Bästa Skidryggsäck

Skidryggsäck bäst i testAlpin skidåkning är populärt och att ta med sig utrustning upp i backen blir också allt mer populärt, men vilken skidryggsäck håller måttet?

Vi har sammanställt information från kundomdömen, tester och produkternas specifikationer för att kunna ge dig förslag på riktigt bra skidryggsäckar för olika situationer.

Det finns dock vissa skillnader mellan bra skidryggsäckar för längdåkning och bra skidryggsäckar för alpint. Ett inbyggt ryggskydd är t.ex. inte något man vill ha för längdåkning men kan vara högst önskvärt för alpint.

De mindre skidryggsäckarna fungerar ofta bra även för längdskidåkning. Vid längdskidåkning är kanske en vätskeblåsa viktigt men många modeller har stöd för det och i vissa följer det med.

Haglöfs Skrå 27 – Bäst i test

Haglöfs Skrå 27
 • Mycket populär skidryggsäck
 • Ultimat för friåkning
 • Många förvaringsfack och bra design
 • Fästen för stavar och isyxa
 • Rymmer 27 liter med vikt på 1,36 kg

Priser för Haglöfs Skrå 27

1 695 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Haglöfs har länge tillverkat bra ryggsäckar med kvalitet. De sitter bra och håller länge och deras Skrå 27 är inget undantag här heller. I prisklassen runt 1000 kronor och strax över är Haglöfs Skrå 27 ett riktigt bra val.

Men där finns andra modeller från Salomon, Dakine och Osprey som är riktigt bra i denna prisklass med. Om du inte är helt nöjd med design och funktioner på Halglöfs så spana in de andra märkena på skidryggsäckar med så kanske de har det som är bäst för dig.

Haglögs Skrå 27 är en skidryggsäck som sitter väldigt bra på ryggen och är lätt att spänna åt. Den har både bröstbälte och höftbälte för att sitta bra medan du far ner för backen och är rymlig nog så du kan få me dig det viktigaste så som spade, rep, vätskeblåsa, extra googles och mycket mer.

Du har två alternativ för att montera skidorna på din Haglöfs Skrå 27. Dels diagonalt men även som ett A-frame så du har möjlighet att välja det som passar dig och din övriga utrustning bäst.

Salomon Side 25 – Smidig ryggsäck för piståkning

Salomon Side 25
 • Bra skidryggsäck för piståkning
 • Separat fack för glasögon, vantar m.m.
 • Rymmer upp till 17" bärbar dator
 • 25 liter volym och endast 680 gram i vikt
 • Flera justerbara spännen

Priser för Salomon Side 25

448 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Salomon Side 25 är en populär skidryggsäck för piståkning som är en bra ryggsäck som ger den praktiska förvaringen som kan vara bra att ha när man är ute och åker i backarna. Salomon som är den välkända och omtyckta tillverkaren har lyckats bra i att ta fram en smidig men ändå rymlig ryggsäck.

Salomon Side 25 är en skidryggsäck med många smidiga fack där du t.ex. har ett minifack överst där du kan förvara lättåtkomliga produkter som skidglasögonen, mössa och vantar när dessa inte används. I det inre facket finns flera avskiljer och även möjlighet att säkert förvara nycklar.

I skidryggsäcken finns även möjligheten att förvara en bärbar dator på upp till 17″och gör att ryggsäcken har många användningsområden. Du har också utgång för slang till vätskeblåsa så du kan enkelt ta mig dig dryck ut som är lättåtkomlig utan att behöva ta av sig ryggsäcken.

Ryggsäcken kommer med flera spännen och justeringar som bidrar till den positiva upplevelsen många har på ryggsäcken. Salmon Side 25 väger in på endast 680 gram och rymmer 25 liter. En mycket smidigare skidryggsäck för piståkning finns knappt.

Free Rider 20 S AVABAG – Lavinskydd

Free Rider 20 S AVABAG
 • Inbyggd airbag för lavin
 • Säker ryggsäck för friåkning
 • 20 liters packvolym med vikt på 1,98 kg
 • Flera inställningsmöjligheter av remmar
 • Hjälmfäste, visselpipa och smart design

Priser för Free Rider 20 S AVABAG

8 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Free Rider 20 S AVABAG airbag för lavinDet finns inga direkta tester som jämför skidryggsäckar med lavinskydd men Free Rider 20 S AVABAG från Ortovox är en återkommande modell som det tipsas om från friåkare. Att ha inbyggt lavinskydd i form av en airbag som kan blåsas upp drar givetvis upp priset. Free Rider 20 S AVABAG är inte den billigaste modellen med ett sådant skydd men den räknas garanterat till någon av de bästa modellerna om man får tro rekommendationer online.

Det bästa för den som vill åka friåkning och som vill ha ett lavinskydd är att satsa på en bra modell från början. Skidryggsäcken ska ha plats för den utrustning man vill ha med sig ut, sitta bra och samtidigt ge ett bra skydd om det behövs. När man väl behöver använda den inser man att den är en rätt billig livsförsäkring man investerat i som ökar chanserna att klara sig.

Ortovox är kända för att göra bra ryggsäckar för skidåkning och deras Free Rider 20 S AVABAG återkommer som rekommendation när det diskuteras lavinskydd på ryggsäckar.

Pris tilldelat AVABAG-tekniken

Free Rider 20 S AVABAG är designad att passa både kvinnor och män. Ryggsäcken är något mindre än Ortovox större varianter men är skapad så för att passa både kvinnor och män. Även höftbältet är speciellt anpassat efter det här.

Förutom ett lavinskydd har modellen även ett inbyggt ryggskydd för att skydda dig vid fall eller om något åker på dig. Förvaringsmöjligheterna är väldigt bra också och du har många fack tillgängliga till ditt förfogande.

Tänk på detta innan köp

En ryggsäck är alltid bäst när den används optimalt. Det kan vara intressant att köpa en skidryggsäck som har stor packvolym och många häftiga funktioner men om du inte använder det så är det onödiga pengar och den kommer antagligen inte sitta lika bra.

En bra skidryggsäck ska ha ett smidigt fäste för skidor och kanske hjälm, inte har onödigt mycket mer volym än vad du faktiskt behöver och den ska sitta bra. Bäst sitter ryggsäcken när den är packad lagom full så vet du med dig att du inte kommer ha jättemycket packning med dig så kan det vara bättre att satsa på en mindre och smidigare modell.

En del ryggsäckar är byggda för att lätt kunna minimeras om packningen inte fyller ut ryggsäcken. Andra modeller är sämre på detta så det kan vara något som är värt att titta närmare på.

Fäste för skidor, snowboard & hjälm

Skidfäste SalomonDe bästa skidryggsäckarna kommer alltid ha ett stöd för att fästa skidor och showboard på. Oftast kommer man även på ett eller att sätt att kunna fästa sin hjälm också så det brukar inte vara något problem även om det inte specifikt nämns som ett stöd i specifikationerna för en ryggsäck.

Något som däremot har betydelse är hur man fäster skidorna på ryggsäcken. Gemensamt verkar vara att du vill undvika att montera skidorna vertikalt då de kan slå i marken och blir lättare i vägen när du går och böjer dig. Det bästa och som många fått erfarna efter att de testat är att att ha skidorna monterat diagonalt, alltså snett över skidryggsäcken.

Det finns lite olika fästanordningar men diagonalt är nog vanligast idag och sen finns det de som monterar skidorna som en A-ram. Vertikalt fäste är ovanligt för skidor idag men förekommer också och något du bör överväga att inte välja.

För Snowboard brukar fästena dock vara vertikala. Orsaken är att brädan är mycket kortare är skidor och kommer inte vara i vägen på alls samma sätt som ett på skidor skulle.

Förvaring i skidryggsäcken

Bra förvaring när man ger sig ut i backen är inte fel. Exakt hur mycket förvaring man behöver beror såklart på hur mycket utrustning du tycker är viktigt att ha med dig.

Vill du har plats för spade, rep, elektronik, googles och mycket mer så kanske de minsta modellerna är på gränsen till för små. Ju större utrustning desto mer plats kommer du behöva. Om du är osäker på vad du ska välja så lägg ut allting du skulle vilja ha med dig på t.ex. ett bord eller en säng. Detta brukar ge en mycket bättre uppskattning om vilken volym man är i behov av.

Ett annat smart tips är att jämföra med en annan ryggsäck för att få en uppfattning om hur mycket plats du kommer behöva i din ryggsäck.

Ryggskydd för alpin åkning

Ryggskydd är standard för många som åker alpint men i kombination med ryggsäck kan det bli att ryggsäcken inte sitter så bra som man hade velat. Ett alternativ att lösa detta är att investera i en skidryggsäck med inbyggt ryggskydd. På så sätt är ryggsäcken redan anpassad för skyddet och det kommer sitta mycket bättre på dig.

Vid fall, påkörningar och andra olyckor i backar så kan ett ryggskydd vara guld värt. De senaste 20 åren har resonemanget kring säkerhet växt och vi har gått från att knappt ha hjälm som vuxna till att ha både hjälm och ryggskydd. Att skada sig på ett sätt som ger en nedsättning resten av livet är helt enkelt inte värt det.

Långt ifrån alla skidryggsäckar har inbyggt ryggskydd men det finns en del som har. Om det är viktigt för dig att det är inbyggt eller ej är något du själv får ta ett beslut om.

Vätskesystem

Att kunna ha ett vätskesystem i ryggsäcken är ett smidigt sätt att få i sig vätska och möjligtvis lite energi medan man utför sin aktivitet. För längdskidåkning kan det vara ett självklart val medan det för alpin skidåkning inte är det på samma sätt. Men ska du ge dig på friåkning kan det innebära att gå en bit för att nå de där optimala backarna och då blir en vätskeblåsa som du kan dricka ur under tiden väldigt praktiskt.

För skidryggsäckar följer normalt sätt inte vätskesystemet med utan de är endast anpassade för det. Det brukar dock inte vara speciellt dyrt att köpa till en vätskeblåsa så om det är något du känner att du skulle vilja ha så borde det inte vara svårlöst.

En del ryggsäckar har extra isolering i förvaringsfacket där vätskesystemet ska monteras. På så sätt håller den temperaturen bättre och riskerar inte att frysa lika fort om du går och åker i väldigt kallt klimat.

Lavinskydd

Exempel på ett bra Lavinskydd som skyddar huvudet bra.

Alpin skidåkning när den är som bäst anses av många vara friåkning vilket oftast innebär att bege sig in i terräng som inte har samma uppsyn kring laviner som de pistade områdena och de närmst intilliggande friåkningsspåren.

Att bege sig ut på egen hand för att njuta av friåkning är en fantastisk känsla och en frihet många inte vill ge upp. Tyvärr innebär det även att man tar en liten större risk och även i svenska fjällen finns det tidvis hög risk för lavin. Den bästa skidryggsäcken för dig som vill åka friåkning är därför någon med inbyggd lavinskydd.

Lavinskydd innebär i praktiken att ryggsäcken har en inbyggd airbag och denna ska helst fällas ut på ett sätt som skyddar nacke och huvud från smällar. Även om du har hjälm så kan hårda smällar fortfarande ge skador och detta kan alltså ett lavinskydd hjälpa till med.