Bästa Matkassarna

Bästa Matkassarna

Färdiga matkassar och möjligheten att handla mat online är något som blir allt mer populärt, men vilken är egentligen den bästa matkassen? Vi tar oss en närmare titt på de matkassar som finns, vilka betyg de fått och hur de presterat i tester.

Vi vill dock vara tydliga med att den bästa matkassen är den som ger dig den typ av mat som du vill ha, utan att priset blir mycket dyrare. Då sparar du tid, riskerar inte onödiga köp och kanske kan få en roligare stund i köket.

Idag finns många olika matkassar att välja mellan från flera leverantörer. Ekologiska, vegetariska, lågt GI, laktosfritt och många andra kombinationer har tagits fram för att du ska kunna få den bästa maten som passar dig.

MatKomfort – Smarta matkassar

matkomfort matkasseMatKomfort har väldigt smarta matkassar som är värda att ta en närmare titt på. Utbudet du kan välja mellan är inte lika bra som hos City Gross, men och andra sidan tillför dem riktigt intressanta alternativ.

Deras ”vanligaste” matkasse och deras mest populära alternativ är Premium som består av 4 måltider. Du väljer sedan hur många portioner du önskar per måltid så att du kan anpassa mängden till de i ert hushåll. Detta är också ett smidigt sätt att kunna välja till en extra portion om man äter lite mer än vanligt eller om man önskar möjligheten att ta med en matlåda till jobbet dagen efter.

De 4 måltiderna i Premium-matkassen gör att du har möjligheten att få goda recept och måltider mitt i veckan men kan sedan själv styra vad du vill äta under fredag, lördag och söndag. Detta är ett smart upplägg som gör att matkassen från MatKomfort kan kombineras med egna rätter på ett bättre sätt.

Det finns också en matkasse vid namn Vego Premium som i princip är samma sak fast helt vegetarisk. Sthlmslådan är ett annat alternativ med 3 måltider per vecka och ett fokus på mindre kött där man istället äter fågel, fisk och veg-inspirerande rätter.

Det finns också en matkasse vid namn Familjefavoriter som fokuserar på att vara mer barnvänligt med rätter som passar barnen och hela familjen. Vrooom är namnet på deras sista matkasse och som helt och hållet fokuserar på att det ska gå fort att tillaga måltiderna. Perfekt för dig som har fullt med träning, jobb och livet i övrigt.

En väldigt smart funktion och detalj som MatKomfort lyckats med är att det finns möjligheten att välja till extra huvudråvara. Om du vet att du behöver få i dig mer energi än genomsnittet eller om du av någon anledning behöver lite större portion så kan du istället välja till detta.

MatKomfort erbjuder utan tvekan en av de bästa alternativen för dig som letar efter en bra matkasse. Ett självklart alternativ att överväga helt enkelt.

 • En av de bästa matkassarna hos Testfakta
 • Smarta och genomtänkta matkassar
 • Möjligheten att välja till extra huvudingrediens
 • Matkassen Vrooom för de med ont om tid
 • Vegetariskt alternativ
 • Lägre pris första veckorna med rabattkod

Använd rabattkoden snabb vardagsmat för att få 150 kr rabatt på matkassen i upp till fyra veckor.

Besök MatKomfort

Middagsfrid – Bra matkassar för 2-4 personer

Matkasse MiddagsfridMiddagsfrid är en populär matkasse som även utsågs till bäst i test när Aftonbladet testade matkassar. Totalt sätt finns det 5 olika matkassar att välja på och upplägget påminner mycket av hur andra leverantörer av matkassar gjort.

Originalkassen som är avsedd för vardagsveckan går att välja med 3 eller 5 måltider om du är fyra personer. Önskar du endast matkasse för två personer så får du istället en matkasse för 4 måltider.

De har också matkasse med vegetariska rätter, en barnkasse med rätter anpassade för barn och två andra alternativ för dig som vill vara mer flexibel eller kunna laga mat snabbt.

När Aftonbladet testade matkassen var de väldigt positiva över upplägget, rätterna och att den kan levereras på många ställen i Sverige samtidigt som du kan välja olika dagar för utkörningen. Det är alltså väldigt flexibelt och receptbeskrivningen som följde med uppfattades som bra. Nackdelen med Middagsfrid var däremot priset och ligger över de billigare matkassarna.

Matkassarna från Middagsfrid är bra och tillhör garanterat de bästa alternativen du har. Om inte priset är den viktigaste faktorn för dig bör du absolut spana in Middagsfrid och vilka kassar de erbjuder.

 • Bästa matkassen i testet hos Aftonbladet
 • Mest populära vegetariska matkasse i SVT Plus
 • Flera flexibla alternativ att välja på
 • Levererar matkassar till stora delar av Sverige
 • Fruktkassen är tillval som ger flera kilo frukt
Besök Middagsfrid

Linas Matkasse – Fått bra betyg

Linas MatkasseEn av de första och största leverantörerna av färdiga matkassar i Sverige var Linas Matkasse. De har blivit väldigt populära och när Aftonbladet testade matkassar presterade de väldigt bra där de fick 7 av 10 i totalbetyg.

Normalt sätt finns det 6 olika matkassar att välja mellan och med olika upplägg från två till sex personer och 3-5 middagar. Hur många måltider och för hur många personer skiljer sig mellan de olika matkassarna.

Du kan välja till Ekologiskt alternativ på matkassen ”Linas Original” för att få minst 70% ekologiska varor i din kasse. Detta påverkar såklart priset negativt, men ger dig som kund flexibiliteten att välja det som passar dig bäst.

Linas Matkasse hör till de absolut bästa leverantörerna av matkassar i Sverige. Oavsett om du letar efter en matkasse för hela familjen eller för dig och din partner så kan detta vara ett riktigt bra alternativ.

De har en del roliga matkassar som ”Linas inspirationskasse”, ”Linas Veg & Flex” och även deras 15-minuterskasse där fokus ligger på att det ska ta just en kvart att tillaga recepten.

Flera av alternativen hos Linas Matkasse får anses vara prisvärda och billiga i jämförelse med de dyrare alternativen.

 • Bra betyg i testet hos Aftonbladet
 • En av de bästa enligt familjerna hos Testfakta
 • Levererar till många orter i Sverige
 • Vegetariskt alternativ
 • Flex-alternativ för dig som kan äta fågel & fisk
 • Prisvärda matkassar
Besök Linas Matkasse

Miljösmart handel av matvaror

Den färdiga matkassen som levereras hem till dörren ställer förvisso en hel del krav på de fordon som används om det ska kunna räknas som ett miljösmart alternativ. Speciellt om du väger in möjligheten att många kanske kan handla lokalt genom att gå eller cykla.

Men när maten levereras är det ändå många leveranser som görs vid en utkörning så det kan absolut bidra till mindre miljöpåverkan än om du själv skulle kört och handlat.

Mat Smart – Handla billig mat på nätet

Mat Smart

Ett smart sätt att hjälpa till med det stora svinnet av produkter som bara slängs, är att handla från Mat Smart.

Det Mat Smart gör är att produkter som inte längre säljs i vanliga butiker tas in av dem och säljs online till ett rabatterat pris. Ibland är det extremt mycket billigare när det är kort utgångsdatum.

Exempel på när produkter tas in av Mat Smart är följande:

 • Överproduktion – Produkter måste säljas billigare för att sortimentet ska ta slut.
 • Kort eller passerat ”bäst före”-datum – Långt ifrån alla produkter är dåliga bara för datumet passerat.
 • Säsongsvaror – Godis och andra livsmedel som marknadsfört för att säljas under VM eller sommaren säljs ut billigt efter säsongen.
 • Förpackningsbyten – Företaget ska byta förpackning och de vanliga förpackningar får inte längre säljas i vanliga butiker.

Frakten från Mat Smart är 49 kronor och då levereras produkterna till ditt utlämningsställe eller om möjligt till din dörr. Men eftersom så många produkter är kraftigt nedsatta krävs det knappt att du köper något för att smarta in fraktkostnaden.

Var med och hjälp att minska matsvinnet i Sverige och spana i Mat Smart. Passa samtidigt på att spara en hacka genom att handla online till väldigt reducerade priser.

Besök Mat Smart

Så levereras maten hem till dig

matkasse hemleverans

När du väljer vilken matkasse du vill ha så får du också specificera till hur många personer du önskar mat om det alternativet finns. Du kommer också få välja hur ofta du vill att matkassen ska levereras.

I bästa fall bor du i ett område där leverantören av matkassen kan köra den hem till din dörr. Ibland erbjuds detta gratis inom vissa regioner medan det inom andra regioner görs mot en extra kostnad som kan variera en hel del.

Ett alternativ som många stora matkedjor som t.ex. City Gross, Willys, ICA och Coop kan erbjuda är att du hämtar din matkasse själv vid butiken. Detta kan vara smidigt om du kör förbi butiken och bara kan plocka upp din färdiga matkasse där istället.

Att hämta upp matkassen själv gör såklart att du inte slipper momentet att köra till butiken själv. Men du slipper också problem med att du måste komma hem kort efter att din matkasse levererats då vissa kylvaror kanske inte klarar sig så länge på egen hand.

Eftersom de flesta matkassar vid hemleverans görs på kvällstid så passar det de flesta med ett vanligt jobb.

Kritik mot matkassar & matbutiker

Mycket kritik har riktats mot både matbutiker och matkassar rent generellt de senaste åren. Matkassarnas stora intåg på svenska marknaden skedde antagligen 2011 när den färdiga matkassen även blev utsedd till Årets Julklapp.

Till en början var färdiga matkassar starkt begränsat till Sveriges större städer och oftast endast själva tätorten i sig. Ett par företag slogs om marknadsandelarna som fanns men sedan dess har marknaden växt, utbudet av leverantörer blivit fler och idag är det hundratals orter som täcks av möjligheten att få en färdig matkasse.

Under 2016 när Aftonbladet gjorde sitt test av färdiga matkassar så konstaterades det Middagsfrid levererar till över 300 postorter och City Gross matkasse levereras till då cirka 9 754 postnummer (vilket är en intressant siffra att beskriva med cirka). Andra butiker som Coop erbjuder hemleverans i ett fåtal orter men i övriga delar av landet kan du hämta upp din matkasse vid butiken eller få den utkörd mot avgift. Det har alltså förbättrats avsevärt och kommer att fortsätta utvecklas åt det positiva hållet.

Under 2016 rapporterade Svenska Dagbladet om att matkassar som körs ut för leverans gör det inte i kylda utrymmen vilket riskerar att maten blir dålig. Enligt en källa till SvD Näringsliv var orsaken att de inte längre vill betala för transportbilar med kylning. Här var det Middagsfrid som fick sig en känga och även något en professor i livsmedelshygien kritiserar ordentligt.

En katastrof för företagen som erbjuder matkassar, men framför allt för leverantören Mathem är Aftonbladets granskning som visar ”snusket på Mathem”. Det tycks heller inte vara en engångsföreteelse utan ett företag som totalt missbrukat sitt förtroende.  Denna skandal avslöjades så nyligen som hösten 2018 och gör det unkna övertrampet väldigt färskt. Företaget Mathem har också samlat på sig väldigt dåligt betyg från sidor där konsumenter kan lämna omdöme efter att de testat dem.

Linas Matkasse är ett matkasseföretag som dras med problem och där en rapport från 2018 visar att bolaget tappat en av fyra kunder och tvingas skära ner. Även Linas Matkasse har kritiserats för att matkassarna transporteras icke kylt och att metoden inte är duglig. Även Ica-handlare rapporteras ingå i problematiken.

Det finns en uppsjö med kritik riktade mot matkassar online. Ett annat exempel är att deras prisjämförelser mot vanliga butiker i början inte alls stämde. Dålig räkneexempel och jämförelse med dyra lokalbutiker fick det lätt att framstå som att matkassarna var mer prisvärda än vad de faktiskt var.

Idag är marknaden bättre, men det förekommer fusk och problem. Vi på Testat.nu efterfrågar en större kontroll av de livsmedelsföretag som transporterar just livsmedel direkt hem till konsumenter. Djupare granskning och stickkontroller bör införas för att kunna garantera att företagen inte lockas av att skära ner kostnader som de inte borde.

ICA:s historiska fusk i matbutiker

ICA fusk med köttfärsMatbutiker har inte alltid rent mjöl i påsen så att säga. ICA har en lång historik av fusk bakom sig där man i flera butiker t.ex. valt att märka om köttfärs i butiken med ny datumstämpel. Det var Icas fyra största butiker i Stockholm som gjorde detta vilket bl.a. SVT skrivit om. Det var Uppdrag Granskning som rapporterade om problemet först och misstankar om att detta sker på fler ställen i landet är minst sagt befogad. Detta var något som två män och företagen senare fälldes för i Nacka Tingsrätt.

Även ICA:s ledning och deras trovärdighet i frågan kan ifrågasättas då de i Uppdrag Granskning nekade att de känt till några fler fall, men inspektörerna i kommunen kan rapportera om ett tio-tal fall där just ICA:s butiker under de senaste åren misskött hanteringen av köttfärs och där de märkts felaktigt.

Bara ett par år efter köttfärs-skandalen så förfalskade ICA sina priser inför en prisgranskning gjord av PRO där Icas matbutiker blev billigast i testet. Detta framkom i en granskning gjord av DN och blir ännu ett slag mot ICA som varumärke (även om det tycks stå stabilt).

Ytterligare några år senare kom nya rapporter om att ICA i flera butiker valt att mala ner kött som hade passerat bäst-före-datum till ny färs som såldes i butiken. Detta är något som t.ex. Aftonbladet tagit upp och rapporterat om.

ICA är såklart inte ensamma med ett begå felaktigheter men det är utan tvekan den kedjan av matbutiker som lyckats trampa mycket fel. En del fel görs av misstag medan andra kanske görs medvetet, vilket ställer till stora problem och varför granskning av företag som har hand om Livsmedel är så viktigt.

Vanliga frågor och svar om matkassar

 1. Finns det matkassar som passar barn?
 2. Är det inte billigare att handla maten själv?
 3. Är det möjligt att få en helt ekologisk matkasse?
 4. Hur ser det ut med vegetariska matkassar?
 5. Finns det något veganskt alternativ?
 6. Kan man inte bara beställa mat online utan färdiga matkassar?
 7. Finns det fler matkassar än alternativen här ovan?
 8. Kan man garantera hygienen på livsmedlen som levereras?
 9. Erbjuder Willys färdiga matkassar?

1. Finns det matkassar som passar barn?

Det finns absolut matkassar som passar barn och där rätterna är framtagna för att vara mer barnvänliga. Recepten brukar bestå av klassisk husmanskost med lite variation och något de flesta barn gillar.

De flesta matkassar fungerar fint för barn att äta, däremot finns det helt klart en del rätter som uppskattas av fler barn. Det är främst detta som matkassarna avsedda för barn inriktar sig på.

Om du vet med dig att ditt barn brukar gilla den mesta maten kan man absolut prova andra vanliga matkassar också.

2. Är det inte billigare att handla maten själv?

Det är nästan alltid billigare att handla maten själv än att köpa färdig matkasse på nätet. Men detta är också en tolkningsfråga så låt oss klargöra detta mer i detalj

Om du går in och handlar exakt samma varor i en butik kommer priset antagligen bli lägre. I vissa fall lär det bli mycket lägre då det faktiskt finns en del dyra matkassar.

Men om du börjar väga in tiden det tar att åka och handla, samt transportkostnader så är det inte alls säkert att det är billigare.

Många lever idag i ett hektiskt liv där ens fritid är guld värd. Kanske känner man att den variation, enkelhet och bekvämlighet som en matkasse ger är värd väldigt mycket. Att de hundralapparna extra i månaden helt enkelt inte väger upp den extra tid det tar att planera maträtter, skriva inköpslistor, ta sig till butiken och handla.

Det är av denna anledning som många väljer matkassen. Man betalar lite extra för varorna och för att få recepten. Men man sparar också tid och man undviker att handla sånt man inte behöver.

Ställ dig själv frågan vad det skulle vara värt för dig och om handla mat på nätet är en värdefull bekvämlighet du vill ha. Det finns inget rätt och fel här så länge du är nöjd.

3. Är det möjligt att få en helt ekologisk matkasse?

Många matkassar kommer med en del ekologiska varor medan andra matkassar garanterar att en stor del av varorna är ekologiska.

Ibland går det inte att få alla varor ekologiska eller så är där andra förhinder som gör att helt enkelt inte allt är ekologisk. Men de ekologiska alternativen för matkassar är väldigt bra och garanterar att en stor del av maten du får följer detta.

Olika butiker har olika erbjudanden här så spana in leverantörerna för att hitta den bästa ekologiska matkassen för dig.

4. Hur ser det ut med vegetariska matkassar?

Givetvis finns det vegetariska alternativ där matkassen helt och hållet är baserade på recept för dig som är vegetarian eller som vill äta mer vegetariskt.

Dessa matkassar behöver heller inte vara dyrare då många köttprodukter faktiskt kan bidra med att dra upp priset på den ”vanliga” alternativen.

Om du tittar bland leverantörerna av matkassar ovan kommer du hitta flera alternativ som passar och vi listar även den bästa vegetariska matkassen baserat på tester och omdömen.

5. Finns det något veganskt alternativ?

De veganska alternativen för matkassar är få tyvärr.

6. Kan man inte bara beställa mat online utan färdiga matkassar?

Jo, om du hellre vill köpa mat online som inte redan är en färdig matkasse så går det också att göra hos t.ex. Mat.se.

En stor fördel med att handla mat på nätet är att du kan skapa inköpslistor och favoriter som du snabbt lägger i varukorgen för din veckohandel. Detta kan t.ex. vara alla basvaror som mjölk, bröd, frukt, sallad och sånt som du använder varje vecka. Sedan kan du komplettera med andra livsmedel för de rätter du vill laga.

Att beställa mat på det sättet är smart för den som kanske saknar bil och har långt till affären. Eller om du helt enkelt inser att du sparar värdefull tid på det sättet.

7. Finns det fler matkassar än alternativen här ovan?

Det finns fler matkassar och fler leverantörer av matkassar. I Sverige finns det en bra bit över 20 olika alternativ att välja mellan.

Vi har valt att lyfta fram de mest populära alternativen och de som fått mest uppmärksamhet i media. Dessa alternativen jämförs sedan mot omdömen och testresultat.

Men det är inte omöjligt att du har något ytterligare lokalt företag som levererar matkassar där du bor.

8. Kan man garantera hygienen på livsmedlen som levereras?

Företagen som levererar livsmedlen kan garantera att hygienen hållits och att allt följer de riktlinjer och lagar som finns vid hantering och förvaring av livsmedel.

Men även om de lämnar en garanti så är det inte säkert att det faktiskt följs. Färdiga matkassar är en ny marknad med många aktörer som slåss för större marginaler och det är minst sagt hård konkurrens.

Detta har i sin tur gjort att vissa leverantörer kapat hörn och rent ut sagt inte följt det reglemente som finns för hur mat ska hanteras. Ett exempel är transportföretagen som inte håller matvarorna kylda på det sätt som krävs. Under vinterhalvåret är detta kanske ett mindre problem medan det under sommaren är betydligt större problem.

Det du kan göra som mottagare av matkassen är att direkt kolla kvaliteten på det du fått och om de varor som ska vara kalla faktiskt är det också.

Skulle någon leverantör inte sköta sig så rekommenderas det starkt att anmäla detta till Livsmedelsverket. Tyvärr kan du som kund inte garanteras någonting för tilliten som eventuell finns till en leverantör kan snabbt förändras.

9. Erbjuder Willys färdiga matkassar?

Nej, Willys erbjuder tyvärr inga egna färdiga matkassar.

Däremot kan du beställa en matkasse genom att handla din livsmedel online hos Willys. Då har du möjligheten att välja om du vill hämta upp det i butik mot en avgift på 49 kronor eller får det hemlevererat för 149 kr.

Willys är en av Sveriges billigaste butikskedjor med livsmedel och när tester gjorts där samma produkter köpts från olika kedjor så är det Willys som dominerar. Andra lågpriskedjor som Netto och Lidl har sällan alla produkter i sitt utbud som testas, men annars är detta tänkbara konkurrenter för prissegmentet.

Så valde vi ut de bästa matkassarna

Att välja ut dem bästa matkassarna är inte det lättaste. Det finns idag ett stort urval av leverantörer där varje butik tillhandahåller olika matkassar beroende på vad du är ute efter.

En del butiker gör det enkel med väldigt få alternativ på matkassar, medan butiker som City Gross ger möjligheten att variera dig på ett stort antal olika. Och det finns helt klart för- och nackdelar med detta.

Många tester utförda av matkassar har valt att specifikt ta en matkasse från en handfull leverantörer för att sedan utse vilken som är bäst. Även om detta såklart är ett bra sätt att jämföra specifikt dessa matkassar så är det svårt att anta att bara för en leverantör är bäst så blir alla deras matkassar bäst?

Vi har försökt titta på flera tester, komplettera med den information som butikerna själva ger och det som oberoende källor kan bistå med.

Till skillnad från tester på produkter känner vi att vad som är bästa matkassen även är en stor faktor som baseras på hur individen som beställer kassen har för preferenser. Även om vissa faktorer som pris antagligen är mer lätt översatt så kan recepten och vad som kommer i kassarna tolkas rätt så fritt.

I slutändan vill man att matkassen ska hjälpa en på olika sätt. Oavsett om det är för att man vill spara tid eller få en hälsosammare kosthållning med hjälp av just matkassar så måste de leverera det kunden önskar.

Dessa faktorer har gjort valet av bästa matkasse väldigt svårt. Vi har därför inte märkt ut någon som ”bäst i test” för att vi helt enkelt inte kan utse en specifik matkasse som är bäst. Det i sig känns som missvisande konsumentvägledning.

Källor & Test

Test, recensioner, omdömen och andra källor som vi använt oss av för att lista de bästa matkassarna.

 • Plus testar vegetariska matkassar – 2016 – SVT
  SVT Plus testar vegetariska matkassar där olika familjer får möjligheten att laga och ge omdömen för vilken matkasse som varit bäst. Den mest populära matkassen hos familjerna blev Middagsfrid. Däremot utsågs Ecoviva matkasse till bäst i test trots andraplatsen från familjernas betyg. Det som gjorde att matkassen från Ecoviva blev bäst var kostvetaren som gav den bäst betyg och den var även billigare.
 • Test av 7 matkassar – 2016 – Aftonbladet
  Aftonbladet testar 7 olika matkassar från Linas Matkasse, Mathem, Middagsfrid, Coop, ICA, City Gross och Ecoviva. Bäst i testet blev Middagsfrid även om deras portionspriser var höga så var det väl genomtänkta matkassar med varierad meny. Hos Middagsfrid var det den stora Matkassen som testades och som då kostade 925 kronor per hemkörning och gav ett portionspris på 46:25 kr, vilket kan jämföras med City Gross i samma test som fick utmärkelsen billigaste matkasse med ett portionspris på 29:95 kr.
 • Bekvämt men dyrt med matkassar – 2010 – Testfakta
  Fem middagar för fyra personer som levereras varje vecka kan kosta mellan 500 och 900 kronor enligt Testfakta. Detta är något som uppskattas av barnfamiljer då det är bekvämt och sparar tid. Men det är också på bekostnad av priset. Testfakta har låtit barnfamiljer test om det är värt det och beställt hem matkassar från Linas Matkasse, Middagsfrid, Ecoviva, Mathem, Matkomfort, Framtidens Mat, Matkassen och Mataffären. Mycket har dock hänt sedan 2010 så man bör inte lägga för mycket vikt vid ett så pass gammalt test.
 • Omdömen från konsumenter – 2018 – Trustpilot
  Används för att skapa en uppfattning om en leverantör av matkassar har fått bra betyg av de konsumenter som testat eller om det är ett företag man bör undvika.