poppa popcorn

Poppa popcorn i mikron, kastrull eller popcornmaskin?

Popcorn är ett gott snacks till fredagsfilmen eller kalaset och det är enkelt att göra. Du behöver bara popcorn, olja och salt.

Men hur poppar man perfekta popcorn: i en popcornmaskin, i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen? Fortsätt att läsa och lär dig hur du poppar de godaste popcornen.

Poppa popcorn i mikrovågsugnen

mikropopNär du ska poppa popcorn i mikrovågsugnen köper du micropopcorn från affären. Dessa ligger klara i papperspåsar med olja och smaksättning. Placera påsen i mikrovågsugnen och följ instruktionerna på förpackningen.

Om några popcorn i påsen inte poppar ska du inte försöka att poppa dessa igen.

Var försiktigt när du öppnar påsen med de färdigpoppade popcornen. Det är lätt att bränna sig.

Vill du poppa popcorn i mikrovågsugnen men inte köpa färdiga påsar kan du faktiskt poppa popcornkärnor i en vanlig papperspåse. Ta helt enkelt en papperspåse. Det ska finnas utrymme för popcornen att poppa och expandera.

Lägg i cirka två matskedar popcorn och droppa i lite olja. Det går att utesluta oljan. Förslut påsens öppning med lite tejp. Mikra i en till två minuter på full effekt. Ta ut påsen och smaksätt popcornen med salt eller annan smaksättning.

Du behöver inte någon av de bästa mikrovågsugnarna för att lyckas med mikropop, däremot behöver du en fungerande modell. Om den du har är gammal och ger varierat resultat kan det vara värt att fundera på att köpa en ny.

Poppa popcorn i kastrull

majs i kastrullDet är faktiskt lite nyttigare att poppa popcorn i en kastrull än köpa mikropopcorn. Det går nämligen åt mindre olja i kastrullen än det som finns tillsatt i mikropopcornen.

Skillnerna är dock små och som snacks är popcorn relativt nyttigt och få traditionella alternativ är bättre.

Många tror att det är svårt och krångligt att poppa popcorn i en kastrull. Det stämmer inte. Du behöver bara en stor tjockbottnad kastrull med lock, popcornskärnor och olja, till exempel rapsolja.

En gryta med öron som i bilden ger dig möjlighet att poppa större satser än vanliga kastruller som normalt sett är mindre i volym.

Häll oljan i kastrullen. Botten ska täckas. Sätt på plattan på medelhög värme. Testa gärna att poppa fem popcornkärnor. När de poppar vet du att du har hittat en bra temperatur. Ta upp dessa och häll i resterande popcorn. Ta så många popcorn så att botten på kastrullen täcks. Lägg på ett lock.

Skaka gryta med jämna mellanrum. När du hör att popcornen börjar poppa kan du faktiskt ta bort kastrullen från värmen eller slå av värmen och låta kastrullen stå kvar på plattan. Oljan håller sig tillräckligt varm för att alla popcorn ska poppa och du riskera inte att de bränns vid.

Färdiga popcorn i kastrullNär du inte hör att popcornen poppar längre är de klara. Du brukar ta några minuter. Häll upp i en bunke och strö över salt eller önskad krydda.

En del poppar popcorn i både olja och smör. Oljan gör dem krispiga och smöret ger god smak. Det finns dock en risk att de bränns vid lättare då.

Vill du ha goda popcorn med smörsmak kan du istället smälta lite smör och ringla över i efterhand. Häll inte över smöret när det är för varmt. Då kan popcornen bli gryniga.

Det är vanligt att kastrullerna blir svåra att rengöra om de används för att poppa popcorn. De som föredrar att poppa i kastrull gör därför klokt i att avsätta en egen kastrull för det. Passa på att ta en äldre kastrull eller gryta för popcorn och köp en ny bra kastrull till vanligt matlagning.

Poppa popcorn i popcornmaskin

Poppa popcorn i popcornmaskinMed en popcornmaskin går det snabbt och enkelt att poppa popcorn. Du riskera inte att de bränns och du behöver inte passa dem på samma sätt som när du poppar i en kastrull.

Det finns många bra modeller och flera av det bästa popcornmaskinerna har även retrodesign vilket ger en nostalgisk biokänsla för många. Dessutom kan det vara en snygg dekoration.

Det finns många modeller av popcornmaskiner från olika varumärken på marknaden. Popcornmaskiner finns i olika design, prisklasser och storlekar. I de flesta popcornmaskiner måste du tillsätta olja men det finns också maskiner där du poppar utan fett.

Några saker som är bra att tänka på före köp av popcornmaskin.

 • Rengöring
  Om popcornmaskinen är enkel att rengöra kommer den att användas mer. Kontrollera till exempel om olika delar kan diskas i diskmaskinen.
 • Storlek och kapacitet
  Tänk på att du ska ha plats att förvara maskinen när den inte används men att den samtidigt ska kunna poppa tillräckligt mycket popcorn så att det räcker till familjen eller kompisarna.
 • Design
  Popcornmaskiner kommer i många olika modeller. Många är röda och vita med tivolikänsla men det finns också mer stilrena och moderna.
 • Användarvänlighet
  Hur effektiv är maskinen och hur snabbt går det att komma igång med poppandet?

Smaksätt dina popcorn

Popcorn kan smaksättas med salt och smör men du kan faktisk välja att en helt annan smak på dina poppade popcorn om du vill. Välj helt enkelt en krydda eller smaksättning som du tycker om. Här kommer några förslag:

 • För en lyxig smak kan du prova att smaksätta dina popcorn med tryffelolja, gärna i kombination med lite chili eller parmesan.
 • Du kan också prova att smaksätta popcornen med curry. Smör tillsammans med curry är en också en god kombination.
 • Att servera söta popcorn är också populärt. Ersätt saltet med socker eller blanda socker med sirap som du blandar ihop med poppade popcorn. Du får då en härlig karamellsmak.

Det finns också färdiga popcornkryddor att köpa.