Bästa Infravärmare: Bäst i Test

Bästa Infravärmare

Sitta utomhus på kyliga kvällar behöver vara olidligt med en bra infravärmare: vi har därför tittat närmare på de bästa modellerna.

Utbudet av infravärmare (IR-värmare) är stort och det finns fristående modeller som står på marken men även de som monteras på vägg eller i tak. Det som är bäst beror helt och hållet på dina behov.

Det finns prisvärda och väldigt bra infravärmare att köpa idag. Så att utnyttja terrassen, balkongen eller uterummet även när det är lite kallare är alltså inget problem.

Här nedanför kan du läsa mer om några av de bästa modellerna du kan köpa. Längre ner i artikeln finns mer tips om terrassvärmare och vad du behöver tänka på.

Heatlight HLW20 – Bästa Valet

Heatlight HLW20
 • Bästa Valet 2022
 • Serien har utsetts till bäst i test
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Bästa valet av IR-värme för tak & vägg
 • Enkelt att justera riktning
 • Energieffektiv uppvärmning
 • Bra vädertålighet med IP55

Priser för Heatlight HLW20

3 152 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Heatlight HLW20 är kanske den bästa infravärmaren just nu om du letar efter en modell som du kan montera på väggen, tak eller på parasollen.

Testresultatet för infravärmarna från Heatlight är bra där den lite mindre modellen redan 2009 blev testvinnare och utnämnd till ”bäst i test” när den testades.

Konsumenter som köpt och testat infravärmaren har gett den väldigt bra betyg vilket stärker bilden av att det är en bra infravärmare.

IR-värmaren håller en hög kvalité och är väderbeständig för att kunna motstå tuffare väder och även användas i regn.

Heatlight HLW20 är designad utan något täckande glas och ett galler täcker värmelampan som en extra säkerhet för att inget ska komma i direkt kontakt med de varma lamporna.

IP-klassificeringen är 55 vilket innebär att den kan utstå vatten om inte trycket är för högt. Det kan lättare beskrivas som att den hanterar fallande regn bra men kan inte sänkas ner i vatten eller rengöras med högtrycksspruta då trycket blir för stort.

Infravärmaren finns även i något mindre modeller som HLW10 och HLW15 men till skillnad från dessa är HLW20 utrustad med en modernare infraröd lampa som snabbare ger effekt. Brinntiden för lamporna är 7 000 timmar och finns att köpa som tillbehör om de går sönder och måste bytas ut.

Heatlight som tillverkare av infravärmarna har även tillbehör så som dimmer för att reglera styrkan men också rörelsedetektorer om du önskar det. Det kan vara intressant om du driver en restaurang eller café med uteservering.

Även parasollfäste säljs som tillbehör vilket är väl värt att notera då det inte ingår som fästanordning.

Sammanfattning

Heatlight HLW20 är en genomtänkt infravärmare och ett bra köp för dig som vill montera en infravärmare på altanen, terrassen eller i uterummet. Den direktverkande värmen når mottagaren snabbt och ger en härlig värmande känsla för dem som den riktas mot.

IR-värmaren har en bra prisnivå jämfört med andra modeller på marknaden. Samtidigt erbjuds bra tillbehör för att få den funktionen du önskar och mottar vår rekommendation som ”Bästa Valet 2022”.

De mindre modellerna HLW10 och HLW15 är inga dåliga val heller och med fördel kan de monteras från två håll och träffa fler platser. Det finns även en större Heatlight HLW30 som dock är uppdelat i 2x1500W lampor.

Opranic THOR20XR-B – Bäst för golv

Opranic THOR20XR-B
 • Bra Produkt 2022
 • Bra IR-värmare på 2 000 W
 • Populärt alternativ för golv
 • IP34 certifierad och skydd mot överhettning
 • Brinntid på 10 000 timmar

Priser för Opranic THOR20XR-B

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Opranic THOR20XR-B är enligt många tester den infravärmare som är det bästa alternativet när det kommer till golvstående varianter. Den innehar modern IR-X teknik vilket innebär att den är utvecklad för att värma upp sin omgivning snabbt samt ha längre livslängd.

Denna IR-värmare från Opranic är portabel och kan med fördel placeras i olika delar av altanen, uterummet eller terrassen. Möjligheterna utvidgas ytterligare då Opranic THOR20XR-B är IP34 certifierad vilket innebär att den har skydd mot överhettning. Detta betyder att IR-värmaren även är väl anpassad för inomhusbruk.

Som tidigare nämnt är Opranic THOR20XR utrustad med en modern IR-X teknik. Detta är fördelaktigt utifrån faktumet att absorptionsförmåga ökar markant samt att värmespridningen förbättras. Om ni sitter många runt ett bord eller på ett visst utrymme kan ni alltså förvänta er att alla får ta del av infravärmarens värmande strålar.

Vidare är Opranic THOR20XR liksom många av sina konkurrenter utvecklad för att inte använda onödigt mycket energi. Mellanvågsfrekvensen gör att den enbart värmer upp föremål och människor, inte luften omkring. Superbra utifrån ett miljöperspektiv!

Den främsta nackdelen är att IR-värmaren står statiskt utan möjlighet till rotation. Möjligheterna att sprida värmen försämras markant och du får ett väldigt koncentrerat värmeutfall. THOR20XR-B är som bekant framtagen för att vara golvstående. Andra modeller i vårt test är konstruerade så att du själv kan välja om du vill ha infravärmaren upphängd eller vid ett stativ. Du har alltså inte denna möjligheten om du väljer att gå för en Opranic THOR20XR-B.

Slutligen går det tveklöst att konstatera att Opranic THOR20XR-B håller en hög nivå och att det är en bra IR-värmare. Utöver redan nämnda egenskaper har den en brinntid på 10 000 vilket är en hög siffra om man jämför med konkurrenter. Positivt är även faktumet att de många funktionerna styrs via en fjärrkontroll som medföljer utan extra kostnad.

Opranic ECO23R – Bra val för tak/vägg

Opranic ECO23R
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Skandinavisk tillverkare med bra betyg
 • IR-värmare med bra spridning
 • Kan monteras på tag, vägg eller på stativ
 • Styr enkelt genom medföljande fjärrkontroll

Priser för Opranic ECO23R

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Företaget Opranic är specialister på infravärmare och har sedan 2014 levererat energieffektiva och hållbara produkter. Den robusta modellen Opranic Eco 23R har knappast dragit skam över företagets rykte, tvärtom. ECO23R är en mycket populär infravärmare som har bra värmeåtergivning och är effektiv.

Opranic ECO23R fungerar bra som terrassvärmare men kan också användas inomhus. Den monteras horisontalt på vägg eller under tak och ger en jämn och bred värmespridning för utrymmen upp till 18 m². Det finns även tillbehör som stativ du kan köpa till och på så sätt montera Opranics olika IR-värmare på.

Den förväntas ha en total brinntid på ca 4 000 timmar och den har inbbygt överhettningsskydd som garanterat att baksidan aldrig blir varmare än 85 grader. IP-klassificeringen 34 innebär att den är lämplig att ha monterad utomhus året runt och klarar av att få vatten på sig från alla vinklar (t.ex. regn, stänk etc.).

Likt namnet antyder är Opranic ECO23R designad för att vara snäll mot miljön. Maxeffekten ligger på 2300 W och värmeåtergivningen har en effekt på 90 procent. Ytterst lite elektricitet går förlorad vilket beror på att merparten av den producerade energin konverteras till värme.

IR-värmaren styrs via en smidig fjärrkontroll vilket betyder att du kan styra temperaturen från soffan eller matbordet. Fjärrkontrollen innehar inga onödiga finesser utan den är enkelt utformad så att du som konsument inte behöver ödsla någon tid på att lära dig hur den funkar. De fem värmelägena har egna knappar och sedan har du möjlighet att starta/stoppa den med kontrollen.

Opranic en skandinavisk tillverkare som blivit väldigt populära alternativ för IR-värmare på så väl terrasser hemma som på uteserveringar hos restauranger. Opranic ECO23R har fått ett bra betyg av konsumenter, är enkel att hantera och ger en bra värmespridning. Det är helt enkelt ett väldigt bra val av IR-värme.

Hortus 211-352 – Prisvärd för tak/vägg

Hortus 211-352
 • Mycket prisvärd terassvärmare för tak/vägg
 • Värmer tidseffektivt
 • Möjlighet till reglering av temperaturen
 • Styrs med hjälp av en smidig fjärrkontroll

Priser för Hortus 211-352

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bra värmespridning till ett förmånligt pris är ledord som stämmer bra överens med Hortus 211-352. Det är en mycket tidseffektiv terrassvärmare som lämpar sig utmärkt för mindre ytor.

Hortus 211-352 är tillverkad för att monteras på tak eller vägg. Ifall detta inte skulle passa dig finns också möjligheten att köpa till ett stativ som kan placeras i fristående position. Du kan då enkelt och smidigt flytta IR-värmaren och du kan därmed hålla dig varm oavsett var du sitter på terrassen.

Testande konsumenter uppger att man känner den strålande värmen från Hortus 211-352 på ca 2 meters radie. Dock gör värmespridningen att du känner en värmande effekt på ett betydligt längre avstånd än så. Enligt Hortus egna utsago lämpar sig IR-värmaren för terrasser eller uterum på mellan 10-15 kvadratmeter.

Denna infravärmare från Hortus erbjuder även möjligheten att reglera temperaturen mellan olika nivåer. Regleringen sker genom en fjärrkontroll som medföljer utan extra kostnad. Eftersom denna infravärmare främst är avsedd för att monteras på en permanent och fast plats är det extra viktigt att den har olika lägen. Detta kan vara din räddning om du exempelvis bestämmer dig för att möblera om och istället vill ha matbordet längre ifrån värmaren.  IR-värmaren har en absolut godkänd maxeffekt på 15000 Watt.

Dess styrkor ligger inte i att den omfamnar de största ytorna utan snarare att den effektivt tar sig an de mindre. Priset är som tidigare nämnt väldigt fördelaktigt och blir ett av de bästa alternativen för dig som vill komma billigt undan. Detta bör sättas i perspektiv till att vi inte riktigt kunnat hitta någon aspekt där 211-352 är långt efter sina konkurrenter. Slutsumman blir därmed att du kan känna dig trygg med att du gör ett bra köp om du väljer att gå för en Hortus 211-352.

Solamagic 2000 ECO+ Pro – Bra val för tak/vägg

Solamagic 2000 ECO+ Pro
 • Bra infravärmare för tak och väggar
 • Billig  i drift och energieffektiv
 • ECO+Pro blev utnämnd till bäst i test av tyska Selber Machen
 • Stora möjligheter när det kommer till montering

Priser för Solamagic 2000 ECO+ Pro

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Solamagic 2000 ECO+Pro har en stilren design och kommer i färgerna vit, titan eller antracit. Det är utan tvekan en IR-värmare i det högre prisregementet men i gengäld andas Solamagic 2000 ECO+ Pro hög kvalité.

Denna infravärmare har prisats flertalet gånger för sin genomgående goda kvalité. Den har den enda TÜV-godkända värmelampan på marknaden och säkerhetsklassen är av högsta nivå. Företaget bakom produkten, Solamagic, har även en generös garanti på 5 år vilket i de allra flesta fall är en tydlig kvalitéstämpel.

Vidare erbjuder Solamagic 2000 ECO+ Pro en uppsjö av möjligheter när det gäller placeringen av infravärmaren. Den kan monteras på väggen, i taket eller på ett stativ. Ifall dessa valmöjligheterna inte räcker till kan du även köpa till beslag som gör att du även kan montera den på parasoll eller under markisen.

Solamagic 2000 Eco+ Pro är precis som Opranic ECO23R som togs upp tidigare i vårt test ett bra val ur ett miljöperspektiv. Energieffekten ligger på 96 procent vilket gör att den är billig i drift. I mer specifika termer motsvarar dess kapacitet på 2000 watt 1920 watt i värme. IR-värmaren är framtagen för att täcka en yta på 17 m².

En nackdel med Solamagic 2000 ECo + Pro är att du inte kan reglera styrkan. Det finns heller ingen strömbrytare utan infravärmaren startas och stängs av genom att du drar ut eller sätter in sladden i kontakten. Produkten går även att styra med hjälp av bluetooth eller fjärrkontroll. Tyvärr är detta tilläggsfunktioner och du måste betala extra för att erbjudas den möjligheten.

IR-värmaren från Solamagic vid namn 2000 ECO+ Pro är alltså en prisad produkt som nått stor popularitet bland en bred kundkrets. Dock kan priset tyckas vara lite väl högt med tanke på att varken bluetoothstyrning eller fjärrkontroll ingår i grundpriset. Om du ändå känner att du vill ha en infravärmare som tillhör eliten när det kommer till kvalité är detta med största sannolikhet ett mycket bra val.

Termo Florens 600/1200W – Liten för golv

Termo Florens 600/1200W
 • Kompakt IR-värmare för golv
 • Kan rotera / oscillera 120 grader för bättre spridning
 • Bra infravärmare i budgetklassen
 • Carbonvärmerör med en livslängd på 5 000 h

Priser för Termo Florens 600/1200W

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Termo Florens 600/1200W är för dig som inte vill investera allt för mycket pengar för att få en bra infravärmare. IR-värmaren är golvstående och är i sin konstruktion ytterst liten och kompakt.

Som tidigare nämnt är Termo Florens 600/1200W ett budgetval och den återfinns i ett prisspann mellan 659-799. Även om den är i minsta laget har den en hyfsad effekt på 1200W. Du kan själv välja om du vill att infravärmaren ska befinna sig i fast position eller om den ska vara oscillerande, dvs roterande i 120 grader. Termo Florens aningen unika konstruktion innebär att det endast är reflektorn i värmaren som oscillerar.

Vidare är den av sorten carboninfra och carbonvärmerören har en livslängd på 5000h. Något sämre än konkurrenter som visserligen tillhör det högre prisregementet. Men om man ser till priset och förutsättningarna för Termo Florens 600/1200W måste detta ändå anses vara en fullt acceptabel siffra.

Även om denna IR-värmare från Termo Florens vinner mycket på sin lilla och kompakta design finns det även tydliga nackdelar med detta. Den kan funka väldigt bra som punktvärme men om du önskar att värma upp områden som sträcker sig längre än en soffgrupp bör du leta efter andra alternativ.

Storleken är såklart en fråga om plats och behov. Om man bortser från just den aspekten är det oundvikligt att inte bli lite smått imponerad av lilla Termo Florens 600/1200W. För ett högst överkomligt pris får du även funktioner som Cool Touch Technology vilket gör att du inte bränner dig på gallret. Med sitt IPX4 skyddsklass är den även godkänd för utomhusbruk. Letar du efter en infravärmare i den mindre storleken är Termo Florens 600/1200W inget dumt alternativ.

Så hittar du den bästa IR-värmaren

Infravärmaren har på senare år vunnit mycket mark i den konkurrerande situationen med gasolvärmaren. Båda går under samlingsbegreppet terrassvärmare och används traditionellt för att ge värme på kyliga kvällar, men det finns klara skillnader när det kommer till kapacitet och effektivitet.

IR-värmaren som helt och hållet drivs av el har uppnått sin popularitet på grund av att den är smidigare och billigare än gasolvärmaren. Trots att IR-värmaren är konstruerad för att vara lättförståelig finns det ändå begrepp som är av vikt att reda ut.

Nedan kommer vi förklara innebörden av dessa samt reda ut varför vissa faktorer är speciellt viktiga. Vi har sammanställt nedanstående information för att du på egen hand ska kunna reda ut vilken infravärmare som passar dig bäst.

Effekt – Högre värde ger mer värme

Ju högre effektvärde din infravärmare har desto varmare blir det. Låter rimligt, eller hur? Faktum är dock att innebörden i detta fall är flerdelad. Effekten avgör inte bara hur pass varma strålar IR-värmaren ger upphov till utan även hur långt dessa strålar kommer sträcka sig. Effektvärdet avgör infravärmarens räckvidd och hur stora ytor den klarar av att värma. Bland de infravärmare vi har testat återfinns olika effektvärden men de flesta håller sig på en nivå på mellan 1500 W till 2300 W.

Det är även av vikt att tillägga att det inte bara är effekten som avgör värmespridningen. En IR-värmare med öppen konstruktion kan vara fördelaktig då detta innebär att det finns färre material som är i vägen för värmestrålningen. Färre material innebär att värmen i högre grad riktas till personer eller föremål i omgivningen.

Golv, vägg eller tak

Infravärmare väggI regel har alla konsumenter en unik planlösning och därför är det positivt att många IR-värmare kan monteras på olika sätt. Det finns infravärmare som enbart erbjuder stående position. Bland stående varianter medföljer ett stativ som visserligen inte väger särskilt mycket och är lätt att flytta.

Att välja en golvstående variant är att föredra om du är en person som gillar att möblera om. Du kan då anpassa utemöblernas position på altanen efter egen preferens utan att du ska behöva förhålla dig till var infravärmaren hänger. Det är då även lättare att rikta värmestrålningen till den plats du vill att den ska fokusera på. En annan fördel är att de golvstående varianterna ofta är lite billigare i pris.

Dock är det ett faktum att många IR-värmare i det lite högre prisregementet erbjuder möjligheten till flera olika konstruktioner. Till många vägg eller takhängda IR-värmare kan du även köpa till stativ som gör att de även klarar av stående position. Med en vägg eller takhängd infravärmare får du även mer plats i uterummet eller på altanen. Du behöver alltså inte oroa dig för att snubbla på sladden eller att IR-värmaren förfular miljön.

Roterande / Oscillerande

En infravärmare som är oscillerande fungerar på samma sätt som en bordsfläkt. Det vill säga att värmaren roterar mellan punkt A och B. Detta gör att IR-värmaren kan täcka av en större yta och därigenom förse fler personer eller objekt med värme. Nackdelen med detta är att du inte får konstanta värmestrålar. Sitter du själv på balkongen är det kanske inte särskilt nödvändigt att värmaren roterar och värmer upp ytor som är helt öde.

Den oscillerande funktionen är alltså endast av nytta vid bjudningar eller sammankomster där det är flera som ska dela på värmen. Det ska dock tilläggas att många IR-värmare som är oscillerande även har möjlighet att ställas in på en fast punkt. Infravärmare som innehar denna möjligheten har med andra ord få nackdelar då du själv kan avgöra om du vill aktivera den roterande funktionen.

Installation

elinstallationNär det kommer till installationen finns det två olika tillvägagångssätt. Den ena varianten är med en jordad stickpropp och den andra är en fast installerad IR-värmare. Du som privatperson har inte full befogenhet över detta valet då det endast är en behörig elinstallatör som får montera en fast installerad infravärmare.

Information kring montering ska framgå i bruksanvisningen och det är därför av stor vikt att du läser denna noggrant. Om du anser att detta inte är tydligt i bruksanvisningen bör du kontakta en elinstallatör innan du gör något förhastat.

Du kan själv installera en infravärmare med stickpropp men då är det av stor vikt att du har bruksanvisningen nära till hands. I denna ska det framgå hur långt ifrån fasta ytor infravärmaren måste monteras för att undvika överhettning och brand. Själva uttaget ska skyddas av en jordfelsbrytare för att undvika att andra elektriska produkter blir spänningsförande. Ingen ska skadas av elen och om du inte redan har en jordfelsbrytare finns det många portabla varianter att köpa.

Vattentålighet – IP-värde

regndroppar IP-klassVissa infravärmare tål vatten bättre än andra. Det finns en uppsjö av olika IR-värmare på marknaden och de flesta har en högst individuell sammansättning av egenskaper. Om du planerar att placera infravärmaren på altanen eller balkongen är det viktigt att du tar  reda på hur mycket vatten värmaren klarar av.

När du kikar på återförsäljarnas hemsidor kan du genom produktspecifikationen ta reda på hur pass vattentålig modellen är. Denna information återfinns i IP-koden (eng International Protection Marking) vilket på svenska översätts till kapslingsklassning. Detta är ett mått och en klassificering av elektronisk utrustning som finns för att påvisa hur väl apparaturen står sig mot vatten och damm.

Om du planerar att använda din infravärmare utomhus bör du skaffa dig en värmare som minst innehar IP-klassen X4. Fyran betyder att den är certifierad för att kunna klara av vatten från regn. Ju högre IP-klass desto bättre men rekommendationen är att du trots certifikatet handlar efter sunt förnuft och inte utsätter dina produkter för stora mängder väte. Om du inte planerar nyttja IR-värmaren för utomhusbruk kan du gå för en modell med ett lägre IP-värde eller en modell som inte har ett IP-värde alls.

Funktioner & Styrning

IR-värme styrning fjärrkontrollÄven om det rör sig som något så simpelt som en infravärmare kan det skilja mycket mellan olika modeller. Den främsta skillnaden ligger i vilka funktioner de olika varianterna innehar. En högst uppskattad funktion som återfinns hos flera infravärmare är möjligheten till olika temperaturlägen. Detta gör att du själv kan reglera temperaturen efter dina egna preferenser.

Tidigare i artikeln har vi berört hur viktig säkerheten är när det kommer till infravärmare. Att inte utsätta värmaren för mer vatten än vad IP-värdet tillåter och inte placera den i nära anslutning till brandfarliga föremål.

Det finns flera IR-värmare på marknaden som erbjuder automatisk avstängning. Denna funktion är ur ett säkerhetsperspektiv otroligt värdefull och gör att du kan slippa oroa dig för att värmaren står och bränner hela natten. Det är även en tacksam hjälp för att hålla ner elkostnaderna. Vissa IR-värmare går även att ställa in på timer vilket gör att det blir ännu lättare att hålla reda på värmarens aktivitet.

Till vissa infravärmare medföljer även fjärrkontroll vilket gör att du smidigt och enkelt kan fjärrstyra din IR-värmare. Oavsett om du är lat eller bara praktiskt lagd är det för många ett jättestort plus att inte behöva resa sig varje gång man vill ändra temperaturen.

Säkerhet för Infravärmare

Infravärmare installation säkerhetGivetvis är den primära anledningen till att skaffa en infravärmare att uteplatsen, uterummet eller innemiljön ska bli varm och behaglig. Det är inte många konsumenter som vill grotta ner sig i alltför många instruktionsböcker och fördjupa sig i vilka säkerhetsrisker som finns med infravärmare. Men faktum är att detta är ett måste för att livslängden på produkten ska bibehållas och för att brandrisken ska minimeras.

Tidigare i artikeln har vi snuddat vid enkla tips som rör säkerheten för infravärmare. Nedan kommer vi punktvis lista vad du måste tänka på innan du köper och installerar en infravärmare.

Regler kring elinstallationer och placering

Tidigare tog vi upp hur installationen av en infravärmare ser ut och vilka alternativ du har. Du kan alltså välja mellan att installera IR-värmaren med hjälp av en jordad stickpropp eller en fast installation. Om du enligt bruksanvisningen har möjligheten att montera infravärmaren men en jordad stickpropp är det viktigt att du följer anvisningarna rörande hur långt från fasta ytor den ska placeras.

En fast installerad IR-värmare kräver expertis och du måste i så fall vända dig till en elinstallatör. Nedan listas vilka regler som finns gällande avstånd. Dessa är viktiga att utgå från för att undvika den tråkiga utgången att det tar fyr.

 • Avstånd från tak till väggmonterad: 15 cm
 • Avstånd från vägg till takmonterad: 15 cm
 • Avstånd för väggmonterad till golv: 180 cm
 • Från kortsidan av aggregatet till vägg: 15 cm

Tänk på att det kan finnas produktspecifika anvisningar att ta hänsyn till också. Följ därför bruksanvisningen för montering som följer med produkten som du köpt.

Vattentålighet

Du kan lätt se hur pass vattentålig din infravärmare är genom att kika närmare på IP-klassningen. Närmare information kring detta finns högre upp i artikeln under avsnittet “IP-värde”.

Även om IP-värdet skulle visa sig vara högt är det fortfarande viktigt att du använder sunt förnuft. Trots att IP-klassningen ger en tydlig fingervisning på huruvida IR-värmaren är lämplig för utomhusbruk eller ej är det viktigt att komma ihåg att det är elektriska produkter det rör sig om. Iaktta därför försiktighet om du låter din värmare stå ute över långa perioder med kraftigt regn.

Automatisk avstängningsfunktion och Timer

Att välja en infravärmare med automatisk avstängningsfunktion eller timer är en trygghet som gör att du inte behöver oroa dig för dilemmat “stängde jag verkligen av infravärmaren?” Med en timer kan du ställa in värmen på två timmar för att sedan känna dig trygg när du lägger dig för att sova.

FAQ – Vanliga frågor om Infravärmare

Samling med vanligt ställda frågor och svar gällande infravärmare och andra terrassvärmare.

 1. Vad är en infravärmare och hur fungerar dem?
 2. Finns det hängande infravärmare?
 3. Vad bör man tänka på vid montering?
 4. På vilket avstånd fungerar infravärmare bra?
 5. Hur mycket värmer en IR-värmare?
 6. Vad bör man tänka på när man placerar en infravärmare?
 7. Hur mycket el drar en infravärmare?
 8. Vad är fördelarna med gasoldriven terrassvärmare?

1. Vad är en infravärmare och hur fungerar dem?

En infravärmare utsöndrar värme som skapas genom elektromagnetisk strålning. Strålningen florerar i en våglängd som ligger strax över det som vi kan uppfatta med blotta ögat. Infravärme finns även naturligt i vår omgivning som infraröd strålning. Den största delen av värmen vi får från solen sker i formen av infravärme och strålningen är i grunden väldigt positiv för oss människor.

2. Finns det hängande infravärmare?

Ja. Det finns hängande infravärmare som dels kan placeras på väggen eller i taket. Vissa modeller innehar även fästanordningar som gör att du även kan hänga upp infravärmaren i parasoller eller markiser.

3. Vad bör man tänka på vid montering?

Du bör använda sunt förnuft och läsa bruksanvisningen noggrant. IR-värmare är elektriska och slarvig montering kan ge upphov till en hel del säkerhetsrisker. Om du är osäker på monteringen bör du vända dig till en legitimerad elinstallatör för att få tips och vägledning. Ha även IP-klassningen i åtanke innan du monterar upp en infravärmare utomhus.

4. På vilket avstånd fungerar infravärmare bra?

Infravärmare ska placeras i nära anslutning till det området du avser att värma upp. Dock är det viktigt att inte placera den alldeles för nära väggen eller andra fasta ytor. Detta då det finns en överhängande brandrisk med detta.

Man beräknar att avståndet från tak till en väggmonterad ska vara på 15 cm. Avståndet från vägg till en takmonterad ska vara 15 cm och avståndet till golvet ska vara 180 cm. Så Länge kortsidan av aggregatet inte är närmare väggen än 15 cm är det fritt fram att placera den var du vill. Tänk bara på att det ibland inte är en idé att sitta alldeles för nära. IR-värmarens vinkel avgör om du kan sitta precis under eller om strålarna riktas längre ut i omgivningen.

5. Hur mycket värmer en IR-värmare?

Detta är helt beroende på vilken effekt IR-värmaren innehar och hur god värmespridning den har. En vanlig fingervisning som brukar tas upp i funderingar kring infravärmarens räckvidd finns dock att tillämpa.

Om man tänker sig ett normalstort bord med plats för fyra personer brukar denna yta vara kring 4 kvadrat. För att få ett bra värmeutslag på denna yta krävs i regel två 1000 watts infravärmare i nära anslutning till varandra. Dessa 2 infravärmare kan dock ersättas med 1 som är lite mer kraftfull. Vissa infravärmare har wattal som sträcker sig över 2000 W.

6. Vad bör man tänka på när man placerar en infravärmare?

Du bör först och främst tänka på att de flesta infravärmare måste ha ett visst avstånd från fasta ytor för att de inte ska riskera att bli överhettade. Information kring detta återfinns i bruksanvisningen.

I övrigt kan det vara smart att om du väljer en vägg eller takhängd variant tänka igenom positioneringen noggrant. Att skruva upp och ner infravärmaren kan vara både slitsamt och mödosamt och du tjänar mycket på att tänka igenom planlösningen innan du placerar din infravärmare. Om du väljer en golvstående modell bör du främst fokusera på hur långt ifrån personer eller objekt du placerar värmaren.

7. Hur mycket el drar en infravärmare?

Det finns inget enhälligt svar på denna fråga då det helt beror på vilken typ av infravärmare du väljer. Dock är det enkelt att lägga upp en kostnadskalkyl för IR-värmare då ekvationen är enkel. I produktspecifikationen på varje infravärmare finns information kring hur hög effekten är.

Själva effekten ger uttryck i wattal och 1000 W är samma sak som 1 kilowatt. Om du använder en infravärmare som har effekten 1 kW under 1 timme så kommer elförbrukningen landa på 1 kilowattimme. Med hjälp av denna enkla ekvation kan du själv räkna ut hur mycket el din IR-värmare förbrukar.

8. Vad är fördelarna med gasoldriven terrassvärmare?

På diverse uteserveringar är gasoldrivna terrassvärmare mycket vanligt förekommande. Anledningen till detta är förmodligen faktumet att de gasoldrivna varianterna tål att stå ute året om, oberoende av vädret. De behöver heller ingen installation och kan enkelt flyttas vid behov.

Om du planerar att placera värmaren på en position som är avskild från närmsta eluttag och vill slippa långa sladdar är den gasoldrivna varianten att föredra. Detta då en gasoldriven terrassvärmare drivs av gasol och inte el, vilket gör att du inte är beroende av en strömkälla. Olika terrassvärmare som drivs av gasol är också kända för att värma upp luften som omger vilket ger upphov till behaglig värme.

Så valde vi ut de bästa infravärmarna

För att hitta de bästa infravärmarna har vi tagit en titt på de få tester som publicerats för att få fram de som är bäst i test eller på annat sätt fått bra betyg.

Tyvärr har underlaget med bra och oberoende test varit begränsat, vilket ställt krav på att komplettera med information från recensioner och konsumenter.

Underlaget är helt klart sämre än det vi brukar arbeta med, men samtidigt har vi lyckats identifiera några väldigt bra och populära produkter för såväl montering på vägg och tak som fristående till golvet.

Källor & Test

Lista med de tester, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att välja ut de bästa infravärmarna.

 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera populära infravärmare, se vilka modeller som fortfarande säljs och få en uppfattning om eventuella konsumentomdömen lämnade direkt där.
 • Konsumentomdömen – 2022
  För att komplettera testresultat och recensioner har vi tittat på vad konsumenter lämnat för omdöme på olika infravärmare. Det är ett bra sätt för att dels hitta produkter som konsumenterna uppfattar som bra, men också för att eliminera produkter som uppfattas som dåliga och som har tydliga brister.
 • Test av åtta olika infravärmare – Smartson
  Ett gammalt test och med stor sannolikhet har det kommit många nya produkter sedan detta test gjordes. Däremot säljs Heatlight HLW15 fortfarande som placerades sig i topp och fick utmärkelsen “Bäst i Test” med 22 / 25 i betyg. I övrigt har många av produkterna som varit med i testet fasats ut och det går inte att ta med sig så mycket mer än att testvinnaren antagligen är en bra produkt. IR-värmare tillhör någon avancerade teknologi som gör stora framsteg på några år och varför man kan lägga en viss tillförlitlighet även på äldre tester.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng