Bästa Snöslungorna

Bästa Snöslungorna

Vi har sammanställt de bästa snöslungorna som främst är avsedda för hemmabruk. Vi har använt oss av tester, recensioner och omdömen för att ta fram en lista med de bästa modellerna i olika prisklasser.

Trots att snöslungorna är avsedda för hemmabruk varierar kapaciteten mycket mellan modellerna. En del är avsedda för mindre uppgifter som att t.ex. snöröja garageuppfarten och trottoaren utanför villan, medan andra modeller klarar betydligt mer.

Har man en stor tomt och en del yta som kan tänkas behöva snöröjas så kan det vara värt att investera i någon av de större modellerna från väletablerade tillverkare då den har en bättre kvalitet och är mer pålitliga.

Husqvarna ST 224 – Bästa Snöslungan

Husqvarna ST 224
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Tillverkaren Husqvarna presterar bra i tester
 • Prisvärd modell med den kraften och kapaciteten
 • Fungerar bra på olika typer av underlag
 • Enkel att styra och kontrollera vid drift
 • Klarar upp till 30 cm snödjup

Priser för Husqvarna ST 224

12 900 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna ST 224 är inte bara en väldigt populär snöslunga utan också en modell som fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den. Husqvarna är också kända för att få bra betyg på sina snöslungor och varför denna utses som bästa snöslungan för vinter 2019/2020.

Modellen är en 2-stegs snöslunga med en effekt på 4 700 W och använder sig av bensin som drivmedel. Den har inbyggt elstart och bränsletanken rymmer 2,6 liter vilket räcker för en hel del arbete.

Arbetsbredden är 61 cm och fungerar väldigt bra för att gräva fram passager eller för att successivt arbeta sig genom ett område och få bort snön. Det maximala snödjupet som maskinen klarar av är angivet till 30 cm och bör vara tillräckligt för de flesta situationer.

Snöslungan har totalt 6 växlar framåt och en bakåt. En konsument vittnar om att den rullar på väldigt bra redan i första växeln och han inte riktigt vet vad han ska med övriga växlar till.

Samma användare bekräftar enkelheten med snökastet som är både bra och enkelt att justera i farten. Det är även uppenbart att  presterar väldigt mycket bättre än billiga snöslungor med begränsad kapacitet. Här kan man spara på både tid och humör.

Husqvarna ST 224 är relativt lik Husqvarna ST 227P som också är ett populärt val bland många konsumenter. Den senare ger dig lite kraftfullare motor och något bredare arbetsbredd.

Husqvarna ST 224 är en snöslunga som är rekommenderad för villor och klarar redan ganska stora ytor utan problem. Möjligtvis kan det vara värt att välja den lite dyrare Husqvarna ST 227P om man vet med sig att man har väldigt stor tomt som behöver rensas för snö. Den lite större Husqvarna ST 227P kammade också hem en tredjeplats i test och stärker bilden av att snöslungor från Husqvarna håller en bra kvalitet.

Stiga ST 8051 AE – Bästa Budgetval

Stiga ST 8051 AE
 • Tredjeplats i Aftonbladets test av snöslungor
 • Utsågs till bästa miljöval i test
 • Batteridriven snöslunga
 • Perfekt för garageuppfarter, trottoarer m.m.
 • Väger endast 15 kg vilket gör den lätt att lyfta själv
 • Bra batterikapacitet ger lång drifttid

Priser för Stiga ST 8051 AE

3 768 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Stiga ST 8051 AE är en batteridriven snöslunga som fått väldigt bra betyg. Den placerade sig på tredjeplats i Aftonbladets test över snöslungor och har fått bra betyg från de konsumenter som testat modellen. Den utsågs även som bästa miljöval i ett annat test.

En batteridriven snöslunga har både för- och nackdelar vilket nog de flesta inser. Fördelarna innebär att du har en mycket lägre driftkostnad och slipper hantera olja/bensin. Istället behöver du bara se till så batteriet är fulladdat så kan du köra igång. Detta är också ett mycket mer miljövänligt alternativ än att använda bensin.

Nackdelen med en batteridriven snöslunga är att du inte kommer få riktigt samma kraft och kapacitet som du får från en bensindriven snöslunga, även den batteridrivna verkar fungera väldigt bra. Däremot fungerar Stiga ST 8051 AE väldigt bra för användning i privatbruk där man inte har allt för stora områden som måste hanteras.

Snöslungan är enkel att arbeta med och har en arbetsbredd på 51 cm och klarar en arbetshöjd på upp till 30 cm snö. Kastlängden är maximalt 6 meter vilket bör räcka för det som många hushåll behöver, men kanske inte för de med väldigt stora tomter som ska snöröjas.

Snöslungan kategoriseras som en 1-stegs snöslunga och har steglösa växlar både framåt och bakåt. Detta är en av fördelarna med elektroniska motorer.

Det är också värt att notera att det inte följer med något batteri till Stiga ST 8051 AE. Detta drar snabbt upp priset eftersom ett batteri kostar ett par tusen kronor också. Fördelen är dock att batteriet fungerar i andra Stiga-maskiner som t.ex. deras gräsklippare och motorsågar. Detta är en del av deras 80V-koncept med eldrivna maskiner som kan dela på samma batteri.

AL-KO Snowline 620 E II – Testvinnare

AL-KO Snowline 620 E II
 • Utsetts till bäst i test flera gånger
 • Relativt bra kundomdömen från de som testat
 • Klarar snödjup på hela 51 cm
 • Bensinmotor på 4 400 W
 • Anpassad för medelstora ytor

Priser för AL-KO Snowline 620 E II

8 399 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

AL-KO Snowline 620 E II är en snöslunga som blivit utsedd till testvinnare för ett antal år sedan och har relativt bra omdömen från konsumenter som testat den.

Även om flera konsumenter uppger att de är helt nöjda så är där andra som är kritiska och missnöjda med med produkten. Ett par beskriver problem med utkastet som läcker snö bakåt vilket beskrivs som ett problem och en annan har under ett par års tid fått byta en hel del reservdelar på maskinen, vilket som beskrivs som extra jobbigt då tillverkaren inte verkar vilja hjälpa till. Växlingen beskrivs också som problematisk från flera källor.

Bortsett från detta verkar det vara en bra snöslunga som står sig bra mot många andra liknande modeller. Antagligen är detta också något som varit grunden att den placerade sig så bra i test och blev utsedd till testvinnare.

Maskinen väger in på hela 83 kg så det är ingenting man enkelt lyfter själv. Ska man köra in den i ett förråd med hög tröskel bör man nog bygga en ramp för detta.

Arbetsbredden är 62 cm och den klarar av en arbetshöjd på 51 cm vilket är väldigt mycket snö. Snöslungan tillhör kategorin 2-steg och klarar av att kasta snön upp till 15 m bort.

Bensinmotorn har en effekt på 4 400 W och och bränsletanken rymmer hela 3 liter. Det finns elstarts-funktion också för den som önskar det. Totalt sätt har du 5 växlar för framåt läge och 2 växlar för bakåt.

AL-KO Snowline 620 E II är på pappret en bra snöslunga och har presterat väldigt bra i tester. Vi drar dock slutsatsen att den eventuellt har kvalitetsproblem och tydliga problem med reservdelar.

Toro Power Max HD 928 OAE – Mycket bra val

Toro Power Max HD 928 OAE
 • Mycket lik testvinnande snöslunga från Toro
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Mycket hög kvalitet på snöslungan
 • Bra kapacitet på 71 cm i bredd och 55 cm i höjd
 • Enkel att framföra trots sin stora vikt

Priser för Toro Power Max HD 928 OAE

22 980 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
22 980 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Tillverkaren Toro har lyckats med flera snöslungor och deras modell Toro Power Max HD 928 OAE verkar vara ett bra val för den som vill investera i en rejäl och bra snöslunga för hemmabruk med bra kapacitet.

Tillverkaren specificerar inte någon motoreffekt mer än att referera till sin förstklassiga 4-takts motor med slagvolymen på 265 cm³. Däremot kan anta att den är väldigt kraftfull sett till dimensionerna och att omdömen beskriver hur lättkörd den är med ett kastavstånd som är upp till 19,8 m.

Den har en röjningsbredd på 71 cm och klarar av att mata in snö på upp till 55 cm. Höljet, ramen ACS (Anti-Clogging System) och utkastet är helt tillverkat av stål för att förlänga hållbarheten på de delar som annars utsetts för mycket slitage.

Det är en rejäl snöslunga som väger in på 123 kg men trots det beskrivs den som väldigt lättkörd, vrider sig enkelt och det är även enkelt att med en hand justera utkastet av snö.

Att Toro Power Max HD 928 OAE är en kraftfull snöslunga syns även på garantin som ger 3 år till vanliga konsumenter och 45 dagar i kommersiellt bruk. Det är dock inom vissa förhållande så vi rekommenderar att läsa hos tillverkaren.

Toro är en tillverkare som varit etablerad på marknaden i flera decennier och tillverkat snöslungor. De är välkända för att hålla en extremt bra kvalitet år ut och år in, men de kostar också en slant att investera i. Det ger dock en trygghet i att kunna få tag på reservdelar om något slits ut eller går sönder några år från inköpsdatum.

AL-KO Snowline 700 E – Populär snöslunga

AL-KO Snowline 700 E
 • Överlag bra omdöme från konsumenter som testat
 • Mycket kraftfull snöslunga för pengarna
 • Hanterar snödjup på upp till 54,5 cm
 • Arbetsbredd på hela 70 cm

Priser för AL-KO Snowline 700 E

11 759 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

AL-KO Snowline 700 E är en populär snöslunga som är lite större och kraftigare än den testvinnande modellen AL-KO Snowline 620 E II. AL-KO Snowline 700 E har också fått bättre betyg från konsumenter jämfört med lillebror även om det nämns lite liknande problem med kvalitet på så väl plast som vajrar.

Modellen har en väldigt bred arbetsyta på hela 70 cm och klarar ett arbetshöjd/snödjup på 54,5 cm. Det är således en ganska stor och rejäl snöslunga för hemmabruk som lär fixa det mesta.

Bensinmotorn är väldigt stark och arbetar på 7 800 W med en rejäl bränsletank på hela 6,5 liter. Den är inte bara stark på pappret utan beskrivs som väldigt stark och tar enkelt hand om blöt snö i praktiken också.

AL-KO Snowline 700 E är av 2-stegs typ och har 6 växlar för framåtgående och 2 växlar för bakåt. Den totala kastlängden för snö är angiven till 15 m.

Den väger rejält mycket med en totalvikt på 118 kg och är knappast något man kan lyfta in och ut ur sitt garage eller förråd. Du kommer behöva rulla den dit den ska.

Modellen lämpar sig väl för privatpersoner som har lite större ytor att snöröja på vintern. Den är väldigt prisvärd och man får väldigt mycket snöslunga för pengarna, men oron över svårigheter att få tag på reservdelar kvarstår.

Vanliga frågor & svar om snöslungor

 1. Skiljer det sig mellan batteri-, el- och bensindriven snöslunga?
 2. Ska man välja en- eller tvåstegsslunga?
 3. Vilket är bästa märket på snöslungor?
 4. Finns det gott om reservdelar till snöslungor?
 5. Bör man skydda sin hörsel och syn vid användning?
 6. Finns det självgående snöslungor?
 7. Finns det robotsnöslugnor att köpa?

1. Skiljer det sig mellan batteri-, el- och bensindriven snöslunga?

Det skiljer en hel del mellan snöslungor som drivs på batteri, el eller bensin.

Bensindrivna snöslungor är de absolut vanligaste och också de mest kraftfullaste modellerna. De har funnits på marknaden länge och det finns ett stort urval av dem. Nackdelen är att de inte är så miljövänliga.

Eldrivna snöslungor går på el från kraftnätet och kräver således en strömkabel kopplad till dem hela tiden. Dessa modeller brukar vara mycket billigare men nackdelen blir att det är otympliga att använda på grund av kabeln och sällan speciellt kraftfulla. De kan dock fungera för mindre ytor till en villa.

Batteridrivna snöslungor har börjat leta sig ut i flera modeller och fungerar relativt bra. Många modeller säljs utan batteri som kostar en del att köpa till, men totalt sätt hamnar priset som en billig bensindriven snöslunga. Den har kanske något sämre effekt men tester visar att de presterar bra och lämpar sig väl för privat bruk.

2. Ska man välja en- eller tvåstegsslunga?

En-stegs snöslunga lämpar sig bättre för de som inte har så stora ytor att snöröja. De har ingen drivning på hjulen utan endast för snön och således är det föraren som styr kraften. Fördelen är att dessa maskiner blir billigare och passar mindre villor och radhus bättre.

Tvåstegsslungan är mycket kraftfullare och röjer snö på ett mycket bättre sätt. Genom en drivning i hjulet klarar snöslungan av att i ett första steg mjuka upp snön för att i nästa slunga iväg den.

Tvåstegsslungan lämpar sig även för underlag som är mer ojämnt även om den precis som enstegsslungan även fungerar bra på jämnt underlag som trädäck, asfalt m.m.

3. Vilket är bästa märket på snöslungor?

Det finns många bra märken på snöslungor. Några av de mest populära i Sverige är Husqvarna, Stiga och Toro. Även AL-KO har många populära modeller.

Det finns billigare och enklare modeller av snöslungor som säljs på t.ex. Biltema, Jula och Bauhaus. Dessa har varierad kvalitet och historiskt sett har de många kvalitetsbrister där de ofta håller en, möjligtvis två säsonger innan de havererar och får stora problem.

4. Finns det gott om reservdelar till snöslungor?

Här är tryggt att köpa ett bra märke som varit etablerat längre. Vi rekommenderar Husqvarna, Stiga och Toro som fått bra betyg och har bra information om reservdelar.

AL-KO är en tillverkare som i alla fall haft problem med att kunna tillgodose reservdelar på ett bra sätt till svenska marknaden.

Även om man köper en dyr och bra snöslunga så finns risken att något går sönder. Då är det skönt att veta att man kan laga och ersätta den delen. Dessutom är risken mindre på det dyrare kvalitetsmaskinerna.

5. Bör man skydda sin hörsel och syn vid användning?

Ja, hörselkåpa och skyddsglasögonen är starkt rekommenderat vid användning.

De flesta motorerna låter väldigt högt och inget du bör utsätta dina öron för. Din syn bör du också skydda genom glasögon för att inte riskera att någon skada om oturen är framme.

6. Finns det självgående snöslungor?

Nej, det närmsta självgående du kommer är tvåstegsslungan som driver av sig själv när du kör den och du endast väljer riktning och kraft.

En snöslunga är en maskin man ska ha stor respekt för och lämpar sig inte bra för att köras helt självgående.

7. Finns det robotsnöslugnor att köpa?

Rent teoretiskt hade det säkert gått att bygga, men du har problemet att garantera säkerheten för andra människor och djur. En gräsklippare skär kan vara skyddat under till men det går inte för en snöslunga och varför en robot-version inte är så lämpligt.

Hur vi valde ut de bästa snöslungorna

För att kunna lyfta fram och rekommendera de bästa snöslungorna har vi tittat på flera oberoende tester som gjorts de senaste åren. Att gå för långt bak i tiden ser vi inte som givande då många av de modellerna har slutat säljas och de som är kvar är svårt att avgöra hur bra de faktiskt står sig mot andra nyare snöslungor som lanserats.

De oberoende testerna som gjorts är på många områden väldigt bristfälliga, även om det kan ge en indikation på vilka produkter som är bäst i sitt segment. Testen för snöslungor är inga undantag och det hade behövts fler och bättre tester för att helt förlita sig på detta och därför tolkar vi det mer som riktmärken.

Ett viktigt komplement är kundomdömen som väger tungt när de oberoende testerna inte håller måttet. Som exempel när Aftonbladet gjorde sitt test av snöslungor så fick 10 olika individer testa vars en snöslunga, men slutsatserna man kan dra av det är väldigt tveksamma och inte mycket bättre än någon bra enstaka kundrecension.

Vissa snöslungor har t.ex. 10 kundomdömen när man sammanställer data och deras gemensamma uppfattning om produkten blir ett bättre riktvärde om man vill rekommendera de bästa snöslungorna.

Källor & Test

Sammanställning av test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa snöslungorna.

 • Test av 10 olika snöslungor – 2018 – Aftonbladet
  Aftonbladet Plus har valt att testa 10 olika snöslungor med stora prisskillnader mellan modellerna. Effektivitet och smidigheten varierar men är också starkt kopplad till ditt behov och vad snöslungan ska göra för dig. Modellerna om testats är Toro SnowMax 724 QXE CE, Husqvarna ST 224, TORO Power Max 10.28 QXE, Husqvarna ST 230P, Stiga ST 3262, McCulloch MSB121, Stiga ST 1131 E, Stiga ST 8051 AE, COCRAFT PRO S36-B och Ryobi RST36B51. En del av snöslungorna har redan slutat säljas och försvunnit från marknaden så några rekommendationer för dem går inte att göra. Testet är utfört genom att låta 10 utvalda personer få vars en snöslunga som de får testa och utvärdera. Således är testet upplagt för ge väldigt missvisande resultat även om de går igenom samma testprotokoll och utvärderas efter samma uppgifter. Bäst i test blev Toro Power Max 10.28 QXE som är en ganska dyr snöslunga som kostar över 20 000 kr. Modellen har också slutat säljas, men en väldigt likvärdig och något kraftfullare modell vid namn Toro Power Max HD 1028 OHXE finns. På andra plats kom Stiga ST 3262 PB som slutat säljas också och på tredje plats hamnade den billiga och prisvärda Stiga ST 8051 AE.
 • 14 snöslungor testade – 2019 – Bäst-i-test.se
  14 olika snöslungor är testade inför 2019 för att kunna utse de bästa modellerna för olika behov och områden. De har bland annat tittat på prestandan på snöslungorna och hur mycket snö de kan slunga bort samt hur långt den slängs bort. Även byggkvalitet och konstruktionen av snöslungan är en viktig faktor. Avslutningsvis har de även tittat på användarvänligheten och hur lätt den är att hantera och föra fram. Bäst i test blev Toro 724 QXE CE, en modell som verkar vara svår att få tag på inför vintern 2019. Stiga ST 8051 AE utsågs till bästa miljöval då den är en batteridriven snöslunga. På tredjeplats hittar vi Husqvarna ST 227P. Tidigare modeller som placerat sig bra i testet men som nu halkat ner är AL-KO 620E II och AL-KO SnowLine 700. Där i mellan ligger även Stiga ST 5262 PB.
 • Prisjakt – 2019
  Vi har använt oss av Prisjakt för att få en uppfattning om vilka som är de mest populära snöslungorna och om det finns bra modeller i toppen som ännu inte varit med i tester. Dessa snöslungor kan fortfarande vara väldigt bra rekommendationer och tillsammans med kundomdömen som konsumenter bistått med så kan det vara en bra rekommendationer och underlag att göra rekommendationer på. Prisjakt kan även snabbt eliminera snöslungor som blivit utsedd till bäst i test eller presterat bra men som slutat att säljas.