Bästa Högtryckstvätt

Bästa Högtryckstvätt

En högtryckstvätt kan vara det ultimata rengöringsverktyget för att rengöra plattor, tak, bil, husfasader och mycket mer. Vi har tagit en titt på tester av högtryckstvättar för att summera de bästa alternativen du kan köpa.

Genom att sammanställa vilka högtryckstvättar som utsetts till “bäst i test” med andra testresultat och omdömen får vi en bra bild över vilka produkter som presterar bäst och håller över tid.

Här nedanför finner du resultatet av de produkter som presterat bra i tester eller på annat sätt utmärker sig som väldigt bra högtryckstvättar för säsongen 2022. Längre ner hittar du ytterligare information om t.ex. funktioner, tillbehör, användning och vilka källor vi använt.

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA – Bäst i test

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA
 • Bäst i Test 2022
 • Utsågs till Bäst i Test av Råd & Rön 2020
 • Prisvärd högtryckstvätt från välkänt märke
 • Bra kapacitet på 145 bar och 500 l/h
 • Flera munstycken följer med i paketet
 • Finns fler tillbehör att köpa till som terrasstvätt
 • Ergonomisk och lätt att använda

Priser för Nilfisk E 145.4-9 X-TRA

4 896 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
5 060 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Högtryckstvätten Nilfisk E 145.4-9 X-TRA är ett perfekt startpaket för dig som önskar att investera en bra maskin. Modellen utsågs till bäst i test när Råd & Rön testade högtryckstvättar inför 2020 och tidigare modeller från Nilfisk har presterat väldigt bra också.

Högtryckstvätten har en bra kapacitet på 145 bar tryck och hela 500 liter vatten per timme. Det är inte den kraftfullaste högtryckstvätten, men den presterar ändå väldigt bra och till ett klart rimligt pris jämfört med många konkurrenter. Det är något testet klart visade också.

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA med borste för rengöring av möbler
Munstycke med roterande borste för rengöring av utemöbler. Ingår i stora PA-paketet och säljs även separat.

Det finns goda möjligheter att köpa till prisvärda tillbehör som terrasstvätt, borsthuvud och andra tillval. Ett munstycke för terrasstvätt innebär att du kommer kunna spola av plattor och rengöra dem från mossa enkelt. Borsthuvuden kan fungera bra för tvätt av ytor där man vill gnugga lite för att bort den värsta smutsen.

Nilfisk E 145.4-9 X-TRA har en genomtänkt design och är lätt att använda. Mycket tack vare att den är lätt att flytta, har smidig förvaring av slang och den 9 meter långa slangen som gör att du kan röra dig mycket fritt utan att behöva flytta stationen.

Det följer med totalt 3 olika munstycken för högtryckstvätten och behöver du fler så är de relativt prisvärda att köpa till. Munstycken som följer med är C&C Tornado PR-munstycke, C&C Powerspeed-munstycke och C&C Skumutrustning.

Slutats

Det är ingen tvekan om att Nilfisk E 145.4-9 X-TRA är en av de bästa högtryckssprutor som du kan köpa för 2022. Det är också den högtryckstvätt som mottar vår utmärkelse ”Bäst i Test” för sin höga kvalitet, allsidighet och bra testresultat.

Konsumenter har i stor utsträckning varit väldigt nöjda med Nilfisk och att denna modell placerade sig bäst i testet hos Råd & Rön kan ses som en stark signal att detta är ett bra köp.

En bra utmanare till Nilfisk E 145.4-9 X-TRA i ungefär samma prisklass är Husqvarna PW 360 och båda modellerna räcker långt för villaägare. Kraftfullare modeller kan fungera bättre för svårare smuts medan billigare alternativ kan räcka långt för de med mindre behov.

Husqvarna PW 360 – Testvinnare

Husqvarna PW 360
 • Bra Produkt 2022
 • Rekommenderas i testet hos norska Tek.no
 • Utsågs till bäst i test under 2018
 • Generös sladdlängd på 10 meter
 • Induktionsmotor och metallpump för bättre livslängd
 • Kraftfull och många bra tillbehör

Priser för Husqvarna PW 360

4 180 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
4 195 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna PW 360 högtryckstvättDet välrenommerade företaget Husqvarna har återigen tillverkat en högtryckstvätt som håller hög kvalité. Husqvarna PW 360 är en konkurrenskraftig högtryckstvätt som erhållit höga placeringar i flertalet tester.

Modellen PW 360 erbjuder en bra effekt på 2300 W och trycker ut så mycket som 500 liter vatten per timme. Det maximala vattentrycket ligger på 160 bar och kompletteras med en lång sladd på 10 meter. Den generösa längden gör att du med enkelhet kan ta dig an de flesta utrymmena med ett högt vattentryck.

Husqvarna PW 360 är utrustad med en induktionsmotor och en metallpump som tillsammans tryggar en lång livslängd och god prestanda. Husqvarnas ambition är att erbjuda en högtryckstvätt som kan användas i många år utan större komplikationer.

Vidare är högtryckstvätten användarvänlig ur ett ergonomiskt perspektiv. Det mjuka handtaget justeras automatiskt efter dina fingrar vilket innebär mindre ansträngning och bättre grepp. Maskinen har även ett bärhandtag i aluminium vilket gör att du enkelt och smidigt kan transportera PW 360 till önskad plats.

Husqvarna PW 360 terrassmunstyckeMajoriteten av diverse kundomdömen går i positiva ordalag och många lyfter fram det höga trycket som speciellt fördelaktigt. Dock finns det återkommande invändningar mot att den är något tung, vilket är förståeligt då den väger hela 21 kilo. En annan nackdel är att maxtemperaturen ligger på 40 grader vilket inte är tillräckligt högt för att all typ av smuts och olja ska försvinna.

Trots smärre invändningar mot maxtemperatur och vikt är Husqvarna PW 360 en mycket bra högtryckstvätt väl värd att fundera över. Maxtemperaturen är egentligen inte särskilt låg om man jämför med konkurrenter och detta kompenseras i viss mån med ett roterande munstycke som gör det lättare att få bort envist smuts.

Trots hög vikt beskrivs maskinen som följsam på grund av dess långa sladd och ergonomiska utformning. Det mesta talar för att du gör ett mycket bra köp om du väljer att gå för en Husqvarna PW 360.

Slutsats

Vill du blunda, peka och köpa en bra högtryckstvätt så är Husqvarna PW 360 ett mycket bra val som i de flesta fall kommer ta dig hela vägen fram. Det är en modell som fått bra betyg av så väl konsumenter som i oberoende tester där modellen även titulerar sig som bäst i test.

Det är en av de bästa allround-högtryckstvättarna som lämpar sig bra för villaägare och en självklar utmanare till Nilfisk E 145.4-9 X-TRA som utsågs till bäst i test.

För extrem smuts kan du behöva en högtryckstvätt som når högre temperaturer som t.ex. 60 grader. Dessa ligger inte långt över i prisklass där t.ex. Husqvarna PW 450 är en av dessa modeller eller Nilfisk Premium 180-10 som båda är riktigt bra premiumval.

Billigare alternativ behöver inte vara dåliga alternativ heller och mycket hänger på vilka uppgifter du ska ta dig an samt hur ofta och mycket.

Husqvarna PW 125 – Bästa Budgetval

Husqvarna PW 125
 • Bästa Budgetval 2022
 • Utsedd till bäst i test 2021
 • Perfekt för enklare uppgifter
 • Smidig och kompakt högtryckstvätt
 • Bra tryck på 125 bar och 40 grader vatten
 • Smidiga tillbehör finns att köpa till

Priser för Husqvarna PW 125

1 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den svenska tillverkaren Husqvarna fortsätter leverera framgångsrika trädgårdsmaskiner där den eldrivna högtryckstvätten Husqvarna PW 125 är ett mycket prisvärt val för dig som vill ha en billig men bra modell.

När tidningen Gör Det Själv testade billiga högtryckstvättar inför sommaren 2021 var det Husqvarna PW 125 som blev bäst i test med ett utmärkt totalbetyg. I deltesterna styrka och helhetsintryck kammande den hem maximalt poäng medan poängen för deltesterna för slang och funktioner nästan nådde dit.

Trots att Husqvarna PW 125 endast använder en effekt på 1 500 W klarar den av att nå ett maximalt tryckt på 125 bar och en vattenmängd på 460 l/h.

Husqvarna PW 125 - spola av cykelVattentemperaturen kan även nå 40 grader vilket också står sig bra mot många billigakonkurrenter. Även om det räcker långt för de flesta rengöringsuppgifter så är det inte optimalt för all typ av smuts och t.ex. olja ska försvinna. Samtidigt behöver du gå upp ganska mycket i pris för att hitta bra högtryckstvättar som når 60 grader.

Produktvikten är relativt låg på 7,1 kg, du har 7 meter slang på slangvinda och det är en relativt kompakt maskin som är lättare att förvara än sina större syskon.

Du har möjligheten att enkelt byta ut munstycken och tillbehör för Husqvarna PW 125 tack vare sina snabbfästen. Det finns också tillbehör som roterande borstar, altantvätt och fordonstvätt m.m. som du kan köpa till.

Trots den lägre prisklassen är det en väldigt bra högtryckstvätt som hanterar många uppgifter även om tyngre arbeten lämpar sig bättre för kraftfullare maskiner. Du kan också nå ett bättre resultat med dyrare maskiner som har högre tryck, vattentemperatur och andra tillbehör.

Slutsats

Husqvarna PW 125 har visat att det är en av de bästa högtryckstvättarna i det lägre prissegmentet och vi kan hitta konsumenter som invänder mot det. Samma sak gäller den lite mer kraftfulla modellen Husqvarna PW 235 som endast kostar några hundralappar mer.

Vill du ha en billig, kompakt och ändå bra högtryckstvätt lättillgänglig så är Husqvarna PW 125 ett väldigt bra köp. Har du en villa med stora ytor av plattor, trädäck och kanske fasader som ska tvättas årligen så är det väl värt att satsa på en lite kraftfullare modell även priset går upp mycket.

I det lägre prissegmentet är Nilfisk Core 130-6 PowerControl kanske den bästa utmanaren som också är väl värd att spana in. Vill du har en ännu mindre maskin som är så kompakt som möjligt så är Stiga HPS 110 ett rimligt alternativ.

Kärcher K5 Premium Smart Control – Mycket bra val

Kärcher K5 Premium Smart Control
 • Bra Produkt 2022
 • Trejdeplats i testet hos Råd & Rön
 • Bra betyg i testet hos norksa Tek.no
 • Bra omdöme från konsumenter som testat den
 • Låg tyngdpunkt och smidig slangstyrning
 • Vattenkyld motor

Priser för Kärcher K5 Premium Smart Control

5 466 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Kärcher K5 Premium Smart Control Flex Home (Wood) erbjuder i och med sin vattenkylda motor en hög prestanda och tystgående användning. Högtryckstvätten K5 Premium från Kärcher placerar sig högt i flera tester och har mottagit väldigt bra betyg från konsumenter som testat den.

Maskinen har en ytkapacitet på 40 m²/h och är därmed lämplig för medelstora till stora ytor. Den relativt höga motoreffekten på 2 100 W kombineras med faktumet att den har 145 bar i maxtryck vilket gör att Kärcher K5 Premium klarar ytor som är hårt nedsmutsade.

Vidare är Kärcher K5 Premium Smart Control enkel att manövrera då den har en låg tyngdpunkt och praktisk slangstyrning. Den totala vikten på 13,9 kg ligger även i den nedre regionen sett till konkurrenter och det finns ett särskilt teleskophandtag som gör maskinen enkel att flytta och behändig att förvara.

Kärcher K5 Premium Smart Control displayDu kan enkelt skifta mellan olika stråltyper eftersom Kärcher K5 är utrustad med en spolrör av sorten 3-i-1 Multi Jet. Detta styrs via spolhandtagets LCD display där du även kan ändra läget för rengöringsmedlet.

Kärchers högtryckstvätt har fått goda omdömen från konsumenter som testat. Dessa goda ord följs upp av flertalet oberoende tester som gjorts av bland annat Råd och Rön där Kärcher K5 Premium blev belönad med en andraplats under 2017 och sedan en tredjeplats i testet 2020.

Slutligen kan vi konstatera att Kärcher K5 Premium Smart Control är en genomgående bra maskin som täcker de flesta kraven en konsument kan ha. Maskinen sticker inte ut på någon speciell front men gör heller inte bort sig då den har en väldig bredd på egenskaper. Om du väljer att gå för en Kärcher K5 Premium kan du med största sannolikhet känna dig trygg med att du gjort ett bra val.

Modellen finns i olika utförande och paket beroende på vilka tillbehör du önskar få med maskinen vid köp.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA – Bra val

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA
 • Bra Produkt 2022
 • Populär högtryckstvätt från Nilfisk
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Lätt att förvara och flytta runt
 • Relativt hög effekt på 2100 W

Priser för Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

4 029 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
6 775 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA har fått bra betyg från testande konsumenter och anses vara en av de bättre högtryckstvättarna på marknaden. Maskinen har kapacitet till att klara av svåra rengöringsuppgifter och är enkel att använda.

Effekten uppmäter 2100 W vilket är en relativt hög siffra om man jämför med andra konkurrenter. Detta kompletteras med ett maxtryck på 150 bar och en sladdlängd på 10 meter. Den långa sladden gör att du kan tvätta ytor som är högt upp men även lågt nere.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA munstycken och delarTrots den förhållandevis höga vikten på 19,8 kilo framlyfter flertalet konsumenter att Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är lätt att förvara och flytta runt. Högtryckstvätten är i och med sin ergonomiska utformning snäll mot både rygg och händer. Nilfisk E 150-10 H X-TRA är utrustad med ett extra lyfthandtag och ett inbyggt teleskophandtag i aluminium vilket kompenserar en aning för den höga vikten.

Denna högtryckstvätten från Nilfisk är försedd med hållare till spolrör, spolhandtag, skumutrustning, munstycke, slang och elkabel. Flertalet hållare gör det lättare att hålla särskilda saker på rätt plats. I och med Click & Clean-systemet är det lätt att byta munstycken efter behov.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är till följd av sin blåa design en färgklick i förrådet eller på uppfarten. Själva maskinen är även kompakt och kan hängas på väggen vilket öppnar upp för en stationär lösning med ett separat väggfäste.

Slutorden blir därmed att Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är en högst köpvärd högtryckstvätt med en prislapp som är i linje med många andra konkurrenter. Den främsta nackdelen är att Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA liksom många andra högtryckstvättar inte kan erbjuda en vattentemperatur på över 40 grader. Det förhållandevis höga vattentrycket och den goda effekten gör dock att Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA klarar av hårda lager med smuts.

Husqvarna PW 350 – Prisvärt val

Husqvarna PW 350
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av Gör Det Själv
 • Två munstycken och en skumspruta ingår
 • Ergonomiskt utformad
 • Kraftfull och robust design

Priser för Husqvarna PW 350

2 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
4 190 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Företaget Husqvarna har nästintill tagit patent på höga placeringar när det kommer till tester av deras utomhusprodukter. Högtryckstvätten Husqvarna PW 350 är inget undantag då maskinen utsågs till bäst i test av det välkända tidningsmagasinet “Gör det Själv”.

Husqvarna PW 350 ligger i linje med många andra kvalitativa högtryckstvättar på marknaden när det kommer till effekt och kapacitet. Med en effekt på 2100 W och ett maxtryck på 150 bars klarar maskinen av att rengöra bilar och stenmurar som är hårt nedsmutsade.

Induktionsmotorn säkerställer en god prestanda, tålighet och en lång livslängd. Husqvarna PW 350 är även utrustad med en metallpump vilket gör att den inte går i sönder lika lätt och därmed bibehåller en längre livslängd.

Husqvarna PW 350 kabelförvaringHögtryckstvätten PW 350 från Husqvarna är ergonomisk till sin design vilket inbegriper ett mjukt grepp och faktumet att avtryckaren justerar aktiveringen efter dina fingrar. Detta ger dig i nästa led ett bättre grepp och mindre ansträngning vilket öppnar upp för en mer långvarig användning.

I köpet ingår två munstycken och en skumspruta. Munstyckena är anpassningsbara och har flera funktioner vilket skapar större förutsättningar för dig som konsument. Det roterande munstycket gör att du får en mer riktad rengöring vilket är mycket positivt i kampen mot envist smuts. Trots stora möjligheter när det kommer till val av munstycken och funktioner finns det inga alternativ när det kommer till justering av strålens styrka. Detta måste ses som ett klart minus.

Husqvarna PW 350 är ett bra val för dig som söker en kraftfull högtryckstvätt för ett rimligt pris. Den innehar de  flesta funktionerna man kan förvänta sig förutom möjligheten till justering av strålen. Du får därmed anpassa din position och ta ett steg tillbaka om du upplever att det skvätter mycket. Trots detta lilla minus talar det mesta för att du gör ett mycket bra köp om du väljer en Husqvarna PW 350.

Bosch AdvancedAquatak 150 – Bra köp

Bosch AdvancedAquatak 150
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg hos norska Tek.no
 • Tre separata munstycken medföljer
 • Justerbar jetstråle
 • Levereras mer eller mindre färdigmonterad

Priser för Bosch AdvancedAquatak 150

4 324 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
4 528 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Bosch AdvancedAquatak 150 kammade hem tredjeplatsen när norska Tek.no testade högtryckstvättar. Experter såväl som kunder instämmer med det goda betyget och mycket talar för att Bosch AdvancedAquatak 150 är ett bra köp.

Företaget Bosch är kända för sin goda service vilket utan tvekan smittat av sig på högtryckstvätten AdvancedAquatak 150. Den levereras mer eller mindre färdigmonterad och det medföljer även tre separata munstycken.

Högtryckstvätten har en motoreffekten är på hela 2200 W och ett maxtryck på 150 bar. Den 4-cylindriga Quad-pumptekniken gör även att du får mer effekt och att du kan rengöra ytor med en högre prestanda.

Som tidigare nämnt medföljer tre munstycken vilket bland annat inbegriper ett vidvinkelmunstrycke med jetstråle vilket ger snabbare sköljning samt förenklar rengöringen. Jetstrålen är även justerbar vilket gör att du själv kan anpassa vilken styrka du vill jobba med.

En smärre nackdel med Bosch AdvancedAquatak 150 är att slaglängden enbart uppmäter 5 meter. Sladden kan lätt kärva sig och det kan vara svårt att komma åt vissa ytor. I testet av norska Tek.no framgår det även information om att högtryckstvätten från Bosch inte klarar av hårda underlag lika bra som 1:a respektive 2:a i testet. Med detta sagt är tonläget i övrigt väldigt positivt och det är tydligt att Bosch AdvancedAquatak 150 slår sina konkurrenter i flera avseenden.

Summan av det hela är att Bosch AdvancedAquatak 150 håller en hög kvalité. Pumpen är av metall vilket säkerställer en längre livslängd. Maskinen är i övrigt enkel att använda och har många konkurrenskraftiga funktioner.

Husqvarna PW 235 – Bra budgetval

Husqvarna PW 235
 • Utsedd till bästa budgetval
 • Mycket prisvärd högtryckstvätt för många behov
 • Relativt lång sladd på 8 meter
 • Bra prestanda på 135 bar

Priser för Husqvarna PW 235

2 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna PW 235 är budgetvarianten för dig som inte vill investera alltför mycket pengar i din högtryckstvätt. Maskinen finns att köpa i ett prisspann mellan 1545 och 1990 kronor vilket betyder att du kan komma undan relativt billigt om du väljer en Husqvarna PW 235.

Det låga priset spelar ut sin rätt funktionsmässigt även om Husqvarna PW 235 inte ligger långt efter sina dyrare konkurrenter. Effekten är på 1800 W och maxtrycket ligger på 135 bar vilket betyder att den främst lämpar sig för medelhårt smuts. Nivåerna är fullt tillräckliga om du ämnar att rengöra uteplatsen, trädgårdsmöblerna, staketet eller stenplattorna.

Konsumenter som har testat Husqvarna PW 235 lyfter just fram det billiga priset och betonar att högtryckstvätten är fullt tillräcklig för deras behov. Ett multifunktionellt munstycke medföljer vilket ger dig som konsument stor frihet. Bland annat finns möjligheten till ett roterande munstycke som effektivt tar sig an envist smuts.

När du väljer att gå för en produkt i budgetklassen får du räknar med att maskinen innehar fler brister än sina dyrare konkurrenter. De främsta nackdelarna som lyfts fram är bland annat att den har en ettrig ljudprofil och att du behöver rulla upp slangen på slangvindan manuellt. Manualen beskrivs även som otydlig och det kan vara svårt att förstå sig på vissa funktioner. Har du någorlunda förkunskaper kring högtryckstvättar bör detta dock inte vara ett större problem.

Husqvarna PW 235 är i mångt och mycket en produkt av sitt billiga pris men har detta till trots fått många goda omdömen. Om du söker en högtryckstvätt i budgetklassen är detta med största sannolikhet det bästa alternativet vilket avspeglar sig sig i flertalet tester som har gjorts. Prestandan håller en fullt godkänd nivå och du blir erbjuden en sladd som är mer gentil än vad många högtryckstvättar i det högre prisregementet kan erbjuda.

Tänk på detta vid köp av högtryckstvätt

köp av högtryckstvätt

Med en högtryckstvätt kan du rengöra det mesta i din utomhusmiljö. Bilen, trädgårdsmöblerna, terrassen och staketet är alla i behov av att någon gång få sina ytor rengjorda.

Om du är en person som värnar om din utomhusmiljö och vill att den ska ge intrycket av att vara välvårdad krävs frekvent användning av din högtryckstvätt. En regelbunden omvårdnad sätter krav på att maskinen är smart ur ett ergonomiskt perspektiv och att den är av god kvalité.

Liksom många andra trädgårdsredskap finns det en uppsjö av särskilda funktioner och egenskaper som skiljer modellerna åt. Nedan kommer vi gå igenom vanliga funktioner och egenskaper som är bra att känna till när du ska köpa en högtryckstvätt.

Användningsområde & Tillbehör

Högtryckstvätt terrassFör att uppnå en mångfald av användningsområden är det smart att kika närmare på särskilda tillbehör och hur dessa kan hjälpa dig att rengöra rätt yta med rätt redskap.

Vissa företag skickar med flertalet munstycken när du köper deras högtryckstvättar. Det finns särskilda munstycken till de flesta användningsområdena och det kommer smitta av sig på resultatet om du har rätt munstycke. Mer information kring munstycken återfinns längre ner i artikeln.

Om du ämnar att tvätta altanen eller terrassen bör du välja en modell där det medföljer en patio cleaner, även kallad terasstvätt. Denna är enkel att montera på högtryckstvätten och fungerar som ersättare till munstycket.

Slangvinda

Slangvinda högtryckstvättJu längre sladd högtryckstvätten har ju större behov har du av att den är enkel att rulla ihop och förvara. Det är nog ingen som tycker det är kul när slangen ligger huller om buller på altanen och det är minst lika tråkigt att behöva gå och snubbla på den.

Sladdlängden varierar från modell till modell men de flesta är mellan 5-10 meter. En längre sladd bättrar på möjligheterna att tvätta högt uppe och lågt nere men det ställer också högre krav på slangvindan.

Rekommendationen är att satsa på en lång och smidig sladd och det ska helst finnas en föringsbygel som styr slangens position. Vidare är det speciellt fördelaktigt att ha en sladdupphängning vilket gör det enklare att hålla koll på sladden i upprullat tillstånd.

Maximalt tryck

Det maximala trycket för en högtryckstvätt mäts i enheten bar. En vanlig hemmafixare lär klara sig bra på ett maxtryck mellan 100-150 bar men såklart, ju högre desto bättre tryck. Ett högt maximalt tryck är fördelaktigt när du ska ta dig an envist smuts men det är viktigt att inte bara stirra sig blind på maxtrycket. En god effekt och en bra vattenmängden är också högst bidragande faktorer till ett utmärkt resultat.

Stöd för rengöringsmedel

Användandet av rengöringsmedel när du högtryckstvättar kan vara guld värt när du försöker ta bort mossa, fetter, avgaser och annan smuts. Det finns olika typer av rengöringsmedel till alla sorters ändamål där vissa är specialiserade på plattor, fasader eller altaner. Om man bortser från rengöringseffekten ger även medlet ett pålitligt och förebyggande skydd vilket kan spara dig en massa tid.

De allra flesta högtryckstvättarna i den högre prisregionen innehar smarta lösningar som stödjer användandet av rengöringsmedel. Om man kollar på det lite mer breda spektrumet är det dock så att vissa högtryckstvättar helt saknar inbyggda behållare för rengöringsmedel.

Vissa budgetvarianter löser avsaknandet av rengöringsbehållaren med att istället erbjuda en självsugande slang. På så sätt kan du suga upp rengöringsmedlet från en extern behållare för att sedan applicera det på området som ska rengöras. En bra lösning även om den kräver lite extra jobb.

På vissa modeller finns särskilda munstycken som stödjer appliceringen av  rengöringsmedel. Ett tips är att ta en extra kik på specifikationerna för att avgöra vilka möjligheter du har när det kommer till användandet av rengöringsmedel.

Energikälla – Eldriven eller bensin

I vanlig ordning när det kommer till utomhusmaskiner kan du välja mellan eldrivna eller bensindrivna varianter. En självklar fördel med en bensindriven högtryckstvätt är att du inte är beroende av tillgången till elektricitet. Själva kapaciteten förbättras även i de flesta fallen då bensinen ger upphov till en högre kapacitet och därmed en mer kraftfull tvätt.

Den typiska invändningen mot användandet av bensin bland trädgårdsprodukter är givetvis även aktuellt i detta fallet. Det är betydligt mycket mer miljövänligt att använda el som energikälla och det kostar generellt sett mindre.

Rörelsefriheten blir givetvis mindre med en eldriven högtryckstvätt då du hela tiden är beroende av sladdens längd. Det går dock att komma runt detta problemet om du väljer en variant som har lång sladd och en smart lösning när det kommer till sladdupphängning.

Varmvatten – Kräver dyrare lösning

Om du använder högtryckstvätten för hobbybruk kopplar du högtryckstvätten till din vattenkran och till ett eluttag. Du kan då själv styra över vattnets temperatur genom att vrida upp eller ner vattentemperaturen. Det finns dock mer effektiva lösningar för den lite mer professionella användaren. Högtryckstvättar i den dyrare prisklassen innehar ofta egenskapen att själv värma upp vattnet, ibland ända upp till kokpunkten.

En varmare vattentemperatur är fördelaktigt i vissa fall då det varma vattnet har lättare att spola bort smuts. De flesta experterna på området tycker dock att det är lite väl överkurs för en hemmafixare att investera i en dyr hetvattentvätt. I de allra flesta fall är en vanlig elektrisk högtryckstvätt alldeles tillräcklig.

Munstycken & Tillbehör

Några av de vanligaste tillbehören för en högtryckstvätt hittar du här nedanför. De går ofta efter olika namn och benämningar, samt kan vara riktade till olika användningsområden beroende på hur de är designade.

Jetmunstycke & Sprutmunstycke

Ett jetmunstycke kan justeras mellan jetstråle till mjuk sprej. Att använda ett roterande jetmunstycke är optimalt när du högtryckstvättar större ytor.

Roterande borstar

roterande borsteMunstycken som har en roterande funktion ger en högre effekt vilket gör att till och med den svåraste smutsen försvinner.

Det är i grunden och botten bra med roterande borstar men risken finns dock att du skadar känsliga ytor. När du högtryckstvättar bör du inte använda roterande borstar om du till exempel avser att tvätta lackerad plåt.

Tvättborste & Skrubborste

Tvättborsten som monteras på högtryckstvätten är betydligt mer kraftfull än en vanlig skrubborste. Tvättborsten passar utmärkt för rengöring av trappor, garage, fasader eller balkonger. Skrubb eller tvättborsten säljs ofta separat från högtryckstvätten men du kan ofta komma över den till ett rimligt pris.

Golvborste & Altantvätt

Om du främst ska använda högtryckstvätten till att rengöra altanen är det fördelaktigt att satsa på en modell som är anpassad för altantvätt.

Altantvätten monteras på högtryckstvätten på platsen där det vanliga munstycket sitter. Utformningen är något annorlunda på en altantvätt då den består av en sköld med en borstkant som minimerar risken för att smutsigt vatten sprutas på plattor, väggar eller på dig som nyttjar maskinen.

Altanen likväl som terassen är något skörare än andra ytor och därför är vattentrycket lägre i en altantvätt än vad den är i standarmunstycket. Detta är en viktig funktion som gör att både plattor och trä inte skadas under rengöringsprocessen.

Användningsområden

Det positiva med en högtryckstvätt är att du kan använda den för att rengöra i princip allting i din utomhusmiljö. Det enda du behöver tänka på är vilket avstånd du håller högtryckstvätten på och vilket munstycke du använder. Nedan listar vi en rad olika användningsområden för din högtryckstvätt.

Terrass och Altan

Högtryckstvätt för Terrass och AltanNär du rengör terrassen eller altanen bör du använda dig av en särskild altantvätt som enkelt och smidigt monteras på samma ställe som munstycket. Altaner och terrasser är generellt sett mycket känsligare än andra ytor vilket gör att altantvätten är utformad för att vara mer skonsam.

Altantvätten föser sig fram likt en dammsugare och tvättar effektivt bort både ilsken och snäll smuts. Den är även försedd med en kåpa som hindrar vattnet från att skvätta på väggar och föremål i omgivningen.

Fönsterluckor

När du tvättar fönsterluckorna ska spolröret vara på lågt tryck. Detta betyder att det är av yttersta vikt att ha en högtryckstvätt där du kan reglera strålen. Efter att du har spolat varsamt är det dags att applicera rengöringsmedlet. Därefter bör du låta rengöringsmedlet ligga och verka ostört ett par minuter innan du avlägsnar smutsen med en tvättborste. Skölj sedan försiktigt med högtrycksstrålen på låg effekt.

Bilen och andra fordon

Högtryckstvätt bilHögtryckstvätten är idealisk för att rengöra bilen eller andra fordon. Eftersom dessa dagligen utsätts för mycket smuts är det skönt att själv kunna rengöra ytorna när behovet uppstår.

Börja med att avlägsna det hårdaste lagret av smuts med högtryckstvätten med högt tryck. Bilen är gjord för att kunna stå emot mycket kraft så du behöver i regel inte oroa dig för att fordonet tar skada. Grillen, stötfångarna och vindarna bör rengöras något mer varsamt och här kan du även använda insektsborttagning och fälgrengöringsmedel.

Applicera sedan rengöringsmedlet på hela fordonet och låt det stå och verka en stund innan du avslutar med att rengöra hela bilen med borsten. Om du följer samtliga steg får du ut maximal effekt av rengöringen!

Stenplattor

Högtryckstvätt plattorEtt vanligt problem med stenplattor är att det ibland samlas flera lager av mossa. Mossan kan vara väldigt bångstyrig och svår att få bort då ogräset även kan stanna kvar i stenplattornas porer. Därför rekommenderas rotojetmunstycket när du ska avlägsna den oönskade mossan.

Den roterande punktstrålen är effektiv mot hårtsittande smuts och ger hög rengöringseffekt. För bästa effekt bör du hålla högtrycksstrålen vertikalt samt hålla ett avstånd på 20-30 cm från plattorna. Högtryckstvätten ska sedan under upprepade tillfällen gå från den ena mossbelagda utan till den andra, nerifrån och upp.

Trädgårdsmöbler och trädgårdsprodukter

Högtryckstvätten kan användas för att effektivt rengöra trädgårdsprodukter och möbler i din utomhusmiljö. Ditt trädgårdsarbete blir mindre tidskrävande när du inte längre behöver skura produkterna för hand. Här passar det utmärkt med ett jetmunstycke som går att justera efter behov.

Så valde vi ut de bästa högtryckstvättarna

För att välja ut de absolut bästa högtryckstvättarna har vi i första hand tittat på oberoende tester och recensioner för att få en uppfattning om vilka produkter som presterar bäst där.

De tillverkare och framför allt de produkter som utmärker sig bra i tester tenderar att vara bra val. För att säkerställa att högtryckstvättarna faktiskt håller måttet, så tittar vi även på konsumenternas omdöme som de lämnat online.

Det är inte ovanligt att konsumenter hittar fel på produkter som faktiskt har blivit utsedda till “bäst i test” och där det är tydligt att produkten har problem som främst visar sig över tid. Kvalitetsbrister är klassiska exempel och även om en produkt presterar enastående när den är ny, så kan vi inte rekommendera dem om många konsumenter rapporterar om problem där de t.ex. går sönder.

Genom att väga samman testresultat där högtryckstvättar jämförs mot andra modeller och konsumenternas omdöme, så får vi en bättre bild om vilka högtryckstvättar som faktiskt är bäst.

Källor & Test

Sammanställning av recensioner, tester, omdöme och annat underlag som vi använt oss av för att presentera de bästa högtryckstvättarna.

 • Test av 7 billiga högtryckstvättar – 2021 – Gör Det Själv
  Gör Det Själv har inför säsongen 2021 testat 7 billiga högtryckstvättar som kostar som mest 1 750 kr vid testtillfället. I testet ingick Biltema HPC 110B, Bosch UniversalAquatak 125, Husqvarna PW 125, Kärcher K3 Full Control, Nilfisk Core 130-6 PowerControl, Ryobi RPW110B och Stiga HPS 110. Långt ifrån alla högtryckstvättar presterade bra i testet och endast 2 modeller utmärkte sig med ett högt betyg över 9,0. Bland dessa var det Husqvarna PW 125 som presterade bäst med 9,3 i totalbetyg och blev testvinnare och bäst i test. Nilfisk Core 130-6 PowerControl kom inte långt efter med 9,0 i betyg men fick ingen utmärkelse. Poängmässigt var Ryobi RPW110B tredje bäst i testet med 7,5 i betyg och Stiga HPS 110 mottog ”Bra köp” med sina 6,7 i betyg.
 • Test av 16 olika högtryckstvättar – 2020 – Råd & Rön
  Råd & Rön har uppdaterat sitt äldre test med nya modeller och presenterat de bästa högtryckstvättarna för 2020. Bäst i test blev Nilfisk E 145.4-9 X-TRA, en uppdaterad modell från den modell som presterade bäst i tidigare test. Även Nilfisk E160.1 placerar sig väldigt bra i testet och plockar hem andraplatsen följt av Kärcher K5 Premium Full Control.
 • Högtryckstvättar i test – 2019 – Gör Det Själv
  I ett test utfört av tidningen Gör Det Själv så testar och går de igenom olika högtryckstvättar. Bäst i test blev Husqvarna PW 350, vilket är en mycket populär produkter efter den annars mer populära PW 360 som har lite mer kraft. På andra plats i testet hittar vi Nilfisk E 145 EXTRA och på tredjeplats den mycket prisvärda Biltema HPC 120B, som dock inte verkar säljas mer.
 • Test av sju olika högtryckstvättar – 2018 – Tek.no
  Norska Tek.no testar flera olika högtryckstvättar och finner att flera modeller är riktigt bra. Bäst i test blev den norska modellen AVA P60 Master följt av Husqvarna PW 360 som utsågs som en mycket bra allround- högtryckstvätt och fick utmärkelsen rekommenderad i testet. Även STIHL RE 129 Plus fick 8,5 av 10 i betyg och rekommenderades. Högtryckstvätten Bosch AdvancedAquatak 150 fick 8 av 10 i betyg och utsågs till mycket bra / bra köp. Även Kärcher K5 Premium Full Control kammade hem så mycket poäng och fick samma rekommendation.
 • Test av 13 olika högtryckstvättar – 2017 – Råd & Rön
  Råd & Rön gör några av de bästa testerna och det finns ofta stor anledning att väga deras slutsatser tungt. Deras test med högtryckstvättar från 2017 visar att det finns flera märken som har stora problem med kvaliteten och där de brister i deras uthållighetstest. Testet är också lite gammalt och flera modeller har börjat försvinna från marknaden för att ersättas av nya. Bäst i test blev Nilfisk E140.3-9 X-TRA som har utgått från marknaden och säljs inte mer. På andraplats hittar vi den populära högtryckstvätten Kärcher K5 Full Control följt av Nilfisk C130.1-6 X-tra på tredjeplats. Absolut sämst i testet presterar Biltema HPC 120B och budgetmodellerna från Nilfisk, Bosch och CoCraft tävlar därefter om platsen som näst sämsta högtryckstvätt.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta vilka högtryckstvättar som är mest populära och om modeller som utsetts till bäst i test fortfarande är till salu. Vi har även tittat på kundomdömen och kombinerat det med omdömen från andra webbplatser för att få en mer enhetlig bild av vad konsumenter tycker om produkterna.
 • Konsumentomdömen – 2022
  I vår granskning av högtryckstvättar samlar vi in och sammanställer konsumenters omdömen från flera källor. Förutom att sammanställa poängen läser vi även igenom ett stort antal för att se om där finns röda trådar av problem eller positiva egenskaper som uppskattas extra mycket. I slutändan handlar betygen främst om att säkerställa att förväntningarna på produkten håller hela vägen hem till hushållen och efter användning.