Att grilla är en oerhört uppskattad aktivitet för många svenskar under årets varmaste månader. Det mest populära att lägga på grillen är utan tvekan kött. Att du är vegetarian eller vegan behöver dock inte betyda att du behöver gå miste om sommarens mysiga grillkvällar!
Att grilla vegetariskt eller veganskt är varken mer komplicerat eller mindre välsmakande än att grilla kött och fisk. I den här utförliga guiden får du ta del av flera smaskiga tips på enkla råvaror som du kan tillaga på både stekhällar och grillar.
Ordna goda köttsubstitut av enkla råvaror
Det finns många anledningar till varför allt fler människor väljer att äta veganskt eller vegetariskt. Många väljer en köttfri diet av hälso- eller miljöskäl, inte nödvändigtvis för att köttet smakar illa. Är du en av dem? Då finns det lyckligtvis flera andra alternativ som kan ge dig samma känsla som med en fin, grillad köttbit.
Portabellosvampar
Portabellosvampar går att hitta i närmsta matbutik. Svampen har en väldigt köttig och rejäl textur som kan uppskattas av dig som saknar att äta riktigt kött. Portabellosvampen är dessutom rik på viktiga näringsämnen som till exempel protein, och är samtidigt låg i kolesterol.
Om du vill hålla det hela enkelt behöver du bara skölja svamparna, skära av foten och sedan grilla eller steka dem på stekhällen med lite olja, salt och peppar. Du kan dock även välja att fylla undersidan med godsaker efter att du tillagat svampen med locket upp. Persilja, lök, riven ost och tomat kan göra din “portabellobiff” extra smakrik!
Blomkål
Blomkål har en fast textur som gör att den passar perfekt att skäras upp till ”kotletter”.
När du skurit upp blomkålskotletterna kan du med fördel pensla dem med en god glaze – gärna honung, olja, citron, chili eller andra kryddor.
Blomkål kan ge en bra varierad smak och konsistens till en vegansk grillbuffé. Perfekt att experimentera med för dig som inte provat.
Zucchini
Även zucchini är fantastisk god att tillaga på grillen, och den är dessutom oerhört nyttig.
Innan grillningen kan du pensla på en god kryddblandning med till exempel olja, vitlök och timjan för att ge grönsaken extra smak och saftighet. Zucchini är också riktigt gott att steka tillsammans med lök och rotsaker på en stekhäll.
Det är inte konstigt Zucchini växt fram som ett av de hetaste alternativen i det veganska köket. Det fungerar bra som huvudingrediens i många rätter och presterar likväl bra på grillen.
Tillaga rotfrukter på stekhällen eller grillen
Rotfrukter är inte bara till för att kokas eller ugnsrostas – de smakar också riktigt gott om de tillagas på grillen eller stekhällen. Potatis, rödbetor, morötter, rotselleri, palsternacka och sötpotatis är bara några få exempel på goda rotfrukter som passar bra till grillkvällen.
När det gäller grillning av rotfrukter får du enorma valmöjligheter vad gäller smaksättning. Var inte rädd för att experimentera med olika marinader, glaze, rubs, kryddor och oljor.
Grilla rotfrukter på olika sätt
Ett bra tips är att koka rotfrukterna i förväg. På så vis går tillagningen på grillen eller stekhällen betydligt fortare. Om du ska använda en stekhäll kan du snabbt och enkelt använda smör eller olja, vitlök och andra kryddor för att få till en mumsig rotfruktsblandning.
Om du vill tillaga rotfrukterna på grillen kan du antingen placera dem på spett, göra foliepaket eller lägga dem direkt på gallret. Se till att vakta grillningen noga – rotsaker med mycket stärkelse bränns lätt.
Om du vill tillaga rotfrukterna direkt på grillen, antingen hela eller på spett, behöver gallret vara både rengjort och inoljat i förväg. Sätt igång när grillens botten har en fin, grå aska och glöden på briketterna är ganska låg. Foliepaket med rotsaker bör i sin tur tillagas indirekt på grillen med medelstark värme.
Lök får en mild och söt smak
Vitlök, gul lök, rödlök och alla andra löksorter får en betydligt mildare och sötare smak när de tillagas på grillen.
Du kan med fördel blanda lök med rotfrukter eller grönsaker i foliepaket, eller varför inte kombinera lök med andra godsaker på grillspett? Större lökar kan även grillas direkt på grillens galler om du först skär dem i halvor.
Paprika fungerar alltid
Röd, gul och range paprika fungerar väldigt bra på grillen bredvid de andra grönsakerna.
Paprikan ska helst grillas med skalet nedåt på medelhög värme tills det blir ”bränt” och vill lossna av sig själv. Det är sedan enkelt att ta bort skalen med kniven för att få njuta av ett riktigt gott grillat fruktkött.
Majskolv – en klassiker på grillen
Majskolven är lite av ett mysterium. Är det egentligen en grönsak? Det är faktiskt svårt att säga på rakt arm. Själva kolven anses faktiskt vara en grönsak medan majskornet definieras som spannmål. Oavsett form och kategori så är majs ett utmärkt tillbehör till många rätter. Majs smakar dessutom riktigt bra från grillen!
Det bästa med majskolvar är att de är så smakrika redan från början. Det behövs inte mycket mer än smör och flingsalt för att få en riktigt härlig smakupplevelse. Om du däremot vill testa något nytt kan du såklart pensla på lite glaze när kolvarna börjar bli klara.
Du tillagar majskolvar bäst på indirekt värme och med locket på – då förvandlas grillen till en ugn samtidigt som majskolvarna får den där härligt, grillade ytan med ränder. Ett bra tips är att låta blasten på kolvarna vara kvar och knyta upp dem för att skapa ett praktiskt grepp i ena änden. Blötlägg hela majskolven i 15 minuter innan grillningen för att undvika att blasten brinner upp över glöden.
Vilka grillar är bäst för vegetarisk mat?
För att grilla vegetarisk mat behöver du normalt sett ingen speciell grill utan det fungerar med en vanlig kolgrill eller gasolgrill.
Om du äter vegetarisk eller vegansk mat för klimatets skull är du förmodligen också intresserad av att grilla miljövänligt. En kolgrill är mer miljövänlig än en gasolgrill om du tänder den rätt och använder sparsamt med grillkol eller briketter.
Det mest miljövänliga är dock att investera i en elgrill som är mer miljövänliga än både kol och gasol. Långt ifrån alla elgrillar presterar dock bra och det är värt att satsa på någon elgrill som utnämnts till bäst i test.
Oavsett vad för grill du väljer att köpa är det ofta värt att investera i en grill med kvalitet som kan hålla längre vilket av miljöskäl är mycket bättre än grillarna som rostar – rent slit och släng.