4 sätt att förvara köksknivarna

Kökskniven är ett av de viktigaste redskapen i köket. Du använder den varje dag och du har säkert flera olika sorters knivar hemma.

Om du lagt pengar på att investera i några av de bästa köksknivarna enligt tester finns det också bra anledningar att förvara dem väl.

För att knivarna ska hålla sig vassa är det viktigt att använda och förvara dem rätt. Ligger köksknivarna lösa i en kökslåda förlorar de snabbt sin slipning och skärpa.

Här får du fyra tips på hur du bäst förvarar dina köksknivar i köket.

Funktionell och snygg knivförvaring

Det finns många olika sätt att förvara knivarna på så att de behåller sin skärpa och får lång livslängd. Vilken typ av förvaring du väljer beror på hur mycket plats du har i köket och vad som passar in med kökets inredning. Det finns både dold knivförvaring i lådor och öppen förvaring på köksbänken eller på väggen.

Vi har i ett test tittat närmare på bästa knivblocken och knivlisterna där du kan läsa mer om dessa.

Knivblock

KnivblockEtt knivblock, eller knivställ som det också kallas, har du stående på köksbänken. Det innebär att du alltid har knivarna nära till hands.

Knivblocket har skåror i sig där du stoppar ner knivarna. De flesta knivblock rymmer flera olika sorters knivar, allt från en stor kockkniv till brödkniv och skalkniv.

Knivblock finns i många olika modeller, storlekar och material. Det finns bland annat knivblock i trä, plast och borstat eller rostfritt stål. Ett knivblock blir också en fin inredningsdetalj i köket.

Det finns knivblock som är helt lodräta. Andra är tillverkade med en lutande design. Det finns också magnetiska knivblock där knivarna hängs utanpå själva blocket.

Lådinsats

Vill du inte ha knivarna framme på bänken i ett knivblock är en lådinsats ett praktiskt alternativ. Du får en god överblick över dina knivar när de ligger vågrätt i olika skåror i kökslådan.

En lådinsats är en säker knivförvaring om du har små barn hemma. Du kan barnsäkra lådan med ett speciellt lådlås.

Knivlist

magnetisk knivlistVill du hålla köksbänken fri från så många saker som möjligt och inte har plats i kökslådorna är en knivlist eller en knivmagnet ett bra alternativ. En knivlist passar därför extra bra i små kök med begränsade bänk- och lådutrymmen.

Knivlister finns i många olika storlekar och längder. Det finns också knivlister i olika träslag där själva magneten är gömd på insidan.

Du fäster knivlisten på väggen och har därför alltid köksknivarna nära till hands. En annan fördel med en knivlist är att du får god överblick över dina knivar.

Knivetui eller knivväska

KnivväskaPå marknaden finns också flera olika knivetuier och knivväskor. I ett etui eller i en väska stoppar du smidigt ner dina knivar när de inte används.

Nackdelen med detta är att du inte har dina knivar lika tillgängliga som med ett knivblock, en lådinsats eller en knivlist. Varje gång du ska använda en kniv måste du plocka fram etuiet eller väskan.

En fördel är att du enkelt kan ta med dig dina köksknivar till sommarstugan eller på campingsemestern.

Fler tips för vassa knivar i köket

Att förvara knivarna rätt är viktigt för att de inte ska slitas onödigt mycket. Det finns dock också andra saker du kan tänka på för att knivarna ska hålla sig vassa.

  • Skärbrädor i plast och trä är mer skonsamma mot knivens egg än hårda ytor som marmor och glas.
  • När du hackat råvaror kan du använda knivens baksida, inte eggen, för att skrapa ner hacket i en kastrull eller bunke.
  • Skär aldrig med kniven i frysta råvaror.
  • Diska kniven för hand i ljummet vatten med lite diskmedel.
  • Slipa dina knivar regelbundet för bättre skärpa och längre hållbarhet.