Plattång eller locktång för att locka håret

Plattång eller locktång för att locka håret?

Behöver du verkligen en locktång för att locka håret eller kan du använda en plattång för att locka håret? Plattången fungerar faktiskt utmärkt men ger inte samma typ av lockar.

Locktänger säljs i olika storlekar och många modeller är konformade vilket gör att du vid konens spets kan göra väldigt små och tighta lockar, något som en plattång inte klarar av.

En bra plattång med skonsamma värmeplattor kan däremot användas för att göra lite större lockar och även vågigt hår. Många av principerna och förberedelserna är samma oavsett vilket värmeverktyg du använder.

Här nedanför hittar du en guide som hjälper dig att locka håret oavsett om du använder locktång eller plattång.

Så lockar du med locktång respektive plattång

Nedan följer en steg-för-steg-guide för hur du skapar lockar med en locktång eller en plattång:

Steg 1 – Förbered håret med värmeskydd och stadga

För att dina lockar ska hålla sig fina så länge som möjligt gäller det att använda produkter som skapar stadga i håret redan innan du sätter igång med stylingen.

Det finns till exempel speciella krämer och primers som är speciellt framtagna för lockar. Du kan även behandla håret med en lätt hårspray.

Glöm heller inte att använda ett bra värmeskydd för att säkerställa att håret inte slits i onödan. Värmeskyddet lägger sig som ett skyddande lager runt hårstrået för att förhindra värmen från att skada det yttersta skiktet.

Steg 2 – Börja locka

Med locktång:

Dela gärna upp ditt hår i olika sektioner för att lättare kunna fokusera på en del av håret i taget. Ta sedan en lagom bred hårslinga, cirka två fingrar bred, och vira den runt locktången i några sekunder.

Locka håret med locktångVissa locktänger kommer med en liten klämma där du kan fästa håret och sedan enkelt snurra upp locktången mot hårbotten.

Snurra locktången bakåt för att få lockarna att lägga sig bort från ansiktet och snurra locktången framåt för att få håret att lägga sig fram mot ansiktet.

Välj samma håll för en prydligare look eller locka varannan lock framåt och varannan lock bakåt för en livfullare känsla.

Väljer du att hålla locktången vertikalt kommer lockarna att bli med korkskruvsliknande. En horisontell position skapar ett naturligare utseende.

Locktänger ger dig fler alternativ och gillar du att styla håret kanske du t.o.m. föredrar två modeller i olika storlekar. Vill du läsa om vilka modeller som är bäst kan du läsa mer om det här.

Med plattång:

Principen är ungefär densamma när du lockar med en plattång. Dela upp håret i sektioner och vrid plattången bakåt för att få lockarna att lägga sig bort från ansiktet och vrid plattången framåt för att få håret att lägga sig fram mot ansiktet.

Det som skiljer sig åt är hur du ska använda värmeverktyget. Medan du endast behöver snurra håret runt locktången för att skapa en lock krävs det lite teknik när du ska använda en plattång. Det är dock lätt som en plätt när du väl har hajat vinken!

Placera plattorna på plattången över och under hårslingan vid hårbotten eller där du vill att locken ska börja. Vinkla sedan plattången diagonalt med nosen nedåt och snurra den ett helt varv så att hårslingan snurras runt plattången.

För nu plattången sakta ner över hårslingan och behåll hela tiden samma vinkel och snurr. När du kommer till toppen lossar du bara hårslingan och – tada! Så har du skapat en fin lock med en plattång.

För att platta håret bra med en plattång rekommenderas någon av de bästa modellerna som har rätt temperaturer och böjda värmeplattor som inte sliter onödigt mycket på håret.

Här nedan är en video om hur du kan locka håret med en plattång om du har relativt kort hår.

Steg 3 – fäst lockarna med hårspray

När lockarna har svalnat bör du spraya dem med en fixerande hårspray för att få dem att behålla sin form så länge som möjligt. Avsluta med att kamma igenom lockarna med en utredningskam för att lösa upp dem något. Klart!

Tips när du ska använda värmeverktyg i håret

  • Du ska aldrig använda värmeverktyg som plattänger och locktänger på blött hår. Det kommer att skada håret och ge ett sämre resultat. Kommer du direkt från duschen ska du därför alltid börja med att applicera ett värmeskydd och föna håret innan du börjar stylingen.
  • Satsa på ett värmeverktyg där du kan ställa in temperaturen. Frisörer rekommenderar att du endast ska styla håret med högst 185 grader. Temperaturer högre än detta kommer bränna sönder eller slita onödigt mycket på håret.
  • Undvik att locka ända uppe vid hårbotten. Du kommer att få ett naturligare resultat om du börjar i ögon- eller öronhöjd.
  • Applicera heller inte värmeskydd i hårbotten om du är ute efter volym eftersom det kan tynga ner håret. Använd istället en volymgivande produkt i hårbotten och värmeskydd i längderna.