Snöslunga Bäst i Test

Bästa Snöslungorna

En bra snöslunga kan vara kritiskt för att få bort mycket snö så du kommer åt uppfarten med bilen, förrådet till fots och andra delar på din mark. Vi har därför tittat närmare på vilka snöslungor som presterar bäst i test.

Kapaciteten mellan snöslungor varierar kraftigt. Vad som är bäst beror på hur stora ytor som ska snöröjas och vilka snömängder det rör sig om. Någon som bor i mellersta delarna av Sverige kan klara sig bra med en mindre maskin medan andra behöver en klart kraftfullare snöslunga – vad som är bäst skiljer sig därför mycket åt.

Här nedanför kan du läsa mer om de bästa snöslungorna för olika behov och ändamål så du kan snöröja effektivt. Modellerna har presterat bra i oberoende tester och även fått bra betyg i recensioner.

AL-KO Snowline 620 E II – Bäst i Test

AL-KO Snowline 620 E II
  • Bästa Valet 2023
  • Utsetts till bäst i test flera gånger
  • Relativt bra kundomdömen från de som testat
  • Klarar snödjup på hela 51 cm
  • Bensinmotor på 4 400 W
  • Anpassad för medelstora ytor

Priser för AL-KO Snowline 620 E II

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

AL-KO Snowline 620 E II är en snöslunga som blivit utsedd till testvinnare för ett antal år sedan och har relativt bra omdömen från konsumenter som testat den.

Snöslungan har generellt sett fått bra betyg och många är nöjda med den. Det finns ett visst missnöje kopplat till att hitta reservdelar men i vår granskning under 2023 säljer tillverkaren själv flera remmar, fjädrar och andra reservdelar som kan behöva bytas ut på grund av slitage. Det finns även tredjepartsåterförsäljare att vända sig till.

AL-KO Snowline 620 E II verkar stå sig väldigt bra mot andra snöslungor i samma prissegment vilket motsvarar instegsnivåerna för de bättre och mer kraftfulla maskinerna.

AL-KO Snowline 620 E II snöslungaMaskinen väger in på hela 83 kg så det är ingenting man enkelt lyfter själv. Ska man köra in den i ett förråd med hög tröskel bör man nog bygga en ramp för detta.

Arbetsbredden är 62 cm och den klarar av en arbetshöjd på 51 cm vilket är väldigt mycket snö. Snöslungan tillhör kategorin 2-steg och klarar av att kasta snön upp till 15 m bort.

Bensinmotorn har en effekt på 4 400 W och och bränsletanken rymmer hela 3 liter. Det finns också en elstart för motorn för den som önskar det. Totalt sätt har du 5 växlar för framåt läge och 2 växlar för bakåt.

Slutsats

AL-KO Snowline 620 E II är en bra snöslunga som lovar väldigt mycket på pappret samtidigt som omdömena varit goda för maskinen. Den har dessutom blivit utsedd till bäst i test i ett oberoende test.

Ett bra alternativ att överväga från samma tillverkare är AL-KO Snowline 700 E som också fått väldigt bra betyg. Förutom lite bättre arbetsbredd och mängd snö att hantera har den betydligt starkare motoreffekt som gör arbetat lättare. Den kostar dock en slant extra.

Även Husqvarna ST 224 är ett bra alternativ att titta på om du vill ha en kraftfullare snöslunga.

Toro Power Max HD 928 OAE – Bästa Premiumval

Toro Power Max HD 928 OAE
  • Bästa Premiumval 2023
  • Mycket lik testvinnande snöslunga från Toro
  • Bra betyg från konsumenter som testat
  • Mycket hög kvalitet på snöslungan
  • Bra kapacitet på 71 cm i bredd och 55 cm i höjd
  • Enkel att framföra trots sin stora vikt

Priser för Toro Power Max HD 928 OAE

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tillverkaren Toro har lyckats med flera snöslungor och deras modell Toro Power Max HD 928 OAE verkar vara ett bra val för den som vill investera i en rejäl och bra snöslunga för hemmabruk med bra kapacitet.

Tillverkaren specificerar inte någon motoreffekt mer än att referera till sin förstklassiga 4-takts motor med slagvolymen på 265 cm³. Däremot kan anta att den är väldigt kraftfull sett till dimensionerna och att omdömen beskriver hur lättkörd den är med ett kastavstånd som är upp till 19,8 m.

Den har en röjningsbredd på 71 cm och klarar av att mata in snö på upp till 55 cm. Höljet, ramen ACS (Anti-Clogging System) och utkastet är helt tillverkat av stål för att förlänga hållbarheten på de delar som annars utsetts för mycket slitage.

Det är en rejäl snöslunga som väger in på 123 kg men trots det beskrivs den som väldigt lättkörd, vrider sig enkelt och det är även enkelt att med en hand justera utkastet av snö.

Att Toro Power Max HD 928 OAE är en kraftfull snöslunga syns även på garantin som ger 3 år till vanliga konsumenter och 45 dagar i kommersiellt bruk. Det är dock inom vissa förhållande så vi rekommenderar att läsa hos tillverkaren.

Toro är en tillverkare som varit etablerad på marknaden i flera decennier och tillverkat snöslungor. De är välkända för att hålla en extremt bra kvalitet år ut och år in, men de kostar också en slant att investera i. Det ger dock en trygghet i att kunna få tag på reservdelar om något slits ut eller går sönder några år från inköpsdatum.

Slutats

Vill du köpa en väldigt kraftig snöslunga med hög kvalitet och god förmåga att hantera mycket snö? I så fall är Toro Power Max HD 928 OAE den bästa snöslungan i ett lite dyrare prissegment.

Det höga betyget från de som testat den i kombination med väldigt bra kapacitet gör att den borde vara ett självklart val för de som får större snömängder och snabbt vill få bort snön.

AL-KO Snowline 46E – Bästa Budgetval

AL-KO Snowline 46E
  • Bästa Budgetval 2023
  • Mycket bra betyg av de som testat
  • Väldigt prisvärd eldriven snöslunga
  • Perfekt för mindre snödjup upp till 30cm
  • Arbetsbredd på 46 cm
  • Dödmansgrepp i handtaget

Priser för AL-KO Snowline 46E

1 940 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
2 795 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar

AL-KO Snowline 46E är en mycket enkel eldriven snöslunga som vinner vår utmärkelse för bästa budgetval och lämpar sig för de som ska hantera små snömängder över mindre ytor.

Snöslungan är inte lämplig för de breddgrader i Sverige som får väldigt mycket snö på kort tid. Det är något som delvis går att utläsa från specifikationerna då den maximala snömängden får vara 30 cm högt.

AL-KO Snowline 46E - snöslunga vid driftI flera regioner i mellersta Sverige är det ovanligt att mer än 30 cm snö kommer på en gång och om du vill snöröja uppfarten och gångar på tomten utan att behöva fysiskt slita lika hårt så är AL-KO Snowline 46E ett mycket prisvärt alternativ.

Bland konsumenter som köpt och testat snöslungan så har den fått otroligt bra betyg men det är viktigt att förstå begränsningarna av en mindre modell. Den ansluts till eluttaget med hjälp av en förlängningssladd och ger en effekt på 2 000 W vilket gör att den orkar snöröja en bredd på 46 cm och maximalt 30 cm snö.

Kastlängden är 10 meter vilket inte är dåligt men samtidigt sämre än de bättre och dyrare snöslungorna. Däremot bör det räcka bra för mindre uppdrag.

Ljudnivån beskrivs som ganska hög vilket är värt att tänka på trots att maskinen är mindre. Trots att tillverkaren specificerar 86 dB(A) verkar vissa återförsäljare argumentera att det är en låg ljudnivå, vilket det absolut inte är utan du bör räkna med att den för oväsen.

I övrigt är den lätt att använda och likt andra trädgårdsmaskiner har den ett dödmansgrepp som snabbt stoppar maskinen om du släpper taget. Eftersom maskinen är eldriven med kabel krävs det ofta lite träning för att på bästa sätt lära sig rörelsemönster och riktning på snöslungan innan arbetet blir mer smidigt.

Slutsats

En billig och enkel snöslunga räcker långt för vissa och det är här AL-KO Snowline 46E är det bästa budgetvalet enligt oss. Du får mycket för pengarna och kan med enkelhet hantera snödjup upp till 30 cm vilket är relativt tungt att skotta förhand.

Om du däremot riskerar att få mer snö och har större behov så blir AL-KO Snowline 46E snabbt ett dåligt köp som inte orkar med arbetsmängden. Det är heller ingen bra snöslunga för att hantera väldigt stora ytor och även en mindre företagsparkering eller liknande ytor kan snabbt bli problematiska.

AL-KO Snowline 700 E – Populär snöslunga

AL-KO Snowline 700 E
  • Bra Produkt 2023
  • Överlag bra omdöme från konsumenter som testat
  • Mycket kraftfull snöslunga för pengarna
  • Hanterar snödjup på upp till 54,5 cm
  • Arbetsbredd på hela 70 cm

Priser för AL-KO Snowline 700 E

16 873 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

AL-KO Snowline 700 E är en populär snöslunga som är lite större och kraftigare än den testvinnande modellen AL-KO Snowline 620 E II. AL-KO Snowline 700 E har också fått bättre betyg från konsumenter jämfört med lillebror även om det nämns lite liknande problem med kvalitet på så väl plast som vajrar.

Modellen har en väldigt bred arbetsyta på hela 70 cm och klarar ett arbetshöjd/snödjup på 54,5 cm. Det är således en ganska stor och rejäl snöslunga för hemmabruk som lär fixa det mesta.

Bensinmotorn är väldigt stark och arbetar på 7 800 W med en rejäl bränsletank på hela 6,5 liter. Den är inte bara stark på pappret utan beskrivs som väldigt stark och tar enkelt hand om blöt snö i praktiken också.

AL-KO Snowline 700 E är av 2-stegs typ och har 6 växlar för framåtgående och 2 växlar för bakåt. Den totala kastlängden för snö är angiven till 15 m.

Den väger rejält mycket med en totalvikt på 118 kg och är knappast något man kan lyfta in och ut ur sitt garage eller förråd. Du kommer behöva rulla den dit den ska.

Modellen lämpar sig väl för privatpersoner som har lite större ytor att snöröja på vintern. Den är väldigt prisvärd och man får väldigt mycket snöslunga för pengarna, men oron över svårigheter att få tag på reservdelar kvarstår.

Husqvarna ST 224 – Bra och kraftfull snöslunga

Husqvarna ST 224
  • Bra Produkt 2023
  • Toppbetyg från konsumenter som testat
  • Tillverkaren Husqvarna presterar bra i tester
  • Prisvärd modell med den kraften och kapaciteten
  • Fungerar bra på olika typer av underlag
  • Enkel att styra och kontrollera vid drift
  • Klarar upp till 30 cm snödjup

Priser för Husqvarna ST 224

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Husqvarna ST 224 är inte bara en väldigt populär snöslunga utan också en modell som fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den. Husqvarna är också kända för att få bra betyg på sina snöslungor och varför denna utses som bästa snöslungan för vinter 2019/2020.

Modellen är en 2-stegs snöslunga med en effekt på 4 700 W och använder sig av bensin som drivmedel. Den har inbyggt elstart och bränsletanken rymmer 2,6 liter vilket räcker för en hel del arbete.

Husqvarna ST 224 kastar bort snö längs vägArbetsbredden är 61 cm och fungerar väldigt bra för att gräva fram passager eller för att successivt arbeta sig genom ett område och få bort snön. Det maximala snödjupet som maskinen klarar av är angivet till 30 cm och bör vara tillräckligt för de flesta situationer.

Snöslungan har totalt 6 växlar framåt och en bakåt. En konsument vittnar om att den rullar på väldigt bra redan i första växeln och han inte riktigt vet vad han ska med övriga växlar till.

Samma användare bekräftar enkelheten med snökastet som är både bra och enkelt att justera i farten. Det är även uppenbart att  presterar väldigt mycket bättre än billiga snöslungor med begränsad kapacitet. Här kan man spara på både tid och humör.

Husqvarna ST 224 är relativt lik Husqvarna ST 227P som också är ett populärt val bland många konsumenter. Den senare ger dig lite kraftfullare motor och något bredare arbetsbredd.

Husqvarna ST 224 är en snöslunga som är rekommenderad för villor och klarar redan ganska stora ytor utan problem. Möjligtvis kan det vara värt att välja den lite dyrare Husqvarna ST 227P om man vet med sig att man har väldigt stor tomt som behöver rensas för snö. Den lite större Husqvarna ST 227P kammade också hem en tredjeplats i test och stärker bilden av att snöslungor från Husqvarna håller en bra kvalitet.

Att tänka på vid köp av en snöslunga

Tänka på vid köp av snöslunga

Att gemensamt stämma upp i vintersånger som ”hej du mitt vinterland” och ”nej se det snöar” kan vara plåster på såren men det råder inte bot på snödrivorna.  Om du ska få bukt med snöhögar krävs antingen manuell skottning eller en snöslunga som gör jobbet.

Om du kommit såhär långt i artikeln är du förmodligen införstådd med att en snöslunga är det mest effektiva vapnet för en privatperson som vill snöröja.

Då en snöslunga är en relativt kostsam investering är det viktigt att du väljer en modell som passar dina behov och preferenser väl.

Även om vi tidigare presenterat ett antal ”bäst i test” – modeller vill vi erbjuda matnyttig information som gör att du på egen hand kan fördjupa dig i marknadsläget för snöslungor.

Härnäst följer några punkter som är viktiga att tänka på inför köpet av en snöslunga.

Arbetsförmåga & Kapacitet

Det finns en mängd olika parametrar som är avgörande för hur pass effektiv en snöslunga är. Om du bor i en snörik del av landet och ska använda din snöslunga ofta kan det vara värt att gå upp lite i pris och välja en riktigt kraftfull modell.

Om du bestämt dig för att välja en riktigt kraftfull modell är det i regel följande egenskaper och aspekter du bör kika närmare på:

Drivmedel

Precis som med många andra trädgårdsmaskiner har du två valmöjligheter när det kommer till drivmedel – bensin eller el. För och nackdelarna med de två olika alternativen är i mångt och mycket detsamma som med andra trädgårdmaskiner.

Om du efterfrågar kraftfullhet och en förmåga att rubba tung och kompakt snö är det en bensindriven variant du ska välja. Inte minst kommer du väldigt långt på en tankning och du kan därmed täcka riktigt stora ytor. Nackdelen är dock att bensindrivna varianter är dyrare i drift samtidigt som de är mindre miljövänliga.

En- eller tvåstegsslunga?

När du står i valet mellan en- eller tvåstegsslunga bör du väga in dina användningsbehov och vilka snöförhållanden du står inför. Om du ska täcka stora ytor av hårt packat snö och gropiga underlag gör du bäst i att välja en tvåstegsslunga.

Detta då tvåstegsslungan har en drivning i hjulet som gör att maskinen matar in och luckrar upp snön innan utkast. Enstegsslungan matar bara in snön och kastar ut den obehandlad i ett och samma moment. Skillnaderna i tekniken är den största anledningen till att tvåstegsslungan lämpar sig bättre för tuffare arbete.

Arbetsbredd

Det många inte vet är att arbetsbredden har stor betydelse för hur effektiv en viss snöslunga är. Om du har en generös arbetsbredd kan du jobba snabbare och bearbeta stora partier av snö i ett och samma svep. I vår sammanställning har vi stött på snöslungor som har en arbetsbredd på allt från 30 – 80 cm.

Skillnaden mellan olika modeller är med andra ord väldigt stor. Med detta sagt ha du stor nytta av att kasta ett extra getöga på arbetsbredden.

Kastlängd

Snöslungan är ingen hokuspokus-maskin som kan trolla bort snöavfallet. Det är ofrånkomligt att snön kommer slungas i någon riktning så frågan du bör ställa dig är hur pass långt du vill att snön ska slungas.

Om du endast har en liten tomt kanske det räcker med att din snöslunga kastar snön en bit åt sidan. För någon med stor tomt är det förmodligen mer passande om snön kastas långt bort från ytan.

Det finns en tydlig korrelation mellan motorns kraftfullhet och hur långt den kan kasta. En tvåstegsslunga är att föredra om du vill skjuta iväg ditt snöavfall en längre bit.

Ergonomi & Användarvänlighet

Det ska inte kännas alltför mödosamt att ta tag i skottningen. Därför är det viktigt att din snöslunga är bekväm att använda och lätt att förstå sig på. Vad som definierar en ergonomisk snöslunga är visserligen individuellt men det finns dock några faktorer som är gemensamma för de flesta användarna.

Ljudnivå

I princip alla trädgårdsmaskiner ger ifrån sig något slags bullerljud. Alltför höga bullernivåer kan vara direkt skadligt för din hörsel samtidigt som det inte gör dig till världens populäraste granne.

De bensindrivna snöslungorna ger ifrån sig markant mycket högre ljud än elektriska varianter. Om du värdesätter kraft högre än låga bullernivåer får du räkna med att din snöslunga kommer låta lite mer.

Med detta sagt kan det vara en bra idé att använda hörselskydd när du använder din snöslunga. Det kan även vara värt att ta en extra kik på modellernas specifikationer och jämföra olika alternativ.

Säkerhet

Många snöslungor är ytterst kraftfulla och knappast lämpliga för barn. En snöslunga kan även utgöra en säkerhetsrisk för en vuxen person om man använder den fel eller slarvigt.

Bland snöslungor i det högre prisregementet är det dock vanligt att maskinerna är utrustade med välutvecklade säkerhetsfunktioner. Detta kan exempelvis röra automatisk avstängning om det skulle vara så att hårda föremål kommer i kontakt med rotorn.

Ur en säkerhetsaspekt är det även viktigt att snöslungan är kompakt och att den ligger stadigt mot marken. Detta ökar kontrollen samtidigt som den blir lättare att manövrera.

Smarta funktioner

Snöslungan är en relativt avskalad maskin sett till funktioner. Det finns dock några funktioner som ökar arbetsglädjen och gör din snöslunga mer användarvänlig.

En sådan sak kan vara om din snöslunga är utrustad med arbetsbelysning eller ej. En snöslunga med bra lampa är guld värd när det kommer till att arbeta i mörker. Under vinterhalvåret är det bara ljust under ett fåtal timmar. Att inte kunna arbeta i mörker är ett gediget handikapp som gör det svårare att få bukt med snödrivorna.

Om du tittat på snöslungor i det högre prisregementet har du sett att det finns modeller som är utrustade med växlar. Det allra bästa är om snöslungan har växlar både fram och bak på hjulen. Detta hjälper dig att anpassa kraften efter underlag och andra försvårande omständigheter.

Hur många växlar de olika snöslungorna erbjuder skiljer sig väldigt mycket från modell till modell. Några har bara två växlar medan vissa modeller har så mycket som 8 olika växlar.

Pris

Att kalla snöslungan för något av en lyxmaskin är kanske att ta i. Det är dock ett faktum att du måste vara beredd att investera en del pengar i din snöslunga oavsett vilken modell du väljer.

Om man tar en titt i den nedre priskategorin återfinns modeller som kostar allt från 2400 kronor till 4000 kronor. Lägre än 2400 kronor kommer du generellt sett inte om du vill ha en någorlunda bra modell.

De billigare modellerna bör kontrasteras mot att de mer välutvecklade snöslungorna kan kosta så mycket som 25 0000 kronor. Det finns givetvis en gyllene medelväg men det är fortfarande talande för att snöslungor är kostsamma maskiner.

Var du bör lägga dig rent prismässigt är en högst individuell fråga. Det viktigaste är att du tidigt ringar in dina preferenser och blir klar med vilka egenskaper du kräver av din snöslunga.

När detta är gjort är det dags att sätt upp en budget och ett maximalt tak på vad du kan tänka dig att lägga. Om du inte är noggrann med budget är det lätt att kostnaderna springer iväg. Risken finns då att du står där med en snöslunga som är onödigt välutvecklad i relation till dina behov.

Ska du endast använda snöslungan för att göra någon stig på din egna tomt eller att få bort snön från uppfarten till garaget så kommer man långt på billiga alternativ.

Vanliga frågor & svar om snöslungor

  1. Skiljer det sig mellan batteri-, el- och bensindriven snöslunga?
  2. Ska man välja en- eller tvåstegsslunga?
  3. Vilket är bästa märket på snöslungor?
  4. Finns det gott om reservdelar till snöslungor?
  5. Bör man skydda sin hörsel och syn vid användning?
  6. Finns det självgående snöslungor?
  7. Finns det robotsnöslugnor att köpa?

1. Skiljer det sig mellan batteri-, el- och bensindriven snöslunga?

Det skiljer en hel del mellan snöslungor som drivs på batteri, el eller bensin.

Bensindrivna snöslungor är de absolut vanligaste och också de mest kraftfullaste modellerna. De har funnits på marknaden länge och det finns ett stort urval av dem. Nackdelen är att de inte är så miljövänliga.

Eldrivna snöslungor går på el från kraftnätet och kräver således en strömkabel kopplad till dem hela tiden. Dessa modeller brukar vara mycket billigare men nackdelen blir att det är otympliga att använda på grund av kabeln och sällan speciellt kraftfulla. De kan dock fungera för mindre ytor till en villa.

Batteridrivna snöslungor har börjat leta sig ut i flera modeller och fungerar relativt bra. Många modeller säljs utan batteri som kostar en del att köpa till, men totalt sätt hamnar priset som en billig bensindriven snöslunga. Den har kanske något sämre effekt men tester visar att de presterar bra och lämpar sig väl för privat bruk.

2. Ska man välja en- eller tvåstegsslunga?

En-stegs snöslunga lämpar sig bättre för de som inte har så stora ytor att snöröja. De har ingen drivning på hjulen utan endast för snön och således är det föraren som styr kraften. Fördelen är att dessa maskiner blir billigare och passar mindre villor och radhus bättre.

Tvåstegsslungan är mycket kraftfullare och röjer snö på ett mycket bättre sätt. Genom en drivning i hjulet klarar snöslungan av att i ett första steg mjuka upp snön för att i nästa slunga iväg den.

Tvåstegsslungan lämpar sig även för underlag som är mer ojämnt även om den precis som enstegsslungan även fungerar bra på jämnt underlag som trädäck, asfalt m.m.

3. Vilket är bästa märket på snöslungor?

Det finns många bra märken på snöslungor. Några av de mest populära i Sverige är Husqvarna, Stiga och Toro. Även AL-KO har många populära modeller.

Det finns billigare och enklare modeller av snöslungor som säljs på t.ex. Biltema, Jula och Bauhaus. Dessa har varierad kvalitet och historiskt sett har de många kvalitetsbrister där de ofta håller en, möjligtvis två säsonger innan de havererar och får stora problem.

4. Finns det gott om reservdelar till snöslungor?

Här är tryggt att köpa ett bra märke som varit etablerat längre. Vi rekommenderar Husqvarna, Stiga och Toro som fått bra betyg och har bra information om reservdelar.

AL-KO är en tillverkare som i alla fall haft problem med att kunna tillgodose reservdelar på ett bra sätt till svenska marknaden.

Även om man köper en dyr och bra snöslunga så finns risken att något går sönder. Då är det skönt att veta att man kan laga och ersätta den delen. Dessutom är risken mindre på det dyrare kvalitetsmaskinerna.

5. Bör man skydda sin hörsel och syn vid användning?

Ja, hörselkåpa och skyddsglasögonen är starkt rekommenderat vid användning.

De flesta motorerna låter väldigt högt och inget du bör utsätta dina öron för. Din syn bör du också skydda genom glasögon för att inte riskera att någon skada om oturen är framme.

6. Finns det självgående snöslungor?

Nej, det närmsta självgående du kommer är tvåstegsslungan som driver av sig själv när du kör den och du endast väljer riktning och kraft.

En snöslunga är en maskin man ska ha stor respekt för och lämpar sig inte bra för att köras helt självgående.

7. Finns det robotsnöslugnor att köpa?

Rent teoretiskt hade det säkert gått att bygga, men du har problemet att garantera säkerheten för andra människor och djur. En gräsklippare skär kan vara skyddat under till men det går inte för en snöslunga och varför en robot-version inte är så lämpligt.

Snöslungor som utgått

Bra snöslungor som nyligen utgått ur sortimentet.

Stiga ST 8051 AE

Stiga ST 8051 AE
  • Tredjeplats i Aftonbladets test av snöslungor
  • Utsågs till bästa miljöval i test
  • Batteridriven snöslunga
  • Perfekt för garageuppfarter, trottoarer m.m.
  • Väger endast 15 kg vilket gör den lätt att lyfta själv
  • Bra batterikapacitet ger lång drifttid

Priser för Stiga ST 8051 AE

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Stiga ST 8051 AE är en batteridriven snöslunga som fått väldigt bra betyg. Den placerade sig på tredjeplats i Aftonbladets test över snöslungor och har fått bra betyg från de konsumenter som testat modellen. Den utsågs även som bästa miljöval i ett annat test.

En batteridriven snöslunga har både för- och nackdelar vilket nog de flesta inser. Fördelarna innebär att du har en mycket lägre driftkostnad och slipper hantera olja/bensin. Istället behöver du bara se till så batteriet är fulladdat så kan du köra igång. Detta är också ett mycket mer miljövänligt alternativ än att använda bensin.

Stiga ST 8051 AE snöslungaNackdelen med en batteridriven snöslunga är att du inte kommer få riktigt samma kraft och kapacitet som du får från en bensindriven snöslunga, även den batteridrivna verkar fungera väldigt bra. Däremot fungerar Stiga ST 8051 AE väldigt bra för användning i privatbruk där man inte har allt för stora områden som måste hanteras.

Snöslungan är enkel att arbeta med och har en arbetsbredd på 51 cm och klarar en arbetshöjd på upp till 30 cm snö. Kastlängden är maximalt 6 meter vilket bör räcka för det som många hushåll behöver, men kanske inte för de med väldigt stora tomter som ska snöröjas.

Snöslungan kategoriseras som en 1-stegs snöslunga och har steglösa växlar både framåt och bakåt. Detta är en av fördelarna med elektroniska motorer.

Det är också värt att notera att det inte följer med något batteri till Stiga ST 8051 AE. Detta drar snabbt upp priset eftersom ett batteri kostar ett par tusen kronor också. Fördelen är dock att batteriet fungerar i andra Stiga-maskiner som t.ex. deras gräsklippare och motorsågar. Detta är en del av deras 80V-koncept med eldrivna maskiner som kan dela på samma batteri.

Hur vi valde ut de bästa snöslungorna

För att kunna lyfta fram och rekommendera de bästa snöslungorna har vi tittat på flera oberoende tester som gjorts de senaste åren. Att gå för långt bak i tiden ser vi inte som givande då många av de modellerna har slutat säljas och de som är kvar är svårt att avgöra hur bra de faktiskt står sig mot andra nyare snöslungor som lanserats.

De oberoende testerna som gjorts är på många områden väldigt bristfälliga, även om det kan ge en indikation på vilka produkter som är bäst i sitt segment. Testen för snöslungor är inga undantag och det hade behövts fler och bättre tester för att helt förlita sig på detta och därför tolkar vi det mer som riktmärken.

Ett viktigt komplement är kundomdömen som väger tungt när de oberoende testerna inte håller måttet. Som exempel när Aftonbladet gjorde sitt test av snöslungor så fick 10 olika individer testa vars en snöslunga, men slutsatserna man kan dra av det är väldigt tveksamma och inte mycket bättre än någon bra enstaka kundrecension.

Vissa snöslungor har t.ex. 10 kundomdömen när man sammanställer data och deras gemensamma uppfattning om produkten blir ett bättre riktvärde om man vill rekommendera de bästa snöslungorna.

Källor & Test

Sammanställning av test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa snöslungorna.

  • Test av 10 olika snöslungor – 2018 – Aftonbladet
    Aftonbladet Plus har valt att testa 10 olika snöslungor med stora prisskillnader mellan modellerna. Effektivitet och smidigheten varierar men är också starkt kopplad till ditt behov och vad snöslungan ska göra för dig. Modellerna om testats är Toro SnowMax 724 QXE CE, Husqvarna ST 224, TORO Power Max 10.28 QXE, Husqvarna ST 230P, Stiga ST 3262, McCulloch MSB121, Stiga ST 1131 E, Stiga ST 8051 AE, COCRAFT PRO S36-B och Ryobi RST36B51. En del av snöslungorna har redan slutat säljas och försvunnit från marknaden så några rekommendationer för dem går inte att göra. Testet är utfört genom att låta 10 utvalda personer få vars en snöslunga som de får testa och utvärdera. Således är testet upplagt för ge väldigt missvisande resultat även om de går igenom samma testprotokoll och utvärderas efter samma uppgifter. Bäst i test blev Toro Power Max 10.28 QXE som är en ganska dyr snöslunga som kostar över 20 000 kr. Modellen har också slutat säljas, men en väldigt likvärdig och något kraftfullare modell vid namn Toro Power Max HD 1028 OHXE finns. På andra plats kom Stiga ST 3262 PB som slutat säljas också och på tredje plats hamnade den billiga och prisvärda Stiga ST 8051 AE.
  • 14 snöslungor testade – 2019 – Bäst-i-test.se
    14 olika snöslungor är testade inför 2019 för att kunna utse de bästa modellerna för olika behov och områden. De har bland annat tittat på prestandan på snöslungorna och hur mycket snö de kan slunga bort samt hur långt den slängs bort. Även byggkvalitet och konstruktionen av snöslungan är en viktig faktor. Avslutningsvis har de även tittat på användarvänligheten och hur lätt den är att hantera och föra fram. Bäst i test blev Toro 724 QXE CE, en modell som verkar vara svår att få tag på inför vintern 2019. Stiga ST 8051 AE utsågs till bästa miljöval då den är en batteridriven snöslunga. På tredjeplats hittar vi Husqvarna ST 227P. Tidigare modeller som placerat sig bra i testet men som nu halkat ner är AL-KO 620E II och AL-KO SnowLine 700. Där i mellan ligger även Stiga ST 5262 PB.
  • Prisjakt – 2023
    Vi har använt oss av Prisjakt för att få en uppfattning om vilka som är de mest populära snöslungorna och om det finns bra modeller i toppen som ännu inte varit med i tester. Dessa snöslungor kan fortfarande vara väldigt bra rekommendationer och tillsammans med kundomdömen som konsumenter bistått med så kan det vara en bra rekommendationer och underlag att göra rekommendationer på. Prisjakt kan även snabbt eliminera snöslungor som blivit utsedd till bäst i test eller presterat bra men som slutat att säljas.
  • Konsumentomdömen – 2023
    Konsumenters omdömen har varit mycket viktiga för att hitta vilken snöslunga som är bäst i test. Konsumenter testar snöslungorna i riktiga förhållanden och använder dem över en längre tid och i andra förhållanden än vad oberoende tester lyckas med. Det är viktigt att granska dessa resultat för att identifiera problem med produkter, följa upp och se om tillverkarna blivit bättre eller om problemen kvarstår. Konsumenter är mycket bättre på att upptäcka kvalitetsproblem som visar sig över tid och varför inte detta bör förbises när produkter granskas.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng