Fått nog med mygg? Vi tittar närmare på de bästa myggfångarna 2023 som dödar hela myggbestånd även på lite större tomter, samt en titt på enklare och portabla myggskydd.
Både myggfångare tillsammans med myggskydd kan ge väldigt bra effekter på skogstomter, sjötomter eller andra platser där mycket mygg finns.
Myggfångarna kallas även myggdödare och klarar av att locka till sig och döda ett stort antal mygg varje dag. Genom att börja i god tid på säsongen kan man i många fall helt eliminera problemet med mygg och knott även på väldigt stora tomter.
Vi kommer här gå in närmare på de bästa myggfångarna som har möjligheten att i princip helt rensa din tomt och närliggande område på mygg. Vi kommer även ge fler tips på hur du kan skydda dig mot mygg under sommaren.
Mosquito Magnet Pioneer – Bäst i Test
- Bästa myggfångaren sett till pris och effektivitet
- Väldigt bra betyg i vårt test och sammanställning
- Bra betyg av konsumenter som köpt & testat
- Väldigt effektiv för att döda många mygg och utrota myggbeståndet i närområdet
- Mycket låg ljudnivå och luktar inte något för människor
- Förhållandevis prisvärd inköpspris bland de bästa modellerna
- Märkbar driftkostnad med gasol, patroner och doftmedel
- Rapporter om att den stänger av sig och behöver mer tillsyn
- Kräver elektricitet och således förmodligen förlängningskabel
Priser för Mosquito Magnet Pioneer
8 999 kr | Till Butik | ||
|
Den minsta modellen från Mosquito Magnet är Pioneer och har faktiskt samma kapacitet som de större när det kommer till möjligheten att locka till sig mygg. På så sätt har den god förmåga att döda myggbeståndet tidigt över stora områden.
Mosquito Magnet Pioneer använder precis som andra myggfångare en förbränning av gasol som lockar till sig myggor i mängder. Detta kombineras sedan med lockbetet Octenol som gör myggmaskinen mycket mer effektiv och att den kan hantera områden upp till 4 000 m². Myggfångaren lurar sedan in myggen i en behållare där de dör.
En nackdel om man så vill är att driftkostnaden för myggfångare/myggdödaren är att den gasoltub som måste bytas ut några gånger per säsong. Däremot är det inga andra metoder som dödar hela myggbestånd lika bra vilket gör det till en självklar investering för de som har problem med mygg.
I jämförelse med andra myggfångare från Mosquito Magnet-serien så finns där två nackdelar med den billigare Pioneer. Istället för ett uppladdat batteri så har istället en lång elkabel som du behöver ansluta någonstans. Det kan försvåra placeringen och göra det svårare att flytta myggfångaren vid behov.
Du får också ett lite mindre myggnät med Mosquito Magnet Pioneer vilket innebär att du kommer behöva tömma den oftare. Men bortsett från detta är detta en lika kompetent myggfångare eller myggdödare om man så vill. Dessutom fungerar den även bra för att döda knott vilket blir en klar bonus.
Precis som de andra modellerna är de ljudlösa, luktfria och klarar att locka till sig mygg på mycket stora ytor. Dessutom är de väderbeständig vilket innebär att den kan stå ute hela sommaren.
De har alla bevisade effekter i tester och kan lätt döda tusentals mygg varje dygn om de finns att tillgå och placeras smart. I vissa extrema fall har det varit tiotusentals mygg som åkt fast på ett enstaka dygn.
När Aftonbladet Plus testade myggskydd och myggfångare så placerade sig Mosquito Magnet Pioneer på tredjeplats i testet trots ett väldigt bra resultat. Det är främst priset som drar ner betyget för produkten och rekommenderas främst till de som verkligen behöver en myggdödare på sin tomt.
Även när SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testade de vanligaste myggfångarna på svenska marknaden så visade sig Mosquito Magnet prestera bäst och lockade till sig absolut flest mygg.
För dig som lider av mycket mygg vid tomten är Mosquito Magnet Pioneer eller någon av deras dyrare modeller det absolut bästa alternativet. Produkten skyddar tomten bra och minskar radikalt antalet mygg som dyker upp vid uteplatsen.
Predator Dynamic – Bra myggfångare
- Mycket bra betyg i vår granskning av myggdödare
- Väldigt bra betyg av konsumenter som köpt & testat
- Mycket effektiv för att fånga och döda mygg på stort område
- Har klisterpapper för bättre effekt där mygg och andra insekter fastnar som t.ex. broms
- Kräver ingen elanslutning vilket är effektiv för utplacering
- Lätt att installera och driva, dock något svårare med tredjepartslösningar
- Klisterpapper och R-octenol är dyrt men går att använda tredjepartslösningar mycket billigare
- Blir dyr i drift med gasolen som behöver bytas varje månad
- Kräver regelbunden tillsyn för bäst effekt
Priser för Predator Dynamic
8 495 kr | Till Butik | ||
|
Predator Dynamic är en myggfångare som fått bra betyg i tester och som precis som Mosquito Magnet drivs med gasol för att locka till sig mygg och döda dem.
Både tidningen M3 och Aftonbladet Plus har testat Predator Dynamic och i båda testerna har den presterat bra och ett rimligt alternativ att överväga. Prismässigt står den sig bra för en myggdödare och ligger i ungefär samma klass som testvinnaren Mosquito Magnet Pioneer.
Predator Dynamic har enligt specifikationerna en täckning på upp till 5 000 m² och har en fångkapacitet på 3,7 liter vilket räcker upp till 1-2 veckor vid höga myggbestånd.
När M3 testade Predator Dynamic utförde de testerna i norrländsk myrmark som med högt myggbestånd och då är täckningen på upp till 5 000 kvadratmeter kraftigt överdriven. Här estimerade de istället att den gjorde ett bra jobb upp till 1000 – 1500 m².
Gasolen räckte även till 3,5 veckors drift vilket ligger inom zonen vad man kan förvänta sig ungefär. Eftersom maskinen inte är el-driven är den lätt att placera ut men samtidigt går den inte att schemalägga så driften är igång dygnet runt och även under de timmar myggen inte är aktiva.
Det är ingen tvekan om att Predator Dynamic är en bra myggfångare som har kapacitet att döda mer eller mindre hela myggbeståndet på en normalstor villatomt – även i tuffare landskap där mygg trivs.
Det är lätt att komma igång med Predator Dynamic och inga konstigheter i installation eller skötsel av driften.
Det är en bra utmanare till Mosquito Magnet Pioneer med liknande kapacitet och pris. Predator Dynamic får vår utmärkelse ”Bra Produkt 2022” baserat på testresultat och bra omdömen från konsumenter som testat.
AMT 200 + RapidAction – Prisvärt skydd
- Prisvärd myggfångare med bra resultat
- Bra poäng i vår granskning av billiga myggfångare
- Hyggligt resultat med doftpatronen RapidAction
- Eldriven med låg energiförbrukning på 24,8W
- Effektiv lösning för mindre tomter
- Lägre totalkostnad än de större maskinerna
- Kräver förlängningskabel dit den placeras
- Kan vara svår att hänga upp för optimal effekt
- Kräver CO2 Booster för riktigt bra resultat
- Ljus kan locka till sig andra insekter än mygg
Priser för AMT 200 + RapidAction
1 019 kr | Till Butik | ||
|
AMT 200 är ett prisvärt myggskydd som kan placeras ut i trädgården för att bekämpa myggbeståndet. För dig som letar efter sätt att döda myggor effektivt men tycker att de dyrare lösningarna inte är något för dig så kan AMT 200 med RapidAction vara ett bra alternativ.
Den drivs endast med el och har en låg energiförbrukning vilket gör driften relativt billig. Elkostnaden är försumbar i förhållande till RapidAction-patronerna som bör bytas var 4:e vecka och som kostar ett par hundra kronor.
Skyddet använder flera kombinationer för att locka till mygg vilket är koldioxid, mjölksyra, oktanol, UV-ljus, värme och färg. Vi har inte kunnat bekräfta om alla dessa metoder är effektiva men vi vet av erfarenhet att koldioxid är viktigast och ljus lätt kan fånga till sig andra insekter (på gott och ont).
I praktiken måste du applicera CO2 Booster för att få en effektiv fångst av mygg. Vi kan inte understryka detta nog eftersom utan den kommer AMT 200 ha en jämn blandning av dödade insekter och inte alls så många mygg som den skulle kunna få.
CO2 är koldioxid, som är den gas vi människor och djur andas ut vilket myggen har en stark attraktion av. Utan den gasen blir resultatet klart sämre och du bör ha låga förväntningar om du inte köper till det.
Både den lite billigare AMT 100 och AMT 200 har dåliga omdömen från konsumenter som är besvikna på resultatet då de kört utan CO2. Som ren myggdödare underpresterar den utan detta.
Bäst effekt får du om du redan i maj börjar använda den så myggbeståndet inte blir för stort i ditt närområde. Det är också värt att tänka på att AMT 200 + RapidAction inte är lika kraftfull som Predator Dynamic eller Mosquito Magnet som dock är dyrare i inköp och drift.
AMT 200 + RapidAction är ett bra mellanting som tydligt fångar och dödar mygg i sin behållaren. Driftkostnaden är inte extrem och kan för många vara väl värt för att slippa myggen i trädgården.
Mosquito Magnet Executive – Bästa Premiumval
- Mest kraftfulla myggfångare i vårt test
- Toppbetyg av konsumenter som köpt & testat
- Väldigt kraftfull effekt på större ytor som kan döda hela myggbeståndet
- Vädertålig som kan stå ute hela sommaren
- Smidig drift med batteri gör placering lättare
- Enkel att montera och sköta om med stor behållare för mygg
- Den bästa myggdödaren sett till testresultat
- Tydligt driftkostnad med doftpatron och gasol
- Högt inköpspris skrämmer många konsumenter
Priser för Mosquito Magnet Executive
22 452 kr | Till Butik | ||
|
Mosquito Magnet Executive är värsting modellen av alla myggdödare du kan köpa för privat hushåll. Den påminner mycket om Magnet Independence som utsågs till bäst i test, men har större kapacitet.
Myggfångaren Mosquito Magnet Executive har en större låda och längre kapacitet än Independence-modellen. Den lämpar sig bättre för de som vet att de bor vid ett skogsområde med mycket mygg och knott. Ett större fångstnät är väldigt praktiskt när man i praktiken inte behöver tömma lika ofta.
I likhet med Independence så har Executive-modellen inget behov av att vara ansluten till elnätet utan klarar sig helt och hållet på sin gasolbehållare. Den har ett laddningsbart batteri, men det behöver bara laddas ungefär en gång per säsong.
Precis som de andra myggmaskinerna så är Mosquito Magnet Executive helt luktfri och ljudlös. Det är alltså inget problem att ställa den på tomten. Myggdödaren bör ställas ut tidigt på säsongen (under våren) för bäst effekt så inte myggen hinner föröka sig. Man ser redan efter ca en vecka resultatet av beståndet av mygg minskar och efter 4-6 veckor bör man räkna med kraftigt reducerade nivåer.
I övrigt är detta en myggfångare som är väldigt enkel att hantera och kräver helt enkelt inte tömning lika ofta. Ställ ut den, starta den och töm sedan den på döda mygg/knott när det börjar bli fullt i behållaren. Svårare än så är det inte.
En gång i månaden ska man byta R-Octenol-tablett och gasoltub. Rent ekonomiskt är detta såklart en kännbar investering för många och det kostar i alla fall några tusen kronor i drift över säsongen. Men för många är det fortfarande ingen tvekan om att en bra myggdödare är en bra investering. Det är helt enkelt för plågsamt att leva med för mycket mygg.
Thermacell Mini Halo – Bra myggskydd
- Bra betyg när tidningen M3 testade
- Väldigt bra betyg av konsumenter som testat
- Myggskyddet håller borta mygg i direkta närområdet
- Effektivt för att placera som skydd vid matbordet eller ta med sig på campingsemestern
- Både ljudlös och luktfri gör att den inte stör
- Kräver myggmedel och gaspatron för drift
- Begränsad effekt och skrämmer inte bort alla mygg
- Fungerar inte så bra där det blåser
Priser för Thermacell Mini Halo
469 kr | Till Butik | ||
| |||
493 kr | Till Butik | ||
| |||
499 kr | Till Butik | ||
|
Thermacell Mini Halo fungerar precis som andra Thermacell-produkter genom att avge ett för människan luktfritt medel som stöter bort mygg på ett väldigt bra sätt. Produkter använder sig av patroner i kombination av myggmedelsmattor som säljs som refillpaket och fungerar till alla Thermacell-produkter.
Myggskyddet Thermacell Mini Halo fungerar precis som den lite större produkten och ger samma mängd skydd på 20 m². Thermacell Mini Halo laddas precis som den större modellen med fyra gaspatroner och en matta med myggskyddsmedel. När den är igång så värms mattan upp och avger en skyddande gas som vi människor inte luktar. Dessutom låter det ingenting.
Precis som andra liknande skydd påverkas resultat av vinden och det kostar lite i ren driftkostnad att ha den igång. För väl utvalda sommarkvällar är det dock en liten kostnad för att minimera att middagsgästerna lider av myggbett i för stora mängder.
Thermacell MR300 – Portabelt myggskydd
- Bra betyg i vår granskning av myggskydd (inte myggfångare)
- Bästa betyg när M3 testade myggskydd
- Portabelt skydd som är lätt att ta med sig och ha nära
- Ger upp till 98 % skydd i optimala förhållanden
- Skyddar närmsta området genom att skrämma bort mygg
- Mycket enkel att använda
- Kräver myggmedel och gaspatron för drift
- Inte så effektiv i blåst
- Ger endast begränsat skydd sett till yta
Priser för Thermacell MR300
399 kr | Till Butik | ||
| |||
449 kr | Till Butik | ||
| |||
595 kr | Till Butik | ||
| |||
595 kr | Till Butik | ||
|
Thermacell MR300 är ingen myggfångare men ett portabelt myggskydd för dig som inte vill investera i en bra myggfångare. Dessa myggskydd skapar en skyddszon som myggen helst inte vill ta sig in, men tester har visat att det är inte så bra som det marknadsförs.
Detta är en refillprodukt som kräver att man fyller på den när mattorna och gaspatronerna är slut. Dessa säljs som separata refill-paket och det kanske kan vara värt att köpa ett direkt så man inte står där utan myggskydd när det som följer med tar slut.
Myggskyddet som utsöndras ska vara luktfritt och och skapar en skyddszon på ca 20 m² vilket faktiskt bara är en yta strax över 4 × 4 meter. Det ger i bästa fall ett dugligt skydd om man vill äta ute runt ett bord, vid uteplatsen, vid fisketuren eller vid liknande situationer.
Det marknadsförs som att ge ett skydd upp till 98 %, men i praktiken kan det vara mycket sämre enligt de recensioner som skrivits. Mycket handlar antagligen om var man använder det, hur mycket det blåser och en mängd andra faktorer.
Lider man inte av stora myggproblem på tomten och endast vill ha ett tillfälligt och portabelt skydd så är detta ändå inget dumt alternativ. Komplettera med myggspray och myggstift så har man förhoppningsvis att myggskydd som håller borta de flesta myggen.
Det finns även en mindre modell MR150 som kan vara värd att titta på om du vill ha ett mindre myggskydd vid camping och friluftsliv.
Så håller du myggorna i schack
Det finns olika sätt att skydda sig mot mygg och hålla dem borta från trädgården. En myggfångare kan döda tiotusentals mygg på ett dygn och snabbt utrota de blodsugande insekterna på områden upp till 4 000 kvadratmeter.
Men det finns också andra metoder för att skydda sig och oftast får man bäst resultat genom att kombinera dessa.
Myggfångare dödar mygg i stora mängder
Myggfångare drivs normalt med gasol och ger ifrån sig koldioxid för att simulera människans utandning. I kombination med en lukt så kommer myggen och knotten i svärm till maskinen som suger in dem i en behållare med hjälp av en fläkt där de torkar och dör.
Om du vill ha en effektiv lösning som dödar väldigt många mygg är det dessa typer av maskiner du bör satsa på.
Flera av de testvinnande maskinerna som används har lyckats väldigt bra med detta och fått död på tiotusentals mygg över några dagar. Många konsumenter som provat dem har också rapporterat om deras goda egenskaper. De kan användas för att minska mygg/knott i direkt anslutning till hus och trädgård men också i t.ex. stall för att minska lidandet för hästar, kor och andra djur.
Maskinerna klarar av att värka på upp till 4000 kvadratmeter vilket motsvarar en kvadratisk tomt på ca 63 × 63 m. Har du en mycket större tomt än så och bor vid skog med mycket mygg kan det alltså finnas anledning att köpa två eller flera myggdödare och placera ut.
Bor du i ett område med mycket mygg så är detta ofta värt investeringen. När du väl köpt in myggfångaren så kan du räkna med att gasoltub på 10 kg räcker i ca 1 månad och således ger en driftkostnad på ca 500 kr beroende på var du fyller på med gas (byter tub).
Driftkostnaden blir att byta gasoltuben och även köpa till R-Octenol som ökar fångkapaciteten och möjligtvis myggnät som behöver bytas ut med tiden.
Myggskydd håller dem borta
Det finns myggskyddsmaskiner som antingen ger ifrån sig rök och dofter som myggen inte gillar eller högfrekvent ljud som stör myggen vilket gör att de hålls borta.
Dessa metoder fungerar inte optimalt och man bör istället se det som att de minskar mängden mygg som kommer till dig. De är alternativ för de som inte befinner sig på platser med färre mygg.
Myggnät förhindrar oväntat besök
Myggnät är kritiska om du bor på ett ställe där det förekommer mycket mygg. Även om du valt att investera i någon av de bästa myggfångarna så kommer det alltid finnas lite mygg kvar och det är dumt att bjuda in dem i bostaden.
Myggnät gör det möjligt att vädra och ventilera bostaden utan att mygg och andra insekter letar sig in. När värmeböljor drar in så är det guld värt att kunna få in frisk luft på natten så att man kan sova.
Myggspray & Myggstift kan ge bra skydd
Myggspray och myggstift är bra komplement att använda om man ska vara ute på kvällar. De skydd som innehåller det aktiva ämnet DEET har ofta ett relativt bra skydd även om det varierar mellan individer.
Vanliga myggspray som innehåller DEET är t.ex. Bushman Spray, Mygga Myggspray, Care Plus Myggspray m.fl. Det finns spray som innehåller upp till 40% DEET vilket är mer koncentrerat än andra modeller.
En högre koncentration av ämnet behöver inte vara bättre men flera av de mest populära myggsprayen har en högre nivå av det och de verkar också fått väldigt bra betyg.
Ta bort vattensamlingar, klipp gräset och rensa ogräset
Myggor lägger gärna ägg i fuktiga miljöer vid vattendrag och vattensamlingar. Det kan vara svårt att få bort bäckar men ojämnheter i trädgården, behållare och andra ställen där vatten kan ansamlas är populära platser för myggan.
Vill du minska mängden mygg i trädgården så försök eliminera så många ställen du kan där de kan trivas och lägga ägg.
Att regelbundet klippa gräs, ta bort ogräs och hålla trädgården fräsch minskar också kraftigt på ställen där mygg och knott kan söka skydd från solljuset.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Samling med vanligt ställda frågor om myggfångare, myggdödare och annat skydd mot mygg.
- Hur mycket gasol använder en myggfångare?
- Hur fungerar en myggdödare i praktiken?
- Hur bra fungerar HappyPatches?
- Fungerar appar i smartphones mot mygg?
- Vad är DEET-medel för något?
- Vad är driftkostnaden för en myggfångare/myggdödare?
1. Hur mycket gasol använder en myggfångare?
Även om myggfångare är designade för att vara så sparsamma som möjligt så använder de en hel del gasol för att locka till sig mygg.
Man brukar kunna generalisera och säga att 10 kg gasoltub räcker i 1 månads tid. Kan du schemalägga så den inte är igång mitt på dagen när myggen sover så varnar den möjligtvis något längre.
Du behöver därför räkna med att gasoltuben behöver bytas några gånger under en säsong. För den som har lite problem med myggor är en stor myggfångare inte den mest prisvärda lösningen.
För den som har större problem med mygg eller för den som helt enkelt bara vill få bort så mycket som möjligt blir driftkostnaden i form av gasol ofta en acceptabel kostnad för den ökade komforten.
Första gången du köper en gasoltub är kostnaden högre då du sedan använder tuben som pant i samband med att du får en ny tub fylld med gasol.
Under 2022 kostar en påfyllning av en 10 kg PK10-flaska lite drygt 300-350 kronor beroende på var du vänder dig. En helt ny flaska för dig som inte kan pantsätta din gamla är kostnaden dock ca 1600-2000 kr.
2. Hur fungerar en myggdödare i praktiken?
En myggdödare använder gasol som förbränning för att skapa koldioxid som vi människor andas ut. Detta kombineras sedan med lockbete som förstärker signalen till myggorna.
Myggdödaren lockar in myggorna i en behållare där de sedan fastnar och snabbt dör/torkar ut.
Myggmaskinen behöver elektricitet för att styras och schemaläggas, gasol för förbränning och ett lockbete som förstärker effekten. De två sistnämnda fyller man på när de tar slut.
Det är inte ovanligt att en myggdödare som placeras i ett område med rikt myggbestånd kan döda tusentals mygg per dygn. Mygg som annars hade letat mat, lagt ägg och förökat sig.
3. Hur bra fungerar HappyPatches?
HappyPatches är klistermärken som placeras på klädesplagg som avger doft som håller mygg och knott borta.
Den aktiva substansen är citronolja och påminner således om Citronella-produkter som finns som både vanliga oljor men även värmeljus/doftljus.
Hur effektiva dessa produkter är varierar beroende på vem du frågar. Allt ifrån att de fungerar inte alls till att det håller borta både mygg och knott. Vi hittar heller inget bra vetenskapligt underlag som gjort tester på detta.
Eftersom kostnaden är relativ liten i inköp hamnar det således på dig som konsument om du vill testa det eller inte.
4. Fungerar appar i smartphones mot mygg?
Tanken med att mobilappar ska fungera mot mygg bygger på att din smartphone med hjälp av mobilappen ska avge ett ljud som inte är hörbart för oss människor men som ska störa myggen.
För att detta ska fungera i praktiken krävs det att det finns ljud som myggor vill fly från eller störs tillräckligt mycket av, samt att högtalaren i telefonen kan avge detta.
Detta fungerar inte och saknar vetenskapligt stöd. Kanske är det en myt om mygg spunnit ur det högfrekventa ljud som myggor avger.
5. Vad är DEET-medel för något?
DEET står för Dietyltoluamid och är ett ämne som utvecklades av USA:s försvarsmakt under 1940-talet för att underlätta för deras soldater i miljöer där mycket insekter och mygg befann sig.
Versionen av DEET har sedan förbättras för att ge mer långvariga effekter och är idag ett välkänt ämne för att hålla borta insekter som tenderar att angripa människor. Detta inkluderar bl.a. mygg, knott, fästingar m.m.
6. Vad är driftkostnaden för en myggfångare/myggdödare?
Driftkostnaden består av att underhålla följande:
- Gasol, ca 1 gång i månaden
- R-Octenol eller annat utandningsdoft som förstärker effekten, ca 1 gång i månaden
- Myggnät som tids nog bör bytas ut, bör hålla en till flera säsonger
Gasolen kostar ca 300-500 kr att fylla på månadsvis beroende vilken aktör du vänder dig till. Din lokala bensinstation är inte alltid billigast och ska du regelbundet fylla på gas så undersök priserna mer noggrant.
R-Octenol är ett ämne som förstärker effekten av den simulerade utandningsluften som lockar till sig mygg. De håller i 30 dagar och bör bytas i samband med gasolen. Ett 3-pack R-Octenol för Mosquito Magnet kostar ca 500 kr.
Myggnätet behöver inte slängas när det är fullt utan töm ut myggen och försök skaka loss mygg som fastnat. De kan sedan användas om och om igen men behöver till sist bytas. Det är inte fel att ha ett extra hemma vid behov eller om det skulle gå sönder.
Driftkostnaden för gasol och R-Octenol till myggfångare hamnar således på ca 500 kronor per månad totalt sätt.
Du kan också översätta det till en driftkostnad på ca 2000 – 2500 kr för en säsong (4-5 månader) för de bästa myggfångarna.
Modeller som utgått
Tidigare myggfångare och myggdödare som presterat bra i tester men som utgått nyligen från sortiment.
Mosquito Magnet Independence
- Bästa myggfångaren för hela tomter
- Mycket populär myggfångare
- Trådlös och drivs på batteri
- Drivs på gasol och kan stå ute hela sommaren
- Stort nät med plats för många mygg
Priser för Mosquito Magnet Independence
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Mosquito Magnet Independence är myggfångare/myggdödare med väldigt bra kapacitet och förmåga att fånga in och döda mygg och knott på ett område upp till 4000 m².
Det finns tre modeller från Mosquito Magnet och alla har samma täckningsyta vilket på så sätt gör dem lika bra. Men Independence är mellanmodellen och har ett trådlöst batteri som endast behöver laddas en gång per säsong och som gör att du slipper ansluta en elkabel till den. Samtidigt får du ett större myggnät vilket gör att du slipper tömma den lika ofta på mygg och knott.
Om du däremot utan problem kan tänka dig att dra en lång elkabel till din myggfångare och tömma den oftare så kan de billigare modellen Pioneer vara en bättre och mer prisvärd myggfångare för dig.
Myggdödaren är ljudlös och avger inga dofter som vi människor plockar upp. De kan stå på dygnet runt under hela sommaren utan problem. Och dessa myggfångare är de som bevisat sig prestera absolut bäst i tester.
Det är inte ovanligt att myggfångaren kan döda tiotusentals mygg och knott över någon dag om den placeras i ett område där det finns väldigt mycket av dem. Gör man det tidigt på säsongen kan man i princip helt döda myggbeståndet på några veckor.
Thermacell Halo – Bästa myggskyddet till bordet
- Bästa myggskyddet som håller myggen borta
- Skapar en skyddszon på 20 m²
- Helt luktfri och ljudlös
- Kan laddas med 4 st gaspatroner
- Refill-paket säljes
Priser för Thermacell Halo
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Thermacell Halo är ett relativt effektivt myggskydd som fungerar genom att man laddar den med gaspatroner som tillsammans med myggmedelsmattor avger en doft som gör att myggor håller sig borta.
Detta är alltså varken en myggfångare eller myggdödare, utan skapar en zon dit myggen inte vill ta sig. Denna zon är angiven till ca 20 m², vilket borde vara tillräckligt för att t.ex. skapa en zon runt trädgårdsbordet.
Fyra patroner varar i 48 timmar, men du kommer behöva byta myggmedelsmattan efter 4 timmar för att skyddet ska bestå. Skyddet är beräknat till runt 96-98 % så det innebär inte att zonen blir helt myggfri, endast att det är markant färre mygg än vad det annars skulle varit.
Thermacell Halo har fått väldigt bra betyg av de som testat myggskyddet och räknas som det bästa alternativet till trädgårdsbordet under sommaren. Man bör dock tänka på att om det blåser där skyddet står kommer zonen kanske inte utforma sig som en jämn cirkel runt myggskyddet. Placera den väl och blåser det mycket bör man förvänta sig mindre effekt, men då kommer antagligen även myggen ha det svårt oavsett.
Det är rekommenderat att köpa till extra patroner och myggskyddsmattor direkt från början. Driften är inte superbillig, men använder man de sparsamt vid rätt tillfällen har många konsumenter funnit det väl värt pengarna. Refill-paketet kostar ca 300 kronor för 48 timmar så skulle man använda dem 6 h/kväll så blir driftkostnaden runt 38 kr/kväll.
Har du flera bord under en större bjudning eller kanske vid midsommar så kanske du skulle fundera på att investera i två likadana modeller för att kunna ge ett bättre skydd över en större zon.
Så valde vi ut de bästa myggfångarna
Antalet myggfångare/myggdödare på svenska marknaden är mycket få och det är egentligen bara modellerna från Mosquito Magnet som fått bra betyg av konsumenter som testat dem.
Även i oberoende tester som utförts så är det modellerna från Mosquito Magnet som presterar bäst. Tyvärr dras dessa med den stora nackdelen att de är ganska dyra vilket gör att konsumenten lätt måste värdera hur jobbigt de anser att det är med myggor.
Det finns många olika lösningar men de flesta verkar vara väldigt dåliga på att fånga och döda mygg. Tyvärr finns det inte så många modeller att rekommendera av denna anledning och vi har fått hålla oss till de dyra alternativen som både utsetts till bäst i test, men som också fått bra betyg från de konsumenter som testat dem.
Som alternativ till att lista de bästa myggfångarna har vi även lyft fram ett alternativt myggskydd som kan minska andelen mygg i din närhet. Vi går även in på information om andra myggskydd och hur du kan göra för att undvika att bli attackerad.
Källor
Källor till de test, recensioner och and resurs som vi använt för att kunna presentera de myggfångare som är bäst i test.
- Test av myggdödare & myggskydd – 2019 – M3
Tidningen M3 testar och går igenom flera olika myggfångare, myggdödare och myggskydd. Produkter som även fungerar väldigt bra mot knott och flera andra insekter. Det portabla myggskyddet Thermacell Mr 300 fick maxbetyget 5 av 5 och skulle kunna anses vara ”bäst i test”, men faktum är att skydden har så olika syften att det inte går att dra sådana slutsatser. Thermacell Halo Mini är ett annat myggskydd som får bra betyg och även Silverline Myggfritt 25 som ska använda ljudvågor i hög frekvens att jaga bort myggen. De nämner även ”monstermaskiner” som Predator Dynamic och Mosquito Magnet Pioneer för de som verkligen vill bekämpa myggen på hela sin tomt. - Test av myggfångare – 2012 – Acreto.se
Ett test av olika myggfångare där Mosquito Magnet Independence fick bäst betyg och vad den bästa och mest effektiva myggfångaren. Den stora nackdelen med modellen anses vara priset vilket gör att det främst riktar sig till de med mycket problem. - Prisjakt – 2023
Med hjälp av Prisjakt har vi kunnat identifiera olika myggfångare på den svenska marknaden. Vi har även kunnat fokusera på att hitta konsumentomdömen för dessa modeller vilket ligger till grund för en del av betygsättningen som görs. Prisjakt ger förutom en indikation på vilka myggfångare och myggdödare som är mest populära men också en insikt vilka som är bäst. Deras egna konsumentomdömen tillsammans med butikernas egna ger ofta ett bra underlag för att identifiera vilka modeller som fungerar bra eller dåligt. - Kundrecensioner – 2023
Recensioner, omdömen och andra betyg som lämnats av konsumenter som provat myggfångare vägs in för att avgöra vilken som är den bästa myggfångaren att köpa. En del produkter exkluderas helt och hållet då de fått överväldigande dåligt betyg från konsumenter. För myggfångare, myggdödare och myggskydd så ger konsumenternas omdömen en väldigt bra indikation på hur bra produkterna faktiskt skyddar.