Rengöra husfasad

Så rengör du fasaden på bostaden

Utsidan av ditt hus är i behov av regelbunden kärlek och omtanke. Fasaden får stå emot såväl regn som hagel, snö, sol och vind vilket gör att den slits fort. Det är viktigt att du regelbundet rengör fasaden på bostaden för att optimera dess livslängd.

Det finns flera olika tillvägagångssätt när det kommer till rengöring av husfasad. Hur du bör tvätta fasaden beror på vilken slags fasad huset har. Vissa fasader tål till exempel högtryckstvätt medan andra är i behov av betydligt mer skonsam hantering än så.

Här får du ta del av tips och tricks på hur du bäst kan rengöra fasaden på just din bostad. Olika fasader kräver olika sorters rengöringsmetoder. Den här guiden täcker de allra flesta alternativ.

Olika metoder för fasadtvätt

Det är framförallt viktigt att rengöra husets fasad inför omputsning eller målning, men det är också aktuellt att regelbundet tvätta ytor som inte ska vidarebehandlas. Förutom att en ren fasad ser estetiskt trevligare ut kan även dess livslängd förlängas med rätt fasadtvätt.

För att bli kvitt alger, mögel och ingrodd smuts på fasaden finns det olika sorters rengöringsmetoder:

  • högtryckstvättning
  • borstning och rengöring med fasadtvätt
  • torrborstning
  • rengöring med miljömärkt såpa eller diskmedel.

Välj rätt rengöringsmetod för fasaden

Högtryckstvätt direkt mot trä
Var försiktig om du använder högtryckstvätten direkt mot en träfasad.

Det är viktigt att du har full koll på vilken sorts fasad ditt hus har – och hur slitstark fasaden är – innan du påbörjar rengöringen. Om du till exempel börjar högtryckstvätta en ömtålig fasad utan rätt tillbehör kan konsekvenserna bli både dyra och tråkiga.

Du behöver också tänka på att de olika metoderna skiljer sig åt i både tidsåtgång och pris. En fasad klarar oftast flera rengöringsmetoder, vilket ger dig flera valmöjligheter. Det går betydligt fortare att tvätta en fasad med högtryckstvätt än om du rengör den för hand med borste och rengöringsmedel.

Planerar du att måla om fasaden efter rengöringen? Då måste du se till att ytorna torkar ordentligt innan du sätter igång med själva målandet.

Rengöring av träfasad

Alger och svamp trivs bra i fukt och sätter sig gärna på hus med träfasad. För att underhålla, samt reducera angreppen av alger och mögel, är det viktigt att rengöra ditt trähus regelbundet. Rekommendationen är att rengöra träfasad varje eller vartannat år.

Börja med att försöka rengöra träfasaden med miljömärkt såpa eller diskmedel. Om detta inte räcker kan du fortsätta med alg- och mögeltvätt. I sista hand och med stor försiktighet kan du använda klorbaserad fasadtvätt, men om ditt hus är målat med slamfärg bör du inte tvätta alls utan istället torrborsta. Efter torrborstningen sköljer du försiktigt av fasaden med vattenslangen.

Kärcher - rengöring av husfasad med terrasstvätt-tillbehörAtt rengöra träfasader med högtryckstvätten rekommenderas normalt sett inte. Kommer du för nära fasaden kan det höga vattentrycket tränga in och skada träet. På längre avstånd blir städeffekten obefintlig.

Det finns tillbehör till bra högtryckstvättar avsedda för rengöring av fasader och terrasser som kan fungera men även de ska användas med försiktighet.

Rengöring av panel-, stuckatur- eller tegelfasad

Material som aluminiumpaneler, stålpaneler, vinylpaneler, stuckatur samt tegel lämpar sig bra för rengöring med högtryckstvätt. Börja med att förtvätta ytan med ett rengöringsmedel, exempelvis såpa eller fasadtvätt, som du applicerar med svamp eller tvättborste.

Du bör alltid stå minst en meter från fasaden när du använder din högtryckstvätt eller ännu bättre använda tillbehör som terasstvätt. Det är en god idé att börja med ett lågt tryck och öka efter behov för att undvika oavsiktliga skador på fasaden. Arbeta nedifrån och uppåt för att undvika strimmor.

Rengöring av putsade fasader

Om du har en putsad fasad finns det lite olika alternativ på rengöring. Börja med att försiktigt torrborsta fasaden för att bli av med det värsta. Spola därefter fasaden med varmvatten för att påbörja arbetet mot den ingrodda smutsen.

Det är viktigt att ytan på den putsade fasaden först blöts ner för att undvika att rengöringsmedlet absorberas av underlaget. Du bör sedan använda ett alkaliskt rengöringsmedel som du arbetar in med en borste, svamp eller kvast. Avsluta alltid med att skölja fasaden med rent vatten.

Om fasaden är kraftigt nedsmutsad kan rengöringen behöva ske i två olika omgångar. Se till att rengöringen sker nedifrån och upp för att undvika strimmor.