Infravärmare för kyliga kvällar

Värmekällor för kyliga kvällar på altanen

Den svenska sommaren brukar oftast leverera ganska höga temperaturer, men det är inte ovanligt att bli lite frusen när kvällen kryper sig på.

Visst är det tråkigt att behöva bryta upp den mysiga gemenskapen på altanen för att gå in? Sommaren är kort och då vill man ju kunna njuta på uteplatsen så mycket som möjligt.

Genom att införskaffa en värmekälla som infravärme kan du förlänga utesäsongen avsevärt! Vi rekommenderar någon bäst i test infravärmare som har blivit testvinnare och kan anses vara ett bra inköp.

Det finns ett stort utbud av infravärmekällor på marknaden idag. Vill vara säker på att hitta rätt modell för just dina behov kan det vara bra att ha koll på vissa saker. I den här utförliga guiden får du reda på vad du bör ha i åtanke inför ditt köp.

Så fungerar infravärme

Så fungerar infravärmareInfravärme är en av de vanligaste metoderna för att värma upp en uteplats men då krävs också tillgång till elektricitet. IR-värmen kan alltså få en fast installation, men då krävs hjälp av en certifierad elektriker, eller installeras med jordad stickpropp.

Installation med jordad stickpropp får du utföra själv men då är det viktigt att du läser bruksanvisningen noga inför installationen. Vid minsta osäkerhet rekommenderas att du kontaktar en elinstallatör – du vill inte riskera att du råkar göra något förhastat.

Med en infravärmare värms till exempel ytor och utemöbler på uteplatsen upp vilket bidrar till att platsen känns mer behaglig att vistas på. En av IR-värmarnas främsta fördelar är att du kan styra värmen genom den infraröda strålningen i specifika riktningar. Detta passar perfekt på till exempel balkongen, uterummet eller altanen.

Infravärmaren värmer dock inte upp själva luften på platsen vilket gör det extra viktigt att placeringen sker med omsorg och eftertanke. Det går att hitta fristående bordsmodeller, golvstående infravärmare av större modell samt monteringsbara infravärmare som du placerar på väggen eller i taket.

Placering och värmeomfång

Vilken typ av uteplats har du? Beroende på om du vill värma upp en altan, balkong eller gräsplätt i trädgården finns det olika alternativ som lämpar sig bättre.

Infravärme i taket i uterummetOm du till exempel har en uteplats eller ett uterum som omringas helt eller delvis av tak och väggar får du fler möjligheter när det kommer till montering.

Om din uteplats däremot är mer frilagd kan det vara smartast att köpa en IR-värmare som är flyttbar.

Värmen från infravärmaren känns enbart om den är riktad mot dig. Om du har en stor uteplats kan det vara en god idé att investera i flera infravärmare så att värmen når fler personer. Det är också viktigt att komma ihåg att en uteplats med väggar och tak går betydligt fortare att värma upp.

Såklart har även priset en betydande roll när du ska köpa infravärme. Du kan hitta infravärmare som kostar bara några hundralappar men också modeller som kan kosta tusentals kronor. Om värmaren är utrustad med halogen- eller karbonrör får du oftast en mer intensiv värme.

De dyrare varianterna har alltså oftast högre kvalitet medan de billigare infravärmarna av standardkvalitet oftast inte avger lika hög värme. Det finns också en risk att de inte håller lika länge. Du bör också ta en närmare titt på infravärmarens elförbrukning innan du slår till. Att modellen har en lägre prislapp behöver inte betyda att elförbrukningen är låg.

Säkerhetsaspekt och utseende

Andra saker du bör ha i åtanke inför ditt köp av infravärme är dess säkerhetsaspekt och design. Det är givetvis ett plus att infravärmaren kan matcha resten av din inredning i uterummet, och idag satsar tillverkarna på allt från diskreta varianter till mer iögonfallande exemplar.

Det är även oerhört viktigt att du läser på om hur du säkrast använder din infravärmare. Det är viktigt att poängtera att alla slags IR-värmare medför en viss brandrisk. Både uteplatsen och infravärmaren behöver alltså vara utrustad med jordfelsbrytare. Se också till att värmaren aldrig lämnas obevakad.

Om du vill montera en infravärmare på väggen eller i taket är det viktigt att den dels har rätt avstånd till golv, andra väggar och brännbart material. Samtidigt bör den ha en bra IP-klassificering om den ska monteras där den kan utsättas för regn.