Bästa Bärbara Speldator

Bästa Gaming Laptops

Bärbara speldatorer (gaming-laptops) blir bättre för varje år som går och idag går det att få väldigt bra komponenter som ger en bra spelupplevelse och som samtidigt är någorlunda lätt att ta med sig.

Denna sida kommer ta dig igenom de bästa modellerna av gaming-laptops just nu och vi uppdaterar denna lista kontinuerligt när nya modeller och tester blir tillgängliga.

Längre ner på sidan efter att vi listat de bästa bärbara speldatorerna så hittar du information om vad du bör titta på och resonera kring när du väljer en laptop för gaming. Längst ner hittar du även källhänvisningar till tester och recensioner som denna sida är baserad på.

En bra gaming-laptop kostar från ca. 10 000 kronor och uppåt. Vi listar flera modeller i olika prissegment för att återge de bästa modellerna i olika prisgrupper och för att du ska kunna hitta en modell som passar dina behov och din plånbok.

Asus ROG Strix GL553VE – Bästa budgetval

Asus ROG Strix GL553VE-FY078T
 • Mycket prisvärd gaming-laptop
 • Bäst i test bland bärbara speldatorer under 15 000 kr
 • Snabb processor med 4 kärnor och 8 trådar
 • GTX 1050 Ti från Nvidia och 8 GB DDR4
 • Bra kylning, tangentbord och skärm

Priser för Asus ROG Strix GL553VE-FY078T

11 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

En mycket prisvärd gaming-laptop som utsågs till bäst i test när FZ.se testade 3 bärbara speldatorer för under 15 000 kronor är Asus ROG Strix GL553VE-FY078T.

Specifikationerna för datorn gör att den passar in väldigt bra i det lägre prissegmentet med bra spelprestanda. Processorn som är en Intel Core i7-7700HQ har fyra kärnor och kan exekvera 8 trådar samtidigt vilket är tillräckligt för alla spel idag. Processorn kommer förvisso från 7:e generationen men förbättringarna som gjorts till den 8:e generationen är inte stora nog för att dessa ska sluta användas och bistår även med ett lägre pris till väldigt bra prestanda.

Grafikkortet i datorn är ett GTX 1050 Ti och räcker ganska långt i moderna titlar och för upplösningen 1080p. Utöver det kommer datorn med DDR4 primärminne på 8 GB och 256 GB lagringsutrymme på SSD.

Skärmen har full-HD upplösning (1080p) med IPS-panel som ger väldigt bra färgåtergivning och betraktningsvinklar. Just färgerna var också något som framstod som positivt i testet.

Asus har även implementerat deras Rog-exklusiva kylning som låter dig justera fläktarnas hastighet själv. Just kylförmågan var en annan aspekt som också beskrevs som positiv av testarna.

I övrigt lyftes god prestanda, låg ljudnivå och sköna tangenter fram som fördelar mot konkurrenterna. Främsta nackdel är bristen på extra diskutrymme.

Acer Predator G9-593

Acer Predator G9-593
 • Billig gaming-laptop med GTX 1070
 • Snabb processor från Intel med 4 kärnor och 8 trådar
 • 256 GB SSD och 1 TB vanlig hårddisk (HDD)
 • Vass speldator i Predator-serien från Acer

Priser för Acer Predator G9-593

18 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
18 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Denna gaming-laptop från Acer är ett kraftfullt paket och tillhör Acers toppmodeller men träder samtidigt fram som en av de billigaste gaming-laptops på marknaden med ett GTX 1070 som är ett av de mest kraftfulla grafikkorten för bärbara datorer på marknaden.

Datorn är utrustad med en 15.6″ skärm med upplösningen 1920×1080 pixlar (full HD) och med paneltypen IPS för bra färgåtergivning.

Processorn är en Intel Core i7-7700HQ vilket ger bra prestanda fördelat på fyra kärnor och med möjlighet att exekvera 8 trådar med Hyper Threading.

Datorn kommer med 8 GB DDR4 primärminne och har lagringsutrymme i form av 256 GB SSD + 1 TB traditionell hårddisk. Kritiska applikationer och spel kan således köras från den snabba SSD medan annan lagring läggs på den vanliga disken.

Grafikkortet är som sagt ett GTX 1070M med 8 GB grafikminne vilket gör det till en av de kraftfullaste speldatorer i sitt prissegment.

Razer Blade 15″ – Kompakt värstingdator

Razer Blade 15 tum
 • Ultra-tunn gaminglaptop
 • Mycket bra betyg i tester
 • Snabb processor med 6 kärnor
 • 16 GB DDR4 RAM-minne
 • Upp till 512 GB SSD-disk
 • GTX 1060 Max-Q

Priser för Razer Blade 15 tum

16 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Razer Blade 15″ har under 2018 lanserat sin ultraportabla gaminglaptop med extrem prestanda. De tester som utförts på modellerna under sommaren visar tydligt att Razer Blade har tagit fram ett riktigt monster där du får riktigt bra prestanda i en bärbar dator som ändå håller vikten nere.

Det var inte så länge sedan man var tvungen att kompromissa mellan portabilitet och topprestanda i bärbara datorer. Så kommer det förmodligen alltid att vara men dessa modeller har krympt avståndet avsevärt och nu kan du få en bärbar speldator med prestanda i klass med desktop-datorer i ett format som väger endast 2 kg.

Razer Blade 15″ kommer i några olika utföranden där de billigaste modellerna är utrustade med ett GTX 1060 Max-Q vilket kan översättas till att det kör i lägre klockfrekvenser för att passa i ett kompakt format men som ändå ger enormt bra prestanda. Förutom ett bra Nvidia-grafikkort kommer de med den sex-kärnig Intelprocessorn 8750H från generation 8 som kan exekvera 12 trådar samtidigt tack vare Hyper Threading.

Primärminnet är av typen DDR4 och kommer i hela 16 GB och tillsammans med en snabb SSD-disk i främst 256 och 512 GB. Vi har valt att lista den billigaste modellen av Razer Blade då vi tror att det är den som flest är ute efter. Vill du däremot gå upp i pris i utbyte mot att få större SSD och ett GTX 1070 Max-Q så finns den möjligheten också.

Givetvis kommer inte en dator i denna prisklassen utrustad med en dålig skärm utan här får du IPS-panel som ger dig riktigt bra färgåtergivning samtidigt som den körs i 144 Hz vilket är perfekt för gaming. Upplösningen på skärmen är på 1920 x 1080 pixlar eller Full HD, en upplösning som enligt oss gör sig bäst på speldatorer i detta formatet.

Razor Blade har imponerats i tester och är ett av de bästa valen du kan göra om du vill ha en kompakt gaming-laptop med bra prestanda.

Viktiga komponenter i en speldator

Oavsett om du ska köpa en stationär speldator eller en bärbar dator för att spela på så kommer vissa komponenter att vara viktigare än andra. Att välja rätt komponenter är kritiskt för att du ska känna att du gjort ett bra köp och att för att spelen ska flyta på.

Här nedanför går vi igenom de olika komponenterna som är viktigast och hur du bör resonera kring valet av dessa.

Processorer

Intel Core i7 gen8Processorn är viktig i en speldator och även om man kan komma undan med att inte välja de absolut bästa modellerna så krävs det trots allt ändå en kraftfull processor idag för att spelen ska flyta på bra medan du spelar.

Under 2017 har vi för den stationära sidan börjat se att konsumentmarknaden rör sig mot fler kärnor vilket förmodligen kan tillskrivas vara AMD:s förtjänst med deras lansering av processorfamiljen Ryzen. Tidigare har Intels bästa konsumentprocessorer under många år haft fyra processorkärnor som tillsammans med tekniken Hyper Threading kunnat exekvera totalt 8 beräkningstrådar samtidigt. Med Ryzen flyttade AMD gränsen för detta till 6-8 processorkärnor istället.

En konsekvens av detta är att vi nu ser Intel förflytta sig i samma riktning med deras Intel Core i7 8700K som har 6 kärnor och således kan exekvera 12 trådar samtidigt. Vi kan antagligen förvänta oss att Intel kommer röra sig mot 8 kärnor ganska snart vilket har förflyttat spelplanen för speldatorer till konsumenter.

Detta är intressant då bärbara datorer och deras processorer ofta följer fotstegen från den stationära marknaden. Bärbara datorer behöver svalare och mer energisnåla processorer än stationära speldatorer men man kan förvänta sig att de bästa bärbara speldatorerna även kommer ha 6-8 kärnor väldigt snart. Spelutvecklare kommer successivt följa efter trenden och utnyttja utvecklingen och man kan redan idag se vissa speltitlar som presterar bättre på en processorer som har 6 kärnor än någon som bara har 4, även om det är små marginaler.

Ska du köpa en bärbara speldator under 2018 så bör du sikta på att processorn tillhör toppsegmentet och har minst 4 kärnor med möjlighet att exekvera 8 trådar med hjälp av antingen Hyper Threading (Intels teknik) eller AMD:s motsvarighet SMT (Simultaneous Multithreading).

Många gaming-laptops kör Intels processorer och fram tills nu har de varit de mest självklara med bäst prestanda i applikationer som behöver mycket kraft på ett fåtal trådar. Samtidigt har Intels modeller varit de mest energisnåla vilket också är intressant för en bärbar som inte vill ha för mycket värmeutveckling (något som ofta går hand i hand). Däremot finns sedan 2017 bra gaming-laptops som kör AMD:s Ryzen processorer och de är väl värda att ta med i jämförelsen.

Att välja en Core i7-processor från Intels senaste generation (gen. 8 just nu) eller den bästa Core i5-modellen är säkra val. Eftersom prestandan och energieffektiviteten inte längre tar så stora steg från generation till generation så kan du en Core i7 från de två senaste generationerna fungera väldigt bra med.

För det absoluta toppsegmentet väntas Intel möjligtvis rulla ut Core i9 processorer vilket möjligtvis målar om kartan lite för vad man bör satsa på.

Grafikkort

Nvidia GrafikkortGrafikkortet är det viktigaste när det kommer till spel och det gäller oavsett om det är en stationär speldator eller en bärbar speldator. Grafikkortet är det som oftast och lättast blir en flaskhals när det kommer till prestandan. Om inte grafikkortet hinner med att måla upp varje bildruta så resulterar det ofta i att spelupplevelsen inte känns bra.

Idag har har många processorer inbyggda grafikkort som fungerar bra vanligt kontorsarbete, kolla videos och liknande men där inte i närheten av tillräckligt kraftfulla för spel. Om du köper en billig bärbar dator så har de antagligen inget dedikerat grafikkort och det är därför de flesta ”vanliga bärbara” inte är bra att spela på.

Nvidia har varit väldigt dominerande på att tillverka grafikkort de senaste åren. AMD har några modeller för stationära datorer som kan vara konkurrenskraftiga där men de faller ofta i energieffektivitet och ger således mer värmeutveckling vilket man vill undvika i bärbara datorer. Därför kommer de flesta bärbara speldatorer du tittar på ha ett grafikkort från Nvidia.

Grafikkorten för bärbara datorer är också mer energieffektiva och optimerade efter det jämfört med sin motsvarighet för stationära datorer. Men här är en genomgång av de populäraste modellerna för gaming-laptops idag:

 • GTX 1080Bästa grafikkortet – Det bästa grafikkortet för bärbara datorer men kostar där efter.
 • GTX 1070Extremt bra grafikkort – Ett riktigt bra grafikkort som finns i många av de bästa gaming-laptops.
 • GTX 1060Bra grafikkort – Ett prisvärt grafikkort som ger väldigt bra spelprestanda i upplösningen 1080p
 • GTX 1050 (Ti)Bra budgetalternativ – Det billigaste grafikkortet för en speldator som ger bra prestanda i upplösningen 1080p

Det finns billigare grafikkort men att satsa lägre för en bärbar speldator är dumt. Däremot finns det äldre grafikkort som fortfarande finns kvar på marknaden och där de tillhörde toppsegmentet i förra generationen så är det fortfarande prisvärda alternativ idag.

AMD:s grafikkort presterar tyvärr inte så bra men deras RX 580 kan ändå vara ett aktuellt alternativ till Nvidias billigare modeller som GTX 1060 och lägre.

Om du vill se hur olika grafikkort för bärbara datorer presterar i olika speltitlar och upplösningar så spana in denna lista. Man bör eftersträva att få 60 fps (bildrutor per sekund) för en bra spelupplevelse.

Primärminne

ddr4 minnePrimärminnet eller arbetsminnet är en viktig del i alla datorer. Detta minne används av program och applikationer för att snabbt kunna spara information temporärt och allting i arbetsminnet töms om datorn startar om.

Idag är primärminnet så snabbt att du inte behöver titta så mycket på hastigheten utan när du köper en bärbar dator räcker det att se till så att du får rätt mängd primärminne som räcker för systemet, applikationer och spel som du vill köra kontinuerligt.

Med dagens riktlinjer för en speldator bör du inte välja mindre än 8 GB primärminne. I vissa modeller kan det dock vara möjlighet att sätta dit mer primärminne själv men det är ändå rekommenderat att försöka välja så mycket som du tror du kommer behöva.

Det bästa är att satsa på 12-16 GB primärminne om du vill undvika att den delen ska kännas för lite efter något år.

Lagringsenhet

SSD M.2
SSD lagring tar inte upp mycket fysisk plats i en bärbar

Normalt sätt kommer bärbara datorer med en lagringsenhet men det finns idag flera modeller som har två lagringsenheter där den ena är SSD och den andra en klassisk HDD.

Oavsett vad för dator du är ute efter så är en SSD för systemet det bästa då det snabbar upp uppstart och applikationer så pass mycket. Det är dock inte ovanligt att SSD-enheterna har 128, 256 eller 512 GB utrymme. Den extra lagringsenheten med HDD är således tänkt för att arkivera filer som videos, bilder och större applikationer. Men det är inte säkert det följer med extra lagringsenheter vilket ställer ännu högre krav på mängden utrymme på SSD-enheten.

För att få spel att rulla smärtfritt rekommenderas det att de installeras på en SSD då det snabbare upp laddningstiderna väldigt mycket. I vissa multiplayerspel spelar det ingen roll mer än att alla måste vänta på alla. I singleplayer kan det dock ha en stor inverkan på hur man upplever spelet.

Vi rekommenderar minst 256 GB SSD då det gör det möjligt att ha systemfilerna, en del applikationer och ett par stora spel installerade på den enheten.

Skärm

Bästa laptop display för gamingSkärmen är alltid viktig när det kommer till att spela datorspel och det finns olika aspekter att titta på här om man vill ha en bra skärm som är optimal för spel.

Spel med snabba rörelser och framför allt genren FPS (First person shooter) gynnas av en hög uppdateringsfrekvens på skärmen vilket definieras i Hz. För stationära skärmar rekommenderas det ofta minst 120 Hz för spelskärmar och där förekommer det upp till 240 Hz.

De skärmar som har hög uppdateringsfrekvens kör oftast TN-paneler vilket innebär att färgåtergivningen inte är optimal för de som ställer krav på det (som t.ex. bildredigering). För spel är det dock inte dåligt och där de höga uppdateringsfrekvenserna väger tyngre för många.

En annan nackdel med TN-panelen är att den har sämre betraktningsvinkel jämfört med t.ex. IPS-paneler. Det innebär att om du vrider din skärm för mycket och inte sitter rakt framför den så tappar den snabbt styrka. Men även detta borde vara ett smärre problem på bärbara datorer.

IPS-panelen är inte lika snabb som TN-panelen men ger bättre färgåtergivning och vissa spel kan detta också vara uppskattat. Det finns stationära skärmar som kombinerar IPS med hög uppdateringsfrekvens men det är premiumskärmar och inget som kommit inbyggt till gaming-laptops än.

Upplösningen är en annan viktig faktor. Vi rekommenderar att du satsar på 1080p (1920 * 1080) som skärmupplösning då det ofta anses räcka och kommer göra att ditt grafikkort orkar med att driva skärmen i spel under längre tid. Väljer du en 4K-skärm kan du antagligen vänta dig prestandaproblem vid spelande.

Storleken på skärmen du har välja mellan är oftast antingen 15″ eller 17″ och här kommer det ner lite till smaksak och andra faktorer. Ofta kommer vikten vara avsevärt mindre på en bärbar dator med 15″ vilket kan göra de mer lämpliga för någon som ska bära med sig den ofta.

Ska man inte bära med sig datorn dagligen i pendling som till och från jobb eller skola så är 17″ eller större det mest bekväma för spel och ger tillgång till bäst prestanda.

Hur vi utser bästa gaming-laptops

Att utse bästa gaming-laptop är ingen enkel uppgift. Ett stort problem är att marknaden förändras ganska snabbt och kräver uppdatering varje år. Att jämföra och ta fram testvinnare av det stora urval av bärbara datorer som finns är extremt svårt.

Vårt mål är att se över denna guide två gånger om året och uppdatera rekommenderade modeller baserat på tester och recensioner som gjorts den senaste tiden. Här kan vi t.ex. återge om flera modeller ställs mot varandra men vi kan även titta på specifika recensioner och väga det mot specifikationerna på enheterna.

Målet är att helt enkelt kunna återge några riktigt bra bärbara speldatorer i ett prisspann på 10 000 kronor upp till runt 20 000 kronor.

För att se vilka källor vi använt, vilka recensioner och vilka tester som inkluderats så hittar du mer om det längst ner på denna sida. I övrigt är det vår kvalificerade vägledning som valt ut modellerna.

Vanliga frågor och svar

Det finns några vanligt förekommande frågor som dyker upp när ämnet berör gaming-laptops. Här nedanför har vi samlat några av de mesta vanliga frågorna och svaren.

Hur länge håller en bärbar speldator?

Spel är det mest krävande som vanliga konsumenter kör på sina datorer och det ställer stora krav på grafikkortet men även andra komponenter som processor och mängden primärminne har stora betydelser.

Oavsett om du köper en stationär dator eller en bärbar dator så kommer grafikkortet med största sannolikhet att vara den komponent som blir gammal först. Ju bättre grafikkort du köper från start ju längre håller datorn innan du kommer känna att den behöver bytas ut.

De dyraste grafikkorten drar dock upp priset på speldatorerna avsevärt. En orsak till detta är kostnaden för grafikkortet och att det placeras i datorer med bättre komponenter vilket gör att allt blir dyrare. Är man ute efter ett kostnadseffektivt alternativ bör man således inte titta på det absolut bästa utan kanske det som är snäppet under.

En bra gaming-laptop kommer fungerar väldigt bra i två års tid. Beroende på hur spelbranschen utvecklas så kommer man någon gång där efter få kompromissa mer på grafikinställningarna i spelen. Men det ska inte vara något problem att kunna spel bra under 3-4 års tid om man är villig att kompromissa med bildkvaliteten ju äldre datorn blir.

Att räkna med en livslängd på 5 år eller längre är svårt för speldatorer och bärbara speldatorer är ännu svårare då komponenterna är lite sämre än motsvarigheterna på den stationära fronten.

Vad kostar en bra bärbar speldator?

En bra bärbar speldator börjar med priser runt 10 000 kronor. Då har de okej komponenter och oftast något av de billigare grafikkorten. Livslängden kommer inte vara optimal men kommer garanterat hänga med helt okej i moderna speltitlar två år framåt.

Många anser att en optimal prisbild för gaming-laptops är runt 15 000 kronor. Går man under det anses det vara en billigare modell och upp mot 20 000 kronor en lyxigare modell.

Går man över 20 000 kronor finns där riktigt lyxiga modeller med väldigt bra prestanda.

Vilka tillverkare gör bra speldatorer?

Det finns väldigt många tillverkare av bärbara speldatorer. Några av de största och mest populära tillverkarna är MSI, Asus och Acer men det finns även andra aktörer där t.ex. Lenovo och Dell (med Alienware) som har intressanta modeller.

Valet av tillverkare kan ha betydelse när det kommer till design, övriga funktioner (som tangentbord) och garanti. Prisskillnaden mellan MSI, Asus och Acer är inte så stora utan konkurrensen håller nivån väldigt snarlik där.

Kan man använda stationär monitor?

Ja, och det detta är ett populärt sätt att få en bättre spelupplevelse när man befinner sig på sin vanliga plats.

Du kan i vissa fall köra en dockningsstationen eller bara direkt ansluta skärm, mus och tangentbord till din bärbara för att få en större och bättre skärm tillsammans med bättre spelupplevelse.

Hur är kylningen på en bärbar speldator?

Kylningen är det största problemet på bärbara datorer. Om datorn är i viloläge eller om den bara används för surf, se video eller andra vanliga kontorsärenden så blir inte datorn så varm och behöver inte så mycket ventilation.

Vid spel används både processor och grafikkort till en nästan maximal nivå vilket gör att komponenterna blir varma och behöver kylas av. För bärbara speldatorer innebär detta alltid ett mer eller mindre högt fläktljud. Det går inte att komma ifrån men uppfattas endast av ett fåtal som problem då man oftast har hörlurar på sig samtidigt.

Det finns speciellt fläktsystem och ställningar att köpa till som hjälper till att kyla datorn. Normalt sätt ska det inte behövas då just gaming-laptops är mer anpassade för detta från grunden jämfört med vanliga bärbara datorer som kanske inte klarar av den belastningen under längre tid.

Var kan jag fråga om köpråd?

Det lättaste och kanske bästa sättet att fråga efter köpråd (om du känner att denna sida inte ger svaret) är att vända sig till forum som t.ex. Sweclockers där det finns mycket kunnigt folk som gärna hjälper till. Om du frågar efter direkta produkttips så avvakta gärna efter flera förslag och ställ motfrågor om du är osäker så du verkligen får rätt hjälp. Försök även beskriva vad det är du behöver så noga som möjligt från början.

Du kan även referera till denna sida i din fråga. Be om fler exempel på bra bärbara gaming-laptops eller rådfråga om våra nämna modeller är att rekommendera.

Fynda bärbar dator på rean

Bärbara speldator är inte speciellt billigt att investera i och det krävs att man lägger åtskilliga tusenlappar mer på en bärbar dator för att den ska uppnå liknande prestanda som en stationär dator.

Därför är det inte ovanligt att man väntar tills någon rea drar igång där modeller säljs ut. De största dagarna för detta sker på hösten med Black Friday och Black Week i fokus som direkt avlöses med Cyber Monday.

Nästa stora rea där många butiker kör kampanjer och erbjudanden samtidigt är efter jul på mellandagsrean. Ibland förekommer där även fortsatt utförsäljning i början av januari men det brukar till stor del bestå av det som inte sålts av i mellandagsrean.

Black Friday är normalt sätt en väldigt stor dag där en del erbjudanden kan vara ruskigt bra. Dessa existerar endast på grund av att tillverkaren valt att sälja bort vissa modeller till extra lågt pris och där butiken kan följa efter. Oftast är dessa kanonerbjudanden i begränsat antal vilket gör att många som ska investera i något dyrt sitter på helspänn hela dagen och väntar på att nya erbjudanden ska läggas ut.

Andra reor på bärbara datorer kan komma lite när som och speciellt när nya generationer av processorer och grafikkort når marknaden.

Källor & Test

Vi använder tester av bärbara datorer för gaming som underlag för vårt resultat. Eftersom marknaden förändras snabb använder vi även kundrecensioner, professionella recensioner och andra tester som underlag för att hitta bra modeller. Det gäller speciellt när tidigare testvinnare som fått bäst i test kommer i ny tappning med ny hårdvara så kan dessa lyftas som ersättare och bra rekommendationer till konsumenter.

 • Test gaming laptop under 15 000 kr – 2017 – FZ.se
  Spelsidan och onlinetidningen FZ.se testar tre populära bärbara datorer för gamin som alla kostar runt 15 000 kr eller lägre. Vinnaren av testet är Asus ROG Strix GL553VE-FY078T som listas ovan och som förvånansvärt inte var den dyraste modellen. Tack vara bra val av komponenter, kylning, skärm och tangentbord så sticker Asus maskin iväg som en tydlig segrare.
 • Test av Acer Predator – 2017 – NotebookCheck
  Acer Predator testas med GTX 1080 och får enastående bra resultat för att vara en gaming laptop. Den billigare modellen med GTX 1070 är dock ett mer prisvärt val och är även en av de bärbara dator för gaming som är billigast med ett GTX 1070. Denna modell listar vi ovan som väldigt kraftfull och prisvärd. Orsaken till att vi inte listar modellen med GTX 1080 är att priset ligger ovanför vårt spann och kan argumenteras vara mindre prisvärd än modellen med GTX 1070.