Bästa Massagedynorna

Bästa massagedyna

Långvarigt sittande under arbetstid eller stressiga perioder i livet gör att man lätt kan bli stel och hård i ryggen. Tar du inte hand om detta så kan det snabbt bli värre med spänningar, strålande värk och huvudvärk. Detta är något en bra massagedyna kan hjälpa dig att behandla.

Massage har visat sig var effektivt för att slappna av mentalt medan det minskar stress och oro. Samtidigt kan du bli av med triggerpunkter och spänningar vilket också är massagedynans främst syfte. Perfekt att använda efter långa arbetsdagar när man känner att man behöver avkopplingen.

Vi har gått igenom de bästa massagedynorna och tittar på tester och recensioner. Här nedanför hittar du både de mest populära modellerna och även de som fått bäst betyg i tester och bra omdömen av konsumenter.

Beurer MG300 – Bästa massagedynan

Beurer MG300
 • Bra betyg i recensioner
 • Favorit hos konsumenter
 • Kroppsscanning för att optimera massagen till din kropp
 • Många massagetyper och färdiga program
 • Möjligheten att massera på ett specifikt ställe
 • Enkel att hantera och rengöra

Priser för Beurer MG300

2 460 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 460 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
3 799 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Beurer MG300 är en av de bästa och mest populära massagedynorna för dig som vill ha en riktigt bra modell. Förutom toppbetyg i flera recensioner och av konsumenter så är det en fullfjädrad massagedyna som kan massera ryggen och nacken riktigt bra.

Modellen har en inbyggd kroppsscanning-funktion som justerar sig efter din längd. Modellen är rekommenderad till personer som är mellan 160 och 190 cm. Är du utanför detta spann så kommer massagedynan antagligen prestera sämre och det är stor risk kroppsscanning-funktionen inte fungerar som tänkt. Vi rekommenderar inte massagedynan till personer som är längre eller kortare än detta.

Det finns tre olika typer av massage som Beurer MG300 kan ge dig och du väljer mellan Shiatsu, rullande massage och även en s.k. Swing massage. Du kan specifikt välja att få en speciell massage eller något av massageprogrammen som ger en blandning av massagemetoderna.

Beurer MG300 XL kontrollShiatsumassage är en asiatiskt massage där man trycker med fingrarna. Genom att rotera kulorna runt skapar massagedynan en liknande effekt för avkoppling. Den rullande massage följer ryggraden och arbetar bort muskulära spänningar i ryggen samtidigt som det är avkopplande. Det finns även en massagetyp där du exakt väljer var någonstans du vill bli masserad. Sedan börjar massagedynan arbeta och massera det området så länge du vill. Perfekt om du har muskelknutor som du verkligen vill arbeta bort.

Ryggstödet på Beurer MG300 är ergonomiskt utformat för att du ska sitta skönare och det är täckt av ett överdrag som du enkelt ta av och tvätta i maskin på 40 grader.

Kundrecensionerna för denna massagedyna är väldigt bra men det är förutsatt att du är inom längden som den är avsedd för. I annat fall får du förmodligen ett bättre resultat med en annan massagedyna som inte är anpassad för det.

Medisana MC 825 – Testvinnare

Medisana MC 825
 • Bäst i test hos tyska Haus Garten Test
 • Betyg på 4,1/5 hos Amazon
 • Bra prisnivå för en massagedyna
 • Många inställningar
 • Tvättbart överdrag för nacken

Priser för Medisana MC 825

2 048 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Medisana MC 825 är ett lite billigare val av massagedyna men ändå väldigt bra och har blivit utsedd till bäst i test i ett tyskt test.

Massagedynan MC 825 är inte lika avancerad som toppmodellerna från Beurer men ger dig väldigt mycket för pengarna trots allt. Det är en testvinnande modell av den anledningen att den ger bra massagefunktioner och resultat till ett rimligt pris och uttrycket ”mycket för pengarna” går att applicera här.

Du kan välja mellan att massera hela ryggen eller endast övre respektive nedre del och massagen som utförs är shiatsu som är det mest populära valet här. Du kan när som helst innan eller under massagen välja till att få Akupressur genom att välja ”AIR BACK” eller ”AIR SEAT”. Akupressur är en form av massage som trycker på olika punkter med syfte att uppnå medicinska effekter. Vanligtvis är det smärtlindring man är ute efter.

Medisana MC 825 kontrollDu kan också välja mellan 3 lägen för hur intensiv du vill att massagen ska vara. Om man är känslig för massage kan det vara bra att börja på en lägre nivå och öka i takt med att man vänjer sig med det. Syftet är trots allt att du ska må bra både under och efter massagen.

Avslutningsvis kan du också välja att ryggen värms vilket hjälper musklerna att slappna av och på så sätt få en snabbare och bättre effekt av massagen.

Denna produkt är förutom testvinnare i ett test också väldigt populär hos tyska Amazon med ett väldigt bra betyg på 4,1 / 5 när fler än 160 personer lämnat omdöme.

Beurer MG295 – Bra alternativ

Beurer MG295
 • Bra massagedyna
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Många funktioner med t.ex. shiatsu
 • Möjlighet att punktmassera ett område
 • Överdragen kan tvättas i maskin

Priser för Beurer MG295

3 039 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Massagedynan MG295 från Beurer kan i en första anblick tyckas vara väldigt lik MG300 för att de har så pass närliggande modellnamn, men faktum är att de skiljer sig en hel del.

Båda modellerna har massagemetoder som shiatsu, punktmassage och rullande massage. Båda massagedynorna kan också applicera värme för att mjuka upp musklerna och ge massagen en bättre effekt.

Under ytan skiljer det sig en del med vilken teknik massagen utförs. Beurer MG295 har en penetrerande 3D-massage som kan arbeta in och ut längs med ryggraden. Enligt tillverkaren är detta en form av shiatsumassage som använder en 3D rocker-teknologi. En teknik som skiljer sig mot MG300 som saknar detta.

Beurer MG295 kontrollFunktioner man missar om man väljer MG295 jämfört med MG300 är att du endast har 2 fartinställningar istället för 4. Du får heller ingen automatisk kroppsscanning som anpassar massagen efter din kropp. Swing-massage är en annan teknik som inte finns med i Beurer MG295 och massageytan är något mindre.

Berurer MG295 är ändå en riktigt bra massagedyna som har många funktioner. Det är också den näst mest avancerade massagedynan från Beurer. Snäppet bättre än MG260 och väldigt mycket bättre än den billiga MG206.

Medisana MC 810 – Billigt val

Medisana MC 810
 • Billig massagedyna
 • Flera massageprogram
 • Lätt att rengöra
 • Flera masserande zoner

Priser för Medisana MC 810

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Medisana MC 810 är en billigare massagedyna och rekommenderas till dig med mindre budget eller som vill ha en massagedyna du kan använda i bilen eller på kontoret.

Massagedynan Medisana MC 810 har fyra massagezoner för ryggen och för sätet du sitter på. Det är möjligt att justera intensiteten i massagen med tre lägen och materialet är enkelt att rengöra vid behov.

Totalt sätt finns det 9 olika massageprogram att välja mellan och det finns även en värmefunktion som du kan aktivera tillsammans eller utan massage. Massagedynan har även 6 vibrationsmotorer.

Modellen är också framtagen för att kunna användas i bilen eller på en kontorsstol. Du styr allting genom handkontrollen som medföljer och massagedynan stänger av sig själv efter 15 minuter inaktivitet.

Denna massagedyna är betydligt billigare än de andra modellerna vi listar och vill du ha en riktigt bra massagedyna bör du spana in dem. Medisana MC 810 är dock en väldigt populär modell och den har fått minst sagt godkänt betyg av konsumenter som provat modellen.

Skillnader mellan massagedynor

Det finns en ganska stor skillnad mellan olika massagedynor. De dyrare modellerna är större, mer påkostade och har fler funktioner.

Vissa massagedynor låter dig välja mellan olika typer av massage som t.ex. shiatsu, rullande eller swing. Lyxigare modeller har möjligheten att läsa av din kropp med en s.k. kroppsscanning-funktion så att massage passar din kropp så bra som möjligt. Detta medför oftast ett bättre resultat.

De två största tillverkarna av massagedynor är Beurer och Medisana som båda har ett par toppmodeller som är riktigt intressanta. Dels är detta modeller som ligger i topp och är mest populära bland konsumenter men också testvinnare i olika tester.

Flera billigare modeller gör ingen nackmassage utan har endast massage vid sätet och ryggen. Nackmassage är starkt rekommenderat om du har spänningshuvudvärk orsakat av stress, muskelknutor och stela muskler.

Om du har möjligheten så försök investera i en bra massagedyna som du vet att du kommer kunna ha glädje av under en längre tid. Om du regelbundet har gått hos en massör så kanske du hoppas att massagedynan ska kunna ersätta det behovet. Det är nog snarare så att du kanske kan minska antalet besök hos en massör och låta massagedynan vara ett bra komplement som även gör att du sparar pengar över tid.

Om du har mycket spänningar efter stressiga dagar på jobbet eller liknande så kan en massagedyna öppna en ny värld för dig om du har tur. Tester har visat att både spänningar och huvudvärk kan försvinna.

Massage mot triggerpunkter (muskelknutor)

Muskelknutor eller egentligen triggerpunkter är ett omdiskuterat ämne. Trots att man tydligt känner att där finns en knuta så har forskare haft svårt att komma överens om vad exakt det är som händer och varför det uppstår.

Det man däremot vet är att massage kan ta bort triggerpunkterna och minska den negativa inverkan som de ibland kan ha med t.ex. strålande värk. En bra massagedyna kan hjälpa dig med detta och möjligheten att välja punktmassage där massagedynan fokuserar specifikt på ett område du valt är lämpligt.

En massagedyna kommer dock inte kunna massera med samma precision som en massör så det kan krävas flera behandlingar innan du får samma resultat. Däremot är det ingenting som stoppar dig från att varje kväll koppla av och låta massagedynan jobba.

Massage kan minska stress & ångest

Mycket fokus har legat på att massage kan vara bra för musklerna och kroppen. Något man dock inte tittat lika mycket på är hur massage kan påverka det mentala men för ett antal år sedan gjordes en studie som visade på att det kunde minska stress och ångest.

Människan gillar beröring och det kan hänga ihop med att vi fått en mänsklig kontakt direkt när vi kommit ut ur magen som nyfödda. Sedan har det fortsatt och de flesta människor kan med handen på hjärtat erkänna att beröring och närhet är något som påverkar en.

Det intressanta i denna studie var att man såg en minskning i stress och ångest hos de personer som fick massage med mänsklig kontakt. Detta är alltså något man skulle gå miste om med en massagedyna då denne inte ger denna känslan. Det är trots allt ett intressant fenomen att det räckte med att massören hade handskar på sig för att effekten skulle försvinna.

Massagen påskyndar återhämtning

Massage är som sagt omdiskuterat ämne och det har länge spekulerats i att de fördelar man trott man fått av massage kanske inte existerar eller kanske inte är så viktiga som man först trott.

Därför är det bra att studier som kunnat visa på förbättrad återhämtning i kliniska tester. Många idrottare har länge tyckt att det varit avslappnande och skönt att få massage men det man har kunnat konstatera är att det faktiskt kan påskynda återhämtningen av muskeln.

Om du tränar hårt och har många träningspass varje vecka så kan alltså massage möjligen används för att göra din kropp mer redo för nästa träningspass. På elitnivå är detta inte längre något man spekulerar om utan möjligheten till snabb återhämtning är viktig för att nästa träningspass ska få bra effekt och dessutom ge minskad skaderisk.

För motionärer som tränar någon enstaka gång i veckan är snabb återhämtning inte lika viktigt och spelar förmodligen heller inte någon roll. Däremot kan massagen har många andra effekter på dig som att mjuka upp musklerna, ta bort spänningar m.m.

Så har vi valt ut de bästa massagedynorna

Massagedynor har funnits på marknaden i ett tag nu och de första modellerna var inte direkt något som imponerande. Modellerna har dock blivit mycket bättre med åren och idag finns det flera modeller som presterar väldigt bra.

Däremot är det svårt att hitta bra och stora tester utförda på massagedynor. I Sverige finns det i skrivande stund inga tester som jämför dessa prylar på ett bra sätt så här får man i bästa fall använda sig av konsumenternas åsikter om vilka modeller som är populära och bra.

Det finns dock utländska tester gjorda på massagedynor och några av de mest populära massagedynorna har även blivit utsedda till bäst i test hos Tyska tidningar och institut som testat. Detta tillsammans med internationella tester, konsumentomdömen och recensioner ligger till grund för massagedynor vi har valt att lyfta fram.

Källor & Test

Test, recensioner och andra källor som ligger till grund för vår presentation av de bästa massagedynorna.

 • Test av 6 stycken massagedynor – 2014 – Haus Garten Test
  Ett test bestående av 6 stycken olika massagedynor och där modellen Medisana MC 825 utsågs till bäst i test. Andra modeller som var med i testet var MG 204 & MG 254 från Beurer, Medisana MCN, Newgen Medical s PE-4246 & Homedics SBM-555H.
 • Massage kan minska stress & ångest – 2012 – SVT
  En svensk studie som fokuserat på massagens påverkan på sinnet och det mentala istället för muskler. Studien visar att hjärnan mår bra av massage och att beröringsmassage kan minska stress och ångest.
 • Massage återhämtar muskler snabbare – 2012 – Sveriges Radio
  Forskare från Kanada och Amerika testade 11 personer på en motionscykel där de sedan fick tio minuters massage på ena låret. När de sedan gjorde vävnadsprover från båda benen såg man att det var mindre inflammation i den lårmuskel som fått massage.