Förbud mot dubbdäck på gator

Dubbdäck förbjudna i delar av städer

När du ska välja nya vinterdäck till bilen finns det flera saker att ha i åtanke. Var i landet bor du? Vilka typ av däck är du van vid? Är din bil utrustad med antisladdsystem?

Men minst lika viktigt kan det vara att titta på om det finns något dubbdäcksförbud i din närhet. På vissa gator i Sveriges storstäder får du nämligen inte köra med dubbdäck. Skulle det vara vägen till din arbetsplats eller bostad kan det bli rätt problematiskt om du köper en uppsättning dubbdäck.

Du kan läsa mer om detta förbud och vilka områden det gäller här nedanför!

Varför råder det förbud mot dubbdäck?

Vägskylt C44 - Förbud mot dubbdäckOm du bor i Stockholm, Göteborg eller Uppsala gäller det att vara medveten om att det finns vissa gator som har dubbdäcksförbud. Förbudet tillkom 2010 och anledningen till detta var att forskare såg att dubbarna i däcken bidrar till att hälsofarliga partiklar frigörs från marken.

För att minska partikelutsläppet valde man därför att införa ett dubbdäcksförbud på vissa trafikerade gator där man såg att problemet var extra stort. Man har också använt så kallade dammbindningsmedel på vägarna som ett sätt att hålla kvar partiklarna på marken för att människorna inte ska riskera att andas in dem.

Förbudet gäller året runt och bötesbeloppet för att köra på otillåten gata med dubbdäck är i dagsläget 1000 kronor enligt polisen.se.

Läs mer om dubbdäcksförbud hos kommunerna:

Var råder det förbud mot dubbdäck?

dubbdäck på bil
Dubbdäck sliter på asfalten och drar upp farliga partiklar vilket ger sämre luft i städer.

Förbudet mot dubbdäck gäller alltså i dagsläget i storstäderna Göteborg, Uppsala och Stockholm:

I Stockholm gäller förbudet på Hornsgatan, Fleminggatan samt Kungsgatan. Dessa är alla vältrafikerade gator. För att få köra här på vintern gäller det alltså att du har dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck.

Kör du med dubbdäck i Göteborg måste du hålla dig borta från Odinsgatan och Frigatan. Kör du ofta här eller bor i närheten av dessa gator är det alltså en bra idé att investera i en uppsättning friktionsdäck.

I Uppsala gäller förbudet mot dubbdäck på vissa delar av gatorna Vaksalagatan och Kungsgatan. På Kungsgatan gäller förbudet till exempel mellan St Olofsgatan och Strandbogatan, medan det gäller mellan Kungsgatan och Storgatan på Vaksalagatan.

Det finns dock vissa undantag för dessa förbud. I vissa fall gäller förbudet inte korsande trafik eller särskilda fordon som ambulans, taxi eller skoltransport. Du kan hitta mer information och kontrollera vad som gäller i respektive stad på stadens egen webbplats.

Fördelar med friktionsdäck i storstäder

Lagen om vinterdäck gäller mellan 1 december och 31 mars. Om det råder vinterväglag måste du alltså ha dubbdäck eller friktionsdäck på bilen för att inte riskera böter. Det som skiljer de olika däcken åt är att friktionsdäck får sitta på året om, medan dubbdäcken ska vara av mellan 16 april och 30 september, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Läs mer: Lagen om vinterdäck

En sak som gör att friktionsdäck passar bra inne i storstäder, förutom att du slipper oroa dig för dubbdäcksförbud, är att de presterar som bäst i slask och regn. Detta till skillnad från dubbdäck som är bättre på is och hårt packad snö.

Inne i stan försvinner oftast snön fort på grund av högre temperaturer och avgaser, vilket gör friktionsdäck till ett bra alternativ. Kör du däremot mycket bil i delar av landet där det ofta är gott om snö är det bättre att använda dubbdäck och istället undvika att köra på de dubbfria vägarna.

Dubbfria vinterdäck erbjuder också lägre ljudnivå och rullmotstånd, vilket kan höja körupplevelsen betydligt. Glöm dock inte att med jämna mellanrum kontrollera att dina däck har ett mönsterdjup på minst 3 mm. Är det mindre än detta är däcken slitna och dags att bytas ut!

Ska du köpa nya vinterdäck så bestäm dig för vad som är bäst för dig och bor du i någon stad kan de bästa odubbade vinterdäck antagligen vara ett bra val.