klippa buskar

Hur och när du klipper buskarna i trädgården

För att trädgården ska se prydlig och snygg ut, och för att buskar ska må bra och växa så är det viktigt att beskära och klippa buskar, häckar och träd.

De allra flesta buskar ska klippas eller beskäras under juli, augusti eller september (det man brukar kalla för JAS som en minnesregel). Det finns dock en del undantag från detta, som vi går igenom nedan.

Här får du också en del bra tips för att klippa buskar och beskära träd på ett bra sätt.

För de flesta privata bostäder klipper du idag lättast med en elektrisk häcksax även om du inte har så stor tomt. Har du endast en enskild buske eller två kan det vara värt att överväga en manuell häcksax om du hellre föredrar det.

När ska man klippa buskar och träd?

De allra flesta träd och buskar i trädgården mår bra av att beskäras under den så kallade JAS-perioden.

Om det är buskar med bär eller fruktträd så bör du vänta med att beskära tills den fruktbärande perioden är över lite senare på hösten. Vissa fruktträd kan också beskäras väldigt tidig vår, särskilt äppelträd och päronträd.

Klippa buskar, häck och trädPlommonträd kan däremot inte beskäras så tidigt, utan bör därför beskäras efter att de gett frukt på hösten.

Om du har en häck som behöver klippas ner en rejäl bit för att förnyas och föryngras är tidig vår en bra tid för detta. Då kan häcken sedan växa ordentligt under våren och försommaren.

Det går förstås att klippa sina buskar med häcksax även under tidig vår och på hösten, förutom några mer känsliga arter. Vissa häckar kan dessutom behöva beskäras eller klippas mer än en gång.

Har du en häck med lövväxter kan du med fördel beskära den både på våren och en gång till under JAS-perioden, för att den ska hålla sig snygg och ha en bra form.

Växter som savar mycket ska inte beskäras för tidigt, då detta kan göra att de savar mer.

Buskar av barrträd som till exempel tujahäckar eller olika sorters gran ska du beskära på våren eller hösten och inte under JAS-perioden, då de växer.

Här är några vanliga buskar och när de kan eller ska beskäras:

Lagerhägg

Kan klippas något tidig vår.

Hagtorn

Kan beskäras tidig vår eller sen vinter och sedan klippas under juli, augusti och september.

Avenbok

Ska endast beskäras under juli, augusti och september då den annars savar för mycket.

Aronia

Beskär större grenar tidig vår eller under juli, augusti, september.

Forsythia

Klipps under juli, augusti, september när den blommat klart.

Bok

Ska endast klippas under juli, augusti och september, då den annars savar.

Liguster

Kan beskäras med häcksax under sen vinter och tidig vår samt under juli, augusti och september.

Syren

Kan klippas i princip när som helst, men undvik att klippa bort knopparna.

Oxel

Beskärs endast under sen vinter eller tidig vår.

Måbär

Beskärs med sekatör eller häcksax under tidig vår men kan finputsas lite även senare.

Spirea

Behöver egentligen inte beskäras, men kan putsas lite under tidig vår eller sen vinter.

Tuja

Ska endast klippas i ”nya” grenar under sen vinter eller tidig vår. Tuja kan även klippas under juli, augusti och september.

Idegran

Beskärs tidigt på våren eller tidigt på hösten. Vill du putsa den under sommaren, går det också bra.

Gran

Klipp de nya skotten under tidig höst.

En

Beskärs tidig vår och trimmas under juli, augusti och september. Trimma endast de nya skotten eller grenarna.

Hur ska man klippa buskar?

Precis som med gräs gäller det att klippa häcken ofta och lite, särskilt den typ av häck som kan beskäras under hela säsongen, till exempel lövbuskar.

Om du klipper ofta och lite blir busken tät och fin. Om du når upp till toppen på häcken fungerar det alldeles utmärkt att klippa häcken med en vanlig traditionell häcksax och en sekatör för de mindre grenarna.

hur du klipper med häcksaxDet krävs dock inte mycket buskar eller träd för ett manuellt redskap ska bli jobbigt. Därför har elektriska och motordrivna häcksaxar växt i popularitet och är idag ett väldigt bra köp även för de med små tomter.

En elektrisk häcksax arbetar snabbt över häcken och klipper bort grenarna i ett nafs. Det största arbetet är oftast att plocka upp grenarna snarare än att klippa busken.

Motordrivna häcksaxar, oavsett om de drivs på el med sladd eller batteri är praktiska upp till en viss en viss tjocklek på grenarna. De fungerar därför bra för underhåll för säsongen men vill du få bort större grenar krävs dock andra verktyg som t.ex. en såg.

För den precisa, raka formen, kan du spänna ett snöre längs häcken som du klipper efter.

Var alltid noga med att bladen på både häcksax och sekatör är rena och skarpa, för att snitten ska bli bra och för att förhindra rost.

När du ska klippa häcken är det bra att se till så att den är bredare nederst så att solljuset når hela häcken. Om toppen på häcken skuggar nederdelen kan häcken bli gles.

Var gör man av trädgårdsavfallet?

Trädgårdsavfallet från att ha klippt buskar och träd kan snabbt bli väldigt mycket och i de flesta fall behöver du ta hand om det.

Det är inte ovanligt att samfälligheter och annan gemenskap hyr in container som kan användas till trädgårdsavfallet och som sedan transporteras bort. Villor kan i vissa kommuner fördelaktigt få soptunna för trädgårdsavfall som kan hämtas upp precis som vanliga sopor.

Har du en lite större trädgård och kanske även har eller vill ha en egen kompost så finns det dock bättre alternativ i form av kompostkvarn. Kompostkvarnen ger det möjligt att skära ner grenar, kvistar och löv till mindre bitar som kan läggas i komposten eller som marktäcke mot ogräs.

Kompostkvarnarna är inte så dyra heller och blir snabbt lönsamt för någon som har en större tomt med både buskar och träd som ska klippas årligen.

Det är viktigt att välja rätt kompostkvarn då skärteknikerna skiljer sig åt och ger olika resultat. Du kan läsa vår genomgång av de bästa kompostkvarnarna om du vill få mer information och se vilka modeller som presterat bäst i tester.