Skärbrädan är ett av de mest använda redskapen i köket, men den kan också vara en av de största källorna till bakterier och korskontaminering. Att veta när det är dags att köpa en ny skärbräda är därför avgörande för att säkerställa kökets hygien och undvika sjukdomar.
I den här artikeln går vi igenom de tydligaste tecknen på att din skärbräda har gjort sitt.
1. Djupa repor och hack i ytan
En av de första tecknen på att det är dags att byta ut skärbrädan är när du ser djupa repor och hack. I dessa sprickor kan bakterier lätt fastna och växa, även efter noggrann rengöring.
I en studie publicerad av NC State University framkom det att plastskärbrädor, som ofta anses vara enklare att rengöra, kan utveckla djupa skåror som blir en grogrund för bakterier som Salmonella och E. coli.
Om din skärbräda är tillverkad i ett massivt trämaterial så kan du slipa ner den och olja in den igen.
2. Missfärgningar som inte går bort
Missfärgningar är ett tecken på att skärbrädan har absorberat vätskor från olika livsmedel, vilket kan bidra till bakterietillväxt. Om din skärbräda är konstant fläckad, trots att du rengör den noggrant, är det ett tydligt tecken på att den bör bytas ut.
Träskärbrädor kan ibland absorbera bakterier djupare i träet, vilket kan vara svårt att få bort, som en studie på bakterier och träskärbrädor visade.
3. Dålig lukt, trots rengöring
Om din skärbräda luktar illa, även efter att du rengjort den ordentligt, kan det bero på att matrester har fastnat i träets eller plastens yta. Detta kan tyda på att bakterier har samlats och inte går att få bort. Forskning har visat att bakterier kan överleva i mikroskopiska skåror och sprickor, vilket gör det omöjligt att rengöra vissa skärbrädor fullständigt.
4. Skärbrädan är skev eller sprucken
Skärbrädor som har blivit skeva eller spruckit kan inte längre användas säkert. Sprickorna kan både samla bakterier och göra det svårare att skära på ett säkert sätt.
Träskärbrädor kan spricka om de inte har behandlats med olja regelbundet, och plastskärbrädor kan deformeras efter långvarig användning eller efter att ha tvättats i höga temperaturer.
5. Ytan känns ojämn eller flisig
En ojämn eller flisig yta gör skärarbetet osäkert. Om små trä- eller plastbitar kan lossna och hamna i maten, kan detta utgöra en hälsorisk. Även om skärbrädor kan slipas och oljas in för att återfå en jämn yta, är det ibland bäst att helt enkelt byta ut dem.
6. Du ser tecken på mögel eller fuktfläckar
Mögel eller fuktfläckar är tydliga tecken på att din skärbräda har utsatts för för mycket fukt och inte har kunnat torka ordentligt. I en studie från MDPI visade man att träskärbrädor som inte torkas korrekt kan utveckla fuktskador, vilket gör dem till en grogrund för bakterier.
7. Knivarna blir slöare snabbare än vanligt
Om du märker att dina knivar slits snabbare kan det bero på att skärbrädan har blivit för hård eller skadad. Enligt experter är hårdare material, som vissa plastskärbrädor, mer benägna att slita ut köksknivarna än mjukare material som trä.
Om du köper nya bra skärbrädor, passa även på att slipa dina köksknivar så du får en bra upplevelse i köket från början.
Sammanfattning
Att använda en gammal eller skadad skärbräda kan innebära en hälsorisk i köket. Genom att hålla koll på tecken som djupa repor, missfärgningar, dålig lukt och sprickor kan du säkerställa att ditt köksredskap alltid är i toppskick.
När det är dags att byta ut skärbrädan, investera i en högkvalitativ modell som håller längre och ger dig en säker och hygienisk yta att arbeta på. Vi har sammanställt de bästa skärbrädorna i ett stort test – så det finns ingen anledning att skjuta problemet framför sig.
Källor
För att läsa mer om de vetenskapliga studierna som nämns i den här artikeln, se källorna nedan:
- Wood Cutting Board Finishes and Their Effect on Bacterial Growth
MDPI, Journal of Applied Microbiology, 2022.
Studien undersöker överlevnaden av bakterier som Listeria och Salmonella på träskärbrädor av olika träslag, där oljebehandling visade sig minska bakterieöverlevnaden över tid. - Fast Facts About Cutting Boards and Food Safety
NC State University, News Release, 2014.
Denna studie jämför hygieniska egenskaper hos plast- och träskärbrädor och visar att plastskärbrädor kan utveckla djupa skåror där bakterier kan gömma sig. Träskärbrädor, särskilt av hårdträ, kan vara mer resistenta mot bakterietillväxt när de torkas ordentligt. - Hygieniska aspekter vid användning av trä- och plastskärbrädor
Springer, Journal of Consumer Protection and Food Safety, 2009.
En jämförande studie som visar att både plast- och träskärbrädor kan utgöra en hygienisk risk, men att korrekt rengöring och underhåll kan minska risken för bakteriekontaminering.