Bästa Alkoholmätare

Bästa Alkoholmätare

Vi har skannat av marknaden för att hitta alkoholmätarna som presterat bäst i tester, recensioner och i omdömen. I takt med att många produkter blivit handdrivna har marknaden för alkoholmätare utvidgats till att även rikta sig till privata konsumenter.

Avvärjningen mellan att köra eller inte köra är för många svenskar svår. Att utgå från hur många enheter man intagit är inte en speciellt bra idé eftersom promillehalten i blodet har högst individuella förklaringar.

Det är även viktigt att välja en modell som ger rättrådiga resultat så att inte användaren sätter sig bakom ratten i godan tro när promillehalten i själva verket är över laglig gräns. Det är endast fåtalet modeller som riktar sig till privata användare som även är godkända för professionell verksamhet. Under läsning av nedanstående lista med ”bäst i test” produkter är det värt att hålla extra utkik efter vilka som är godkända enligt EU:s standard.

Dräger Alcotest 4000 – Bästa Valet

Dräger Alcotest 4000
 • Bästa Valet 2021
 • Lämplig för privat och professionellt bruk
 • Äldre modell utsedd till bäst i test
 • Samma fabrikat som polisen använder
 • Visar mätvärde upp till 5 ‰
 • Utbytbart batteri

Priser för Dräger Alcotest 4000

2 524 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 576 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Dräger Alcotest 4000 med förvaringspåseDräger har länge varit ledande tillverkare av alkoholmätare där t.ex. polisen använder 6820 i deras nykterhetskontroller. Dräger Alcotest 4000 är en ny alkoholmätare som ersätter den tidigare testvinnaren 3820.

Alkomätaren är godkänd enligt både standarden EN16280 vilket är avsett för privat bruk och EN15964 som riktar sig till professionellt bruk. Det gör Dräger Alcotest 4000 till ett bra val för dig som vill säkerställa att du är nykter innan du sätter dig bakom ratten eller utför andra uppgifter som kräver nyktert tillstånd.

Dräger Alcotest 4000 kommer i ett smidigt format som enkelt kan hållas med en hand. Det följer också med en smidig förvaringspåse och allting kan enkelt rymmas i så val kavajen som handväskan.

I förpackningen följer det med 3 st munstycken men det är rekommenderat att köpa till extra redan från start. Av hygieniska skäl är det bra med extra munstycken om man behöver låna ut den i diverse situationer.

En smart funktion med Dräger Alcotest 4000 är att den efter ett års användning kommer påminna dig om att det är dags att få den kalibrerad igen. Detta brukar göras mot en avgift runt 500 kronor men säkerställer att alkomätaren fungerar som tänkt.

Dräger Alcotest 4000 batteriluckaI jämförelse med den äldre Dräger Alcotest 3820 har det tillförts möjlighet att byta batteri genom en batterilucka. Det är en funktion som uppskattas av många konsumenter.

Att alkoholmätaren är testad och kalibrerad vid leverans är väldigt bra. Att den dessutom följer de standarder och krav som ställs på alkomätare i EU är också något som väger tungt tillsammans med att tillverkaren regelbundet fått utmärkelser som bäst i test.

Även om Dräger Alcotest 4000 är en ny produkt som lanserats under 2021 och ersätter den trogna toppmodellen Dräger Alcotest 3820 så känner vi oss trygga med att rekommendera den som bästa valet.

Dignita AM 8000 – Mycket bra val

Dignita AM 8000
 • Bra Produkt 2021
 • Bra betyg från MHF efter deras test
 • Tillförlitlig alkoholmätare för privat bruk
 • Visar tydligt alkoholhalten upp till 1 promille
 • Bra service- och garantiprogram

Priser för Dignita AM 8000

1 379 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 612 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 640 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Företaget Dignita specialiserar sig på alkomätare och alkolås och har därmed kunnat utveckla en tydlig expertis på området. Dignita AM 8000 har visat stor mätnoggrannhet i tester och motorförarnas helnykterhetsförbund har gett AM 8000 fina lovord.

Mätaren uppfyller kraven för CEN:s standard EN 16280:2012. Detta innebär att mätaren är betrodd att påvisa överensstämmande resultat vid privat användning.

Dignita AM‑8000 använder sig av bränslecellsteknik vilket är det absolut vanligaste i moderna alkoholmätare. Enheten tar prov på den djupa ljungluften och kan därmed ge väldigt rättvisa resultat.

Promillemätaren har en LCD-display som är lätt att förstå. Den vägleder dig och ger instruktioner både visuellt och auditivt.

När 1 år har gått sedan senaste servicetillfälle tänds en lampa som signalerar att det är dags att återigen kalibrera alkoholmätaren. Dignita erbjuder dessutom 3 års garanti på sin produkt under förutsättningen att du kalibrerar alkomätaren hos Dignita själv. Den årliga avgiften för servicen ligger på 499 kronor.

Bland kundrecensioner återfinns ett väldigt positivt tonläge. Prisläget hör till det övre skiktet men Dignita AM‑8000 är dock ändå väsentligt billigare än Dräger 3820/4000 som utsetts till bäst i test. Något som gör den till ett mycket mer prisvärt alternativen.

En klar nackdel med Dignita AM‑8000 jämfört med Drägers modeller är att den endast mäter promillehalten upp till 1 ‰. Därefter visas ”HI” i displayen för att signalera hög promillehalt. Den fungerar således mer än utmärkt för att upptäcka om man är körklar men mindre effektivt om man vill veta exakt nivå efter många glas.

Slutligen kan vi konstatera att Dignita AM‑8000 är en genomgående bra alkoholmätare som funkar bra vid privat användning. Enheten ger snabba och pålitliga resultat och du kan med enkelhet följa de tydliga instruktionerna på LCD-skärmen.

Mycket talar för att Dignita AM‑8000 är ett bra köp till en rimlig prisnivå. Det är alkomätare som helt klart förtjänar utmärkelsen ”Bra Produkt”.

AlcoTest FCA35 – Prisvärd

AlcoTest FCA35
 • Bra Produkt 2021
 • Bra betyg i test av M3
 • Uppfyller kraven för EU standarden EN-16280:2012
 • Enkel att använda samt snabba resultat
 • Tydlig LCD-display signalerar när det är dags för kalibrering

Priser för AlcoTest FCA35

999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Kala FCA35 är en smidig alkoholmätare som fick 4 av maximalt 5 stjärnor när M3 testade olika modeller på marknaden. Enheten använder sig av bränslecellsteknik för att effektivt klargöra användarens promillehalt.

Alkoholmätaren från Kala uppfyller kraven enligt EU-standarden EN-16280:2012. Detta innebär att den endast är godkänd för privat bruk. Trots att den inte får användas till professionell verksamhet så har den en pålitlighet som hör till de bästa på marknaden.

Mätaren kommer färdigkalibrerad och den är redo att användas direkt. Medföljer gör 6 stycken munstycken vilket betyder att du med enkelhet kan hålla god hygien även om ni är många användare. Trots att den är färdigkalibrerad måste du varje år lämna in den på service. Även om 1 år kan kännas lite väl ofta är det viktigt att en expert får se över instrumentets funktioner för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Kala FCA35 är bland annat populär för dess enkelhet. Steg 1 är att sätta igång alkoholmätaren, sen blåser du i munstycket tills det klickar till och inom några sekunder har du svar på om du kan köra bil eller ej.

Vidare är promillemätaren från Kala utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som aktiveras när enheten ligger orörd i några minuter. Detta gör att alkoholmätaren sparar in på onödig batteritid.

Om alkoholmätaren upplever nivåer som överskrider 1,0 promille kommer detta visas som ”Hi” på mätarens indikator. Detta är 0,8 promille över den lagliga gränsen för bilkörning så om du bara vill försäkra dig om att du är körduglig är detta fullt tillräckligt.

Det råder inga tvivel om att Kala FCA35 är en mycket bra alkoholmätare om du ämnar använda den för privat bruk. Trots många funktionella egenskaper som hör till toppskiktet är den inte dyrare än majoriteten på marknaden vilket gör den till en mycket prisvärd produkt.

Att tänka på vid köp av en alkoholmätare

Vilken alkomätare du ska välja kokar oftast ner i vilket syfte och behov du som användare har.

Förutom användningsområde finns det andra funktioner och aspekter att reflektera över. Här nedanför har vi gått igenom olika aspekter som påverkar konsumenters val av alkoholmätare.

Användning / Syfte

Ska du endast använda din alkomätare på skoj och aldrig för att ta ett beslut om du ska sätta dig bakom ratten eller utföra andra handlingar som kräver nykterhet så är kanske inte valet lika viktigt.

Om du däremot vill ha en väldigt pålitlig alkoholmätare som följer de standarder och krav som ställs inom EU och Sverige så blir köpet betydligt viktigare och de billigaste alternativen försvinner direkt.

Dräger som varit marknadsledande av alkomätare ha t.ex. flera modeller som lever upp till de krav som ställs på en bra modell. De används också av yrkesförare för att garantera att de kör nyktra samt även av polisen i nykterhetskontroller.

Mätnoggrannhet & Mätområde

Promillegräns alkoholEn bra mätnoggrannhet är viktigt om du ska kunna förlita dig på resultatet.

För att uppnå en bra mätnoggrannhet är det viktigt att du väljer en alkoholmätare som följer de standarder som finns inom EU. Det finns en standard som rekommenderas för privatbruk och är SS‑EN 16280:2012 som är tillräckligt bra för att ge vägledning om du ska sätta sig bakom ratten och köra bil eller ej.

För att mätnoggrannheten ska vara pålitlig krävs det även att du kalibrerar din alkomätare. Köper du t.ex. någon av de bästa modellerna från Dräger så kommer de färdiga att användas. De ska sedan kalibreras en gång om året eller efter t.ex. 500 användningar för att fortsatt vara pålitliga.

En annan faktor som påverkar valet av alkomätare är vilket område de klarar av att mäta. Många modeller kan specificera promillehalten upp till 1 ‰ och visar därefter endast ”High” som värde i displayen. Det är såklart mer än tillräckligt för att ta beslut om man är körklar i Europa men kanske önskar man se högre promillehalter för andra situationer.

Standarder

Europeiska Unionen flaggaDen enklaste standarden att hålla ögonen efter är SS‑EN 16280:2012 som anses vara tillräckligt bra för handhållna alkomätare för privat bruk. Förutsatt att enheten är kalibrerad, du följer anvisningarna och den ger utslag på 0 ‰ så är det bra riktmärke för om du är körklar eller ej.

Det finns också SS-EN 15964:2011 som är avsett för professionellt bruk. Denna standard ska användas av företag och myndigheter som utövar nykterhetskontroller vilket även inkluderar polisen. Standarden är dock endast bra nog för att ge godtycklig vägledning och varför blodprov alltid följs upp efter positiv blåsning i en nykterhetskontroll.

Det finns alkomätare riktade till vanliga konsumenter som uppfyller båda dessa standarder och även motsvarande i USA. En ökade pålitlighet är knappast något dåligt om man vill kunna lita på resultaten.

För dig som letar efter en alkomätare eller snarare alkolås till bilen så gäller andra standarder än för de handhållna. Här finns t.ex. bestämmelser i SS-EN 50436-2:2014 som alkolåset garanterat ska följa.

Display

Alkomätare tydlig displayDisplayen kan tyckas vara av mindre betydelse, men det finns fördelar med en genomtänkt display.

För att göra det lätt att läsa promillehalten i blodet behövs en tydlig display och signal om du får utslag när du blåser. Inte minst om man är alkoholpåverkad och lagt ifrån sig läsglasögonen så ska det ändå vara enkelt att utläsa värdet.

De flesta modeller har någon form av bakgrundsbelysning som även gör att displayen går att läsa i mörker vilket är klart positivt.

Det kan även vara fördelaktigt med ett värde för batterinivå så man i god tid kan planera in laddning eller batteribyte.

Batteri

Batteriet är en annan faktor som är värt att titta närmare på när du väljer alkoholmätare.

Dels kan det vara intressant att försöka få en uppfattning om hur lång batteritid alkoholmätaren har. Normalt sett är det väldigt lång tid då mätaren inte är aktiv när den inte används.

Hos många modeller byts batteriet ut vid service och kalibrering medan det för andra modeller finns möjlighet att själv byta batteri genom vanlig traditionell batterilucka. Värt att nämna är dock att många alkoholmätare inte använder sig av traditionella AA- eller AAA-batterier.

Tillbehör

Tillbehör i form av munstycken är det som främst behövs hos alkoholmätare.

Köper man från mer okänt fabrikat kanske det krävs att man beställer det online från specifika grossister medan ett vanligare märker som Dräger finns att få tag på betydligt fler ställen.

Pris

Priset är givetvis av intresse för de flesta konsumenter och många vill komma så billigt undan som möjligt. Få konsumenter vill dock kompromissa på pålitligheten och det är bra om man tänkt använda den för att se om man kan köra bil.

Det finns godkända modeller som börjar runt 1 000 kr i pris som fungerar bra. Dignita AM 8000 är ett exempel på en bra alkoholmätare som ligger i den prisklassen och på många sätt det bästa budgetvalet om man inte vill kompromissa på pålitligheten.

Dräger har något dyrare modeller som ligger strax över 2 000 kr och det är samma fabrikat som polisen använder sig av. En fördel här jämfört med t.ex. Dignita AM 8000 är att de kan visa promillehalten upp till 5‰ istället för bara 1‰.

Det finns också billigare alkomätare men de flesta billiga modeller följer antingen inte standarden eller har visat sig ge oregelbundna resultatet i tester.

Service för kalibrering brukar ligga runt samma summor (500 kr) oberoende av modell och fabrikat. Det kan vara värt att dubbelkolla detta innan köp om man vill göra ett prisvärt köp på sikt.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanligt ställda frågor och svar gällande alkoholmätare.

 1. Hur ofta behöver man kalibrera en alkoholmätare?
 2. Var kan man köpa en alkoholmätare?
 3. Hur fungerar en alkoholmätare?
 4. Vad reagerar en alkoholmätare på?
 5. Vilken alkoholmätare är bäst?
 6. Hur mycket alkohol får man ha i blodet vid bilkörning?

1. Hur ofta behöver man kalibrera en alkoholmätare?

alkoholmätare kalibreringKalibrering ska ske 1 gång om året eller efter att du använt mätaren 500 gånger. När du kalibrerar en alkoholmätare behövs expertis och du lämnar in din mätare till ett serviceställe.

Under en kalibrering går man igenom instrumentets funktioner och kontrollerar att allt är i gångbart skick. Vid behov uppdateras mjukvaran som är inprogrammerad i mätaren.

Om du har en Dräger eller någon annan alkomätare med datum i displayen ställs denna om på 365 dagar så att du vet när det är dags för nästa kalibreringstillfälle. De bästa alkoholmätarna på marknaden innehar i regel denna funktion.

En kalibrering brukar normalt kosta mellan 200 – 500 kronor, beroende på vilket serviceställe det rör sig om.

2. Var kan man köpa en alkoholmätare?

En alkoholmätare finns att köpa online eller i fysiska butiker. De klassiska hemelektronikkedjorna har i regel ett brett utbud av alkotestare.

3. Hur fungerar en alkoholmätare?

Det finns mer än ett sätt att mäta alkohol i utandningsluft på. Att ge ett enat svar på hur de olika modellerna fungerar är inte möjligt. Vi kommer därför dela upp de olika teknikerna och kort sammanfatta hur de fungerar.

Infraröd teknik

När utandningsluften passerat genom instrumentet skickas en IR-stråle från en kvartslampa. Om alkohol upptäcks ger detta uttryck i en viss våglängd. En lins kommer sedan uppmärksamma ljuset och därefter skicka vidare strålar till en fotodetektor som omvandlar signalerna till en elektrisk puls. En mikroprocessor tolkar sedan pulsen och räknar ut alkoholkoncentrationen i blodet.

IR-mätningssystemet är välutvecklat och garanterar i regel rättvis information gällande promillehalter i blodet. En IR-alkomätare med flera filter är även tillräckligt utvecklad för att identifiera och uppmärksamma störande ämnen såsom isopropanol och aceton.

Bränslecellsteknik

En bränslecell är uppbyggd av ett luftigt lager av elektrolyt. Det porösa lagret omges i nästa steg av två plattor som består av platina. Ämnena paketeras i ett plasthölje med gas som i sin tur mäter alkoholen i utandningsluften. Denna uppsättning av olika material och kemiska föreningar innebär slutligen att det sker en reaktion när man andas in luft i alkomätaren. Om alkohol påträffas blir den till ättiksyra.

Användningen av bränslecellsteknik har väldigt högt förtroende och används ofta av polisen vid nykterhetskontroll. Bränslecellstekniken är även vanligt förekommande i företagsbilar där man har behov av att ha alkolås.

Kemisk mätning

Vid engångs-alkotester används görs en kemisk mätning. Det är kort och gott en blandning av olika kemiska substanser som kan ge dig en fingervisning på om du är inom laglig gräns för att köra bil eller ej. Den tillhandahåller inga närmare resultat på hur pass hög eller låg promillehalt som återfinns i blodet.

Det allra vanligaste är att engångstestet skiftar från gult till grönt om testpersonen har en promillehalt på över 1,2 promille. Viktigt är dock att komma ihåg att engångstesten har ett bäst-före datum som det är viktigt att man håller koll på.

4. Vad reagerar en alkoholmätare på?

Det finns olika sätt att mäta promillehalten på. Det som är gemensamt för de olika tillvägagångsätten är att provet måste tas på luften från alveolerna (längst ner i lungan). I alveolerna möts blodkärlen och luftkärlen i lungan vilket därmed gör det möjligt att få utslag på vilken promillehalt som finns i kroppen.

Det är viktigt att säkerställa att testpersonen andas in och ut ordentligt för att resultatet ska spegla alkoholkoncentrationen i blodet. Om provet tas på under 0,7 liter kommer mätningen endast fokusera på den luft som personen andats in. För att komma åt alkoholkoncentrationen i blodet bör promilletestaren ta prov när ca 1,2 liter passerat genom maskinen.

5. Vilken alkoholmätare är bäst?

Dräger Alcotest 3820
Dräger Alcotest 3820 har blivit utsedd till bäst i test. Modellen har ersatts av Dräger Alcotest 4000.

Företaget Dräger presterar otroligt bra i både oberoende tester och i kundomdömen. Deras alkoholmätare används i professionella verksamheter och deras reliabilitet är alltjämt väldigt hög.

Trots Drägers goda egenskaper är det svårt att hävda att deras mätare är det bästa valet för just dig. Prisnivån är hög och om du är en privatperson kanske du inte är beredd att lägga de summorna som krävs för att lägga vantarna på en Dräger. Andra alkoholtestare som förekommer i test och i denna artikel har också många goda egenskaper. Samtliga uppfyller också kraven enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012.

Vi råder dig att titta närmare på ovanstående modeller som förekommer i artikeln och därmed bilda dig en egen uppfattning om marknadens fulla utbud.

6. Hur mycket alkohol får man ha i blodet vid bilkörning?

Du bör inte köra bil eller andra fordon med alkohol i kroppen. Det försämrar din reaktionsförmåga och beslutfattande i trafiken! Effekten börjar vid första droppen.

Nykterhetskontroll alkohol PolisenLagen tillåter dig dock att ha upp till 0,2 promille alkohol i blodet vid körning. Över det räknas det som rattfylleri. Du får heller inte ha mer än 0,10 milligram alkohol för varje liter luft du andas ut.

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst 6 månader. Skulle nivån av alkohol överstiga 1,0 promille räknas det dock som grovt rattfylleri och du riskerar 2 års fängelse.

Du kan läsa mer om lagarna i Sverige hos Polisen och Trafikverket.

Promillegränser i Europa

Promillegränserna för när du lagligt får framköra ett fordon skiljer sig mellan länder. Vissa länder har nolltolerans medan andra tillåter högre nivåer än Sverige.

Många EU-länder har landat i gränsvärde på 0,5 ‰ där det är vanligt med lägre gränser för de som endast haft körkort ett par år. Tyskland, Italien, Spanien, Grekland, Danmark, Finland m.fl. har just 0,5 ‰ som gräns.

Här nedan visas länder som urskiljer sig från 0,5 ‰. Detta är avsett för att ge exempel och det är din skyldighet att kolla upp vad som gäller i det land du tänkt köra i.

 • Albanien 0,1 ‰
 • Armenien 0,0 ‰
 • Belarus (tidigare Vitryssland) 0,29 ‰
 • Estland 0,2 ‰
 • Liechtenstein 0,8 ‰
 • Litauen 0,4 ‰
 • Malta 0,8 ‰
 • Norge 0,2 ‰
 • Rumänien 0,0 ‰
 • Ryssland 0,29 ‰
 • Serbien 0,2 ‰
 • Slovakien 0,0 ‰
 • Storbritannien 0,8 ‰
 • Tjeckien 0,0 ‰
 • Ukraina 0,0 ‰
 • Ungern 0,0 ‰

Promillegränser i övriga världen

Här är några exempel på promillegränser i övriga världen.

 • Brasilien 0,0 ‰
 • Kanada 0,8 ‰
 • Mexiko 0,4 – 1 ‰
 • Sydkorea 0,3 ‰
 • Thailand 0,5 ‰
 • USA 0,5 – 0,8 ‰ (mycket förenklat) – Varierar mellan stater, ålder och yrkesförare m.m.
 • Vietnam 0,0 ‰

Modeller som utgått

Alkomätare som presterat bra i tester men som utgått nyligen. De kan fortfarande vara intressanta för konsumenter.

Dräger Alcotest 3820 – Bäst i Test

Dräger Alcotest 3820
 • Bäst i Test 2020
 • Utnämnd till "bäst i test" av M3
 • Rekommenderas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Uppfyller EU- standarden SS‑EN 16280:2012
 • Inbyggd klocka som signalerar när det är dags för kalibrering

Priser för Dräger Alcotest 3820

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Dräger Alcotest 3820 är en pålitlig alkoholmätare som har dragit det längsta strået i flertalet tester. I tidskriften M3 belönades alkotestaren från Dräger med utmärkelsen ”bäst i test” och kundomdömena har varit mycket positiva.

Det tyska företaget Dräger specialiserar sig på andnings och skyddsutrustning och är ett välkänt namn i alkoholmätar-sammanhang. Detta då den lite större modellen Dräger 6820 används av polisen vilket gör att dess legitimitet är väldigt stor.

Dräger Alcotest 3820 är mindre än polisens 6820 men är i stora drag lika utvecklad. Den är anpassad till privatpersoner och ska därmed vara enkel och snabb att använda. Prissättningen är även lägre även om den är markant dyrare än de flesta andra mätarna på marknaden.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) uppger att det säljs 700 000 alkoholmätare i Sverige varje år. Med en uppsjö av alkomätare på marknaden är det viktigt att det sker omfattande testning som kan säkerställa att de olika mätarna ger rätt utslag på promillehalten. Dräger Alcotest 3820 uppfyller kraven enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012 vilket även betyder att produkten får användas till professionell verksamhet.

Testvinnaren är som tidigare nämnt lätt att använda. Det enda du behöver göra är att, trycka igång apparaten, blåsa tills ett klickljud hörs och sedan vänta några sekunder tills resultatet har färdigställts.

Det är viktigt att komma ihåg att alla alkoholmätare behöver kalibreras en gång om året eller när mätaren har använts 500 gånger. Dräger 3820 har en inbyggd klocka som signalerar när det är dags för kalibrering vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att glömma bort.

Materialet håller hög kvalité och den är framtagen för att fungera i temperaturer från fem minusgrader upp till 50 plusgrader.

Oberoende testpaneler likväl som kunder är eniga i uppfattningen om att Dräger Alcotest 3820 är den bästa alkotestaren för privat bruk. Den stora nackdelen är priset och den kostar ibland dubbelt så mycket som andra högpresterande promillemätare. Om du är villig att investera lite extra i en alkomätare kommer du med största sannolikhet vara mycket nöjd med Dräger Alcotest 3820.

Så valde vi ut de bästa alkoholmätarna

Vi har tagit avstamp i oberoende tester, omdömen och recensioner för att få oss en klar bild av vilka alkoholmätare som är de bästa just nu. Vi lägger stor vikt vid att erbjuda innehåll som står fritt från påverkan av företag och återförsäljare. Därför utför vi en noggrann bakgrundscheck av källor vi väljer att använda. I vissa fall kan detta arbete försvåras genom att testpaneler försöker kamouflera sitt intresse i specifika produkter. Även om detta är svårt att komma runt är vi övertygade om att vi har gjort ett gediget jobb som minimerar denna risk.

I detta fallet har det inte funnits ett särskilt brett underlag av oberoende tester som berört alkoholmätare. M3 utförde ett test 2018 och marknaden har i stora drag hållit sig intakt sedan dess. Deras ord är därmed inte inaktuella trots att det var två år sedan deras artikel publicerades. Vi har sedan matchat m3:s resultat med kundomdömen och vad som skrivs på motorförarnas helnykterhetsförbund. MHF har i övrigt underlättat vårt arbete markant då de tillhandahåller information kring vilka alkomätare som är godkända enligt EU:s standard och vilka produkter man ska se upp för.

En av anledningarna till att vi inte enbart förlitar oss på oberoende tester är att dessa inte erbjuder information över hållbarheten och hur kvalitén utvecklas över tid. Kundomdömen är i detta avseende speciellt intressant då testande konsumenter i regel publicerar information om modellernas alternativa skavanker eller defekter.

Källor & Test

Sammanställning av test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att välja ut de bästa alkoholmätarna.

 • De bästa alkoholmätarna på marknaden – 2018 – M3
  M3 är en svensk tidskrift som skriver artiklar och utför tester på produkter som rör hemelektronik.  M3 drivs i sin tur av IDG som är en internationell utgivare av IT-relaterad information och hjärnan bakom mer än 300 datortidningar världen över. Testet har utförts i syfte att presentera de bästa alkoholmätarna på marknaden utan något egentligt intresse av att sälja in en viss produkt. Deras opartiska ställning i sammanhanget har gjort att vi väger deras slutsatser extra tungt. M3 har främst använts som underlag när vi skapat oss en bild av vilka alkomätare som presterat bra i tester. Informationen som uthämtats har varit uttömmande och mycket hjälpsam. Deras testresultat har kompletterats av kundomdömen och andra tester för att i vår tur skulle kunna ge en bra bild av produkterna till våra läsare.
 • Test av alkoholmätare som uppfyller standarden – 2020 – mhf.se
  Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) är en nykterhetsorganisation som kämpar för att färre ska köra rattfulla. Deras verksamhet finansieras främst genom medlemsavgifter, donationer och annonsintäkter. Vi har haft mycket användning av MHF i våra efterforskningar kring alkoholmätare. De tillhandahåller dels information kring hur en alkoholmätare är uppbyggd men även tester där de olika modellernas kvalité sätts på prov.
 • Test av 13 olika alkomätare – 2017 – Testfakta
  Ett lite äldre test från Testfakta som tittat närmare på 13 st olika alkoholmätare avsedda för privatbruk. Bäst i Test blev blev Dräger 3820 som lyckades få totalbetyget 5,0 av 5 möjliga. På andraplats i testet återfinns AlcoTest FCA35 eller Clas Ohlson FCA 35 som den benämns som där. Precis som i andra tester visade den på väldigt gott testresultat och bra precision. Den plockade hem betyget 4,9 vilket stärker bilden av det är en mycket prisvärd alkomätare. På delad tredjeplats återfinns Dignita AM 7000 och Scandtest AM 800 Premium som båda anses vara pålitliga alkoholmätare.
 • Prisjakt – 2021
  Prisjakt har använts i syfte att undersöka prisläget på de olika modellerna och för att försäkra oss om att vi presenterar produkter som fortfarande säljs. På Prisjakt, se finns också fliken ”omdömen” som talar om vad konsumenterna har tyckt om produkten. I denna flik kan konsumenterna antingen betygsätta produkterna mellan 1–5 eller skriva en kort recension. I detta fall har underlaget av kundrecensioner varit relativt skralt vilket har gjort att vi kollat på återförsäljares hemsidor för att se vad folk lämnat för omdöme där.