Välja rätt vinterdäck till bilen kan snabbt ge huvudvärk och varför många bara väljer det bästa dubbdäcket utan att fundera på om det verkligen är rätt val.
När det kommer till säkerhet på vägarna under vintern, är det avgörande att basera sitt val av vinterdäck på noggranna och pålitliga tester.
Generellt sett är dubbdäck de säkraste vinterdäcken du kan köpa men andra faktorer har också betydelse och varför ett riktigt bra friktionsdäck rekommenderas till de i södra Sverige.
Eftersom däcken har olika för- och nackdelar är det viktigt att känna till dessa innan du väljer däck. När du väl bestämt dig för vilken typ av vinterdäck du vill ha bör antingen köpa något av de bästa dubbdäcken eller friktionsdäcken.
Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck
Den kanske mest avgörande faktorn är om man ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck (s.k. friktionsdäck)?
Dubbdäck har i tester visat sig vara mycket säkrare som vinterdäck än vanliga friktionsdäck. Dubbarna har så pass stor påverkan på bromsförmåga och väggrepp när det är halt på vägbanan att de helt enkelt är bäst. Detta är tydligt när man sammanställer tester och de bästa vinterdäcken tenderar alltid att vara dubbade.
Däremot är inte alla dubbdäck bättre än friktionsdäck vilket är viktigt att poängtera. De friktionsdäck som presterar bäst i vinterväglag är förvisso inte lika bra som de bästa dubbade men är väldigt bra och presterar ungefär som ett medelbra nytt dubbdäck.
Fördelen med friktionsdäcken är den mycket lägre ljudnivån och således förbättrade komforten av att slippa höra den höga bullernivån när man kör på vanlig asfalt.
De bästa friktionsdäcken hanterar också slask och vattenplaning något bättre än de bästa dubbdäcken även om marginalerna här är små. Det är dock ett litet pluspoäng till friktionsdäcken.
Bor man i södra Sverige där det kommer väldigt lite is och snö på vägbanan så finns det bra skäl att välja friktionsdäck som presterar bäst i tester. Då får man ett däck som antagligen är mer anpassat för det väglag man normalt utsetts för. Samtidigt har delar av Stockholm samt Göteborg börjat förbjuda dubbdäck på bilar för vissa gator då de försämrar luftkvaliteten med gifter från asfalten.
Billiga friktionsdäck eller europeiska vinterdäck tenderar rekommenderas inte alls i Sverige. De är så pass dåliga att det inte rekommenderas att köra på snö och is.
Säkerhet & Bromsförmåga
När du väljer vinterdäck är säkerhet, bromsförmåga och väggrepp viktiga faktorer att ta hänsyn till. De flesta vill antagligen ha väldigt säkra däck på sin bil och det kanske är speciellt under vinterhalvåret man funderar ett extra varv kring detta.
Dubbdäcken är de vinterdäck som ger bäst säkerhet så länge du väljer de som presterar väldigt bra i tester. Det finns inga riktigt bra argument emot på säkerhetsfrågan här så länge man inte går ner i pris då billiga dubbdäck faktiskt kan prestera medelmåttigt och sämre än bra friktionsdäck.
Ett bra väggrepp gör att du riskerar att inte få sladd när du kör i svängar och du kan lättare accelerera när du kör ut på en hal väg vilket också är viktigt för att man t.ex. inte ska blockera trafik eller bli påkörd.
Bromsförmågan på is och snö är avsevärt bättre med dubbdäck. Även om de bästa friktionsdäcken klättrar förbi många av de billigaste dubbdäcken så är det tydligt att bra dubbdäck har bästa förmågan här.
Endast när det kommer till vatten och vattenplaning har de bästa friktionsdäcken en fördel över de bästa dubbdäcken. Marginalerna är dock mycket mindre här än skillnaderna på snö/is.
Bra vinterdäck i kombination med att hålla bra avstånd och anpassa hastigheten är kärnan i att köra säkert på vintern. Om du vill läsa mer om hur hastigheten kan påverka bromssträckan så har Trafikverket bra generell information om det.
Rullmotstånd & Bränsleförbrukning
Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen och är väl knappast ointressant oavsett om man är intresserad av sin plånbok, miljön eller både och.
Däckets friktion mot marken har en inverkan på hur mycket bränsle bilen behöver för att köra en viss sträcka. För att lättare kunna jämföra olika däck så står detta med på EU-märkningen av däck.
Många tror att rullmotståndet skiljer sig lite mellan däck och att det inte har någon praktiskt betydelse. Men det finns flera fall där den ökade bränslekostnaden för billiga däck täcker mellanskillnaden upp till testvinnande däck från bra tillverkare.
Ljudnivå & Komfort
Ljudnivån och komforten ska inte underskattas när man väljer vinterdäck.
Dubbdäck har en ganska dålig komfort om de körs på vanliga asfaltsvägar. Dubbarna ökar ljudnivån rejält här jämfört med om du skulle haft bra friktionsdäck. Kör du däremot på snötäckta vägar är skillnaden inte lika stor då dubbarna inte ger samma bullernivå.
En bullrig miljö påverkar oss människor mer än vad vi kanske tror. På kort sikt kan det orsaka irritation och på lång sikt kan det göra oss trötta och påverka vår koncentration.
Det finns alltså all anledning att väga in ljudnivå och komfort när du jämför vinterdäck oavsett om du är på jakt efter dubbdäck eller friktionsdäck.
Tänk också på att bullernivån på däckets EU-märkning anges i decibel-skalan som är logaritmisk. För varje 3 steg på skalan så dubblas effekten av ljudet vilket betyder att skillnaden på ljudnivå mellan ett par däck som har 78 dB mot ett par som har 83 dB är väldigt stor.
Hållbarhet & antal mil
Om man betalar fina pengar för ett par riktigt bra dubbdäck eller friktionsdäck så vill också att de håller väldigt många mil. För många bilägare är det kanske ett köp man förväntar sig att behöva göra vart annat eller vart tredje år när man kör en hel del.
Ett bra däck ska givetvis hålla ett tag annars är det inte prisvärt. När däck testas på oberoende sätt så är det ofta svårt att estimera hur snabbt däcken verkligen slits ner. Även om du skulle köra 100 mil är det svårt att ge något konkret svar på hur hållbara de faktiskt är.
Kan du hitta testresultat eller tillverkarens egna angivelser för hur många mil däcken håller innan de behöver bytas så det kan det vara en intressant jämförelse.
Kompletta hjul

Om du inte har några vinterdäck till din bil idag så kommer du behöva köpa kompletta hjul med fälg + däck.
Fälgar kan vara en dyr historia men är också en engångskostnad som du återanvänder vid kommande däckbyten. Har du en ny bil kan det finns stor anledning att köpa till snygga aluminiumfälgar för vinterdäcken.
Stålfälgar är normalt sett de billigaste fälgarna du kan köpa och är relativt vanliga. De är inte speciellt snygga och varför många köper till hjulsidor i plast för att det ska se mer tilltalande ut. Hjulsidor är plastringar som tryck på sidan av plåtfälgen för att det ska ut som ekrar från en aluminiumfälg.
Är ditt främsta mål att köpa kompletta hjul som är så prisvärda som möjligt är det oftast bäst att använda sig av andrahandsmarknaden. Det kräver förvisso kanske att man lägger lite tid men priset blir oftast mycket bättre och man kan ibland få dubbdäck/vinterdäck som håller en säsong på köpet också.
Pris
Priset är en såklart en viktig faktor oavsett vad man ska köpa och nya däck till bilen är kanske inte det som de flesta är sugna på att kasta pengar på.
Många resonerar sunt i att försöka hitta dubbdäck eller vinterdäck som presterar riktigt bra i tester men väljer sedan bland dessa baserat efter pris. Man väljer helt enkelt ut de 4-5 bästa vinterdäcken och som passar ens bil och väljer därefter det billigaste av dem.
Har man en mer begränsad ekonomi så kanske man tvingas gå ner i prisklass och då kompromissar man antagligen också en del på säkerheten. Det är inget vi rekommenderar även om vi har förståelse för att olika plånböcker tillåter olika val här.
Har man normalstora fälgar på bilen så kan man mellan tummen och pekfingret säga att det går att hitta dubbdäck och vinterdäck som utsetts till bäst i test runt ca 1 000 kr / däck.
Är det dags att byta till nya vinterdäck?
Om dina befintliga vinterdäck börjar bli slitna är det all anledning att börja fundera på att byta till nya så du bibehåller eller förbättrar säkerheten när du kör på vintern.
Det är lag på att däckmönstret måste vara minst 3 mm och detta mäts på det mest slitna området. Däremot är 3 mm inte mycket mönsterdjup och du bör inte ”köra slut” på däcket om säkerheten är en prioritering. I tester där man jämfört däck med 3 mm och 5 mm mönsterdjup är det stor skillnad när de får vattenplaning.
Om du idag har europeiska vinterdäck på bilen och tänkt köra norrut till fjällen på skidresa så byt vinterdäck innan avresa. Europeiska vinterdäck hanterar det vägunderlaget mycket dåligt och det kan vara så att du inte får grepp att ta dig upp för berget till stugbyn.
Det är såklart viktigt att ha koll på lagen om vinterdäck så du vet när bilen ska vara utrustad med vinterdäck och vilka krav som ställs på däcken. Då kan du vara ute i god tid och köpa nya vinterdäck.
Vill du se vilka vinterdäck som är bäst i test?
Vi sammanställer regelbundet däcktester från flera tidningar och oberoende tester. Resultatet av de bästa vinterdäcken hittar du här: