Strykta skjortor

Så stryker du en skjorta bäst

Skjortor ska strykas för att ge ett professionellt, ansenligt och snyggt intryck. Det behöver dock inte vara så jobbigt om det görs rätt. Vi tittar därför närmare på hur du ska stryka skjortan på bästa sätt.

Här hittar du också några smarta tips för att underlätta strykandet som du kanske inte tänkt på och som kan underlätta för dig.

Stryka med vanlig ångstrykjärn

Stryka skjorta med vanligt strykjärnDet vanliga klassiska strykjärnet är det vanligaste sättet att stryka skjortan med. De ger ett bra resultat men har du många skjortor och kanske använder skjorta i tjänsten kan det vara fördelaktigt att titta på bättre lösningar som ångstation.

De bästa strykjärnen är inte så dyra men har ändå bra värmefördelning, skyddande funktioner och relativt bra ångkapacitet för att få bort veck.

Steg 1: Fukta skjortan

Ångpuff från ångstrykjärn
Ångpuff från ångstrykjärn kan användas för att tillsätta varm vattenånga för att ta bort veck.

Innan du sätter igång bör skjortan fuktas en aning. Låt den hänga och dra åt sig vätan ett par minuter innan du börjar stryka.

De flesta strykjärn är utrustade med en vattenbehållare som gör det möjligt att spraya vatten på skjorta. I annat fall kan du använda en vanlig blomspruta och spraya lite lätt på tyget.

Ett tips är att stryka skjortan direkt efter tvätten, innan den helt har hunnit att torka. Eftersom den redan är fuktig går strykningen fortare och du slipper mer arbetsbörda vid senare tillfälle.

Ett ungkarlsknep för att snabba upp processen är att hänga skjortan i närheten av duschen (inte i) när du gör dig i ordning för festlighet. Den varma vattenångan kommer fukta skjortan och blir lättare att stryka till direkt efteråt.

Använd också ångfunktionen som finns på ångstrykjärnen så du kan använda varm vattenånga för att jämna ut svåra veck medan du stryker.

Steg 2: Kontrollera tvättråden

Eftersom olika material tål olika hög värme är det klokt att först kolla vad tvättråden säger innan du börjar stryka. Se till att justera temperaturen efter materialet, en skjorta i linne- eller bomull klarar av betydligt mer värme än vad till exempel siden gör.

En bra regel är att använda låg värme för vardagsskjortor och medeltemperatur när det är jobb-skjortan som ska strykas.

Steg 3: Stryk i rätt ordning

Stryka armar på skjortanDet lättaste är att börja med att stryka ärmar och manschett. När de är strukna kan de hänga utanför strykbrädan medans övriga delar på skjortan bearbetas. På så sätt håller de sig släta och du slipper göra om dem i slutet.

För ett bra resultat ska skjortan knäppas upp så att du kommer åt runt knapparna. Alla delar ska ligga plant och sträckas ut ordentligt. Ta hjälp av strykbrädan för att komma åt hörn så att det inte bildas några störande veck på baksidan.

Steg 4: Stryk skjortans övre del

Efter ärmar och manschetter är det dags att gå vidare till det parti som sitter under kragen och löper längs ryggen mellan axlarna. Den här delen är den knepigaste så här gäller det att vara noggrann och arbeta metodiskt.

Steg 5: Stryk kragen

En välstruken krage är viktigt. Kragen ska strykas uppvikt och har den knappar ska de knäppas upp. Här kan det vara smart att fukta lite extra. Vanligtvis räcker det med att man stryker kragens insida. Efter strykningen ska knapparna knäppas igen.

Steg 6: Fortsätt med det ena framstycket

Stryk framsida skjortaSe till att utnyttja strykbrädan så att skjortan sträcks ut och ligger plant. Stryk försiktigt runt knapparna och pressa ner eventuella fickor. Var noga med att skjortan inte är vikt så att det bildas fula veck.

Se till så att du stryker hela framsidan och även partier upp mot armen. På bilden syns hur strykbrädan ger dig utrymme att stryka upp mot armen på framsidan av skjortan. Något som är lätt att glömma som nybörjare.

Steg 7: Baksidan

Vrid skjortan så att du kommer åt ryggen. Du kommer troligtvis inte få plats med hela ryggpartiet på strykbrädan så var beredd att justera och flytta runt efter hand.

Stryk 8: Andra framsidan

Sist men inte minst gäller det att stryka den andra framsidan. Nu bör du ha en fin och slät skjorta som kan hängas upp på galge i väntan på att komma till användning.

Till sist, var lätt på handen och pressa inte spetsen för hårt mot strykbrädan utan arbeta jämnt med hela strykjärnet. För att snabbt fräscha upp skjortan mellan tvättarna är ett smart tips att hänga den på en galge i badrummet medan du tar en dusch. Ångan från duschen gör att vecken slätas ut även om skjortan inte blir lika slät som när den stryks.

Videos: Se strykningen göras

Det finns ett par videos som relativt bra går igenom hur du stryker skjortan. Ordningen skiljer sig lite men normalt börjar man men de mindre ytorna och armarna innan man tar de större partierna.

Använd steamern eller ångstation för att stryka skjortan

Stryka skjorta med ångstation
Ångstationen ger dig kraftigare ångkapacitet och ångpuffar jämfört vanligt strykjärn. Gör det lättare att stryka plagg snabbt och du kan stryka plagg direkt på galge, vilket även gäller staemern.

Ett alternativ till att använda ett strykjärn är att istället arbeta bort vecken med en steamer eller den mer kraftfulla ångstationen.

En steamer är en liten maskin som använder sig av ånga som pressas ut genom ett munstycke. Det som händer när den varma ångan trycks genom tyget är att fibrerna sväller och plagget återfår sin ursprungliga form.

Det är mycket skonsamt att använda en steamer  och fungerar väldigt bra på de flesta material. Vattenångan tenderar även att ta bort dåliga lukter som rök och kan i många fall även användas på kavajer.

Steamern är en lite smidig handhållen enhet utan värmeplatta. En ångstation kombinerar det bästa från två världar med varm platta som ett traditionellt strykjärn och en mycket kraftig ångkapacitet som är bättre än steamern. En bra ångstation kostar dock betydligt mer men är lämpligt för dig som stryker många plagg varje vecka.

Om du är osäker på vad du ska välja så läs denna guide för att hitta rätt strykjärn (metod) för dina behov.

Steg 1: Fyll steamern

Fyll steamerns vattenbehållare och starta den.

Steg 2: Häng upp skjortan

Till skillnad mot när man stryker skjortan ska den ska vara stängd när man steamar.

Steg 3: Stemern lyser grönt

När steamern indikerar att den är färdig att användas är det bara att sätta igång. När man steamar ska man hålla inne startknappen så att ånga pressas ut. Dra gärna i skjortans nederkant så att den sträcks ut ordentligt. Pressa sedan munstycket på steamern mot skjortans insida, den ska vara i kontakt med tyget. Fortsätt att arbeta igenom skjortans alla delar. Se upp så att inte händerna kommer för nära den heta ångan.

Steg 4: Detaljerna

Avluta med att steama runt alla detaljer som krage, knappar och manchester

Steg 5: Avsvalning

Låt skjortan svalna innan den används