gift i ris

Minska gifterna i ris innan tillagning

Ris är en populär basingrediens i många måltider och äts i vissa familjer nästan dagligen. Tyvärr är ris rikt på arsenik vilket i större mängder är giftigt och skadligt för oss människor. Men du behöver inte sluta äta ris, det finns en lösning!

Ämnet arsenik finns naturligt i marken och jorden men plockas mer eller mindre upp av riset när det växer vilket också är problemet. Detta är en anledningen till varför man bör skölja riset för att minska mängden arsenik i riset.

Den mängd arsenik som finns i ris är inte ett problem för dig som äter ris lite mer sällan. Däremot blir det ett problem om det är en del av din regelbundna kost och äter de flera gånger i veckan. Då är blir det väldigt viktigt att du sköljer riset.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket rekommendationer är tydliga med att det inte finns hälsorisker för vuxna som äter ris ibland. Äter du oftare finns det dock hälsorisker.

Skölj ris
Skölj riset innan tillagning för att kraftigt reducera mängden arsenik.

Samma rekommendationer ges till barn när det gäller ris. Det är okej att några gånger i veckan äta ris men är det oftare än så bör du fundera en gång extra. Barn som äter ris dagligen får i sig för mycket arsenik vilket Livsmedelsverket alltså inte rekommenderar.

Det finns även andra livsmedel med ris i som t.ex. riskakor vilket också är något som inte rekommenderas att ge till barn alls under 6 år.

Så sköljer du riset

Matkulturer som kommer från Asien har ofta mycket ris i maträtterna. Om du är van att äta mycket ris under veckodagarna så kan det vara svårt att ställa om och äta mindre. Även om Livsmedelsverkets rekommendationer här är att dra ner på det så finns några smarta sätt att minska mängden arsenik i riset.

  1. Skölj och blötlägg riset innan du kokar det. Använd en sil och häll så mycket ris du behöver i silen.
    Spola av riset under kranen och sätt sedan riset i blött genom att sätta silen ovanpå en kastrull och fyll med vatten.
  2. Spola riset. Mät upp hur mycket ris du behöver i en kastrull eller bägare. Spola vatten och häll av vatten flera gånger tills vattnet är mer eller mindre genomskinligt.
  3. Blötlägg riset kvällen innan. Att blötlägg riset kvällen innan kan såklart vara jobbigt men har visat sig kunna minska mängden arsenik i riset med upp till 80 %.
  4. Koka riset med extra mycket vatten. När riset är klart häller du bort vattnet och mycket arsenik följer med i vattnet. Detta kan minska mängden med upp till 50 %.

Att koka riset med extra mycket vatten är sällan praktiskt och går emot de bästa tipsen för hur du kokar ris på bästa sättet. Det gäller oavsett om du använder kastrull eller riskokare.

Risken med att koka ris med extra vatten är att det går ganska snabbt för riset att bli överkokt. Det krävs att du har bra koll på kokningstiden, häller bort vattnet i tid och låter den sista vätskan avdunsta bort på plattan. Processen är omständlig och varför det är lättare att skölja eller blötlägga riset i förväg.

Tips: Efter du sköljt riset kan du tillaga det och då är det fördelaktigt om du har en bra kastrull med jämn värme i botten eller en riskokare. Riskokare har i tester visat sig vara väldigt praktiska och bekväma alternativ för dig som äter ris en gång i veckan eller oftare. Det krävs mindre övervakning av riskokandet för att uppnå bästa resultatet vilket gör att du kan fokusera på andra delar i matlagningen.

Riskbedömning och fördjupning

Det finns mycket att läsa om för dig som vill fördjupa dig i ämnet och få en bättre förståelse för var det kommer ifrån, vilka nivåer som är vanliga och hur du bör resonera kring hur mycket ris du kan äta.

Karolinska Institutet har en samlingsartikel om arsenik där de går igenom exponering, hälsoeffekter och riskbedömning. Du kan också vända dig till deras källhänvisning över vetenskapliga källor för att fördjupa dig än mer.

Andra fördelar med att skölja riset

Det är inte bara fördelaktigt att skölja riset för att bli av med arsenik, smuts och andra ämnen som du inte vill äta.

Genom att skölja riset blir du även av med lite stärkelse i riset vilket har en positiv inverkan på risets klibbighet och resultat.