet på 36 volt vilket bidrar till en bra motorstyrka. Däremot är den endast specificerad till att hantera grenar med tjocklek upp till 16 mm vilket förvisso inte är dåligt men det finns också kraftfullare modeller att tillgå om du har det behovet.

STIHL HSA 56 säljs av vissa återförsäljare både med batteri och laddare medan andra butiker säljer utan batteri och där du då kan välja kapacitet själv.

Själva svärdlängden är på 45 cm vilket ger en bra arbetslängd. Även om detta inte är revolutionerande långt brukar det räcka till de flesta ändamålen. Den korta längden gör att den är mycket lätt att arbeta med men blir också snabbt för kort på höga och tjocka häckar.

STIHL HSA 56 - Häcksax grenarI diverse tester och recensioner syns en återkommande optimism kring ergonomin. STIHL HSA 56 har en tyst ljudprofil som gör att hörselskydd inte är ett måste såvida du inte har känsliga öron. Balansen förbättras också i och med att batteriet är placerat mellan de två handtagen. Det blir därmed inte övertyngd åt något håll och det blir lättare att ha en rak arbetsposition.

Den motordrivna häcksaxen är utrustad med ett bygelgrepp som består i två delar vilket har en positiv inverkan på säkerheten. De båda delarna fungerar som säkerhetsbrytare som är lätta att komma åt var du än väljer att placera händerna när du arbetar.

Slutsats

STIHL HSA 56 är en mindre och mycket smidig batteridriven häcksax och får utmärkelsen ”Bäst i Test 2022” av oss baserat på sitt goda testresultat och betyg från konsumenter.

Nackdelarna hos modellen ligger främst i det kortare svärdet jämfört många andra häcksaxar men gör samtidigt att den är mycket enkel att använda. Priset är också lite högre men inte tillräckligt för att påverka bedömningen.

Vill du ha en större häcksax med längre svärd så finns även STIHL HSA 86 som har en svärdslängd på 62 cm och har även den presterat bra i tester. Det finns även bra alternativ från så väl Makita som Ryobi och Husqvarna om du redan äger batterier där.

Makita DUH523Z – Mycket bra val

Makita DUH523Z
 • Bra Produkt 2022
 • Tredjeplats i test av Råd & Rön 2020
 • Andraplats i test av Gör det själv 2018
 • Snabb uppladdning
 • Tyst ljudprofil
 • Stor skärm skyddar dina fingrar

Priser för Makita DUH523Z

895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 076 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 237 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Makita DUH523Z är en batteridriven häcksax som plockat hem bra placeringar i oberoende tester. När Gör Det Själv testade elektriska häcksaxar 2018 så placerades sig den bra och fick nästan toppbetyg.

När vi sammanställde konsumenters omdöme så hade Makita DUH523Z inte bara ett väldigt bra underlag från så väl svenska som internationella källor, de hade också bäst betyg med få nämnda problem.

Makita DUH523Z 18V batteri
Ett kraftfullt batteri till Makitas häcksax – säljes dock separat.

Häcksaxen är utrustad med ett 18 volts-batteri som dock inte ingår vid köp. Detta är inget problem om du tidigare har produkter från samma Makita-serie då dessa även är kompatibla med DUH523Z.

Batterikapacitet på 18 volt innebär en svagare styrka än de modeller på 36 volt. Detta betyder att Makita DUH523Z fungerar bättre på tunnare grenar där inte samma kraft behövs.

Några klippsvårigheter beskrivs dock inte av varken konsumenter eller tester vilket tyder på att den lever upp till skärkapaciteten på 15 mm tjocka grenar.

Svärdets längd på 52 cm gör att den räknas till de mindre medelstora häcksaxarna vilket förvisso bidrar till bra ergonomi men kan bli problem om du har en riktigt tjock häck som är svåråtkomlig.

Bland tester och omdömen poängteras gång på gång den fördelaktiga designen. Det är en lättanvänd häcksax och trots en ljudnivå på 83 dB enligt specifikationerna upplevs den som relativt tystgående jämfört med andra modeller.

Säkerhetsläget förbättras också markant i och med att fingrarna skyddas mot knivarna bakom en stor skärm. Bygeln har en integrerad brytare som gör att häcksaxen blir lättkontrollerad oavsett var du sätter din hand.

Slutsats

Makita DUH523Z är en av de bästa häcksaxarna i det lägre prissegmentet och drivs på 18V-batteri som dock tacklar normalstora grenar bra. Det höga betyget av konsumenter stärker också bilden att den lever upp till bilden som en av de bästa alternativen.

18V-batteriet med en något svagare styrka är endast ett problem om du ska klippa tjockare grenar som inte tillkommit senaste åren. Svärdslängden är optimal för många normala häckar men kan bli för kort om häcken är både hög och tjock.

Ryobi RHT36B61R – Mycket bra val

Ryobi RHT36B61R
 • Bra Produkt 2022
 • Har blivit utsedd till Bäst i Test
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • God ergonomi och användarvänlighet
 • 36V-batteri ger bra styrka
 • Svärdslängd på 60cm för bra klippyta

Priser för Ryobi RHT36B61R

1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Ryobi RHT36B61R är en batteridriven häcksax som blivit utsedd till bäst i test. När modellen testades berömdes den goda ergonomin och att den är välbalanserad.

Testerna visade att den fungerade väldigt bra för blandade häckar och klarade av grenar upp till 15 mm utan problem, vilket man kanske bör förvänta sig när den är specificerad för grenar upp till 26 mm. Nackdelarna ansågs vara kort batteritid och att den saknade barnlås.

Ryobi RHT36B61R - testvinnande häcksaxDet är dock värt att belysa att testarna verkar ha använt ett batteri från Ryobi på 2Ah men det finns batterier med kapacitet på 5Ah vilket förmodligen är klart bättre om du vill ha längre batteritid. Det drar dock upp priset och batteriet lär kosta mer än häcksaxen i sig.

Konsumenter som testat Ryobi RHT36B61R ger i stora lag ett bra betyg men det finns också många konsumenter som beskriver problem där den går sönder redan efter några timmars användning. Långa garantiärenden gör att häckarna står halvklippta under flera veckor vilket såklart blir frustrerande. I jämförelse med andra bra häcksaxar har Ryobi RHT36B61R något fler negativa omdömen vilket gör att vi funderar på om kvaliteten verkligen är bra för långvarig hållbarhet.

Specifikationsmässigt står den sig väldigt bra och använder sig av 36V-batteri vilket stärker bilden av att häcksaxen är kraftfull och klipper bra. Svärdlängden är 60 cm vilket också är väldigt bra då du når långt in över tjockare häckar.

Ryobi RHT36B61R säljs normalt utan batteri och laddare. Det är för att hålla priset nere för dig som redan har andra batteridrivna trädgårdsmaskiner från Royobi som då kan dela på samma batteri.

Behöver du köpa till batteri och laddare blir det dock ett kraftigt prispåslag och är inte alls lika prisvänlig om du redan äger batterier från någon annan välkänd tillverkare.

Slutsats

Det mesta tyder på att Ryobi RHT36B61R är en av de bästa batteridrivna häcksaxarna i ett rimligt prissegment för vanliga konsumenter. Modellen har kommit ut som bäst i test och fått högt snittbetyg från konsumenter som testat den.

Ett litet orosmoln för de som beskriver problem hållbarheten och garantiärenden. Det verkar vara ett lågt antal om än större jämfört med modeller från t.ex. Makita och STIHL.

Äger du redan batterier från Roybi och inte har några specifika krav som teleskop-skaft så kan du sluta leta, detta är förmodligen den bästa häcksaxen du kan köpa.

Stiga SHT 24 AE – Bra val

Stiga SHT 24 AE
 • Bra Produkt 2022
 • Tredjeplats i test av ”Gör det Själv” 2018
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Kraftfullt batteri på 24 V
 • Vridbart svärd i 180 grader och kanttrimmer funktion
 • Svärd på 57 cm ger bättre räckvidd

Priser för Stiga SHT 24 AE

1 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Stiga SHT 24 AE är en pålitlig elektrisk häcksax som drivs på batteri och har ett par väldigt intressanta funktioner. Den mottog en tredjeplats i ”Gör det Självs” test av motordrivna häcksaxar och kundomdömena är generellt sett mycket positiva.

Det som får Stiga SHT 24 AE att sticka ut från mängden är det vridbara svärdet. Både svärdet och bygelgreppet kan vridas i 180° vilket gör det lättare att komma åt sidor och svåra vinklar. Det vridbara svärdet gör också att det inte spelar någon roll om det är en vänsterhänt eller en högerhänt som ska använda häcksaxen.

Svärdet är med sina 57 cm längre än de flesta andra modellerna på marknaden. Det långa svärdet ger en längre räckvidd men häcksaxen blir samtidigt mindre smidig att arbeta i vinklar med.

Stiga SHT 24 AE - Bra häcksax

Stiga SHT 24 AE har ett relativt kraftfullt batteri på 24 V. Detta är en ren nödvändighet för att häcksaxen ska ha motorkapacitet att driva det långa svärdet. Arbetsbredden är dessutom på 25–30 cm vilket möjliggör ett desto mer effektivt arbete.

Batteriet på 2 Ah samt laddare medföljer vid köp. Trots att batteriet är relativt kraftfullt väger inte häcksaxen från STIGA mer än 2,5 kilo. Den batteridrivna Stiga SHT 24 AE uppges ge ifrån sig ett ljud på 87 dB vilket är relativt lågt om man sätter det i relation till andra häcksaxar på marknaden.

Den enda egentliga invändningen mot Stiga SHT 24 AE som återkommer i flertalet oberoende tester är positioneringen av låsknappen. Den är placerad ovanpå handtaget vilket gör att du är tvungen att släppa lite på ditt grepp för att kunna starta klippningen. Även om detta bör kunna ske smärtfritt är det en försvårande aspekt som i värsta fall kan ha en negativ inverkan på säkerhetsläget.

Oberoende testpaneler likväl som kunder verkar vara eniga i att Stiga SHT 24 AE är en mycket bra batteridriven häcksax. Som tidigare nämnt är det speciellt fördelaktigt att den är utrustad med ett vridbart svärd och en kanttrimmer funktion. Det räcker med att man tar en snabb titt över specifikationerna så förstår man att Stiga SHT 24 AE är en väldigt användarvänlig modell som har en stor jämnhet i sina funktioner.

Bosch AHS 50-20 Li – Bästa Budgetval

Bosch AHS 50-20 Li
 • Bästa Budgetval 2022
 • Höga betyg i konsumenttester
 • Quick Cut-tekniken effektiviserar arbetet
 • Välutrustade handtag med softgrip
 • Syneon Chip säkerställer en längre drifttid

Priser för Bosch AHS 50-20 Li

1 890 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

När det kommer till häcksaxar i budgetklassen lyser den batteridrivna Bosch AHS 50-20 Li starkast. För ett högst överkomligt pris får du flertalet intressanta funktioner och effektiva resultat. I kundomdömen återfinns ett väldigt positivt tonläge vilket också är samstämmigt med flertalet oberoende tester.

Bosch AHS 50-20 Li - billig elektrisk häcksaxBosch har utvecklat en Quick Cut-teknik för att effektivisera häckskärningen. Funktionen innebär att kvistar och grenar skärs vid första kontakten vilket gör arbetet desto mindre tidskrävande.

Själva svärdlängden är på 50 cm vilket betyder att den främst är lämpad för små eller normalstora häckar. Längst fram på bladet finns specialtänder som gör att häcksaxen effektivt tar sig igenom normalstora grenar. Bosch uppger själva att AHS 50-20 LI klarar av grenar på upp till 25 mm i diameter.

Batteriet är med sina 18 volt inte särskilt starkt även om många modeller i det högre prisregementet håller sig på samma nivå. En positiv aspekt med batteriet är funktionen Syneon Chip som ser till så att energin från batteriet används på ett sätt som säkerställer längre batteritid.

I Bosch AHS 50-20 Li återfinns ytterligare en funktion som tagits fram i syfte att skapa en mer effektiv klippning, nämligen Anti-Blocking-System. Detta innebär att häcksaxen inte lägger av automatiskt om den bedömer att grenen är för tjock. Detta ger en mer kontinuerlig klippeffekt och möjligheten att tugga sig igenom grenar även om den vid första kontakt bedömdes vara för tjock.

Bosch AHS 50-20 Li klipper grenarUr ett ergonomiskt perspektiv står sig Bosch AHS 50-20 Li väldigt bra. Det bakersta handtaget är utrustat med softgrip och det främre handtaget går att ställa in i olika positioner. Det transparanta handskyddet som är genomgående för hela handtagssektionen ger säkerhet och bekvämlighet i alla positioner.

Det är viktigt att känna till att Bosch AHS 50-20 Li i regel säljs utan batteri och sladd. Om du tidigare inte har ett kompatibelt batteri i Bosch-serien får du räkna med att lägga en tusenlapp extra för att den elektriska häcksaxen ska bli komplett. Trots den extra kostnaden är Bosch AHS 50-20 Li billigare än de flesta andra modellerna på marknaden.

Summan blir helt enkelt att Bosch motordrivna AHS 50-20 Li förmodligen är en av de mest prisvärda häcksaxarna på marknaden. Även om det finns mer att önska när det kommer till kraftfullhet har den smarta funktioner som kompenserar och gör den mer effektiv.

Stihl HSE 71 – Bästa med sladd

Stihl HSE 71
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i test av Råd & Rön 2020
 • Kraftfull elektrisk häcksax med sladd
 • Hög effekt och bra räckvidd
 • Bra skäreffekt med laserskuren och diamantslipat svärd
 • Vridbart handtag förbättrar arbetsställningen

Priser för Stihl HSE 71

2 540 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

En vedertagen fördel med sladdrivna maskiner är att de erbjuder en effekt som batteridrivna modeller har svårt att konkurrera mot. Stihl HSE 71 är inget undantag vilket flertalet höga placeringar i oberoende tester intygar.

Råd & Rön genomförde år 2020 ett grundligt test av de bästa häcksaxarna på marknaden. I detta testet placerade sig Stihl HSE 71 på en andraplats och den elektriska häcksaxen mottog stort beröm för sina genomgående bra egenskaper.

Stihl HSE 71 - elektrisk häcksaxSpeciellt noterbart är den generösa svärdlängden på 70 cm. Räckvidden ökas med upp till 45 procent om man nyttjar den extra säkerhetsbygeln som är placerad längst bak på handtaget.

Tandavståndet är på 36 mm vilket betyder att häcksaxen har en betydande vasshet. Skäreffekten förstärks också i och med att kniven är laserskuren och diamantslipad.

Stihl HSE 71 har en motoreffekt på 0.6 kW vilket innebär att den elektriska häcksaxen har potential till att ta an grova grenar och täta häckar. 2-stegsväxeln gör att du själv kan anpassa effekten efter vilket motstånd du möter.

Häcksaxen från Stihl är utrustad med ett ergonomiskt handtag som ger användaren ett skönt grepp. Handtaget är dessutom vridbart vilket ger en optimal arbetsställning oavsett hur du vinklar häcksaxen.

Stihl HSE 71 - sladdhållareEn ofrånkomlig nackdel med Stihl HSE 71 är begränsningarna som sladden skapar. Även om kabellängden är relativt generös måste du hela tiden hålla koll på var du har sladden och din rörelsefrihet begränsas därmed markant. En annan nackdel som uppmärksammats i tester och kundomdömen är att ljudprofilen med sina 99 dB är relativt hög.

Fördelen med en sladdriven häcksax är som tidigare nämnt att effekten blir högre. Du behöver inte heller oroa dig för att batteriet ska ladda ur och att du därmed behöver vänta ibland så mycket som 5 timmar på att återuppta ditt arbete. Med en sladdriven häcksax likt Stihl HSE 71 pluggar du bara in kontakten och sätter igång. Kanske bäst för dig som vet med dig att du inte alltid har så bra framförhållning när det kommer till trädgårdsarbete.

Det råder ingen tvekan om att Stihl HSE 71 har kvalitéer som gör den till en av de bästa häcksaxarna på marknaden. Dessutom blir du erbjuden två års garanti vilket alltid är en betryggande faktor. Om du vet med dig att du kommer ha en kontakt nära till hands och inte störs av den begränsade rörelsefriheten finns det inga större nackdelar med Stihl HSE 71.

Husqvarna 115iHD45 – Prisvärd

Husqvarna 115iHD45
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Kraftfull litiumjonbatteri på 36,5 V
 • Eco-läget ger längre drifttid
 • Kort svärdlängd ger ökad smidighet

Priser för Husqvarna 115iHD45

3 390 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna 115iHD45 är en batteridriven häcksax med flera bra funktioner som gör den lätt att använda. När vi granskat konsumenters omdömen finner vi ett stort antal nöjda kunder som testat häcksaxen där bra batteritid, enkelhet och kvalitet lyfts fram.

Även i oberoende tester framställs Husqvarna 115iHD45 som en bra elektrisk häcksax även om den var något sämre mot större grenar. Batteriets kapacitet på 36 V ska vara tillräckligt även för lite tuffare grenar vilket i så fall innebär att svärdets design inte är anpassat för de lite grövre grenarna.

Husqvarna 115iHD45 med batteriPrecis som med många andra batteridrivna trädgårdsmaskiner så är det inte alltid som batteri och laddar är inkluderat med produkten utan säljs både separat och som paket. Anledningen är att du som redan har flera batterier från Husqvarna ska kunna köpa utan för att använda de du redan har.

Husqvarna 115iHD45 har en svärdlängd på 45 cm vilket är relativt kort i relation till andra häcksaxar på marknaden. Givetvis finns det för och nackdelar med en kort respektive lång svärdlängd. En kort svärdlängd likt Husqvarna 115iHD45 ökar smidigheten vilket gör det lättare att arbeta i svåra vinklar. Nackdelen är att man förlorar lite när det kommer till effektiviteten då arbetet blir mer tidskrävande om du planerar att skörda stora partier med din häcksax.

Som tidigare nämnt har Husqvarna 115iHD45 en kraftfull borstlös motor. Som tillägg till detta har maskinen ett savE läge som kan aktiveras om du vill ha en längre drifttid. Eco-läget förlänger som sagt batteritiden och kan användas i situationer när arbetskraften från häcksaxen inte är lika hög (t.ex. för mindre kvistar).

Husqvarna 115iHD45 har en vikt på 4 kg med batteriet inräknat. Detta är relativt högt om man jämför med konkurrerande modeller. Givetvis tillför detta lite stabilitet men det finns också en överhängande risk att den känns otymplig och tung vid längre arbetspass.

Likt många andra batteridrivna modeller har Husqvarna 115iHD45 en tyst ljudprofil som gör det möjligt att jobba utan hörselkåpor. Om du inte bor alltför tätt in till dina grannar bör de inte heller störas särskilt mycket. Men det är aldrig fel att skydda sin hörsel ändå och införskaffa sig ett par bra hörselkåpor vilket är något vi rekommenderar.

Vi finner Husqvarna 115iHD45 att vara en bra elektrisk häcksax som drivs med batteri. De många goda konsumentomdömena ger en trygghet i att andra blivit nöjda med resultatet samtidigt som den presterat relativt bra i test. Bra prisnivå, god prestanda och enkel att använda ligger till fördel för produkten medan de största nackdelarna blir den kortare svärdlängden och svårt att klippa de tjockaste grenarna.

Köpguide – Tänk på detta vid köp

Häcksax - Tänk på vid köp

Köpa en häcksax behöver inte vara så svårt men specifika behov kan minska lämpliga alternativ snabbt.

Om dina häckar är på en rimlig arbetshöjd (lätt att komma åt) och grenarna främst rör sig om tunna kvistar för säsongen så fungerar väldigt många häcksaxar bra. Med fördel kan du utgå från de modeller som fått bäst i test eller välja märke efter batterier du redan äger.

Om du vill välja häcksax mer noggrant för att du kanske har speciella behov eller helt enkelt bara vill ha det bästa möjliga för din trädgård så är det fördelaktigt. Här nedanför går vi igenom de skillnader som kan vara avgörande för du ska kunna köpa den bästa häcksaxen.

Kraftkälla – Bensin, Batteri eller el

För att driva motorn i häcksaxen behövs någon energikälla och det finns lite olika val att utgå från som ganska snabbt begränsar utbudet på alternativ för dig.

Eftersom energikällan har stor betydelse i vad du kan förvänta dig av en häcksax så det bra att börja titta på just detta.

Bensin

En häcksax som är bensindriven är de mest klassiska alternativen för en motordriven häcksax. Deras popularitet har kraftigt minskat sedan bra el- och batteridrivna modeller kommit till marknaden.

Bensindrivna häcksaxar är dock kraftfulla och får ut mer effekt samtidigt som de har en längre drifttid. Det tar heller inte mer än någon minut att fylla på nytt drivmedel som gör att de fortfarande är bäst för större arbeten och klart dominanta för kommersiella uppdrag.

Har du väldigt mycket häck runt en stor tomt så är en bensindriven häcksax kanske det bästa alternativet att börja titta på. Att ofta byta batteri och se till så alla är laddade kan vara omständigt samtidigt som en eldriven med kabel blir jobbigt.

Batteri

Batteridrivna häcksaxar är de mest populära och i de flesta fall de bästa häcksaxarna för normalstora tomter idag och kan ganska enkelt klippa ett 20-tal meter häck med 1-2 batterier.

Batterierna ger bra ergonomi då du slipper att dra med dig en sladd och det är betydligt lättare att komma åt att klippa häcken i olika vinklar. Samtidigt är det lätt att byta ut batteriet mot ett färdigladdat (förutsatt att du har flera batterier) och du kan således hålla igång arbetet under en ganska lång tid.

Effekten eller styrkan i motorn kan utläsas av strömmen (Ampere) × spänningen (Volt) = Effekt (Watt). En häcksax med 36V kommer oftast vara starkare än en häcksax med 18V vilket kan vara av stor betydelse när du väljer modell då båda alternativen är vanliga.

Amperetimmar (Ah) är också viktigt att hålla koll på då det avger hur mycket energi det finns tillgängligt per laddning. Här är det inte ovanligt att det finns batterier mellan 2-5 Ah vilket så klart ger stor skillnad i hur länge de kan användas innan de behöver laddas.

De tester som gjorts på batteridrivna häcksaxar visar att flera modeller har bra kapacitet att klippa det mesta och kan hantera grenar upp till ca 1 cm i diameter som mest, vilket räcker mer än väl får årligt underhåll.

El (kabel)

Eldrivna häcksaxar med sladd är också väldigt populära men rekommenderas främst till mindre tomter.

Fördelen är att inköpspriset är lågt och det finns flera bra modeller för runt 1000 kronor. Du slipper också ladda batterier eller fylla på med drivmedel.

Nackdelen är att du måste ha med dig en lång elkabel som även försämrar ergonomin i arbetet. Ju högre häckar desto sämre ergonomi får du med kabeln som ganska snabbt förvandlas till jobbigt moment.

En annan nackdel med eldrivna häcksaxar är risken att klippa av kabeln. Det låter kanske som en skröna men händer relativt ofta och något du som användare konstant måste tänka på när du använder den.

Har du låga häckar upp till maximalt brösthöjd som inte är allt för långt från bostaden där en hyggligt förlängningskabel på 15-20 meter räcker så kan dessa häcksaxar vara ett bra köp som dessutom sparar dig en slant i plånboken.

Motorstyrka

Motorstyrkan har betydelse för enkelt häcksaxen klipper grövre grenar.

De flesta buskar växer inte så pass kraftigt under en säsong att tjocklekarna når den storleken som brukar bli problematisk. Men det finns ändå tillfällen när det kan behövas och det kan vara skönt att inte behöva ta fram en manuell häcksax, grensax eller grensåg så fort tjockleken är lite större.

Motorstyrkan begränsas ofta av kraftkällan där batteri- och eldrivna modeller ofta är klart svagare än en bensindriven häcksax. Likande effekter syns på andra trädgårdsmaskiner som t.ex. motorsågar.

Om du tror dig komma behöva en kraftfull häcksax som hanterar de där grövre grenarna bra så titta på motorstyrkan och avståndet mellan taggarna på svärdet (så att grenarna får plats).

Slag per minut

Häcksaxen slag per minut är också något som delvis kan kopplas till styrkan. Även om den faktiska slagfrekvensen inte korrelerar helt med styrkan så är det ändå en indikation.

De kraftfullaste häcksaxarna har över 4000 slag per minut där vissa modeller t.o.m. närmare sig 10 000 slag per minut även de är få. Detta kan jämföras med många av de billigaste häcksaxarna som har en slaghastighet på ca 1 500 slag per minut eller mindre.

Svärdlängd

Häcksax - välja svärdlängdSvärdlängden på häcksaxen har större betydelse än vad man kanske tror när man försöker hitta den bästa modellen.

En bra svärdlängd är viktigt för att kunna komma åt hela busken. Har du en hög eller djup buske är det ofta mycket fördelaktigt med ett längre svärd.

Även normalstora buskar som blivit lite tjocka nedtill kan vara svårt att klippa på toppen och komma åt det mittersta partiet om svärdlängden är för kort.

Prisskillnaden mellan häcksaxar med längre svärd är inte så stor så se till så du väljer en modell som passar dina trädgårdsbehov bra.

Det är vanligt med svärdslängd på 45-55 cm för många instegsmodeller bland häcksaxarna. De har ofta även lite svagare motorer men fungerar i många fall riktigt bra för de flesta uppgifter.

Längre svärd på 60-70 cm (eller t.o.m. längre) återfinns oftast på lite dyrare modeller som har mer kraftfulla specifikationer. Men det finns också en del undantag som håll koll när du jämför häcksaxarna.

Ett bra exempel på en häcksax med normal svärdlängd är Makita DUH523Z med 52 cm och som fått väldigt bra betyg av de som testat den. Vilket kan jämföras med den klart dyrare STIHL HSA 86 som har 62 cm och blivit utsedd till bäst i test.

Tandavstånd

Häcksax tandavståndTandavstånd är avståndet mellan tänderna på svärdet och begränsar hur tjocka grenar som får plats. Tänderna skyddar häcksaxen för att få in för tjocka grenar samtidigt som det avslöjar den maximala klippstjockleken på grenarna.

Det är värt att tänka på att det inte bara är tjockleken på grenarna som har betydelse för om en häcksax orkar klippa dem. Det finns olika hårdheter på grenar och växter så bara för en gren får plats innebär det inte att häcksaxen orkar klippa den.

Tandavstånden skiljer sig mellan 15 – 35 mm för de flesta modeller. Det finns häcksaxar med både mindre och större tandavstånd men det största utbudet återfinns i detta intervall.

Teleskop – långt vinklingsbart skaft

Häcksax teleskop från Gardena
Teleskopisk häcksax från Gardena kommer åt att klippa hög häck.

Stånghäcksaxar är häcksaxar med teleskop, ett förlängt vinklingsbart skaft som gör att du kommer åt både högre upp och djupare in över buskar.

Det går ofta att kompromissa lite mer på svärdslängden om din häcksax har teleskopskaft. Samtidigt kan du använda den för att klippa höga buskar utan stege (vilket sparar mycket energi och tid) och du kommer åt högre upp i träd.

Häcksaxar med teleskop finns både både bensin och batteri som kraftkälla. Priset ligger något högre jämfört med vanliga häcksaxar men samtidigt inte avskräckande högt vilket i många fall gör dem till de bästa häcksaxarna för vanliga trädgårdar.

Ergonomi

Ergonomi häcksaxarAtt arbeta med en häcksax under en kort tid för att klippa några buskar som är ett par meter långa är kanske inget krävande jobb där man kan tumma på ergonomin.

Längre häckar, djupare häckar och högre häckar blir genast mer krävande att arbeta med. Här är ergonomin väldigt viktigt och det är inte kul att ha ont i axlar, armar, nacke eller rygg för att man arbetar med fel häcksax för uppgiften.

Produktvikt, styrka, vikt och andra ergonomiska funktioner som handtag har stor betydelse för att få en riktigt bra häcksax som gör de tuffa klippningarna lätt.

Om du vet med dig att din häck är jobbig att klippa gör då som många experter i tester hänvisar till och investera i en modell som är bra för uppgiften. Det är helt enkelt inte värt att känna ångest och få ont inför klippningen på våren och hösten.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en motordriven och elektrisk häcksax.

 1. Hur fungerar en häcksax?
 2. Vad är en stånghäcksax?
 3. Hur rengör jag min häcksax?
 4. Vilken olja ska jag använda till min häcksax?
 5. När ska man klippa häcken?
 6. Vad kostar en bra häcksax?
 7. Vilken häcksax är bäst?
 8. Hur hanterar man avklippta grenar och kvistar?

1. Hur fungerar en häcksax?

En häcksax drivs av batteri, elektricitet eller bensin. Drivmedlet sätter fart på motorn som i sin tur får svärdet att börja arbeta. Häcksaxen är i mångt och mycket lik motorsågen i hur den arbetar rent funktionsmässigt.

Häcksaxen tuggar sig igenom grenar och löv i syfte att hålla häcken i trim. Den kan användas till beskäring i syfte att öka på levnadslängden eller bara för att klippa av grenar som förfular helhetsintrycket.

Kraftfullheten är inte den enda avgörande faktorn för hur effektiv en häcksax är. Tandavståndet på svärdet har också en inverkan på häcksaxens förmåga att ta sig igenom tjocka grenar.

2. Vad är en stånghäcksax?

stånghäcksaxEn stånghäcksax är till skillnad från en vanlig häcksax längre i sitt skaft och går att använda längre ifrån kroppen tack vare sitt teleskop samt böjbara skaft.

Anledningen till att använda en stånghäcksax är helt enkelt om du vill komma åt grenar och kvistar som sitter högre än vad en normal häcksax når.

Det finns alltid möjligheten att använda stegar som komplement till en vanlig häcksax, men faktum är att det ändå kan bli svårt att nå grenar vid träd och andra otympliga platser. Det är här stånghäcksaxen kommer in i bilden som det bättre alternativet.

Det är däremot inte ovanligt att stånghäcksax känns lång och otymplig för vanlig häckklippning. Ju längre ifrån kroppen du arbetar ju mindre kontroll känns det som att du har och ergonomin försämras. Det är därför inte ovanligt att de med större tomter har en vanlig elektrisk häcksax och en stånghäcksax.

3. Hur rengör jag min häcksax?

Efter att du har använt din häcksax bör du torka av själva svärdet med en trasa. Låt också några droppar olja få smörja svärdet. Detta då sav och fukt från häcken tenderar att fastna på knivarna. Om detta inte torkas av kan det bildas en klibbig klump på svärdet vilket gör att maskinen belastas extra mycket. Detta kan i längden leda till att hastigheten på häcksaxen minskar.

Du bör också med jämna mellanrum göra en mer genomgående rengöring genom att borsta av svärdet med skurborste och vatten av ljummen temperatur. Låt svärdet sedan ligga och torka innan du varsamt smörjer in den med olja.

4. Vilken olja ska jag använda till min häcksax?

Du bör införskaffa en olja som är speciellt utformad för att smörja häcksvärd och motorsågar. Harzlöser superclean är ett exempel på en olja i sprejburk som är optimal när det kommer till att smörja en häcksax. Om denna känns lite väl dyr finns det också billigare varianter att tillgå.

5. När ska man klippa häcken?

Häcksax - När ska man klippa häckenEn vanlig riktlinje är att man bör klippa häcken under JAS-perioden (juli, augusti, september). Även om detta stämmer i många fall är den optimala tiden mycket beroende av vilken typ av häck du har. Nedan ger vi några korta riktlinjer kring vanliga häckväxter.

Är man osäker och inte fått in vanan än så är det alltid bättre att ha inställningen att klippa för lite och hellre oftare.

Många klipper häckarna under höstens trädgårdsarbete men man bör vara vaksam på om man har någon sort som är känslig för att klippas senare på säsongen.

Lövhäckar (generellt)

Lövhäckar kan generellt sett klippas under både våren och sensommaren (JAS). Står du inför en större beskäring görs det bäst under vårvintern. Undantaget är bok och avenbok som vi beskriver längre ner som endast bör klippas under JAS-perioden.

Barrväxter (t.ex. tuja, gran, idegran)

Barrväxter som tujahäck är populära häckar som ger bra insynsskydd året runt. De klipps bäst under sensommaren juli, augusti, september (JAS) när tillväxten för säsongen stannat av. Men det gäller att klippa de unga skotten då en för hård beskärning kan ge partier som inte återhämtar sig.

Idegran är betydligt tåligare än andra barrväxter då den kan ge nya skott från gamla grenar och kan således klippas ett par gånger per år och kräver inte samma försiktighet.

Bok & Avenbok

Bok och avenbok bör beskäras under JAS-perioden. Du ska även vänta med att beskära topparna tills häcken fått önskad höjd.

6. Vad kostar en bra häcksax?

Om du bara behöver klippa lite på någon enstaka buske så fungerar en manuell häcksax bra och går att hitta för ca 600 – 1000 kronor hos trädgårdsbutikerna.

Vill du däremot göra jobbet lättare för dig så är en elektrisk häcksax det bästa alternativet för många privata tomter idag. En bra batteritiden häcksax hittar du inte under tusenlappen med batteri men det finns flera prisvärda elektriska val från ca 1 500 kr och uppåt. Även de batteridrivna häcksaxarna som utnämnts till bäst i test är inte extremt dyra.

Det bästa valet av häcksax gör du om du väljer samma fabrikat som du har på andra trädgårdsverktyg och elektriska maskiner då de ofta kan dela på batterier. Vi brukar rekommendera att försöka hålla sig till i 1-2 fabrikat då det gör livet klart lättare. Det blir också lättare att ha en uppsättning på 3-4 batterier där vissa kan laddas medan andra används.

De billigaste häcksaxarna är såklart de med elkabel och utan batteri. De är inte lika smidiga men du kan idag hitta dessa för runt 1 000 kronor också vilket bara är lite dyrare än bra manuell häcksax.

7. Vilken häcksax är bäst?

Trots att vi presenterar en häcksax som ”bäst i test” har vi svårt att avgöra om den är bäst för just dig. De olika häcksaxarna som vi presenterat innehar olika egenskaper där kraftfullhet och svärdlängd är det mest centrala. De skiljer sig också mycket åt när det kommer till ergonomi där vissa har vridbara handtag, andra inte.

Beroende på vilken typ av häck du har och hur ditt fysiska tillstånd ser ut kan du vara i behov av en häcksax som har vissa funktioner. Vissa har högre tyngd vilket kan ge ökad stabilitet men även ha en negativ inverkan på dina axlar. Andra har kortare svärdhuvud vilket ökar smidigheten men gör det svårt att nå översta skiktet om du har en hög häck.

Har man väldigt långt upp till grenar så kan en stånghäcksax vara det bästa alternativet att satsa på då man når betydligt längre med dessa modeller.

Vi rekommenderar dig att ta en titt på ovanstående artikel där vi har listat 6 olika häcksaxar som alla gjort bra ifrån sig i test och diverse kundrecensioner. Därifrån kan du förhoppningsvis bilda dig en egen uppfattning kring vilken häcksax du tycker är bäst.

Det är dock tydligt att just batteridrivna modeller har tagit plats som de mest populära häcksaxarna i många privata förråd och där enklare elektriska modell med sladd är vanliga för de som har mycket lite att klippa.

8. Hur hanterar man avklippta grenar och kvistar?

När du klipper buskar, träd och häckar så lämnas det kvar trädgårdsavfall i form av grenar, kvistar och blad som du behöver ta hand om.

En vanlig metod är att samla ihop allting och transportera till återvinningstation där du kan slänga det som trädgårdsavfall.

Du kan också använda dig av en kompostkvarn som maler ner grenarna och kvistarna så att du kan hälla det i din kompost. Det är ett effektivt sätt att ta tillvara på näringen och påskynda förmultningsprocessen.

Har du en större trädgård är kompost med kompostkvarn ett bra sätt att få en egen naturlig återvinning. Det kan då vara väl värt att köpa en bäst i test kompostkvarn som visat sig prestera bra.

Har du mycket avfall och löv att samla upp efter att du klippt så kan även en bra lövsug hjälpa dig att samla in de mindre resterna och detta kan med fördel också tömmas direkt i kompostkvarnen.

Så valde vi ut de bästa häcksaxarna

Häcksaxen har blivit ett allt populärare inslag på konsumentmarknaden vilket har gjort att utbudet blivit allt bredare. Detta har i sin tur inneburit att det finns en större mängd tester, recensioner och omdömen att tillgå som alla ger sin syn på vilken häcksax som är den bästa.

Vi lägger mycket tid på att säkerställa källornas relevans innan vi använder de som underlag i våra artiklar. Det ska vara tydligt att testpanelen eller kunden är helt opartiska i sammanhanget och att de därmed inte har ett egenintresse i vissa produkter. Det stora utbudet av tester och recensioner har gjort att vi har kunnat sålla bort de minst trovärdiga utan att underlaget drabbats särskilt hårt.

De allra flesta häcksaxarna ligger relativt nära varandra i pris. Det skiljer inte supermycket mellan ”bäst i test” modellen och den som klassas som ”bästa budgetvalet”. Oftast kan det vara flera tusenlappar i skillnad medan det den här gången bara handlar om några hundralappar. Den modell som har blivit utnämnd till ”bäst i budgetklassen” har därför inte en prislapp som gör att du hajar till ovanligt mycket.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa häcksaxarna valts ut.

 • 14 häcksaxar testade – 2021 – Bäst-i-test
  Svenskägda Pricerunner driver testsajten Bäst i Test som inför sommaren 2021 uppdaterade sitt test av häcksaxar. Testet håller inte samma kvalitet som Råd & Rön där häcksaxarna på ett mer vetenskapligt sett utsätts för samma scenarion. Hur som helst har Bäst i Test tittat närmare på prestanda, konstruktion, ergonomi och användarvänlighet för att se vilka häcksaxar som är bäst. Ryobi RHT36B61R blev bäst i test och var en häcksax som imponerade och klarade av många olika typer av häckar. På andraplats återfinns den bästa bensinhäcksaxen AL-KO Solo 163-70 följt av den batteridrivna AL-KO EnergyFlex HT 4055 som fick utmärkelse om bästa budgetval. Andra häcksaxar med bra betyg som testades var Husqvarna 115iHD45, Stihl HSA86, AL-KO HT 2050 och Stiga SHT 48 AE.
 • Häcksaxar – bäst i test – 2020 – Råd & Rön
  Tidningsmagasinet Råd & Rön ges ut av samarbetsorganisationen ”Sveriges Konsumenter” som jobbar för att öka konsumentmakten. Den obundna organisationen kämpar för att konsumenterna ska ha rätt till skydd, inflytande och för att de ska ha möjligheten att göra medvetna och hållbara val. Vi kan därför lita på att Råd & Rön publicerar information som står fritt från inflytande av kommersiella aktörer. Testet vi har använt oss av tar avstamp i 20 olika häcksaxar som utmärker sig på ett eller annat sätt. I testet presenteras de olika häcksaxarna, uppifrån och ner. Högst upp finner vi Stihl HLA56, Stihl HSE 71 och Makita DUH602. Populära modeller som Ryobi RHT1851R20F och Black + Decker befinner sig också högt upp på listan. Råd & Rön betygsätter deras egenskaper på en skala från 1–10. Även om de olika betygen inte ger särskilt uttömmande beskrivning av de olika funktionerna är det en bra översikt att ha.
 • Test av 12 olika häcksaxar – 2019 – Byggahus.se
  Bostadsinriktade sajten Byggahus.se testade under 2019 ett stort antal häcksaxar för konsumenter. I testet kom de fram till flera viktiga konsumentköpråd som att svärdlängden kan vara både en fördel och nackdel samt att batteridrivna modeller är mycket bättre än elektriska med sladd på grund av just hanterbarheten. När de testade häcksaxarna så gjordes det både på tunnare grenar men också djupare in i häcken där det är tjockare grenar. Den häcksaxen som presterade bäst i testet var Ryobi RHT1851R20F. Andra häcksaxar som fick bra betyg var Stihl HSA 56, Bosch AdvancedHedgeCut 36 och Ryobi RHT36C61R15S. Även Dewalt DCM563P1, Black & Decker GTC18502PC och Husqvarna 115iHD45 fick klart godkända poäng även om det här fanns tydligare nackdelar.
 • Test av de bästa häcksaxarna på marknaden – 2018 – Gör det Själv
  Det välrenommerade tidningsmagasinet ”Gör det Själv” genomförde år 2018 ett test av 8 olika häcksaxar. De 8 häcksaxarna hade valts ut då de visat sig vara populära i kundomdömen och för att de på pappret hade intressanta funktioner. Gör det Själv är en pålitlig källa då de genomför oberoende tester och skriver artiklar som syftar till att informera konsumenter om vilka olika alternativ som finns. De har inget direkt egenintresse av att det går bra för vissa produkter då de inte själv är återförsäljare av några häcksaxar. Själva testet är från 2018 vilket innebär att det är relativt tidsenligt. Trots detta har vi varit noggranna med att titta upp modellerna på prisjakt för att kunna försäkra oss om att de fortfarande säljs. Vi har haft stor nytta av Gör det självs proffsiga redaktionella arbete och de har bistått med användbar information kring vilka för och nackdelar det finns med de olika modellerna. Det var också här som vi först fick upp ögonen för STIHL HSA 56 som de utnämnde till ”bäst i test”. MAKITA DUH523Z och STIGA SHT 24 AE mottog också mycket höga betyg i deras test. När vi sedan vägde modellerna mot andra test och konsumentomdömen blev vi övertygade om att de även förtjänade att komma med i vår artikel om ”bäst i test” häcksaxar.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumentomdömen är en viktig del i att hitta de bästa produkterna just för att de ofta speglar om produkten lever upp till förväntningarna i marknadsföringen. Det ger också en inblick i om många konsumenter från problem efter en tids användning. Skulle en häcksax lägga av under den första eller andra säsongen kan man god säkerhet anta att konsumenten är missnöjd vilket kommer synas när man sammanställer betygen. Vi samlar in betyg från prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner samt från svenska butiker och internationella butiker som Amazon.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är en viktig källa till information då det genom dem snabbt går att identifiera vilka produkter som är till salu, vilka häcksaxar som utgått ur sortimentet och hur lätt det är att få tag på dem. Som prisjämförelsetjänst ger det oss också en snabb väg till butiker och deras om omdömen samt recensioner.