I den här artikeln tänkte vi bjuda på sju tips på mumsiga mackor. Säg den utflykt eller vandringstur där mackan inte passar in? För handen på hjärtat, finns det något härligare än att plocka fram en matig macka ur ryggsäcken? Dessutom passar de flesta mackor alldeles utmärkt som en lättare lunch.
I många länder är det vanligt att man äter en smörgås, eller smörrebröd, för att stilla hungern mitt på dagen. Ofta går det alldeles utmärkt att laga en mättande smörgås även till middag. Ju mer matig mackan görs, desto bättre passar den som kvällsmat.
Mackor kan varieras i oändlighet, från de enklare sorterna som packas ner i matsäcken till mer lyxiga varianter som serveras på restaurang. Häng med på en tur genom mackornas förlovade land!
Tips 1: Fylld baguette
Att fylla en baguette med ett gott pålägg är en riktig höjdare. Den här typen av macka kan förberedas i förväg och plockas fram när det är dags att packa ryggsäcken.
Baguetten lämpar sig särskilt bra för utflykter och kan proppas full med i princip vad som helst. Busenkelt, urgott och mättande!
Om du ska skölja sallad och andra grönsaker innan du gör baguetten, så se till så den hinner torka då fukten annars kan försämra brödet. Ett tips är att använda sig av en salladsslunga som i tester visat sig vara det bästa sättet att snabbt få bort vattnet från sallad man sköljt.
Klassiska fyllningar som passar för en välsmakande baguette är:
- brie/salami
- kyckling med en kall äpple- och currymajonnäs
- tonfiskröra
- ost, skinka, tomat och ett salladsblad
Tips 2: Smörrebröd
Denna klassiker med ursprung i Danmark tillagas traditionellt på ett lite mörkare fullkornsbröd. Antalet varianter som går att göra av denna macka som med fördel avnjuts med kniv och gaffel, är oändligt. Sill, leverpastej, stekt rödspätta och räkor är några av danskarnas egna favoriter.
Här kommer en av våra:
Panera 300 gram torsk med hjälp av vetemjöl, ägg och panko. Stek på medelhög värme tills ytan blir gyllengul och frasig. Servera brödet med sallad, panerad torsk, remouladsås, räkor och en dillvippa. Velbekommen!
Tips 3: Varma mackor i ugn
Varma mackor är en bra livlina att ta till när man inte orkar gå ut och köpa en pizza. Och det är onekligen så att varma mackor har en hel del gemensamt med en hederlig pizza. Den stora skillnaden är att botten på den varma smörgåsen ska göras med fransk-bröd istället för på deg.
Att laga varma mackor är superenkelt och här tänkte vi presentera det klassiska receptet med tomat, skinka och ost:
Bred lite tomatpuré på brödet och lägg på skinka, tomat och ost. Grädda i ugnen på 225 grader tills mackorna har fått fin färg. Krydda med oregano innan servering. Ät och njut!
För en modern twist på den klassiska varma mackan, varför inte testa att använda en airfryer? Våra tester av de bästa varmluftsfritöserna visar att de inte bara är utmärkta för hälsosam fritering, utan också för att skapa perfekt krispiga varma mackor.
Olika sätt att variera varma mackor:
- Byt ut vanlig ost mot ädelost eller mozzarella.
- Gör en vegetarisk smörgås genom att byta ut skinkan mot champinjoner.
- Använd smaksatt färskost för att variera smaken.
- Lägg på senap på mackan.
- Byt ut färska tomater mot soltorkade eller paprika.
- Testa ett annat bröd. Varför inte byta ut rost-brödet mot ett surdegsbröd? Vissa anser att rostbröd kan vara onyttigt så det är fritt fram att byta ut det mot ett mer hälsosamt alternativ.
- Gör mackan lite extra spicy genom att krydda med sambal oelek eller jalapeno.
- Gör mackan 80-talsinspirerad genom att lägga på en skiva ananas på skinkan alternativt banan och curry.
Tips 4: Bruschetta
Denna italienska favorit kan ätas som förrätt. Bruschettan är populär som plockmat och blir utsökt om man använder fräscha råvaror som kvisttomater, färsk basilika och en olivolja av bra kvalitet. Bruschettan är dock mindre lämplig att ta med på utflykten eftersom den är aningen svåräten.
För att tillreda en klassisk bruschetta gör man en enkel röra med finskurna tomater. Blanda sedan röran med basilika, salt, peppar och en skvätt olivolja. Gnid in skivor av italienskt lantbröd med vitlök och grilla en stund i ugnen tills brödet fått fin färg. Servera med tomatröran. För att göra mackan extra festlig är det supergott att tillsätta tärningar av mozzarella.
Tips 5: Toast Skagen
Toast skagen är en av våra allra mest populära förrätter som även går utmärkt att att äta som en lättare lunch. Rätten som har sina rötter från 50-talet uppfanns av den svenska stjärnkocken Tore Wretman och serverades till en början som en specialitet på restaurang Riche i Stockholm.
Förr i tiden gjordes alltid Toast Skagen på en rostad skiva formfranska, men nuförtiden ser man alla möjliga varianter av bröd som till exempel grillat surdegsbröd. Själva skagenröran är en räkmajonnäs som vid servering toppas med fiskrom, citron och en dillkvist.
För att piffa upp rätten kan man servera den med avokado eller varför inte byta ut räkorna mot kräftstjärtar och krydda med lite pepparrot? För en superlyxig variant kan man toppa Skagentoasten med löjrom.
Ett av de lättaste sätten att rosta bröd på är att använda sig av en bra brödrost som ger möjligheten att rosta 2-4 skivor bröd relativt fort. Har du förberett toppningen kan du ganska snabbt få klart flera portioner.
Tips 6: Mackor i smörgåsgrill
Plocka fram smörgåsgrillen och gör smarriga dubbelmackor om du vill bjuda på något riktigt gott som gillas av alla åldrar. Nyckeln till ett resultat som överträffar alla förväntningar är ett gott bröd – gärna lantbröd – och mycket ost. Osten kan vara antingen färskost, riven ost, lagrad ost, mozzarella eller skivad hårdost. Fyll innehållet mellan mackorna med grönsaker som tomat, avokado, svamp och lök.
För dig som vill ha en mer matig variant är det fritt fram att lägga på skinka, kalkon eller annat som du gillar. Ös på med godsaker, grilla och njut!
Vi har tittat närmare på testade smörgåsgrillar för att se vilka som är bäst. Det finns flera bra modeller som snabbt blir varma, ger en jämn värme i järnet och som är lätta att rengöra – något som visat sig vara viktiga faktorer bland nöjda konsumenter.
Tips 7: Club sandwich
Club Sandwich är en riktig höjdare som aldrig blir omodern. Det ursprungliga receptet kommer från Amerika och består av kycklingfilé, bacon, tomat, sallad, lök och några rostade brödskivor snyggt uppskurna i trekanter. En äkta Club Sandwich toppas med en klick majonnäs. Bygg din Club Sandwich på höjden om du vill imponera på gästerna.
En släkting till Club Sandwich är BLT-sandwich och det som skiljer dessa varianter åt är att en BLT görs utan kyckling. Ett tips är att byta ut majonnäsen mot en smaksatt creme fraiche för lite variation.
Club Sandwich kan värmas i en smörgåsgrill för att få en rostad finish, värma upp den och få ost att smälta.
Bonustips: Välj testade maskiner och redskap
I den moderna köksmiljön är det inte bara ingredienserna som räknas, utan också de redskap och maskiner du använder. Smarta köksredskap och köksmaskiner kan förvandla din matlagningsupplevelse, göra det enklare och mer effektivt att skapa utsökta rätter, inklusive de perfekta mackorna.
Vikten av att välja vältestade och beprövade köksredskap kan inte nog betonas. Ett bra verktyg kan vara skillnaden mellan en god måltid och en fantastisk. Det är här våra omfattande produkttester kommer in i bilden. Vi har dedikerat tid och resurser för att noggrant testa och granska en mängd köksredskap och maskiner för att garantera att du som konsument får tillgång till de bästa möjliga alternativen på marknaden.
Oavsett om du är på jakt efter den ultimata brödrosten för att få den perfekta rosten på ditt bröd, en pålitlig airfryer för hälsosamma och snabba måltider, eller en mångsidig smörgåsgrill för de dagar då du vill ha något extra gott, har vi de tester och rekommendationer du behöver. Genom att välja produkter från våra ’bäst i test’-kategorier, kan du vara säker på att du investerar i köksredskap och maskiner som inte bara är högpresterande, utan också hållbara och användarvänliga.
Besök vår sida och utforska våra noggrant sammanställda tester i respektive kategori för att hitta de smarta köksredskap och maskiner som bäst passar dina behov och för att göra ditt köksarbete både roligare och mer effektivt.