Svensk sommar är oftast väldigt härlig med ljummen temperatur, vacker grönska och ljusa nätter. Den härliga stämningen på verandan eller uteplatsen kan dock fort förvandlas till en mardröm när myggen invaderar.
Mygg finns över hela världen, och vi ska kanske vara tacksamma att myggorna i Skandinavien är relativt skonsamma, jämfört med t.ex. malariamyggan. Med det sagt kan de ändå vara extremt enerverande – framförallt om du är överkänslig mot myggbett.
Är det dags att ta tag i myggbekämpningen en gång för alla? Det finns faktiskt en hel del förebyggande metoder du kan ta till och andra metoder kan helt döda myggbeståndet. I den här guiden får du tips på hur du kan fånga, döda eller helt enkelt hålla myggen borta i trädgården.
Förebyggande myggbekämpning

Du bör först och främst säkerställa att din trädgård inte är tilltalande för myggen. Det finns flera effektiva metoder för detta!
- Reducera mängden stillastående vatten på tomten, här vill myggen nämligen gärna lägga sina ägg. Töm ut vatten ur fågelbad, gamla krukor, hängrännor, skottkärror och så vidare.
- Sly och buskar kan förvisso skapa en mysig atmosfär i trädgården, men buskage ger också myggen ett skydd mot rovdjur. Om du tar bort stora delar av växtligheten kan myggen dessutom blåsa bort mycket lättare.
- Klipp gräset så ofta som möjligt under sommarhalvåret. Högt gräs drar åt sig fukt, och som nämnt ovan dras myggen till alla slags blöta områden där de kan lägga sina ägg.
- Du kan bli av med mygg i trädgården genom att plantera ett par plantor citrongräs. Citrongräs överlever dock inte svenska vintern men om du planterar dem i kruka kan du med fördel ta in dem när frosten kommer. Myggor ogillar lukten av ämnet citral som finns i plantan.
Investera i effektiva myggfångare & myggskydd
Kampen mot knott och mygg återupptas varje år när sommaren står runt knuten. En mycket vanlig och effektiv metod för att bekämpa mygg är med hjälp av så kallade myggfångare eller myggskydd.
Dessa fungerar på olika sätt – antingen genom att locka insekterna till sig eller skrämma bort dem. I närmsta byggvaruhus eller trädgårdsbutik kan du hitta en myggfångare som passar dig.
Låt dig dock inte luras av myter kring mygg så du inte slösar tid, pengar och energi på metoder som inte fungerar.
Myggfångare som härmar mänsklig utandning
Om du önskar en helt myggfri tomt brukar myggfångare som simulerar mänsklig doft och utandning fungera allra bäst. Dessa är ofta batteri- eller eldrivna och förbränner gasol som simulerar mänsklig utandningsluft, vilket effektivt lurar till sig blodtörstiga myggor.
Med hjälp av förstärkt doft i förbränningen blir effekten enorm och mygg inom flera tusen kvadratmeter lockas till maskinen där de letar sig in men inte kommer ut.
Resultatet kan bli tiotusentals döda mygg per dygn och kan slå ut myggbeståndet lokalt helt och hållet. I tester har det visat sig fungera väldigt bra även på skogstomter som har naturligt mycket mygg. Det finns exempel på hustomter där man inte kunnat vara ute alls på kvällen på grund av svärmar av mygg som löst situationen med hjälp av just myggfångare (myggdödare).
De bästa myggfångarna kostar förvisso en slant att köpa in, bör placeras ut tidigt på sommarsäsongen och du bör räkna med att byta gasoltub minst en gång under sommaren.
Det finns dock inga metoder som kommer i närheten av hur effektiva dessa är. Beroende på hur omfattande problemet är hos dig kan du antagligen snabbt avgöra om inköpet är värt det för dig.
I videon nämns det att de lyckats döda 500 000 – 700 000 myggor på ett par veckor. Det kan dock bli ganska kostsamt om man över väldigt stor yta behöver bekämpa mygg. Ibland kan man som förening eller flera hushåll gå ihop för att dela på kostnaden.
Har man vattendrag, sjöar eller våtmarker är det väldigt svårt att eliminera myggbeståndet helt utan hjälp av bekämpningsmedel, beslut som oftast behöver tas i samråd med kommun och Länsstyrelsen.
Myggfångare med avskräckande ljud
Det går även att hitta myggbekämpare som avger ett högfrekvent ljud för att hålla de aggressiva myggorna borta. Dessa kommer i form av små dosor som du pluggar in direkt i ett eluttag. Ibland kan ljudet uppfattas även av husdjur eller människor, men det är varken obehagligt eller farligt.
Tester har dock haft varierat resultat av dessa och det är inte säkert att de är tillräckligt effektiva.
Myggfångare med lockande ljus
En annan effektiv myggbekämpare lockar till sig myggorna med hjälp av ultraviolett ljus. Den här sortens myggfångare kan du med fördel använda runt uteplatsen eller inomhus för att skapa en mer behaglig miljö. Ett elektriskt metallgaller placeras runt det ultravioletta ljuset för att ta död på myggen när de kommer för nära.
Myggfångare med lockande ljus går att hitta i såväl små som stora varianter och de drivs antingen via eluttag eller batterier.
Bärbara verktyg som skrämmer bort myggen
Brukar du ofta åka ut på härliga turer med båten, husbilen eller husvagnen på sommaren? Då bör du investera i praktiska, bärbara myggfångare av mindre storlek att ta med på utflykten. Dessa drivs antingen med gas eller batteri och fungerar genom att utsöndra ett luktfritt myggmedel. På så vis kan du skapa en helt myggfri zon på ungefär 20 kvadratmeter.
Skapa en välkomnande miljö för naturliga myggdödare
Det är alltid en god idé att överlåta myggbekämpningen åt proffsen! Med det menas fåglarna eller fladdermössen. Den svartvita flugsnapparen äter mellan 10–12 gram småkryp om dagen, medan en fladdermushane kan stoppa i sig runt 5000 myggor varje natt.
Du kan därför med fördel sätta upp några fågelholkar i trädgården och välkomna myggdödarna med öppna armar. Kom ihåg att fladdermössen vill ha sina holkar i söderläge på en höjd mellan två och fyra meter.