Testade Rullskidor

Rullskidor bäst i testRullskidor är det optimala träningssättet för dig som vill bli bättre på att åka längdskidåkning men som inte har tillgång till snö. Stora delarna av södra Sverige har inte snö även på vinterhalvåret i den mängd som hade önskats för att t.ex. träna inför Vasaloppet vilket är en del i den Svenska Klassikern.

Men rullskidor är något man kan använda även på sommaren för att hålla igång sin träning kring längdåkning även om det här finns alternativa träningsmetoder som löpning med stavar som också ger en bra effekt rent muskulärt och konditionsmässigt.

Rullskidor tillverkas för olika åkstilar där den klassiska och den som används i Vasaloppet är de mest populära i Sverige. Det finns även en hel del rullskidor för skate så välj rullskidor efter den åkstil du vill träna på.

På denna sida går vi igenom de modeller som fått bäst i test och på ett eller annat sätt utsätts som testvinnare. Vi granskar recensioner för att hitta svagheter och för att kunna presentera de bästa modellerna till dig. Vårt mål är att kunna namnge 2 riktigt bra modeller följt av en billigare och bra instegsmodell eller helt enkelt den bästa budgetmodellen man kan satsa på.

Elpex Wasa 610 – Bäst i test

Elpex Wasa 610 - Bäst i TestNär det kommer till att köpa rullskidor är många nybörjare och Elpex Wasa 610 är en modell som riktar sig till nybörjare men som ändå fått bäst i test flera gånger. Det är en modell med hög kvalitet och tillverkad i aluminium med bra däck i gummi.

Elpex Wasa 610 finns även att få med broms vilket kan vara väldigt användbart för nybörjare. Normalt sätt går det inte att bromsa rullskidor och många nybörjare trillar och slår sig i backar. Men med Wasa 610 så kan du alltså få den med broms vilket kan vara bra i krissituationer.

Modellen utsågs till bäst i test av Sport och Hälsa när de testade rullskidor 2012. Modellen finns kvar men släpps ofta i ny stukning och med förbättringar. När tidningen langd.se testade sina rullskidor blev slutpoängen för Elpex Wasa 610 helt okej där med.

Det är en modell som rekommenderas till nybörjare som t.ex. vill träna inför Vasaloppet som en del av Svensk Klassiker. För mer inbitna längdåkare med erfarenhet kan andra modeller vara aktuellt.

Denna testvinnare kostar i sitt enklaste utförande ca 2700 kronor men då utan bindning, pjäxor och stavar.  Ett helt paket med alla delar hamnar strax över 5000 kronor.

Eftersom modellen riktar sig till de som vill göra Vasaloppet så är det klassisk åkstil på dessa. De anses med andra ord vara den bästa instegsmodellen för nybörjare som vill köra klassisk stil.

Den främsta nackdelen med Elpex Wasa 610 är att bromsen kan förstöra känslan eftersom du inte har någon sådan på skidor. Använd den sparsamt och helst endast i ”nödfall”.

Priser för Elpex Wasa 610
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
2 495 krTill Butik

Swenor Carbonfibre – Toppmodell

Swenor Fiberglas - Mest sålda rullskidaBåda modellerna Swenor Carbonfibre och Swenor Fiberglass är två väldigt populära och bra modeller från Swenor. Man skulle kunna tro att det är samma modell men det är det alltså.

Båda är avsedda för klassisk stil och där Swenor Fiberglas tog hem andrapriset när Sport & Hälsa testade så placerade sig Swenor Carbonfibre väldigt bra när tidning Langd.se testade rullskidor.

Inga av modellerna har bromsar så även om dessa modeller är bra för nybörjare också så måste du här direkt lära dig att bromsa på egen hand och planera din åkning bättre. Detta anses många vara bättre då man i början har en lägre hastighet och det är bättre att man lär sig behärska detta då.

Båda rullskidorna är tillverkade med en stomme i glasfiber och trälaminat vilket gör att dem är hållbara och väger lite mindre. De återger en väldigt bra känsla för skidåkning vilket såklart är väldigt viktigt i valet av rullskidor.

Det finns en anledning varför Swenor Fiberglas t.ex. är den mest sålda rullskidan i Sverige. Det är helt enkelt enkelt ett väldigt säkert val för den som vill ha bra rullskidor.

Swenor Carbonfibre har lite mindre hjulbredd och hjuldiameter än Swenor Fiberglas. Därför rekommenderas den förstnämnda till lätta personer och juniorer medan Fiberglas som är den mest sålda rekommenderas till de flesta vuxna.

Priser för Swenor Carbonfibre
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
3 595 krTill Butik

Paket med Elpex Wasa 610

Elpex Wasa 610 med broms finns att köpa som paket hos vissa butiker. Det är perfekt för dig som inte riktigt vet vad du ska välja och får då förslag på passande bindning, pjäxor, stavar och andra tillbehör.

Priset för ett helt paket med Elpex Wasa 610 som är det minsta som krävs för att komma igång hamnar på ungefär 5000 kronor. Då får du rullskidorna, bindning till pjäxorna, pjäxor i din storlek och ett par stavar.

Hjälm är inte alls dumt att ha när du åker rullskidor och här brukar en bra cykelhjälm fungera bra. Du kan läsa vårt test om de bästa cykelhjälmarna om du är intresserad av det.

Elpex Wasa 610 som tog hem titeln bäst i test när Sport och Hälsa testade rullskidor är ett av de bästa alternativen för nybörjare som vill börja komma igång med sin träning inför Vasaloppet eller hitta alternativa träningsmetoder till t.ex. löpning.

Priser för Paket med Elpex Wasa 610
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
2 895 krTill Butik

Rullskidor med broms

Rullskida med bromsDe flesta rullskidor kommer inte med broms vilket många får lära sig den svåra vägen när man är nybörjare. Det finns nämligen ingen broms på längdskidor heller och att ha en broms på rullskidor som man använder frekvent innebär att man tränar in något man inte kommer kunna använda sen och något man kanske förlitar sig på felaktigt.

Den rullskida som fick bäst i test ovan är Elpex Waza 610 och den finns att få med broms. Det är bra för nybörjare som t.ex. endast ska träna inför Vasaloppet. Men kan använda bromsen vid behov i början om man känner att man vill ha den säkerheten. Målet måste ändå vara att hela tiden försöka eftersträva så naturlig skidåkning som möjligt och försöka bromsa på det sätt som är tänkt.

Om du tränar med rullskidor för att bli bra på längdåkning så ger nedförsbackarna inte dig någon träning utan detta bör du träna i en skidbacke med längdskidor. Dessutom gör det mindre ont att trilla i snö än i en asfalterad backe. Om det nu är plana sträckor och uppförsbackar där rullskidorna ger dig bäst träning så kan du med all rätt gå i branta nedförsbackar för att minska skaderisken.

Men man kommer ändå behöva bromsa med rullskidor och plogbroms som är samma teknik som med längdskidor är det bästa alternativet att träna in eftersom du då får nytta av det sen med. Bromsa med stavarna i väldigt långa hastigheter går såklart också men här händer också olyckor om det går lite för fort och man sätter staven framför kroppen.

Det bästa är såklart att lära sig bromsa på rätt sätt, kanske gå i de brantaste backarna och inte använda någon broms om den finns på rullskidan. Men det kan ändå vara en trygghet för nybörjare. Den är väl uppskattad när man befinner sig i en situation man känner att man inte har kontroll på.

Rullmotstånd på rullskidor

Rullskidor kommer med hjul med olika rullmotstånd. Dessa är numrerade från 1-4 där 2 är det normala och skapat för att ge så naturlig känsla och likhet med skidor som möjligt.

  1. Lätt rullmotstånd där du rullar onaturligt lätt.
  2. Normalt rullmotstånd som motsvarar bra vallning en perfekt vinterdag.
  3. Tröga hjul. Har du erfarenhet av rullskidor sedan innan kan detta ge bättre resultat med träningen
  4. Extra tröga hjul.

Om du är nybörjare så är det bäst att börja med rullmotstånd 2 på hjulen och köp sedan till 3:or om du känner att du behärskar 2:orna och vill få ut mer av din träningstid.

Nästan alla rullskidor som säljs kommer med 2:or som standard. Mycket ovanligt att andra hjul är förmonterade på rullskidor.

Träna med rullskidor

Rullskidor kräver en del träning och teknik. Det finns mycket att tänka på och ofta tränar du ute i trafiken med andra cyklister och gående. Det är därför viktigt att du behärskar det så bra så du är kapabel att visa den respekt som behövs till medtrafikanter och för att inte skada dig själv eller någon annan.

Det är inte dumt om du kan att ansluta dig till någon träningsgrupp som kör med rullskidor. De flesta större orter och städer har någon som arrangerar detta och har du tur är det gratis annars kostar det normalt sätt inte så mycket. Fråga vänner och dra iväg ett par mail till lokala friidrottsklubbar så hittar du säkert någon.

Att få träna med någon som kan lära ut rätt teknik från början är guld värt. Det kommer spara dig mycket tid och kanske hittar du dessutom någon i gruppen att fortsätta träna med.

Om du inte har tillgång till någon klubb och aldrig har stått på ett par rullskidor eller längdåkningsskidor står du inför en liten utmaning. Försök läs på, kolla videos på Youtube och skynda långsamt med din teknikträning. Det är fullt förståeligt att man vill ut och trycka på med träningen direkt men du kommer spara tid på att lära dig grunderna från början och du minskar skaderisken också.

Vasaloppet

VasaloppetDe flesta som köper rullskidor gör det för att de vill köra något av de klassiska loppen för längdskidåkning i Sverige. Vasaloppet är det främsta loppet här och många har det som en del i sin Svenska Klassiker.

Rullskidor kan gå att hitta begagnat men det är inte rekommenderat att satsa på detta. Du kommer vilja ha däck som inte är för slitna och svårt att veta hur många mil kullagret i de andra fått rulla. Bindningen ska vara rätt inställd och du kommer behöva pjäxor i din storlek.

Att investera i ett par bra rullskidor är perfekt alternativ träning till löpning också som du kanske kan använda dig av längre fram. Det sliter inte på knä och leder på samma sätt men ger ändå en bra träning för löpare.

Vi rekommenderar att du satsar på något nytt. Oavsett om det är någon av de modeller som fått bäst i test och blivit testvinnare eller om du väljer någon annan bra variant. Det finns billigare modeller från samma tillverkare och de ger kanske inte samma känsla men kan fungera fint ändå.

Andra träningsmetoder för längdskidåkning

Det finns väderförhållanden när rullskidor inte är så optimalt och där snön ändå lyser med sin frånvaro, i alla fall i den mängd som krävs för att åka skidor. Detta är speciellt vanligt i södra Sverige där is och blask gärna tar över vägar och spår.

Att investera i ett par bra löparskor för terräng och använda stavarna för rullskidor och ge sig ut och springa i backar och stigar ger väldigt bra träning.

Eftersom man idag rekommenderas att bemästra stakning vid skidåkning och blir man bra på det så tjänar man mycket tid och kraft under t.ex. Vasaloppet.

Det finns stakmaskiner att köpa för den som vill träna detta ett par gånger i veckan och många välutrustade gym brukar har en eller par maskiner där du kan köra detta med.

En stor och viktig skillnad

Rullskidor är det bästa sättet att simulera skidåkning utomhus utan att ha snö. Det är ett sätt att kunna träna längdskidåkning med så snarlik känsla som möjligt utan att det finns snö och som fungerar väldigt bra.

Även om känslan aldrig kan bli helt hundraprocentig så ger det ändå den fysiska träningen och mycket likvärd känsla vilket är det man vill åt om man ska bli duktig på att åka längdskidor.

Men där finns en väldigt väsentlig skillnad mellan längdskidor och rullskidor. Rullskidornas hjul rullar inte bakåt.

Att rullskidornas hjul inte rullar bakåt gör att det blir lättare att ta sig upp för backar på ett sätt som liknade längdskidor men det ger inte samma känsla alls eftersom längdskidor kan glida bakåt.

Ett vanligt misstag är att man väldigt lite eller inte alls tränat med längdskidor innan man ska göra Vasaloppet men man har kanske väldigt många timmar på rullskidor och känner sig säker. Detta kan man se i spåret kort efter starten varje år.

Vasaloppet börjar med en ganska stor och lång stigning och det är dumt att använda denna backe till att träna tekniken för detta. Om du vill få en bra upplevelse av Vasaloppet så se till att du lärt dig detta och bemästrat stakningen.

Källor av tester och recensioner

Här har vi sammanställt recensioner och tester som vi baserar vårt utfall på.