Bästa Bärbara Speldator

Bästa Gaming Laptops

Vilka bärbara speldatorer är egentligen bäst och vad ska man välja under 2020 om man vill ha något riktigt bra för sina pengar? Vi har tagit en närmare titt på 3 alternativ i olika prissegment för att hjälpa dig att hitta rätt.

Förutom att vi listar tre bra gaming-laptops i olika prissegment så ger vi även tips på vad du ska titta efter om du väljer att köpa en annan modell. Vårt mål är helt enkelt att ge dig den information som du behöver för att kunna göra ett bra köp.

Alla datorer vi rekommenderar följer de riktlinjer vi satt upp för en bra bärbar speldator. Även om de billigare alternativet har kompromisser så ska den fortfarande vara bra nog för att med enkelhet driva runt moderna speltitlar.

I vårt underlag för de modeller vi presenterar har vi förutom expertkunskaper även tagit hjälp av resultat från tester, recensioner och omdömen.

Asus ROG Strix G17 – Bästa Gaming-laptop

Asus ROG Strix G17
 • Bästa Valet 2020
 • Spelprestanda i absolut toppklass
 • Mycket bra testresultat
 • Snabb CPU med 6 kärnor/12 trådar
 • 16 GB RAM och 1 TB NVMe SSD
 • Väldigt kraftfullt grafikkort

Priser för Asus ROG Strix G17

18 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
19 536 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

För dig som är intresserad av väldigt bra spelprestanda och kan tänka dig lägga en slant på din dator så är Asus ROG Strix G17 en av de bästa gaming-laptops du kan köpa under 2020.

Inbakat i den bärbara datorn ryms en 17″ IPS-panel för bra färgåtergivning och 144 Hz för blixtsnabb uppdatering. Chassit finns även i två färger där den svarta och mer traditionella modellen hålls sällskap av en glaciärblå variant.

Komponenterna som får spelen att rulla på bra är en sexkärning Intelprocessor (Core i7 10750H) som kan exekvera 12 trådar samtidigt. Detta får sällskap av 16 GB DDR4 minne och en snabb SSD-lagring på 1 TB med god plats för både spel och applikationer.

Grafikkortet är ett Nvidia RTX 2070 vilket är ett av de mest kraftfulla grafikkorteten du kan få i en bärbar speldator under 2020. Det räcker långa vägar för att driva runt moderna speltitlar på ett bra sätt.

Även i tester har Asus ROG Strix G17 presterat bra och fått goda betyg där de kraftfulla komponenterna i kombination med bra spelskärm ger höga poäng. Nackdelarna tycks vara en något hög vikt och avsaknad av webcam och minneskortläsare.

Razer Blade 2020 – Bästa Premiumval

Razer Blade 2020
 • Bästa Premiumval 2020
 • Extremt bra prestanda i kompakt format
 • 8-kärnig Intel-CPU med upp till 16 trådar
 • Grafikkortet GeForce RTX 2070 Super Max-Q
 • 16 GB DDR4-minne och 512 GB SSD-lagring
 • IPS-bildskärm på 300 Hz

Priser för Razer Blade 2020

22 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
22 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
24 697 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Razer har lyckats väldigt bra med sina gaming-laptops och de fungerar även väldigt pålitligt vilket man även såg förra året då deras 2019-modeller var väldigt bra. I praktiken har inte mycket hänt även om vi ser en del nyheter så är det små förbättringar i prestanda och små skillnader i chassit mot föregående år.

Det är dock ingen tvekan om att 2020-års modell av Razer Blade  är ett väldigt bra premiumalternativ med modeller som sträcker sig upp mot 50 000 kronor för en bärbar dator. Något som kan vara intressant för den som har väldigt tjockplånbok och som vill ha det absolut bästa.

Priserna börjar dock lägre än så och det man kanske egentligen bör fundera över är om man är på jakt efter 15,6″ monitor eller 17″ då Razer Blade finns i både och. De större går under namnet Razer Blade Pro 17 och de mindre som Razer Blade 15 Base eller Razer Blade 15 Advanced.

Razer Blade 15 Advanced kommer med en påkostad skärm i Full HD (1080p) som även är en IPS-panel med hela 300 Hz uppdateringsfrekvens. Det är minst sagt imponerande specifikationer som även visar sig i gott betyg i tester.

Den modell vi rekommenderar som bästa premiumval är inte den billigaste utan snäppet över och bjuder på en minst sagt kraftfull processor från Intels 10 generation. Intel Core i7 10875H kommer med 8 kärnor och möjlighet att exekvera 16 trådar med hjälp av HyperThreading. Den har också en maximal turbo-frekvens på 5,1 GHz.

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q vilket är en tystare och något svalare variant vilket passar bättre i det annars någorlunda kompakta formatet. I dyrare modeller förekommer även RTX 2080 vilket såklart bjuder på ytterligare prestanda men mot en ökning i pris.

Lagringsenheten är en snabb SSD-enhet på 512 GB. Kanske kan man tycka att det är i lägsta laget för en premium-alternativ och likaså gäller de 16 GB primärminne som följer med. Båda är i lägsta laget för att räknas som premiumnivå, men samtidigt går båda att uppgradera senare efter behov. Du kan uppgradera RAM-minnet upp till 64 GB om du önskar. Men samtidigt drar priset iväg om man ska räkna med det också.

Razer Blade-datorerna tillhör premiumsegmentet och är bland de bästa alternativen under 2020. Det är ett alternativ som kanske främst lämpar sig till de som inte i första hand letar efter det mest prisvärda.

Asus TUF Gaming – Bästa Budgetval

Asus TUF Gaming
 • Bästa Budgetval 2020
 • Mycket prisvärd Gaming-laptop
 • Betyg 4 av 5 hos Ultrabook Review
 • Kraftfull processor med 4 kärnor och 8 trådar
 • Väldigt bra grafikkortsprestanda med RTX 2060
 • 16 GB primärminne och 512 GB SSD
 • 120 Hz IPS-panel med Full HD

Priser för Asus TUF Gaming

11 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

En av de bästa bärbara speldatorerna i det lägre prissegmentet är utan tvekan Asus TUF Gaming FX505DV-AL056T som tillhör TUF Gaming-serien från Asus. Den serien är starkt förknippat med prisvärdhet där man får mycket starka komponenter för pengarna.

I serien återfinns en modell bestyckad med AMD Ryzen 5 3550H som är en väldigt kompetent processor bestyckad med 4 kärnor och kan exekvera 8 trådar samtidigt. Processorn har en grundläggande basfrekvens på 2,1 GHz men kan genom deras boost-funktion nå 3,7 GHz på en kärna.

Datorn är också bestyckad med Nvidia GeForce RTX 2060 vilket är minst sagt ett bra grafikkort i mellanklassen och intressant alternativ i denna prisklass. GeForce RTX 2060 har stöd för Nvidias nya Ray-tracing-teknologi. Det är däremot värt att notera att tekniken är väldigt krävande att använda sig av och även de dyrare grafikkorten har svårt att nyttja det utan att det påverkar prestandan markant.

Datorn har också en imponerande IPS-panel för bra färgåtergivning och 120 Hz uppdateringsfrekvens för att ge ett snabbt flyt i bilden. Upplösningen är 1080p vilket också är det bästa valet om du vill kunna driv runt spel med fps (bilder per sekund).

I övrigt kommer dator med 16 GB DDR4-minne vilket vi ser om en bra miniminivå för 2020 om man inte ska tvingas stänga ner alla applikationer medan man spelar krävande titlar. Datorn har även en snabb SSD-lagring på 512 GB vilket också följer de rekommendationer som vi ger. Det är tillräckligt mycket utrymme för systemfiler, applikationer och några stora installerade spel.

Prislappen seglar in strax över 10 000 kronor men vi känner ändå att det är en dator där man får väldigt mycket spelprestanda för pengarna. Att gå ner lägre pris kan innebära större kompromisser.

Det finns även andra alternativ i Asus TUF Gaming-serien som kan vara intressant. Däremot ligger alla i mellansegmentet och skiljer sig lite i sina konfigurationer.

Viktiga komponenter i en speldator

Oavsett om du ska köpa en stationär speldator eller en bärbar dator för att spela på så kommer vissa komponenter att vara viktigare än andra. Att välja rätt komponenter är kritiskt för att du ska känna att du gjort ett bra köp och att för att spelen ska flyta på.

Här nedanför går vi igenom de olika komponenterna som är viktigast och hur du bör resonera kring valet av dessa.

Processorer

Intel Core i7 gen8Processorn är viktig i en speldator och även om man kan komma undan med att inte välja de absolut bästa modellerna så krävs det trots allt ändå en kraftfull processor idag för att spelen ska flyta på bra medan du spelar.

Sedan AMD:s lansering av Ryzen under 2017 har konsumentmarknaden rört sig mot fler processorkärnor för att förbättra processorns förmåga att simultant exekvera flera beräkningstrådar.

Spel följer den trenden och har blivit bättre på att använda sig av flera beräkningstrådar också. Under 2020 är det väl egentligen ingen tvekan om att det finns flera populära spel som använder sig av minst 4 trådar samtidigt, något alltså bäst exekveras på en processor som har 4 kärnor. Men man kan även se bättre prestanda på processorer som har 6 kärnor så det är tydligt var trenden går.

Väljer man att köpa en processor för spel år 2020 så bör det absolut minst ha 4 kärnor och gärna stöd för Simultaneous multithreading (SMT) som hos Intel heter HyperThreading vilket innebär att varje kärna kan exekvera 2 trådar.

Vi kommer se en tydlig övergång till fler kärnor och processor med 8 kärnor och stöd för att exekvera 16 trådar är mer eller mindre standard hos stationära speldatorer idag. Bärbara speldatorer ligger aldrig långt efter.

Intel har länge haft ett övertag i spelprestanda då de lyckats erbjuda den högsta beräkningsprestandan per enskild kärna, något som spel drar väl nytta av. AMD håller dock på att täppa till gapet och idag är deras processor väldigt bra alternativ. På den stationära sidan anses de både vara mer prisvärda och ger flest antal kärnor till vanliga konsumenter samtidigt som gapet i prestanda per enskild kärna krympt kraftigt.

Det är därför inte konstigt att vi idag ser AMD Ryzen 5 och 7 leta sig in som processorer i bärbara speldatorer. Det återfinns faktiskt även i många av de absolut bästa alternativen idag och deras 4000-serie för bärbara datorer är riktigt bra.

Intel har haft stora tillverkningsproblem de senaste åren. Deras steg från 14 nm till 10 nm och vidare har inte varit lika slagkraftigt och dragits med stora problem.

Kortfattat är idag båda tillverkarna minst sagt högaktuellt att titta på då båda har riktigt bra alternativ för en grym bärbar speldator.

Grafikkort

Nvidia GrafikkortGrafikkortet är det viktigaste när det kommer till spel och det gäller oavsett om det är en stationär speldator eller en bärbar speldator. Grafikkortet är det som oftast och lättast blir en flaskhals när det kommer till prestandan. Om inte grafikkortet hinner med att måla upp varje bildruta så resulterar det ofta i att spelupplevelsen inte känns bra.

Idag har har många processorer inbyggda grafikkort som fungerar bra till vanligt kontorsarbete, kolla videos och liknande men de är inte i närheten av tillräckligt kraftfulla för spel. Om du köper en billig bärbar dator så har de antagligen inget dedikerat grafikkort och det är därför de flesta ”vanliga bärbara” inte är bra att spela på.

Nvidia har varit väldigt dominerande på att tillverka grafikkort de senaste åren. AMD har dock börjat komma ikapp med bra alternativ i det som skulle kunna beskrivas som ett mellansegment. Under 2020 och 2021 väntas grafikkortsmarknaden ta nya steg framåt, först för stationära datorer och senare följt av bärbara datorer.

Nvidia planerar att under hösten lansera deras RTX 3000-serie och under 2021 lär bärbara datorer med deras nya grafikarkitektur leta sig ut på marknaden. Även AMD med deras RDNA 2 kommer att måla om kartan för vilka grafikkort som är bäst och mest prisvärda.

Inför sommaren 2020 ser det dock ut som följande Nvidia-kort är populära exempel att satsa på för den som vill köpa en bra bärbara speldator:

 • Nvidia GeForce RTX 2080 Super – Bästa grafikkortet 2020 – Kraftfullaste grafikkortet med stöd för hårdvaruaccelererad ray-tracing. Drar upp priset väldigt mycket. Bäst, men knappast mest prisvärt.
 • Nvidia GeForce RTX 2080 – ”Bästa” grafikkortet 2020 – Väldigt kraftfullt grafikkort som bara presterar marginellt sämre än Super-varianten. Drar upp priset rejält men vill man i princip det bästa tvingas man öppna plånboken.
 • Nvidia GeForce RTX 2070 / SuperMycket kraftfullt 2020 – Mycket bra grafikkort som har har hårdvarustöd för ray-tracing. Mer prisvärt än RTX 2080, men fortfarande ganska dyrt. Ger väldigt bra spelprestanda och finns även som Super-variant som lär prestera något bättre.
 • Nvidia GeForce GTX 1080Bästa grafikkortet 2018 – Det bästa grafikkortet för bärbara datorer under 2018 men kostar där efter. Det står sig väldigt bra även för 2019 och 2020 och tillhör toppsegmentet.
 • Nvidia GeForce RTX 2060Bra grafikkort 2019 – Presterar i runda slängar som fjolårets GTX 1070, men har också stöd för ray-tracing i hårdvaran. Tveksamt om grafikkortet är kraftfullt nog för att driva runt ray-tracing-effekter dock.
 • Nvidia GeForce GTX 1070Bra grafikkort – Ett riktigt bra grafikkort som finns i många av de bästa gaming-laptops för 2018. Det fungerar väldigt bra även under 2019 och är inget dumt köp inför 2020.
 • Nvidia GeForce GTX 1660 (Ti)Prisvärda grafikkort 2020 – Mycket prestanda för pengarna. Fungerar bra för spelande i 1080p men man kanske bör hålla sig borta från detaljinställningarna Very High/Ultra då det inte lär vara optimalt för detta kort.
 • Nvidia GeForce GTX 1650 (Ti)Prisvärda grafikkort 2020 – Flera instegsmodeller av gaming laptops för 2020 har utrustats med dessa eller andra med snarlik prestanda.
 • Nvidia GeForce GTX 1060Bra budgetval – Ett prisvärt grafikkort som ger väldigt bra spelprestanda i upplösningen 1080p. Du bör inte välja ett svagare grafikkort än detta under 2020.

AMD har några alternativ ute men det konkurrerar inte toppsegmentet. Däremot kan det vara prisvärda alternativ och deras utbud gäller:

 • AMD Radeon RX/Pro 5500MPrisvärda grafikkort 2020 – Beroende på speltitel så kan man generellt säga att de presterar som Nvidias prisvärda alternativ. I de absolut senaste och mest grafiktunga spel är antagligen medium-inställningar det som ger bäst flyt. I spel som är ett par år gamla eller inte är lika grafiktunga så kan man öka grafikinställningarna.
 • AMD Radeon RX/Pro 5300MBudgetval 2020 – Presterar något sämre än 5500M och bör ses som ett budgetalternativ.

Om du vill se hur olika grafikkort för bärbara datorer presterar i olika speltitlar och upplösningar så spana in denna lista. Man bör eftersträva att få 60 fps (bildrutor per sekund) för en bra spelupplevelse.

Primärminne

ddr4 minnePrimärminnet eller arbetsminnet är en viktig del i alla datorer. Detta minne används av program och applikationer för att snabbt kunna spara information temporärt och allting i arbetsminnet töms om datorn startar om.

Idag är primärminnet så snabbt att du inte behöver titta så mycket på hastigheten utan när du köper en bärbar dator räcker det att se till så att du får rätt mängd primärminne som räcker för systemet, applikationer och spel som du vill köra kontinuerligt.

Dagens riktlinjer skulle rekommendera minst 16 GB primärminne. Däremot finns det flera gaming-laptops som endast har 8 GB primärminne även under 2020. Det innebär helt klart en viss kompromiss och kan komma att påverka spelprestandan negativt.

Om du letar efter bärbara speldatorer i det högre prissegmentet är det idag nästan mer troligt att du får 32 GB primärminne. Även om det idag egentligen inte finns några speltitlar som kräver mer än 16 GB så innebär det även att det är lättare att ha igång andra applikationer i bakgrunden medan man spelar. Det ger mer flexibilitet och kommer lättare hantera morgondagens krav.

Lagringsenhet

SSD M.2
SSD lagring tar inte upp mycket fysisk plats i en bärbar

Normalt sett kommer bärbara datorer med en lagringsenhet men det finns idag flera modeller som har två lagringsenheter där den ena är SSD och den andra en klassisk HDD.

Oavsett vad för dator du är ute efter så är en SSD för systemet det bästa då det snabbar upp uppstart och applikationer så pass mycket. Det är dock inte ovanligt att SSD-enheterna har 128, 256 eller 512 GB utrymme. Den extra lagringsenheten med HDD är således tänkt för att arkivera filer som videos, bilder och större applikationer. Men det är inte säkert det följer med extra lagringsenheter vilket ställer ännu högre krav på mängden utrymme på SSD-enheten.

För att få spel att rulla smärtfritt rekommenderas det att de installeras på en SSD då det snabbare upp laddningstiderna väldigt mycket. I vissa multiplayerspel spelar det ingen roll mer än att alla måste vänta på alla. I singleplayer kan det dock ha en stor inverkan på hur man upplever spelet.

Vi rekommenderar minst 512 GB SSD då det gör det möjligt att ha systemfilerna, en del applikationer och ett par stora spel installerade på den enheten. En del nya AAA-spel tar över 100 GB lagringsutrymme och varför 256 GB bör anses vara för litet för 2020 och framåt.

Skärm

Bästa laptop display för gamingSkärmen är alltid viktig när det kommer till att spela datorspel och det finns olika aspekter att titta på här om man vill ha en bra skärm som är optimal för spel.

Spel med snabba rörelser och framför allt genren FPS (First person shooter) gynnas av en hög uppdateringsfrekvens på skärmen vilket definieras i Hz. De senaste åren har det kommit snabbare bildskärmspaneler till bärbara speldatorer också. Det är inte längre exklusivt för stationära bildskärmar att få 120 Hz, 144 Hz eller t.o.m. så högt som 240 och 300 Hz.

Förr användes nästan uteslutande TN-paneler men idag har de överlag bättre IPS-panelerna i princip helt tagit över marknaden även när det kommer till gaming-laptops. Fördelen med IPS är att man får en bättre färgåtergivning och betraktningsvinklar jämfört med TN. Eftersom man lyckats få upp hastigheten på dessa paneler har de helt ersatt TN i princip även i billigare alternativ.

Upplösningen på din skärm är en avgörande faktor också. Ju högre upplösning du väljer, ju fler pixlar ska ditt grafikkort orka rendera för varje bildsekvens. En för hög upplösning innebär att grafikkortet antagligen inte orkar rendera bilder tillräckligt snabbt, vilket kan medföra att spelet inte har samma flyt och att det känns hackigt eller svampigt.

Eftersom bildpanelerna fungerar bäst i sin avsedda upplösning så rekommenderar vi Full-HD 1080p (1920 × 1080 pixlar) som upplösning till gaming-laptops. Tittar vi på utbudet av bärbara speldatorer så ser vi även att det är just denna upplösning som dominerar marknaden om man vill ha en panel med hög uppdateringsfrekvens (Hz).

Den fysiska storleken på skärmen du har att välja mellan är oftast antingen 15″ eller 17″ och här kommer det ner lite till smaksak och andra faktorer. Ofta kommer vikten att vara mindre på en bärbar dator med 15″ vilket kan göra de mer lämpliga för någon som ska bära med sig den ofta.

Ska man inte bära med sig datorn dagligen i pendling som till och från jobb eller skola så är 17″ eller större det mest bekväma för spel och kan även ge tillgång till bättre prestanda då det fysiska chassit även blir mer rymligt.

Hur vi utser bästa gaming-laptops

Att utse bästa gaming-laptop är ingen enkel uppgift. Ett stort problem är att marknaden förändras ganska snabbt och kräver uppdatering varje år. Att jämföra och ta fram testvinnare av det stora urval av bärbara datorer som finns är extremt svårt.

Vårt mål är att se över denna guide två gånger om året och uppdatera rekommenderade modeller baserat på tester och recensioner som gjorts den senaste tiden. Här kan vi t.ex. återge om flera modeller ställs mot varandra men vi kan även titta på specifika recensioner och väga det mot specifikationerna på enheterna.

Målet är att helt enkelt kunna återge några riktigt bra bärbara speldatorer i ett prisspann på 10 000 kronor upp till runt 20 000 kronor.

För att se vilka källor vi använt, vilka recensioner och vilka tester som inkluderats så hittar du mer om det längst ner på denna sida. I övrigt är det vår kvalificerade vägledning som valt ut modellerna.

Vanliga frågor och svar

Det finns några vanligt förekommande frågor som dyker upp när ämnet berör gaming-laptops. Här nedanför har vi samlat några av de mesta vanliga frågorna och svaren.

Hur länge håller en bärbar speldator?

Spel är det mest krävande som vanliga konsumenter kör på sina datorer och det ställer stora krav på grafikkortet men även andra komponenter som processor och mängden primärminne har stora betydelser.

Oavsett om du köper en stationär dator eller en bärbar dator så kommer grafikkortet med största sannolikhet att vara den komponent som blir gammal först. Ju bättre grafikkort du köper från start ju längre håller datorn innan du kommer känna att den behöver bytas ut.

De dyraste grafikkorten drar dock upp priset på speldatorerna avsevärt. En orsak till detta är kostnaden för grafikkortet och att det placeras i datorer med bättre komponenter vilket gör att allt blir dyrare. Är man ute efter ett kostnadseffektivt alternativ bör man således inte titta på det absolut bästa utan kanske det som är snäppet under.

En bra gaming-laptop kommer fungerar väldigt bra i två års tid. Beroende på hur spelbranschen utvecklas så kommer man någon gång där efter få kompromissa mer på grafikinställningarna i spelen. Men det ska inte vara något problem att kunna spel bra under 3-4 års tid om man är villig att kompromissa med bildkvaliteten ju äldre datorn blir.

Att räkna med en livslängd på 5 år eller längre är svårt för speldatorer och bärbara speldatorer är ännu svårare då komponenterna är lite sämre än motsvarigheterna på den stationära fronten.

Vad kostar en bra bärbar speldator?

En bra bärbar speldator börjar med priser runt 10 000 kronor. Då har de godkända komponenter och oftast något av de billigare grafikkorten. Livslängden kommer inte vara optimal men kommer garanterat hänga med i ett par års tid.

Många anser att en optimal prisbild för gaming-laptops är runt 15 000 kronor. Går man under det anses det vara en billigare modell och upp mot 20 000 kronor en lyxigare modell.

Kan man tänka sig att lägga sig i prisspannet upp mot 30 000 kronor så kan man i princip räkna med de bästa komponenterna som ger bäst prestanda.

Vilka tillverkare gör bra speldatorer?

Det finns väldigt många tillverkare av bärbara speldatorer. Några av de största och mest populära tillverkarna är MSI, Asus och Acer men det finns även andra aktörer där t.ex. Lenovo och Dell (med Alienware) som har intressanta modeller.

Valet av tillverkare kan ha betydelse när det kommer till design, övriga funktioner (som tangentbord) och garanti. Prisskillnaden mellan MSI, Asus och Acer är inte så stora utan konkurrensen håller nivån väldigt snarlik där.

Kan man använda stationär monitor?

Ja, och det detta är ett populärt sätt att få en bättre spelupplevelse när man befinner sig på sin vanliga plats.

Du kan i vissa fall köra en dockningsstationen eller bara direkt ansluta skärm, mus och tangentbord till din bärbara för att få en större och bättre skärm tillsammans med bättre spelupplevelse.

Hur är kylningen på en bärbar speldator?

Kylningen är det största problemet på bärbara datorer. Om datorn är i viloläge eller om den bara används för surf, se video eller andra vanliga kontorsärenden så blir inte datorn så varm och behöver inte så mycket ventilation.

Vid spel används både processor och grafikkort till en nästan maximal nivå vilket gör att komponenterna blir varma och behöver kylas av. För bärbara speldatorer innebär detta alltid ett mer eller mindre högt fläktljud. Det går inte att komma ifrån men uppfattas endast av ett fåtal som problem då man oftast har hörlurar på sig samtidigt.

Det finns speciellt fläktsystem och ställningar att köpa till som hjälper till att kyla datorn. Normalt sätt ska det inte behövas då just gaming-laptops är mer anpassade för detta från grunden jämfört med vanliga bärbara datorer som kanske inte klarar av den belastningen under längre tid.

Var kan jag fråga om köpråd?

Det lättaste och kanske bästa sättet att fråga efter köpråd (om du känner att denna sida inte ger svaret) är att vända sig till forum som t.ex. Sweclockers där det finns mycket kunnigt folk som gärna hjälper till. Om du frågar efter direkta produkttips så avvakta gärna efter flera förslag och ställ motfrågor om du är osäker så du verkligen får rätt hjälp. Försök även beskriva vad det är du behöver så noga som möjligt från början.

Du kan även referera till denna sida i din fråga. Be om fler exempel på bra bärbara gaming-laptops eller rådfråga om våra nämna modeller är att rekommendera.

Bästa Gaming-laptops 2019

Fjolårets toppmodeller att jämföra mot. En skillnad i år är att vi använt oss av expertrecensioner och tittat på specifikationerna för att kunna lista de bästa budgetvalen och de som är mest prisvärda.

Asus ROG Zephyrus S

De bärbara datorerna ROG Zephyrus S är toppmodellerna från Asus som kombinerar extremt bra prestanda och komponenter med relativt slimmad design och vikt. Det är en serie som blivit bättre och bättre genom åren och då var de redan bland de bästa gaming laptops när de släpptes. De nya modellerna som släppts under 2019 presterar väldigt bra i tester.

Asus ROG Zephyrus S GX502GW-AZ059T tillhör en av de mer påkostade modellerna i serien och det reflekteras även på prislappen som knappast tilltalar den som önskar att komma billigt undan, men den riktar sig heller inte till den som vill göra det mest prisvärda köpet.

Asus ROG Zephyrus S tangentbord

Datorn är bestyckad med en sexkärnig (hexa-core) processor från Intel (Core i7 9750H) som klarar av att exekvera 12 trådar samtidigt genom Hyper Threading. Detta kombineras med 32 GB RAM, 512 GB SSD och det kraftfulla grafikkortet Nvidia GeForce RTX 2070 som har stöd för ray-tracing i realtid.

Skärmstorleken är på 15,6 tum med Full HD-upplösning (1080p) vilket i sig inte är imponerande. Men det är panel som klarar 240 Hz, har stöd för Nvidias G-sync-teknik och kan återger 100 % av sRGB färgrymden. Detta kombineras med en matt yta som inte fångar upp ljus och reflekterar. Bättre gaming-skärm kan man i princip inte hitta 2019 på en laptop.

Datorn är i sin helhet endast 1,89 cm tjock och väger in på 1,99 kg. Även om datorn är tjockare och väger mer än en mindre Ultrabook, så är den extremt smidig sett till prestandan som finns i datorn. Asus har heller inte kompromissat med t.ex. färgåtergivning i panelen vilket gör att den även lämpar sig väldigt bra för professionellt arbete.

Det finns kraftfullare modeller av Asus ROG Zephyrus S bestyckade med det mer kraftfulla grafikkortet Nvidia GeForce RTX 2080, men priserna skenar snabbt iväg till närmare 40 000 kr. Den här modellen känns något mer balanserad även om den fortfarande är en absolut topprodukt avsedd för de som inte vill göra avkall på något.

Du kan också få tag på gaming-laptops som har liknande prestanda (hårdvara), men där du får gör avkall på komponenter och design som t.ex. sämre skärm, byggkvalitet, tangentbord,  pekplatta m.m. vilket dock kan vara ett alternativ för vissa.

Asus ROG Zephyrus S GX502GW-AZ059T rekommenderas till de som vill ha det bästa utan kompromisser.

Acer Predator Triton 500

Acer Predator Triton 500 sidaAcer gör en del prisvärda gaming-laptops där deras Predator-serie är den mest intressanta. Den finns i olika konfigurationer där Triton-serien avser bärbara speldatorer med 15,6″ skärm och Helios avser de med 17″.

Just modellen Acer Predator Triton 500 (NH.Q4XED.022) är ett väldigt intressant alternativ med en kapacitet som i princip matchar den dyrare Asus ROG Zephyrus S men kostar betydligt mindre. Så för den som är på jakt efter ett prisvärt prestandamonster att ta med sig så är detta inget dumt alternativ.

Datorn är bestyckad med processorn Intel Core i7 9750H, vilket är en sexkärnig processor med Hyper Threading och kan exekvera totalt 12 samtidiga trådar. Det är ungefär så kraftfullt du vill gå 2019 innan du börjar få värmeproblem eller tvingas ha en större bärbar dator med kraftfullare kylning, något som drar upp vikten rejält.

Grafikkortet som sitter i denna Acer Predator Triton 500 är ett Nvidia GeForce RTX 2070 vilket ger extremt bra spelprestanda för pengarna och har stöd för ray-tracing. Detta kombineras med en gaming-skärm på 15,6″ med 144 Hz uppdateringsfrekvens.

I övrigt kommer datorn med 16 (2×8) GB RAM vilket är tillräckligt för dagens speltitlar och utan risk att bli ett problem de närmsta åren. Du får också en 512 GB SSD via PCIe för maximala överföringshastigheter och blixtsnabb respons av uppstart av Windows samt laddning av spel.

Det går knappt att hitta en bärbara speldatorer med den här kapaciteten till ett lägre pris. Det är dock ingen tvekan om att detta fortfarande är en saftig prislapp för många, men Acer Predator Triton 500 (NH.Q4XED.022) är en av de mest prisvärda bärbara prestandamonster som du kan köpa.

Den relativt smidiga designen med en tjocklek på 1,79 cm och en vikt på 2,1 kg gör att den trots allt ändå är bärbar utan allt för stora besvär.

Lenovo Legion Y540-15

Legion-serien från Lenovo har visat sig vara väldigt prisvärd sett till prestanda och byggkvalitet. Deras speldatorer ger väldigt för pengarna utan allt för stora kompromisser.

I deras Lenovo Legion Y540-15 81SX002HMX/BMX får du den kraftfulla processorn Intel Core i7 9750H som sitter i väldigt många dyrare system. Det är en sexkärnig processor som klarar av att exekvera 12 samtidiga trådar med Hyper Threading och som dessutom har en boost-clock på 4.5 GHz.

Lenovo Legion Y540-15 baksidaDetta kombineras med 16 GB RAM och en supersnabb SSD-disk på 512 GB-1TB som gör att laddningstider i spel och program blir mycket kortare. I datorn sitter det dedikerade grafikkortet Nvidia GeForece RTX 2060 som har stöd för ray-tracing.

I jämförelse med de flesta andra gaming-laptops i detta prissegment får man varken så snabb processor eller så kraftfull grafikkort. Det är också de två viktigaste komponenterna för att få ut det mesta ur spelen.

Skärmen har storleken 15,6″ och har upplösningen 1920 × 1080 pixlar (Full HD) vilket är bra nog för bra bildkvalitet, men samtidigt undviker man 4K-upplösning som t.o.m. moderna stationära speldatorer i toppklass har svårt att hantera. Displayen har också en uppdateringsfrekvens på 144 Hz så den är absolut anpassad för spel.

Lenovo Legion Y540-15 har en höjd på 2,59 cm och en vikt som väger in på 2,3 kg. Det gör att den väger mer och är tjockare än de mer slimmade modellerna, men fortfarande inte så extremt stor som de äldre gaminglaptops och de billigaste alternativen från vissa tillverkare.

Lenovo Legion Y540-15 är ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill få ut mycket spelprestanda ur en laptop, men samtidigt inte låta summan springa i väg till allt för höga nivåer. Det går att välja billigare alternativ, men det är nu kompromisserna för detaljnivåer i nya AAA-spel börjar bli tydligare.

Lenovo Legion Y540-15

Vi har gått igenom en stor mängd bärbara speldatorer för 2019 för att komma fram till vilken som är det bästa budgetvalet och det går även till Lenovo Legion Y540-15 fast i en mer nedbantad version vid namn Lenovo Legion Y540-15 81SX00BEMX.

De stora skillnaderna ligger på processorn där du nu får en fyrkärnig Intel Core i5 9300H istället för den sexkärniga varianten. Processorn har stöd för Hyper Threading så du kommer kunna exekvera 8 samtidiga trådar (2 per kärna).

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, vilket är ett bra grafikkort för att spela i Full HD-upplösning (1080p) men till skillnad från t.ex. RTX 2060 så är det inte lika kraftfullt och saknar hårdvarustöd för ray-tracing.

Processorn och grafikkortet är det som skiljer, men datorn borde ändå fungera bra i moderna spel de kommande 2 åren, men det är svårt att estimera hur mycket detaljnivåer man måste uppoffra med tiden och när processorn inte kommer orka med på en nivå där det faktiskt blir ett problem.

Enstaka speltitlar har de senaste åren visat att de kan ta tillvara på fler än 4 kärnor i spel, vilket ger processorer på 6-8 kärnor en klar fördel mot de fyrkärniga varianterna i dessa enstaka fall. Detta är dock något vi lär se mer av framöver och de nya spelkonsolerna (Xbox / PS5) lanseras i slutet av 2020. De väntas få mycket kraftfullare processorer som baseras på AMD Ryzen arkitekturen som blivit populära i stationära speldatorer. Detta komma antagligen leda till att det blir vanligare att spel kan nytta fler än 4 kärnor. Det är helt enkelt en naturlig utveckling att vänta.

Att spel är kapabla att nyttja fler än 4 kärnor betyder inte att en fyrkärnig processor inte kan klara av spelet bra, det betyder bara att mer beräkningar måste göras på varje kärna vilket kommer leda till lägre fps (bilder per sekund). Exakt när detta blir ett problem är svårt att estimera.

En kvalificerad gissning (utan garanti) är att du med denna dator kan minst spela på grafikinställningar medium/high idag, men där du under de kommande 2 år mer och mer går över till medium i nya speltitlar för att bibehålla en stabil och någorlunda hög bildfrekvens.

Fynda bärbar dator på rean

Bärbara speldator är inte speciellt billigt att investera i och det krävs att man lägger åtskilliga tusenlappar mer på en bärbar dator för att den ska uppnå liknande prestanda som en stationär dator.

Därför är det inte ovanligt att man väntar tills någon rea drar igång där modeller säljs ut. De största dagarna för detta sker på hösten med Black Friday och Black Week i fokus som direkt avlöses med Cyber Monday.

Nästa stora rea där många butiker kör kampanjer och erbjudanden samtidigt är efter jul på mellandagsrean. Ibland förekommer där även fortsatt utförsäljning i början av januari men det brukar till stor del bestå av det som inte sålts av i mellandagsrean.

Black Friday är normalt sätt en väldigt stor dag där en del erbjudanden kan vara ruskigt bra. Dessa existerar endast på grund av att tillverkaren valt att sälja bort vissa modeller till extra lågt pris och där butiken kan följa efter. Oftast är dessa kanonerbjudanden i begränsat antal vilket gör att många som ska investera i något dyrt sitter på helspänn hela dagen och väntar på att nya erbjudanden ska läggas ut.

Andra reor på bärbara datorer kan komma lite när som och speciellt när nya generationer av processorer och grafikkort når marknaden.

Källor & Test

Vi använder tester av bärbara datorer för gaming som underlag för vårt resultat. Eftersom marknaden förändras snabb använder vi även kundrecensioner, professionella recensioner och andra tester som underlag för att hitta bra modeller. Det gäller speciellt när tidigare testvinnare som fått bäst i test kommer i ny tappning med ny hårdvara så kan dessa lyftas som ersättare och bra rekommendationer till konsumenter.

 • Recension och test av Asus TUF Gaming FX505DV – 2020 – UltrabookReview
  Test av bärbara speldatorn Asus TUF Gaming FX505DV som i testet dock är bestyckad med den mer kraftfulla processorn AMD Ryzen 7 3750H som dock drar upp priset något och bidrar till ökad värmeutveckling, något som också anmärks på i testet. I övrigt är datorn väldigt lik den billigare modellen med Ryzen 5 som vi utsåg som bästa budgetval 2020.
 • Recension av Lenovo Legion Y740-17 – 2020 – Notebookcheck.net
  Lenovo Legion Y740-17 har lyckats väldigt bra med sin gaming laptop vilket även Notbookcheck märker av i sin recension. Man får helt enkelt en väldigt genomtänkt bärbar dator med bra spelprestanda i klass med vad många andra tillverkare tar flera tusen kronor extra för.