Bästa Lövblås för hemmabruk

Bästa Lövblås

När hösten kommer så faller löven till marken och för eller senare kommer man vilja städa upp dem så att trädgården blir fin igen. En klassisk kratta kan vara ett praktiskt redskap men för en större trädgård är det ett slitsamt jobb där en lövblås och lövsug är ett mycket bättre val.

Lövblåsar kan snabbt och enkelt samla ihop löven oavsett om det är på plattor eller gräsmatta som löven lagt sig. En lövsug kan även användas för att suga upp löv på singel och stenigt underlag samtidigt som löven samlas i en behållare.

Vi har gått igenom de bästa lövblåsarna på marknaden baserat på tester, omdömen och recensioner. Här nedanför hittar du lövblåsar som utsetts till bäst i test, men också flera andra bra modeller. Vi har lyft in elektriska lövblåsar med och utan batteri då dessa rekommenderas för hemmabruk och är mest miljövänliga.

STIHL BGA 56 – Bästa med batteri

STIHL BGA 56
 • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
 • Bra konsumentbetyg
 • Kan blåsa luft upp till 750 m³/h i 54 m/s.
 • Tyst modell som fungerar utan hörselskydd
 • Batteridriven gör den enkel att använda
 • Justerbar längd på blåsröret

Priser för STIHL BGA 56

2 390 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

En batteridriven lövblås som STIHL BGA 56 är ett praktiskt och miljövänligt alternativ för dig som letar efter en lövblås till trädgården. Modellen utsågs till bäst i test när Råd & Rön testade lövblåsar 2017. Att modellen är batteridriven gör att du slipper släpa en lång förlängningskabel efter dig och arbetet blir mer flexibelt.

En smidig batteridriven lövblås är praktisk och enkel att ta fram när behöver blåsa rent på gräsmattan, infarten eller gården. Modellen är enkel att hålla i och rörets längd justeras efter din längd så att du på ett ergonomiskt och enkelt sätt kan samla ihop löven eller det klippta gräset.

Med det rekommenderade batteriet AK 20 har du upp till 20 minuters drift av maskinen innan du behöver ladda batteriet. Det är tillräckligt för att kunna samla ihop löv i en någorlunda stor trädgård.

En stor fördel med denna modell förutom att det är batteridriven är att den även är någorlunda tyst (för att vara en lövblås) vilket gör att du kan arbeta med den utan krav på hörselskydd. Luftflödet är satt till 600 m³/h men kan nå 750 m³/h som mest. Hastigheten som luften blåses ut anges till maximalt 54 m/s.

En nackdel med modellen är den saknar uppsamlare och kan inte agera som lövsug.

Bosch ALS 25 – Bäst med kabel

Bosch ALS 25
 • Bästa lövblåsaren med kabel hos Råd & Rön
 • Bra konsumentbetyg & omdömen
 • Mycket prisvärd lövblåsare
 • Lövsug med 45 l uppsamlare
 • Förstör löven (klippare) för bättre uppsamling
 • Mycket kraftfull lövblås

Priser för Bosch ALS 25

1 008 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Bosch ALS 25 är den lövblås som utsågs till bäst i test hos Råd & Rön av de modeller som är kabelanslutna. Det är också den modell som är mest prisvärd och tillsammans med bra kundomdömen är det inte svårt att förstå att detta är en av de mest populära lövblåsarna i Sverige.

Modellen är smidig att arbeta med och ergonomiskt anpassad för att göra det lättare att arbeta med den utan att bli trött. För den som inte vill satsa på en batteridriven modell är detta utan tvekan ett riktigt bra val som dessutom är relativt billig.

Lövblåsaren Bosch ALS 25 har även möjligheten att suga upp löv som kan sparas i den medföljande uppsamlingssäcken som rymmer 45 liter. För att dessutom göra det mer praktiskt så kan även lövblåsaren även förstöra löven när de sugs in vilket gör att det får plats mer löv i behållaren och du slipper gå till komposten lika ofta.

Tittar man på luftkapaciteten så ser man att den klarar av att blåsa upp till 800 m³ luft i timmen med en hastighet på över 80 m/s vilket även gör att våta och fastklibbade löv flyger sin väg. Hastigheten är givetvis ställbar så du kan justera den efter önskat tillfälle.

Lövsugningen är en riktigt praktiskt funktion som lämpar sig väl vid singel och underlag med mycket småsten vilket annars är en svår och jobbigt arbetsuppgift med traditionell kratta.

Lövblåsaren väger 3,2 kg i sitt lättaste format och när du monterar på uppsamlingssäcken för att använda lövsugen så uppmäts vikten till 4,4 kg.

Det är inte svårt att förstå att denna modell utsågs till den bästa elektroniska lövblåsaren med kabel och den låga prisnivån gör att många finner den väldigt prisvärd och väl värd att investera i även om man har en lite mindre eller medelstor trädgård bara.

Ryobi RBV3000CESV – Prisvärt alternativ

Ryobi RBV3000CESV
 • Mycket populär lövblåsare
 • 4 av 5 i betyg hos Gör Det Själv
 • Kraftfull motor på 3000 W
 • Kan blåsa luft upp till 840 m³/h i ca 100 m/s.
 • Hackar löven för bättre förvaring

Priser för Ryobi RBV3000CESV

800 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

En mycket prisvärd och kraftfull lövblås / lövsug är Ryobi RBV3000CESV som är en elektrisk modell som ansluts med kabel. Modellen har fått väldigt bra kundomdömen och även 4 av 5 i betyg när tidningen Gör Det Själv testade modellen.

Den kraftiga motorn på 3000 W är en av de aspekter som gör att modellen är så bra samtidigt som den har kapacitet att både blåsa bort löv men även suga upp löv och hacka sönder dem innan de samlas i behållaren. Uppsamlingsbehållaren har en kapacitet på 45 liter och modellen väger i sin helhet 5,1 kg. När maskinen har även möjligheten att hacka och mala ner både kottar och bark vilket är praktiskt om du även behöver städa upp det på din tomt.

Tittar man på kapaciteten för hur mycket luft den hanterar så anges prestandan till 840 m³ luft i timmen med en maximal hastighet på över 100 m/s. Detta är alltså en väldigt kraftfull modell och det är inte svårt att förstå att många konsumenter imponerats av lövblåsaren.

Är du på jakt efter en av de bästa lövblåsarna med uppsamling till ett rimligt pris så är detta ett bra val där funktion och prisvärdighet sammanflätas bra. Nackdelen när modellen testades ansågs främst vara att den inte är inställningsbar för ergonomin vilket gör att längre personer kanske kan behöva använda den med en mindre optimal hållning.

Black & Decker GW3030 – Populärt val

Black & Decker GW3030
 • Mycket populär modell från Black & Decker
 • Kraftfull med över 116 m/s i hastighet
 • Kan agera lövsug med 50 liters behållare
 • Strimlar löven för bättre plats (ration 16:1)
 • Eldriven och miljövänligt alternativ

Priser för Black & Decker GW3030

948 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 199 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
1 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

En annan populär och prisvärd lövblåsare är GW3030 från Black & Decker som är en elektrisk modell som ansluts med kabel. Även om modellen inte utsetts till bäst i test är det utan tvekan en kraftfull maskin som fått väldigt bra kundomdömen.

Lövblåsaren är vid lanseringen Black & Deckers mest kraftfulla modell på 3000 W och når en blåshastighet på 418 km/h (116 m/s) tack vare sitt smalare munstycke som riktar luften. Tittar man istället på mängden luften ser vi att modellen når 840 m³/h vilket är i klass med många andra bra modeller. Hastigheten är givetvis ställbar så du kan få den kraft som passar sin situation bäst.

Modellen är också en lövsug och det följer med en uppsamlingspåse på 50 liter. Löven som sugs upp rivs och skärs sönder för att göra det möjligt att lagra mer löv och minimera behovet av att tömma behållaren för ofta. I likhet med andra modeller har ration här stor betydelse där det rymmer upp till 16 gånger mer löv för att det skärs itu.

Löv väger givetvis en hel del och speciellt om de även är lite fuktiga vilket gör det extra tacksamt att där är en bärsele att använda när du använder lövsugen. Modellen väger endast in på 3,7 kg och är enkel att använda och hantera.

Vad är de stora fördelarna med en lövsug?

En lövsug gör det möjligt att suga upp löven med lövblåsaren för att sedan samla dem i en behållare. De flesta modeller har här även en lövhackare/strimlare som klyver löven som sugs upp och innan de hamnar i behållaren. Detta medför att de tar betydligt mindre plats och ratio på 16:1 har angetts på flera modeller vilket gör att du i teorin kan suga upp 1600% mer löv.

Att suga upp löv och använda i komposten är ett bra sätt för att hålla liv i komposten och ger även komposten mycket näring som senare kan användas för gödsel. Har man anledning av att låta löven ligga kvar över vintern som ett täcke på marken kan man givetvis göra detta men vid vårkanten kan det fortfarande vara praktiskt att suga upp de löven som är kvar.

Vill du hjälpa lokala igelkottar att övernatta vintern kan du istället använda lövblåsen på hösten och försöka samla ihop löven på ett par ställen.

Elektriska lövblåsare eller bensindrivna?

Bensindrivna modeller är praktiska för jobb i professionellt bruk. De behöver inte vara kraftigare eller bättre än eldrivna modeller men du slipper hantera batterier och kan istället bara fylla på bränsle vid behov.

Bensindrivna modeller är minst miljövänliga och vill du tänka på miljön är förmodligen de elektriska med kabel det bästa alternativet. Framställning av batterier brukar inte vara det mest miljövänliga så att hämta strömmen direkt från väggen gör att du slipper just den den delen.

Har man en större trädgård eller vill kunna vara mer flexibel med sin lövblåsare så är en batteridriven modell helt klart bättre här. Det är inte rimligt att försöka dra kabel över en väldigt stor tomt.

Så valde vi ut bästa lövblåsarna

De bästa lövblåsarna valdes ut genom att titta på oberoende tester av lövblåsare. Vi har även tittat på de mest populära och mest sålda modellerna i Sverige där produktrecensioner och tester av tidningar men också av konsumenter legat till grund. Störst vikt läggs vid oberoende tester där flera modeller ställs mot varandra och sedan faller andra populära modeller in som fått bra betyg på andra håll.

En testvinnande lövblås kan mycket väl väljas bort om konsumentbetyg från flera källor rapporterar om problem som är avgörande men som missats i testet. Det är inte ovanligt att kvalitetsproblem och andra problem som kan uppstå efter en tid är sånt som konsumenter rapporterar om men som missas i tester. Maskiner som har dåligt kvalitet och som snabbt går sönder eller lider av andra kvalitetsproblem är ingenting vi kommer vilja rekommendera.

Samtidigt lägger vi ändå en stor vikt på de modeller som utsetts till bäst i test och fått toppbetyg i tester. Om det kombineras med bra konsumentomdömen är det förmodligen en väldigt bra produkt och hör antagligen till de bästa lövblåsarna på marknaden.

Källor

Här hittar du de källor som vi använt oss för att kunna presentera de bästa lövblåsarna. Vårt resultatet är baserat på oberoende tester, recensioner, konsumentomdömen och annan information vilket tillsammans bildar underlaget.

 • 12 lövblåsar testade – 2017 – Råd & Rön
  Inför hösten 2017 tog sig Råd & Rön på sig uppgiften att som oberoende testare gå igenom 12 olika lövblåsare. Det var 7 modeller som är nätanslutna som kräver strömkabel och 5 batteridrivna modeller. Även om lövblåsarna gör sitt jobb varierar det kraftigt mellan modellerna där vissa är betydligt enklare än andra att använda. I testet går de bl.a. igenom hur snabbt de kan blåsa rent en gräsyta med löv och en uteplats. Man testar även sugförmågan för att suga löv på en grusgång. De batteridrivna modellerna testas även för laddningstid och hur länge batteriet håller. Även ljudnivån testas till den mån om det är ”behagligt” eller ej. Bäst i test hos Råd & Rön är den batteridrivna STIHL BGA 56. På andraplats återfinns den mycket populära Bosch ALS 25 som är väldigt prisvärd.
 • Test av Ryobi RBV3000CESV – 2015 – Gör Det Själv
  Tidningen går igenom lövblåsaren Ryobi RBV3000CESV och visar på modellens bästa respektive sämsta egenskaper. Testet är inte stort utan kan snarare liknas med en snabbtitt men det är ändå tillräckligt för att kunna ge ett utlåtande om modellen.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjakt är en av Sveriges bästa och mesta använda prisjämförelser av produkter. De ger en snabb indikation på vilka modeller som funnits på marknaden länge, vilka som fortfarande säljs och vilka modeller som är utgående. Lövblåsar som är på väg bort och som är svåra att få tag i kommer inte lyftas fram av oss även om de blivit utsedda som testvinnare. Här kan Prisjakt hjälpa till som en källa och kan i viss mån även ge indikationer på vilka lövblåsar som fått bra kundomdömen. Underlaget är dock tunt för just lövblås och lövsugare att vi på dessa punkter måste vända oss till många andra källor.
 • Pricerunner – 2018
  Pricerunner är en annan bra källa för att hitta butiker, jämföra omdömen och se vilka produkter som är mest populära just nu.