Stationär speldator – bäst i test

Bästa Stationära Speldator 2023: Prestanda i topp

En stationär gamingdator är ett måste för alla inbitna gamers som vill få ut bästa upplevelsen och bra prestanda i datorspel. Vi har därför tittat närmare på flera av de bästa speldatorerna för 2023.

I vår granskning av gamingdatorer har vi tittat på vilka som är bäst i flera olika prissegment. Flera svenska återförsäljare inriktade på hårdvara har flera intressanta modeller som har lyckats bra med valet av komponenter till ett rimligt slutpris.

De senare åren har datorkomponenter (framför allt grafikkort) blivit mycket dyrare och det märks tydligt på prisnivåerna.

I våra slutsatser ger vi argument om vem speldatorn riktar sig till och varför den är ett bra val för det segmentet. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på vid köp av en gamingdator.

Komplett a210 Epic Gaming PC – Bästa Gamingdator

Komplett a210 Epic Gaming PC
Utmärkelse Bäst i Test 2023 av Testat.nu
 • Bästa balans av komponenter och pris i vår granskning
 • Bra betyg på datorkomponenterna i datorn
Fördelar
 • Snabb processor som fungerar bra i alla spel
 • Kraftfullt grafikkort kan rendera högupplösta spel i QHD
 • Bra mängd med primärminne och lagringsutrymme på SSD
 • 3 års garanti är längre än om du bygger själv
Nackdelar
 • Chassit och RGB-fläktar kanske inte passar alla

Priser för Komplett a210 Epic Gaming PC

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Att nominera en vinnare i testet av bästa stationära gamingdator har inte varit lätt för testpanelen som utvärderat komponentval, prisnivåer och prestanda. Däremot har Komplett a210 Epic Gaming PC återkommande varit en speldator som presterat bra i alla delmoment.

Komplett a210 är knappast någon billig dator men du får många bra komponenter som ger väldigt bra spelprestanda utan att priset drar iväg till astronomiska summor som premiumalternativen gör.

Valet av processor i form av AMD Ryzen 7 7700X är ett väldigt bra allround-alternativ som ger mycket bra prestanda i vanliga arbetsuppgifter som i moderna speltitlar. En snabb processor med 8 kärnor och möjlighet att exekvera 16 trådar räcker gott och väl för 2023 och ett par år framåt.

Även grafikkortet i form av AMD 6800 XT är ett väldigt bra val som ger god spelprestanda i upplösningar upp till QHD (1440p). AMD:s grafikkort har också mer VRAM än Nvidias motsvarigheter vilket vi bedömer som klart positivt sett till att flera nya speltitlar visat sig använda väldigt mycket grafikminne. 6800 XT har hela 16 GB VRAM vilket är ett säkert val i denna prisklass.

I övrigt har Komplett lyckats bra med övriga komponentval också. Vi ser 32 GB RAM-minne (DDR5) som även det ger goda marginaler de kommande åren. Lagringsutrymmet på 2 TB snabb NVMe SSD är också uppskattat, speciellt när flera moderna speltitlar som ligger på radarn väntas ta upp 150 GB diskutrymme eller mer.

Alla komponenter packas in i ett välventilerat chassi (Cooler Master Masterbox TD500) med tre stora chassifläktar i fronten som hjälper till att kyla ner datorn. Det finns alltså personliga preferenser när det kommer till datorlådan men stänger man ner belysningen blir chassit ett ganska stilrent svart alternativ.

Komplett-PC kommer med flera fördelar framför att bygga datorn själv med t.ex. 3 års garanti som du inte hade fått på lösa komponenter. Dessutom får du Windows 11 installerat med så lite onödig programvara som möjligt men ändå direkt redo för gaming med senaste drivrutinerna.

Det är svårt att inte gilla kombinationen av längre garantitid, färdiginstallerad gamingdator och ett balanserat val av komponenter till datorn. Det är ingen tvekan om att Komplett a210 Epic Gaming PC är ett riktigt bra val för 2023 och vinner vår utmärkelse ”Bäst i Test 2023”.

Webhallen Config Core (12400F / 3060Ti) – Mest prisvärd

Webhallen Config Core (12400F / 3060Ti)
Utmärkelse Mest Prisvärd 2023 av Testat.nu
 • Kraftfulla men prisvärda komponenter
 • Mest prisvärda kombination för gamingdator 2023
Fördelar
 • Perfekt val av processor för bra spelprestanda i budgetsegmentet
 • Nvidia RTX 3060 Ti ger bra grafikprestanda till rimlig peng
 • Bra balans av övriga komponenter för att hålla nere priset
Nackdelar
 • Hade troligtvis varit bättre med AMD 6700 XT till ungefär samma pris

Priser för Webhallen Config Core (12400F / 3060Ti)

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Webhallen Config Core är ett intressant alternativ och då speciellt datorn utrustad med processorn Intel Core i5 12400F och Nvidia RTX 3060 Ti.

Webhallen är en datorförsäljare som fått en populär uppsättning speldatorer som är lätta att anpassa efter dina önskemål. Deras Core-serie är riktade till det lägre prissegmentet och för de som vill ha en bra speldator för framförallt spelade i Full HD-upplösning (1080p).

Webhallen Config Core (12400F / 3060Ti) är ingen gamingdator med de senaste komponenterna men för en stationär speldator som ska vara väldigt prisvärd gör det ingenting. Det är snarare positivt då priset hålls nere något utan att du får sämre prestanda.

Valet av Intels Core i5 12400F som processor är riktigt bra och har blivit känd som en av de bästa gaming-processorerna i det lägre prissegmentet. Processorn har 6 kärnor med stöd för HyperThreading som gör att du kan exekvera 12 trådar samtidigt. Det räcker gott och väl idag och det låga priset gör att Webhallen gjort en fullträff för det tänkta prissegmentet.

Tittar vi på grafikkortet som är den viktigaste komponenten i en speldator så har Webhallen valt att satsa på 3060 Ti. Det är knappast ett billigt grafikkort men det tillhör den övre delen av mellansegmentet för 2023 och ger förhållandevis mycket prestanda för pengarna här med. Det finns dock alternativ här (och du kan byta ut det själv vid köp) där t.ex. AMD 6700 XT ger bättre spelprestanda och har 12 GB VRAM istället för 8 GB till nästan samma pris.

I övrigt kombineras speldatorn med 16 GB RAM-minne och 1 TB snabb SSD-lagringsenhet. Båda alternativen här är rimliga val för att kunna hålla nere priset på datorn. Det är ingenting som begränsar dig i spelprestanda även om det kan medföra kompromisser som att du inte kan ha hur många bakgrundsapplikationer igång som helst medan du spelar. Samtidigt räcker kanske inte 1 TB för att ha alla sina favoritspel installerade samtidigt.

En kul detalj är att Webhallen valt att satsa på ett moderkort med inbyggt Wi-Fi 6. Skulle du av någon anledning inte vilja ha nätverkskabel så kan du alltså enkelt koppla dig mot det trådlösa nätverket. Det kan även vara bra vid LAN-event där du hamnat för långt från polarens nätverksswitch.

Givetvis kommer datorn med Windows 11 Home installerat och där Webbhallen sett till så inga onödiga programvaror är med från start. Det är denna helhet i kombination med ett genomtänkt val av komponenter med bra prestanda som gör att denna dator vinner utmärkelsen ”Mest Prisvärd”.

Webhallen har även andra bra konfigurationer och deras Webhallen Config Pro-serie kan vara ett tydligt steg upp i prestanda om du kan tänka dig lägga en slant mer på spelupplevelsen.

Komplett a280 Epic Gaming PC – Bästa Premiumval

Komplett a280 Epic Gaming PC
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • De bästa datorkomponenterna i ett för otrolig prestanda
 • Bästa premiumvalet med bra garanti och anpassningsmöjligheter
Fördelar
 • De bästa komponenterna för så väl spel som arbetslaster
 • Bästa grafikkortet på marknaden ger bra flyt i 4K
 • Gott om utrymme och möjlighet att utöka mer
 • Väldigt bra garantitider och förberedelser av datorn
Nackdelar
 • Priset, men fortfarande billigare och mer prisvärt än flera konkurrerande alternativ

Priser för Komplett a280 Epic Gaming PC

48 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

En av de absolut bästa gamingdatorerna på marknaden om du vill blunda för prislappen är Komplett a280 Epic Gaming PC – ett bra val för dig som vill ha det bästa oavsett pris.

Denna stationära gamingdator har en otrolig prestanda och de bästa komponenterna du kan få tag på i början av 2023. Oavsett om du vill spela med maximala grafikinställningar i 4K eller om du renderar filmer eller kör andra tunga arbetslaster så är detta ett säkert kort för uppgifterna.

Processorn i datorn är AMD Ryzen 9 7950X vilket är en 16-kärning processor som kan exekvera 32 trådar åt gången. Det är mer än något spel kan nyttja idag och förmodligen inte de närmsta åren heller. Men varje kärna är också otroligt snabb och en av de bästa processorerna för gaming just nu.

Grafikkortet är ett Nvidia RTX 4090 och är det snabbaste grafikkortet på marknaden när vi gör vår granskning av de bästa gamingdatorerna 2023. Det är otroligt snabbt och med 24 GB VRAM fungerar det även ypperligt för dig som vill rendera bilder med AI. Det är denna komponent som drar upp priset rejält på datorn.

RAM-minnet är 32 GB DDR5 vilket är helt okej och lär räcka hur bra som helst. Du kan dock för en slant extra välja 2 × 32 GB-minnesstickor istället så har du även säkrat dig med en enorm mängd arbetsminne framöver.

För lagringsenheten hittar vi en 2 TB snabb NVMe SSD och även detta är helt okej för sin prisnivå. Vill du ha många spel installerade samtidigt eller önskar mer lagring till mediafiler, fotografier m.m. så kan du enkelt välja till fler SSD-enheter eller en klassisk HDD när du konfigurerar datorn.

I övrigt hittar vi fler välvalda komponenter med moderkort som har stöd för Wi-Fi, påkostad nätaggregat och givetvis kommer datorn installerad med Windows 11.

Precis som med andra Komplett-datorer är allting färdigt att använda vid leverans och kommer med 3 års garanti. Allt detta är premiumdetaljer som gör att du kan känna dig mer trygg jämfört andra alternativ som endast ger 1 år och förmodligen ger längre handläggningstider. Letar du efter det bästa är detta ett bra alternativ och det är lätt att anpassa detaljerna så du får exakt det du vill ha.

Acer Predator Orion 3000 – Populärt val

Acer Predator Orion 3000 DG.E2WEQ
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Bra komponenter till rimligt pris
 • Nvidia GeForce RTX 3070
 • 12-kärnig Intel Core i7 processor
 • 16 GB DDR4-RAM & 1TB SSD lagring

Priser för Acer Predator Orion 3000 DG.E2WEQ

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Acer Predator Orion 3000 DG.E2WEQ var en av de bästa stationära gamingdatorn 2022 och står sig bra även för 2023 som kombinerar bra komponenter för god spelprestanda till ett rimligt pris. Det är dock en gamingdator som är på väg bort men det kan bjuda på bra prisnivåer.

Predator Orion 3000 är en gaming PC som kommer i olika uppsättningar men det är främst DG.E2WEQ som fastnat på vår radar då den kommer bestyckad med ett bättre grafikkort från Nvidia jämfört andra modeller.

Genomtänkta komponenter

Acer Predator Orion 3000 - Bra speldatorFör att få utmärkelsen ”Bästa Valet” krävs genomtänkta komponenter som samspelar väl i gamingdatorn för en god balans så alla resurser används bra. Här har Acer lyckats väldigt bra för att hålla nere prisnivån någorlunda men ändå erbjuda väldigt bra spelprestanda.

Speldatorn är utrustad med processorn Intel Core i7 12700F som är 12-kärnig processor som kan exekvera 20 trådar samtidigt tack vare HyperThreading.

Processorn har 8st högpresterande kärnor med HyperThreading och ytterligare 4 effektiva kärnor som kan avlasta. Det är mer än tillräckligt för dagens speltitlar och kommer även klara morgondagens spel väldigt bra.

Grafikkortet som är ett Nvidia RTX 3070 är ett väldigt kraftfullt grafikkort som ger mycket spelprestanda för pengarna. Det är framförallt grafikkortet som bidrar till att spelande i upplösningen QHD (2560×1440) och WQHD (3440×1440) återger väldigt bra bildfrekvens trots höga inställningar för detaljrikedom i spelen.

För spelande i en högre upplösning som t.ex. 4K kan gamingdatorn absolut fungera men du bör då förvänta dig att skruva ner detaljrikedomen och att bildfrekvensen blir lägre. För bäst spelupplevelse rekommenderas en lägre upplösning än 4K.

I övrigt kommer speldatorn Acer Predator Orion 3000 bestyckad med 1 TB SSD-enhet som primär lagring. SSD är viktigt för att spel ska laddas snabbt och rekommenderas för så väl systemdisk där Windows och program installeras men även för de flesta spel.

Med tanke på att AAA-spel idag börjar ta upp mot 100 GB och mer lagringsutrymme så rekommenderar vi 1 TB lagring eller mer för speldatorer.

RAM-minnet på 16 GB DDR4 (2×8 GB) är också bra nog för gaming idag och de närmsta åren. Samtidigt finns det möjlighet att köpa till ytterligare minnesstickor om du vill ha mer primärminne/arbetsminne i framtiden.

Fler positiva fördelar

Acer Predator Orion 3000 - bästa speldatorWindows 11 Home 64-bit version följer med som operativsystem till Acer Predator Orion 3000 så du behöver inte köpa till det eller tänka på det.

Moderkortet har även stöd för trådlös anslutning till nätverk och det följer med två antenner så du kan ansluta din stationära gamingdator till Wi-Fi. Vi rekommenderar dock nätverkskabel till alla professionella gamers som vill ha stabil och snabb uppkoppling från sin PC. Möjligheten till Wi-Fi kan dock vara bra.

Det följer med ett par väldimensionerade RGB-fläktar i chassit som förutom ger ett ganska trevligt intryck tillsammans med sidopanelen i plexiglas också bidrar till bra luftgenomflöde och kylning. Vi ger dock inga poäng i estetiskt utförande då det inte påverkar prestandan.

Det negativa

För att hålla nere kostnaden så följer det endast med ett nätaggregat på 500 W som förvisso räcker till de komponenter som sitter i gamingdatorn men som ger väldigt liten eller inget utrymme att uppgradera datorn. Givetvis kan du byta nätaggregatet också men det är ändå lite tråkigt att där inte finns lite bättre marginaler från fabrik då kostnaden för ett kraftfullare nätaggregat är relativt liten.

Slutsats

Om vi skulle byggt en egen prisvärd men bra stationär gamingdator 2022 så hade vi valt nästan exakt samma komponenter som Acer gjort för Predator Orion 3000. För 2023 är komponenterna inte de senaste men det gör ingenting om du kan få tag på den till bra pris.

Det är en kombination av bra komponenter för att ge en väldigt bra spelupplevelse med bra grafikinställningar förutsatt att upplösningen stannar på 1440p.

Det är ett bra val för dig som inte riktigt vet vad du behöver men som vill ha bra stationär dator att spela på. Det är också ett bra val för dig som vill satsa på e-sport. Det spelar ingen roll om du vill spela CS:GO, Dota 2, Fortnite eller mer moderna och grafiktunga speltitlar så kommer Acer Predator Orion 3000 göra ett väldigt bra jobb.

OBS – Glöm inte kringutrustning

Observera att kringutrustning inte följer med till stationära gamingdatorer eller PC:s längre. De säljs alltså inte som paket, istället får du själv välja kringutrustningen så du får rätt prylar efter dina preferenser.

En annan fördel med detta är att en bra bildskärm kan hålla längre än en dator så du behöver inte byta det som redan fungerar bra för dig när du väl köper nytt. Samtidigt kanske en gamingmus slits ut snabbare än datorn.

Här nedanför går vi snabbt igenom kringutrustningen som du behöver köpa till för att få en komplett stationär speldator.

Gamingskärm

Gamingskärm
Gamingskärmar på 27″ med 144-165 Hz har blivit väldigt populära och här återfinns även prisvärda alternativ.

Bildskärmar finns det gott om men vi rekommenderar att du köper en bra gamingskärm för att få en bra upplevelse när du spelar.

En bra gamingskärm återger färger bra samtidigt som uppdateringsfrekvensen är minst 120 Hz. Det innebär att bilden kan uppdateras 120 gånger varje sekund vilket ger ett snabbt bildflöde och extra viktigt för de som spelar e-sport.

Idag är det heller inte ovanligt med 144, 165 och ännu snabbare paneler. Ju lägre upplösning du väljer desto högre Hz finns det bildskärmar med. Bland Full HD och QHD med upplösningarna 1920×1080 samt 2560×1440 finns det väldigt bra utbud av gamingskärmar, dessutom finns det billiga och bra alternativ. Även ultra wide WQHD har många bra alternativ idag.

Bland 4K-skärmar finns det klart färre alternativ. Nackdelen här är att priserna för en bra gamingskärm blir ganska högt och du behöver en kraftfull gamingdator för att spela i 4K på ett bra sätt. Det är helt klart ett alternativ men fungerar bäst för dig som har en påkostad speldator i premiumsegmentet.

I vår artikel om de bästa gamingskärmarna kan du läsa mer om olika alternativ och vad du bör tänka på när du köper en monitor för spelande.

Gamingheadset

Gamingheadset
Ett bra gamingheadset är viktigt – här en modell från Corsair.

Ett bra headset är guldvärt då ljud är en viktig del i upplevelsen. Om du spelar e-sport vill du dessutom ha sköna hörlurar och en bra mikrofon för att kommunicera med dina lagspelare.

Bra gamingheadset behöver inte kosta skjortan men är du audiofil finns det också dyrare premiumalternativ att välja. En nackdel med gamingheadset är att de tenderar att förbrukas snabbare än t.ex. en bildskärm då de fysiskt används.

Idag är det väldigt vanligt med trådlöst headset som är bekvämt ur flera aspekter. De kostar förvisso ett antal hundralappar mer men ger tillräckligt mycket livskvalitet för att priset ska vara värt det för många gamers.

Många moderna gamingheadset kopplas in via USB till din gaming PC. De har inbyggt ljudkort och drivrutiner för att kringgå datorns egna ljudkort. Det ger oftast bäst upplevelse och varför fler och fler gått över till detta.

Mus & tangentbord

Gamers har väldigt olika preferenser när det kommer till möss och tangentbord. Allt i från vilka spel du spelar till vad du gillar kan påverka valet här.

Det finns många alternativ att välja på men vårt tips är att försöka hitta något bra som du gillar. Att använda gammal utrustning som gjort sitt till sin nya dator kan fungera om du har begränsad budget.

Många gamers föredrar tangentbord med mekaniska brytare vilket på ett enkelt sätt kan översättas som traditionella brytare. Men det finns många olika brytare att välja på beroende på hur du vill att känslan i knapparna ska vara, om de ska ge ifrån sig klickljud och mycket mer.

Köpguide – Detta är viktigt för en gamingdator

Om du ska köpa en stationär speldator finns det ett antal faktorer som har stor betydelse för hur bra den fungerar för spel. Vi går här igenom de viktigaste och hur stor påverkan de har på prestandan för spel.

Grafikkort – Viktigast i en speldator

Grafikkortets uppgift är att rendera grafiken och anses oftast vara den viktigaste komponenten i en speldator.

Moderna speltitlar med avancerade tekniker som strålspårning (ray tracing), högupplösta texturer, avrundning, tessellation m.m. kräver mycket beräkningskraft för att rendera varje bild som skickas till skärmen.

Upplösningen är också något som påverkar grafikkortet väldigt mycket där högre upplösning kräver mer beräkningskraft hos grafikkortet.

Nvidia GeForce RTX 3080 från ASUS
Nvidia GeForce RTX 3080 är ett populärt grafikkort under 2022 i det övre prissegmentet och ger väldigt mycket prestanda till speldatorn. Det kommer gradvis att ersättas med RTX 4070 Ti och RTX 4080 under 2023.

Ju kraftfullare grafikkort desto fler bilder per sekund kan renderas i valda grafikinställningar. Om du vill kunna spela alla spel med höga grafikinställningar så rekommenderas ett bra grafikkort för den upplösning du önskar spela i.

Att välja att spela i en lägre upplösning är bra för dig som vill köpa en billig speldator. Beräkningskraften som behövs skalar nästan linjärt med upplösningen där t.ex. 4K-upplösning har 400% pixlar jämfört med de som återfinns i Full HD.

Grafikkortet har alltså störst inverkan på hur bra en gaming PC faktiskt är i praktiken. Det är därför inte konstigt att en stor del av priset du betalar bör återspegla vilket grafikkort du får i datorn.

Processorn – näst viktigast för gaming

Processorn (CPU) är också viktig för för datorspelande och sköter spellogik, AI och en mängd andra generella beräkningar som inte primärt berör grafikrenderingen.

Förr använde datorspel endast enskilda trådar för exekvering där alla beräkningar utfördes seriellt efter varandra. Detta har successivt ändrats och idag utförs många beräkningar parallellt där en processor som kan erbjuda flera kontinuerliga beräkningstrådar gynnas.

Även om spelutvecklare blivit bättre på att utnyttja flera trådar är mycket spellogik svår att parallellisera då svaret på en uträkning behövs för nästa beräkning. Detta innebär att en viktig faktor fortfarande är att varje processorkärna/beräkningstråd ska vara så snabb som möjligt.

För 2023 bör du absolut inte välja en processor som har färre än 4 kärnor och som kan exekvera 8 trådar samtidigt genom SMT (Simultan multitrådar). Här är Intels teknik Hyper-Threading och AMD:s Clustered Multithreading båda exempel på SMT som kan exekvera 2 beräkningstrådar på varje kärna i processorn.

Bäst resultat nås vid processorer som har minst 6-8 kärnor som kan exekvera 8-16 trådar beroende på om de har SMT eller ej. Normalt sett är processorerna i detta segment snabba nog och det räcker att rikta in sig på dessa värden.

RAM-minne – Viktigt med tillräcklig mängd

RAM-minne är datorns primärminne eller arbetsminne som det också kallas. Det är temporär lagring som datorprogram och spel kan använda sig av medan de körs.

Det är väldigt viktigt att det finns tillräckligt mycket RAM-minne tillgängligt för de program som ska exekveras. Om datorns primärminne fylls börjar operativsystemet använda lagringsutrymmet som reserv men eftersom det är mycket långsammare påverkas prestandan radikalt.

Förutom att RAM-minne säljs i olika storlekar (GigaByte, GB) så har de olika hastigheter och åtkomsttider. Även om det har viss betydelse för hur framförallt vissa spel presterar så är det inget avgörande och något du inte behöver lägga mycket huvudbry på.

Den senaste tekniken för RAM-minne är DDR5 men skillnaden jämfört DDR4 är inte stor initialt och även här behöver du som konsument inte fundera allt för mycket. Troligtvis kommer fler och fler färdiga speldatorer gå över till DDR5 under 2023 och framåt. Det blir dock väldigt viktigt om du skulle vilja köpa till mer RAM-minne så de kan matchas med de du har i datorn.

En bra rekommendation för 2023 är att köpa minst 16 GB RAM-minne med din speldator då 8 GB är för lite idag. Det finns egentligen inga spel som nyttjar mer än 16 GB RAM-minne men har du många bakgrundsapplikationer igång medan du spelar kan det vara värt att fundera på om inte 32 GB-RAM-minne är bättre.

Om du ska köpa till mer RAM-minne bör du tänka på:

 • De bör antagligen köpas i par. Många system för konsumenter har dubbla kanaler för att kommunicera med två minnesstickor samtidigt. Det är därför du oftast har 2 × X GB från början för att nyttja denna tekniken.
 • Säkerställa att du har lediga platser för fler minnesstickor på moderkortet.
 • Köpa minnesstickor i minst samma hastighet som du redan har. Minnenas hastighet kommer anpassas till det långsammaste.
 • Välja rätt mellan DDR4 och DDR5.

Lagringsenheten – Storlek och hastighet påverkar

Lagringsenheten är viktig men inte på samma sätt som övriga komponenter som nämnts ovan.

Idag är det vanligt med SSD vilket är en flashdisk och inte någon HDD (hårddisk) med skivor som roterande skivor. SSD är mycket snabbare än en HDD vilket för spel påverkar laddningstiderna.

Spelet installeras och sparas på lagringsutrymmet och härifrån ska texturer, modeller och annan data hämtas och användas. Ju snabbare disk desto snabbare laddas spelet och i vissa multiplayerspel kan det faktiskt ha betydelse. När du spelar själv kan det påverka hur lång tid du behöver vänta mellan banor eller hur snabbt nya texturer kan hämtas in i en öppen spelvärld.

Nästan alla datorer vare sig det är speldatorer eller ej kommer med SSD-lagring idag. Det är även viktigt för operativsystemet och applikationer snabbt ska kunna laddas in.

Storleken på lagringsutrymmet skiljer sig dock och här är det intressant att fundera över vad du faktiskt behöver. Många speldatorer säljs med 512 – 1024 GB lagringsutrymme.

Det ska då räcka till operativsystemet, applikationer och spel. Men med tanke på att vissa moderna speltitlar börja ta upp långt över 100 GB lagringsutrymme kan 512 GB snabbt kännas lite.

Har du extremt snabb Internetuppkoppling kan du lättare installera/avinstallera speltitlar men även 50 GB tar lång tid att ladda ner (över en timme med 100 Mbit/s).

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vanligt ställda frågor med svar om gamingdatorer.

 1. Vilken gamingdator är bäst?
 2. Vad är viktigast i en speldator?
 3. Ingår det skärm vid köp av stationär gamingdator?
 4. Finns det bra bärbara gamingdatorer?
 5. Finns det billiga speldatorer på Black Week?

1. Vilken gamingdator är bäst?

Den bästa gamingdatorn är den speldator som ger bra prestanda till en nivå som du finner prisvärd för dina behov.

Priset för en stationär speldator kan ligga från ca 10 000 kronor upp till 60 000 kronor. Det dyrare alternativet kommer alltid vara bättre än det billigaste men vad som är bäst att köpa ligger för många någonstans där i mellan.

När vi valt ut de bästa stationära speldatorerna har vi tagit hänsyn till prisnivåerna och vad du faktiskt får för pengarna. Men eftersom det finns så många olika behov och preferenser går det inte att utse en enskild gaming PC som är bäst för alla.

2. Vad är viktigast i en speldator?

De viktigaste komponenterna i en speldator är grafikkortet och processorn.

Mängden RAM-minne och lagringsutrymme har också betydelse för att speldatorn ska anses vara ett bra köp eller ej.

3. Ingår det skärm vid köp av stationär gamingdator?

Nej, kringutrustning som bildskärm, tangentbord, mus, högtalare och headset ingår normalt sett inte vid köp av gamingdator.

Det är inte ovanligt många vill fortsätta kringutrustningen de redan äger när de köper en y speldator samtidigt som preferenserna är olika och utbudet mycket större idag än förr.

4. Finns det bra bärbara gamingdatorer?

Ja, det finns bra bärbara gamingdatorer också. Bärbara speldatorer har blivit mycket bättre med åren och det finns idag rimliga alternativ. Det är speciellt bra för dig som vill ha en mindre PC att spela på, vill kunna gömma undan datorn lättare eller som regelbundet flyttar den.

5. Finns det billiga speldatorer på Black Week?

Ja, det finns möjlighet att köpa speldatorer billigare under Black Week och Black Friday.

Dessa reor inträffar i november månad och om du vill ha tips på bra e-butiker som säljer elektronik och gamingdatorer kan du vända dig till våra kampanjsidor här och här.

Det är inte ovanligt att du kan köpa en stationär gaming PC till ett par tusenlappar billigare även i det lägre prissegmentet under dessa reor. Dyrare speldatorer i premiumklassen kan ännu större besparingar göras om produkterna är en del av butikernas kampanj.

Utgångna modeller

Här nedanför kan du läsa om nyligen utgångna speldatorer som vi rekommenderat.

Lenovo Legion T7

Lenovo Legion T7-34
 • Bästa Premiumval 2022
 • Extremt bra komponenter för spel
 • Bra betyg från testare
 • Nvidia GeForce RTX 3080
 • Intel Core i7 12700KF
 • 32 GB DDR4 RAM-minne
 • 1 TB snabb SSD-lagring

Priser för Lenovo Legion T7-34

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Den stationära gaming PC:n Lenovo Legion T7i är en kraftfull speldator och det bästa premiumvalet för 2022 om vi fortsatt tar hänsyn till priset.

I jämförelse med speldatorn ”Bästa Valet” tar komponenterna ett rejält kliv uppåt med bättre processor och väldigt kraftfullt grafikkort som öppnar för spelande även i upplösningen 4K.

Mycket bra prestanda

Lenovo Legion T7 - kraftfull gamingdatorSpeldatorns processor är Intel Core i7 12700KF vilket är en väldigt bra processor med 8 kraftfulla kärnor och 4 effektiva kärnor. Med hjälp av HyperThreading kan totalt 20 trådar exekveras samtidigt.

Processorn kyls även med vattenkylning för att bidra med jämnare och lägre temperaturer samt utrymme för överklockning för den som vill få ut maximal prestanda.

Grafikkortet som sitter i gamingdatorn är Nvidia GeForce RTX 3080 vilket är ett av de bästa grafikkorten på marknaden med bra kapacitet för spelande även i 4K.

Tillsammans med 32 GB DDR4 RAM-minne och 1 TB snabb SSD-lagring har du ett recept på flera väldigt bra komponenter som bidrar till hög spelprestanda.

Lenovo har valt väldigt bra komponenter och lyckats hålla priset nere med Legion T7. Även om datorn i sig inte kan anses billig återfinns normalt sett inte så här bra komponenter i prisklassen där speldatorer med GeForce RTX 3080 oftast kostar mer.

Övrigt

Lenovo Legion T7 - bra kylningLenovo har valt ett relativt stilrent chassi med sidopanel i plexiglas och flera RGB-chassifläktar som framför allt bidrar med bra luftgenomströmning och kylning till komponenterna.

Moderkortet har också stöd för både nätverk genom kabel på 1000 Mbit/s och trådlöst nätverk med stöd för Wi-Fi 6.

Lenovo Legion T7 kommer också förinstallerad med Windows 11 Home och du får 2 års garanti och hjälp på plats från Lenovo. Skulle något gå sönder i din gaming PC slipper du alltså skicka iväg datorn utan de kommer hem till dig.

Slutsats

Lenovo har lyckats väldigt bra med Legion T7 och fått en bra balans på komponenterna för dig som önskar en väldigt bra speldator. Grafikkortet som är speldatorns viktigaste komponent är också det mest påkostade och det är imponerande hur de lyckas hålla priset så pass lågt med ett RTX 3080.

I jämförelse med andra premiumalternativ fann vi Lenovo Legion T7 som bästa premiumval och är vår rekommendation för 2022.

Det finns helt klart andra och liknande alternativ som är bra men många är dyrare och inte lika prisvärda.

Acer Nitro N50-620

Acer Nitro N50-620
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket prisvärd gamingdator
 • 6-kärning CPU - Intel Core i5 11400F
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
 • 16 GB DDR4 RAM-minne
 • SD-lagring på 512 GB

Priser för Acer Nitro N50-620

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Acer Nitro N50-620 är ett bra budgetval för dig som vill ha en prisvärd stationär gamingdator 2022. Speldatorn har ett bra val av komponenter som presterar bra men som håller nere prisnivån så gott det går.

Bra komponenter för pengarna

Gamingdatorn kommer bestyckad med den mycket prisvärda processorn Intel Core i5 11400F som visat sig presterat i topp med de bästa processorerna för spel. Det är en CPU med 6 kärnor och som kan exekvera 12 trådar samtidigt vilket lämpar sig väl för moderna speltitlar idag.

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce RTX 3060 Ti och ett bra val för dig som vill kunna spela med bra grafikinställningar och många fps i Full HD-upplösning (1920×1080 pixlar). Det fungerar även bra för spelande i QHD (1440p) även om maximala grafikinställningar kanske inte är optimalt i vissa spel.

Acer Nitro N50-620 huserar också 16 GB DDR4 RAM-minne och en snabb SSD-lagring på 512 GB. Båda får anses väldigt rimliga och bra val för en billig gaming PC som i främsta hand ska vara prisvärd. Både RAM-minne och lagring är lättare att uppgradera efter hand också om behovet skulle uppstå.

Övrigt

Chassit för Acer Nitro N50-620 är kanske inte lika påkostat som i andra stationära gamingdatorer men praktiskt är där inget fel med det. Det är också rimligt att tillverkaren väljer lite billigare alternativ här om en gaming PC ska säljas i lägre prissegment.

Moderkortet har stöd för trådlöst nätverk och Wi-Fi 6 vilket kan vara praktiskt vid LAN eller om du inte känner behovet av nätverkskabel.

Speldatorn kommer förinstallerad med Windows 10 Home 64-bit så du kan direkt komma igång och spela de senaste speltitlarna. Det ska även gå att uppgradera till Windows 11.

Nätaggregatet som förser ström till datorn har en kapacitet på 500 W och räcker till komponenterna som sitter i. Skulle du i framtiden vilja uppgradera datorn finns det stor risk att du även behöver uppgradera detta.

Slutsats

Acer Nitro N50-620 är ett mycket intressant budgetval med bra prestanda för pengarna. Om du vill ha en billig stationär speldator 2022 är detta ett riktigt bra val.

Bäst spelupplevelse för du om väljer en skärm med upplösning för Full HD (1920×1080) eller alternativt QHD (2560×1440) där du i det senare alternativet får välja mellan att sänka grafikinställningar eller acceptera lite lägre fps. Det är dock främst i speltitlar som är grafikkrävande som du kommer behöva göra de kompromisserna.

Det finns billigare stationära spel-PC också där Nvidia GeForce RTX 3050 är ett alternativ. Du kan möjligtvis spara en tusenlapp eller två men det sker inte utan kompromisser. Billigare processor, mindre RAM-minne eller billigare komponenter i övrigt är svårt utan att det ska få större implikationer.

Acer Predator Orion 7000

Acer Predator Orion 7000
 • Bra Produkt 2022
 • Extrem prestanda till extremt pris
 • Bland det bästa du kan köpa
 • Intel Core i9 12900K (16 kärnor)
 • Nvidia RTX 3080
 • 32 GB DDR5-minne
 • 1 TB SSD som blixtsnabb lagring

Priser för Acer Predator Orion 7000

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Acer Predator Orion 7000 är en stationär speldator för den som i första hand vill ha något av det bästa du kan köpa på marknaden. Samtidigt är priset inte det viktigaste men du vill undvika de onödigt dyraste alternativen.

I ett exklusivt chassi med snygga RGB-fläktar och bra kylning gömmer dig väldigt kraftfulla komponenter som ger optimal spelprestanda.

Acer Predator Orion 7000 - kraftfull speldatorProcessorn är Intel Core i9 12900K som på många sätt anses vara den bästa konsumentprocessorn under 2022 med totalt 16 kärnor som kan exekvera 24 trådar samtidigt.

Eftersom processorn tillhör den senaste generationen Intel-processorer får du även snabba DDR5-minnen på totalt 32 GB. Skillnaderna mot DDR4 är kanske inte så märkbara i praktiken men där finns en liten skillnad.

Grafikkortet i Acer Predator Orion 7000 är Nvidia GeForce RTX 3080 som är ett av de bästa grafikkorten du kan ha i en gamingdator under 2022. Det hanterar högre upplösningar som t.ex. 4K väldigt bra och ett bra alternativ om du vill spela i högre upplösningar.

Lagringsmässigt kommer datorn endast med 1 TB SSD som förvisso är väldigt snabb men för en dator i denna prisklass hade det varit uppskattat om lagringsenheten var det dubbla. Du kan dock enkelt köpa till mer lagringsutrymme vilket även rekommenderas om du vill ha många moderna speltitlar installerade samtidigt.

Slutsats

Bland premiumalternativen är Acer Predator Orion 7000 ett bra val där denna kombination av komponenter ger en väldigt kraftfull gamingdator som hanterar det mesta utan kompromisser.

Även om denna stationära gamingdator kostar en rejäl slant så ger den goda prestanda under många år och ett bra val för dig som inte vill kompromissa med sämre komponenter.

Det finns dyrare och lyxigare alternativ men priset springer snabbt iväg med dyrare komponenter som t.ex. RTX 3090.

Så utsåg vi bästa gamingdatorerna

Gamingdatorer har ett stort behov av bra datorkomponenter och till skillnad från en vanlig dator är det inte lika förlåtande om något blir fel.

Vi har därför framförallt vänt oss till experter och låtit vår teknikexpert med god insikt i datorhårdvara skriva artikeln, analysera recensioner och utse de bästa gamingdatorerna.

Faktorer

Faktorer vi övervägt för att välja ut de bästa stationära gamingdatorerna.

Priser

Under många år blev bra hårdvarukomponenter billigare men sedan pandemin och nedstängningar har priserna ökat. Redan innan dess ökade priserna mycket då brytning av kryptovaluta ökat efterfrågan på grafikkort samtidigt som de blivit mer avancerade och dyrare att tillverka.

För dig som konsument är detta tråkigt då ett bra budgetval idag kostar många tusenlappar extra och för dig som vill ha något bättre ökar det än mer.

Vi har tagit hänsyn till priser när vi valt ut de bästa stationära gamingdatorerna men vi har främst jämfört om de är prisvärda i förhållande till om du skulle bygga datorn själv eller jämfört med konkurrerade alternativ.

Val av komponenter

Processorn och grafikkortet är de två viktigaste komponenterna följt av RAM-minne och lagringsenhet. Dessa komponenter ska vara bra samspelta med god balans för att få ut så mycket spelprestanda som möjligt för pengarna.

Det är ofta bättre att grafikkortet är mer påkostat än processorn men blir balansen allt för skev rekommenderas inte datorn av oss. RAM-minne och lagringsenheter går ofta att lägga till så vi lägger inte alls lika mycket vikt på dessa.

Syfte och målgrupp

För att göra det relativt enkelt att ge rekommendationer har vi delat in segmentet i flera delar beroende på budget och syfte du vill uppnå.

 • Budget: Ska klara av moderna speltitlar bra i upplösningen Full HD (1080p)  och i vissa fall även hantera QHD (1440p) även om det sker i bekostnad på lite detaljrikedom och fps.
 • Bästa valet: Gamingdatorn ska ha bra komponenter som fungerar väldigt bra i QHD (1440p) och relativt bra för Ultra Wide, WQHD (3440 × 1440) även om krävande moderna speltitlar kan behöva justera detaljrikedom för optimal fps i den senare. De ska även fungera bra för e-sport och vara ett stabilt alternativ för dagens speltitlar.
 • Bästa premiumvalet: Gamingdatorn har bland de bästa komponenterna du kan köpa och ett bra val för dig som vill spela i 4K eller ställer höga krav. I lägre upplösningar som QHD och WQHD har de bra kapacitet utan att behöva sänka detaljrikedom eller tänka på för låg fps. Gamingdatorn är här ganska dyr men ett optimalt val för professionella gamers.

Recensioner & Tester

Vi har i första hand satt oss in i hur komponenterna presterar i spel: vilka grafikkort är bra för budgetsegmentet, vad krävs lite bättre gamingdatorer och vad är premiumalternativen etc.

Vår teknikexpert har redan förhand bra förståelse för vilka komponenter som är bra men detta dubbelkollas mot recensioner och tester för att säkerställa exakt var de ligger i förhållande till varandra.

Specifika recensioner på den färdiga gamingdatorn är intressant om det går att komma över men det går oftast att titta på varje enskild komponent för sig.

Källor & Test

Sammanställning av test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att hitta de bästa stationära gamingdatorerna.

 • Benchmarkresultat för grafikkort – 2023 – Videocardbenchmark
  VideoCardBenchmark tillhandahåller en lista över grafikkort och hur de presterar i olika benchmarks (prestandatester). Det ger en bra indikation på hur olika grafikkort presterar i förhållande till varandra i testprogrammet PassMark.
 • Prestandaindex för grafikkort – 2023 – SweClockers
  SweClockers är en svensk hårdvarusida som testar datorkomponenter i stor skala. De testar grafikkort på ett rättvist sätt, slår samman resultatet från flera olika speltester och presenterar prestandaindex för olika upplösningar. Testresultatet kan ge en bra indikation på hur bra ett grafikkort är i spel jämfört med andra grafikkort.
 • CPU Benchmark (testresultat) – 2023 – CPUBenchmark
  Sammanställd statistik för hur processorer presterar i PassMark vilket är en indikation på hur bra processorerna presterar i syntetiska tester.
 • Tester & Recensioner – 2023
  Vi har tittat på tester och recensioner av både grafikkort och processorer. Genom en djupare förståelse för hur enskilda modeller presterar är det lättare att ta ställning till om de är lämpliga och prisvärda alternativ i en speldator. Sweclockers, Guro3D, Anandtech m.fl. andra sidor används för att se hur olika datorkomponenter presterar.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng