Säker samsovning - babynest kan hjälpa

Säker samsovning: Vad du behöver veta som nybliven förälder

Samsovning, där föräldrar och bebis delar säng, kan skapa en stark känsla av trygghet och närhet. Men det är också ett känsligt ämne eftersom samsovning innebär vissa risker, särskilt för bebisar under de första månaderna.

I denna artikel går vi igenom hur du kan samsova på ett säkert sätt, samt vilka alternativ som finns för att minska riskerna, som exempelvis att använda ett babynest.

Vad säger forskningen om samsovning?

Forskning visar att samsovning är starkt kopplat till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Enligt 1177 Vårdguiden och Socialstyrelsen, är risken för SIDS särskilt hög under de första tre månaderna av bebisens liv. Under denna tid är deras andnings- och nervsystem fortfarande under utveckling, vilket gör dem extra sårbara. I Sverige rekommenderas därför att bebisar sover på rygg i egen säng de första månaderna.

Egen säng betyder dock inte nödvändigtvis en fristående säng som står bortom den vuxnas säng. Utan en avskild plats som minskar risken att bebisen rullar eller får ett täcke över sig. Ett babynest bra placerat i huvudhöjd är ett exempel där bebisen är nära tillhands.

Internationellt sett har Världshälsoorganisationen (WHO) också utfärdat varningar om samsovning i familjer där riskfaktorer som rökning, alkohol eller droger är närvarande. Det finns dock studier på delar av världen där samsovning är normen jämfört med i västvärlden där vi har andra alternativ. Och det finns många exempel på när det inte är ett problem, vilket tyder på att det är kontexten som är viktig. Mjuka madrasser där bebisen rullar, tjocka täcken som kan hamna över bebisens ansikte eller andra risker som beror på situationen.

Risker med samsovning och plötslig spädbarnsdöd (SIDS)

Samsovning med bebis och SIDS
Det finns risker med att låta bebisen sova på samma madrass, nära intill och med täcke i närheten.

Plötslig spädbarnsdöd (SIDS) innebär att en bebis oväntat dör under sömnen utan några tidigare tecken på sjukdom. Trots att det är ovanligt i Sverige, finns det välkända riskfaktorer kopplade till samsovning. Enligt 1177 Vårdguiden och Socialstyrelsen löper barn under tre månader högre risk för SIDS när de sover i samma säng som vuxna. Detta beror på att barnet lättare kan hamna på magen, täckas av sängkläder eller hamna under en arm, vilket gör det svårt för barnet att andas (1177.se & 1177.se​).

För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd rekommenderas att barnet alltid sover på rygg, i en egen säng eller sovplats, och i samma rum som föräldrarna. Att undvika rökning, både under och efter graviditeten, samt att inte använda alkohol eller lugnande medel, är andra viktiga faktorer som minskar risken.

I en debattartikel som Läkartidningen publicerade nämns väldigt många aspekter kopplade till SIDS och samsovning med spädbarn, men också situationer när riskerna är obefintliga och inte syns alls. Det är värt att läsa den för att få en bättre förståelse.

Vad är plötslig spädbarnsdöd (SIDS)?

Plötslig spädbarnsdöd, eller SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), innebär att en till synes frisk bebis oväntat dör under sömnen utan någon tydlig förklaring. Det är den vanligaste orsaken till dödsfall bland barn under ett år, men det är mycket ovanligt, särskilt i Sverige. SIDS sker oftast hos barn som är yngre än sex månader, och många fall inträffar när barnet sover​.

Forskning har ännu inte fastställt en enda tydlig orsak till SIDS, men man har identifierat flera riskfaktorer. Dessa inkluderar att låta barnet sova på mage, att utsättas för passiv rökning, eller att sova på en alltför mjuk madrass där barnet kan sjunka ner för djupt och få svårt att andas. I många fall har SIDS kopplats till problem med barnets andningssystem eller hjärtrytm som inte upptäckts tidigare.

Hur samsova säkert: Rekommendationer och tips

Om du väljer att samsova är det viktigt att följa vissa säkerhetsåtgärder:

  • Låt barnet sova på rygg: Detta är den mest effektiva åtgärden för att minska risken för SIDS. Enligt Karolinska Institutet bör barnet alltid placeras på rygg när det sover, eftersom det förbättrar luftflödet och minskar risken för att barnet kvävs.
  • Se till att barnets ansikte är fritt: Använd inte stora täcken eller kuddar som kan täcka barnets ansikte. Bebisen bör kunna andas fritt och ha rörelsefrihet för armar och ben​.
  • Undvik rökning och alkohol: Föräldrar som röker eller använder alkohol löper större risk att oavsiktligt rulla över på barnet eller täcka barnets ansikte under natten, vilket ökar risken för SIDS​.
  • Undvik att syskon sover i samma säng: Andra barn har inte samma försiktighetstänk som vuxna och det är bevisat att flerbarnsföräldrar har en mångfaldigt större risk vid samsovning än föräldrar utan syskon till bebisen.

Säkrare alternativ: Babynest och sidosängar

Doomoo Cocoon Babynest är ett bra babynest som minskar risken vid samsovning då bebisen ligger mer skyddad och med material som andas.

Ett av de bästa sätten att samsova säkrare är att använda ett babynest. Babynestet skapar en separat och trygg sovplats för bebisen, vilket minskar risken för att barnet rullar eller hamnar under sängkläder. Ett testat babynest erbjuder trygghet både för barnet och föräldrarna genom att skapa en avskild yta i samma säng med material som andas bra. Här kan du läsa vår guide om de bästa babynesten för att hitta ett babynest som är både säkert och bekvämt.

Ett annat alternativ är att använda en sidosäng som fästs intill föräldrarnas säng. Detta gör att bebisen kan sova nära, men ändå i en egen, säker plats. Det är särskilt praktiskt vid nattamningar då du enkelt kan nå barnet utan att riskera att störa dess sovmiljö.

Sammanfattning

Samsovning kan vara en trygg och lugnande upplevelse för både föräldrar och barn, men det är viktigt att vara medveten om riskerna. Genom att följa rekommendationer från svenska myndigheter ger du din bebis en bra möjlighet att sova säkert.

Förutom att gör så gott man kan på säkerheten så är det även viktigt att du som förälder har möjlighet att sova. En övertrött förälder blir en risk i alla situationer så därför är det viktigt att bebisen kan sova bra och säkert samtidigt som du får samma möjlighet.