Bästa Skidryggsäck

Bästa Skidryggsäck

Skidryggsäckar är unikt designade och anpassade för alpin skidåkning så du kan bära utrustning och åka säkert. Vi har tittat närmare på några av de bästa skidryggsäckarna du kan köpa.

De flesta skidryggsäckar erbjuder bra förvaringsmöjligheter för att ta med sig allt du behöver för en dag i backen. De erbjuder även bra fästen för att bära så väl skidhjälm som skidor och snowboard.

Det finns även skidryggsäckar med lavinskydd som påminner om en airbag som kan utlösas om du åker offpist och hamnar i en lavin.

Även om vi gärna hade refererat till oberoende tester som jämfört skidryggsäckar är underlaget minst sagt skralt på den fronten. Vi har därför fokuserat på konsumenters omdömen och ryggsäckarnas egenskaper i vårt urval nedan.

Uswe Carve 25 – Bästa Valet

Uswe Carve 25
 • Bästa Valet 2022
 • Mycket bra skidryggsäck
 • Bra betyg från skidåkare som testat
 • Lättåtkomliga fack för lavinutrustning
 • Bra spännen och fästen för ökad komfort
 • Fäste för skidor, snowboard och hjälm

Priser för Uswe Carve 25

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Uswe Carve 25 är en skidryggsäck designad för heldagar i den alpina backen eller för utflykter med snöskoter.

Skidryggsäcken Uswe Carve 25 verkar vara relativt ny på marknaden men har redan fått ett antal konsumenter som ger en stor tumme upp efter att ha testat den.

Uswe Carve 25 - bära skidor och snowboardHär får du först främst bra bäregenskaper för både skidor som snowboard. Perfekt om du behöver gå en sträcka och kan ha all skidutrustning direkt på ryggen.

På Uswe Carve 25 har du även lavinanpassade fickor så du lättare kan komma åt utrustning som kan behövas om du befinner dig i en lavin. Här är t.ex. ytterfacket med plats för spade och lavinsond bra tänkt av Uswe.

Totalt sätt har ryggsäcken en volym på 25 liter vilket räcket för de flestas behov.

Uswe Carve 25 har justerbara axelremmar som späns fast över bröstet. Detta kombineras även med midjespännet som tillsammans gör att ryggsäcken sitter väldigt bra och inte hoppar runt när du åker.

Ryggsäckens spännen har bra justeringsmöjligheter så du kan anpassa den till din längd och kropp.

Sammanfattning

Det är mycket som tyder på att Uswe Carve 25 är en av de bättre skidryggsäckarna du kan välja för alpin åkning. Du behöver givetvis köpa till den säkerhetsutrustning du behöver men du har bra möjlighet att få med dig det mesta här.

Uswe tar även med sig sin uppskattade design från andra sportryggsäckar som gör att du kan räkna med att den verkligen sitter bra och inte hoppar runt.  Den genomtänkta designen som bygger på testvinnande lösningar och bra betyg från konsumenter gör att vi ser den som bästa valet för 2022.

Salomon Side 25 – Smidig ryggsäck för piståkning

Salomon Side 25
 • Bra Produkt 2022
 • Bra skidryggsäck för piståkning
 • Separat fack för glasögon, vantar m.m.
 • Rymmer upp till 17" bärbar dator
 • 25 liter volym och endast 680 gram i vikt
 • Flera justerbara spännen

Priser för Salomon Side 25

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Salomon Side 25 är en populär skidryggsäck för piståkning som är en bra ryggsäck som ger den praktiska förvaringen som kan vara bra att ha när man är ute och åker i backarna.

Under flera års tid nu har Salomon Side 25 varit en av de mest populära skidryggsäckarna och en perfekt allround-ryggsäck för heldagar i den alpina backen.

Salomon Side 25 - smart förvaringSalomon Side 25 är en skidryggsäck med många smidiga fack där du t.ex. har ett minifack överst där du kan förvara lättåtkomliga produkter som skidglasögonen, mössa och vantar när dessa inte används. I det inre facket finns flera avskiljer och även möjlighet att säkert förvara nycklar.

I skidryggsäcken finns även möjligheten att förvara en bärbar dator på upp till 17″och gör att ryggsäcken har många användningsområden. Du har också utgång för slang till vätskeblåsa så du kan enkelt ta mig dig dryck ut som är lättåtkomlig utan att behöva ta av sig ryggsäcken.

Ryggsäcken kommer med flera spännen och justeringar som bidrar till den positiva upplevelsen många har på ryggsäcken. Salmon Side 25 väger in på endast 680 gram och rymmer 25 liter.

Slutsats

Salomon Side 25 är en riktigt bra skidryggsäcks om fått riktigt bra betyg av skidåkare som testat ryggsäcken genom åren. Modellen har uppgraderats över tid med små förbättringar och känns som ett mycket prisvärt val idag.

Mångsidigheten med ryggsäckens design gör att den även kan användas i många andra situationer än som endast en ren skidryggsäck.

Mammut Light Short Removable Airbag 3.0

Mammut Light Short Removable Airbag 3.0
 • Bästa Premiumval 2022
 • Bäst lavinskydd med airbag
 • Skidryggsäck i premiumsegmentet
 • Bärsystem för skidor och snowboard
 • Frontfickor för lavinutrustning
 • Bra spännen för stabil åkning

Priser för Mammut Light Short Removable Airbag 3.0

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Vill du ha ett bra lavinskydd när du åker alpint så är Mammut Light Short Removable Airbag 3.0 ett mycket bra val.

Mammut Light Short Removable Airbag 3.0 - skidryggsäck med airbagSkidryggsäcken är bestyckad med en utbytbar airbag som laddas med gaspatron och kan utlösas om du hamnar i en lavin och behöver skydd. Airbagen fylls på 3 sekunder och minimerar risken att du skadas av uppblåsningen.

Airbagen ger ett utökat skydd mot nacke och huvud samtidigt som det lämnar utrymme om man fastnar under snö. Åker du medvetet i partier med risk för att utlösa laviner så är detta ett riktigt bra val.

Även konstruktionen av ryggsäcken med aluminiumram bidrar till en jämnare fördelning av belastningen. Du har också flera bra förvaringsfack på fronten för lavinutrustning.

Skidryggsäcken har givet fäste för så väl skidor som snowboard. Skidfästet är ett s.k. diagonalt fäste. Remmar och design är anpassat för att passa kvinnor och personer med kortare ryggparti bra.

Slutsats

Det är dumt att sära ned på säkerheten om man åker offpist där laviner kan starta. Förutom att aldrig åka själv i dessa partier kan man säkerställa att man har bra utrustning också. Här är Mammut Light Short Removable Airbag 3.0 ett alternativ väl värt att överväga.

Priset för skidryggsäcken är dock klart högre i och med sin airbag. Ska du sedan köpa till extra utrustning som spade och lavinsond så blir det snabbt en rejäl investering. Det må vara ett bra val men lämnar också ett stort hål i plånboken.

Tänk på detta innan köp

En ryggsäck är alltid bäst när den används optimalt. Det kan vara intressant att köpa en skidryggsäck som har stor packvolym och många häftiga funktioner men om du inte använder det så är det onödiga pengar och den kommer antagligen inte sitta lika bra.

En bra skidryggsäck ska ha ett smidigt fäste för skidor och kanske hjälm, inte har onödigt mycket mer volym än vad du faktiskt behöver och den ska sitta bra. Bäst sitter ryggsäcken när den är packad lagom full så vet du med dig att du inte kommer ha jättemycket packning med dig så kan det vara bättre att satsa på en mindre och smidigare modell.

En del ryggsäckar är byggda för att lätt kunna minimeras om packningen inte fyller ut ryggsäcken. Andra modeller är sämre på detta så det kan vara något som är värt att titta närmare på.

Fäste för skidor, snowboard & hjälm

Skidfäste SalomonDe bästa skidryggsäckarna kommer alltid ha ett stöd för att fästa skidor och showboard på. Oftast kommer man även på ett eller att sätt att kunna fästa sin hjälm också så det brukar inte vara något problem även om det inte specifikt nämns som ett stöd i specifikationerna för en ryggsäck.

Något som däremot har betydelse är hur man fäster skidorna på ryggsäcken. Gemensamt verkar vara att du vill undvika att montera skidorna vertikalt då de kan slå i marken och blir lättare i vägen när du går och böjer dig. Det bästa och som många fått erfarna efter att de testat är att att ha skidorna monterat diagonalt, alltså snett över skidryggsäcken.

Det finns lite olika fästanordningar men diagonalt är nog vanligast idag och sen finns det de som monterar skidorna som en A-ram. Vertikalt fäste är ovanligt för skidor idag men förekommer också och något du bör överväga att inte välja.

För Snowboard brukar fästena dock vara vertikala. Orsaken är att brädan är mycket kortare är skidor och kommer inte vara i vägen på alls samma sätt som ett på skidor skulle.

Förvaring i skidryggsäcken

Bra förvaring när man ger sig ut i backen är inte fel. Exakt hur mycket förvaring man behöver beror såklart på hur mycket utrustning du tycker är viktigt att ha med dig.

Vill du har plats för spade, rep, elektronik, googles och mycket mer så kanske de minsta modellerna är på gränsen till för små. Ju större utrustning desto mer plats kommer du behöva. Om du är osäker på vad du ska välja så lägg ut allting du skulle vilja ha med dig på t.ex. ett bord eller en säng. Detta brukar ge en mycket bättre uppskattning om vilken volym man är i behov av.

Ett annat smart tips är att jämföra med en annan ryggsäck för att få en uppfattning om hur mycket plats du kommer behöva i din ryggsäck.

Ryggskydd för alpin åkning

Ryggskydd är standard för många som åker alpint men i kombination med ryggsäck kan det bli att ryggsäcken inte sitter så bra som man hade velat. Ett alternativ att lösa detta är att investera i en skidryggsäck med inbyggt ryggskydd. På så sätt är ryggsäcken redan anpassad för skyddet och det kommer sitta mycket bättre på dig.

Vid fall, påkörningar och andra olyckor i backar så kan ett ryggskydd vara guld värt. De senaste 20 åren har resonemanget kring säkerhet växt och vi har gått från att knappt ha hjälm som vuxna till att ha både hjälm och ryggskydd. Att skada sig på ett sätt som ger en nedsättning resten av livet är helt enkelt inte värt det.

Långt ifrån alla skidryggsäckar har inbyggt ryggskydd men det finns en del som har. Om det är viktigt för dig att det är inbyggt eller ej är något du själv får ta ett beslut om.

Vätskesystem

Att kunna ha ett vätskesystem i ryggsäcken är ett smidigt sätt att få i sig vätska och möjligtvis lite energi medan man utför sin aktivitet. För längdskidåkning kan det vara ett självklart val medan det för alpin skidåkning inte är det på samma sätt. Men ska du ge dig på friåkning kan det innebära att gå en bit för att nå de där optimala backarna och då blir en vätskeblåsa som du kan dricka ur under tiden väldigt praktiskt.

För skidryggsäckar följer normalt sätt inte vätskesystemet med utan de är endast anpassade för det. Det brukar dock inte vara speciellt dyrt att köpa till en vätskeblåsa så om det är något du känner att du skulle vilja ha så borde det inte vara svårlöst.

En del ryggsäckar har extra isolering i förvaringsfacket där vätskesystemet ska monteras. På så sätt håller den temperaturen bättre och riskerar inte att frysa lika fort om du går och åker i väldigt kallt klimat.

Lavinskydd

Exempel på ett bra Lavinskydd som skyddar huvudet bra.

Alpin skidåkning när den är som bäst anses av många vara friåkning vilket oftast innebär att bege sig in i terräng som inte har samma uppsyn kring laviner som de pistade områdena och de närmst intilliggande friåkningsspåren.

Att bege sig ut på egen hand för att njuta av friåkning är en fantastisk känsla och en frihet många inte vill ge upp. Tyvärr innebär det även att man tar en liten större risk och även i svenska fjällen finns det tidvis hög risk för lavin. Den bästa skidryggsäcken för dig som vill åka friåkning är därför någon med inbyggd lavinskydd.

Lavinskydd innebär i praktiken att ryggsäcken har en inbyggd airbag och denna ska helst fällas ut på ett sätt som skyddar nacke och huvud från smällar. Även om du har hjälm så kan hårda smällar fortfarande ge skador och detta kan alltså ett lavinskydd hjälpa till med.

Så valde vi ut bästa skidryggsäckarna

För att välja ut de bästa skidryggsäckarna har vi i första hand tittat på konsumenters omdöme i kombination med ryggsäckarnas egenskaper och funktioner.

Det finns inga bra oberoende tester av skidryggsäckar som testar flera modeller mot varandra. Vi kan därför inte utse någon modell som ”bäst i test” baserat på ett sådant resultat.

Istället får vi vända oss till skidåkarna och helt enkelt konsumenterna som köpt skidryggsäckar där de sedan lämnat betyg och omdömen. Vissa modeller sticker ut lite extra men det finns också ett stort urval.

Avslutningsvis har vi tittat på design, egenskaper och funktioner i skidryggsäckarna för att lyfta fram några av de bästa alternativen. Vi vill med rekommendationerna kunna ge en bredare introduktion till vad man bör leta efter i en bra modell.

Källor

Källor som vi använt oss av för att komma fram till de bästa skidryggsäckarna.

 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har lagt en stor vikt vi konsumenters och skidåkares omdöme för att hitta några av de bästa skidryggsäckarna på marknaden. Konsumenter tenderar att återspegla om produkter lever upp till förväntningarna som ställs på dem samtidigt som de kan ge bra insikt i hur produkterna fungerar i praktiken.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng