Vill du köpa bra längdskidor men vet inte riktigt vad du ska välja? Vi tittar närmare på de bästa modellerna för så väl klassisk åkstil som fristil (skate).
Vallningsfria längdskidor (skinskidor) har blivit väldigt populära och bra på senare år och anses av många vara det bästa köpet. De används av så väl motionärer till vardags som idrottare vid träning och t.o.m. tävling ibland.
Oavsett om du vill njuta av sportlovet i ett vackert skidspår eller genomföra Vasaloppet så rekommenderas skinskidor med flyttbar bindning idag. De är lättast att använda och ger i de flesta fall även bästa resultatet.
När du köper längdskidor online har du möjligheten att ange din kroppsvikt, kroppslängd, skostorlek, åkförmåga och val av bindningar. Det gör att flera leverantörer kan ställa in skidan så den är anpassad till dig vid leverans – busenkelt och du kan läsa mer om det längre ner.
Skidsäsongen för 2022/2023 går mot sitt slut. Vi kommer att uppdatera med de bästa längdskidorna inför nästa säsong.
Fischer Twin Skin Pro – Bästa vallningsfria

- Bästa vallningsfria längdskida
- Bra betyg från de som testat
- Skinskidor med god kvalitet
- Mycket bra glid och grepp
- Bra allround-funktionalitet
- Låg vikt och tunn design på skidan
Priser för Fischer Twin Skin Pro
![]() | 2 037 kr | Till Butik | |
|
Fischer Twin Skin Pro är vallningsfria längdskidor (skinskidor) för klassisk stil som fått mycket bra betyg. Idag är de även en av de mest populära alternativen för motionärer som vill ha något bra och relativt prisvärt.
I kombination med moderna flyttbara bindningar har du ett par vallningsfria längdskidor som snabbt kan justeras för mer grepp eller glid. Är du osäker på vilka längdskidor du ska ha till semestern eller Vasaloppet är detta ett bra par att spana in.
Skidan är bestyckad med två separata hudar som överlappar och ger bra glid samt grepp. Med flyttbar bindning kan du enkelt justera vikten så du får bäst grepp i backar och optimalt glid utför.
Fischer Twin Skin Pro går att kombinera med flera olika bindningar och ger dig bra alternativ om du redan äger pjäxor.
Skidorna är tydligt framtagna för att ge ett brett användningsområde för dig som åkare och ett säkert kort för motionären som vill slippa att valla efter vädret.
Modellen finns även i en något dyrare och mer påkostad modell under namnet ”Fischer Twin Skin Race” som också kan vara ett alternativ för dig som vill få ut lite mer. Du får förvisso bättre skidor men är inte lika prisvärda för motionären.
De som testat Fischer Twin Skin Pro har gett den väldigt bra betyg och är ett av de bästa valen av vallningsfria skinskidor för klassisk åkstil.
Salomon S/Max Eskin Shift – Bra tävlingsskida

- Skinskidor i mycket hög kvalitet
- Bra betyg från konsumenter som testat
- Bra vallningsfritt alterantiv
- Miljövänligt val byggd med återvunnen plast
- Bindning Prolink Shift-In följer ofta med
Priser för Salomon S/Max Eskin Shift
![]() | 2 750 kr | Till Butik | |
|
Salomon S/Max Eskin Shift är en bra vallningsfri tävlingsskida som även lämpar sig väl träning.
Det är en lite dyrare skinskida som ger bra känsla för tävlingsåkare och perfekt val för dig som har lite erfarenhet av att åka klassiskt.
Salomon har lyckats bra med konstruktionen och en trevlig bonus är att de delvis tillverkas av återvunna plastflaskor vilket utgör 45% av kärnans vikt i skidan.
Huden på skidan består av 100% Mohair vilket ger ett bra grepp och glid. Kombinerar du det med en flyttbar bindningen får du full kontroll på dina åkturer och tävlingar.
Skidan säljs normalt sett med bindningen Prolink Shift-In vilket är justerbar utan att behöva ta av dig skidorna.
Det är ingen tvekan om att Salomon S/Max Eskin Shift är ett riktigt bra val och en av de bästa skinskidorna du kan välja i prissegmentet. Salomon har länge presterat bra och fått gott omdöme av de som testat deras skidor.
Vill du ha en lite dyrare skida med mer tävlingskänsla är detta ett bra alternativ att överväga.
Nackdelen återfinns i klart högre premiumpris jämfört med enklare skinskidor.
Atomic Redster C9 Skintec – Bra val

- Mycket bra vallningsfri skida
- Bra betyg från konsumenter som testat
- Lätt att byta stighud själv utan verktyg
- Möjlighet till justerbara bindningar under åk
- Väldesignad sportskida för tävling
- Tillverkad med kärna i kolfiber för lägre vikt
Priser för Atomic Redster C9 Skintec
![]() | 2 999 kr | Till Butik | |
| |||
![]() | 3 900 kr | Till Butik | |
|
Atomic Redster C9 Skintec är en skinskida byggd för tävling men fungerar givetvis bra även för träning och vardagsåkning.
Skinskidan är bestyckad med en stighud som är tillverkad helt i Mohair och har en hållbarhet på 60-80 mils åkning. Huden kan sedan bytas ut enkelt utan verktyg.
Beroende på vilken butik du handlar från kan antingen en bindning ingå i paketet eller så har du möjlighet att välja en passande bindning själv.
För att få ut det mesta av Atomic Redster C9 Skintec rekommenderas en flyttbar bindning så du kan justera trycket på skidan för bättre glid och grepp under åkningen.
Skidan levereras med en universal stighud som har en bra balans mellan glid och fäste. Som erfaren åkare kan du byta ut den mot t.ex. Speed Skin 390 som ger bättre glid. Beroende på dina färdigheter som åkare kan det vara en bättre stighud som gör dig snabbare.
Atomic Redster C9 Skintec är ett väldigt bra val och Atomic har länge ansetts vara en av de bästa tillverkarna av längdskidor med goda resultat i så väl test som under tävling.
Så väljer du rätt längdskidor
Känns det svårt att välja rätt längdskidor och tycker du att det finns mycket att tänka på? Då kan du vara lugn, det är inte så svårt som det först verkar.
Många motionärer och nybörjare väljer att satsa på längdskidor anpassade för klassisk åkstil, vilket även är samma som ska användas i Vasaloppet. Det anses vara den lättaste tekniken att lära sig medan fristil (skate) ofta blir ett mer populärt alternativ för vana åkare eller de som använder längdskidåkning som fysisk träning.
Förutom att välja ett bra bra längdskidor som fördelaktigt presterat bra i tester eller har en god historik av hög kvalitet och nöjda åkare, så kan finns det ytterligare några faktorer du bör tänka på.
Här nedanför går vi igenom vad du bör tänka på när du köper nya längdskidor. Faktum är att det räcker inte med att köpa en testvinnande produkt, de måste anpassas efter din vikt, längd och åkförmåga också.
- Klassisk stil vs. fristil (skate)
- Vallning eller vallningsfria
- Skidans Längd
- Bindningar
- Pjäxor
- Stavar
- Priser
1. Klassisk stil vs. fristil (skate)
Den klassiska stilen är precis som namnet antyder den första och traditionella åkstilen. Den ställer inte lika mycket krav på tekniken och är mer förlåtande än fristil.
För dig som ska genomföra Vasaloppet eller något annat klassiskt skidlopp så är det klassiska skidor du vill ha och den klassiska åkstilen du vill träna då den tekniken gäller i loppet.
Det är viktigt att välja skidor efter den åkstil du ska utföra. Klassiska skidor tenderar att ha en något högre nos och är längre.
Eftersom klassisk åkstil är det flest eftersöker och behöver hjälp med så har vi fokuserat på att lyfta fram de bästa längdskidorna för just detta.
2. Vallning eller vallningsfria
Idag är vallningsfria skidor (skinskidor) det absolut bästa valet för de flesta då huden under skidan agerar fästvalla och är mycket mer förlåtande än vanligt vallande skidor.
Priset för skinskidor har gått ner mycket senaste åren och är heller inte skidor som du måste valla innan du använder dem. Du får dock ett bättre resultat om du vallar glidytan och sköter om huden.
Huden under skinskidor
Huden under skinskidorna som har samma syfte som en traditionell fästvalla är gjort på Mohair som är en ull från en bergsget. Detta material kan i vissa fall kombineras med t.ex. nylon för att uppnå önskad effekt från tillverkaren.
Syftet med huden är att ge en slitstark hud som agerar ”fästvalla” och ger grepp i uppförsbackarna. Genom att kombinera olika ämnen kan även slitstyrkan förbättras och varför man använder Mohair är helt enkelt för det visat sig ha bäst egenskaper för att hålla borta fukt och is som annars försämrar greppet.
Huden håller vanligtvis mellan 50 – 150 mils åkning. Spannet är stort då hur du åker, var du åker och vilken hud/skida du använder påverkar hur mycket den slits.
Underhållet tills du byter ut huden består vanligtvis av enkel strykning av stift med t.ex. impregnering för att få bästa resultatet där is/snö hålls borta.
När du köper nya vallningsfria skidor, passa på att köp ett kit med impregneringsstift, glidvalla och nylonborste. Att fräscha upp sina skinskidor tar inte mer än max 10 minuter och lite tid (ca 15 minuter) för glidvallan att lägga sig.
Som du märker är vallningsfria skidor inte helt underhållsfria och betyder inte heller att de är 100% vallningsfria. Du kan åka på dem direkt utan att valla dem alls men med underhåll får du ett bättre resultat.
3. Skidans Längd
Längden på skidorna ska förenklat vara ca 20-30 cm längre än vad du som åkare är. Men det är också bristfälligt att utgå från kroppslängden.
Längden på skidan avgör hur hårt tryck du kan applicera för att skidan ska böjas och du ska få rätt fördelning mellan fästvalla och glid.
Om du väljer en skida avsedd för tyngre personer än du kan du få svårt att få grepp i backar. På samma sätt om du väljer en skida som är avsett för lättare personer så tar fästvallan i oftare och kanske även när du önskar ett bra glid.
Här skiljer sig längdskidorna väldigt mycket från alpina skidor som inte har det behovet och där du som åkare kan välja längd efter andra preferenser istället.
En längdskida för klassisk åkning är normalt sett 10-15 cm längre än för skateåkning men du bör utgå från din vikt oavsett vilka åkstil du väljer skida för.
Utgå från din kroppsvikt
Det bästa är att titta på storleksguiden för den angivna skidan och välja efter din vikt där.
Om du hamnar mellan två skidlängder har du möjligheten att välja både och. Vi rekommenderar dock att du väljer den kortare skidan om du är nybörjare och motionär medan den längre skidan kan vara bra val för dig som vill utvecklas vidare och optimera för bra glid.
4. Bindningar
De traditionella bindningar (så som SNS) är något du idag som motionär bör undvika om du kan. Det är fasta påskruvade bindningar som inte går att justera och som även använder gammalt fäste för pjäxor.
De moderna bindningarna är justerbara eller flyttbara om man så vill. Det bästa är om detta kan göras när skidorna är på medan du t.ex. skruvar på ett vred framför pjäxan.
Fördelen med att kunna justera och flytta bindningen är att du kan justera för bättre grepp och bättre glid. Genom att flytta fram bindningen får du bättre kontakt med fästvallan/huden under skidorna medan om du skruvar bak dem får bättre glid.
Denna teknik används av både motionärer som elitåkare i lopp och ska inte underskattas. Om du t.ex. ska åka Vasaloppet möter du ganska snabbt en klättring och kan då börja med bindningen lite längre fram för att sedan skruva bak den tills nästa klättring nås.
Möjligheten att justera för bästa glid och grepp är något du kan ha stor nytta av och något de flesta moderna bindningar erbjuder på olika sätt. Både MOVE 2.0 och MOVE 3.0 från Rottefella har stöd för detta men det finns andra fabrikat och tekniker också som t.ex. Salomon Prolink Shift-In och Fischer Race Classic IFP.
När du köper dina längdskidor online får du ofta välja mellan en till flera olika bindningar för skidan. Det enda du behöver tänka på är att pjäxorna ska passa till bindningen. Det har dock blivit mycket lättare att matcha detta då många tillverkare passar till de populäraste bindningarna idag (se mer under pjäxor).
E-butikerna gör det också lättare att välja då du ofta får förslag på pjäxor också som passar till bindningen.
5. Pjäxor
Valet av pjäxor har också betydelse för dig som åkare både när det kommer till komfort men också att pjäxornas fästen ska passa till skidans bindning.
Rottefella-bindning
Om din skida använder sig av Rottefella-bindning som MOVE 2.0, MOVE 3.0 m.fl. så passar pjäxor från:
- Alpina
- Fischer
- Madshus
- Rossignol
- Atomic (de flesta med ProLink)
- Salomon (de flesta med ProLink)
Fischer- & Rossignol-bindning
Om du har en bindning från Fischer eller Rossignol så bör du titta på pjäxor från:
- Alpina
- Fischer
- Madshus
- Rossignol
- Atomic (de med ProLink)
- Salomon (de med ProLink)
Salomon
Till det äldre Salomon SNS-bindningen passar generellt äldre pjäxor från Atomic, Botas, OneWay och givetvis Salomon.
Salomons nya bindningar med ProLink gör att de är kompatibla med pjäxor för Rottefella-bindningen. Samtidigt har Salomon pjäxor med ProLink-sula som passar både deras egna och Rottefella-bindningen.
6. Stavar
Längden på dina stavar för längdskidåkning varierar mellan klassisk åkstil där stavarna ska passa bra för diagonalåkning och skate / fristil där tekniken är annorlunda.
Klassisk åkstil: Kroppslängd cm * 0,83 = stavens längd
Skate / Fristil: Kroppslängd cm * 0,89 = stavens längd
Ett annat sätt att mäta är att klassisk åkstil bör ha stavar som går upp till axelhöjd medan skate har något högre som når upp till nästa och öron.
Om dina mått hamnar mellan 2 stavlängder så bör du välja den längre staven. Vill du sedan optimera din åkning kan du lämna in stavarna så att de kapas något uppe vid handtagen och blir mer anpassat för din längd.
Material på stavar
Det finns stavar i olika prisklasser och som har olika fördelar och nackdelar. Här är en snabb och mycket förenklad bild över utbudet.
- Billiga stavar – Tillverkade vanligtvis i aluminium och är tyngre men billigare
- Bra stavar – Ofta i kolfiber och aluminium för lägre vikt men högre pris
- Professionella stavar – Ofta helt i kolfiber. Lättaste stavarna men ömtåliga och dyra
För dig som satsar på skidutrustnignen rekommenderas bra stavar. Det finns liten vinning att gå upp till professionella stavar om du inte tävlar på hög nivå och har tillgång till reservstavar under loppet.
Billiga stavar är tåliga men du får leva med klart högre vikt vilket kan märkas i armarna efter ett antal tusen stavtag.
7. Priser
Priset är givetvis viktigt och många vill ha något bra i en prisklass som passar dem.
Vallningsfria längdskidor + bindning kostar från ca 2 500 kr och uppåt. Sen tillkommer pjäxor och stavar. De fungerar ofta bra för motionärer och som ett rimligt val för de endast tränar för Vasaloppet.
Du kan dock få finare skidor än så och priset kan ganska snabbt hamna på det dubbla vilket inte behöver vara fel i sig. Bättre skidor och bindningar kan göra det lättare och du kan få ut mer av din åkning.
Vi rekommenderar vallningsfria skidor med flyttbara bindningar för att det är både bättre och enklare för gemene man. Äldre modeller som vallas och som har fast bindning går att få billigare och om priset är väldigt viktigt för dig kanske det är det bästa valet.
Skinskidor slog igenom först efter 2011. Vasaloppet har pågått sedan 1920-talet och ett av världens äldsta långlopp. Givetvis kan du ta dig igenom loppet och andra äventyr med mer traditionella skidor också.
FAQ – Vanliga frågor om längdskidor
Sammanställning av frågor & svar om längdskidor och längdskidåkning.
- Vilka är de bästa längdskidorna?
- Vilka längdskidor för Vasaloppet?
- Hur tränar man åkning med längdskidor?
- Vilken betydelse har bindningen på längdskidan?
- Hur hittar jag billiga längdskidor?
- Hur långa längdskidor ska man ha?
- Hur långa stavar ska man ha till längdskidorna?
- Hur ofta ska man valla längdskidor?
- Hur länge håller vallningsfria skidor?
1. Vilka är de bästa längdskidorna?
Skinskidor eller s.k. vallningsfria skidor med hud under skidan som motsvarar den klassiska greppvallan är idag generellt sett de bästa längdskidorna du kan köpa.
Huden gör att du har ett bra grepp i många olika väderförhållanden och kräver inte mycket underhåll. De håller också runt 100 mils åkning innan du byter ut huden vilket är mycket fördelaktigt för många.
Professionella skidåkare kan nå bättre resultat genom vanlig vallning och varför vi ser det fortfarande i sportsammanhang. Även i de lägsta prissegmenten blir det ett alternativ med traditionell utrustning men som då kräver traditionell vallning och större anpassning till vädret på åkdagen.
2. Vilka längdskidor är bäst för Vasaloppet?
Många som åker Vasaloppet har inte stått många timmar på längdskidor tidigare.
Oavsett om du är en erfaren åkare eller nybörjare är enkelheten inget man ska underskatta när man ska ta sig 9 mil till målet i Mora.
Vallningsfria skidor eller så kallade skinskidor är idag det bästa alternativet för så väl motionärer som bättre åkare. Tillsammans med flyttbara bindningar har du en skida som knappt behöver förberedas inför loppet och möjligheten att justera bindningen under loppet för mer glid eller mer grepp.
Om du vill ha exempel på bra alternativ du kan köpa inför Vasaloppet så är skidorna vi listar som bäst i test en bra början. Vi har fokuserat på längdskidor med klassisk åkstil vilket är exakt det som du ska ha i Vasaloppet.
3. Hur tränar man åkning med längdskidor?
Det bästa sättet att träna längdåkning är att bege sig iväg dit det finns spår att träna de olika åkteknikerna och växlarna.
Det är vanligt att träna med rullskidor för att bygga teknik, muskler och kondition inför Vasaloppet. Det är förvisso en bra träningsform och en bra alternativ träningsmetod till löpning men det kan medföra andra problem.
Problemet med rullskidor är att de inte tillåter dig att rulla bakåt i uppförsbackar något som däremot inte är samma för längdskidor. Om du ska vara förbered på t.ex. Vasaloppet rekommenderas en kombination av rullskidor och några dagars åkning där du kan träna med just skidorna.
4. Vilken betydelse har bindningen på längdskidan?
Bindningen har stor betydelse och något du bör lägga fokus på när du väljer längdskidor.
Dels fungerar inte alla pjäxor med alla bindningar även om de moderna teknikerna och standarderna har blivit mer kompatibla med varandra.
En bra bindning är idag också en enkel bindning som ger dig möjligheten att justera fästet framåt och bakåt på skidan på ett enkelt sätt utan att ta av dig skidorna.
Möjligheten att justera positionen för bindningen så du får bättre grepp eller glid är guld värt för så väl motionärer som elitåkare.
5. Hur hittar jag billiga längdskidor?
Billiga längdskidor innebär vanligtvis att du får hoppa över de vallningsfria alternativen och även välja en äldre fast bindning.
De bästa alternativen för dig som vill hålla kostnaden nere men ändå få bra längdskidor är förmodligen att försöka köpa begagnade skidor. Du kan behöva leta lite för att hitta någon i rätt viktklass för dig då skidorna är anpassade efter det.
Du kan också behöva byta stavar då det är viktigt att dessa har korrekt längd. De är i och för sig mycket billigare att köpa men kan såklart också köpas begagnat.
Ska du bara använda skidorna under en vecka på semestern är det även fördelaktigt att hyra längdskidor.
6. Hur långa längdskidor ska man ha?
För klassisk åkstil brukar man säga att en längd på 20-30 cm längre än dig själv är bra riktmärke. Det är dock en uppskattning och kan skilja sig en hel del.
Det viktigaste i valet av rätt längdskida är din kroppsvikt. Ju längre skidor ju mer vikt är dem avsedda för.
Om du väljer en längdskida som inte är anpassad för din vikt kan det innebära att skidan inte trycks ner rätt vilket kan ge för mycket grepp eller för lite glid.
De bästa längdskidorna är alltså anpassade efter din vikt. Att välja felaktiga längdskidor kan förstöra hela upplevelsen.
7. Hur långa stavar ska man ha till längdskidorna?
Stavarnas längd är till skillnad från skidornas längd helt anpassat efter din kroppslängd (och åkförmåga).
För klassisk åkstil bör du välja stavar som är upp till axelhöga. Du kan räkna ut det genom att ta din kroppslängd i cm × 0,83 så får du längden stavarna.
För skate bör du ha något längre stavar som sträcker sig upp till öron/näsa. Här kan du multiplicera din kroppslängd med 0,87 istället.
8. Hur ofta ska man valla längdskidor?
För bäst resultat bör vallning läggas inför varje åk så greppvalla och glid är anpassat för temperaturen.
Om du har mer traditionella längdskidor som behöver vallas kan du göra det inför resan eller äventyret. Det är inte ovanligt att Vasaloppet har kö till vallabodarna redan efter första backen då många inte har rätt valla på sina skidor.
Om du spenderar en vecka i fjällen så valla skidorna på plats så kommer de dels vara anpassat efter vädret just då och hålla veckan ut.
9. Hur länge håller vallningsfria skidor?
Vallningsfria skidor håller länge. Huden under skidorna som agerar greppvalla har en hållbarhet på 50 – 150 mil beroende på hur du åker och vad den är tillverkad av.
Huden bör förvisso behandlas då och då med impregneringsmedel som säljs på stift men tar inte mycket mer än en minut per skida.
Resterande delen av skidan bör vallas med glid för bästa åkegenskaper. Det är inget måste och om du köpt nya vallningsfria skidor kan du absolut ge dig ut på dem ”ovallade” men det blir bättre med lite valla.
Även glidvallan kan appliceras med stift över skidan och efter att du väntat en kvart eller så kan poleras ner. Allt detta kan du enkelt göra själv. Tillbehören säljs separat eller som färdiga kit med allt du behöver.
Så valde vi ut de bästa längdskidorna
För att hitta de bästa längdskidorna har vi tittat på de senaste teknikerna och utvärderat vilka fabrikat och modeller som är prisvärda.
Vi har också tittat närmare på skidåkares omdömen och hur nöjda konsumenterna är med skidorna. För bäst resultat har vi även delvis vägt in tidigare årsmodeller i samma serie.
Oberoende tester av längdskidor växer inte på träd och vi har ingen möjlighet att göra egna tester på området. Vi använder istället råden från experter och andra omdömen som kan styrka vilka längdskidor som är bra.
Vallningsfria längdskidor har visat sig vara det absolut bästa köpen för de flesta. Det finns undantag om du har speciella behov eller vill komma så billigt undan som möjligt. Våra primära rekommendationer pekar dock på dessa modeller.
Källor & Test
Källor och test som vi baserat resultatet på.
- Test av vallningsfria skidor – 2020 – Aftonbladet
Aftonbladet har testat flera vallningsfria skidor för att se vilka som är bäst i test för motionärer. - Konsumentomdömen – 2022
Konsumentomdömen i kombination med rekommendationer från experter inom skiduthyrning är den primära källan till våra rekommendationer. Längdskidor som sålts i serie över många år med bra betyg är trygga och säkra val. - Prisjakt – 2022
Prisjämförelser ger oss en bra insikt i vilka längdskidor som finns på marknaden, vilka nya modeller som tillkommit, om de säljs av många butiker och är lätta att få tag på. De ger oss också en snabb inblick i butikernas omdömen för respektive produkter så vi kan sammanställa omdömen för de bästa längdskidorna.