Rullskidor Bäst i Test

Bästa Rullskidor för klassisk & skate

Rullskidor är det optimala träningsalternativet till längdskidåkning under sommarhalvåret när det inte finns någon snö. Vi har tittat närmare på vilka modeller som är bäst i test.

Även stora delar av södra Sverige saknar snö under vinterhalvåret och några bra tillfällen att träna med vanliga längdskidor är ofta få. Vill du bli bättre på att åka längdskidor så rullskidor det bästa komplementet.

Rullskidor ger dig även möjlighet till teknikträning och träna flera viktiga egenskaper för att t.ex. ta sig igenom Vasaloppet som en del av den Svenska Klassikern.

För Vasaloppet gäller klassisk åkstil och det är rekommenderat att välja rullskidor för den åkstil du ska träna. Många duktiga skidåkare föredrar dock skate som åkstil vilket kan vara fördelaktigt om du åker den stilen med längdskidor också.

Här nedanför kan du läsa mer om de bästa rullskidorna och längre ner kan du få ytterligare information om ämnet.

Elpex Wasa 610 – Bäst i test

Elpex Wasa 610
  • Bäst i Test 2023
  • Bäst i Test när Sport & Hälsa testade
  • En av de mest sålda rullskidorna
  • Populär för träning inför Vasaloppet
  • Finns att köpa med broms vid behov
  • Stabil och lätt konstruktion med bra känsla

Priser för Elpex Wasa 610

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Många som köper rullskidor är nybörjare som vill hitta alternativ träning eller träna inför Vasaloppet. Här är Elpex Wasa 610 ett väldigt bra alternativ med klassisk åkstil.

Rullskidorna har i flera oberoende tester fått väldigt bra betyg och anses vara bäst i test för dig som vill börja träna inför Vasaloppet.

Även bland många skidåkare och konsumenter som köpt och provat rullskidorna så har de fått bra betyg vilket är en stärkt trygghet för dig som inte vill leta längre och göra köpet för komplicerat.

Elpex Wasa 610 - Bäst i Test

En intressant detalj med Elpex Wasa 610 är att de även finns med broms som du kan köpa. Rullskidor med broms kan ge ökad säkerhet och speciellt för nybörjare som har svårt att bromsa med plogteknik.

Broms är dock en funktion som många anser att man inte bör träna med då det kan ge en falsk inlärning av teknik för när du väl tar på dina klassiska längdskidor. Längdskidor har ingen broms och det är tillräckligt svårt med övergången till att skidor kan glida baklänges, något rullskidor inte gör.

När Sport och Hälsa testade rullskidor så var det just Elpex Wasa 610 som presterade bäst i test, men det finns många väldigt bra alternativ idag. Deras test är från 2012 och utbudet av rullskidor är inte detsamma idag.

Elpex Wasa 610 är rullskidor som rekommenderas till nybörjare och motionärer som vill träna längdskidor i klassisk åkstil, vilket är vanligast för lopp som Vasaloppet. Tillhör denna grupp är Elpex Wasa 610 en av de bästa rullskidor du kan köpa.

Swenor Fibreglass – Mycket bra rullskidor

Swenor Fibreglass
  • Bra Produkt 2023
  • Toppmodell som används av elitåkare
  • Mycket bra betyg av skidåkare som testat
  • Väldigt bra vibrationsdämpning i skidan
  • Bra valmöjligheter för olika hjul direkt vid köp
  • Premiumval för klassisk åkstil

Priser för Swenor Fibreglass

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Swenor Fibreglass är ett par lite dyrare rullskidor för klassisk åkstil och lyxigare jämfört Elpex Wasa 610 som kan beskrivas som en instegsmodell.

Stommen är tillverkad i laminerat trä och glasfiber vilket ger en väldigt bra känsla i förhållande till vanliga längdskidor. Det är helt enkelt inte konstigt att de är en av de mest sålda och högst prisade bland rullskidor.

Swenor Fibreglass går att få med en mängd olika hjul och rullmotstånd beroende på vad du vill träna. I sitt standardutförande kommer de med 2:or men du kan välja 1:or för tävling eller mer tröga alternativ för träning med 3:or eller t.o.m. 4:or.

Rullskidorna har en god vibrationsdämpning som ger en ökad komfort längs asfaltslingorna under träning.

Rullskidorna Swenor Fibreglass håller en hög klass och används av elitskidåkare upp i landslagsklassen. För dig som redan har en god vana av att åka längdskidor och rullskidor kan dessa vara ett perfekt val för att fortsätta utvecklas med bra känsla.

Även om Swenor Fibreglass inte har någon utsatt maxvikt så rekommenderar tillverkaren att du går över till Swenor Finstep om du väger över 90 kg för att bevara en bättre känsla.

För dig som letar efter en mer påkostad rullskida så är detta ett av de bättre alternativen du kan välja med en mycket genomtänkt design, bra val möjligheten och känsla som påminner mycket om hur det faktiskt är att åka längdskidor.

Fischer Speedmax Classic – Bästa Premiumval

Fischer Speedmax Classic
  • Bästa Premiumval 2023
  • Bästa rullskidan i premiumsegmentet
  • Tillverkade i kolfiber med låg vikt
  • Ger extremt bra känsla i åkningen
  • Stabil och pålitlig åkning i högre hastighet
  • Stänkskärm ingår

Priser för Fischer Speedmax Classic

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Fischer Speedmax Classic är ett par rullskidor i premiumklassen riktade för dig som vill träna klassisk åkstil med absolut maximal känsla.

De ger en autentisk skidkänsla tack vare sin kolfiberkonstruktion och breda hjul. Rullskidorna ger bättre skidkontroll, komfort och stabilitet vid höga hastigheter och är utrustade med Precision Drive 2.0, som gör att hjulen rullar bättre.

Bride Arch Shape-designen ger en lägre ståposition, mer markfrigång och bättre flex för klassisk åkning. Tillsammans får du en känsla som är så lik klassiska skidåkning som möjligt.

Stommen i rullskidan är tillverkad i kolfiber vilket skiljer sig mot de billigare alternativen som kombinerar glasfiber och trä eller aluminium i det lägsta prissesegmentet. Det gör även att vikten på skidan hålls låg och paret väger in på endast 1 700 g tillsammans.

De är också utrustade med en stänkskärm (Splash Guard 70) för att skydda mot vatten och smuts.

Fischer Speedmax Classic är med sitt klart högre pris inte det som rekommenderas till de som vill börja lära sig åka längdskidor i klassisk stil. Istället är det ett bättre val för dig som tränar på en högre motionärsnivå och eller elitsatsar på skidåkning i klassisk stil. Här är rullskidorna ett av de bästa alternativen du kan köpa under 2023.

Skigo Aluminium Classic – Bästa Budgetval

Skigo Aluminium Classic
  • Bästa Budgetval 2023
  • Mycket prisvärda rullskidor
  • Anpassade för klassisk åkstil
  • Långa skidor ger bra åkkomfort
  • Anpassade för både NNN och SNS

Priser för Skigo Aluminium Classic

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Skigo Aluminium Classic rullskidor är en prisvärd allroundskida som har fått bra betyg av de som testat den. Den vinner även utmärkelsen ”Bästa Budgetval” på grund av sitt låga pris i kombination med bra åkegenskaper.

Skigo Aluminium Classic har en lite längre hjulbas och längd än många andra rullskidor på marknaden, vilket gör att du kan ta ut steget precis som på vinterskidorna utan att skidan slår över. Fördelen med detta är att du tränar och utvecklar samma teknik som du senare kommer behöva under vinterhalvåret när du står på ett par klassiska längdskidor.

Stommen har förborrade hål som passar bindningar både i form av NNN och SNS. Alla skruvar och muttrar på skidan är även tillverkad i rostfritt stål för att förbättra hållbarheten.

Hjulen som levereras med skidan 2:or och s.k. standardhjul. Tyvärr finns inte möjligheten att välja andra hjul utan du behöver i så fall köpa det på egen hand och montera.

Vill du träna klassisk åkstil på sommarhalvåret och komma billigt undan så är rullskidorna Skigo Aluminium Classic ett av det absolut bästa alternativen i det lägre prissegmentet.

Swenor Skate – Bra för åkstilen skate

Swenor Skate
  • Bra Produkt 2023
  • Mycket bra träningsskida för skate
  • Prisvärd modell med aluminium stomme
  • Nedsänkt profil för bra känsla
  • Finns att få med flera olika hjul

Priser för Swenor Skate

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Vill du åka rullskidor som är anpassade för åkstilen skate så är Swenor Skate ett mycket bra och prisvärt val oavsett om du är vanlig motionär eller elitåkare.

Swenor har olika modeller anpassade för åkstilen skate men dessa är deras enklaste och mest prisvärda alternativ. Tränar du på en högre nivå kan deras Skate Elite vara ett bättre alternativ.

De finns också som längre rullskidor i form av Swenor Skate Long vilket är 63 cm lång istället för 58 cm lång. Skillnaden gör att de längre modellerna är lite mer riktningsstabila vilket medför vissa fördelar i åkningen om du önskar det.

Swenor Skate har en stomme tillverkad i aluminium och en låg profil för att ge en så låg tyngdpunkt som möjligt som efterliknar skidor.

Den går att få levererad med tre olika sorters hjul i form av 2:or som standard, 1:or för racing och trögare hjul i form av 3:or för tuffare träning. Räkna dock med pristillägg för andra hjul.

För enklare träning med rullskidor i skate så är Swenor Skate ett av de bättre alternativen du köpa. Det finns som sagt andra modeller som är mer påkostade om du elitsatsar också vill har den bästa utrustningen. I övrigt är detta ett riktigt bra köp för dig som vill ha en bra träningsskida för skate.

Att tänka på inför köpet av rullskidor

Rullskidor - Att tänka på vid köp

Köpet av ett par rullskidor är en investering i både hälsa och glädje. Du får en given träningskompis som gladeligen följer med ut på ett träningspass.

Av förklarliga skäl blir träningen både roligare och mer givande om du har en träningskompis som får ut det maximala av din kapacitet. Med detta sagt bör du välja dina rullskidor med omsorg.

Precis som med andra produkter finns det en rad olika saker som är viktiga att tänka på inför ett köp. Vi kommer härnäst gå djupare in på några punkter som vi anser är speciellt viktiga att ha i bakhuvudet.

Välj mellan två olika typer av rullskidor

Det finns i huvudsak två olika typer av rullskidor. Det finns de som är anpassade för skate och det finns de som är anpassade för klassisk åkning. Vilken av de två olika typerna du ska välja är helt beroende på vilket syfte du har med träningen.

Om ditt primära syfte är att motionera är det i regel ett par rullskidor som är avsedda för klassisk åkning som du ska välja. Dessa har bredare hjul och en backspärr vilket gör att de i stora drag liknar ett par klassiska längdskidor.

Med ett par rullskidor som är avsedda för klassisk åkning kan du både diagonalåka och köra stakning med frånskjut. På så sätt involverar du fler muskelgrupper samtidigt som träningen blir mer varierande.

Om du vill få en så spårlik känsla som möjligt har du stor fördel i att välja ett par rullskidor i klassisk stil.

Skaterullskidor har i sin tur smalare hjul vilket ger dig ett bra fäste i skären. Det blir därmed enklare att göra snabba vändningar vilket är guld värt om du ska ta dig fram på trafikerade vägar. Du kan även träna stakning även om det aldrig blir lika stabilt som om du hade haft ett par rullskidor i klassisk stil.

De olika typerna av rullskidor har givetvis både för- och nackdelar. Om du ämnar träna inför en tävling likt vasaloppet är det dock klassiska rullskidor du ska välja alla dagar i veckan.

Vikt & rullmotstånd

Rullskidor - Hastighet & RullmotståndOlika konsumenter har olika mål med sitt köp av rullskidor. Det finns de som uteslutande tycker det är kul att komma upp i höga hastigheter och sen finns det de som primärt köper ett par rullskidor för att få en varierad träning.

Om du vill ha så bra träning som möjligt är det bara positivt om dina rullskidor råkar väga lite mer. Med mer tyngd blir också motståndet större vilket gör att kroppen måste jobba hårdare.

Det är dock viktigt att som nybörjare inte gå för de absolut tyngsta rullskidorna. Även om det kan låta konstigt är det så att ett par lättare rullskidor ger en bättre balans. Detta då en lättare vikt påverkar tyngdpunkten mindre än vad ett par tunga rullskidor gör.

Av förklarliga skäl är ett par lättare rullskidor bättre om du vill komma upp i höga hastigheter. Lätta rullskidor är uppbyggda av ett mer avancerat material som banar väg för snabbare åkning och enklare manövrering.

Det råder även en stor prisskillnad mellan lätta och lite tyngre rullskidor. De lättaste rullskidorna är mer anpassade för proffs och för de som redan hunnit utveckla en god teknik.

Vilken vikt som passar dig bäst är helt beroende på vilken avsikt du har med din träning. Är du en investerad åkare som vill vara med och fightas om segern i ett bra lopp kan det vara värt att investera i en lätt modell. Om du på andra sidan bara är en glad motionsåkare spelar vikten inte lika stor roll.

Rullmotståndet är även en viktig faktor som avgör snabbheten och hur lätt du kan ta dig fram. När det kommer till rullmotstånd är det hjulens utformning som är avgörande.

De allra flesta tillverkare har en klassificering där olika hjul florerar i en skala mellan 1–4. Extra tröga hjul blir märkta med en 4:a medan tävlingshjul blir stämplade med en 1:a. Om du lägger dig i mitten av denna klassificering hittar du klassificeringen 2. Detta avser normalrull vilket är en passande nivå för en nybörjare.

Det som avgör vilken nivå ett visst hjul ligger på har helt och hållet att göra med materialval och kullager. Mer påkostat material ger bättre förutsättningar för snabbare hjul.

Bindningar & pjäxor

Rullskidor PjäxorDet går tyvärr inte att köpa ett par rullskidor och förvänta sig att man ska vara redo för en åktur direkt. Du behöver även pjäxor och bindningar som både är bekväma och passar din åkstil väl.

Pjäxor och bindningar hör ihop och du alltid ska utgå från din pjäxa när du väljer vilken bindning som passar bäst.

När du ska köpa bindningar står du egentligen mellan två val. Antingen väljer du Salomons SNS-System eller går du för Rottefellas NNN-system. Det är ingen större skillnad mellan dessa varken när det kommer till funktion eller pris. Det du behöver göra är således att kolla på pjäxan och se vilket system som används i den.

Även om det är fullt möjligt att använda samma pjäxor för längdskidåkning som för rullskidåkning är det bäst om du har två separata par. Detta då rullskidåkning sliter på pjäxorna betydligt mer.

Om du inte vill köpa ett par sprillans nya kan det vara en god idé att använda dina gamla pjäxor till rullskidor och köpa nya när det verkligen behövs.

I valet av pjäxor bör du prioritera både passform och prestanda. På marknaden finns det i regel två olika typer av modeller. Vi har både instegsmodeller och de lite mer avancerade modellerna.

Vilket som passar dig bäst är helt beroende på hur van åkare du är. Instegsmodeller premierar komfort och värme medan avancerade modeller istället fokuserar på goda resultat och låg vikt.

Ett hett tips är att först testa dina pjäxor i butik tillsammans med dina rullskidor. Bindningar, pjäxor och rullskidor bör ses som en enhet och ingen rullskida är bättre än sin svagaste länk.

Broms

Rullskida med bromsDu som åkare kommer givetvis väldigt långt med en fin bromsteknik. Det är dock en extra säkerhet att välja en modell som är utrustad med bra bromsar.

Rullskidor är inget nytt påfund och ända sedan rullskidor började tillverkas under mitten av 60-talet har diverse varumärken försökt klura ut vilken bromstyp som ger bäst resultat.

Evolutionen har haft sin gång och idag har du generellt sett två olika alternativ att välja mellan. Antingen går du för en modell med vadbroms eller så satsar du på ett par rullskidor med skivbroms.

Tidigare var vadbroms främst vanligt på terrängrullskidor men i mitten av 2010-talet började vadbromsen även bli standard på konventionella rullskidor. Denna bromsningsmetod är numera den allra vanligaste på moderna rullskidor.

Själva bromsningen är enkel. Allt du behöver göra är att lyfta benet du vill bromsa med och lägga tyngd mot bromsen med vaden. När du lägger tyngd mot bromsen kommer den pressas mot bakhjulet så att farten sakteliga avtar.

Det andra alternativet, skivbroms, är utvecklat av det norska rullskidmärket Rollersafe. Detta är en i allra högsta grad högteknologisk bromsningsmetod som banar väg för snabba inbromsningar.

Genom en app ställer du in bromstyrka i den nivå som passar dig bäst. Om du kör mycket i stadstrafik kan det vara värt att ställa in en hög bromsstyrka för att möjliggöra snabba inbromsningar.

Skivbromsen sköter du genom ett steglöst reglage som du fäster längst upp på staven. När du vill bromsa håller du bara in reglaget i den utsträckning som passar dig bäst.

Om det skulle vara så att du går och förälskar dig i ett par rullskidor som inte har broms är det inget dött lopp. Många leverantörer erbjuder numera lösa bromsar som går att köpa separat för ett högst överkomligt pris.

Trots allt nämnt ovan finns det som sagt många rullskidor som helt saknar mekanisk broms och där du som åkare istället måste använda bromsteknik i åkningen.

Mekaniska bromsar ger dock bäst effekt och rekommenderas för så väl nybörjare som för dig som åker där du stöter på andra trafikanter.

Hur du tränar bäst med dina rullskidor

Träna med rullskidorAtt förvänta sig att träningen med rullskidor ska falla sig naturligt efter första försöket vore att ta sig vatten över huvudet.

För vissa går det enklare, för andra är det tuffare. Mycket beror på din tidigare erfarenhet av längdskidor, skridsko eller om du tidigare åkt mycket rullskridskor.

Vi förstår att det är många som läser denna artikeln som är i full fart med förberedelserna inför vasaloppet. Om så är fallet är detta ett perfekt läge att putsa glasögonen och få lite information om hur du få ut det mesta av din träning.

I kommande punkter kommer vi ta hänsyn till alla skicklighetsnivåer när vi presenterar information om hur du bäst genomför ett träningspass med rullskidor. Vi kommer även gå in på kringutrustning och andra tips som maximerar dina förutsättningar för ett svettigt och givande träningspass.

Skillnader & likheter i teknik mellan längd- och rullskidor

Längdåkning vs rullskidorAtt du tränar på två helt olika underlag är en uppenbar skillnad. Hur detta i sin tur påverkar åkstilen, svårighetsgraden och själva träningen är dock inte lika självklart.

Först och främst är det något svårare att behålla en god balans när man åker rullskidor. Detta då hjul i kombination med en asfalterad väg ger ett mer svårberäknat glid i jämförelse med längdskidor på snö. Tyvärr innebär detta att många blir mer passiva och inte ”vågar” ta ut rörelserna ordentligt.

Det är ett orubbligt faktum att du aldrig kommer få ut maximalt av din träning om du inte vågar komma förbi din ”spärr”. Inte minst ökar det också skaderisken att vara tvekande i sitt rörelsemönster.

På ett längdskidspår är man mer ”skonad” från omgivningens faror vilket ofta är en bidragande faktor till att man kan utveckla en finare teknik.

När det kommer till själva tekniken för stakning finns det stora likheter mellan längd- och rullskidor. Oavsett om du är på ett par rullskidor eller längdskidor ska stavtagen börja från magen och inte från armarna.

Det är viktigt att utnyttja sina stora magmuskler och endast låta axlar och armar agera understöd och krydda till kraften. Som nybörjare är det vanligt armarna gör det stora jobbet men detta leder ofta till att du blir trött väldigt snabbt.

På ett längdskidspår kan snöföret variera. Vissa dagar är det isigt och andra dagar är det mjuka förhållanden. Ett isigt underlag liknar mest de förhållandena du stöter på när du åker rullskidor på asfalt. Du kan då öka kraften i isättningen av dina stavar vilket banar väg för mer intensiva och snabba resultat.

Det finns mycket positivt i att alltid veta vilka förhållanden man kommer stöta på när man ska ut och träna. På så sätt är det lättare att vässa tekniken och få till en passande åkstil. Dessutom är det lättare att kunna avgöra om man förbättrats när förutsättningarna alltid är desamma.

Sist men inte minst är det även viktigt att känna till att rullskidor inte kan rulla bakåt medan längdskidor glider bakåt om det är en viss lutning. Detta har potential att bli ett otrevligt uppvaknande för ovana skidåkare som sedan ska ge sig ut i längdskidspåret.

Hur du får rullskidträningen så lik längdskidor som möjligt

Ditt största hinder när det kommer till att få de olika träningsformerna så lika varandra som möjligt är att du aldrig kan styra över underlaget på ett längdskidspår.

När du tränar med rullskidor kommer du alltid stöta på asfalt och när du åker längdskidor kan du antingen stöta på snö eller lite mer isiga underlag.

Likt tidigare nämnt är isiga och asfalterade underlag relativt lika och du kan i mångt och mycket använda samma teknik för båda.

Risken finns att man uteslutande tränar på rullskidor och tror att man kan använda exakt samma rörelsemönster när man åker på ett snötäckt underlag.

På ett snötäckt underlag behöver du begränsa kraften i stavtagen och kompensera detta med högre frekvens istället. Detta då en del kraft normalt sett försvinner när du sänker ner staven i ett snötäckt underlag.

Tänk därför på att variera din träning och släng in ett pass där du drar ner på kraften i stavtagen och ersätter detta med en högre frekvens istället.

I längdskidspåret är det även viktigt att man är en bra diagonalskidåkare. För att få in den rätta tekniken krävs en kombination av balans, tyngdöverföring och tajming.

När det kommer till diagonalåkning kan det perfekta fästet på dina rullskidor vara dig till last. Detta då många ofta ”fäster” skidan för att få en ökad kontroll. Att fästa skidan är således inte en teknik som fungerar särskilt väl när man ska diagonalåka på längdskidor.

Med detta sagt är det även viktigt att du slänger in pass där du kör diagonalåkning med dina rullskidor. Börja på en tom parkeringsplats eller någon annan yta där du har ordentligt med svängrum.

Olika träningsupplägg som passar rullskidor

En oerfaren rullskidåkare ser säkert framför sig ett väldigt enformigt träningsupplägg. Detta är dock väldigt, väldigt långt ifrån sanningen.

När du åker rullskidor ställs du väldigt sällan inför en endaste lång raksträcka. Vägen är ofta svängig och du ställs förmodligen inför både uppförs- och nedförsbackar.

Precis som med alla andra träningsformer blir du bättre med tiden. I början kanske det är läge att köra lite ”tråkigare” teknikträning för att kunna få till ett bra flow. Då kanske du mest kommer befinna dig på en tom parkeringsplats och åka slalom runt koner för att träna upp balansen och styrkan i dina fotleder.

När du väl erövrat denna träningsform och fått koll på tekniken finns det en mängd olika träningsformer att tillgå. Detta kan till exempel vara:

Stakintervaller i uppförsbacke

Utsätt dig själv för både flacka och desto brantare backar. Detta kommer ge ett bra flås samtidigt som du tränar i princip hela kroppen.

Staka med lätt neråt lutning

Med lätt neråt lutning kommer du få till en bra fart. Detta är ett utmärkt sätt att vänja sig vid högre hastigheter. Involvera bålet ordentligt och se till att du har får kläm på både båltryck och attack.

Åka utan stavar

Att åka utan stavar är ett perfekt sätt att träna diagonalåkning. På så sätt breddar du ditt register och när du väl erövrat tekniken för diagonalåkning är det riktigt roligt!

Ge dig ut på en långpanna

Att ge sig ut på långpannor är det enda sättet att förbereda kroppen inför långa lopp. När du är ute länge kommer du se hur kroppen går igenom olika utmattningsnivåer. Det är intressant att se hur kroppen tillsätter ny energi när den inser att du inte tänker stanna. Tänk på att gå ut i lugnt tempo och försök vara ute i ca 2–3 timmar.

Kringutrustning

För att du ska kunna träna ordentligt är det väldigt viktigt att du känner dig trygg med din åkning. Att känna rädsla är varken bra för psyket eller prestationen som sådan. Det säger sig själv att du inte får ut maximalt av ditt träningspass om du hela tiden kör runt och känner dig otrygg.

Därmed rekommenderar vi starkt att du införskaffar en del passande tillbehör i samband med köpet. Då detta kan vara relativt kostsamt kan det vara värt att kika upp om du kan hitta varumärken som erbjuder paketpris på passande tillbehör.

När vi talar i termer om passande tillbehör syftar vi främst på hjälm, reflexväst, handskar och lampa, men även andra skydd som skyddar vid fall.

Hjälmen är ingen speciell rullskidshjälm utan vanliga cykelhjälmar avsedda för racing brukar vara vanligt förekommande. Precis som för cyklar är det smart att använda en bra cykelhjälm med MIPS för att minska risken för skallskador vid fall.

Lampa och reflexväst är guld värt för att maximera din egna synlighet samtidigt som en lampa gör att du lättare kan undvika hinder om sikten skulle vara dålig.

Även om man givetvis ska undvika olyckor i den mån det går är det alltid bra att vara klädd med skadereducerande utrustning. Hjälm, handskar och knäskydd har potential att omvända en allvarlig skada till en lindrig. Det finns även skydd för armbågar och höft- samt bak-partiet.

Vidare är det dessutom ett faktum att många känner sig mer benägna att ge sig ut i träningsspåret om man känner sig nöjd med sin outfit. Därför är det all idé att välja ut ett kit som både är funktionellt och som man känner sig bekväm med.

Många återförsäljare av rullskidor erbjuder även kringutrustning i form av:

  • Underställ
  • Glasögon
  • Strumpor
  • Midjeväska
  • Ytterlager
  • Mellanlager

Även om dessa inte är livsviktiga har de potential att höja träningsglädjen markant. Av ovan nämnda är förmodligen glasögon det du kommer ha mest nytta av. Fighten mot vind, sol och insekter blir desto lättare om du har ett par glasögon som agerar skydd för dina ögon.

FAQ – Vanliga frågor & Svar

Som brukligt kommer vi ge svar på några vanliga frågor som brukar dyka upp inför köpet av ett par rullskidor.

  1. Kan man bromsa med sina rullskidor?
  2. På vilken sida av vägen kör man med rullskidor?
  3. Hur väljer jag rätt stavar till mina rullskidor?
  4. Är det svårt att åka rullskidor?
  5. Vilka rullskidor är bäst?

1. Kan man bromsa med sina rullskidor?

Ja! Att enkelt kunna bromsa med rullskidor är extremt viktigt och höjer säkerhetsläget markant. Tyvärr fungerar inte rullskidor som en cykel och det går inte att tvärnita om du skulle stöta på ett hinder.

Det finns dock knep som gör att du på kort tid kraftigt kan reducera farten så att du kan bibehålla ett högt säkerhetsläge. Likt tidigare nämnt finns det modeller som antingen är utrustade med vadbroms eller skivbroms. Längre upp i artikeln under segmentet ”säkerhet” går vi djupare in på hur du använder dessa bäst.

Om dina rullskidor inte är utrustade med bromsar kan du även ploga, släpa eller sicksacka.

När du plogar gör du på ungefär samma sätt som du hade gjort om du åkt skidor. Du vinklar dina rullskidor så att framhjulen närmar sig varandra. Känn efter själv hur pass mycket du behöver vinkla skidorna för att farten ska avta.  Tänk dock på att du ska försöka få skidorna att vinklas parallellt.

Att sicksacka är ett perfekt knep att ta till om du bara vill sakta ner lite i en lätt lutande backe. Genom att ta ut svängarna kommer du reducera farten i den mån du vill. Tänk dock på att försäkra dig om att du har fri lejd och att varken bilar, cyklar eller gångtrafikanter kan störas av din sicksack-körning.

Att släpa skidan bakom sig brukar i branschtermer kallas för T-broms. Du släpar då den ena skidan i en vinkelrät riktning likt du skulle göra med skridskor. Pass på för detta kräver en viss skicklighet. Detta är enklast att göra på skejtskidor eller andra rullskidor som väger mindre.

2. På vilken sida av vägen kör man med rullskidor?

Så fort du färdas i en hastighet som är högre än gångfart bör befinna dig på den högra sidan av vägen. Om du åker på en cykelväg ska du alltid färdas på höger sida då du räknas som en cyklist.

Om det skulle vara så att du är väldigt långsam vilket du nästan aldrig är på ett par rullskidor rekommenderas du att åka på vänster sida. I detta fall räknas du som fotgängare och förväntas därför förhålla dig till samma regler som en.

Mer om vilka lagar och regler som gäller för skidor, rullskidor och spark hittar du på NTF.se

3. Hur väljer jag rätt stavar till mina rullskidor?

Vilka stavar du bör välja har mycket att göra med din längd och vilken skicklighetsnivå du befinner dig på.

Man brukar primärt dela in rullskidstavar i två olika kategorier, hårda och lagom hårda stavar.

De hårda stavarna består av 100 % carbon vilket lämpar sig väl för den vane åkaren som vill kunna trycka ifrån med mer kraft. När du åker längdskidor är hårda stavar att föredra oavsett nivå. Detta då du gärna vill ha ett par stavar som erbjuder dig mycket kraft när du ska ner i den mjuka snön.

Om du håller på att förbereda dig för ett lopp likt vasaloppet kan det vara en god idé att köra lite med hårda stavar för att göra träningen så ”verklighetstrogen” som möjligt.

I den andra kategorin ryms lagom hårda och lagom mjuka stavar. Dessa består av ca 50 % carbon och lämpar sig bäst för nybörjaren eller amatören. Kraften blir inte densamma men stavtagen blir mer förlåtande. Det blir således enklare att bibehålla en god kontroll.

Sist men inte minst är det också viktigt att välja ett par stavar som passar dig och din personliga längd väl. Alla stavar som ligger ute till försäljning har i regel ett förutsatt mått. Det absolut vanligaste är att du kör med samma längd på dina rullskidstavar som på dina längdskidstavar.

När du räknar ut vilken stavlängd som passar dig bäst mäter du din kroppslängd med skor på. Du multiplicerar sedan din längd med 0,83 och därefter har du fått ett resultat som indikerar den perfekta stavlängden. Tänk även på att det är längden från spets till remmens infäste som gäller.

4. Är det svårt att åka rullskidor?

Både ja och nej. Även om det i mångt och mycket innebär samma teknik som när du åker längdskidor är det många som upplever rullskidor som något svårare.

En central skillnad mellan längdskidor och rullskidor är att längdskidor alltid körs på snö i särskilda spår som är anpassade för längdskidåkning.

Med rullskidor ger du dig ut på hård asfalt i miljöer där du ofta delar utrymme med gångtrafikanter, cyklar och bilar. Detta gör att rullskidåkning kräver mer av utövaren då ett snedsteg kan vara förenat med livsfara.

Detta ska dock inte avskräcka dig. Börja att träna i miljöer där du är relativt ensam. När du fått in den rätta knycken kan du sakteligen ta dig över till mer trafikerade miljöer.

5. Vilka rullskidor är bäst?

I vår sammanställning av ”bäst i test” – rullskidor framträder modeller ur alla priskategorier. Att göra en rak jämföring över prisgränserna är inte helt rättvist då det säger sig själv att de dyrare modellerna har mer utrymme att erbjuda en högre nivå rent kvalitetsmässigt.

Inte minst har även frågan ”vilka rullskidor är bäst” högst personliga förklaringar. Precis som ett par fotbollskor är det inte givet att alla är överens om att en viss rullskida-modell är skönast och ger bäst resultat.

Vi rekommenderar därför er att ta en noggrann titt på vår sammanställning och samla in tillräckligt med kunskap så att du kan ringa in dina personliga preferenser.  När du är väl påläst på ett ämne ökar chanserna att du hittar en modell som är bäst för just dig.

Källor av tester och recensioner

Här har vi sammanställt recensioner och tester som vi baserar vårt utfall på.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng