massagehuvuden till massagepistol

Så använder du massagepistolens olika munstycken

När du köper en massagepistol följer det med flera olika munstycken eller massagehuvuden som du kan välja mellan.

Hur ska dessa användas och när? Vilka muskler är det tänkta att användas för och har syftet något roll i valet av massagehuvud? Detta får du svar på i denna artikel.

De bästa massagepistolerna har idag runt 6st massagehuvuden som ger en bra variation för olika muskler och behandlingar.

Det finns dock fler än 6st varianter men i slutändan blir det lite som att sätta fram fler än 6 dippsåser till chipsen där flera smakar likadant. Med andra ord blir fler munstycken till sist mest förvirrande och hjälper inte direkt.

Massagehuvuden

Här nedanför går vi igenom några av de vanligaste massagehuvuden som du stöter på bland massagepistoler.

Massagepistolen kan användas för uppvärmning av musklerna med förbättrad rörlighet eller för att behandla olika muskulära problem. Valet av massagehuvud har betydelse för vilken muskelgrupp du vill behandla och vilket syfte du vill uppnå.

Runt & Globformad

runt massagehuvud för massagepistolDet runda och globformade massagehuvudet är nog det absolut vanligaste massagehuvudet och ett bra allround-alternativ om du är osäker.

Träffytan är större och globformen gör att trycket fördelas bra vilket gör att den fungerar väldigt bra på många muskelgrupper.

Generellt sett fungerar den bättre på större muskelgrupper som lårmusklerna men även vader, bröst och rygg.

Yxformad

yxformad massagehuvud för massagepistolDet yxformade massagehuvudet ser lite ut klingan på en yxa fast givetvis klart trubbigare då det inte ska skada dig.

Den vertikala och smalare träffytan gör att den lämpar sig bra för mindre och långsmala muskelgrupper som längs med underarmar, ryggraden och underbenen.

Den kan även fungera bra på större muskelgrupper som variation till den runda träffytan som det globformade munstycket har.

Platt

platt massagehuvud för massagepistolDet platta munstycket ger en jämnare spridning av på träffytan än det globformade men träffbilden är annars sig lik som en cirkel mot musklerna.

Detta platta massagehuvudet lämpar sig därför bra för stora muskelgrupper där du önskar ett jämnare tryck över träffytan.

Lämpliga muskelgrupper är t.ex. kompakta muskler som sätet eller baksida lår.

Mjuk

mjukt massagehuvud för massagepistolDet mjuka massagehuvudet är ofta globformat precis som det runda men är betydligt mjukare.

Det vanligaste är att det är tillverkat i silikon och fyllt med luft som kan pysa ut vid behov. Det gör att effekten av massagen blir mycket mjukare och lämpar sig väl för känsligare muskler.

Om du har något känsligare område kan det vara värt att köra med detta massagehuvud istället. I närheten av större muskelfästen, ledband och senor kan detta vara ett bättre alternativ även om du bör undvika massage direkt mot senor och ligament.

Var dock fundersam över varför ett område är ömt. Du bör inte använda massagepistolen för att massera en muskel som t.ex. fått en muskelbristning eller annan skada.

Gaffelformad

gaffel massagehuvud för massagepistolDet gaffelformade massagehuvudet är tänkt som ett alternativ att massera muskler som går längs med ryggraden, s.k. paraspinala muskler men även för underarmar och anklar.

Var försiktig när du masserar och undvik att t.ex. massera direkt mot hälsenan med massagepistolen. Trots tydlig information från tillverkare finns det information som flyktigt pekat på att problem med hälsenan kan avhjälpas med massagepistolen.

Massagepistolen ska användas mot muskulaturen och inte direkt mot senor och ligament. De ska heller inte användas direkt mot skador vilket på ett sätt är en nackdel med massagepistolen då felaktig användning kan teoretiskt förvärra skador.

Spetsformad

spetsigt massagehuvud för massagepistolDet spetsformade munstycket ger dig möjligheten att applicera ett större tryck mot en specifik punkt.

Generellt sett fungerar den spetsformade massagehuvudet bättre mot att nå svåråtkomliga muskler eller för att behandla muskelknutor och triggerpunkter.

De kan användas runt skulderbladen, ryggen eller på andra muskelgrupper där du önskar ett mer precist tryck i massagen.