Bästa Myggfångare

Bästa Myggfångare

Det finns få saker som kan förstöra en sommar så mycket som en invasion av mygg. Som tur är finns det bra skydd att få som kan i princip eliminera myggen på tomten. Kompletterar man sedan med myggskydd har man skapat en möjlighet för en trivsam sommar utan mygg.

Myggfångarna kallas även myggdödare och klarar av att locka till sig och döda ett stort antal mygg varje dag. Genom att börja i god tid på säsongen kan man i många fall helt eliminera problemet med mygg och knott även på väldigt stora tomter.

Vi kommer här gå in närmare på de bästa myggfångarna som har möjligheten att i princip helt rensa din tomt och närliggande område på mygg. Vi kommer även ge fler tips på hur du kan skydda dig mot mygg under sommaren.

Mosquito Magnet Independence – Bäst i test

Mosquito Magnet Independence
 • Bästa myggfångaren för hela tomter
 • Mycket populär myggfångare
 • Trådlös och drivs på batteri
 • Drivs på gasol och kan stå ute hela sommaren
 • Stort nät med plats för många mygg

Priser för Mosquito Magnet Independence

11 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Mosquito Magnet Independence med döda myggorMosquito Magnet Independence är myggfångare med väldigt bra kapacitet och förmåga att fånga in och döda mygg på ett område upp till 4000 m².

Det finns tre modeller från Mosquito Magnet och alla har samma täckningsyta vilket på så sätt gör dem lika bra. Men Independence är mellanmodellen och har ett trådlöst batteri som endast behöver laddas en gång per säsong och som gör att du slipper ansluta en elkabel till den. Samtidigt får du ett större myggnät vilket gör att du slipper tömma den lika ofta på mygg.

Om du däremot utan problem kan tänka dig att dra en lång elkabel till din myggfångare och tömma den oftare så kan de billigare modellen Pioneer vara en bättre och mer prisvärd myggfångare för dig.

Maskinerna är ljudfria och avger inga dofter som vi människor plockar upp. De kan stå på dygnet runt under hela sommaren utan problem. Och dessa myggfångare är de som bevisat sig prestera absolut bäst i tester.

Det är inte ovanligt att myggfångaren kan döda tiotusentals mygg över någon dag om den placeras på en tomt som har väldigt mycket mygg. Gör man det tidigt på säsongen kan man i princip helt döda myggbeståndet.

Mosquito Magnet Pioneer – Mest prisvärd

Mosquito Magnet Pioneer
 • Tredjeplats i Aftonbladets test
 • Mycket bra myggfångare
 • Bra betyg i tester och av konsumenter
 • Mest prisvärda myggfångare
 • Drivs på gasol och elektricitet
 • Ljudlös och luktfri bekämpning av mygg

Priser för Mosquito Magnet Pioneer

399 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
7 995 krTill Butik
5% på grillar med koden supergarden5
Villkor för rabattkodGäller även grilltillbehör. Giltig t.o.m. 5/4
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
7 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Den minsta modellen från Mosquito Magnet är Pioneer och har faktiskt samma kapacitet som de större när det kommer till möjligheten att locka till sig mygg.

Den enda egentligen nackdelen med denna modell är att man istället för ett uppladdat batteri som laddas en gång inför varje säsong så måste du koppla denna till ett eluttag. Det gör att det kan vara svårare att placera myggfångaren på ett bra sätt eller att flytta den efter behov.

Du får också ett lite mindre myggnät med denna modell vilket innebär att du kommer behöva tömma den oftare. Men bortsett från detta är detta en lika kompetent myggfångare eller myggdödare om man så vill.

Precis som de andra modellerna är de ljudlösa och luktfria, klarar att locka till sig mygg upp till 4000 m² och är väderbeständig vilket innebär att den kan stå ute hela sommaren.

De har alla bevisade effekter i tester och kan lätt döda tusentals mygg varje dygn om de finns att tillgå och placeras smart. I vissa extrema fall har det varit tiotusentals mygg som åkt fast på ett enstaka dygn.

När Aftonbladet Plus testade myggskydd och myggfångare så placerade sig Mosquito Magnet Pioneer på tredjeplats i testet trots ett väldigt bra resultat. Det är främst priset som drar ner betyget för produkten och rekommenderas främst till som verkligen behöver en myggdödare på sin tomt.

Thermacell MR300 – Portabelt myggskydd

Thermacell MR300
 • Bästa betyg när M3 testade myggskydd
 • Portabelt myggskydd
 • Ger upp till 98 % skydd mot mygg
 • Skyddar upp till 20 m²
 • Enkel att använda

Priser för Thermacell MR300

429 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar
458 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
459 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
459 krTill Butik
5% på grillar med koden supergarden5
Villkor för rabattkodGäller även grilltillbehör. Giltig t.o.m. 5/4
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
459 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
489 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Thermacell MR300 är ingen myggfångare men ett portabelt myggskydd för dig som inte vill investera i en bra myggfångare. Dessa myggskydd skapar en skyddszon som myggen helst inte vill ta sig in, men tester har visat att det är inte så bra som det marknadsförs.

Detta är en refillprodukt som kräver att man fyller på den när mattorna och gaspatronerna är slut. Dessa säljs som separata refill-paket och det kanske kan vara värt att köpa ett direkt så man inte står där utan myggskydd när det som följer med tar slut.

Myggskyddet som utsöndras ska vara luktfritt och och skapar en skyddszon på ca 20 m²  vilket faktiskt bara är en yta strax över 4 × 4 meter. Det ger i bästa fall ett dugligt skydd om man vill äta ute runt ett bord,  vid uteplatsen, vid fisketuren eller vid liknande situationer.

Det marknadsförs som att ge ett skydd upp till 98 %, men i praktiken kan det vara mycket sämre enligt de recensioner som skrivits. Mycket handlar antagligen om var man använder det, hur mycket det blåser och en mängd andra faktorer.

Lider man inte av stora myggproblem på tomten och endast vill ha ett tillfälligt och portabelt skydd så är detta ändå inget dumt alternativ. Komplettera med myggspray och myggstift så har man förhoppningsvis att myggskydd som håller borta de flesta myggen.

Det finns även en mindre modell MR150 som kan vara värd att titta på om du vill ha ett mindre myggskydd vid camping och friluftsliv.

Så håller du myggorna i shack

Det finns olika sätt att skydda sig mot mygg. En myggfångare kan döda tiotusentals mygg på ett dygn och snabbt utrota de blodsugande insekterna på områden upp till 4 000 kvadratmeter.

Men det finns också andra metoder för att skydda sig och oftast får man bäst resultat genom att kombinera dessa.

Myggfångare dödar mygg i stora mängder

Myggfångare drivs normalt med gasol och ger ifrån sig koldioxid för att simulera människans utandning. I kombination med en lukt så kommer myggen i svärm till maskinen som suger in dem i en behållare med hjälp av en fläkt där myggen torkar och dör.

Flera av de testvinnande maskinerna som används har lyckats väldigt bra med detta och fått död på tiotusentals mygg över några dagar.

Maskinerna klarar av att värka på upp till 4000 kvadratmeter vilket motsvarar en kvadratisk tomt på ca 63 × 63 m.

Bor du i ett område med mycket mygg så är detta ofta värt investeringen. En gasoltub håller upp till en säsong och även om det kostar en slant är det värt att kunna vistas utomhus när solen gått ner utan att myggen attackerar i mängder.

Det är effektiva maskiner, men har man inga gigantiska myggproblem kanske det är svårt att motivera köpet. Driftkostnaden blir att byta gasoltuben inför varje säsong och även köpa till R-Octenol som ökar fångkapaciteten och möjligtvis myggnät som behöver bytas ut med tiden.

Myggskydd håller dem borta

Det finns myggskyddsmaskiner som antingen ger ifrån sig rök och dofter som myggen inte gillar eller högfrekvent ljud som stör myggen vilket gör att de hålls borta.

Dessa metoder fungerar inte optimalt och man bör istället se det som att de minskar mängden mygg som kommer till dig. De är alternativ för de som inte befinner sig på platser med färre mygg.

Myggnät förhindrar oväntat besök

Myggnät är kritiska om du bor på ett ställe där det förekommer mycket mygg. Även om du valt att investera i någon av de bästa myggfångarna så kommer det alltid finnas lite mygg kvar och det är dumt att bjuda in dem i bostaden.

Myggnät gör det möjligt att vädra och ventilera bostaden utan att mygg och andra insekter letar sig in. När värmeböljor drar in så är det guld värt att kunna få in frisk luft på natten så att man kan sova.

Myggspray & Myggstift kan ge bra skydd

Myggspray och myggstift är bra komplement att använda om man ska vara ute på kvällar. De skydd som innehåller det aktiva ämnet DEET har ofta ett relativt bra skydd även om det varierar mellan individer.

Myter och sanningar om mygg

Det finns förvånansvärt många myter om mygg och det kan vara svårt att veta vad som är sanning eller bara just myter. Här går vi igenom några av de vanligaste.

 1. Många bett kan göra en mer resistent
 2. Myggor utomlands kan vara farligare
 3. Spänna musklerna medan myggan suger dödar den
 4. Det finns de som är allergiska mot myggens gift
 5. Många myggskydd fungerar bra på alla individer
 6. Myggbett kliar mer om man river på dem
 7. Kyla ner myggbett kan ta bort klådan
 8. Det kan vara farligt att få många myggbett

1. Många bett kan göra en mer resistent

Sant! Om du utsätts för många bett kan det resultera i att din kropp reagerar mindre på nya bett. Du kanske inte blir ”immun” mot myggbetten men det blir mildare symtom.

2. Myggor utomlands kan vara farligare

Sant! Myggor i Sverige är inte farliga för människan men kan bära dödliga sjukdomar i andra delar av världen.

3. Spänna musklerna medan myggan suger dödar den

Falskt! Det finns ingenting som tyder på att myggan dör för att man spänner muskeln. Myggan kommer i bästa fall bara äta klart snabbare.

4. Det finns de som är allergiska mot myggens gift

Sant! Det går att reagera betydligt kraftfullare mot myggornas gift. När myggan ska börja suga blod så sprutar de först in ett gift avsett att förhindra att blodet koagulerar sig. Detta ämne reagerar kroppen olika starkt på.

5. Många myggskydd fungerar bra på alla individer

Falskt! Myggskydd fungerar tyvärr olika bra på olika individer. De myggskydd som innehåller DEET (Dietyltoluamid) fungerar måttligt till bra på många, men tyvärr inte på alla. Enda sättet att ta reda på om det fungerar på just dig är att prova.

6. Myggbett kliar mer om man river på dem

Sant! Du irriterar läkningen av myggbettet och riskerar att riva upp ett sår som gör att det kliar mer.

7. Kyla ner myggbett kan ta bort klådan

Sant! Kyla ner myggbett genom att hålla något kallt mot det är ett sätt att i alla fall tillfälligt ta bort den kliande känslan.

8. Det kan vara farligt att få många myggbett

Falskt! Nej, inte om det är myggor från Sverige som inte kan sprida sjukdomar. Myggor suger så pass lite blod att det inte kommer kunna påverka kroppen till den grad att det blir farligt.

Så valde vi ut de bästa myggfångarna

Antalet myggfångare på svenska marknaden är mycket få och det är egentligen bara modellerna från Mosquito Magnet som fått bra betyg av konsumenter som testat dem.

Även i oberoende tester som utförts så är det modellerna från Mosquito Magnet  som presterar bäst. Tyvärr dras dessa med den stora nackdelen att de är ganska dyra vilket gör att konsumenten lätt måste värdera hur jobbigt de anser att det är med myggor.

Det finns många olika lösningar men de flesta verkar vara väldigt dåliga på att fånga och döda mygg. Tyvärr finns det inte så många modeller att rekommendera av denna anledning och vi har fått hålla oss till de dyra alternativen som både utsetts till bäst i test, men som också fått bra betyg från de konsumenter som testat dem.

Som alternativ till att lista de bästa myggfångarna har vi även lyft fram ett alternativt myggskydd som kan minska andelen mygg i din närhet. Vi går även in på information om andra myggskydd och hur du kan göra för att undvika att bli attackerad.

Källor

Källor till de test, recensioner och and resurs som vi använt för att kunna presentera de myggfångare som är bäst i test.

 • Test av myggfångare – 2012 – Acreto.se
  Ett test av olika myggfångare där Mosquito Magnet Independence fick bäst betyg och vad den bästa och mest effektiva myggfångaren. Den stora nackdelen med modellen anses vara priset vilket gör att det främst riktar sig till de med mycket problem.
 • Prisjakt – 2019
  Med hjälp av Prisjakt har vi kunnat identifiera olika myggfångare på den svenska marknaden. Vi har även kunnat fokusera på att hitta konsumentomdömen för dessa modeller vilket ligger till grund för en del av betygsättningen som görs.
 • Kundrecensioner – 2019
  Recensioner, omdömen och andra betyg som lämnats av konsumenter som provat myggfångare vägs in för att avgöra vilken som är den bästa myggfångaren att köpa. En del produkter exkluderas helt och hållet då de fått överväldigande dåligt betyg från konsumenter.