Drönare Bäst i Test

Bästa Drönare med bra kamera

Vilka drönare är egentligen bäst för 2023 och vad bör du satsa på? Vi tittar närmare på de bästa modellerna för konsumenter som har bra kamera.

Det finns flera bra drönare med smarta funktioner som tagit plats i sortimentet men också modeller som fokuserar helt på FPV (First Person View) som ger ett unikt sätt att flyga och fånga video. Vad som är bäst beror på dina behov och vad du vill spela in för typ av video.

Här nedanför kan du läsa mer om de bästa drönarna på marknaden just nu, vilka fördelar de har och hur de presterat i flera oberoende tester.

DJI Mini 3 Pro – Bästa Drönare

DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF
  • Bästa Valet 2023
  • Toppbetyg i flera oberoende tester
  • Mycket bra betyg av konsumenter
  • Bra videokvalitet upp till 4K/60fps
  • Väldigt bra funktioner för flygning
  • Lång flygtid på 34 minuter
  • Smidig vikt och storlek

Priser för DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF

9 499 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

DJI Mini 3 Pro lanserades under 2022 och har seglat upp som den mest populära drönaren 2023 bland de mer klassiska modellerna.

Det är en lite mindre drönare med bra handkontroll och bra funktioner för att fånga härliga videosekvenser eller stillbilder från ovan.

DJI Mini 3 Pro - DJI RC kontrollI oberoende tester har DJI Mini 3 Pro presterat väldigt bra där den lyfts fram som väldigt enkel att använda, bra kamerasensor, smidig storlek och lätt att packa med sig. Det är inte konstigt då drönaren bygger vidare på ett koncept som redan visat sig vara väldigt lyckat.

Som grädde på moset är drönaren även designad för att klara 250 gram maxvikt på drönare om du vill flyga utan körkort. Här trillar drönaren in på 249 gram vilket är väldigt praktiskt för många hobby-flygare som vill slippa mycket administrativt som lagen annars kräver.

Drönarens kamera är bestyckad med en 1/3″ CMOS-sensor som klarar av att spela in video i 4K upp till 60 fps och FHD upp till 120 fps. Med en Bitrate på 150 Mbps är mängden data som hanteras väldigt bra. För fotografering kan den däremot ta upp till 48 megapixelbilder vilket också är väldigt högupplöst.

DJI Mini 3 Pro - sensorer för att undvika hinderEn annan fördel med DJI Mini 3 Pro är dess goda batteritid med en flygtid på upp till 34 min per laddning. Det är bland det bästa vi sett bland drönare.

I övrigt har DJI Mini 3 Pro många av de funktioner vi sett från tidigare år med möjlighet att följa och spåra människor och fordon med kameran. Samtidigt arbetar sensorerna för att undvika hinder på ett bra sätt.

Nackdelarna

Nackdelarna med DJI Mini 3 Pro är inte helt självklara. Den mindre storleken gör att du får lite färre sensorerna än i en större och tyngre drönare vilket kan vara användbart för att undvika kollisioner.

Samtidigt är kameran något mindre än i de större professionella drönarna men de kostar också bra mycket mer. Den lägre vikten gör att den påverkas lite mer av hög vind men samtidigt är det svårt att inte påverka om man vill ha en mindre och smidig drönare.

Slutsats

DJI Mini 3 Pro har lyckats träffa helt rätt och det är inte svårt att förstå att den anses vara den bästa drönaren 2022-2023 för vanliga konsumenter.

Nackdelarna är få och du får väldigt mycket drönare för pengarna. Ett bra alternativ kan vara DJI Avata om du vill flyga i FPV annars känns DJI Mini 3 Pro som det självklara valet i denna prisklass.

Vill du ha så bra bildkvalitet som möjligt finns det bra drönare att uppgradera till som t.ex. DJI Mavic 3 som ligger en bit över i prisklass och DJI Mavic 3 Cine Premium som dock kostar mångdubbelt mer.

DJI Avata – Bästa FPV-drönare

DJI Avata Fly Smart Combo RTF
  • Bra Produkt 2023
  • Bästa drönare för FPV flygning
  • Toppbetyg i flera oberoende tester
  • Smidig kontroll anpassad för FPV
  • Spela in video upp till 4K/60fps
  • Skyddad drönare mot mindre kollisioner

Priser för DJI Avata Fly Smart Combo RTF

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DJI Avata är den bästa drönaren 2023 för dig som vill flyga i FPV (First Person View). Det är ett läge där du ser vad drönaren ser genom att ha ”glasögon” på dig medan du flyger.

Tekniken att flyga i FPV har funnits med andra drönare från DJI tidigare men nu är hela paketet optimerat för det. Det är mindre, lättare och mycket bättre för uppgiften som gör att du kan flyga drönare på ett sätt som tidigare varit omöjligt.

En av de helt avgörande förbättringarna är att det är samma kamera som spelar in video som skickar videosignalen till glasögonen (DJI FPV Goggles V2). Det går fort och sker i realtid utan någon direkt latens vilket gör att du kan flyga mycket säkert genom väldigt trånga utrymmen.

Dessutom är drönaren ganska liten i sin storlek och propellrarna är skyddade av robusta ringar vilket starkt ökar säkerheten vid flygningen. Du kan flyga genom högt gräs där gräset viker sig för skyddet. Om du råkar slå emot en gren studsar drönaren till och återtar flygningen istället för att en propeller stannar vilket resulterar i att drönaren kraschar.

DJ Avata - Unik kontroll for FPVFör att lyckas flyga bra med FPV har en unik kontroller använts som påminner mer om en handkontroller till ett TV-spel som följer din arms rörelser och där du har knappar för funktioner. Det gör att du får en bättre kontroll och följsamhet i vissa situationer som lämpar speciellt bra för just FPV.

Trots sitt mindre format klarar den av att spela in video i 4K och 60 fps eller 120 fps i 2.7K. Du kan välja mellan 30, 50, 60, 100 och 120 fps förutsatt att upplösningen klarar det.

Drönarens styrka ligger i förmågan att flyga på ett sätt som tidigare varit extremt svårt eller t.o.m. omöjligt med en vanlig drönare. Du kan få unika sekvenser som fångar händelser och detaljer på mycket nära håll.

Designen gör att DJI Avata även fungerar väldigt bra för nybörjare som vill börja flyga med drönare. Det robusta skyddet runt propellrarna gör den svårare att krascha och mer robust.

Flygtiden är upp till 18 minuter är klart godkänt med tanke på storleken men det är inte superbra jämfört med de vanliga drönarna som har ca 30 minuter och över idag.

Nackdelarna

Nackdelarna med DJI Avata märks tydligast om du skulle vilja flyga drönaren som en mer traditionell drönare med en vanlig handkontroll. Det stöds inte idag och du har inte heller samma funktioner för att automatiskt följa efter objekt och andra automatiska sekvenstagningar.

Det är dock förståeligt att en drönare optimerad för att flyga i FPV måste göra avkall på andra funktioner. Det gör att DJI Avata är en mycket bättre drönare för dig som vill filma objekt, andra personer och händelser men sämre om du vill filma dig själv medan du utför något.

En annan brist med kameran är att det inte stöds 24/25 fps vilket kan vara avgörande för de som vill skapa den filmiska känslan. Du behöver då välja 50 fps och radera hälften vilket inte ger samma känsla i bilden.

Slutsats

DJI Avata är en imponerande drönare och utan tvekan den bästa drönaren för dig som vill flyga FPV. Den är liten, smidig och bra designad för att snabbt kunna flyga nära och igenom objekt samt öppningar.

Den ger en unik känsla att flyga och kan fånga fantastiska videosekvenser av så väl natur, arkitektur och människor i rörelse. Den säkra designen gör att den även fungerar bra för nybörjare.

Söker du däremot efter en drönare med bättre sensorer åt många håll, möjligheten att följa efter objekt i rörelse eller göra andra automatiska sekvenser så är DJI Mavic & Mini-serien bättre drönare för detta.

DJI Mavic 3 – Bästa Premiumval

DJI Mavic 3 Fly More Combo RTF
  • Bästa Premiumval 2023
  • Toppbetyg i flera tester
  • Bäst kamera och videokvalitet för 2023
  • Upp till 5.1K/50fps och 4K/120fps video
  • Flygtid på upp till 46 minuter per batteri
  • ActiveTrack & mjukvaran har förbättrats

Priser för DJI Mavic 3 Fly More Combo RTF

33 690 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

DJI Mavic 3 är en ny drönare som lanserats under november 2021 och som sätter en tydlig prägel för den bästa drönaren till konsumenter. Den har på flera områden varit det bästa alternativet 2022 och väntas även vara ett bra val under 2023.

DJI har inte hållit tillbaka på innovationen med Mavic 3 och med kraftiga förbättringar som märks i allt från kamera till batteritid är det lätt att imponeras. Det är i alla fall så tills man ser prislappen och inser att detta är en drönare riktad till de med speciella behov eller med stor plånbok.

Till skillnad från DJI Mavic 2 så tar dig Mavic 3 vidare med videomöjligheterna tack vare 5.1K video-inspelning och10-bit D-log för maximal detaljrikedom och färger.

DJI Mavic 3 - Dubbla kamerorI den maximala upplösningen kan du få upp till 50 fps medan 120 fps erbjuds i 4K-upplösning för högupplöst slow-motion vilket är tydliga förbättringar mot förra generationen.

Det sitter även en extra kamera med tele-objektiv som motsvarar 162 mm och tar dig närmare objekt om du behöver hålla avstånd till det du vill fokusera på. Bildkvaliteten är dock inte alls lika bra vilket märks tydligt i tester men fungerar klart bättre än digital zoom på så långt avstånd.

I tester av DJI Mavic 3 lyfts batteritiden fram som det absolut bästa som nu är uppe på maximalt 46 minuter jämfört med de 31 minuter som fanns i DJI Mavic 2 Pro. Det beskrivs som en klar lättnad om du planerar att filma en svårfångad scen då du förmodligen kommer slippa risken av varningar om lågt batteri.

I de tester och recensioner som finns tillgängligt vid lansering är det de tekniska aspekterna som lyfts fram som absolut bäst. Mjukvaran ligger något efter och saknar stöd för nya generationen av ActiveTrack. Detta har dock letat sig ut sedan lanseringen och mjukvaran samt funktionerna är mer kompletta idag än vid lanseringen.

DJI Mavic 3 hopfälld drönareDJI Mavic 3 finns även i en alternativ version vid namn DJI Mavic 3 Cine som lämnar vanliga konsumenter och riktar sig till filmentusiaster, företagare etc. som vill få ut än mer funktionalitet för professionella videoklipp men till ett kraftigt prispåslag.

Det är dock ingen tvekan att även om att DJI Mavic 3 har en hög prislapp. Inför 2023 står den sig fortfarande väldigt bra och anses av många fortfarande vara den bästa drönaren i sitt segment. Nya drönare utmanar modellen och tids nog lär den även ersättas. Om inte i år så kanske nästa år.

DJI Mavic Mini 2 – Bästa Budgetval

DJI Mini 2 SE Fly More Combo RTF
  • Bästa Budgetval 2023
  • Väldigt prisvärd drönare
  • Liten drönare under 250 gram
  • Mycket bra 4K-video för sin storlek
  • Fotografera i JPEG + RAW
  • 31 minuter flygtid upp till 10 km

Priser för DJI Mini 2 SE Fly More Combo RTF

5 049 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

DJI Mavic Mini 2 var tidigare en av de mest populära drönarna men nya modeller har kommit och det är inte längre samma självklara val längre under 2023. Det är dock fortfarande en väldigt prisvärd drönare och kan vara ett väldigt bra val att börja med.

Vid en närmare titt på professionella recensioner och även konsumenters omdömen står det klart att DJI Mini 2 är en mycket liten och intressant drönare. För den som inte har ett kritiskt behov av en liten modell förefaller sig drönaren kvala in som bästa budgetvalet men en trevlig prislapp. Men för den som är behov av en drönare med liten formfaktor är det ett av de bästa valen.

DJI Mavic Mini 2 - liten drönareFlera länder och även hela EU har börjat kontrollera drönare med hårdare lagstiftning. När den äldre DJI Mavic Mini lanserades var det en av de första som anpassade sig under 250 gram vikt som många länder satt som maxvikt utan att behöva ansöka om tillstånd etc. Samma vikt gäller även för DJI Mavic Mini 2.

Den stora skillnaden mot föregångaren ligger nu i att den faktiskt har en väldigt bra kamera som kan spela in video i 4K med en bitrate på 100 Mbps jämfört 2,7K och 40 Mbps på den gamla. Det ger en gigantisk skillnad i kvaliteten och detaljrikedomen i video. Även fotograferingen har förbättrats och stödjer nu även RAW-format.

Den andra stora förbättringen är i kommunikationssättet mellan kontroll och drönare där DJI Mavic Mini 2 nu använder sig av OcuSync 2.0 vilket innebär mycket säkrare överföring av data och video upp till 10 km.

DJI Mavic Mini 2 är ett bra alternativ för konsumenter som antingen behöver en liten drönare eller en väldigt prisvärd drönare. Det är också en drönare som stryps minst av lagen tack vare sin vikt under 250 gram vilket kan vara praktiskt. Trots den låga vikten har den ändå batterikapacitet för upp till 31 minuters flygtid vilket är imponerande.

Nackdelen ligger i strypta funktioner som inga sensorer för att upptäcka hinder och att den låga vikten även gör att den lättare påverkas av vind. Sensorn för kameran är även mindre än på de dyrare vilket innebär mindre ljusinsläpp och för den aktiva filmskaparen är DJI Mavic Mini 2 snarare ett komplement än substitut.

Även för 2023 så finns DJI Mavic Mini 2 kvar som ett tänkbart alternativ i det lägsta prissegmentet för ”riktiga” drönare med bra kamerafunktioner.

Ryze Tech Tello RTF – Bästa leksaksdrönare

Ryze Tech Tello RTF
  • Mycket prisvärd och enkel drönare
  • Bra betyg av konsumenter som testat
  • Använd smartphone som kontroll
  • HD-upplösning på video (720p)
  • 13 minuters flygtid

Priser för Ryze Tech Tello RTF

1 390 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Även om vi primärt har fokuserat på drönare som erbjuder lite bättre bildkvalitet så är Ryze Tech Tello RTF inget dumt alternativ för de som vill prova flyga drönare eller som bara önskar en rolig leksak.

Ryze Tech Tello RTF kommer färdig att användas i sin förpackning och du styr den genom din mobiltelefon. Här får du även en live-visning av vad drönaren ser.

Ryze Tech Tello RTF - Billig drönareSignalen till drönaren skickas över Wi-Fi vilket dock begränsar räckvidden till maximalt 100 m i teorin. I praktiken innebär det något lägre i de bästa fallen med helt fri sikt, vilket du som drönaroperatör ändå bör se till att ha.

Kameran är av en enklare modell vilket man såklart bör förvänta sig i prisklassen. Den har videoupplösning 720p (1280×720 pixlar) som strömmas till smartphone som i sin tur kan spela in det.

En fördel med tekniken att bildströmmen skickas till smartphone är att ingen lagring eller minneskort behövs i drönaren. Nackdelen är istället att nätverksproblem kan förstöra videon men en smart lösning då upplösningen är så pass låg att bandbredden i nätverket räcker till.

Batteritiden för Ryze Tech Tello RTF är upp till 13 minuter så det är ingen dum idé att köpa till minst ett extra batteri. Där finns inbyggd batteriindikator som varnar om batteriet håller på att ta slut.

I övrigt har den vissa smarta funktioner som återfinns i dyrare drönare som automatisk start och landning. Där finns även en enklare funktion som landar drönaren om den tappar anslutningen.

I jämförelse med dyrare konsumentdrönare från t.ex. DJI saknar den sensorer för att undvika krocka och en mängd smarta funktioner som att följa efter och flyga runt objekt automatiskt. Du får också mycket sämre batteritid och givetvis klart mycket sämre bildkvalitet på kameran som även här saknar gyro-stabilisering för skakfri bild.

För dig som vill prova flyga en drönare och är osäker på om det är värt en dyrare modell så kan Ryze Tech Tello RTF vara ett bra val. Även för dig som ha en flygande leksak med kamera så kommer du här relativt billigt undan.

DJI Mavic 2 Zoom – Mycket bra val

DJI Mavic 2 Zoom
  • Toppbetyg i tester och recensioner
  • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
  • 24 - 48 mm brännvidd (2X zoom)
  • Bra batteritid på upp till 31 minuter
  • Räckvidd på 1,8 km (5 km för kontrollen)
  • Bra video och fotoegenskaper

Priser för DJI Mavic 2 Zoom

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DJI Mavic 2 Zoom är en fantastisk drönare med riktigt bra kamera som lanserades under 2018 och blivit mångas favoriter. Det är en drönare som presterat väldigt bra i recensioner och fått toppbetyg när den testas.

Under 2023 har DJI Mavic 2 Zoom börjat fasas ut på riktigt och blir svårare att få tag på. Däremot kan den fortfarande vara ett bra val om du kan få tag på den till en rimlig prislapp.

DJI Mavic 2 Zoom hopfälldDJI Mavic 2 Zoom har en bra kamera och presterar väldigt bra även om sensorn är något mindre än den som sitter i Mavic 2 Pro och Phantom 4 Pro. Den stora fördelen med Mavic 2 Zoom är den optiska zoomen som ger dig helt andra möjligheter att filma än vad du kan med någon annan drönare i detta prissegment idag.

Zoomen gör att du får en brännvidd på 24 – 48 mm vilket gör att du kan får mycket bättre närbilder utan att behöva flyga lika nära ett objekt. Du har också möjligheten att automatiskt få till dolly zoom-effekt vilket absolut kan vara ett verktyg för dig som vill göra videos med filmisk känsla.

Videoinspelning kan ske i 4K (3840×2160) med upp till 30 bilder per sekund. Du kommer alltså inte kunna få till någon direkt slow-motion effekt i 4K. Om du däremot går ner till Full HD (1920×1080) får du upp till 120 bps. Mellanläget 2.7K (2688×1512) ger upp till 60 bps.

Även stillbildsfotografering är bra med en upplösning på 12 MP och kan ta en serie av bilder på 3, 5 eller 7 efter vartannat.

Det är bara kameran som skiljer DJI Mavic 2 Zoom & Pro åt varandra. I övrigt är de identiska med en angiven batteritid på upp till 31 minuter, vilket i praktiken bör ge ca 25 minuters flygtid om det inte är för kraftig vind.

DJI Mavic 2 Zoom kontrollenKontrollen har för oss i Europa stöd för en räckvidd upp till 5 km, men drönaren i sig har en maximal angiven räckvidd på 18 km. Detta är mer än vad du kan uppnå om du vill hålla dig inom lagens ramar då du måste kunna se den hela tiden.

DJI Mavic 2 har flera bra sensorer för att undvika kollision med hinder. Den har flera smarta flyglägen för att t.ex. följa och rotera runt mål. Det är utan tvekan en av de bästa drönarna för att lyckas få till bra videoklipp 2019.

I jämförelse med Mavic 2 Pro har kameran lite sämre dynamiskt omfång av ljus och färger. I situationer där du har både ljusa och mörka områden kommer Mavic 2 Pro ge bättre detaljer med sin större sensor och stöd för 10 bit. Men i tester av drönarna är skillnaderna inte så enorma. Istället framställs zoomen som en mycket uppskattad funktion och dessutom är priset lägre för denna modell.

Sammanfattningsvis är detta en av de bästa drönarna för några år sedan men idag finns det billigare alternativ som gör nästan samma sak. Det är kameran som är styrkan i modellen men i övrigt har den inte längre mycket att konkurrera med under 2023.

DJI Mavic 2 Pro – Bra val

DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF
  • Mycket bra drönare i toppkvalitet
  • Många toppbetyg från testare
  • Hasselblad med en av den bästa kamerasensorerna
  • Mycket bra flygegenskaper och funktioner
  • Möjlighet till 10 bit videoinspelning
  • Fungerar bättre i svag ljussättning

Priser för DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DJI Mavic 2 Pro är förutom kameran exakt samma drönare som Mavic 2 Zoom och för att undvika att upprepa hur drönaren i sig presterar så bör du även läsa om den.

DJI Mavic 2 Pro kamera HasselbladKameran på DJI Mavic 2 Pro är däremot en skapelse från svenska kameratillverkaren Hasselblad som köpts upp av DJI. Det har gett dem möjligheten att montera en väldigt stor och bra sensor på en smidig drönare och resultatet är väldigt bra.

Bildkvaliteten är i en klass för sig där den stora sensorns har möjlighet att registrera video och spara det i formatet Dlog-M (10bit) och har även stöd för HDR-video (HLG 10bit). Den stora sensorn gör att mer ljus kan släppas in vilket gör den bättre i situationer med mindre ljus och dessutom går ISO:n ett steg högre till 6400 på Pro-modellen.

Allt detta bidrar till att du kommer få en lite bättre bild och speciellt när ljusförhållanden kanske är lite sämre. Däremot begränsas antagligen kvaliteten en del av den videons bitrate på 100 Mbps vilket gör det svårt att spara ner all information i rätt kvalitet snabbt nog. Resultatet blir ändå bättre, men man kan se det som att det antagligen hålls tillbaka lite av denna faktor.

För fotografering är Mavic 2 Pro också bra med sina 20 MP vilket täcks in bra av den större sensorn. Men den får också lite sämre sekvenstagning av den orsaken.

DJI Mavic 2 Pro är lite dyrare än Mavic 2 Zoom men för den som behöver riktigt bra videokvalitet så är detta kanske ett bättre val, men för de flesta kommer skillnaderna inte vara så stora och då har man antagligen större nytta av optisk förstoring av bilden samtidigt som man är tacksam för det lite lägre priset.

Dyrare och mer professionella drönare

DJI Zenmuse X7
DJI Zenmuse X7 som kan monteras på drönaren Inspire 2 ger professionella möjligheter men till ett pris där efter.

För den som vill investera i en ännu bättre drönare än de som visas ovan finns det alternativ. DJI som har ett hårt grepp om marknaden med de bästa drönarna har sin Inspire-serie som riktar sig mer till filmproduktion. Här finns möjligheterna att sätta på objektiv och förändra samt i vissa fall uppgradera kameran utan att behöva köpa en ny drönare.

DJI Inspire 2 ger dig möjlighet att applicera en av DJI:s kameror. Denna kamera som är monterad på en 3-axlad stabilisator kan styras av en andra person. Den ena flyger alltså drönaren medan en annan kan (om man vill) styra kameran för optimera bilden man får.

Det finns olika kameror och objektiv som kan monteras på. I videon här nedanför demonstreras Zenmuse X5S med DJI Inspire 2. Men under 2017 har även X7 kommit som tar ytterligare steg.

Just DJI Inspire 2 ligger i ett prisspann där mindre företag som jobbar med video kan slå sig in utan att utgiften är allt för enorm. Det är fortfarande en dyr drönare och kamera än de andra alternativen ovan men det är också en professionell produkt som inte riktas till vanliga konsumenter i den bemärkelsen.

För den som jobbar på heltid med filmproduktion finns ännu dyrare lösningar. Större drönare som är kapabla att lyfta dyr utrustning och som har en helt annan redundans med 8 (octa) rotorblad samt en mängd batterier för att minska felen där. När en drönare bär på utrustning värd flera hundra tusen kronor duger det helt enkelt inte att hoppas på att en motor eller ett batteri inte slutar fungera.

För vanliga konsumenter är det dock modellerna vi listar som främst är intressant. Har man stor plånbok och vill ha något riktigt bra där kanske video och foto är ens stora hobby så blir drönare som DJI Inspire 2 ett intressant alternativ. DJI Inspire 2 kostar dock bra mycket mer än de drönarna avsedda för konsumenter och då följer inte själva kameran som ska filma med. Endast den kameran som används för att visa var drönaren flyger är alltså med.

Förutom drönaren behöver du alltså köpa till kamera och sedan objektiv om det krävs (precis som vid en systemkamera). Ska du dessutom våga bära med dig den så rekommenderas väskan avsedd för just DJI Inspire 2 som kostar ytterligare en handfull av tusenlappar. Totalt sätt landar priset med ett extra batteri förmodligen över 60 000 kronor inkl. moms. Att sedan variera sig med olika objektiv och köpa till andra tillbehör ger dig en uppfattning om att detta är en helt annan prisgrupp än drönarna avsedda för konsumenter.

Kameran – Stor variation

Kameran i drönare är av stor variation och har du läst om de olika produkterna ovan inser du nog att det finns en tydlig variation.

Video upplösning skillnad
Skillnad i upplösning mellan 4K, Full HD (1080p) och 720p

En bra upplösning är såklart mycket uppskattat och ska man filma något under 2019 så är det förmodligen 4K man vill titta på. Det är en videoupplösning som stöds av Youtube och som alla nya TV-apparater och t.o.m. mobiltelefoner klarar av.

Att slutproduktionen blir i 1080p kan i många fall vara godkänt men längre än så satsar man normalt sätt inte på trots att det är hobbyproduktion. Kamerorna som kan spela in 4K klarar normalt sätt av att spela in fler bilder per sekund i lägre upplösning vilket är en intressant detalj. Det handlar helt enkelt om att antalet pixlar som ska hanteras varje sekund minskas och därför kan kameran lättare spela in fler bilder varje sekund.

Tittar vi på t.ex. Phantom 4 Pro så har de identisk kamera som båda klarar av att spela in 4K i 60 fps (bilder per sekund). Detta är något som är minimum för att kunna bromsa uppspelningen och få till en slow-motion-effekt. En effekt som är väldigt intressant i samband med hopp och extremsport oavsett om det är en cykel, skateboard eller skidor.

Sänker man sedan upplösningen till Full HD (1080p) så klarar kameran av att spela in i 120 fps. I jämförelse med billigare drönare som har maximal upplösning på 1080p så klarar de bara av 30 fps. Att filma i många bilder per sekund (fps/bps) gör att du i produktionen av videon kan spela upp det i 24, 25 eller 30 bps för att få en jämn slow-motion-effekt.

Svårare jämförelse uppstår t.ex. där olika kameror kan återge färgdjup och kontraster olika bra. Föreställ dig en stad i förgrunden och en solnedgång i fokus. Här bli kontrasten ofta stor och sämre kameror kommer ha svårt att visa staden på ett bra sätt då omfånget inte är bra nog. Samma sak kan uppstå om man filmar i skog och stadsmiljö där tydliga skuggiga partier varvas med väldigt upplysta partier.

En bra kamera kommer ge bäst bild här och priset på drönaren speglar detta väldigt mycket. Talesättet ”du får vad du betalar för” märks tydligt här.

Gimbal – Stabilisator till kameran

DJI Phantom 4 kamera
Kameran på DJI Phantom 4 med dess gimbal som stabiliserar bilden.

Även om en drönare byggd som en quadcopter med 4 propellrar har en bra möjlighet att ligga svävande i luften så orsaker motorer och mindre vindpustar ryck och vibrationer som påverkar möjligheterna att spela in en jämn videosekvens som upplevs som att den flyter.

För att lösa detta finns det inbyggd s.k gimbal eller en stabilisator som hela tiden jobbar för att kameran ska få röra sig fritt från drönaren. Tekniken bygger på gyroskop eller en kardansk upphängning. Resultatet blir att trots vibrationer och ryck blir bilden mer följsam och jämn då den jobbar med gravitationen.

Det finns både elektriska och mekaniska lösningar här. Det finns också billigare och dyrare lösningar vilket såklart påverkar resultatet något. Det som kanske har störst betydelse är över hur många axlar denna stabilisator jobbar. För bäst resultat vill du att den jobbar över 3 axlar vilket alla av de dyrare drönarna för konsumenter och professionellt bruk gör.

De billigare drönarna kan mycket väl använda sig av enklare lösningar där 2 axlad stabilisator finns som trots allt ändå ger ett helt okej resultat i många fall. Men det finns också de som inte använder någon stabilisator alls och då kommer kameran fånga upp alla ryckningar som drönaren utsetts för. Videon som spelas in kommer upplevas som mycket sämre.

Det finns mjukvara och program som efteråt kan korrigera skakningar och göra videon mer jämn. Detta innebär dock att man måste klippa bort en del och upplösningen blir lite mindre. Resultatet blir hellre aldrig lika bra utan det är bättre att försöka ha minimerat alla sådana problem innan man hamnar i produktion av videon.

Lagar och regler för flygning med drönare

transportstyrelsenNär drönarna antog marknaden med storm hade inte regelverken hunnit ikapp men mycket har hänt sedan dess och lagarna ändras nästan från år till år så det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

Vissa lagar gäller direkt förbud som t.ex. att flyga i närheten av en flygplats och området som är skyddat är ofta ovalformat ut efter landningsbanornas riktning. Dessa zoner är ofta förlängda och räknas som restriktiva zoner där du inte får flyga lika högt eller snabbt.

Nya gemensamma regler för att flyga med drönare från 1 januari 2021 inom EU. Håll dig uppdaterad!

Även om drönarnas mjukvara försöker hjälpa dig så gått det går att inte flyga för högt, inte flyga in i förbjuda zoner eller krocka med föremål så är det i slutändan ditt ansvar som operatör av drönaren att se till så det inte händer.

Transportstyrelsen som är den ansvariga myndigheten på området har väldigt bra information på ämnet. Deras drönarsida har bra information för dig som funderar på att köpa en drönare, utbilda dig eller ta drönarkort. Du kan även registrera dig som en operatör där.

Grundläggande regler för flygning

För att ge dig en viss grundläggande information om flygning med drönare har vi sammanställt regler som du måste förhålla dig till när du flyger.

  • Du får inte flyga överallt! Använd Luftfartsverkets drönarkarta för att se restriktionsområden.
    • Drönare under 7 kg i vikt och som framförs maximalt i 90 km/h får flyga inom kontrollzon runt flygplatser om de håller sig maximalt 50 m över mark och minst 5 km från landningsbanor. Båda områdena märks ut på LFV:s karta.
    • Vid helikopterflygplatser gäller förbud inom 1 km utan tillstånd.
    • Militära flygplatser kan ställa andra krav.
  • Drönare som väger 7 kg eller mer behöver tillstånd från Transportstyrelsen.
  • Den maximala höjden du får flyga är 120 meter över mark utan tillstånd.
  • Drönaren får inte vara utom direkt synhåll.
  • För de flesta drönare måste både privatpersoner och företag registrera sig som operatör hos Transportstyrelsen innan flygning.
  • Du måste märka din drönare med namn och kontaktuppgifter.
  • Det krävs tillstånd att flyga även mindre drönare över folksamlingar.
  • Att sprida bilder och filmer tagna med drönare kräver spridningstillstånd från Lantmäteriet.
  • Som operatör av drönare har du ett stort säkerhetsansvar både för hantering av drönaren i flygning men också respekten till privatpersoners integritet som kan kränkas.

Polisen har också en bra sammanfattning över de vanligaste reglerna för flygning med drönare.

FAQ – Frågor och svar om drönare

Här en samling med svar på den vanligaste frågorna om drönare.

  1. Vilken räckvidd har drönare?
  2. Hur flyger man säkert?
  3. Hur lång batteritid är normalt?
  4. Kan barn flyga med drönare?
  5. Kan man flyga inomhus med drönare?

1. Vilken räckvidd har drönare?

De bästa drönarna har en räckvidd på flera kilometer där du kan flyg 3-4 kilometer bort, få videosekvensen till din kontroll och i praktiken ha full kontroll på vad som händer.

Att flyga långt bort kan ofta innebära problem dock som att du tappar drönaren ur sikte vilket i så fall kräver tillstånd från Transportstyrelsen.

Många av de drönare med kamera och handkontroll klarar av distanser på 2 kilometer eller längre. Skulle du vilja styra din drönare med bara mobiltelefonen (stöds av vissa) så är avståndet maximalt 100 meter men normalt sätt fungerar de bäst närmare än så.

2. Hur flyger man säkert?

Genom att följa de riktlinjer som Transportstyrelsen satt upp och genom att set till så man följer de lagar som finns.

Att använda försiktighetsprincipen och inte bara ”leka” gör att du kan framföra din drönare på ett säkert sätt.

Börja flyga med din drönare på en stor öppen yta med inget eller mycket lite folk en dag när det inte blåser. Lär dig flyga med drönaren på ett säkert sätt innan du bestämmer dig för att flyga i stadsmiljö eller på annat sätt nära andra människor.

Se dock till så att du får lov att flyga med drönare på offentliga platser och glöm inte registrera dig som operatör på Drönarsidan.

3. Hur lång batteritid är normalt?

Allt ifrån 7 minuter till över 30 minuter beroende på drönare. De större och bättre drönarna har ofta en maximal batteritid på 20-35 minuter.

Ett extra batteri rekommenderas alltid och är smart att köpa samtidigt som drönaren.

4. Kan barn flyga med drönare?

Det finns leksaker som barn och ungdomar kan använda. För större drönare med kamera som listas på denna sida är det viktigt att förstå att där följer med mycket ansvar.

Det är inte fel att låta en tonåring flyga med drönare men det är viktigt att se till så de förstår ansvaret de bär och att det är lätt att kränka andra människor. Bara genom att filma medan man flyger över någons trädgård kan snabbt ge komplikationer.

När du framför drönare så måste du se till att upprätthålla de lagar som gäller för att framföra drönaren. Det gäller allt ifrån säkerhet och inte flyga på ett sätt som bryter om lagen (ungefär som att framföra en bil).

Förutom detta har du ansvar enligt PUL att inte fotografera eller filma någon på ett kränkande vis. Ska du sedan dela videos filmade med drönare krävs tillstånd av Lantmäteriet.

Det bästa du kan göra som förälder är att först sätta dig in i exakt vad det innebär och vilket ansvar som följer med. Sedan blir det din uppgift att göra en bedömning, informera och i slutändan ta ett beslut om vad som är lämpligt.

5. Kan man flyga inomhus med drönare?

Det kan man absolut göra även om vissa drönare är mer lämpade för detta än andra. GPS fungerar inte inomhus vilket är en teknik drönaren använder för att hålla sin position.

En del drönare kommer med andra sensorer som de kan använda för att uppnå samma effekt inomhus men detta är något ofta enklare drönare saknar.

Äldre drönare som utgått

Drönare är ett område som bjuder på teknologiska framsteg regelbundet och det lär fortsätta så ett tag framöver då många nya funktioner i både hårdvara och mjukvara letar sig ut bland modellerna.

För att inte helt glömma bort de modeller som imponerat genom åren så har vi här nedanför sammanställt utgående modeller som inte längre räknas som de bästa drönarna. Det kan dock fortfarande vara modeller som är fullt kapabla att hantera dina behov och kan finnas till utförsäljning eller på begagnatmarknaden.

  • DJI Mavic Air 2 – 2020
    DJI Mavic Air 2 har mer eller mindre utgått inför 2023 och finns knappt att få tag på. Drönaren är nu snart 3 år gammal och bättre alternativ finns att köpa så som DJI Mini 3 Pro och DJI Avata.
  • DJI Phantom 4 Pro v2.0 – 2018
    Nyare version av DJI tidigare lyckade koncept med en väldigt robust drönare som var utrustad med en relativt bra kamera. De nya EU-lagarna och svenska lagar gällande drönare/UAV ställer krav på vikten för att göra det lätt att flyga och då lämpar sig inte längre DJI Phantom 4 Pro v2.0 till konsumenter. Modellen har därför fasats ut under 2021.
  • DJI Mavic Air – 2018
    DJI lyckas på riktigt med sin första drönare i väldigt kompakt format. DJI Mavic Air tog över fältet helt från DJI Spark och blev för tiden ett mycket intressant alternativ för den som ville ta med sig en kompakt drönare. Även om batteritiden inte var den bästa och räckvidden samt kommunikationen inte var helt optimal så var det en mycket lyckad modell som tog emot bra betyg i tester. Många smarta funktioner i ett litet och kompakt format gjorde den mycket omtyckt. Modellen finns att köpa i vissa udda butiker även under 2021 och kan vara ett alternativ om prislappen är tillräckligt låg.
  • DJI Mavic Pro – 2017
    En mycket omtyckt drönare som lanserades i början av 2017 var DJI Mavic Pro som satte en ny prägel på drönarmarknaden med en mindre och smidigare men ändå väldigt kompetent helhet. Drönaren mottog toppbetyg i tester och utsågs även som bäst i test. Modellen har sedan tryckts bort från marknaden av Mavic 2 Pro/Zoom samt Mavic Air 2.
  • DJI Spark – 2017
    DJI Spark lanserades under 2017 som en väldigt liten drönare men blev aldrig riktigt en pålitlig modell då kommunikationen skedde genom WiFi och begränsade drönarens räckvidd kraftigt. Köpte man till handkontroll kunde man flyga längre men den var också liten och påverkas mycket av vindar. Det var ett tappert försök av DJI och kändes lite som en blandning mellan en leksak och en mer professionell drönare.
  • DJI Phantom 4 – 2017
    DJI Phantom 4 lanserades som både Advanced och Pro. För sin tid gav dessa drönare den bästa bilden i video och fotografering bland de drönare avsedda för konsumenter. Modellens nackdel var storleken som gjorde att den behövde en stor väska för att bäras med. Däremot var den vindtålig och presterade väldigt bra. Båda modellerna mottog toppbetyg i tester och ansågs även vara bäst i test. PRO-versionen kom senare i ny och förbättrad tappning som 2.0. Bra alternativ för de som inte filmar sig själv eller behöver en liten och smidig lösning.
  • GoPro Karma – 2017
    Drönaren från den välkända tillverkaren av actionkameror hade stor potential men det räckte inte hela vägen fram. Även om deras actionkameror hade väldigt bra bildkvalitet och ansågs av många ge den bästa bilden för tillfället så hade drönaren i sig vissa brister. Snabb utveckling bland konkurrenter gjorde att GoPro Karma snabbt föll åt sidan och säljs inte idag. Vi får se om det kommer en ny tappning för tanken är det inget fel på för den som redan investerat åtskilliga tusenlappar i bra kamera.

Så valde vi ut de bästa drönarna

De svenska testerna på drönare med kamera är få och modellerna som testas är bristande. Både M3 och Aftonbladet har valt att försöka testa så många olika tillverkare som möjligt men detta verkar vara en konstig ingångsvinkel när de 10 mest populära drönarna för konsumenter alla kommer från DJI (i alla fall i början av 2018).

DJI verkar vara den i särklass bästa tillverkaren av drönare för konsumenter. Det finns egentligen ingen anledning att anta något heller då deras modeller vinner testerna hos både M3 och Aftonbladet.

Det vi har gjort är att satt oss i in i de mest populära drönarna och jämfört dem. Vi har exkluderat de modeller som är direkta leksaker även om de har en kamera och kvar har vi en listan på de modeller för privatpersoner som kan filma och fotografera på ett bra sätt.

Eftersom de flesta av dess modeller kommer från DJI och flera av deras modeller riktar sig till olika konsumenter blir det inte en lätt jämförelse. De har ett par toppmodeller som har riktigt bra kamera och flygegenskaper. I jämförelse med andra drönare är de utan tvekan bäst här.

Tittar man sedan på de mer kompakta drönarna. Modeller som tar lite plats och inte väger så mycket så dominerar DJI marknaden ännu mer.

I grunden har vi använt en mängd tester och recensioner på drönare för att kunna göra denna listan så komplett och bra som möjligt. Det är vårt mål att hela tiden uppdatera denna sidan och se till så de bästa drönarna representeras.

Källor & Tester

Tester, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa drönarna med kamera.

  • Recension & test av DJI Avata – 2022 – Air Photography, Matti Haapoja, M3
    Vi har tittat på flera oberoende tester och recensioner av DJI Avata som är en FPV drönare som lanserades under 2022. I testerna presterar drönaren väldigt bra och har avsevärt förbättrade funktioner jämfört Mavic-drönare för att flyga FPV. Drönaren rekommenderas både som en av de bästa FPV drönare men också som ett väldigt bra alternativ för nybörjare då den på flera sätt är lättare att flyga. Den saknar dock flera funktioner som finns på Mavic-modeller och valet är såldes inte självklart för alla användare.
  • Recension av DJI Mavic Air 2 – 2020 – Techradar
    Techradar har testat DJI Mavic Air 2 och ger en relativt bra djupdykning i drönaren och dess funktioner. Precis som andra recensenter så kommer de fram till att det är en mycket bra drönare som kombinerar det bästa från två världar. Även om det är en drönare som har vissa kompromisser för att hålla nere priset och storleken så är det en mycket kompetent drönare med stor potential att bli en av de bästa alternativen på marknaden.
  • Recension av DJI Mavic Mini 2 – 2020 – DPreview
    DJI Mavic Mini 2 är i en första snabb glans väldigt lik sin föregångare DJI Mavic Mini men under ytan döljer sig tydliga förbättringar. Istället 2.7K upplösning med 40 Mbps i bitrate för video kan du nu spela in 4K i 100 Mbps. Detaljrikedomen som sparas är således kraftigt förbättrat vilket även märks i tester. Fotografering är också bättre med stöd för RAW-format och du kommunicerar med drönaren genom OcuSync 2.0 vilket innebär säkrare kontroll upp till 10 km.
  • Prisjämförelser – 2023
    Vi har använt oss av prisjämförelse som t.ex. Prisjakt och Pricerunner för att identifiera drönare som är på väg ut från marknaden. De har också med sina butikslänkar gjort det lätt att komma åt och aggregera omdömen från konsumenter.
  • Kundomdömen – 2023
    Vi har använt oss av kundomdömen för att få en bredare förståelse över hur drönare mottas av konsumenter. Det kan ge en viktig insyn i vissa modeller om de inte håller för de förväntningar som finns på produkten eller om andra brister uppstår.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng