Vanligt ångstrykjärn

Så väljer du mellan Ångstation, Steamer eller Strykjärn?

Funderar du på att byta ut ditt gamla strykjärn mot ett nytt? Är du trött på att gå till jobbet i skrynkliga skjortor?

I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du kan förvänta dig av ett modernt strykjärn. Faktum är att dagens strykjärn är utrustade med smarta funktioner som kommer att ta strykningen till nya höjder.

Vi kommer dessutom att bena ut vad som egentligen skiljer strykjärnet från steamern och den mer avancerade ångstationen. Läs vidare för att få bra tips som underlättar för dig att fatta ett beslut som ger dig bäst valuta för pengarna.

Ångstrykjärn

Ångstrykjärn på strykbräda med skjortorNär man idag pratar om strykjärn är det ångstrykjärn som avses. Även de allra billigaste varianterna är utrustade med en vattenbehållare som gör att du enkelt kan skvätta vatten och trycka ut ånga på skjortan, duken eller det som ska strykas.

Det är mycket lättare att få till ett bra resultat med dagens strykjärn än den gamla tidens som enbart använde värme för att avlägsna veck och skrynklor.

Avancerade ångstrykjärn har ännu mer finesser. Ångpuff-funktionen gör att små puffar med ånga kan utnyttjas för att på ett skonsamt sätt samtidigt fukta och värma tyget. Hela processen underlättas och resultatet blir bättre. Att kombinera värme och vatten med ånga har visat sig vara extremt effektivt och det är relativt lätt att få perfekt strukna skjortor med ett ångstrykjärn.

Ångstrykjärnet är ett bra köp för den som stryker sällan och inte så mycket. Är du en av dem som samlar på hög innan strykjärnet plockas fram, då är troligtvis ett vanligt ångstrykjärn det bästa köpet för dig.

Har du gott om plats och gillar att stryka det mesta kan du fundera på om en ångstation är en smartare investering.

Det finns en del funktioner som kan skilja sig åt mellan dyra och billiga varianter av strykjärn. För att du ska göra ett bra köp och få en modell som motsvarar dina krav bör du kolla lite närmare på material och funktionalitet innan du bestämmer dig:

 • sulans material – en keramisk beläggning är mer tålig mot repor och har generellt en längre livslängd
 • fördelning av hål – ett mer avancerat strykjärn har jämnt fördelade hål i sulan som gör att ångan kommer ut i ett jämt flöde
 • effekten på ångpuffarna
 • sladdens längd
 • användarvänlighet och grepp
 • spetsen på strykjärnet
 • vattenbehållarens

Steamer

steamer stryker kläder på galgeEn steamer använder också ånga för få bort rynkor och veck. Till skillnad från strykjärnet förutsätter inte steamern att du använder en strykbräda. Istället ska du låta plagget hänga för att få det fräscht. Den heta ångan gör att plagget rätas ut och skrynklorna försvinner.

En steamer kan du med fördel använda på gardiner och dukar. Steamern är liten och tar inte så mycket plats i lådan eller på hyllan i garderoben.

En steamer är ett bra komplement till ett vanligt ångstrykjärn som lättare tar sig an vissa uppgifter. Samtidigt är den lätt att ta med sig på resan för att få bort veck på skjortor, klänningar eller kostymbyxorna.

I tester av steamers visar det sig att resultatet skiljer sig en hel del åt mellan olika modeller och det är värt att läsa närmare om vilka modeller som är bäst innan du gör ett köp. Det behöver dock inte bli en dyr historia men det finns modeller du vill undvika.

Välj en steamer om du:

 • har ont om plats eller vill ta med på resan
 • vill snabbt kunna få bort veck på kläder
 • vill kunna arbeta med plagg som hänger på galge

Ångstation

Ångstation stryker skjorta på strykbrädaEn ångstation är en mer avancerad variant av ångstrykjärn där ångan tillsätts i ett jämt flöde hela tiden och inte bara när du trycker. Ångstationen kan precis som steamern användas lodrätt, du är alltså inte låst vid att textilierna måste ligga plant på en strykbräda.

I jämförelse med steamern är ångstationen mycket mer kraftfull och hanterar svårare rynkor och veck mycket bättre. Samtidigt kan det fungera precis som ett vanligt strykjärn där du stryker på en strykbräda.

Vill du ha en bra lösning som hanterar många olika uppgifter är ångstationen ett riktigt bra val och speciellt om du väljer någon av de testvinnande ångstationerna som presterat bäst i tester.

Om du vill satsa på en ångstation är det bättre att lägga pengarna på en bra modell, annars kan du med fördel satsa på ett prisvärt ångstrykjärn istället.

Välj en ångstation om du:

 • stryker ofta
 • har gott om plats
 • är villig att betala lite mer
 • önskar ett perfekt resultat.

Strykstation

Om du har mycket plats och är ute efter den allra bästa utrustningen ska du överväga en strykstation. Strykstationen är en variant med många funktioner och där ånggenerator och strykbräda är integrerade på ett smart och effektivt sätt. Den ånga som kommer ur en strykstationen har ett högre tryck vilket gör att vecken försvinner på ett kick.

Strykstationen är även skonsam för textilierna i och med att den innehåller ett inbyggt fläktsystem. Är du intresserad av en strykstation får du vara beredd att betala lite mer än för de mindre avancerade stryk-lösningarna.

Material och funktionalitet

När du köper ett nytt strykjärn är det väl värt att fundera över följande egenskaper.

Sulan på strykjärnet

En faktor som är bra att tänka på vid val av strykjärn är dess sula. En sula med keramisk beläggning är mycket mer skonsam för textilierna än sulor som är tillverkade i aluminium. Keramisk beläggning är även mer motståndskraftig mot repor som kan uppstå vid kontakt med metallföremål som till exempel dragkedjor.

Billiga strykjärn har vanligtvis en aluminiumsula och slitaget på stryktvätten blir därmed större.

För att du ska få ett bra resultat är det viktigt att strykjärnet hålls rent. Det gäller oavsett vilken sula det har.

Programalternativ

Alla strykjärn har temperaturval. Det är viktigt att värmen kan regleras eftersom olika material och tyger tål olika mycket värme. Du kan till exempel inte stryka en sidenskjorta på samma höga temperatur som plagg i ull eller bomull. Programalternativ är att betrakta som en standardfunktion.

Sladd

Strykjärnets sladd kan vara i vägen. Är den för kort kan du behöva en förlängningssladd. En smart idé är att tänka igenom på vilken plats strykjärnet kommer att användas för att på så sätt säkerställa att sladden på det tänkta strykjärnet är tillräckligt lång. Vissa strykjärn har en sladd som går att vrida 360 grader. Det är smart för på så vis undviker du att sladden trasslar sig eller snurrar ihop sig.

Som ett alternativ till strykjärn med sladd finns det batteridrivna modeller. Kolla batteritiden noga innan du slår till!

Ångfunktion

Steamer avger ånga till klädesplagg på galge
En steamer avger endast ånga och har högre kapacitet än ett vanligt strykjärn. Steamern saknar dock den varma plattan.

Ångfunktionen är en mycket smart sprayfunktion. Det är ett effektivt hjälpmedel i kampen mot skarpa veck. När plagget sprayas slätas det automatiskt ut och värmen från strykjärnet gör att vecken försvinner.

Ångfunktionen kan vara manuell eller automatisk. Vid en manuell spray får du hålla inne knappen för att vattnet ska spridas. Har du ett ångstrykjärn med automatisk ångfunktion kommer ångpuffarna med jämna mellanrum och med väl avvägd mängd.

Riktigt avancerade modeller känner av hur mycket ånga som behöver produceras för att vecken ska försvinna. Ju mer tryck som ångpuffarna har desto snabbare och enklare blir det att uppnå ett riktigt bra resultat.

Antikalkfunktion

Det kan smart att välja ett strykjärn som har en inbyggd antikalkfunktion om du bor i ett område med mycket kalkrikt och hårt vatten. Om man slarvar med att avkalka strykjärnet finns det en risk att det efter ett tag slutar att fungera. Det är möjligt att förlänga livslängden på strykjärnet bara genom att se till att det inte kalkar igen. En annan risk med att strunta i avkalkning är att kalk kan ge upphov till trista fläckar som är svåra att få bort.

Automatisk avstängning

Att investera i ett strykjärn som har en automatisk avstängning är en bra idé om du vill vara på den säkra sidan. När strykjärnet slutar att användas slår det av automatiskt efter ett antal minuter. Det är skönt att slippa oroa sig för om man eventuellt kan ha glömt strykjärnet på. Ett alternativ är att installera en timer. Säkerhet i samband med strykning är en mycket viktig aspekt!

Vattenbehållare

Storleken på vattenbehållaren är något som kan skilja mellan olika modeller. En liten behållare gör att strykningen måste avbrytas med jämna mellanrum för att fylla på med mer vatten.

Effekt

Effekten mäts i watt och talar om hur lång tid det tar för strykjärnet att värmas upp. Här kan man se en stor skillnad. Billiga strykjärn har mycket lägre effekt. Det finns effektiva strykjärn och avancerade modeller med en effekt i storleksordning 3200 watt.

Droppstopp-funktion

Vissa modeller har en så kallad droppstopp-funktion vilket innebär att vattnet inte kan droppa. Det är en mycket smart funktion speciellt när man stryker i låga temperaturer och har ett tyg som inte tål vatten. Droppstopp-funktionen förhindrar vattenläckage som i sin tur kan orsaka fula vattenfläckar.

Övrigt

Tyngd och grepp: Det ska vara skönt och bekvämt att stryka. Ett strykjärn ska därför inte vara för tungt. Ett strykjärn som har ett ergonomiskt handtag är ofta mycket bekvämt att använda. Ett tips är att testa greppet innan du bestämmer dig!

Stabilitet: Strykjärnet ska vara stabilt och stå stadigt så det inte vippar när det ställs på högkant. Det går att komplettera strykjärnet med en liten hållare där strykjärnet placeras så fort det inte används. Var extra noga med säkerheten om små barn vistas i närheten av strykplatsen.