Bästa Längdskidor

Bästa längdskidor

Vill du köpa ett par riktigt bra längdskidor men vet inte riktigt vad du ska köpa? I så fall du har kommit helt rätt.

Det är inte lätt att hitta de bästa längdskidorna och tyvärr finns det väldigt få bra tester på längdskidor vilket gör det svårt att kora en självklar testvinnare. Vad som är bäst i test kan även vara subjektivt baserat på din längd, åkstil och erfarenhet i spåren.

Vi har valt att lyfta fram några av de bästa längdskidor i olika segment. Det finns många andra modeller som också är väldigt bra. Vårt mål med denna guide är att främst hjälpa mer eller mindre nya skidåkare till att hitta bra modeller oavsett om de avser att genomföra Vasaloppet eller njuta av en vecka i fjällen.

När du köper längdskidor på nätet får du oftast möjligheten att ange kroppsvikt, kroppslängd, skostorlek, din åkförmåga samt vilka bindningar och andra tjänster du önskar till dina skidor. På så sätt levereras de färdiga och anpassade efter din kropp och din förmåga. När du väl är på plats kan du prova och sen snabbt göra finjustering efter behov.

Fischer Twin Skin Pro – Bästa vallningsfria

Fischer Twin Skin Pro
 • Bästa Valet 2020
 • Bästa vallningsfria längdskida
 • Vallningsfria skidor med god kvalitet
 • Mycket bra glid och grepp
 • Bra allround-funktionalitet
 • Låg vikt och tunn design på skidan

Priser för Fischer Twin Skin Pro

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Vallningsfria skidor har blivit allt mer populära de senaste åren och Fischer Twin Skin Pro för klassisk åkning visar även att det behöver inte kosta extremt mycket för att få pålitliga längdskidor som man inte behöver valla.

Fischer Twin Skin Pro är försedda med tvådelad mohairhud undertill för att bidra till ett bra grepp i så väl hårda som isiga spår. Teflonbeläggningen bidrar även till att minimera risken för ifrysning.

Skidorna är tydligt framtagna för att ge ett brett användningsområde för dig som åkare och ett säkert kort för motionären som vill slippa att valla efter vädret.

Modellen finns även i en något dyrare och mer påkostad modell under namnet ”Fischer Twin Skin Race” som också kan vara ett alternativ för dig som vill få ut lite mer.

Fischer Twin Skin Pro har en låg viktig där medium-modellen väger in på endast 1 330 gram. Den låga vikten uppnås genom en genomtänkt design där skidan är tillverkad med en träkärna och luftkanaler.

Som ett bra och prisvärt allround-alternativ där du slippa valla skidorna är Fischer Twin Skin Pro ett av de bästa alternativen du kan satsa på. Modellen som är anpassad för klassisk åkstil passar lika bra inför Vasaloppet som för vardagsåkning eller sportlovet.

Madshus Terrasonic Intelligrip – Bästa motionsskida

Madshus Terrasonic Intelligrip
 • Bra vallningsfria motionsskida
 • Bra grepp med Intelligrip
 • Flyttbar MOVE-bindning
 • Prisvärd vallningsfri skida
 • Passa olika åkförmågor

Priser för Madshus Terrasonic Intelligrip

3 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Terrasonic är en lite billigare serie från Madshus där Intelligrip antyder på att det är en vallningsfri skida. Detta är en av Madshus mest sålda vallningsfria modell som uppgraderats med MOVE-bindning och optimerat fästet och glidet ytterligare.

Den senaste modellen för vintersäsongen 2018-2019 har således tagit ytterligare i ett lyft för att stanna kvar som ett ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en vallningsfri längdskida.

Pris och prestanda kombineras för att skapa en av de bästa och mest ultimata motionsskidan för dig som vill kunna träna och njuta av fina vinterdagar. Det är också en längdskida som går utmärkt att ta sig igenom Vasaloppet med och ingen dum investering för dig som funderar på vad du ska satsa på där.

I jämförelse med de dyrare Nanosonic väger dessa skidorna lite drygt 150 gram mer men bör inte ses som något större problem. Detta är en skida som ger ett bra glid och ett fint fäste. NIS MOVE-bindningen gör det också enkelt att justera bindningen ”i farten” utan att ta pjäxan vilket kan vara praktiskt för att optimera skidan efter åkare och banprofil.

Fischer RCR Classic – Bästa budgetval

Fischer RCR Classic
 • Mycket bra längdskida från Fischer för klassisk stil
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Perfekt tävlingsskida för motionär till elitmotionär
 • Längdskida som kan vallas för optimalt glid/grepp
 • Mycket längdskida för pengarna

Priser för Fischer RCR Classic

1 198 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 356 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

En skida för klassisk åkning som är ett bra val för dig som vill ge dig på längre lopp som t.ex. Vasaloppet eller bara kunna ge dig ut på långa turer.

Skidan är inte vallningsfri vilket ger dig möjligheten att valla skidan perfekt till dagens förhållande och få ut maximalt glid och grepp.

Fischer som är en av de stora tillverkarna av längdskidor erbjuder denna lätta skida som har en tävlingskärna. Det är en längdskida där du får väldigt mycket för pengarna.

Kundrecensioner för Fischer RCR Classic är väldigt bra och den passar allt ifrån motionärer till elitmotionärer. Skidlängder från 182 till 207 cm finns att köpa.

För den som vill ha en bra längdskida för vintersäsongen 2018 är detta ett säkert kort oavsett om du ska ut på sportlovet i lugn och ro eller ställa upp i Vasaloppet.

Fler bra längdskidor

Bra längdskidorDet finns väldigt många längdskidor att välja mellan och de vi valt att lyfta fram här hör till de bästa bland mellansegmentet och budgetsegmentet. För elitmotionärer och eliten så vill man kanske lägga ytterligare på sin skida men då är denna guide inte heller för dig.

Man kan generellt säga att du kan köpa vilken modell som helst men att de längdskidor som kostar runt 1000 kronor är budgetmodeller för nybörjare. Runt 2000 kronor börjar du få ganska bra skidor och vid 3000 kronor och över börjar du få väldigt bra skidor.

Ju bättre åkare du är och ju bättre teknik du har ju mer nytta och njutning får du av bättre längdskidor. Som nybörjare kan det t.o.m. vara svårare då en dyrare skida kan vara hårdare/styvare vilket kräver mer teknik och styrka för att få fäste med men samtidigt ger dem också högre hastighet.

Båda butikerna vi listar har mängder med modeller som kan passa bra och även om längdskidorna vi listar ovan som bäst i test är väldigt bra och omtyckta finns där många fler alternativ som också fungerar väldigt bra.

Vill du ha snygga skidor som har rätt färg/mönster efter din smak så spana in utbudet hos e-butikerna.

Tips vid köp av längdskidor

Köpa längdskidor ska inte behöva vara speciellt svårt och det är det inte heller om man får koll på en handfull av detaljer som man som nybörjare faktiskt kan missa.

Här nedanför kommer vi gå igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du handlar längdskidor online och varför det faktiskt fungerar bra att köpa online om man bara gör rätt.

 • För Vasaloppet gäller klassisk åkstil, se till att längdskidorna är gjorda för det och inte för t.ex. skate.
 • Köpa online kan ofta vara bättre än generella sportaffärer medan riktiga skidbutiker kan hjälpa dig mer på plats än du kan få online.
 • Längdskidorna ska vara mellan 20-30 cm längre än vad du är och är du väldigt kort kan juniorskidor vara aktuellt att titta på.

När du handlar online får du ange din längd, vikt och skostorlek. Det är för att dels få en skida som är rätt längd och rätt vallning för din vikt. Skostorleken bestämmer var bindningen på skidan ska fästas.

Det är heller inte ovanligt att du får ange vilken nivå av skidåkare du är. Detta kommer påverka vallningen av längdskidan när du får den från butiken.

Ju bättre du är på att åka skidor ju mindre fästvalla kommer butiken att applicera på din skida. Det gör att du har mindre grepp uppför och kan få högre hastighet nedför. Som nybörjare är det dock svårt att åka längdskidor så extra fästvalla för att ta sig uppför backar är bra.

Det kan finns en anledning att välja ett steg över vad du egentligen är här och helt undvika att välja den lägsta nivån även om du är nybörjare. Detta gäller speciellt om du ska lägga mycket tid på skidåkning och kanske även direkt på hjälp av en tränare.

Att köpa längdskidor online för att träna inför Vasaloppet och fixa det är inte svårt. I och med att du anger dina preferenser så anpassas skidan till dig från start.

Glöm inte bort att de bästa längdskidorna är dem du gillar och som passar dig. Som nybörjare kommer man långt på ett par billigare längdskidor där skidan utan bindning ligger runt 1500-2000 kronor.

Bindning, pjäxor och stavar

Pjäxa till längdskidorBindningen som sitter fast på skidan är den delen där du fäster din pjäxor när du ska åka. Det finns olika typer av bindningar som passar olika fästen för pjäxor så det kan vara bra att titta extra noga så att inte detta blir fel.

Bindningssystemet NNN är vanligast för klassiska längdskidor men det förekommer även andra varianter som SNS och Prolink. Du vill alltså att bindningen du väljer till dina skidor är av samma typ som dina pjäxor annars kommer de inte passa.

Att välja skidor med bindningssystemet NNN kommer även göra det lättare för dig att hitta ett par längdpjäxor som passar dig bra.

Valet av pjäxor är väldigt subjektivt och vi människor har väldigt olika fötter. Ska du köra Vasaloppet är det nästan bättre att lägga pengarna på en riktigt bra pjäxa som gör att din fötter hålls torra i 9 mil. Har man en väldigt tight budget är det bättre att dra in lite på skidorna i sig istället då komfort är en viktig del.

Se till så du får pjäxor som passar bindningen du valt och att de är för klassisk stil.

Stavarna är kanske det man tror är minst viktigt som nybörjare men så är det inte.

Vallning eller vallningsfria?

Vallningsfria längdskidor låter väldigt bekvämt men oavsett hur mycket man argumenterar för dem så får de aldrig så optimalt glid och fäste som om du skulle valt skidor som du vallar.

Vallningsfria skidor rekommenderas kanske främst till de som bor i de delar av Sverige där det finns snö på vintern och kan ge sig ut lite sporadiskt och spontat när humöret faller på. För den som tränar inför Vasaloppet och ska köra det eller något annat större lopp som t.ex. Engelbrektsloppet så är det bättre att satsa på längdskidor som du ska valla.

Vallning kan man få gjord genom att lämna in det eller göra det själv. Att valla sina skidor själv kräver en del kunskaper men då går absolut att läsa på för att få en hyfsad kontroll på det. De flesta väljer dock att valla skidorna på plats när man ska träna en vecka eller inför loppet.

Om du kör Vasaloppet och du gjort din vallning i förberedande syfte och direkt känner från start att vallningen inte är optimal efter de förhållanden som finns. Tveka inte att ställa dig att kö och få skidorna vallade efter dagens förutsättningar. Även om du måste stå och vänta 20-30 minuter så är det antagligen ändå det bästa du kan göra tidsmässigt och för bäst upplevelse av loppet.

Här nedanför hittar ni första delen av Vallskolan från Team Sportia. Många håller dock med om att det är rätt skönt att lämna in sina skidor och slippa göra det själv. Dels kan vallan bli bättre anpassad för den snö som är just nu och dels slipper man arbetet och inköpet av vallningsprodukter.

Lära sig åka längdskidor bra

Klassisk LängdåkningOm du inte kan åka längdskidor idag eller har en mycket begränsad erfarenhet av det så är det viktigt att känna till att det tar lite tid att bli duktig på det.

Rent tekniskt är skidåkningen en svår del i Vasaloppet och endast simning i Vansbrosimningen är svårare tekniskt i en Svensk Klassiker. Att inte ha åkt längdskidor alls innan man står i sitt startled i Vasaloppet är inte rekommenderat.

Om du bor i södra Sverige är det svårt att vänta på snön och även om den kommer är det svårt att hitta pistade spår att använda sig av. Rullskidor är ett bra träningsredskap för att få en så lik träning och känsla som längdskidor annars ger.

Du kan givetvis ge dig ut själv med rullskidor men risken är stor att tränar in en felaktig teknik. Här är några tips för att snabbt komma igång med rullskidor på rätt sätt:

 1. Läs på om vad klassisk åkstil innebär. Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet?
 2. Lär dig tekniken och småträna lite själv så att du behärskar dem lite lätt
 3. Så snabbt som möjligt bör du ansluta dig till en grupp som tränar med rullskidor och då en nybörjargrupp som tränar teknik i början.
 4. Undvik att använda bromsen på rullskidorna om det finns en sådan på din modell då skidor inte har detta.

Men rullskidor är inte exakt samma sak som längdskidor. Det kan ge dig en bra start men du bör planera in en resa norrut så du minst under några dagar får en bra chans att känna på hur det är att åka riktiga längdskidor i pistade spår. Rullskidor rullar t.ex. inte bakåt men längdskidor kasar bakåt om du inte lägger vikten rätt och utnyttjar fästvallan.

Träna inför Vasaloppet

Träna inför Vasaloppet behöver inte vara så svårt som det låter. 9 mil är långt men med rätt teknik blir det avsevärt mycket lättare att ta sig igenom.

Ditt främsta mål är att börja fokusera på teknikträning. Om du inte kan göra det med längdskidor så gör det med rullskidor och se till att göra det rätt. Åk klassisk åkning och försök ansluta dig till en klubb/grupp även om det kostar dig en slant så kommer det spara dig mycket tid och energi. Dessutom kanske du hittar en schyst träningspartner.

Du bör också ha provat på längdskidåkning innan du står i startledet. Det gör att du är mycket mer förberedd och den största skillnaden mellan rullskidor och längdskidor är just det att rullskidor inte rullat bakåt medan längdskidor gör det om du inte lägger rätt vikt i rätt tid.

Vasaloppet är långt och börjar med långa backar i ett par kilometer. Det är inte här du vill lära dig hur det går till att ta sig uppför med längdskidor och först då inse skillnaden.

I övrigt är stakning det som snabbast och effektivast tar dig framåt i klassisk åkstil. Att träna stakning i stakmaskin på gym eller något annan stans kommer underlätta avsevärt. Här är inte fel att lägga in 2-3 träningspass i veckan med stakning.

Om du gillar att springa så kan du även springa med stavar utomhus och använda dem på ett sätt som du skulle gjort när du åker. Då tränar du både kondition och armar.

Allmän styrketräning för core så du har rätt hållning och orkar igenom Vasaloppet är heller ingen dålig idé att ha på schemat.