Bästa Rakapparat

Bästa Rakapparaterna

För dig som föredrar att raka dig med rakapparater så kan det vara en god investering att satsa på en riktigt bra modell som blivit utsedd till bäst i test eller på att sätt fått bra betyg. Här nedanför går vi igenom flera av de bästa rakapparaterna i olika prissegment.

Dagens bra rakapparater fungerar ofta att använda direkt under rinnande vatten som t.ex. i en dusch och gör det även möjligt att använda våtrakning med raklödder eller rakgel. Det minskar risken att huden irriteras och med bra tekniker som fångar upp skäggstrå så krävs det färre dragningar för att allt skägg ska rakas bort.

När vi tittade på de oberoende tester som finns för rakapparater och kombinerade det med omdömena som konsumenter lämnat efter att ha testat dem så är det tydligt att Philips och Braun är de två ledande tillverkarna med bäst modeller.

Här nedanför finner du först de rakapparater som presterat bäst och längre ner hittar du mer information om rakning, rakapparater och vilka källor vi använt oss av.

Braun Series 7 70-N1200s – Bästa Rakapparat

Braun Series 7 70-N1200s
 • Bästa Valet 2022
 • Toppbetyg i oberoende tester
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • 50 min batteritid, kan snabbladdas på 5 min
 • Universal volt för världens länder
 • Trimmer & Resefodral ingår

Priser för Braun Series 7 70-N1200s

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Braun Series 7 är en serie rakapparater som mottagit väldigt bra betyg i så väl oberoende tester som av konsumenter som köpt och provat dem. Braun Series 7 70-N1200s är en del av denna serie och är den bästa rakapparaten 2022.

Det är en av de mest prisvärda rakapparaterna i 7-serien från Braun och ger dig förutom en bra batteridriven rakapparat även trimmerhuvud, resefodral, universal laddare och borste för rengöring.

Dyrare modeller i 7-serien kan t.ex. inkludera laddning- och rengöringsstation som förvisso kan vara praktiskt ibland men vi kan inte rekommendera prispåslaget för detta efter vår granskning.

Bra ergonomi och användning

Braun Series 7 70-N1200s - skärhuvudMycket av det höga betyget som tilldelas Braun Series 7 70-N1200s kommer från resultatet av rakningen och hur enkel rakapparaten är att använda.

Rakhuvudet följer med rakningen bra och Braun själva marknadsför det som 360° anpassning efter ansiktet. Det är inga problem att komma åt runt käkbenet och det blir en jämn och fin rakning även om du kan behöva köra en extra gång på ett par ställen där vissa skäggstrån missats.

Rakapparaten är vattentät så du kan både enkelt rengöra och skölja av den direkt under kranen samtidigt som du kan använda den i duschen om du så önskar.

Där finns en inbyggd teknologin som Braun kallar AutoSense som läser av skägget och anpassar motorns kraft efter skäggtätheten. Det är tyvärr inte någon teknologi vi haft möjlighet att analysera närmare i några tester.

Braun Series 7 70-N1200s - trimma skägg- och hårlinjeTrimmern sitter inte längre inbyggd i Braun Series 7 vilket kan ses som en nackdel men vår uppfattning är att trimmern är bättre nu även om det är ett tillbehör som behöver klickas på. Precisionstrimmern fungerar bra för att fixa till skägglinjen på sina håll men kan egentligen inte ersätta en bra skäggtrimmer, vilket förvisso gäller mer eller mindre alla rakapparater.

Nackdelen med trimmern är mer tydlig för dig som mer sällan använder trimmern då du kanske lagt av tillbehöret och inte fått med dig det eller inte hittar när du väl behöver det.

God batteritid & snabbladdning

Batteritiden för Braun Series 7 70-N1200s är också väldigt bra och ger dig 50 minuters användning på ett fulladdat batteri. Det räcker ungefär till 3 veckors rakning eller längre om du inte rakar dig varje dag och kanske något mindre om din skäggväxt är svårrakad.

Samtidigt kan du utnyttja snabbladdningen för att få en rakning på endast 5 minuters laddning. Laddaren som följer med har stöd för universal volt och kan användas i stora delar av världen om du har omkopplare för europeiska elkontakter.

Slutsats

Det är inte konstigt att se varför Braun Series 7 70-N1200s fått så pass bra betyg av de som testat den och den är en del av en prisbelönt serie rakapparater som står sig bra. Du får alla viktiga tillbehör medan övriga undviks för att hålla nere prisnivån en del vilket bidrar till att det är en den bästa rakapparaten efter vår granskning 2022.

Braun har flera andra alternativ där du kan gå upp till Series 9 för att få deras mest påkostade modell eller gå ner till Series 5 för att få en mer prisvärd rakapparat. Det finns även bra Series 3 modeller för dig som vill ha något billigt men ändå klart godkänt alternativ.

Philips har också bra utmanare som står sig bra mot Series 7 och många konsumenter föredrar dem framför Braun. En del är smaksak här också då designen och känslan av rakningen skiljer dem åt.

Braun Series 7 70 säljs i olika paket med olika många tillbehör. Vi tycker 70-N1200s är mest prisvärd med inkluderad trimmer. Den finns dock som 70-S1000s utan trimmer och även i större paket som 70-S7200cc med rengöringsstation eller 70-S7500cc som även har extra kammar till trimmern.

Philips Series 5000 S5589 – Bästa Budgetval

Philips Series 5000 S5589
 • Bästa Budgetval 2022
 • Ansågs vara mest prisvärd i Cafés test
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Enkel rengöring under rinnande vatten
 • 60 minuters batteritid
 • Inbyggd trimsax som kan fällas ut

Priser för Philips Series 5000 S5589

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips Series 5000 S5589 är en av de bästa rakapparaterna i det lägre prissegmentet.

När tidningen Café testade rakapparater under 2020 så kom de fram till att Philips Series 5000 var den mest prisvärda rakapparaten av alla testade modeller.

Prispunkten är en av rakapparatens starkaste argument och även om det finns billigare alternativ som kan fungera helt okej så ger Philips Series 5000 väldigt mycket för pengarna.

Philips Series 5000 S5589 - rakapparat med raklödderRakapparaten har ett följsamt skärhuvud som enkelt följer ansiktets konturer. Dessutom identifierar den automatiskt hårets tjocklek för att anpassa rakningen till maximal komfort.

Även batterikapaciteten är bra på 60 minuter och kan snabbladdas på 5 minuter för att få en rakning.

Philips Series 5000 kan enkelt rengöras genom att sköljas under rinnande vatten. I och med det lägre prissegmentet följer det inte med någon stor rengöringsstation men flera tester visar att det är rätt enkelt att uppnå samma resultat förhand.

Den inbyggda trimmern påminner mycket om de utfällbara trimsaxarna som finns på flera rakapparater. De lämpar sig bäst för att korrigera kanter och mindre jobb.

Förutom att Philips Series 5000 S5589 presterat bra i test så har den också fått relativt bra betyg från konsumenter. Med en attraktiv prisnivå och prestanda nära toppmodellerna är det ett mycket prisvärt val och för oss det bästa budgetvalet du kan köpa.

Philips Series 9000 SP9860 – Bästa Premiumval

Philips Series 9000 SP9860
 • Bästa Premiumval 2022
 • Rakapparat i premiumklassen
 • Tidigare modell utsedd till bäst i test
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • 180 minuters laddning ger 60 minuters drift
 • Helt vattentät rakapparat och bra trimmer
 • Smart laddningsdocka

Priser för Philips Series 9000 SP9860

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips fortsätter sin innovativa resa med riktigt bra och lyxiga rakapparater i 9000-serien med Philips Series 9000 SP9860. När Råd & Rön testade rakapparater under 2017 så var det just en Philips i 9000-serien som blev utsedd till ”bäst i test”.

Philips Series 9000 SP9860 - rakning med raklödderDetta är en nyare modell och har hittills inte varit med i något oberoende test även om den fått bra betyg från konsumenter som testat den. Den bygger vidare på samma goda design så det är inte så konstigt att resultat lutar åt det hållet.

Philips Series 9000 SP9860 är en genomtänkt rakapparat som fungerar att använda för våtrakning under rinnande vitten som t.ex. i en dusch, med raklödder eller rakgel. Den går således givetvis även att rengöra under rinnande vatten.

Det följer med en trådlös Qi-laddningsstation som på ett snyggt sätt visar statusen och laddar din rakapparat. Det tar totalt 180 minuter att ladda batteriet fullt och det ger 60 minuters användning. Det motsvarar ungefär 20 dagars rakning innan du behöver ladda batteriet igen.

Philips Series 9000 SP9860 trimmerTrimmern som följer med håller en hög kvalitet men på bekostnad av att den inte är inbyggd i rakapparaten. Istället måste du ersätta rakhuvudet med trimmern vilket förvisso görs väldigt enkelt.

Du har möjlighet att skräddarsy din rakning med tre olika inställningar. Normal-läget är avsedd för vardagsrakning, Snabb-läget när du vill att påskynda rakningen och Känslig-läget för känsligare områden som reagerar på normal rakning.

Philips Series 9000 SP9860 har många fördelar och funktioner. Huruvida den är värd det högre priset är väldigt individuellt. Det är däremot ingen tvekan om att den idag tillhör en av de bästa rakapparaterna på marknaden.

Braun Series 9 Pro 9460cc – Lyxig rakapparat

Braun Series 9 Pro 9460cc
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg i tester
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Tillverkad i hög kvalitet med smarta funktioner
 • Bra batteritid och klippförmåga
 • Rengöringsstation och resefodral ingår

Priser för Braun Series 9 Pro 9460cc

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Braun Series 9 är toppserien av rakapparater hos den testvinnande tillverkaren Braun.

Rakapparaterna i serien tillhör ett klart lyxigare prissegment och ett tydligt premiumalternativ. Om man vill få så mycket som möjligt per krona är detta inte rätt alternativ men du får generellt lite högre kvalitet och något bättre funktioner.

När vi slog samman betygen som konsumenter lämnat har den fått toppbetyg trots det högre priset som normalt innebär att konsumenter också ställer höga krav.

Braun Series 9 9380cc - bra rakapparatBraun Series 9 har också presterat bra i tester och den äldre modellen kammade hem topplacering i Råd & Röns test för 2017.

Rakapparaten är 100% vattentät och kan såklart användas vid torrakning precis som vilken rakapparat som helst men även tillsammans med gel, skum och vatten.

Rakhuvudet är byggt för att kunna röra sig fritt i 10 riktningar och ge en följsam rakning längs ansiktets olika konturer. Detta kombineras med 5 rakelement designade för att fånga upp skäggstrå i alla storlekar.

Braun Series 9 Pro 9460cc är bestyckat med ett starkare batteri än de äldre modellerna och har en batteritid på 60 minuter. Det ger ungefär en månads rakning för en genomsnittsperson.

Om du letar efter den bästa rakapparaten men inte är så bekymrad över prislappen så är Braun Series 9 Pro 9460cc en modell väl värd att överväga.

Panasonic ES-LL41 – Prisvärd rakapparat

Panasonic ES-LL41
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg i tester
 • Toppbetyg från konsumenter som köpt
 • Följsamt rakhuvud för lätt rakning
 • 7 olika längder på trimmern
 • Våtrakning med skum/gel

Priser för Panasonic ES-LL41

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Panasonic ES-LL41 är ett annat bra budgetval som ger väldigt mycket rakapparat för pengarna.

Rakapparaten presterade bra i Cafés test och den har även fått goda omnämnanden i andra testsammanhang.

Modellen har fått få omdömen från svenska konsumenter men när vi sammanställde internationella omdömen kammar den hem toppbetyg även genom verifierade köpare.

Panasonic ES-LL41 - vatten, skum, gelPanasonic ES-LL41 har ett följsamt rakhuvud som gör rakningen lätt. Den inbyggda trimmern som enkelt fälls ut kan även kombineras med olika kammar för upp till 7 olika skärlängder.

Att vänta av de flesta rakapparater i denna prisklass har den även stöd för våtrakning och kan användas tillsammans med skum eller gel. Perfekt för dig som får känslig hud efter användning av rakapparater.

Batteritiden Rengöring är också enkel att uppnå då den kan sköljas under rinnande vatten.

Letar du efter en rakapparat som håller en hög nivå men som samtidigt inte kostar allt för mycket så är Panasonic ES-LL41 ett mycket bra val.

Braun Series 3 300s – Billig rakapparat

Braun Series 3 300s
 • Mycket billig och enkel rakapparat
 • Avtagbart rakhuvud för lättare rengöring
 • 20 minuters batteridrift
 • Skyddskåpa för rakhuvudet

Priser för Braun Series 3 300s

545 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Även de absolut billigaste rakapparaterna kan användas för rakning. Braun Series 3 300s är ett sådant exempel och riktar sig till de som vill ha en väldigt billig rakapparat.

Braun Series 3 300s - Avtagbart rakhuvudDet är en av Brauns absolut billigaste rakapparater som använder batteri. Även om batteriet inte har samma kapacitet som de dyrare modellerna så har ger ett fulladdat batteri 20 minuters rakning. Den går även att ladda upp för en rakning på 5 minuter om så skulle behövas.

Rakapparaten är vattentät och kan användas i duschen och rengöras under rinnande vatten. Rakhuvudet går även att ta bort för att komma åt och rengöra undertill.

Det följer inte med något resefodral men däremot en liten kåpa som placeras över rakhuvudet.

Braun Series 3 300s är en mycket enkel rakapparat men gör ändå sitt jobb. Bland de konsumenter som testat den och lämnat omdöme finner vi att väldigt många är nöjda. En del poängterar att det finns mer att önska men att de ändå för priset får anses vara nöjda med vad de köpt.

Smarta tips vid rakning

Om du precis som många andra gillar att använda rakapparaten men får lätt irriterad hud efter rakning så finns det lite du kan tänka på för att rakningen ska bli bättre och irritera mindre.

En bra rakapparat kan i många fall vara minst lika bra eller bättre än rakhyvlar. Även om rakhyveln kommer väldigt nära och tar bort skägg i en dragning så tar den även bort hud vilket sliter. En rakapparat är framtagen för att lyfta hårstråna när du trycker rakapparaten mot huden men kan också kräver fler rörelser för att uppnå samma resultat.

tips rakning rakapparatDet är inte fel att ta hand om sin hud och regelbundet använda en skrubbkräm för att fräscha upp sin hy och få bort död hy. Du bör göra detta innan du rakar dig och inte efteråt och det kan vara bra att vänta en kort stund innan du rakar dig.

Om ditt skägg har växt ut lite längre för du inte rakat dig ett tag så kan det vara aktuellt att använda trimmern på rakapparaten för att korta ner skägget innan du rakar dig som vanligt. När du använder trimmern så försök inte trycka för mycket och följ med huden så den inte irriterar huden för mycket.

Vill du lämna kvar skäggväxt så rekommenderas det att du framför allt använder dig av en bra skäggtrimmer för dessa områdena där du får bättre kontroll på längden du vill behålla.

Om du har en bra rakapparat som klarar våtrakning kan du faktiskt använda raklödder och rakgel tillsammans med rakapparaten för att få en ännu bättre komfort. Rakskum har en förmåga att mjuka upp stråna vilket gör det lättare att raka dem. Även rakning direkt i duschen med bara varmt vatten kan ha en lindrande effekt på huden.

När du använder rakapparaten så ska den tryckas försiktigt mot huden. Försök hitta ett läge där du inte behöver trycka mer än nödvändigt och jobba med rakapparaten på det sätt manualen återger. För Philips gäller cirkulerande rörelser.

Raka även från olika vinklar då alla skäggstrå inte alltid växer åt samma håll och det blir därför bättre resultat om du rakar från flera håll.

Försök även hålla din rakapparat ren så inte gammalt skägg och smuts förstör din rakning och sliter onödigt mycket på bladen och motorn i rakapparaten. Om du köper någon av de bästa rakapparaterna följer ibland rengöringsstationer som du kan använda som kör rengöringsprogram åt dig automatiskt.

FAQ – Frågor och Svar

En del frågor är vanligt förekommande gällande rakapparater. Vi har sammanställt några av dessa med svar nedanför.

 1. Vilken rakapparat är bäst?
 2. Vad är en bra rakapparat?
 3. Fungerar alla rakapparater i duschen?
 4. Bör man använda raklödder till rakapparaten?
 5. Vilken rakapparat bör jag köpa?
 6. Hur rakar man sig med rakapparat?
 7. Är rakhyvel bättre än rakapparat?

1. Vilken rakapparat är bäst?

Många av de oberoende tester som gjorts är idag flera år gamla och det är svårt att kora en enskild vinnare som är bäst i test för alla kategorier.

Vi har i vår genomgång ovan valt ut flera bra rakapparater som presterat bra i tester och fått bra omdömen från konsumenter som testat dem. Beroende på dina personliga preferenser och vad du gillar samt vilket prissegment du letar efter kommer avgöra vilken rakapparat som är bäst för just dig.

Rakapparater i premiumsegmentet som kostar 3000 kr eller mer ger sällan mycket mer avgörande funktioner jämfört med de rakapparater so kostar 1500 – 2000 kr. Vi skulle säga att många riktigt bra rakapparater ligger i det prissegmentet och varför de ofta blir utsedda till bäst i test.

Om du går ner i pris hittar du billigare rakapparater där funktionalitet är något sämre och det börjar trilla bort praktiska tillbehör som resefodral, laddning- och rengöringsstation m.m.

2. Vad är en bra rakapparat?

En bra rakapparat är helt enkelt en rakapparat som rakar skägget på ett bra sätt och helst utan att irritera huden nämnvärt.

Ju bättre designad en rakapparat är ju bättre kommer den lyckas lyfta upp skäggstrå så att de kan skäras av. Det innebär att du behöver föra rakapparaten färre antal gånger över ett område vilket oftast även innebär att huden inte blir så irriterad.

Olika metaller och rakhuvudets utformning påverkar också hur huden reagerar.

3. Fungerar alla rakapparater i duschen?

Nej alla rakapparater fungerar inte i duschen och det krävs att rakapparaten är vattentålig för att den ska gå att använda där.

Även om vissa rakapparater går att skölja under rinnande vatten eller använda med raklödder så innebär det inte per automatik att hela rakapparaten är vattentålig.

4. Bör man använda raklödder till rakapparaten?

Både raklödder och rakgel är alternativ som fungerar till många rakapparater. Att använda sig av s.k. våtrakning är ofta mer skonsamt mot huden och ger mindre irritationer.

Om din hud reagerar på rakapparater, blir röd och kanske även får utslag så är det väl värt att använda någon form av raklödder eller rakgel för att minska slitaget och irritationen mot huden.

5. Vilken rakapparat bör jag köpa?

Vi tror att du bör köpa en rakapparat som passar din budget. Gillar du använda dig av rakapparat och har en god ekonomi så kan det vara väl värt att satsa på en rakapparat i prissegmentet runt 2000 kronor som fått utmärkelser som bäst i test.

Men det finns flera bra rakapparater som kostar under 1000 kronor också. De kanske har fått göra avkall på några funktioner eller tillbehör men det är fortfarande så att du kan få valuta för pengarna.

De absolut billigaste rakapparaterna är främst avsedda för de som kanske inte behöver raka sig så ofta, har lite skäggväxt eller på annat sätt känner att de inte vill investera mer än några hundralappar.

En avgörande faktor för många är om de vill ha Brauns rakhuvud med tre längre sektioner som rör sig efter huden eller Philips tre cirkulära skärhuvuden. Vi kan inte säga att det ena är bättre än det andra utan det rör sig ofta om en preferensfaktor.

6. Hur rakar man sig med rakapparat?

Det är inte svårt att raka sig med en rakapparat. Har man långt skägg bör man börja med att trimma ner det så stubb återstår.

Vid torrakning är det i praktiken bara att starta rakapparaten och köra den mot huden. Kör man mot skäggstråna så tenderar de att lättare kunna resa sig och således klippas av. Eftersom skäggstråna ofta ligger åt olika håll beroende på var du är så är det värt att tänka på. Du kan dra med handen och känna längs huden om du är osäker åt vilket håll skägget växer.

Med våtrakning kan du antingen raka dig direkt i duschen om rakapparaten tillåter det. Den fuktiga hyn gör då att det är lite snällare mot huden än mot torrakning. Du kan också använda dig av raklödder och rakgel vilket i vissa fall ska värka en kort stund innan du påbörjar rakning (se information på de burkarna).

Rakapparater är mycket lättare att använda än en rakhyvel för en nybörjare. Beroende på din skäggväxt kan det även vara snabbare alternativ. Rakhyvel har dock en precision som är svår att slå.

7. Är rakhyvel bättre än rakapparat?

På vissa sätt är en rakhyvel absolut bättre än en rakapparat.

En rakhyvel har förmågan att med hög precision inte missa något skäggstrå. Har man tränat in färdigheten att använda rakhyvel så går det också relativt fort att raka sig på morgonen.

Rakar man sig regelbundet kan dock en rakapparat göra jobbet snabbare men det beror på hur mycket skägg du har, hur tjockt det är, hur det växer m.m.

Vissa föredrar rakhyveln för det är väldigt pålitligt och det ger det resultat som man förväntar sig. En rakapparat är lätt att komma igång med men fungerar sämre för vissa personer helt enkelt. På samma sätt som en dålig rakapparat eller en med slitna skär kräver att man många gånger drar rakapparaten över samma område så blir det snabbt ohållbart och frustrerande.

Skillnader i Braun Series 7

Skillnader i Braun Series 7

Braun är en av de största tillverkarna av rakapparater och deras nyligen uppdaterade 9-serie där de bästa modellerna finns gör dock inte att 7-serien något sämre. Brauns 7-serie är en av de mest populära och mest sålda på marknaden och därför tänker vi gå igenom den lite mer noggrant.

Rakapparaterna i Brauns 7-serie är väldigt bra och har en prisgrupp som passar fler som vill investera i en riktigt bra rakapparat. Helt enkelt där pris möter funktion och kvalitet på bästa sätt. Det lilla extra man får i 9-serien är för de flesta helt enkelt inte värt de extra pengarna.

Däremot finns det flera olika modeller i 7-serien och det är här det lätt blir en viss förvirring. Det finns helt enkelt en variation av modeller och tittar man på bilder ser modellerna ofta identiska ut och specifikationerna skiljer inte mycket heller. Därför kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa rakapparaten för dig.

De äldre rakapparaterna i Braun 7-serien som tagit emot flera utmärkelser som bäst i test och har tresiffrig produktnummer med en inledande 7:a för att definiera vilken serie de tillhör. Här benämns till exempel 790cc och 799cc som två väldigt populära modeller. Skillnaden mellan dessa är väldigt liten men där 790cc endast är avsedd för torrakning.

De nyare modellerna i 7-serien bygger på exakt samma teknik som de gamla men har fått vissa förändringar. Dessa modeller har en fyrsiffrigt produktnummer som följer 78xx och här finns t.ex. 7865cc, 7899cc, 7898cc och 7893s. Dessa modellerna har fortsatt prestera bra i tester och har flera utmärkelser och blivit testvinnare.

rakapparat braun 7 series wet dryAlla dessa nya modeller är anpassade att fungera för både torrakning och våtrakning. Man behöver alltså inte bekymra sig över att den funktionen finns om modellnamnet är 78xx. Däremot har du exakt samma kassett som i de äldre modellerna så rakningen i sig skiljer sig inte alls där. Och den nya marknadsföringstermerna Protective SkinGuard och 8-D Shaving system m.m. hänvisar inte direkt till nya funktioner som inte funnits i de äldre modellerna.

Både de äldre och nya modellerna erbjuder inställningar för hastighet som man kan justera efter behov om man behöver en starkare eller svagare motor. Där har de nya modellerna alla 5 lägen varav de äldre har som bäst 5 lägen. Men det är svårt att argumentera mot att en svagare motor skulle vara mer skonsam vilket gör att funktionen för många är av mindre betydelse och man väljer istället det kraftfullaste läget.

Andra saker som skiljer är reningsstationen och de program som finns. Här har även funktionalitet tagits bort från de nyare som uppvärmningsfunktionen för att aktivt torka rakapparaten och även snabbrengöring.

Tillbehör som resefodral och rengöringsstation kan variera mellan modellerna men i praktiken är de flesta modeller väldigt lika varandra.

Det viktigaste att fundera över vid ett köp är om du vill kunna använda rakapparaten för både torr- och våtrakning. Det kan för många vara en väsentlig funktion och det samma gäller om man gillar rengöringsstationen där man bara placerar rakapparaten, fyller på vätska och sen kör den ett eget rengöringsprogram för att underhålla och se till så rakapparaten är i det bästa skicket den kan vara.

Priset är så klart en annan viktig faktor som har betydelse. Braun 7 serie är den som riktar sig till de allra flesta som vill investera i något riktigt bra och ha en rakapparat som tillhör det allra bästa men samtidigt undvika att betala mycket extra för små finesser och skillnader som för de flesta inte är värt pengarna.

Så valde vi ut de bästa rakapparaterna

Marknaden för rakapparater är svår att övervaka och känslan av att modeller stannar kortvarigt har legat över oss i många år. Nya modeller lanseras med små förändringar och ibland rör det sig bara om ett enkelt resefodral följer med eller inte medan modellbeteckningen helt ändras.

Att försöka hålla koll på den marknaden är således svår och det hjälper inte att många oberoende tester har flera år på nacken. Kanske är det just av den anledningen som de inte regelbundet uppdaterar sina test då det är så svårt att ringa in marknaden på ett bra sätt.

Vi har valt att titta på de oberoende test som finns även om de har några år på nacken. De modeller och serier som är bäst i test håller förmodligen måttet än idag och även om det inte är exakt samma modellbeteckning som återfinns på butikshyllan är det mycket troligt att det i grunden är samma rakapparat.

Förutom att titta på oberoende tester av rakapparater för att hitta de modeller som blivit utsedda till bäst i test så tittar vi även på kundomdömen. Vad tycker egentligen konsumenter om en viss rakapparat, passar den alla skäggtyper och vilka brister tycks finnas är något vi försöker fånga upp. Vi aggregerar (slår samman) kundomdömen från flera källor för att få ett så bra underlag som möjligt som kan hjälpa oss att utse den bästa rakapparaten.

Källor

Test, recensioner och kundomdömen ligger till grund för våra rekommendationer. Här nedanför hittar du de källor vi använt för att kunna ta fram de rekommendationer av rakapparater som du hittar här.

 • Nio rakapparater i test – 2020 – Café
  Tidningen Café har med en testjury på 5 personer satt sig in och testat 9st olika rakapparater för män. De undersökte hur snabbt den rakade, laddningstid, trimmer och givetvis hur den stod sig jämfört en rakhyvel. Rakapparaterna testades inte i grupp utan delades upp på testpanelen vilket gör att slutsatserna blir mer subjektiva. De listar heller inte någon enskild testvinnare utan man får helt enkelt dra egna slutsatser som läsare. Braun Series 8 presterade väldigt bra vilket stämmer väl in med hur de enligt många etablerat sig som bästa tillverkaren av rakapparater. Philips series 6000 presterade också väldigt bra och inga negativa anmärkningar kunde ges samt att Philips series 5000 ansågs vara den mest prisvärda modellen i testet. Även Panasonic ES-LL41 & ES-LV67 presterar bra i testet.
 • Test av nya Braun Series 7 – 2020 – ShaverCheck
  ShaverCheck som gjort många recensioner på rakapparater där de jämförs på djupet med andra modeller har satt tänderna i den nya Braun Series 7. Generellt sett presterar den nya serien väldigt bra men presterar också sämre än den äldre modellen i vissa delmoment. Det är således ingen självklar uppgradering.
 • Test av 11 rakapparater – 2017 – Råd & Rön
  Elva rakapparater testas och ställs mot varandra och eftersom de lite dyrare modellerna är med så kammar den omtalade rakapparaten Philips Series 9000 S9711CC hem priset som bäst i test. I jämförelse med kundrecensioner och att tidningen M3 tidigare kommit fram till samma sak är det utan tvekan en bra kandidat för den bästa rakapparaten. Även Braun Series 7 och 9 placerar sig bra i testet och bara snäppet sämre än testvinnaren. Ytterligare att bevis att modeller som 7840 och 9240s från Braun bevisar att deras serier levererar.
 • Test av rakapparater och skäggtrimmers – 2017 – M3
  Tidningen M3 testar flera rakapparater och skäggtrimmers. Testet blir lite svårtolkat då man blandar två olika typer av produkter och är man ute efter en bra rakapparat så faller skäggtrimmers bort då det är mer inriktade på grooming och att kunna behålla och styla det skägg man har kvar. Däremot är de rakapparater som fått bäst betyg ytterligare en indikation på bra modeller på marknaden vilket även bekräftar att Philips Series 9000 S9711CC är en bra modell då den fick bäst betyg och rekommenderas av M3.
 • Norskt test av rakapparater – 2016 – DinSide
  Det norska testet utfördes genom att de bad tillverkarna att skicka rakapparater som kostar runt 1000 kr vilket är det vanligaste prissegmentet för privatpersoner. Även om det framkommer att Braun och Philips är dominerande på marknaden av rakapparater så är det Panasonic ES-RT37 som tar hem segern som bäst i test. En stor orsak till detta är att Braun och Philips har sina bästa modeller från 1500 kronor upp till 4000 kronor. Panasonic verkar dock har lyckats med en bra modell i ett prissegment strax under 1000 kronor vilket gör den till en väldigt prisvärd modell i budgetsegmentet.
 • 6 rakapparater i test – 2015 – WiseGuide
  Ett lite mindre test med rakapparater i olika prisklasser som ställs mot varandra. Rakapparaterna genomgår flera olika tester och bedömningar och poängen sammanställs sedan för att se vilken rakapparat som är bäst. I testet placerade sig Braun Series 7 799cc bäst följt av Panasonic ES-LT4N som fick utmärkelsen ”Mest för pengarna”. Även Philips Series 9000 fick bra betyg men det högre priset jämfört med Panasonic gör att den får nöja sig med tredje plats trots lika mycket poäng. Modellerna under 1000 kronor presterade inte alls bra vilket är i likhet med vad vi sett tidigare.
 • Kundomdömen – 2022 – Prisjakt
  Prisjakt är prisjämförelsesida på nätet där konsumenter även har möjlighet att lämna omdömen och recensioner på produkter de använt. Det finns inget sätt att med säkerhet definiera att alla omdömen är korrekta och vissa kan har lämnat dem efter någon dags användning medan andra väntar flera månader innan de lämnar sitt utlåtande. Det bästa med dessa recensioner är att man ganska snabbt kan hitta problem med produkter som över tid presterar dåligt. En rakapparat som går sönder efter några månaders användning framgår sällan i tester men kan synas tydligt där. Dessa omdömen används för att bekräfta om en rakapparat som presterat bra i tester förtjänar att verkligen lyftas fram.
 • Kundrecensioner – 2022 – Amazon
  Amazon är en gigantisk e-handelssida och här hittar man lätt tusentals recensioner på väldigt populära produkter. Vi använder denna data på samma sätt som Prisjakt för att bekräfta om testade produkter verkligen är bra eller bäst. Produkter som har dåliga kundrecension men som fått bra i tester är modeller vi helst lyfter fram med försiktighet eller helt väljer att inte benämna då de kan ha fel som kräver längre användning för att upptäcka.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng