Myggor i trädgården

Döda och bli av med myggbeståndet med myggfångare

Har du fått nog av de envisa och tålamodsprövande myggen? Det är fullt förståeligt. Om det är någonting som kan förstöra en härlig sommarkväll så är det dessa blodtörstiga och irriterande insekter. Som tur är finns det metoder för att effektivt bekämpa myggen!

Med myggfångare går det att ta död på hela myggbestånd. Myggfångare fungerar genom att locka till sig samt döda ett stort antal mygg dagligen. Vilken av marknadens alla myggfångare bör du välja? I den här guiden får du reda på vilka sorters myggfångare som är mest effektiva när det kommer till att rensa tomten på mygg.

Håll myggorna i schack

Du kan skydda dig mot mygg på flera olika sätt. Myggfångaren är dock överlägsen – faktum är att den kan ta död på tiotusentals mygg under ett dygn, vilket innebär att den tids nog kan utrota nästan hela myggbestånd. Det finns dock även flera andra metoder för att bekämpa mygg, och du får bäst resultat genom att kombinera myggfångaren med dessa.

Så fungerar de bästa myggfångarna

Myggdödare med gasolDe mest effektiva myggfångarna på marknaden drivs på gasol. Den gasoldrivna maskinen släpper ut koldioxid i syfte att simulera en människas utandning. Detta i kombination med adderad lukt ger en mångdubbelt bättre effekt som både knott och mygg lockas till.

Insekterna hamnar i en behållare där de sedan torkar ut och dör. Det finns myggfångare som klarar av att avverka ytor upp till cirka 4000 kvadratmeter, vilket kan jämföras med en tomt på ungefär 63 x 63 meter. Om din tomt är större än så – och om du bor i närheten av en skog med mycket mygg – finns det alltså god anledning att investera i flera myggfångare.

Myggfångarna har möjligheten att helt slå ut myggbeståndet i det området de verkar men oftast bara om de sätts in tidigt på säsongen.

Andra sorters myggfångare på marknaden

Ljuslampa mot myggGasoldrivna myggfångare som härmar människans utandning är mycket effektiva, men du kan även hitta andra varianter på marknaden. Det finns till exempel myggfångare som använder sig av ultraviolett ljus för att locka till sig myggorna.

Denna typ av myggfångare drivs antingen med batteri eller via eluttag, och de brukar vara försedda med ett elektriskt metallgaller som dödar myggen när de kommer för nära ljuset. Det finns dock även myggfångare med ultraviolett ljus som suger ner myggorna i en liten behållare likt de gasoldrivna varianterna.

Myggorna kan även skrämmas bort med en myggfångare som kopplas in i eluttaget och ger ifrån sig ett högfrekvent ljud, eller med en bärbar myggfångare som utsöndrar ett luktfritt myggmedel. Dessa drivs med batterier eller gas och kan skapa myggfria zoner på cirka 20 kvadratmeter.

Vilken myggfångare ska du välja?

Om du bor i ett område med stora myggproblem kan en gasoldriven myggfångare definitivt vara värd investeringen. Gasoltuben som maskinen drivs på håller oftast en hel säsong, och även om hela uppsättningen kostar en del så lär det vara värt det.

Plötsligt kommer du kunna vistas utomhus även efter solen gått ner, utan att bli attackerad av myggor! Kom ihåg att du bör börja använda myggfångaren så tidigt som möjligt på säsongen. Då kommer myggbeståndet sakta men säkert att minska, och du kommer i bästa fall få njuta av en myggfri trädgård under sommaren.

Komplettera med andra hjälpmedel

Gasolmaskinerna är effektiva, men om du inte lider av enorma myggproblem kan det vara svårt att motivera det dyra köpet. Då kan kanske en mindre myggfångare räcka gott och väl.

Du bör inte heller glömma bort vikten av att komplettera maskinerna – oavsett om du väljer en dyrare eller mer prisvärd variant – med andra hjälpmedel som till exempel myggnät och myggmedel. Även med de bästa myggfångarna lär lite mygg alltid finnas kvar, och med myggnät över fönsterna i bostaden får du möjlighet att vädra utan risk för att släppa in dem.