På våren är det dags att starta upp trädgården igen efter en välbehövlig vintervila, både för dig och för växtligheten.
Det är mycket man ska komma ihåg och beroende på hur din trädgård ser ut kan det krävas olika verktyg, maskiner och arbeten. I denna artikel går vi igenom de vanligaste delarna i vårens trädgårdsarbete som du kan använda som checklista om du så önskar.
Har du inte gjort höstens trädgårdsarbete kan det finnas andra moment som är väl värda att se över också.
Ta hand om gräsmattan
När gräsmattan tittar fram efter den långa vintern, är det dags att ta hand om den för att den ska ha en chans att växa sig grön och frisk.
Detta vill du göra med gräsmattan
Efter att minusgraderna försvunnit är det dags att börja våda gräsmattan.
- Städa bort löv och skräp från gräsmattan. En lövsug med uppsamlare är ett smidigt verktyg för detta. En klassisk räfsa fungerar också men var försiktig så du inte skadar gräset.
- Klipp ner gräsmattan vid behov innan du börjar reparera och vårda den.
- Överväg att lufta gräsmattan genom att köra med en vertikalskärare och mossrivare. Då rivs gammalt gräs, ogräs och mossa bort för att lämna plats åt nytt gräs samtidigt som jorden luftas och näring lättare kan tränga ner. Det ger på sikt mycket finare gräsmatta.
- Stödså och gödsla gräsmattan för nya fröer och mer näring som kan gro. Lämpligt för att täppa till ojämnheter, glesa partier och ger ny kraft till gräsmattan. Har du större partier som helt saknar gräs är det hög tid att så ny gräsmatta. Vill du göra det senare på våren kanske det är bättre att rulla ut en färdig gräsmatta då det går fortare tills du kan använda den.
- Låt gräset etablera sig ordentligt efter att du stödsått och gödslat gräsmattan innan du påbörjar dina regelbundna klippningar. Oavsett vilken gräsklippare du valt så rekommenderas det sen att klippa 2-3 gånger i veckan under högsäsong för att få så fin gräsmatta som möjligt.
Beskär buskar och träd
Våren är också en bra tid att beskära en del buskar och träd. Det kan vara smidigt att göra det innan du börjar rensa i rabatterna för att eventuella kvistar och grenar kan tas bort i samband med att du städar rabatten.
En del buskar och träd kan med fördel klippas även på våren. Även om tumregeln gäller JAS-perioden för klippning så finns det många buskar som kan klippas regelbundet och ofta under säsongen.
Att klippa lite men ofta är vanligtvis mycket bättre än sällan och mycket. En bra batteridriven häcksax är starkt rekommenderat som verktyg för att snabbt och enkelt forma buskarna och häckarna som du önskar.
Växter du med fördel kan klippa
- Träd och buskar som blommar på sommaren kan med fördel beskäras tidigt på våren, så att de hinner blomma under säsongen.
- Buskar som mår bra av att beskäras på våren är till exempel rosor och klematis. Rosor ska inte beskäras för tidigt under våren. En bra tumregel är att vänta tills björken fått sina första löv.
- Det går även bra att beskära barrträd och buskar tidigt på våren.
- Det flesta lövbärande buskar som används som häckar kan klippas ner ordentligt och tar sig ofta bra igen under säsongen om det görs tidigt.
- Även Tujahäckar kan klippas men var försiktig så du inte klipper ner för mycket.
Rensa rabatter
Rabatterna behöver också ses över där både oönskade växter fått fäste men även löv och nedfallna grenar m.m. kan intagit rabatterna över vintern.
Detta vill du göra med rabatterna
- Klipp ner vissna växter och perenner som varit kvar över vintern så de kan få nytt liv inför säsongen. Passa även på att klippa ner oönskade växter som kanske är svårare att komma åt och se när buskarna står i full blom. Var försiktig så du inte klipper ner nya skott och knoppar som du vill bevara.
- Rensa bort ogräs, löv, grenar m.m. som intagit rabatten på ett eller annat vis under vintern.
- Kratta för att tillsätt luft och näring. På samma sätt som gräsmattan har nytta av att luft, näring och syre kan träna ner i marken så har rabatten med växterna det också. En bra kratta och lite inarbetat rörelse så kan du ganska snabbt arbeta dig igenom rabatterna. Lite senare under våren och framåt sommaren kan du tillsätta gödsel som extra näring åt växterna.
- Ta bort eventuell täckbark. Om du lagt täckbark för att skydda växter från frost och kyla över vintern bör du avvakta med att ta bort det tills du är helt säker på att det inte blir nattfrost.
Så och plantera
Den stora aktiviteten på våren är förstås att så och plantera – men det är heller inget måste för en fin trädgård. Däremot kan det vara högaktuellt om du vill tillföra blommor eller grönsaker du senare kan skörda.
Även om du planterat vårlökar hösten innan är det nu dags att så de sommarblommande blommorna och grönsaker till grönsakslandet.
Du kan också plantera buskar och träd om du inte gjort det hösten innan.
Är du riktigt mån om att få en bra skörd av grönsaker tidigt, kan det vara bra att förkultivera redan innan våren gjort sitt intåg. Då sår du frön som får gro inomhus i små tråg.
Du kan sedan förkultivera hela säsongen, om du snabbt vill kunna skörda igen.
Det finns många sommarblommande växter som kan sås tidigt på våren för att sedan blomma under försommaren.
På fröpåsarna står vilken tid som är bäst för att så just de frön du vill ha. Innan du sår i en rabatt kan det vara bra att blanda i lite ny jord för att fröna ska ha en näringsrik miljö att gro i.
Städa altan och uteplats
När dagarna blir varmare börjar säkert uteplatsen och altanen locka allt mer. Våren är därför ett ypperligt tillfälle att fixa till uteplatsen inför sommaren.
Om du har ett trädäck eller en altan som behöver målas eller oljas kan det vara tid för det under våren. Om du har en stenlagd uteplats kan du passa på att tvätta den med högtryckstvätt för att få bort mossa och påväxt.
Passa även på att tvätta fönster, både på huset och på eventuellt växthus och inglasad altan, så kan du njuta av vårsolens strålar även inomhus. Det finns idag smidiga fönsterputsmaskiner som inte kostar mer än några hundralappar och gör arbetet lättare.
Proffsen använder några droppar diskmedel i vatten för att undvika flammiga fönster med ränder.
Använd också en bra fönsterskrapa av lämplig storlek och en trasa som inte luddar att eftertorka med. Det finns få saker som känns så fräscht som nyputsade fönster som solen strålar in genom!
Om fönsterna är väldigt smutsiga efter höst och vinterväder där t.ex. jord blåst upp och ansamlat sig så kan du med fördel spola av fönsterna med vattenslangen eller högtryckssprutan så det värsta försvinner. Det gör putsningen lättare och du minskar risken att grus repar fönstret.
Om dina utemöbler stått ute över vintern är det också bra att spola av dem innan du får för dig att ta fram dynorna. Passa på att göra det när det är soligt så kan det stå och självtorka medan du gör något annat.