Färskpressad juice kan vara både gott och nyttigt! Vi går igenom hur du helt själv gör egen färskpressad juice hemma.
Det enklaste sättet att göra en juice är att använda sig av en citruspress för att pressa citrusfrukter som apelsin, blodapelsin, citroner och lime. Men du kan göra juice på mycket mer än så och ta hjälp av maskiner som slow juicer och råsaftcentrifug.
Här nedanför kan du läsa mer om hur du gör egen juice med hjälp av råsaftcentrifug och slow juicer. Vi tittar även på möjligheterna att använda en blender som alternativ.
Juice i en råsaftscentrifug
I en råsaftscentrifug går det utmärkt att använda alla sorters frukter och grönsaker, till exempel äpple, päron, apelsin, morot, rödbetor, selleri och ingefära.
En centrifug är snabb och effektiv. Den använder centrifugalkraften och slungar ur saften från de råvaror du använder.
När du ska göra juice i en råsaftcentrifug kan du använda både hela och delade frukt- och grönsaksbitar. Det beror på hur stort inmatningshålet på centrifugen är. Lägg ner frukten och grönsakerna i centrifugen och starta motorn.
Varva gärna frukt- och grönsaksbitar om du använder olika sorter så att centrifugen inte behöva jobba lika hårt hela tiden. En del frukter och grönsaker är nämligen mjuka och andra är hårda.
Rengör råsaftcentrifugen direkt innan frukt- och grönsaksrester hinner fästa hårt mot maskinen. De flesta löstagbara delar kan diskas i maskin. Läs vad som gäller för centrifugen på produktens förpackning.
Att tänka på vid köp av en råsaftcentrifug
- storlek
- användarvänlighet
- funktioner och inställningsmöjligheter
- effekt
- extrafunktioner och säkerhet
- ljudnivå
- vikt
- rengöring
Tips: Spana in testresultat för att se vilka råsaftcentrifuger som är bäst. Det kan spara mycket huvudvärk att köpa en bra produkt från början som har rätt funktioner och håller för tidens påfrestningar.
Juice i en slow juicer
I en råsaftcentrifug slungas frukten och grönsakerna. I en slowjuicer pressas de under lägre hastigheter. En slow juicer passar bäst till mjukare frukter och grönsaker, samt gröna blad och örter.
Det tar lite längre tid att pressa råvaror i en slow juicer jämfört med en råsaftcentrifug men det långsamma arbetssättet gör att fler vitaminer och näringsämnen bevaras. Resultatet blir en nyttig och god juice.
Låt dig dock inte luras av namnet, slow juicer, och att det tar längre tid än en råsaftcentrifug. Det tar nämligen inte lång tid att få god juice från en slow juicer. Maskinen för normalt sätt mindre oljud ifrån sig också.
Det finns slow juicers i många olika modeller och storlekar. En del är vertikala och andra horisontella.
Storleken på påfyllnadshålet skiljer mellan olika modeller. Vissa slow juicers har så stora påfyllnadshål att du kan lägga ner hela frukter och grönsaker. Andra har mindre hål och du måste dela råvarorna i mindre bitar först.
Precis som med en råsaftcentrifug är slow juicers inte helt enkla att rengöra. Ibland ingår särskilda rengöringsverktyg. Vissa modeller har även delar som går att diska i diskmaskin.
Slow juicers är ofta dyrare än råsaftcentrifuger.
Att tänka på vid köp av en slow juicer
- funktioner och inställningsmöjligheter
- filter som avgör halten av fruktkött
- effekt och prestanda
- ljudnivå
- vikt och användarvänlighet
- rengöring
Om du funderar på att köpa en så kan det vara en bra utgångspunkt att titta på vilka slow juicers som är bäst i test och vilka andra modeller som fått bra betyg i tester.
I våra granskningar av de bästa produkterna analyserar vi både testresultaten men också hur testen utförts och kompletterar med konsumenternas egna erfarenheter för att säkerställa att de även håller vad de lovar över en längre tid.
Maskiner som slow juicers har en viktig motor som drivern en mekanisk process som ska hålla över en längre tids användning. Något vår granskning hjälper dig med.
Skillnaden mellan en slow juicer, råsaftscentrifug & blender
Råsaftcentrifugen slungar råvarorna. Den har ofta en starkare motor och ger större mängder juice på kortare tid. I en centrifug kan du använda i princip alla olika frukter och grönsaker.
En slow juicer tar något längre tid. Den pressar och mal råvarorna till juice och klarar mjukare frukter och grönsaker bättre. En slow juicer har lägre ljudnivå.
En blender & mixer som det också i vardagligt ord kallad slår sönder råvarorna med knivar. Det fungerar ofta bra om du vill göra en egen smoothie eller såser där allt från ingrediensen ska vara med.
I jämförelse med slow juicer och råsaftcentrifug så tas mycket fruktkött bort där medan en blender bibehåller allt. En blender fungerar således mycket sämre för att göra vanliga juicer men blir optimalt för en smoothie där du även vill tillsätta och blanda i yoghurt, mjölk och andra ingredienser.
Allt kan bli juice
I princip kan alla frukter och grönsaker pressas till juice. Det gör inget om frukterna och grönsakerna börjat bli lite gamla. Det kan faktiskt till och med bli en sötare juice då.
När du handlar råvaror till juice är det bra att köpa ekologiska och närproducerade produkter. Frukt och grönsaker som inte är ekologiska bör skalas innan de pressas till juice. Handla också gärna efter säsong.
För nybörjaren kan det vara bra att börja med traditionella juiceråvaror som apelsin, äpple och citron. När du har provat detta några gånger kan du utmana dig och testa andra frukter och grönsaker. Du kan till exempel prova gurka, broccoli, grönkål och selleri.
Blanda inte för många olika sorter av frukt och grönsaker. Tre eller fyra brukar bli en god juice.
Använd några råvaror som ger mycket saft, till exempel apelsin, äpple och rödbetor. Balansera saften med någon sötare frukt eller grönsak och gärna något som ger lite extra smak. Citron, lime och ingefära är goda smaksättare. Även persilja och mynta är gott att pressa med i juicen.
Det går också bra att pressa bär men tyvärr sorteras mycket av detta bort som skräp av maskinen. Däremot kan du mosa bär med en gaffel och sedan blanda med den färdiga juicen om du önskar. Detsamma gäller för banan.