Många svenskar håller grillandet varmt om hjärtat och kan inte tänka sig en sommar utan det, men vilka regler gäller egentligen för de som har balkong och vill grilla? Vi reder ut vad som gäller…
De flesta har koll på vilka grillregler som gäller om man bor i en villa eller radhus med egen trädgård. Grilla på balkong är dock något många fler blir tveksamma till och det är förståeligt då det är en ökad risk för brand och risk att störa grannar om man bor i lägenhet.
Vi har därför sammanställt vad som gäller om du vill grilla på balkongen, vad du får göra, vad du absolut inte får göra och skillnader mellan äganderätt, bostadsrätter och hyreslägenheter.
- Får du grilla på balkongen?
- Vad gäller på inglasad balkong?
- Grilla på balkong om jag bor högst upp?
- Vad händer om jag grillar och bryter mot reglerna?
Får du grilla på balkongen?
Ja, du får grilla på balkongen men oftast bara med elgrill.
Det finns ingen svensk lag som förbjuder dig från att grilla på balkongen men de flesta bostadsrättsföreningar och hyresrättsföreningar har regler som ska följas. Där förbjuds ofta grillning med både kolgrillar och gasolgrillar.
Både kolgrillar och gasolgrillar innebär en ökad brandrisk samtidigt som rökutvecklingen lätt stör och påverkar grannarna negativt. Kombinationen innebär att det oftast är förbjudet med både gasolgrill och kolgrill men du måste läsa stadgarna för reglerna där du bor om du vill veta vad som gäller för dig.
Om du inte vet vad som gäller så utgå från att det är förbjudet då mer eller mindre alla har förbud mot kolgrillar. Vi vet att det finns vissa bostadsrättsföreningar med stora terrasser som gjort undantag för gasolgrillar och även där det finns gemensam takterrass där man haft gemensamma grillar. Men det hör till ovanligheterna.
En annan faktor att ta hänsyn till är att du inte får störa grannar till den grad att det försämrar bostadsmiljön. Matos från elgrill kan bli ett problem och vi rekommenderar försiktighet med respekt för grannar som kanske städar, vädrar mot allergier m.m.
Ägaren till bostaden bestämmer
Har du äganderätt till din bostad som t.ex. en villa med balkong så finns det inga lagar som stoppar dig från att grilla på balkongen. Däremot är det smart att ändå använda elgrill för det ändamålet och se till att grilla säkert.
Många tror att bostadsrätter är en form av ägande men du äger egentligen inte alls din bostad utan har en del i föreningen och en rättighet att bo i lägenheten för dina andelar. Eftersom du på pappret inte har äganderätt kan du heller inte bestämma egna regler utan måste driva dessa frågor demokratiskt genom bostadsrättsföreningen.
Vad gäller på inglasad balkong?
På en inglasad balkong ska du bara grilla med elgrill. Du ska inte grilla med varken kol eller gasol här.
När kol eller gasol används som energikälla så används också syret i luften. Både kolgrill och gasolgrill kan ganska snabbt leda till att syrenivåerna når farligt låga nivåer.
Förvaring av gasoltub på balkong är också väldigt farligt även när den inte används. När solen står på kan väldigt höga temperaturer uppstå som gör att trycket i gasoltuben blir för stort. Säkerhetsventilen i gasoltuben kommer då automatiskt släppa ut gasol för att undvika en explosion. Risken är dock stor att gasen ansamlas och i ett senare skede orsakar en brand eller explosion ändå eftersom balkongen är inglasad och gasen tung.
När det kommer till gasol finns det lagar och bestämmelser för hur de får förvaras. På en öppen balkong får du förvara gasoltuber upp till storlek P11 ( 30 liter) medan du på en inglasad balkong får lov att förvara högst 5 liter vilket dock är samma regler som inomhus i bostaden.
Tänk på att bostadsrättföreningar och hyresrättsföreningar kan ha striktare regler än vad lagen säger som då ska följas.
Läs mer om detta hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
Elgrillar använder inte syre vid förbränning och kan även användas inomhus. Det enda problemet där är att man vill se till så os vid tillagning kan ta sig bort.
Grilla på balkong om jag bor högst upp?

Oftast gäller samma grillregler för dig som bor på högsta våningen.
Det finns bostadsrättsföreningar som gör undantag för de som bor högst upp där vissa lägenheter kanske har takterrasser eller designen är utformad på ett sätt som minskar risken att grillrök stör grannar.
Tyvärr blåser vinden inte som man vill och det är inte ovanligt att grillrök kan sprida sig neråt längs en husvägg och störa grannar flera våningar under en. De flesta bostadsrättsföreningar har därför förbud oavsett vilket våningsplan du tillhör.
I de fall det görs undantag är det för gasolgrillar medan vi inte hittat något undantag som gäller kolgrillar. Vi rekommenderar ändå bra elgrillar oavsett våning och storlek då de bästa ger extremt bra grillresultat idag.
Vad händer om jag grillar och bryter mot reglerna?
Konsekvenserna av att grilla på en balkong trots regler om förbud kan vara allt ifrån ingenting till arga grannar, varningar från hyresvärd och t.o.m. vräkning med tiden.
Skulle du även orsaka en brand finns det betydligt värre brott du kan göra dig skyldig till. Eftersom det varit ett förbud som du brutit mot och sen orsakat en brand kan du förvänta dig tuffare konsekvenser.
Eftersom de bästa elgrillarna idag grillar kött och grönsaker extremt bra finns det ingen anledning att försöka bryta mot dessa regler. Unna dig en bra elgrill som dessutom är billigare än de bästa kolgrillarna och gasolgrillarna så kan du grilla gott, rätt och miljövänligt samtidigt.
Tänk på människor i din närhet och visa hänsyn
Ska du grilla är det alltid viktigt att tänka på människor och djur runt omkring dig. Lyxen med en stor villatomt är att avstånden ger dig stor flexibilitet att göra lite som passar dig utan risk att störa andra.
I ett bostadsrättsområde och bland hyresrättslägenheter bor man mer tätt och det är viktigt att visa hänsyn.