Göra egen glass hemma

Så gör du egen glass själv hemma

Vill du göra egen glass hemma? Det är inte så svårt och med tanke på att glassmaskiner blivit väldigt billiga kan du få ett riktigt professionellt resultat utan allt för mycket arbete.

Hemligheten bakom en smarrig glass är att göra en glassbas. Glassbasen kan med fördel göras en dag i förväg så att den sväller och smakerna får tid att utvecklas.

I den här guiden kommer vi att bjuda på förslag som passar efter en god middag, på kalaset eller helt enkelt när du känner dig sugen på något läskande. Även om det är fullt möjligt att göra glass helt manuellt är det mycket smidigare att använda en glassmaskin.

Vill du titta på glassmaskiner till köket så hittar du de bästa modellerna på denna sida.

 • Du kan enkelt testa och experimentera fram helt egna smaker
 • Du vet exakt vad glassen innehåller
 • Du kan minska på fettet och göra nyttig glass
 • Glassen får en härlig konsistens
 • Glassen blir mycket godare.

Att göra egen glass kan delas in i tre steg

 • Tillredning & kylning – vill man ha en lättare glass är det möjlig att dra ner på grädden och istället ta mera mjölk. Ett annat tips som går att laborera med är att ersätta strösocker med andra sötningsmedel som exempelvis muscovadosocker, honung eller sirap.
 • Frysning – efter det att massan har vilat i kylskåp ska den ha ökat i volym. För bästa resultat ska glassen frysas i glassmaskinen. Glassmaskinen gör nämligen att infrysningen sker jämnt så att smeten blir smidig och lite elastisk i konsistensen. För att slippa iskristaller är det viktigt med en snabb infrysning.
 • Härdning – när glassen har gått klart i glassmaskinen ska den härdas. Det sker i frysen.

Världens godaste chokladglass

Först ut är ett recept på en underbar chokladglass som enkelt kan göras i glassmaskinen.

Du behöver:

 • 3 äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 3 dl mjölk
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 krm salt
 • 100 gram mörk choklad

Börja med att vispa ägg och socker fluffigt. Koka sedan upp mjölk, grädde och salt. Smält chokladen i den varma vätskan. Rör sedan i äggfluffet. När glass-smeten har tjocknat en aning utan att koka och sedan svalnat ett tag i frysen häller du den i glassmaskinen. Mumsfilibabba säger vi!

Kokosglass

Visst låter det spännande? I det här receptet utgår vi från 1 burk kokosgrädde som blandas med fyra hårt vispade äggulor, 1 dl honung och 5 msk kakao. I vanlig ordning låter du smeten vila innan den hälls i glassmaskinen.

Klassisk vaniljglass

Egen vaniljglass i strutVaniljglass är alltid ett säkert kort. Använd vaniljglassen som bas för andra sorter som blåbärsglass, jordgubb-, banan- eller hallonglass. Ett tips är att göra en stor sats med vaniljglass och spara. Ta sedan fram glassen och experimentera med mumsiga smaksättare.

Ett grundrecept för en god vaniljglass innehåller vaniljstång, ägg, grädde och mjölk. Det går utmärkt att följa proportionerna i recepten ovan.

Smaksättning

Vad kan ska man då välja för smaksättning? Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Utgå från vaniljglass-basen och testa! Kanske smaksätta med kakor, nonstop eller plopp? Eller kanske riven choklad eller krossad polkagris? Visst låter det underbart! I princip funkar det med det mesta i godisväg som kan hackas grovt.

Sorbet

Ett annat tips är att göra sorbet i glassmaskinen. En av de mest populära smakerna är mangosorbet. En lättlagad sorbet görs genom att koka ihop socker och vatten i en kastrull. Låt puttra i ungefär 5 minuter så att lagen får en lite lätt simmig konsistens. Mixa mangokött till ett mos och blanda med sockerlagen. Smaka av med en skvätt citron. Kör allt i glassmaskinen så kommer du att få en ljuvlig sorbet utan iskristaller.

Servera i ett fint glas. Toppa med hallon och guldiga flarn. Det här är verkligen en lyxig och festlig dessert som kommer bli gästernas självklara favorit.

Yoghurtglass

Ett alternativ med låg fetthalt är yoghurtglass. Även här är blir resultatet allra bäst om glassen görs i en glassmaskin. Häll samman yoghurt, bär och eventuellt något sötningsmedel och mixa sedan till en jämn och fin konsistens.

Har du inte tillgång till en glassmaskin kan du använda en matberedare för att mixa ihop ingredienserna till en slät massa. Frys sedan in, det tar ungefär 2 timmar innan glassen är färdig att ätas.

Använd en glassmaskin för bästa resultat

Glassmaskin gör glass hemmaDen stora fördelen med en glassmaskin är att glassen rörs om under hela infrysningsprocessen. På så sätt undviker man att det bildas iskristaller. Med en glassmaskin blir glassen luftig och mjuk och man slipper en hård yta.

Det finns många bra glassmaskiner att välja på och flera är dessutom väldigt prisvärda.

Glasstillverkningen fungerar med hjälp av knivar som snurrar under själva tillagningen. Glassmaskinen har ett kylmedel som gör att smeten stelnar under tiden som knivarna roterar. Glassmaskinen är så pass fiffigt konstruerad att kylan sprids jämt.

För att smakerna ska utvecklas och proteinerna frigöras är det en fördel om glass-smeten lämnas i kylen över natten. Ett litet tips är att köra den kalla smeten ett par sekunder med stavmixer innan den hälls i glassmaskinen så får du ett extra luftigt resultat.

Välj mellan en glassmaskin med inbyggd kompressor eller en billigare variant där behållaren först kyls ner manuellt. Allra godast är det att äta glassen direkt när den är nygjord alltså direkt från glassmaskinen. Det går förstås även att frysa in glassen och äta den senare. Ta ut den ungefär 20 minuter innan servering så får du en perfekt glass att bjuda på.

Glass utan glassmaskin

Gör egen glass för handÄven om det går att göra egen glass helt manuellt är det givetvis både lättare och smidigare med hjälp av en glassmaskin. Ett enkelt recept som kan göras manuellt är att utgå från vispad grädde som blandas med kondenserad mjölk och valfri smaksättning.

Räkna med att du behöver ungefär 5 dl vispgrädde till en burk med kondenserad mjölk. Häll upp smeten i en brödform eller motsvarande. Du behöver en form som rymmer minst 1,5 liter. Glassen bör plastas in och sedan lämnas i frysen under minst 6 timmar.

Isglass behöver ingen glassmaskin

Isglass med bärÄven om inte vanlig glass heller behöver glassmaskin så är isglass extremt enkelt att göra.

För att lyckas med isglass behöver du en koncentrerad vätska som kan frysas in. Om du t.ex. använder saft ska den blandas stark då isglass inte smakar lika mycket som dryck.

För att göra trevliga isglassar kan du blanda i bär och behöver egentligen bara tillverka egna former eller köpa färdiga isglassformer. Genom att blanda i bär får du en väldigt exotisk och tilltalande isglass som är perfekt till varma sommardagar.

Glasspinnar går att köpa men du kan också återanvända glasspinnar som du enkelt kan diska innan de återanvänds.