Vi förknippar såklart grillning med sommar, sol och lediga dagar – men vore det inte bäst om en av våra stora favoritsysslor på sommaren också var förenat med miljötänk?
Det kan det vara! Det finns nämligen flera enkla miljövänliga knep som tillåter dig att njuta av grillsäsongen med gott samvete och ett klimatsmart tänk.
Nedan följer grundläggande tips som kan göra dig till grillfestens miljöhjälte!
Grilla med rätt utrustning
Det är ganska stor skillnad på olika typer av grillar. Inte bara sett från hur man använder dem, utan även hur pass miljövänliga de är.
Det finns vissa typer av grillar som du bör stryka från inköpslistan direkt, om du vill börja grilla grönt.
Den värsta boven är förmodligen engångsgrillen sett till hur mycket koldioxid som förbrukas vid en enskild grillning. Brukar du gilla att grilla vid stranden eller på utflykter så kan en bärbar grill vara ett smidigt alternativ där.
Engångsgrillar består ofta av en stor del aluminium. Detta innebär slöseri av material och onödiga resurser när dessa tillverkas.
Gasolgrillen är heller inte speciellt miljövänlig även om man väljer någon av de bästa modellerna och använder gasolen sparsamt. Faktum är att en kolgrill faktiskt är bättre om man använder bra grillkol och tänder grillen med t.ex. en bra grilltändare. Det förutsätter också att man använder lagom mycket grillkol.
En kolgrill från Weber är tillexempel ett bättre alternativ ur miljösynpunkt – men om du verkligen vill göra miljön en tjänst är elgrillen din nya kompis. Med en bra elgrill enligt tester kan du undvika både onödiga utsläpp och svinnet av värdefulla resurser.
Gör planeten och familjen en tjänst – tänd utan vätska
För att dra ner på koldioxidutsläppet vid grillning är det en bra idé att skippa tändvätskan när du tänder kolgrillen. Tändvätskan är ofta petroleumbaserad, vilket bidrar till farliga utsläpp i luften runtom grillen när man får fyr på elden.
Tändvätska är det en farlig produkt och finns det barn i närheten ska du alltid vara extra uppmärksam så att de inte når eller rör tändvätskan.
Utan tändvätskan slipper du att det som du lägger på grillen tar smak av den. Om du måste använda tändvätska, försök då att få tag på en som är baserad på etanol, då denna inte är riktigt lika skadliga.
Maten blir oftast mycket godare om du väljer att tända grillen på ett annat sätt. Så när du vill vara hälsosam och miljö- och klimatsmart rekommenderas att du använder en elektrisk tändare, värmepistol eller tändpapper med stearin.
Olika typer av kol – som gör stor skillnad
Som tidigare nämnt är elgrillen det optimala alternativet när det kommer till att grilla miljövänligt. Men med rätt produkter kan du även göra en miljöinsats framför din klassiska kolgrill.
Du kan enkelt välja miljövänlig grillkol genom att se till att den du köper bär märket “Bra Miljöval” eller “Forest Stewardship Council” (FSC). Dessa märkningar intygar att grillkol eller briketter är producerade med hållbara skogsprodukter.
Du bör även avstå från produkter som inte är SIS-märkta. De kan nämligen innehålla kemikalier och vara gjorda av behandlat trä som är skadligt för miljön.
Bör jag tänka efter när jag väljer grillolja?
Ja, det är inte ovanligt att man penslar kött och annan mat med produkter som innehåller palmolja.
Framställandet av palmolja kan vara skadligt för miljön. Leta alltid efter grillolja som har beteckningen RSPO-certifikat på förpackningen. RSPO, “Roundtable of Sustainable Palm Oil”, garanterar att produkten produceras på ett hållbart sätt.
Om grilloljan inte är certifierad, använd istället en raps-baserad olja som är framställd på ekologiskt vis.
Grilla grönare mat
Givetvis blir grillupplevelsen inte mer klimatsmart än det man väljer att lägga på grillen. Vegetariska råvaror till grillen är givetvis de bästa alternativen du kan lägga på grillen för att vara klimatsmart.
Köttet är ju något som för de flesta är starkt associerat med grillning. Men försök att även byta ut köttet mot andra alternativ, som exempelvis vegoprotein eller grönsaker.
Även om valet av grill och annan utrustning är viktig så är kött den mest bidragande orsaken till koldioxid i samband med grillning.
Om du inte vill ta bort köttet i grillmenyn kanske du kan kompromissa med mängden och se till att det är ”närodlat”. Fågel och fisk är generellt sett mycket bättre än nöt och gris också.
Grillning ska vara en härlig upplevelse för alla – och hållbar för miljön. Att grilla behöver inte betyda att man är oaktsam med jorden och dess resurser, så länge man gör det på rätt sätt.
Lycka till, och grilla grönare i sommar (och resten av året)!