Välja rätt grill

Guide: Så väljer du bästa grillen

Är du på jakt efter en ny grill, eller kanske till och med din allra första grill? Det kan vara svårt att navigera sig bland alla olika grillar och stekhällar som går att hitta på marknaden.

Personer som redan grillat i många år brukar ha full koll på vilken “grilltyp” de är, men om du aldrig tidigare ägt en egen grill kan det vara svårt att välja.

I den här guiden får du reda på allt som kan vara värt att veta om olika slags grillmetoder och grilltyper.

Att läsa på om dina olika valmöjligheter ger dig bättre koll på vad du kan förvänta dig av olika modeller vilket i sin tur kan hjälpa dig att ta ett väl avvägt beslut. Säkerheten när du grillar skiljer sig dock beroende vilken grill du väljer.

När du väl bestämt dig för vilken grilltyp du vill köpa kan det vara väl värt att titta på vilka grillar som är bäst i tester.

Kolgrillen – pålitlig och klassisk

KolgrillKolgrillen är utan tvekan den mest populära grillen på marknaden. Många brukar säga att kolgrillen är den enda “riktiga” grillen eftersom du faktiskt grillar över riktig glöd.

Många tror att det är kolen som bidrar till grillsmaken men så är det inte. Maten ska inte smaka kol! Grillsmaken kommer från fettet som droppar ner, fräser och kommer tillbaka till maten och alltså inget unikt för kolgrillar.

Kolgrillen finns från väldigt billiga modeller på enstaka hundra kronor upp till lyxiga modeller som ändå kostar en rejäl slant. De är dock billigare än lyxiga gasolgrillar.

Det många heller inte vet är att kol faktiskt är mer miljövänligt än gasol om du inte slösar med grillkol/briketter och tänder grillen på miljövänligt sätt.

Lägre pris men också längre väntan på maten

Det tar sin lilla tid att få upp en bra glöd under gallret på kolgrillen, men det är också detta som många tycker är charmen med kolgrillar. Räkna med ungefär 20–30 minuters väntan innan du kan börja tillaga maten.

grillbriketterEn stor fördel är dock att kolgrillen kostar betydligt mindre än de flesta el- eller gasolgrillar i inköp. Grillbriketter och grillkol är heller inte extremt dyrt men kan ofta vara slut vilket innebär extra körrundor till affären.

En kolgrill har inte några vred eller knappar som direkt hjälper dig att anpassa temperaturen vilket gör att du kan behöva träna lite grann innan du får grepp om hela konceptet.

Du anpassar helt enkelt temperaturen med hjälp av locket och ventilen. När maten väl är färdig kan du dock räkna med ett välsmakande resultat varje gång.

Vem ska välja en kolgrill?

Kolgrillen är rätt val för dig som söker en traditionell grillupplevelse eller kanske bara vill komma billigt undan.

Flera kolgrillar som presterat bäst i tester tillhör dock inte det lägsta prissegmentet men det är också tydligt att du behöver inte alls öppna plånboken på samma sätt som med gasolgrillar.

Den lämpar sig dock inte för dig som vill ha maximal kontroll och effektivisera grillningen vilket gasolgrillen erbjuder.

Kolgrillen är mer miljövänlig än gasolgrillen om den används rätt men slår samtidigt inte elgrillen på den fronten.

Elgrillen – grilla var du vill, året runt

Weber elgrill
Webers elgrillar har visat sig vara väldigt bra i tester.

Elgrillen är nog den modell som fått mest kritik genom åren. “Då kan du ju lika gärna steka maten inne på spisen” är det många som säger, eftersom du precis som med en spis kopplar in elgrillen i ett eluttag.

Billiga elgrillar har dock problem med att hålla värmen och i bästa fall blir resultatet närmare en stekning än grillning. De bästa elgrillarna gör dock ett bra jobb och det är värt att lägga en lite större slant om du vill ha ett bra resultat.

Bra alternativ om du bor i lägenhet

Alla har inte möjlighet att grilla med kol eller gasol och det är då en elgrill kan komma väl till pass. Om du endast har en balkong eller allmän uteplats kan det faktiskt vara så att elgrillen är ditt enda alternativ.

Med en elgrill kan du grilla precis var du vill så länge du har tillgång till eluttag. Faktum är att den till och med kan användas inomhus! Elgrillen ger inte heller ifrån sig en massa rök likt kolgrillen. Du behöver inte heller oroa dig för eldgnistor. Temperaturen kan du enkelt reglera via knappar och vred.

Vem ska välja en elgrill?

Om du gärna vill kunna grilla fort och enkelt är en elgrill ett utmärkt alternativ. Här slipper du väntetiden som till exempel kolgrillen kräver och får istället möjlighet att sätta igång med tillagningen med kort varsel.

Som nämnt tidigare passar en elgrill bra för dig som inte har en egen trädgård och vill grilla på balkong. De flesta hyresvärdar och bostadsrättsföreningar tillåter grillning med elgrill på balkongen.

Elgrillar har fått dåligt rykte för att inte kunna ge någon grillsmak och har svårt att hålla värmen men satsa på någon av de bästa elgrillarna enligt tester så slipper du den huvudvärken.

Gasolgrillen – smidigt alternativ med mindre rökutveckling

Grilla med gasolgrillÄven gasolgrillen låter dig påbörja grillningen direkt till skillnad från kolgrillen. Här kan du fort och enkelt skapa en perfekt temperatur för det du ska grilla, och du behöver inte heller störas av någon rök innan du börjat grilla.

Gasolgrillar kostar en del i inköp då du även behöver köpa till gasoltub och regulator+slang som reglerar ner trycket från gasoltuben.

De billigaste gasolgrillarna imponerar heller inte i tester utan du behöver gå upp lite i prisklass för att hitta en bra gasolgrill med kvalitet. Har man en stram budget är kolgrill eller elgrill ofta ett bättre val.

Många tror att gasolgrillar är rökfria men det är inte sant. Grillsmaken som uppstår kommer från fett som droppar ner, tänds på och ger rök. Däremot är det mindre rök jämfört med en kolgrill.

Var beredd på billig drift men mer underhåll

Du behöver förvisso inte ta hand om någon aska när du använder en gasolgrill, men du måste däremot vara väldigt noggrann med rengöringen av grillen.

Det är viktigt att få bort fett och matrester som droppat ner över de så kallade flamtämjarna mellan varje användning. Många gasolgrillar löser detta bra med diverse skydd och uppsamlingsfack för fett som droppat ner.

Gasol för grillningGasolgrillen är dock relativt billig i drift – gastuben räcker oftast en hel grillsäsong! Däremot kan det vara överraskande den gången den tar slut om du inte märkt att trycket ändrats.

Med det sagt så kostar också gasolgrillen ganska mycket. Det finns både för- och nackdelar med denna typ av grill. Du behöver väga dessa noggrant för att se om gasolgrillen passar dig.

Vem ska välja en gasolgrill?

Uppskattar du bekvämlighet under grillningen? Med en gasolgrill slipper du lite rök, och du kan också reglera temperaturen på ett snabbt och smidigt sätt.

En av de största fördelarna med en gasolgrill är att du kommer igång direkt. Så fort du startar grillen tänds lågorna och kort efter kan du börja grilla.

Största nackdelen med gasolgrillar är att de är dyrare i inköp och således även mer stöldbenägna. De bör således ställas undan efter användning för att skydda investeringen mot stöld och väderslitage.

Stekhällar – om du vill kunna tillaga det mesta utomhus

Muurikka stekhällEn stekhäll kan användas både hemma på tomten eller ute i naturen (så länge du följer allemansrätten och eventuella eldningsförbud).

Stekhällen skiljer sig ganska drastiskt från andra grillar eftersom du får många fler valmöjligheter kring vad du kan tillaga. Allting som kan tillagas inne i köket går i princip också att tillaga på en stekhäll. Njut av wok, pyttipanna, tacos, soppor, bröd, kött och mycket mer under bar himmel!

Stekhällar kan användas över öppen eld eller med gasolflaska om du hellre föredrar en sådan lösning.

Härlig matlagning ute i naturen

En stekhäll är ett perfekt komplement för dig som fort tröttnar på den grillade smaken, och även för dig som gärna bjuder in stora sällskap på härliga utomhusmåltider. En stekhäll rymmer nämligen mycket mer mat än vanliga grillar.

Du kan hitta bra stekhällar som drivs på gasol samt klassiska varianter som placeras direkt över en öppen eld. En stekhäll som drivs på gasol är av naturliga skäl lite mer enkel att ha och göra med, men vilken modell du väljer beror helt på personliga preferenser.

Vem ska välja en stekhäll?

De allra flesta hushåll som uppskattar att spendera tid utomhus kan ha nytta av en stekhäll. Den passar för dig som gärna vill kunna variera utomhusmåltiderna lite mer, med andra ord perfekt vid campingutflykter eller andra utomhusaktiviteter.