Bästa Lövblåsare

Bästa Lövblås för hemmabruk

En bra lövblåsare kan vara den bästa trädgårdsmaskinen för att städa upp höstlöven på så väl hösten som på vårkanten. Vi har tittat närmare på vilka modeller som presterat bäst i tester.

Lövblåsare håller tyvärr en varierad kvalitet och det finns mycket att vinna på att undersöka vilka modeller som är bäst i tester och som fått bra betyg av konsumenter.

Förutom ren blåskapacitet varierar även funktioner och där lövsug (dammsugarfunktion) med uppsamlare är det absolut vanligaste.

Här nedanför hittar du de bästa lövblåsarna och längre ner i artikeln kan du fördjupa dig mer om trädgårdmaskinens funktioner och användande.

Makita DUB184Z – Bästa Valet

Makita DUB184Z
  • Bästa Valet 2022
  • Toppresultat i test av Gör Det Själv
  • Mycket hög blåsstyrka i test
  • 720 m³ luft per timme i 176 km/h
  • Bra ergonomi och användarvänlig
  • 2 olika munstycken att välja på

Priser för Makita DUB184Z

2 223 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Makita DUB184Z - bästa lövblåsMakita DUB184Z är en mycket bra lövblås som hade bäst styrka i det senaste testet hos Gör Det Själv där modellen fick maximalt betyg.

Även i delmoment som ergonomi, kvalitet och uthållighet plockade lövblåsaren hem väldigt bra betyg och fick nästan maximalt betyg i alla. Detta trots att den maximala blåshastigheten som är angiven till 176 km/h är en bra bit ifrån de högst specificerade modellerna.

Luftflödet på 720 m³/h är dock väldigt bra och klart bättre än de flesta batteridrivna lövblåsarna på marknaden även om det finns enstaka modeller som är bättre här. Förutom mängden luft och hastigheten på luften avgörs mycket hur luften kan riktas för att på ett effektivt sätt blåsa luft, något Makita DUB184Z verkar göra väldigt bra.

Modellen DUB184Z levereras utan batteri och laddare vilket kan identifieras på att modellbeteckningen slutar på Z. Det finns andra kombinationer som t.ex. DUB184RT som levereras med ett starkt 5,0 Ah batteri samt snabbladdare.

Lövblåsaren använder ett 18 V-batteri och batteriet kan användas tillsammans med andra Makita-maskiner med 18 V. Däremot har olika batteriet olika kapacitet i form av amperetimmar och påverkar hur länge batteriet varar där 5,0 Ah får anses vara väldigt bra.

Makita DUB184Z - lövblås med olika munstyckenMakita DUB184Z saknar uppsamlare och har således inget sug-läge. Däremot har du två olika munstycken att välja på beroende på hur du vill blåsa löven samt möjlighet att välja mellan 3 olika hastighetslägen.

Det bästa är således att blåsa bort löven i en hög och sedan samla ihop dem själv. Det kan inga många fall ändå vara bäst metoden då blåseffekten ofta är mycket bättre än sugeffekten vilket gör jobbet enklare.

Sammanfattning

Som ren lövblås med hög ergonomi så fungerar Makita DUB184Z väldigt bra och är en av de bästa modellerna för 2022. Med bra testresultat, bra specifikationer och inga nämnvärda negativa omdömen från konsumenter får modellen utmärkelsen ”Bästa Valet 2022”.

STIHL BGA 60 – Bra batteridriven lövblåsare

STIHL BGA 60
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
  • Mycket bra blåskapacitet i vårt test
Fördelar
  • Smidig att hantera och använda
  • Bra balans i vikt för ergonomisk arbetssession
  • Anpassningsbar längd på blåsröret för optimal effekt
  • Bra styrka för att blåsa bort löv på öppna ytor
  • Batteritiden på ca 15 min räcker bra för medelstora tomter
Nackdelar
  • Saknar sugfunktion med uppsamlare
  • Igen bärrem gör den mindre lämplig för riktigt stora ytor

Priser för STIHL BGA 60

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

STIHL BGA 60 är en batteridriven lövblåsare som har en imponerande blåseffekt, vilket gör den idealisk för snabb och effektiv borttagning av löv från gräsmattor och andra ytor.

Lövblåsaren har en robust konstruktion i högkvalitativ hårdplast, vilket ger en lätt men stadig känsla i handen. Reglagen är också lättåtkomliga och vi upplevde maskinen som väldigt enkel att använda i våra tester.

Vikten på 3,5 kg med batteri är relativt lågt och gör att du utan problem kan använda den för en blåssession utan att du blir allt för trött. För klart större ytor med flera batteribyten kan det dock vara värt att titta på en kraftfullare lövblås som har stöd för en avlastande bärrem.

Lövblåsaren säljs både med och utan batteri. Den modellen vi testade hade det medföljande batteriet AK30 som ger ca 15 minuters drifttid. Det är tillräckligt lång tid för att blåsa rent medelstora gräsmattor till villor och radhus.

Vi är väldigt nöjda med STIHL BGA 60 efter vårt test och ser det som en bra kandidat för dig som inte har extremt stora behov men samtidigt önskar en pålitlig lövblås. Modellen rekommenderas speciellt för dig som bor i radhus eller villor med inte allt för stor tomt.

Du kan läsa hela vårt djupgående test av BGA 60 för fler detaljer om lövblåsaren.

Worx WG547E.9 – Bra lövblåsare

Worx WG547E.9
  • Bra Produkt 2022
  • Bra betyg i testet hos Råd & Rön
  • Toppbetyg från konsumenter som testat
  • Kraftfull batteridriven lövblås
  • Bra ergonomi och lätt att använda

Priser för Worx WG547E.9

702 krTill Butik
  • Öppet köp i 14 dagar

Worx WG547E.9 är en relativt billig lövblås som presterat väldigt bra när Råd & Rön under hösten 2021 testade hela 22 olika modeller.

Den har också mottagit toppbetyg från hundratals konsumenter som köpt och recenserat lövblåsaren. Det tyder på en bra kvalitet över tid och att produkten lever upp till förhoppningarna.

Worx WG547E.9 - Lövblåsare bäst i testLövblåsaren säljs utan batteri och laddare vilket drar ner inköpspriset men bra för de som redan äger laddare och batteri från Worx som ofta kan användas tillsammans med andra motordrivna verktyg.

I testet hos Råd & Rön presterade den väldigt bra på att blåsa löv men saknar funktion för att suga löv. Även hanterbarheten bedöms som väldigt bra vilket är klart positivt för att inte bli allt för trött när du arbetar med den.

Specifikationsmässigt är blåshastigheten på 200 km/h också bra för batteridrivna modeller och bör vara klart godkänt för att blåsa löv även om de skulle vara lite blöta.

En nackdel med Worx WG547E.9 är dock att den saknar sugfunktion med uppsamlare vilket kan vara praktiskt om du t.ex. vill suga upp löv och annat som samlat sig över singelsten eller andra platser du främst vill samla upp löven.

Sammanfattning

Det goda betyget i Råd & Röns test med bra betyg från konsumenter som testat den gör att den får utmärkelsen Bra Produkt av oss. Vi vill dock poängtera att det finns kraftfullare modeller och även lövsugare med uppsamlare som kan vara bättre val om du har behov av det.

Gardena ErgoJet 3000 – Bästa Budgetval

Gardena ErgoJet 3000
  • Bästa Budgetval 2022
  • Bästa eldrivna hos Råd & Rön
  • Bra betyg i testet hos Gör Det Själv
  • Mycket prisvärd lövblåsare
  • Uppsamlare med lövsug/dammsugarfunktion
  • Maximala blåshastighet upp till 310 km/h

Priser för Gardena ErgoJet 3000

1 679 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
1 681 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Gardena ErgoJet 3000 är en mycket prisvärd lövblås som drivs med kabel direkt till elnätet. Dessutom har den presterat bra i flera test.

När Råd & Rön testade batteri- och eldrivna lövblåsare presterade Gardena ErgoJet 3000 väldigt bra och tog sig in på en topp-5-placering. Trots att de eldrivna med kabel ofta tappar lite poäng för sin sämre hanterbarhet på grund av kabeln så ansågs denna ändå vara väldigt bra.

Gardena ErgoJet 3000 lövblåsareÄven när tidningen Gör Det Själv testade lövblåsare så presterade den väldigt bra och fick nära toppbetyg i testet. De fann bl.a. att den hade god förmåga att även suga upp blöta och lite tyngre löv vilket många billigare lövblåsare har problem med.

Med en effekt på 3000 W klarar lövblåsaren av att få upp en maximal blåshastighet på 310 km/h vilket får anses vara väldigt bra jämfört med många andra modeller, något som även förklarar det goda testresultatet.

Det följer med en uppsamlare på 45 liter vilket effektivt samlar upp löven som du kan tömma över till komposten eller var du önskar trädgårdsavfallet.

Den största nackdelen med modellen är elkabeln som måste vara ansluten till elnätet vilket gör att den fungerar mindre smidigt ju större tomt du har.

Sammanfattning

Är du på jakt efter en mycket prisvärd men ändå relativt kraftfull lövblåsare med dammsugarfunktion och mulcher så är detta en av de bästa alternativen du kan välja.

Kan du leva med kompromissen med elkabel till elnätet så är detta det bästa budgetvalet du kan välja.

Husqvarna 525BX – Bästa Premiumval

Husqvarna 525BX
  • Bästa Premiumval 2022
  • Utsedd till bäst i test
  • Mycket kraftfull lövblåsare
  • Bensinmotor på 850 W
  • Max blåshastighet upp till 309 km/h
  • Imponerande luftflöde på 780 m³/h

Priser för Husqvarna 525BX

5 190 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar

Husqvarna 525BX är en av de kraftfullaste lövblåsare som lämpar sig bra för dig med lite större trädgård eller större behov.

Den bensindrivna motorn skapar mycket kraft och gör att lövblåsaren uppnår de bästa nivåerna med luftflöde. Även om blåshastigheten är viktig så påverkas utformningen av blåsröret hastigheten. Det är således mer rättvist att även jämföra det maximala luftflödet.

Husqvarna har lyckats väldigt bra med 525BX som samlat på sig toppbetyg även bland konsumenter som testat den. Det finns även de som är imponerande över skillnaden från att ha uppgraderat från en billigare lövblåsare.

Lövblåsaren har en inbyggd antivibrationshämmande system vid namn LowVib som gör den lättare att arbeta med under längre tider.

Bensinmotorn är möjligtvis avskräckande för vissa konsumenter då det kräver att du har en bränsledunk i förrådet som du kan fylla på bränsle med samtidigt som det är sämre för miljön.

Husqvarna 525BX har dock en modern X-torq motor som minimerar utsläppen vilket kan vara till en mindre tröst om du behöver kraften från en bra bränslemotor.

En nackdel är att Husqvarna 525BX saknar dammsugarfunktion med uppsamlare.

Sammanfattning

Husqvarna 525BX är en av de bästa lövblåsarna om du behöver en kraftfull modell som med lätthet flyttar även på lite tyngre löv.

Har du en mindre trädgård är det förmodligen mer förmånligt att välja en batteridriven modell eller för den delen eldriven med kabel som är mer skonsamt mot plånboken och miljön. De tenderar också att ha en lägre ljudnivå som uppskattas av grannarna.

Hur som helst är det svårt att med eldriven lövblåsare komma upp i den kapacitet som du får av Husqvarna 525BX vilket gör den till det bästa premiumvalet.

Black & Decker GW3030 – Populärt val

Black & Decker GW3030
  • Mycket populär modell från Black & Decker
  • Kraftfull med över 116 m/s i hastighet
  • Kan agera lövsug med 50 liters behållare
  • Strimlar löven för bättre plats (ration 16:1)
  • Eldriven och miljövänligt alternativ

Priser för Black & Decker GW3030

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En annan populär och prisvärd lövblåsare är GW3030 från Black & Decker som är en elektrisk modell som ansluts med kabel. Även om modellen inte utsetts till bäst i test är det utan tvekan en kraftfull maskin som fått väldigt bra kundomdömen.

Lövblåsaren är vid lanseringen Black & Deckers mest kraftfulla modell på 3000 W och når en blåshastighet på 418 km/h (116 m/s) tack vare sitt smalare munstycke som riktar luften. Tittar man istället på mängden luften ser vi att modellen når 840 m³/h vilket är i klass med många andra bra modeller. Hastigheten är givetvis ställbar så du kan få den kraft som passar sin situation bäst.

Modellen är också en lövsug och det följer med en uppsamlingspåse på 50 liter. Löven som sugs upp rivs och skärs sönder för att göra det möjligt att lagra mer löv och minimera behovet av att tömma behållaren för ofta. I likhet med andra modeller har ration här stor betydelse där det rymmer upp till 16 gånger mer löv för att det skärs itu.

Löv väger givetvis en hel del och speciellt om de även är lite fuktiga vilket gör det extra tacksamt att där är en bärsele att använda när du använder lövsugen. Modellen väger endast in på 3,7 kg och är enkel att använda och hantera.

Att tänka på vid köp av en lövblås

Även om en lövblåsare är en relativt okomplicerad maskin finns det några aspekter som är värda att titta närmare på.

På konsumentmarknaden för lövblåsare/lövsugare återfinns modeller som både lämpar sig för professionellt arbete och renhållning på privata tomter. Detta gör att både pris och kvalitet kan variera mycket beroende på vilken yta du vill rengöra.

Har du mycket träd och buskar som fäller löv på hösten kan en lövblås snabbt bli ett en bra trädgårdsmaskin som är ovärderlig för både höstens och vårens trädgårdsarbete.

Härnäst följer några punkter som är värda att ha i bakhuvudet när du är på jakt efter den lövblåsare som dig bäst.

Drivmedel

Det första du behöver göra för att skala ner alternativen är att ta ett beslut om du ska gå för en batteri, sladd eller bensindriven lövblåsare.

Även om det är omöjligt för oss att ge ett tydligt svar på vilket alternativ du bör välja vill vi presentera information som kan underlätta och understödja ditt beslut.

Nätansluten (sladd)

En nätansluten lövblåsare lämpar sig bra för dig som har en relativt enkel och liten trädgård.

Om trädgården är för stor är risken att du inte kommer åt alla ytor om sladdlängden börjar tryta. Om trädgården är fylld av träd och buskar är risken att du fastnar med sladden och att lövblåseriet slutar upp med en enda stor röra.

Den största fördelen med en nätansluten lövblåsare/lövsugare är att den ofta erbjuder lika stor kraft som bensindrivna varianter. Lägg även till att den nätanslutna lövblåsaren är betydligt mer miljövänlig och att den dessutom går att få tag på för en tredjedel av priset.

En annan given fördel är att du aldrig behöver oroa dig för att varken batteritiden eller bensinen ska ta slut. Allt du behöver göra är att plugga in kontakten och blåsa på.

Batteridriven

En batteridriven lövblåsare passar alldeles utmärkt för en medelstor trädgård om ca 200 – 400 m2. Även om batteridrivna lövblåsare har svårt att komma upp i samma kraftfullhet som bensin och nätanslutna varianter håller de ändå en bra standard.

Det finns framförallt två stora fördelar med batteridrivna lövblåsare. Det ena är flexibilitet och det andra är miljövänlighet.

Med en batteridriven lövblås behöver du aldrig oroa dig för trassel eller att lövblåsaren inte kan täcka alla ytor. Inte minst kan du även plocka med dig en batteridriven lövblåsare överallt och den är dessutom enkel att flytta mellan olika projekt.

Att säga att en batteridriven lövblåsare är helt miljövänlig vore dock högst felaktigt. Den är dock betydligt mer miljövänlig än den bensindrivna varianten samtidigt som du får samma höga grad av flexibilitet.

När det kommer till drifttid råder det stor skillnad mellan de olika modellerna. Vissa lövblåsare är utrustade med rejäla batteri medan andra alltjämt är svagare.

Ett relativt svagt batteri med en spänning på 18 volt är fortfarande kapabel till att blåsa rent altaner och andra hårdgjorda ytor. Drifttiden är dessutom bra och du kommer förhållandevis långt på en laddning.

Om du går upp några snäpp och satsar på ett batteri med en spänning på 36 volt erbjuds du riktigt många användarmöjligheter. Både drifttid och kraft håller en hög standard och du kan ta dig an både fuktiga löv och vildvuxna gräsmattor.

Förutom en lite sämre prestanda är det största minuset att batteridrivna lövblåsare inte har lika lång drifttid som bensin och sladdrivna varianter. Att behöva avsluta sitt trädgårdsprojekt mitt i för att batteritiden är slut är aldrig en rolig situation.

Detta kan du dock motverka genom att alltid komma ihåg att ladda batterierna under natten. Det kan också vara en bra idé att alltid ha ett extra batteri nära till hands så att du snabbt kan byta när batteritiden börjar ta slut.

Bensindriven

En bensindriven lövblåsare slår alla konkurrenter när det kommer till kraft och flexibilitet. Du behöver varken blåsa i närheten av ett eluttag eller känna att du måste planera arbetspasset i mån om batteritid.

Allt du behöver göra är att fylla tanken och ge dig ut och blåsa. Med den höga prestandan som ditt främsta vapen kan du komma upp i riktigt höga blåshastigheter.

Nackdelen med bensindrivna lövblåsare är att de inte är särskilt miljövänliga. Under ditt arbetspass kommer du ge ifrån dig avgaser som riskerar att förpesta närmiljön.

En bensindriven lövblåsare är dessutom dyrare i drift. Bensin är markant dyrare än el och du får räkna med att avsätta större kostnader för underhållet.

Å andra sidan är många bensindrivna lövblåsare så pass välutvecklade att de är relativt bränslesnåla. Du kommer långt på bara en tank och under ett och samma arbetspass kan du täcka mycket stora ytor.

Sist men inte minst måste du vara beredd på att en bensindriven lövblåsare både väger och låter mer. Om detta är något du kan leva med kan du dock räkna med att du får en ytterst kraftfull maskin i retur.

Funktioner

Lövblåsaren är ett relativt avskalat trädgårdsredskap och det är egentligen ingen modell som har en stor mängd smarta funktioner. Trots detta är det rätt lätt att se funktionsmässiga skillnader mellan lövblåsare i premium- respektive budgetklassen.

Billigare lövblåsare och lövsugare är i regel bara utrustade med ett gasreglage som i sin tur bara fungerar i ett enda läge.  Detta innebär att du bara erbjuds 1 blåshastighet oavsett hur hårt du trycker.

I dyrare prisklasser är det vanligt att du erbjuds högre blåshastigheter som du även kan låsa steglöst. På så sätt kan du lätt anpassa blåshastigheten efter vilken yta du ämnar behandla. Alltför höga blåshastigheter riskerar att skada planteringar och grusgångar medan alltför låga hastigheter kanske inte biter på våta underlag.

Om du genom artikeln har tyckt att det är lite konstigt att vi placerar lövsugare och lövblåsare bredvid varandra kommer här en förklaring.

Många av de nya och moderna lövblåsarna är även utrustade med egenskaper som gör att de även kan agera lövsugare. Istället för att blåsa ut löv och växtrester blåser man istället in restprodukterna i en säck. När säcken är full är det bara att tömma löv och växtresterna i en kompost.

När vi ändå är inne på lövblås-funktionen finns det framförallt en detalj som tar din lövblåsare till nästa nivå. Detta är om lövblåsaren är utrustad med en kompostkvarn som effektivt finfördelar lövresterna. På så sätt får du markant mycket mer plats i din säck.

Användarvänlighet

Precis som med andra trädgårdsverktyg är användarvänligheten en högst viktig faktor. Att släpa runt på en tung och otymplig lövblåsare blir snabbt mödosamt vilket kan leda till att du drar dig för att använda den lika ofta.

Vi rekommenderar därför att du tar en extra vikt på vikt och hur konstruktionen är utformad. Även om du med en lägre vikt inte får en lika kraftfull motor kan det vara värt det om ryggbesvär och slitna armar står på spel. Välj därför en lövblåsare som du med enkelhet kan bära upp. På så sätt blir arbetet både smidigare och mer flexibelt.

Om du sedan tidigare har problem med ryggont eller andra fysiska åkommor bör du välja en sladd- eller batteridriven variant. De bensindrivna lövblåsarna är i regel tyngre och svårare att hantera.

Ta även en närmare tid på greppet. Det ska inte skava på dina händer när du bär upp din lövblåsare. Ett gummerat och greppvänligt handtag förhöjer upplevelsen markant.

Sist men inte minst är det även viktigt att gasreglaget är smidigt placerat. När du använder din lövblåsare är det ett stort plus om du kan komma åt gasreglaget med en hand och styra lövblåsaren med andra.

FAQ – Frågor & Svar

Här samlar vi vanliga frågor med svar som brukar dyka upp inför köpet av en lövblås/lövsug.

  1. Hur fungerar en lövblås/lövsug?
  2. Vad är de stora fördelarna med en lövsug?
  3. Vad är skillnaden på elektriska lövblåsare och bensindrivna?
  4. Hur mycket kostar en lövblåsare?
  5. Vad kan man använda en lövblåsare till?
  6. Vilken lövblåsare är bäst för mig?

1. Hur fungerar en lövblås/lövsug?

När vi har djupdykt i marknaden har det blivit tydligt att många modeller erbjuder både lövblås och lövsug i en och samma maskin.

Med hjälp av kraftfulla luftvågor blåser en lövblås löven i den riktning du önskar. De flesta modellerna är utrustade med en ”gasknapp” som avgör hur högt lufttrycket ska vara.

Precis som namnet antyder suger en lövsug istället upp löven och växtavfallet. På så sätt ”försvinner” löven och du kan sedan tömma resterna i en närliggande soptunna.

Att du via vissa modeller får båda dessa egenskaper i en och samma maskin bidrar till en högre grad av flexibilitet. En lövsugare är dock generellt sett inte utrustad med en jättestor behållare vilket gör att du behöver ha en bra kompost eller soptunna i närheten. Om du inte har ett ställe där du kan tömma ditt material är det bättre om du använder funktionen för lövblås.

2. Vad är de stora fördelarna med en lövsug?

En lövsug gör det möjligt att suga upp löven med lövblåsaren för att sedan samla dem i en behållare. De flesta modeller har här även en lövhackare/strimlare som klyver löven som sugs upp och innan de hamnar i behållaren. Detta medför att de tar betydligt mindre plats och ratio på 16:1 har angetts på flera modeller vilket gör att du i teorin kan suga upp 1600% mer löv.

Att suga upp löv och använda i komposten är ett bra sätt för att hålla liv i komposten och ger även komposten mycket näring som senare kan användas för gödsel. Har man anledning av att låta löven ligga kvar över vintern som ett täcke på marken kan man givetvis göra detta men vid vårkanten kan det fortfarande vara praktiskt att suga upp de löven som är kvar.

Vill du hjälpa lokala igelkottar att övernatta vintern kan du istället använda lövblåsen på hösten och försöka samla ihop löven på ett par ställen.

3. Vad är skillnaden på elektriska lövblåsare och bensindrivna?

Bensindrivna modeller är praktiska för jobb i professionellt bruk. De behöver inte vara kraftigare eller bättre än eldrivna modeller men du slipper hantera batterier och kan istället bara fylla på bränsle vid behov.

Bensindrivna modeller är minst miljövänliga och vill du tänka på miljön är förmodligen de elektriska med kabel det bästa alternativet. Framställning av batterier brukar inte vara det mest miljövänliga så att hämta strömmen direkt från väggen gör att du slipper just den den delen.

Har man en större trädgård eller vill kunna vara mer flexibel med sin lövblåsare så är en batteridriven modell helt klart bättre här. Det är inte rimligt att försöka dra kabel över en väldigt stor tomt.

4. Hur mycket kostar en lövblåsare?

Det råder förhållandevis stor skillnad rent prismässigt mellan elektriska och bensindrivna lövsugare. De bensindrivna varianterna används i större utsträckning för professionellt bruk och säljes ofta för en högre prislapp. Samma gäller lövblåsare med ett ryggburet batteri.

Generellt sett kan man säga att en lövblåsare brukar florera i ett prisspann mellan 800 – 3000 kronor. Sen finns det givetvis lövblåsare som både kostar bra mycket mer och mindre än så.

De allra billigaste lövblåsarna är i regel sladdrivna. Sladden banar väg för en hög prestanda men den gör samtidigt lövblåsaren mindre flexibel.

5. Vad kan man använda en lövblåsare till?

Det första många tänker på när de hör lövblåsare är parkanställda som blåser undan löv runt, parker, hus, arenor och gator. Även om detta är ett ytterst stort användningsområde kan man använda en lövblåsare till mycket annat.

Privata konsumenter som köper en lövblåsare använder den i regel till att hålla löv borta från garageuppfarten och trädgården. Det många inte vet är att en lövblåsare även kan användas till att rengöra maskiner, lador, skjul och andra inomhusutrymmen.

Att endast tro att en lövblåsare bara blåser bort löv i parker är därmed direkt felaktigt. En lövblås är en pålitlig och kraftfull maskin för en mängd olika rengöringsuppgifter.

6. Vilken lövblåsare är bäst för mig?

Klassiska tillverkare av elverktyg likt STIHL, Bosch, Ryobi och Black & Decker håller ytterst hög kvalité även när det kommer till lövblåsare.

Att svara på vilken lövblåsare som är bäst är alltjämt väldigt svårt men om du tar en titt på ovanstående varumärken är vi övertygade om att du kommer hitta en väldigt bra modell.

Anledningen till att vi inte vill lyfta fram en lövblåsare som är bäst för just dig är att det är väldigt svårt att på förhand veta vilka preferenser du har. Pris, vikt och användningsområden spelar stor roll när det kommer till vilken lövblåsare som är bäst.

Inte minst är det även väldigt svårt att veta om du föredrar en bensin, sladd eller batteridriven variant.

Äldre modeller

Äldre lövblåsare som presterat bra i tester och som fortfarande kan vara värda att hålla ett öga på.

STIHL BGA 56 – Bästa med batteri

STIHL BGA 56
  • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
  • Bra konsumentbetyg
  • Kan blåsa luft upp till 750 m³/h i 54 m/s.
  • Tyst modell som fungerar utan hörselskydd
  • Batteridriven gör den enkel att använda
  • Justerbar längd på blåsröret

Priser för STIHL BGA 56

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En batteridriven lövblås som STIHL BGA 56 är ett praktiskt och miljövänligt alternativ för dig som letar efter en lövblås till trädgården. Modellen utsågs till bäst i test när Råd & Rön testade lövblåsar 2017. Att modellen är batteridriven gör att du slipper släpa en lång förlängningskabel efter dig och arbetet blir mer flexibelt.

En smidig batteridriven lövblås är praktisk och enkel att ta fram när behöver blåsa rent på gräsmattan, infarten eller gården. Modellen är enkel att hålla i och rörets längd justeras efter din längd så att du på ett ergonomiskt och enkelt sätt kan samla ihop löven eller det klippta gräset.

Med det rekommenderade batteriet AK 20 har du upp till 20 minuters drift av maskinen innan du behöver ladda batteriet. Det är tillräckligt för att kunna samla ihop löv i en någorlunda stor trädgård.

En stor fördel med denna modell förutom att det är batteridriven är att den även är någorlunda tyst (för att vara en lövblås) vilket gör att du kan arbeta med den utan krav på hörselskydd. Luftflödet är satt till 600 m³/h men kan nå 750 m³/h som mest. Hastigheten som luften blåses ut anges till maximalt 54 m/s.

En nackdel med modellen är den saknar uppsamlare och kan inte agera som lövsug.

Bosch ALS 25 – Bäst med kabel

Bosch ALS 25
  • Bästa lövblåsaren med kabel hos Råd & Rön
  • Bra konsumentbetyg & omdömen
  • Mycket prisvärd lövblåsare
  • Lövsug med 45 l uppsamlare
  • Förstör löven (klippare) för bättre uppsamling
  • Mycket kraftfull lövblås

Priser för Bosch ALS 25

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bosch ALS 25 är den lövblås som utsågs till bäst i test hos Råd & Rön av de modeller som är kabelanslutna. Det är också den modell som är mest prisvärd och tillsammans med bra kundomdömen är det inte svårt att förstå att detta är en av de mest populära lövblåsarna i Sverige.

Modellen är smidig att arbeta med och ergonomiskt anpassad för att göra det lättare att arbeta med den utan att bli trött. För den som inte vill satsa på en batteridriven modell är detta utan tvekan ett riktigt bra val som dessutom är relativt billig.

Lövblåsaren Bosch ALS 25 har även möjligheten att suga upp löv som kan sparas i den medföljande uppsamlingssäcken som rymmer 45 liter. För att dessutom göra det mer praktiskt så kan även lövblåsaren även förstöra löven när de sugs in vilket gör att det får plats mer löv i behållaren och du slipper gå till komposten lika ofta.

Tittar man på luftkapaciteten så ser man att den klarar av att blåsa upp till 800 m³ luft i timmen med en hastighet på över 80 m/s vilket även gör att våta och fastklibbade löv flyger sin väg. Hastigheten är givetvis ställbar så du kan justera den efter önskat tillfälle.

Lövsugningen är en riktigt praktiskt funktion som lämpar sig väl vid singel och underlag med mycket småsten vilket annars är en svår och jobbigt arbetsuppgift med traditionell kratta.

Lövblåsaren väger 3,2 kg i sitt lättaste format och när du monterar på uppsamlingssäcken för att använda lövsugen så uppmäts vikten till 4,4 kg.

Det är inte svårt att förstå att denna modell utsågs till den bästa elektroniska lövblåsaren med kabel och den låga prisnivån gör att många finner den väldigt prisvärd och väl värd att investera i även om man har en lite mindre eller medelstor trädgård bara.

Ryobi RBV3000CESV – Prisvärt alternativ

Ryobi RBV3000CESV
  • Mycket populär lövblåsare
  • 4 av 5 i betyg hos Gör Det Själv
  • Kraftfull motor på 3000 W
  • Kan blåsa luft upp till 840 m³/h i ca 100 m/s.
  • Hackar löven för bättre förvaring

Priser för Ryobi RBV3000CESV

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En mycket prisvärd och kraftfull lövblås / lövsug är Ryobi RBV3000CESV som är en elektrisk modell som ansluts med kabel. Modellen har fått väldigt bra kundomdömen och även 4 av 5 i betyg när tidningen Gör Det Själv testade modellen.

Den kraftiga motorn på 3000 W är en av de aspekter som gör att modellen är så bra samtidigt som den har kapacitet att både blåsa bort löv men även suga upp löv och hacka sönder dem innan de samlas i behållaren. Uppsamlingsbehållaren har en kapacitet på 45 liter och modellen väger i sin helhet 5,1 kg. När maskinen har även möjligheten att hacka och mala ner både kottar och bark vilket är praktiskt om du även behöver städa upp det på din tomt.

Tittar man på kapaciteten för hur mycket luft den hanterar så anges prestandan till 840 m³ luft i timmen med en maximal hastighet på över 100 m/s. Detta är alltså en väldigt kraftfull modell och det är inte svårt att förstå att många konsumenter imponerats av lövblåsaren.

Är du på jakt efter en av de bästa lövblåsarna med uppsamling till ett rimligt pris så är detta ett bra val där funktion och prisvärdighet sammanflätas bra. Nackdelen när modellen testades ansågs främst vara att den inte är inställningsbar för ergonomin vilket gör att längre personer kanske kan behöva använda den med en mindre optimal hållning.

Så valde vi ut bästa lövblåsarna

De bästa lövblåsarna valdes ut genom att titta på oberoende tester av lövblåsare. Vi har även tittat på de mest populära och mest sålda modellerna i Sverige där produktrecensioner och tester av tidningar men också av konsumenter legat till grund. Störst vikt läggs vid oberoende tester där flera modeller ställs mot varandra och sedan faller andra populära modeller in som fått bra betyg på andra håll.

En testvinnande lövblås kan mycket väl väljas bort om konsumentbetyg från flera källor rapporterar om problem som är avgörande men som missats i testet. Det är inte ovanligt att kvalitetsproblem och andra problem som kan uppstå efter en tid är sånt som konsumenter rapporterar om men som missas i tester. Maskiner som har dåligt kvalitet och som snabbt går sönder eller lider av andra kvalitetsproblem är ingenting vi kommer vilja rekommendera.

Samtidigt lägger vi ändå en stor vikt på de modeller som utsetts till bäst i test och fått toppbetyg i tester. Om det kombineras med bra konsumentomdömen är det förmodligen en väldigt bra produkt och hör antagligen till de bästa lövblåsarna på marknaden.

Källor

Här hittar du de källor som vi använt oss för att kunna presentera de bästa lövblåsarna. Vårt resultatet är baserat på oberoende tester, recensioner, konsumentomdömen och annan information vilket tillsammans bildar underlaget.

  • Test av STIHL BGA 60 – 2023 – Testat.nu
    Vi har testat den batteridrivna lövblåsaren STIHL BGA 60 som är en storebror till 56:an som länge anses vara en av de bästa och mest prisvärda modeller du kunde välja. BGA 60 presterar väldigt bra och har en genomtänkt design som passar perfekt för mindre villor och ytor upp till några hundra kvadratmeter.
  • Test av 6 stycken lövblåsare – 2021 – Gör Det Själv
    Tidningen Gör Det Själv har testat 6 st olika lövblåsare där de testat styrkan med hjälp av att mäta hur högt de kan blåsa badbollar. I testet inkluderas modellerna AL-KO LB 2060, Einhell GE-CL 18 Li E Kit, Bosch ALB 18 Li, Ryobi RY18BLXA, Dewalt DCMBL562 och Makita DUB184Z. Dewalt DCMBL562 blev testvinnare och utsågs till bäst i test. Einhell GE-CL 18 Li E Kit kammande hem utmärkelsen ”bra köp” tack vare det låga priset. På andraplats sett till poäng hamnade Makita DUB184Z.
  • 22 lövblåsar i stort test – 2021 – Råd & Rön
    Råd & Rön har gjort ett större test av 22 olika lövblåsar till hösten 2021. Alla modeller är batteridrivna lövblåsar eller eldrivna på elnätet med kabel. Bäst i Test blev Dewalt DCM562PB som är en äldre modell från 2016 som börjat bli svårare att få tag på. På andraplats återfinns Ryobi OBL1820H som är en lövblås från 2017 som mer eller mindre utgått helt. På tredjeplats med utmärkelsen ”Bra Köp” återfinns Worx WG547E.9 som även den säljs hos få återförsäljare. Strax efter återfinns STIHL BGA 86 och även den bästa eldrivna med kabel Gardena ErgoJet 3000.
  • Test av 8 lövblåsar – 2017 – Gör Det Själv
    Gör Det Själv har under 2017 testat 8 lövblåsare med sugförmåga och uppsamlingspåse. Resultatet är spretande och långt ifrån alla modeller presterar bra. Testvinnaren blev Black & Decker GW3050 vilket är en modell som utgått inför säsongen 2022. Bosch ALS 30 hamnade på andraplats men även den modellen har utgått. Gardena ErgoJet 3000 som är en eldriven lövblås med kabel är fortfarande en populär modell som säljs och som plockade hem 4 av 5 i testet.
  • 12 lövblåsar testade – 2017 – Råd & Rön
    Inför hösten 2017 tog sig Råd & Rön på sig uppgiften att som oberoende testare gå igenom 12 olika lövblåsare. Det var 7 modeller som är nätanslutna som kräver strömkabel och 5 batteridrivna modeller. Även om lövblåsarna gör sitt jobb varierar det kraftigt mellan modellerna där vissa är betydligt enklare än andra att använda. I testet går de bl.a. igenom hur snabbt de kan blåsa rent en gräsyta med löv och en uteplats. Man testar även sugförmågan för att suga löv på en grusgång. De batteridrivna modellerna testas även för laddningstid och hur länge batteriet håller. Även ljudnivån testas till den mån om det är ”behagligt” eller ej. Bäst i test hos Råd & Rön är den batteridrivna STIHL BGA 56. På andraplats återfinns den mycket populära Bosch ALS 25 som är väldigt prisvärd.
  • Prisjakt – 2022
    Prisjakt är en av Sveriges bästa och mesta använda prisjämförelser av produkter. De ger en snabb indikation på vilka modeller som funnits på marknaden länge, vilka som fortfarande säljs och vilka modeller som är utgående. Lövblåsare som är på väg bort och som är svåra att få tag i kommer inte lyftas fram av oss även om de blivit utsedda som testvinnare. Här kan Prisjakt hjälpa till som en källa och kan i viss mån även ge indikationer på vilka lövblåsare som fått bra kundomdömen. Underlaget är dock tunt för just lövblås och lövsugare att vi på dessa punkter måste vända oss till många andra källor.
  • Konsumentomdömen – 2022
    Vi har använt oss av konsumenternas egna omdömen. För att få ett bra resultat har vi samlat in omdömen och betyg från flera källor för att aggregera resultatet. Detta resultatet används sedan för att stämma av mot lövblåsare och lövsugare som fått bäst betyg i tester.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng