Bästa Rakapparaterna

Bästa Rakapparat

För dig som föredrar att raka dig med rakapparater så kan det vara en god investering att satsa på en riktigt bra modell som blivit utsedd till bäst i test eller på att sätt fått bra betyg. Här nedanför går vi igenom flera av de bästa rakapparaterna i olika prissegment.

Dagens bra rakapparater fungerar ofta att använda direkt under rinnande vatten som t.ex. i en dusch och gör det även möjligt att använda våtrakning med raklödder eller rakgel. Det minskar risken att huden irriteras och med bra tekniker som fångar upp skäggstrå så krävs det färre dragningar för att allt skägg ska rakas bort.

När vi tittade på de oberoende tester som finns för rakapparater och kombinerade det med omdömena som konsumenter lämnat efter att ha testat dem så är det tydligt att Philips och Braun är de två ledande tillverkarna med bäst modeller.

Här nedanför finner du först de rakapparater som presterat bäst och längre ner hittar du mer information om rakning, rakapparater och vilka källor vi använt oss av.

Braun Series 7 7899cc – Bästa Rakapparat

Braun Series 7 7899cc
 • Bästa Valet 2020
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bra funktioner och lyftteknik för skägg
 • Laddning- och rengöringsstation medföljer
 • Bra batteritid på 50 minter
 • AutoSense-motor med 5 lägen

Priser för Braun Series 7 7899cc

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Braun Series 7 7899cc - Bästa rakapparatBraun Series 7 7899cc är en av de bästa rakapparaterna på marknaden idag och tillhör den populära Series 7 från Braun där många tidigare modell presterat i topp i tester och tagit emot utmärkelser som bäst i test.

Rakapparaten Braun Series 7 7899cc liknar många av sina tidigare föregångare i 7-serien i sin design av så väl skal som rakhuvudet. Den inbyggda trimmern finns där mer att önska av men fälls enkelt upp genom ett dragläge på sidan.

Många uppskattar Brauns rakapparater med hur följsamma de är av konturerna av ansiktet och käkarna för att lättare fånga upp skäggstrå så de kan rakas. Däremot är detta delvis en stor personlig preferens och det är vår erfarenhet att vissa föredrar Philips tre huvuden medan andra föredrar Brauns alternativ. Antagligen beror det på ditt skägg, var det är svårast att komma åt för dig och hur du är van att använda en rakapparat.

Braun Series 7 7899cc - våtrakningPrecis som många andra moderna rakapparater i detta prissegment så förväntar man sig nästan att den fungerar för mer än bara torrakning. Braun Series 7 7899cc fungerar för våtrakning och det är alltså inga problem att raka sig i duschen, med raklödder eller skölja den under kranen efteråt.

Det är enkelt att hålla koll på så väl batterinivån och när det är dags att rengöra rakapparaten genom den enkla display som syns i botten. När du väl väljer att rengöra Braun Series 7 7899cc så kan du använda den medföljande laddnings- och rengöringsstationen. Den har ett inbyggt rengöringsprogram som du kan använda tillsammans med rengöringsmedel. Du kan också ta av rakhuvudet och rengöra den manuellt med rinnande vatten och rengöringsborste.

Batteritiden för drift är angiven till 50 minuter och det stämmer rätt bra överens med de uppgifter som lämnats av de som testat den. Uppladdningstiden är en timme och du kan även använda den med laddkabel. Det följer med ett resefodral som gör att du enkelt och tryggt kan förvara den i din necessär vid resor.

Braun Series 7 7899cc har fått toppbetyg av konsumenter som testat den och tidigare modeller i 7-serien har fått utlåtelser som bäst i test. Vi är övertygade om detta är en av de bästa rakapparaterna på marknaden idag.

Philips Series 9000 SP9860 – Bästa Premiumval

Philips Series 9000 SP9860
 • Bästa Premiumval 2020
 • Rakapparat i premiumklassen
 • Tidigare modell utsedd till bäst i test
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • 180 minuters laddning ger 60 minuters drift
 • Helt vattentät rakapparat och bra trimmer
 • Smart laddningsdocka

Priser för Philips Series 9000 SP9860

3 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Philips fortsätter sin innovativa resa med riktigt bra och lyxiga rakapparater i 9000-serien med Philips Series 9000 SP9860. När Råd & Rön testade rakapparater under 2017 så var det just en Philips i 9000-serien som blev utsedd till ”bäst i test”.

Philips Series 9000 SP9860 - rakning med raklödderDetta är en nyare modell och har hittills inte varit med i något oberoende test även om den fått bra betyg från konsumenter som testat den. Den bygger vidare på samma goda design så det är inte så konstigt att resultat lutar åt det hållet.

Philips Series 9000 SP9860 är en genomtänkt rakapparat som fungerar att använda för våtrakning under rinnande vitten som t.ex. i en dusch, med raklödder eller rakgel. Den går således givetvis även att rengöra under rinnande vatten.

Det följer med en trådlös Qi-laddningsstation som på ett snyggt sätt visar statusen och laddar din rakapparat. Det tar totalt 180 minuter att ladda batteriet fullt och det ger 60 minuters användning. Det motsvarar ungefär 20 dagars rakning innan du behöver ladda batteriet igen.

Philips Series 9000 SP9860 trimmerTrimmern som följer med håller en hög kvalitet men på bekostnad av att den inte är inbyggd i rakapparaten. Istället måste du ersätta rakhuvudet med trimmern vilket förvisso görs väldigt enkelt.

Du har möjlighet att skräddarsy din rakning med tre olika inställningar. Normal-läget är avsedd för vardagsrakning, Snabb-läget när du vill att påskynda rakningen och Känslig-läget för känsligare områden som reagerar på normal rakning.

Philips Series 9000 SP9860 har många fördelar och funktioner. Huruvida den är värd det högre priset är väldigt individuellt. Det är däremot ingen tvekan om att den idag tillhör en av de bästa rakapparaterna på marknaden.

Braun Series 5 5030s – Bästa Budgetval

Braun Series 5 5030s
 • Bästa Budgetval 2020
 • Mycket bra omdömen från konsumenter
 • Kan rengöras under rinnande vatten
 • Upp till 50 minuters användning
 • 8 riktningar på rakhuvudet
 • Stöd för snabbladdning

Priser för Braun Series 5 5030s

1 399 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den idag klassiska rakapparaten Braun Series 5 5030s har funnits med i flera år och är idag ett av de bästa budgetvalen du kan satsa på om du vill ha en bra rakapparat.

Braun Series 5 5030s rakapparatBraun Series 5 5030s lanserades under 2012 och har sedan dess letat sig ner i pris till en väldigt prisvärd nivå där den står sig väldigt bra i sitt prissegment. Totalt sett har den fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den. Även om inte alla är helt nöjda så överröstats de negativa rösterna med positiva.

Rakhuvudet är väl utvecklat och rör sig i 8 olika riktningar för att på ett följsamt sätt följa ansiktets konturer när du rakar dig. Den är också vattentät och fungerar utmärkt att använda i duschen eller tillsammans med raklödder eller rakgel.

Rakapparaten är batteridriven med upp till 50 minuters drifttid. Det går även att använda rakapparaten med laddningskabel om ifall att du behöver raka dig när batteriet tagit slut. Men du kan även snabbladda den på 5 minuter som räcker till en rakning.

För dig som vill ha en prisvärd rakapparat så är Braun Series 5 5030s ett bra val och kanske även det bästa budgetvalet om du kan få tag på den för under 1000 kr.

Philips AquaTouch S5400/06 – Bra Budgetval

Philips AquaTouch S5400/06
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Stöd för våt- och torrakning
 • Flex-huvud i 5 riktningar
 • 45 minuters batteritid

Priser för Philips AquaTouch S5400/06

1 049 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 109 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Philips AquaTouch S5400/06 är en annan bra rakapparat i det nedre prissegmentet som är en lämplig kandidat för det bästa budgetvalet. Det är en rakapparat som fått bra betyg från konsumenter som testat den.

Rakhuvudet har tre skärhuvuden som alla rör sig individuellt tillsammans med hela rakhuvudet som också är rörligt vilket totalt sett ger 5 vinklar som på ett bra sätt följer ditt ansiktes konturer.

Philips AquaTouch S5400/06 - rengöringBatteriet har en batteritid på 45 minuter vilket ger upp till 15 stycken rakningar och det laddas till fullt på 1 timme. Den klarar även av att snabbladda inför en rakning på 5 minuter om så skulle behövas.

Rakapparaten Philips AquaTouch S5400/06 är anpassad för både vanlig torrakning och våtrakning. Du kan alltså raka dig i duschen och/eller använda dig av raklödder eller rakgel för att minska irritationen mot huden.

För dig som är ute efter ett prisvärt alternativ så är Philips AquaTouch S5400/06 en av de bättre rakapparaterna i det lägre prissegmentet. Ett bra budgetval helt enkelt utan att låta prislappen segla iväg för mycket.

Braun Series 7 790cc – Bra val

Braun Series 7 790cc
 • Bäst i test WiseGuide 2015 (799cc)
 • Klassiska modeller från 7-serien
 • En av de mest populära rakapparaterna på marknaden
 • Bra betyg av tiotusentals konsumenter
 • Mycket rakapparat för pengarna

Priser för Braun Series 7 790cc

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Braun Series 7 790cc är en modell som funnits med länge men som också presterat väldigt bra i tester genom åren. Den lanserades redan under 2008 och var då en premiummodell som kostade över 3 000 kr. Idag är den billigare och anses därav fortfarande vara ett bra val.

Tittar man kundrecension hos Amazon så har den klassiska modellen närmare tio tusen recension och med ett snittbetyg på 4.3 av 5. Samma sak återfinns på den svenska marknaden och det är tydligt att Braun Series 7 790cc är en väldigt bra rakapparat.

Skillnaderna mellan rakapparaterna inom 7-serien är mycket små och gäller enstaka detaljer eller tillbehör som t.ex. resefodral. Den klassiska modellen 790cc är därför ett väldigt säkert kort där prestanda möter kostnad.

Precis som alla andra rakapparater i 7-serien så laddas apparaten till fullt på en timme och ger 50 minuters användning. Du kan även göra en snabbladdning som tar 5 minuter och som räcker till en rakning.

En nackdel med Braun Series 7 790cc är att den inte är avsedd för att användas för våtrakning. Den går att skölja under rinnande vatten och den medföljande rengöringsstationen rengör den också med rengöringsvätska. Däremot ska den inte användas i duschen.

Om du inte känner ett behov av våtrakning på det sättet så är förmodligen Braun Series 7 790cc ett väldigt bra och prisvärt alternativ även under 2020.

Philips Series 9000 S9711CC – Testvinnare

Philips S9711CC
 • Bäst i test när Råd & Rön testade
 • Rekommenderas av M3 i sitt test
 • Bäst betyg på Prisjakt
 • Bra batteritid på 50 min som laddas upp snabbt
 • Extern och bra skäggtrimmer som enkelt monteras
 • Nära rakning och skonsam mot huden
 • Fungerar i vatten och även med raklödder

Priser för Philips S9711CC

2 487 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Toppserien 9000 från Philips levererar S9711C som är den bästa rakapparaten idag. Modellen har fått bäst i test när Råd & Rön testade rakapparater och modellen rekommenderas även av tidningen M3 efter deras genomgång av rakapparater och skäggtrimmers.

Förutom att vara bäst i de testerna så ligger modellen även i toppen hos prisjakt med nästan felfritt omdöme från flera användare. Och oavsett var man vänder sig ser man samma trend.

Modellens största nackdel är priset men att investera i en premium rakapparat ger väldigt mycket för pengarna. Det ger bra rakning dagligen under flera år och där man efter en tid kan välja att endast byta ut bladen.

Rakapparaten är är utvecklad för att kunna böja sig i 8 olika riktningar och där bladen är speciellt framtagna för att lyfta hårstråna och få en nära och bra rakning som möjligt. Något som minskar irritationer och håller huden i bra skick.

Rakapparaten fungerar givetvis bra för torrakning men du kan även applicera rakgel eller röklödder för att att få en bekvämare rakning och extra komfort om du önskar det.

Philips S9711CC laddas till fullt på en timme och ger då 50 minuter batteritid vilket för de allra flesta håller väldigt länge. Det följer även med en rengöringsstation som med program rengör din rakapparat och håller den fräsch.

Till rakapparaten följer det med en trimmer som du fäster genom att byta ut den löstagbara rakhuvudet. Detta ger förvisso ett extra moment men dessa trimmers är normalt bättre än de som sitter på och som fälls ut. Här följer även med en kam till skäggstyler som justerar hur mycket trimmern ska lämna.

Braun Series 9 9240s – Premiumval

Braun Series 9 9240s
 • Delad andraplats i testet hos Råd & Rön
 • LED-display och mikrovibrationer
 • Skonsam mot huden och anpassningsbar rakning
 • Extremt bra kundomdömen
 • Fungerar i vatten och med rakgel och raklödder
 • Läser av ditt ansikte och skägg

Priser för Braun Series 9 9240s

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Braun Series 9 9240s är en väldigt populär rakapparat som fått väldigt bra omdömen av kunder. Modellen tillhör också toppsegmentet hos Braun och placerade sig på delad andraplats i testet hos Råd & Rön.

Både 7 och 9-serien från Braun kammade hem andraplatsen i testet och bara några enstaka få poäng efter testvinnaren från Philips som utsågs som bäst i test av alla rakapparater.

Modellen har alla funktioner du kan förvänta dig av en rakapparat i det övre prissegmentet. Du kan t.ex. använda rakapparaten för både torr- och våtrakning. Det går bra att även använda raklödder och rakgel om du önskar en bättre komfort vid rakningen.

Avancerat raksystem som fångar upp skäggstrå och samtidigt kommer nära huden och minskar antalet drag du behöver göra för att vara mer skonsam mot din hud.

Brauns SyncroSonic-teknik finns såklart i deras toppmodell vilket gör att 9240s läser av ditt skägg och ansikte 160 gånger per sekund för att applicera mer kraft vid behov. Det gör rakningen bättre då mängden skägg och tjocklek ofta varierar ut efter ansiktet.

Detta är en riktigt vass rakapparat och det följer med bra resefodral och en laddningsstation.

Braun Series 3 300s – Billig rakapparat

Braun Series 3 300s
 • Mycket billig och enkel rakapparat
 • Avtagbart rakhuvud för lättare rengöring
 • 20 minuters batteridrift
 • Skyddskåpa för rakhuvudet

Priser för Braun Series 3 300s

497 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
619 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
1 165 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Även de absolut billigaste rakapparaterna kan användas för rakning. Braun Series 3 300s är ett sådant exempel och riktar sig till de som vill ha en väldigt billig rakapparat.

Braun Series 3 300s - Avtagbart rakhuvudDet är en av Brauns absolut billigaste rakapparater som använder batteri. Även om batteriet inte har samma kapacitet som de dyrare modellerna så har ger ett fulladdat batteri 20 minuters rakning. Den går även att ladda upp för en rakning på 5 minuter om så skulle behövas.

Rakapparaten är vattentät och kan användas i duschen och rengöras under rinnande vatten. Rakhuvudet går även att ta bort för att komma åt och rengöra undertill.

Det följer inte med något resefodral men däremot en liten kåpa som placeras över rakhuvudet.

Braun Series 3 300s är en mycket enkel rakapparat men gör ändå sitt jobb. Bland de konsumenter som testat den och lämnat omdöme finner vi att väldigt många är nöjda. En del poängterar att det finns mer att önska men att de ändå för priset får anses vara nöjda med vad de köpt.

Smarta tips vid rakning

Om du precis som många andra gillar att använda rakapparaten men får lätt irriterad hud efter rakning så finns det lite du kan tänka på för att rakningen ska bli bättre och irritera mindre.

En bra rakapparat kan i många fall vara minst lika bra eller bättre än rakhyvlar. Även om rakhyveln kommer väldigt nära och tar bort skägg i en dragning så tar den även bort hud vilket sliter. En rakapparat är framtagen för att lyfta hårstråna när du trycker rakapparaten mot huden men kan också kräver fler rörelser för att uppnå samma resultat.

tips rakning rakapparatDet är inte fel att ta hand om sin hud och regelbundet använda en skrubbkräm för att fräscha upp sin hy och få bort död hy. Du bör göra detta innan du rakar dig och inte efteråt och det kan vara bra att vänta en kort stund innan du rakar dig.

Om ditt skägg har växt ut lite längre för du inte rakat dig ett tag så kan det vara aktuellt att använda trimmern på rakapparaten för att korta ner skägget innan du rakar dig som vanligt. När du använder trimmern så försök inte trycka för mycket och följ med huden så den inte irriterar huden för mycket.

Om du har en bra rakapparat som klarar våtrakning kan du faktiskt använda raklödder och rakgel tillsammans med rakapparaten för att få en ännu bättre komfort. Rakskum har en förmåga att mjuka upp stråna vilket gör det lättare att raka dem. Även rakning direkt i duschen med bara varmt vatten kan ha en lindrande effekt på huden.

När du använder rakapparaten så ska den tryckas försiktigt mot huden. Försök hitta ett läge där du inte behöver trycka mer än nödvändigt och jobba med rakapparaten på det sätt manualen återger. För Philips gäller cirkulerande rörelser.

Raka även från olika vinklar då alla skäggstrå inte alltid växer åt samma håll och det blir därför bättre resultat om du rakar från flera håll.

Försök även hålla din rakapparat ren så inte gammalt skägg och smuts förstör din rakning och sliter onödigt mycket på bladen och motorn i rakapparaten. Om du köper någon av de bästa rakapparaterna följer ibland rengöringsstationer som du kan använda som kör rengöringsprogram åt dig automatiskt.

FAQ – Frågor och Svar

En del frågor är vanligt förekommande gällande rakapparater. Vi har sammanställt några av dessa med svar nedanför.

 1. Vilken rakapparat är bäst?
 2. Vad är en bra rakapparat?
 3. Fungerar alla rakapparater i duschen?
 4. Bör man använda raklödder till rakapparaten?
 5. Vilken rakapparat bör jag köpa?
 6. Hur rakar man sig med rakapparat?
 7. Är rakhyvel bättre än rakapparat?

1. Vilken rakapparat är bäst?

Många av de oberoende tester som gjorts är idag flera år gamla och det är svårt att kora en enskild vinnare som är bäst i test för alla kategorier.

Vi har i vår genomgång ovan valt ut flera bra rakapparater som presterat bra i tester och fått bra omdömen från konsumenter som testat dem. Beroende på dina personliga preferenser och vad du gillar samt vilket prissegment du letar efter kommer avgöra vilken rakapparat som är bäst för just dig.

Rakapparater i premiumsegmentet som kostar 3000 kr eller mer ger sällan mycket mer avgörande funktioner jämfört med de rakapparater so kostar 1500 – 2000 kr. Vi skulle säga att många riktigt bra rakapparater ligger i det prissegmentet och varför de ofta blir utsedda till bäst i test.

Om du går ner i pris hittar du billigare rakapparater där funktionalitet är något sämre och det börjar trilla bort praktiska tillbehör som resefodral, laddning- och rengöringsstation m.m.

2. Vad är en bra rakapparat?

En bra rakapparat är helt enkelt en rakapparat som rakar skägget på ett bra sätt och helst utan att irritera huden nämnvärt.

Ju bättre designad en rakapparat är ju bättre kommer den lyckas lyfta upp skäggstrå så att de kan skäras av. Det innebär att du behöver föra rakapparaten färre antal gånger över ett område vilket oftast även innebär att huden inte blir så irriterad.

Olika metaller och rakhuvudets utformning påverkar också hur huden reagerar.

3. Fungerar alla rakapparater i duschen?

Nej alla rakapparater fungerar inte i duschen och det krävs att rakapparaten är vattentålig för att den ska gå att använda där.

Även om vissa rakapparater går att skölja under rinnande vatten eller använda med raklödder så innebär det inte per automatik att hela rakapparaten är vattentålig.

4. Bör man använda raklödder till rakapparaten?

Både raklödder och rakgel är alternativ som fungerar till många rakapparater. Att använda sig av s.k. våtrakning är ofta mer skonsamt mot huden och ger mindre irritationer.

Om din hud reagerar på rakapparater, blir röd och kanske även får utslag så är det väl värt att använda någon form av raklödder eller rakgel för att minska slitaget och irritationen mot huden.

5. Vilken rakapparat bör jag köpa?

Vi tror att du bör köpa en rakapparat som passar din budget. Gillar du använda dig av rakapparat och har en god ekonomi så kan det vara väl värt att satsa på en rakapparat i prissegmentet runt 2000 kronor som fått utmärkelser som bäst i test.

Men det finns flera bra rakapparater som kostar under 1000 kronor också. De kanske har fått göra avkall på några funktioner eller tillbehör men det är fortfarande så att du kan få valuta för pengarna.

De absolut billigaste rakapparaterna är främst avsedda för de som kanske inte behöver raka sig så ofta, har lite skäggväxt eller på annat sätt känner att de inte vill investera mer än några hundralappar.

En avgörande faktor för många är om de vill ha Brauns rakhuvud med tre längre sektioner som rör sig efter huden eller Philips tre cirkulära skärhuvuden. Vi kan inte säga att det ena är bättre än det andra utan det rör sig ofta om en preferensfaktor.

6. Hur rakar man sig med rakapparat?

Det är inte svårt att raka sig med en rakapparat. Har man långt skägg bör man börja med att trimma ner det så stubb återstår.

Vid torrakning är det i praktiken bara att starta rakapparaten och köra den mot huden. Kör man mot skäggstråna så tenderar de att lättare kunna resa sig och således klippas av. Eftersom skäggstråna ofta ligger åt olika håll beroende på var du är så är det värt att tänka på. Du kan dra med handen och känna längs huden om du är osäker åt vilket håll skägget växer.

Med våtrakning kan du antingen raka dig direkt i duschen om rakapparaten tillåter det. Den fuktiga hyn gör då att det är lite snällare mot huden än mot torrakning. Du kan också använda dig av raklödder och rakgel vilket i vissa fall ska värka en kort stund innan du påbörjar rakning (se information på de burkarna).

Rakapparater är mycket lättare att använda än en rakhyvel för en nybörjare. Beroende på din skäggväxt kan det även vara snabbare alternativ. Rakhyvel har dock en precision som är svår att slå.

7. Är rakhyvel bättre än rakapparat?

På vissa sätt är en rakhyvel absolut bättre än en rakapparat.

En rakhyvel har förmågan att med hög precision inte missa något skäggstrå. Har man tränat in färdigheten att använda rakhyvel så går det också relativt fort att raka sig på morgonen.

Rakar man sig regelbundet kan dock en rakapparat göra jobbet snabbare men det beror på hur mycket skägg du har, hur tjockt det är, hur det växer m.m.

Vissa föredrar rakhyveln för det är väldigt pålitligt och det ger det resultat som man förväntar sig. En rakapparat är lätt att komma igång med men fungerar sämre för vissa personer helt enkelt. På samma sätt som en dålig rakapparat eller en med slitna skär kräver att man många gånger drar rakapparaten över samma område så blir det snabbt ohållbart och frustrerande.

Skillnader i Braun Series 7

Skillnader i Braun Series 7

Braun är en av de största tillverkarna av rakapparater och deras nyligen uppdaterade 9-serie där de bästa modellerna finns gör dock inte att 7-serien något sämre. Brauns 7-serie är en av de mest populära och mest sålda på marknaden och därför tänker vi gå igenom den lite mer noggrant.

Rakapparaterna i Brauns 7-serie är väldigt bra och har en prisgrupp som passar fler som vill investera i en riktigt bra rakapparat. Helt enkelt där pris möter funktion och kvalitet på bästa sätt. Det lilla extra man får i 9-serien är för de flesta helt enkelt inte värt de extra pengarna.

Däremot finns det flera olika modeller i 7-serien och det är här det lätt blir en viss förvirring. Det finns helt enkelt en variation av modeller och tittar man på bilder ser modellerna ofta identiska ut och specifikationerna skiljer inte mycket heller. Därför kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa rakapparaten för dig.

De äldre rakapparaterna i Braun 7-serien som tagit emot flera utmärkelser som bäst i test och har tresiffrig produktnummer med en inledande 7:a för att definiera vilken serie de tillhör. Här benämns till exempel 790cc och 799cc som två väldigt populära modeller. Skillnaden mellan dessa är väldigt liten men där 790cc endast är avsedd för torrakning.

De nyare modellerna i 7-serien bygger på exakt samma teknik som de gamla men har fått vissa förändringar. Dessa modeller har en fyrsiffrigt produktnummer som följer 78xx och här finns t.ex. 7865cc, 7899cc, 7898cc och 7893s. Dessa modellerna har fortsatt prestera bra i tester och har flera utmärkelser och blivit testvinnare.

rakapparat braun 7 series wet dryAlla dessa nya modeller är anpassade att fungera för både torrakning och våtrakning. Man behöver alltså inte bekymra sig över att den funktionen finns om modellnamnet är 78xx. Däremot har du exakt samma kassett som i de äldre modellerna så rakningen i sig skiljer sig inte alls där. Och den nya marknadsföringstermerna Protective SkinGuard och 8-D Shaving system m.m. hänvisar inte direkt till nya funktioner som inte funnits i de äldre modellerna.

Både de äldre och nya modellerna erbjuder inställningar för hastighet som man kan justera efter behov om man behöver en starkare eller svagare motor. Där har de nya modellerna alla 5 lägen varav de äldre har som bäst 5 lägen. Men det är svårt att argumentera mot att en svagare motor skulle vara mer skonsam vilket gör att funktionen för många är av mindre betydelse och man väljer istället det kraftfullaste läget.

Andra saker som skiljer är reningsstationen och de program som finns. Här har även funktionalitet tagits bort från de nyare som uppvärmningsfunktionen för att aktivt torka rakapparaten och även snabbrengöring.

Tillbehör som resefodral och rengöringsstation kan variera mellan modellerna men i praktiken är de flesta modeller väldigt lika varandra.

Det viktigaste att fundera över vid ett köp är om du vill kunna använda rakapparaten för både torr- och våtrakning. Det kan för många vara en väsentlig funktion och det samma gäller om man gillar rengöringsstationen där man bara placerar rakapparaten, fyller på vätska och sen kör den ett eget rengöringsprogram för att underhålla och se till så rakapparaten är i det bästa skicket den kan vara.

Priset är så klart en annan viktig faktor som har betydelse. Braun 7 serie är den som riktar sig till de allra flesta som vill investera i något riktigt bra och ha en rakapparat som tillhör det allra bästa men samtidigt undvika att betala mycket extra för små finesser och skillnader som för de flesta inte är värt pengarna.

Så valde vi ut de bästa rakapparaterna

Marknaden för rakapparater är svår att övervaka och känslan av att modeller stannar kortvarigt har legat över oss i många år. Nya modeller lanseras med små förändringar och ibland rör det sig bara om ett enkelt resefodral följer med eller inte medan modellbeteckningen helt ändras.

Att försöka hålla koll på den marknaden är således svår och det hjälper inte att många oberoende tester har flera år på nacken. Kanske är det just av den anledningen som de inte regelbundet uppdaterar sina test då det är så svårt att ringa in marknaden på ett bra sätt.

Vi har valt att titta på de oberoende test som finns även om de har några år på nacken. De modeller och serier som är bäst i test håller förmodligen måttet än idag och även om det inte är exakt samma modellbeteckning som återfinns på butikshyllan är det mycket troligt att det i grunden är samma rakapparat.

Förutom att titta på oberoende tester av rakapparater för att hitta de modeller som blivit utsedda till bäst i test så tittar vi även på kundomdömen. Vad tycker egentligen konsumenter om en viss rakapparat, passar den alla skäggtyper och vilka brister tycks finnas är något vi försöker fånga upp. Vi aggregerar (slår samman) kundomdömen från flera källor för att få ett så bra underlag som möjligt som kan hjälpa oss att utse den bästa rakapparaten.

Källor

Test, recensioner och kundomdömen ligger till grund för våra rekommendationer. Här nedanför hittar du de källor vi använt för att kunna ta fram de rekommendationer av rakapparater som du hittar här.

 • Test av 11 rakapparater – 2017 – Råd & Rön
  Elva rakapparater testas och ställs mot varandra och eftersom de lite dyrare modellerna är med så kammar den omtalade rakapparaten Philips Series 9000 S9711CC hem priset som bäst i test. I jämförelse med kundrecensioner och att tidningen M3 tidigare kommit fram till samma sak är det utan tvekan en bra kandidat för den bästa rakapparaten. Även Braun Series 7 och 9 placerar sig bra i testet och bara snäppet sämre än testvinnaren. Ytterligare att bevis att modeller som 7840 och 9240s från Braun bevisar att deras serier levererar.
 • Test av rakapparater och skäggtrimmers – 2017 – M3
  Tidningen M3 testar flera rakapparater och skäggtrimmers. Testet blir lite svårtolkat då man blandar två olika typer av produkter och är man ute efter en bra rakapparat så faller skäggtrimmers bort då det är mer inriktade på grooming och att kunna behålla och styla det skägg man har kvar. Däremot är de rakapparater som fått bäst betyg ytterligare en indikation på bra modeller på marknaden vilket även bekräftar att Philips Series 9000 S9711CC är en bra modell då den fick bäst betyg och rekommenderas av M3.
 • Norskt test av rakapparater – 2016 – DinSide
  Det norska testet utfördes genom att de bad tillverkarna att skicka rakapparater som kostar runt 1000 kr vilket är det vanligaste prissegmentet för privatpersoner. Även om det framkommer att Braun och Philips är dominerande på marknaden av rakapparater så är det Panasonic ES-RT37 som tar hem segern som bäst i test. En stor orsak till detta är att Braun och Philips har sina bästa modeller från 1500 kronor upp till 4000 kronor. Panasonic verkar dock har lyckats med en bra modell i ett prissegment strax under 1000 kronor vilket gör den till en väldigt prisvärd modell i budgetsegmentet.
 • 6 rakapparater i test – 2015 – WiseGuide
  Ett lite mindre test med rakapparater i olika prisklasser som ställs mot varandra. Rakapparaterna genomgår flera olika tester och bedömningar och poängen sammanställs sedan för att se vilken rakapparat som är bäst. I testet placerade sig Braun Series 7 799cc bäst följt av Panasonic ES-LT4N som fick utmärkelsen ”Mest för pengarna”. Även Philips Series 9000 fick bra betyg men det högre priset jämfört med Panasonic gör att den får nöja sig med tredje plats trots lika mycket poäng. Modellerna under 1000 kronor presterade inte alls bra vilket är i likhet med vad vi sett tidigare.
 • Kundomdömen – 2020 – Prisjakt
  Prisjakt är prisjämförelsesida på nätet där konsumenter även har möjlighet att lämna omdömen och recensioner på produkter de använt. Det finns inget sätt att med säkerhet definiera att alla omdömen är korrekta och vissa kan har lämnat dem efter någon dags användning medan andra väntar flera månader innan de lämnar sitt utlåtande. Det bästa med dessa recensioner är att man ganska snabbt kan hitta problem med produkter som över tid presterar dåligt. En rakapparat som går sönder efter några månaders användning framgår sällan i tester men kan synas tydligt där. Dessa omdömen används för att bekräfta om en rakapparat som presterat bra i tester förtjänar att verkligen lyftas fram.
 • Kundrecensioner – 2020 – Amazon
  Amazon är en gigantisk e-handelssida och här hittar man lätt tusentals recensioner på väldigt populära produkter. Vi använder denna data på samma sätt som Prisjakt för att bekräfta om testade produkter verkligen är bra eller bäst. Produkter som har dåliga kundrecension men som fått bra i tester är modeller vi helst lyfter fram med försiktighet eller helt väljer att inte benämna då de kan ha fel som kräver längre användning för att upptäcka.