Bästa Alkoholmätare

Bästa Alkoholmätare

Vi har skannat av marknaden för att hitta alkoholmätarna som presterat bäst i tester, recensioner och i omdömen. I takt med att många produkter blivit handdrivna har marknaden för alkoholmätare utvidgats till att även rikta sig till privata konsumenter.

Avvärjningen mellan att köra eller inte köra är för många svenskar svår. Att utgå från hur många enheter man intagit är inte en speciellt bra idé eftersom promillehalten i blodet har högst individuella förklaringar.

Det är även viktigt att välja en modell som ger rättrådiga resultat så att inte användaren sätter sig bakom ratten i godan tro när promillehalten i själva verket är över laglig gräns. Det är endast fåtalet modeller som riktar sig till privata användare som även är godkända för professionell verksamhet. Under läsning av nedanstående lista med ”bäst i test” produkter är det värt att hålla extra utkik efter vilka som är godkända enligt EU:s standard.

Dräger Alcotest 3820 – Bäst i Test

Dräger Alcotest 3820
 • Bäst i Test 2020
 • Utnämnd till "bäst i test" av M3
 • Rekommenderas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Uppfyller EU- standarden SS‑EN 16280:2012
 • Inbyggd klocka som signalerar när det är dags för kalibrering

Priser för Dräger Alcotest 3820

2 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 370 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Dräger Alcotest 3820 är en pålitlig alkoholmätare som har dragit det längsta strået i flertalet tester. I tidskriften M3 belönades alkotestaren från Dräger med utmärkelsen ”bäst i test” och kundomdömena har varit mycket positiva.

Det tyska företaget Dräger specialiserar sig på andnings och skyddsutrustning och är ett välkänt namn i alkoholmätar-sammanhang. Detta då den lite större modellen Dräger 6820 används av polisen vilket gör att dess legitimitet är väldigt stor.

Dräger Alcotest 3820 - Bästa AlkoholmätareDräger Alcotest 3820 är mindre än polisens 6820 men är i stora drag lika utvecklad. Den är anpassad till privatpersoner och ska därmed vara enkel och snabb att använda. Prissättningen är även lägre även om den är markant dyrare än de flesta andra mätarna på marknaden.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) uppger att det säljs 700 000 alkoholmätare i Sverige varje år. Med en uppsjö av alkomätare på marknaden är det viktigt att det sker omfattande testning som kan säkerställa att de olika mätarna ger rätt utslag på promillehalten. Dräger Alcotest 3820 uppfyller kraven enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012 vilket även betyder att produkten får användas till professionell verksamhet.

Testvinnaren är som tidigare nämnt lätt att använda. Det enda du behöver göra är att, trycka igång apparaten, blåsa tills ett klickljud hörs och sedan vänta några sekunder tills resultatet har färdigställts.

Dräger Alcotest 3820 AlkomätareDet är viktigt att komma ihåg att alla alkoholmätare behöver kalibreras en gång om året eller när mätaren har använts 500 gånger. Dräger 3820 har en inbyggd klocka som signalerar när det är dags för kalibrering vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att glömma bort.

Materialet håller hög kvalité och den är framtagen för att fungera i temperaturer från fem minusgrader upp till 50 plusgrader.

Oberoende testpaneler likväl som kunder är eniga i uppfattningen om att Dräger Alcotest 3820 är den bästa alkotestaren för privat bruk. Den stora nackdelen är priset och den kostar ibland dubbelt så mycket som andra högpresterande promillemätare. Om du är villig att investera lite extra i en alkomätare kommer du med största sannolikhet vara mycket nöjd med Dräger Alcotest 3820.

Dignita AM 8000 – Bra val

Dignita AM 8000
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg från MHF efter deras test
 • Tillförlitlig alkoholmätare för privat bruk
 • Visar tydligt alkoholhalten upp till 1 promille
 • Bra service- och garantiprogram

Priser för Dignita AM 8000

1 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 379 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 098 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 118 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Företaget Dignita specialiserar sig på alkomätare och alkolås och har därmed kunnat utveckla en tydlig expertis på området. Dignita AM 8000 har visat stor mätnoggrannhet i tester och motorförarnas helnykterhetsförbund har gett AM 8000 fina lovord.

Mätaren uppfyller kraven för CEN:s standard EN 16280:2012. Detta innebär att mätaren är betrodd att påvisa överensstämmande resultat vid privat användning.

Dignita AM‑8000 använder sig av bränslecellsteknik vilket är det absolut vanligaste i moderna alkoholmätare. Enheten tar prov på den djupa ljungluften och kan därmed ge väldigt rättvisa resultat.

Promillemätaren har en LCD-display som är lätt att förstå. Den vägleder dig och ger instruktioner både visuellt och auditivt.

När 1 år har gått sedan senaste servicetillfälle tänds en lampa som signalerar att det är dags att återigen kalibrera alkoholmätaren. Dignita erbjuder dessutom 3 års garanti på sin produkt under förutsättningen att du kalibrerar alkomätaren hos Dignita själv. Den årliga avgiften för servicen ligger på 499 kronor.

Bland kundrecensioner återfinns ett väldigt positivt tonläge. Prisläget hör till det övre skiktet men Dignita AM‑8000 är fortfarande ett par hundralappar billigare än testvinnaren.

Slutligen kan vi konstatera att Dignita AM‑8000 är en genomgående bra alkoholmätare som funkar bra vid privat användning. Enheten ger snabba och pålitliga resultat och du kan med enkelhet följa de tydliga instruktionerna på LCD-skärmen. Mycket talar för att Dignita AM‑8000 är ett bra köp som du kommer att vara nöjd med.

AlcoTest FCA35 – Prisvärd

AlcoTest FCA35
 • Bra betyg i test av M3
 • Uppfyller kraven för EU standarden EN-16280:2012
 • Enkel att använda samt snabba resultat
 • Tydlig LCD-display signalerar när det är dags för kalibrering

Priser för AlcoTest FCA35

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Kala FCA35 är en smidig alkoholmätare som fick 4 av maximalt 5 stjärnor när M3 testade olika modeller på marknaden. Enheten använder sig av bränslecellsteknik för att effektivt klargöra användarens promillehalt.

Alkoholmätaren från Kala uppfyller kraven enligt EU-standarden EN-16280:2012. Detta innebär att den endast är godkänd för privat bruk. Trots att den inte får användas till professionell verksamhet så har den en pålitlighet som hör till de bästa på marknaden.

Mätaren kommer färdigkalibrerad och den är redo att användas direkt. Medföljer gör 6 stycken munstycken vilket betyder att du med enkelhet kan hålla god hygien även om ni är många användare. Trots att den är färdigkalibrerad måste du varje år lämna in den på service. Även om 1 år kan kännas lite väl ofta är det viktigt att en expert får se över instrumentets funktioner för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Kala FCA35 är bland annat populär för dess enkelhet. Steg 1 är att sätta igång alkoholmätaren, sen blåser du i munstycket tills det klickar till och inom några sekunder har du svar på om du kan köra bil eller ej.

Vidare är promillemätaren från Kala utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som aktiveras när enheten ligger orörd i några minuter. Detta gör att alkoholmätaren sparar in på onödig batteritid.

Om alkoholmätaren upplever nivåer som överskrider 1,0 promille kommer detta visas som ”Hi” på mätarens indikator. Detta är 0,8 promille över den lagliga gränsen för bilkörning så om du bara vill försäkra dig om att du är körduglig är detta fullt tillräckligt.

Det råder inga tvivel om att Kala FCA35 är en mycket bra alkoholmätare om du ämnar använda den för privat bruk. Trots många funktionella egenskaper som hör till toppskiktet är den inte dyrare än majoriteten på marknaden vilket gör den till en mycket prisvärd produkt.

Floome IT Breathalyzer – Innovativ leksak?

Floome IT Breathalyzer Version 2.0
 • Innovativ alkoholmätare
 • Kanske mer lämplig som partypryl
 • Kopplas ihop med mobiltelefonen

Priser för Floome IT Breathalyzer Version 2.0

995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Floome IT Breathalyzer Version 2.0 är den nya generationens alkoholmätare med många intressanta funktioner. Pricksäkerheten har vid test ifrågasatts vilket gör att Floome IT Breathalyzer främst bör användas i rådgivande syfte.

Promilletestaren från Floome fungerar genom att man kopplar in enheten i hörseluttaget på en smartphone. Sedan laddar du ner en app som är välutvecklad och nytänkande.

Floome IT Breathalyzer - Alkoholmätare till mobilenAppen kan ge dig översiktliga svar även om du inte anslutit alkoholmätaren. Detta fungerar genom att du matar in hur mycket du har druckit och under vilken tidsintervall. Under skapandet av din profil har du fyllt i din vikt, längd och vilket kön du identifierar dig med. Appen ger dig sedan en fingervisning på din förbränningskurva med hänsyn till vilka värden du fyllt i.

Appen har även roliga och intressanta funktioner som att den noterar statistik på hur din alkoholkonsumtion varit över tid. Du kan dessutom lägga till en funktion som innebär snabbringning till personer du vill få kontakt med när du fått i dig lite för mycket dricka.

Om man ska tro 2045 Tech, företaget som står bakom Floome ska enheten vara utformad med samma teknik som används i polisens modeller. Huruvida detta stämmer fullt ut är inte bekräftat då tester visar att alkomätaren inte alltid ger helt rättmätiga resultat.

Floome IT Breathalyzer Version 2.0 uppfyller ännu inte kriterierna för EU-standarden. När det kommer till reliabilitet är den fortfarande en bit efter ”bäst i test” modellerna. Detta innebär att Floome IT Breathalyzer Version 2.0 endast får användas till privat bruk och att det inte finns en garanti för att testresultaten är definitiva.

Även om alkoholmätaren från Floome faller lite på reliabiliteten har den andra egenskaper som övriga mätare på marknaden inte är i närheten av. Själva appen är delvis framtagen för att den ska agera i utbildande syfte. Användaren erbjuds lära sig mer om alkoholkoncentration och hur mycket ens kropp klarar av utan att ta skada.

Det är tveklöst att Floome IT Breathalyzer Version 2.0 har lite kvar innan den kan tilldelas större legitimitet. Det är dock svårt att inte imponeras av dess nytänkande och ibland revolutionerande funktioner. Om du vill ha en modern och lite roligare alkoholmätare och nöjer dig med ett ungefärligt resultat på promillehalten är Floome IT Breathalyzer Version 2.0 förmodligen ett bra alternativ.

Att tänka på vid köp av en alkoholmätare

Den alltid så klassiska frågan du bör ställa dig när du ska inhandla en pryl av något slag är, vad ska jag ha den till? Om du ämnar använda alkoholmätaren till en professionell verksamhet av något slag behöver du en promillemätare som är godkänd enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012. Om du inte är beredd att betala priset som en sådan standard innebär finns det modeller som är anpassade och godkända för privat bruk.

Vi har presenterat ett ex antal produkter som dels har blivit utnämnda till ”bäst i test” i oberoende tester eller utmärkt sig på något annat plan. Om det skulle vara så att du läst igenom vår artikel och fortfarande inte hittat en alkomätare som känns helt perfekt är det ingen fara. Här nedan kommer vi lista några viktiga saker att tänka på inför ett köp av en alkoholmätare.

Hur mycket pengar bör jag investera i min alkoholmätare?

Hur mycket pengar folk är beredda på att lägga på en alkoholmätare är givetvis väldigt individuellt. Alkoholmätare som håller någorlunda standard brukar dock inte säljas för under 1000 kronor. Givetvis finns det undantag som bekräftar denna regel.

Om du vill ha en alkoholmätare som är testad till att uppfylla EU- standarden SS‑EN 16280:2012 får du räkna med att investera lite mer i din mätare.

Vilken standard bör min alkoholmätare ha?

Nuförtiden finns det två olika standarder som internationella testföretag brukar förhålla sig till. Dessa är SS‑EN 16280:2012 och EN-16280:2012. Det förstnämnda innebär att alkoholmätaren uppfyller kraven för att användas i professionell verksamhet likväl som i privatbruk. Oss veterligen är det dock ytterst få modeller som säljs på den privata marknaden som har kapacitet till att uppfylla SS‑EN 16280:2012.

Produkter som har blivit godkända enligt standarden EN-16280:2012 uppfyller kraven för att användas vid privat bruk. Dessa ger ett resultat som anses vara så nära den verkliga promillehalten att de kan användas för att ge fingervisningar på om man kan köra bil eller ej.

Givetvis finns det gångbara alternativ i den lägre prisklassen som också kan användas för att ge ett hum om promillehalten. Men eftersom kvalitén inte är bevisad av testföretagen är det svårt att helt förlita sig på resultaten.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanligt ställda frågor och svar gällande alkoholmätare.

 1. Hur ofta behöver man kalibrera en alkoholmätare?
 2. Var kan man köpa en alkoholmätare?
 3. Hur fungerar en alkoholmätare?
 4. Vad reagerar en alkoholmätare på?
 5. Vilken alkoholmätare är bäst?

1. Hur ofta behöver man kalibrera en alkoholmätare?

alkoholmätare kalibreringKalibrering ska ske 1 gång om året eller efter att du använt mätaren 500 gånger. När du kalibrerar en alkoholmätare behövs expertis och du lämnar in din mätare till ett serviceställe.

Under en kalibrering går man igenom instrumentets funktioner och kontrollerar att allt är i gångbart skick. Vid behov uppdateras mjukvaran som är inprogrammerad i mätaren.

Om du har en Dräger eller någon annan alkomätare med datum i displayen ställs denna om på 365 dagar så att du vet när det är dags för nästa kalibreringstilfälle. De bästa alkoholmätarna på marknaden innehar i regel denna funktion.

En kalibrering brukar normalt kosta mellan 200 – 500 kronor, beroende på vilket serviceställe det rör sig om.

2. Var kan man köpa en alkoholmätare?

En alkoholmätare finns att köpa online eller i fysiska butiker. De klassiska hemelektronikkedjorna har i regel ett brett utbud av alkotestare.

3. Hur fungerar en alkoholmätare?

Det finns mer än ett sätt att mäta alkohol i utandningsluft på. Att ge ett enat svar på hur de olika modellerna fungerar är inte möjligt. Vi kommer därför dela upp de olika teknikerna och kort sammanfatta hur de fungerar.

Infraröd teknik

När utandningsluften passerat genom instrumentet skickas en IR-stråle från en kvartslampa. Om alkohol upptäcks ger detta uttryck i en viss våglängd. En lins kommer sedan uppmärksamma ljuset och därefter skicka vidare strålar till en fotodetektor som omvandlar signalerna till en elektrisk puls. En mikroprocessor tolkar sedan pulsen och räknar ut alkoholkoncentrationen i blodet.

IR-mätningssystemet är välutvecklat och garanterar i regel rättvis information gällande promillehalter i blodet. En IR-alkomätare med flera filter är även tillräckligt utvecklad för att identifiera och uppmärksamma störande ämnen såsom isopropanol och aceton.

Bränslecellsteknik

En bränslecell är uppbyggd av ett luftigt lager av elektrolyt. Det porösa lagret omges i nästa steg av två plattor som består av platina. Ämnena paketeras i ett plasthölje med gas som i sin tur mäter alkoholen i utandningsluften. Denna uppsättning av olika material och kemiska föreningar innebär slutligen att det sker en reaktion när man andas in luft i alkomätaren. Om alkohol påträffas blir den till ättiksyra.

Användningen av bränslecellsteknik har väldigt högt förtroende och används ofta av polisen vid nykterhetskontroll. Bränslecellstekniken är även vanligt förekommande i företagsbilar där man har behov av att ha alkolås.

Kemisk mätning

Vid engångs-alkotester används görs en kemisk mätning. Det är kort och gott en blandning av olika kemiska substanser som kan ge dig en fingervisning på om du är inom laglig gräns för att köra bil eller ej. Den tillhandahåller inga närmare resultat på hur pass hög eller låg promillehalt som återfinns i blodet.

Det allra vanligaste är att engångstestet skiftar från gult till grönt om testpersonen har en promillehalt på över 1,2 promille. Viktigt är dock att komma ihåg att engångstesten har ett bäst-före datum som det är viktigt att man håller koll på.

4. Vad reagerar en alkoholmätare på?

Det finns olika sätt att mäta promillehalten på. Det som är gemensamt för de olika tillvägagångsätten är att provet måste tas på luften från alveolerna (längst ner i lungan). I alveolerna möts blodkärlen och luftkärlen i lungan vilket därmed gör det möjligt att få utslag på vilken promillehalt som finns i kroppen.

Det är viktigt att säkerställa att testpersonen andas in och ut ordentligt för att resultatet ska spegla alkoholkoncentrationen i blodet. Om provet tas på under 0,7 liter kommer mätningen endast fokusera på den luft som personen andats in. För att komma åt alkoholkoncentrationen i blodet bör promilletestaren ta prov när ca 1,2 liter passerat genom maskinen.

5. Vilken alkoholmätare är bäst?

Företaget Dräger presterar otroligt bra i både oberoende tester och i kundomdömen. Deras alkoholmätare används i professionella verksamheter och deras reliabilitet är alltjämt väldigt hög.

Trots Drägers goda egenskaper är det svårt att hävda att deras mätare är det bästa valet för just dig. Prisnivån är hög och om du är en privatperson kanske du inte är beredd att lägga de summorna som krävs för att lägga vantarna på en Dräger. Andra alkoholtestare som förekommer i test och i denna artikel har också många goda egenskaper. Samtliga uppfyller också kraven enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012.

Vi råder dig att titta närmare på ovanstående modeller som förekommer i artikeln och därmed bilda dig en egen uppfattning om marknadens fulla utbud.

Så valde vi ut de bästa alkoholmätarna

Vi har tagit avstamp i oberoende tester, omdömen och recensioner för att få oss en klar bild av vilka alkoholmätare som är de bästa just nu. Vi lägger stor vikt vid att erbjuda innehåll som står fritt från påverkan av företag och återförsäljare. Därför utför vi en noggrann bakgrundscheck av källor vi väljer att använda. I vissa fall kan detta arbete försvåras genom att testpaneler försöker kamouflera sitt intresse i specifika produkter. Även om detta är svårt att komma runt är vi övertygade om att vi har gjort ett gediget jobb som minimerar denna risk.

I detta fallet har det inte funnits ett särskilt brett underlag av oberoende tester som berört alkoholmätare. M3 utförde ett test 2018 och marknaden har i stora drag hållit sig intakt sedan dess. Deras ord är därmed inte inaktuella trots att det var två år sedan deras artikel publicerades. Vi har sedan matchat m3:s resultat med kundomdömen och vad som skrivs på motorförarnas helnykterhetsförbund. MHF har i övrigt underlättat vårt arbete markant då de tillhandahåller information kring vilka alkomätare som är godkända enligt EU:s standard och vilka produkter man ska se upp för.

En av anledningarna till att vi inte enbart förlitar oss på oberoende tester är att dessa inte erbjuder information över hållbarheten och hur kvalitén utvecklas över tid. Kundomdömen är i detta avseende speciellt intressant då testande konsumenter i regel publicerar information om modellernas alternativa skavanker eller defekter.

Källor & Test

Sammanställning av test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att välja ut de bästa alkoholmätarna.

 • De bästa alkoholmätarna på marknaden – 2018 – M3
  M3 är en svensk tidskrift som skriver artiklar och utför tester på produkter som rör hemelektronik.  M3 drivs i sin tur av IDG som är en internationell utgivare av IT-relaterad information och hjärnan bakom mer än 300 datortidningar världen över. Testet har utförts i syfte att presentera de bästa alkoholmätarna på marknaden utan något egentligt intresse av att sälja in en viss produkt. Deras opartiska ställning i sammanhanget har gjort att vi väger deras slutsatser extra tungt. M3 har främst använts som underlag när vi skapat oss en bild av vilka alkomätare som presterat bra i tester. Informationen som uthämtats har varit uttömmande och mycket hjälpsam. Deras testresultat har kompletterats av kundomdömen och andra tester för att i vår tur skulle kunna ge en bra bild av produkterna till våra läsare.
 • Test av alkoholmätare som uppfyller standarden – 2020 – mhf.se
  Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) är en nykterhetsorganisation som kämpar för att färre ska köra rattfulla. Deras verksamhet finansieras främst genom medlemsavgifter, donationer och annonsintäkter. Vi har haft mycket användning av MHF i våra efterforskningar kring alkoholmätare. De tillhandahåller dels information kring hur en alkoholmätare är uppbyggd men även tester där de olika modellernas kvalité sätts på prov.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt har använts i syfte att undersöka prisläget på de olika modellerna och för att försäkra oss om att vi presenterar produkter som fortfarande säljs. På Prisjakt, se finns också fliken ”omdömen” som talar om vad konsumenterna har tyckt om produkten. I denna flik kan konsumenterna antingen betygsätta produkterna mellan 1–5 eller skriva en kort recension. I detta fall har underlaget av kundrecensioner varit relativt skralt vilket har gjort att vi kollat på återförsäljares hemsidor för att se vad folk lämnat för omdöme där.