Massagekudde bra eller dåligt

Massagekudde: Bra eller dåligt?

Massagekuddar tillhör några av de mest populära massageapparater på marknaden med märken som Beurer och Flowlife främst. Men vad har produkterna för syfte och är de verkligen bra?

När vi testade massagekuddar och granskade recensioner och omdömen så tittade vi även närmare på vetenskapliga studier på massage.

Massage är ett omdiskuterat område och svårt att göra vetenskapliga studier kring och varför det är svårt att tydligt markera vad som är bra och vad som är dåligt.

Syfte

Smärta i nacken - behandla med massage
Har du spänningar i nacken kan massage genom t.ex. massagekudde i vissa fall hjälpa dig.

Massagekuddarna marknadsförs ofta för att ge bättre och snabbare återhämtning från t.ex. hård träning. Evidensen för detta är svag även om det finns studier som visat på att den upplevda återhämtningen blivit bättre av massage.

Även om det är anekdotiskt från många konsumenter som upplever de att massagekudden kan användas för att mjuka upp stela muskler och delvis behandla muskelknutor och triggerpunkter.

Många konsumenter som testat massagekuddar upplever att de kan slappna av och får en skön avkoppling av massagekudden vilket blir en mental stimulans.

De flesta produkter har även inbyggd infravärme som värmer musklerna under massagen.

Massagekudden har därför flera syften att allt från att lindra smärta och behandla fysiska muskelbesvär till att ge mental avslappning.

Fördelar

Flera av fördelarna med en massagekudde är baserat omdömen och recensioner. De bör ses som subjektiva uppfattningar om deras användande och det är inte säkert du upplever detsamma.

  • Kan ge mental avslappning och lugnande effekt
  • Mjukar upp stela och spända muskler
  • Kan till viss del behandla muskelknutor/triggerpunkter
  • Värmer upp musklerna
  • Påverkar den upplevda återhämtningen av muskler

När vi testade massagekuddar upplevde vi också att produkterna kunde ge avslappning. Trots att motorljudet tydligt hördes upplevde vi det som avslappnande.

Vi fann också att muskelknutor och triggerpunkter med smärtor som gick upp i huvudet kunde behandlas med massagekudden. Vi upplevde mindre smärta efteråt även om knutan fanns kvar och fick bättre resultat med massagepistol för just det området.

Även den upplevda återhämtningen stämmer. Det kan i teorin även innebära att den faktiska återhämtningen förbättras men det återstår att bevisa. Hur som helst kan massage användas för att minska känslan av trötta muskler. Ska du tävla eller prestera så kan känslan av trötta muskler vara tillräckligt för att du ska prestera sämre också.

Nackdelar

Finns det några nackdelar med massagekudden?

De främsta nackdelarna är kopplade till för stora förhoppningar för produkten eller felaktigt användande som skulle kunna leda till negativa effekter.

Användningsområden

De bästa och mest populära massagekuddarna kan användas till flera muskelgrupper och delar av kroppen.

Nacke

Nackmassage med massagekuddeEn av de vanligaste muskelgrupper att behandla är nackmusklerna. Du får då massage på övre delen av axlarna och upp över nacken.

Det lämpar sig väl för avkoppling som stela nackmuskler som behöver mjukas upp.

Lägg massagekudden i t.ex. en soffa och använd kudde för att lyfta upp huvudet till rätt nivå så massagehuvudena kan arbeta med lagom tryck.

En renodlad massageapparat för nacke tenderar dock att ge en bättre och djupare massage för nacke och axlar jämfört med massagekudden.

Axlar & Skuldror

Om du flyttar ner massagekudden en bit kan du massera axlar och skuldror. Det kan vara svårt att få detta helt bra om du ligger ner då det lätt blir för mycket tryck mot massagekudden.

Bästa sättet är att avlasta trycket med kuddar eller att använda massagekudden sittande där du lättare kan justera trycket själv.

Har du triggerpunkter och muskelknutor här kan det vara lämpligt att köra en massagesession på 15 minuter här.

Rygg

Svank och andra övriga delar av ryggen kan också behandlas med massagekudden men det är viktigt att man är sittande eller med flera kuddar kan avlasta så inte all kroppsvikt hamnar direkt mot massagekudden.

För stort tryck på massagekudden gör ofta det smärtsamt och om trycket blir för högt kan massagekuddens motor gå sönder.

Lår & Vader

Tränar du mycket och använder benen vid t.ex. styrketräning eller löpning så är både baksida lår och vader bra muskler att köra massagekudden på.

Här kan då få en avslappnande massage som värmer upp musklerna och ger känslan av en bättre och snabbare återhämtning. Släng upp benen i soffan och njut av massage medan du äter eller ser på din favoritserie.

Slutsats

massagekuddeMassagekudden är generellt en bra produkt som även fungerar utmärkt att ge som present till någon du tror skulle uppskatta den.

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och inte skruva upp dem skyarna av överdrifter som lätt letar sig in bland influencers och i marknadsföring. Trots det är massagekudden en trevlig produkt som har sin plats och sitt syfte.

Det är en bra produkt för dig som gillar avkoppling och massage eller som utövar idrott och känner att dina muskler förtjänar extra kärlek under veckorna.

Du kan titta närmare på de massagekuddar som presterat bäst om du vill läsa mer om olika modeller.