Svenskarna är ett glass-älskande folk. Faktum är att vi är ett av de länder som äter mest glass i hela världen. När man studerar vilka smaker som är de mest populära ser man att det är några klassiker som ligger i topp år från år. Trots att nykomlingar med jämna mellanrum letar sig in på listan är det ändå de traditionella smakerna som vi svenskar föredrar.
Har du lust att göra din egen glass men känner att fantasin tryter? Inga problem, i den här guiden kommer vi att ge dig lite hjälp på traven. Läs vidare om du är nyfiken på vilka smaker som toppar listan över svenskarnas glass-favoriter.
Så gör du egen glass i glassmaskinen
Glass från olika länder kan smaka helt olika. Den franska varianten innehåller till exempel mycket grädde och har en tydlig smak av vanilj. Den italienska glassen är enbart mjölkbaserad och är därför lite lättare till sin karaktär. Vanligtvis har den italienska gelaton en tydlig smak av citron.
Det som är lite fiffigt när du gör egen glass i glassmaskinen är att du kan utgå från en och samma bas och sedan variera med olika smaksättare för att få till nya spännande smaksensationer. När du gör din egen glassbas ska du satsa på bra råvaror. Kör med vaniljstång istället för vaniljsocker. Ta inga genvägar om du vill ha en glass som har allt!
Glassbas:
- 2 st. äggulor
- 2,5 dl standardmjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 25 gr honung
- 1 vaniljstång
Vispa äggulor och socker fluffigt till en luftig konsistens. Koka upp mjölk, grädde och honung tillsammans med både vaniljstång och de urskrapade kärnorna. Fortsätt att röra om under det att mjölken tillsätts. Vispa sedan i gräddsmeten i äggfluffet och blanda ihop allt. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp. Precis innan den första bubblan ska du dra av kastrullen från plattan. Kyl snabbt och täck bunken med plastfolie.
Det är viktigt att kylprocessen ska vara snabb, i annat fall kan bildas bakterier. Med en plastfolie på bunken slipper du ett tråkigt skinn. Det förhindrar dessutom att smeten tar smak från andra livsmedel i kylskåpet.
Låt vila i kylen under natten, eller åtminstone fyra timmar så att den kan svälla ordentligt. Dagen efter börjar du med att mixa smeten slät med en stavmixer och tillsätter smaksättningen.
Smaksättningen kan ske antingen innan glassmassan sätts in i kylen för att svalna under natten eller strax före det att den körs i glassmaskinen. Om smeten är tillräckligt kall kan den köras direkt i glassmaskinen men det är rekommenderat att låta den kylas ner för bäst resultat.
Fördelen med glassmaskinen är att den rör om smeten under hela processen som glassen tillverkas (fryses). Såldes undviks iskristaller och minskar även arbetet för dig.
Vi har tittat på vilka glassmaskiner som presterat bäst i tester och recensioner. Så om du är på jakt efter den bästa eller en prisvärd glassmaskin så bör du läsa testet om glassmaskiner.
Topp 10 smaker på egengjord glass
Det finns på klassiska smaker och nymoderna smaker på vår topp 10 lista över de bästa smakerna du kan välja för hemmagjord glass.
Våga prova något nytt eller kör på din favoritsmak där du vet vad du får – inget val är fel.
Smak 1: Jordgubbe
Koka ihop socker och vatten och häll över jordgubbarna. Låt stå ett dygn i en burk med tätt lock för att bären ska suga åt sig sockret.
Utgå från glassbasen och tillsätt jordgubbsmoset innan du kör smeten i glassmaskinen. Proportionen bör vara en tredjedel glassbas och 2/3 jordgubbsmos. För en extra god glass är det även gott att vända ner hackade jordgubbar.
Smak 2: Choklad
Den hemmagjorda chokladglassen skiljer sig helt från fabrikstillverkad billig chokladglass. Istället för kakao ska du satsa på en riktig fin choklad. Precis som när du gör jordgubbsglass är det extra gott att blanda i chokladhack i smeten innan du sätter igång glassmaskinen.
Smak 3: Mörk choklad
Gör på samma sätt som chokladglass men välj istället choklad som har cirka 70 % kakaohalt. Tillsätt choklad till den varma massan innan den ska kylas ner för natten. Även här kan du tillsätta hackad choklad innan du kör smeten i glassmaskinen.
Smak 4: Mango
Välj mango eller någon annan frukt. Börja med att göra en fruktpuré genom att mixa frukten med 10 % socker. Tillsätt moset till glassbasen innan frysning i glassmaskinen.
Smak 5: Örter
Örtglass går att göra på alla ätliga örter exempelvis rosmarin, salvia, mynta, timjan, fläder och basilika.Innan örterna tillsätts till glassbasen ska de blancheras. Det gör man enklast genom att koka örterna och kyla ner snabbt innan de mixas ner i den varma glassmassan tillsammans med lite riven lime.
Smak 6: Kryddor
Att göra kryddglass är spännande för att kryddningen kan anpassas för sammanhanget. Eftersom kryddglassen är lite vuxnare i sin smak går den utmärkta att kombinera med spännande desserter. Utgå från glassbasen och smaksätt med kryddor som du gillar. Krydda tills smeten smakar som du vill, du ska göra det innan glassbasen kyls över natten.
Tips på kryddor som passar som smaksättare:
- Lakrits
- Kanel
- Saffran
Innan du kör smeten i maskin är ett tips att tillsätta lite limezest och blancherad basilika på samma sätt som när du gjorde örtglassen.
Smak 7: Hallon och andra bäriga smaker
Om du ska göra hallonglass följer du stegen precis som för jordgubbsglass. Andra bär som blåbär, björnbär eller hjortron går också bra att göra god hemmagjord glass på. Utnyttja naturens skafferi för den godaste glassen!
Smak 8: Kaffe
Tillsätt 1 dl espresso till den varma glassbasen. Smaka av tills du har precis så mycket kaffesmak som du önskar. Innan du kör glassmassan i maskinen kan du med fördel ha i lite grovhackade chokladbitar, rostade mandlar, krossade rostade kaffebönor eller varför inte lite minimashmallows?
Smak 9: Cookie Dough
Den här urgoda kakglassen är inte alls så svår att lyckas med som man kan tro. Till kaksmeten behöver du:
- 100 gr smör
- 1 dl muscovadosocker
- ¾ dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl blandade nötter
- 100 gr choklad
Rör ihop smör och socker. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Hacka sedan nötter och choklad, blanda i smeten och låt vila i kylen.
Tillsätt bitar av kaksmet till glassmassan innan du sätter igång glassmaskinen. Varför inte toppa den färdiga glassen med lite hackade chocolate chip cookies?
Smak 10: Rabarber
Koka ett rabarbermos genom att skära 2–3 stjälkar i 1 cm tjocka bitar. Lägg i en kastrull och häll på 1 dl socker och 1 msk vatten. Låt koka ihop på svag värme i 10 minuter. Låt rabarbermoset svalna innan du blandar det med glassmassan.