Tips för att börja spela padel

9 tips för att börja spela padel

Padel är en av de snabbast växande sporterna i världen just nu, och det är inte särskilt konstigt. Sporten är inte bara väldigt kul och social, utan bidrar även med effektiv träning för hela kroppen.

Har du äntligen tagit steget och bokat in din allra första padelträning? Eller du kanske redan provat på sporten ett par gånger och känner att du behöver lite mer vägledning? Då har du kommit helt rätt!

I den här guiden får du ta del av åtta tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att få en rolig och effektiv start på ditt padel-liv. Vad är egentligen bra att tänka på för att bli en så bra padelspelare som möjligt?

Tips 1: Välj ett padelracket som passar dig

Kvinna och man spelar padelAtt välja padelracket kan kännas som en ganska snårig djungel att navigera sig i eftersom du behöver sålla bland olika prisklasser, former, vikter och material. I padel använder du ett racket som dels matchar din spelstil men också den spelnivå du ligger på.

Om du vill läsa om de bästa padelracket kan du läsa vår artikel som inriktar sig till så väl dig som är ny till padel men också för mer erfarna spelare.

Olika former på padelracketar

Det finns runda, droppformade och diamantformade racketar. Ett runt padelracket har större träffyta och ofta även låg tyngdpunkt, vilket gör det mer förlåtande och lämpligt för just nybörjare.

Droppformade modeller har i regel en högre tyngdpunkt vilket ger dig en bra kombination av kraft och kontroll. Ett diamantformat racket används främst av erfarna padelspelare eftersom det är högbalanserat och på så vis mer svårkontrollerat.

Andra racketegenskaper att tänka på

Förutom form och balans finns det även andra saker att ta hänsyn till när du ska välja padelracket –  exempelvis grepp, yta och vikt. Dessa egenskaper behöver du dock inte lägga större vikt vid innan du nått en högre spelnivå.

Det rekommenderas att du börjar med ett prisvärt nybörjarracket med låg vikt, slät yta och låg balans. Ju mer du utvecklas inom padel desto mer kommer du att inse vilka egenskaper du söker i nästa racket du köper.

Tips 2: Använd rätt skor

Att spela padel innebär inte bara att svinga med armen utan även snabba hopp, kvicka förflyttningar och tvära vändningar. Om du investerar i skor som är särskilt anpassade för just detta kan du räkna med en bättre upplevelse och samtidigt en minskad risk för skador.

De första gångerna du testar padel går det givetvis bra att använda dina vanliga träningsskor, men om du vill fortsätta spela regelbundet är det en god idé att investera i riktiga padelskor.

Tips 3: Lär dig spelets regler

Om du inte har någon som helst koll på padelsportens spelregler är det ganska stor risk att din första match blir mindre rolig – både för dig och motståndaren. Se därför till att läsa på om grunderna innan du beger dig till padelbanan.

Vid första anblick kan padelsportens spelregler verka komplicerade, men bli inte orolig om du inte förstår precis allting du läser på förhand. När du väl står på planen med andra padelspelare kommer du snappa upp principen ganska fort.

Tips 4: Lär dig padelsportens basslag

Instruktör visar kvinna hur hon spelare padelForehand, backhand, lobbar, volleys och serve är några exempel på basslag i padel som du bör träna på som nybörjare. Genom att lära dig grundslagen kommer du kunna klara dig ur de flesta spelsituationer.

Ta god tid på dig att få koll på hur basslagen fungerar och hur de utförs på rätt sätt – det kommer nämligen gynna din spelutveckling i allra högsta grad.

Tips 5: Lär dig serva bra

Instruktör visar kvinna hur hon ska serva i padelDet är inte svårt att lära sig serva inom padel och ställer inte samma krav som tennis. Däremot kan det krävas lite träning innan det sitter bra och om du ska spela med/mot andra blir spelet mycket roligare om spelet kommer igång bra, något som avgörs av serven.

Om spelet aldrig kommer igång upplevs det som hackigt och det blir mindre kul. Lärdomarna du får av att serva bra kommer dessutom hjälpa dig med känslan i dina vanliga slag också.

Tips 6: Kom ihåg uppvärmningen

Att värma upp inför varje padelmatch ger dig bättre förutsättningar ute på spelplanen. Framförallt bål och ben är i behov av uppvärmning för att du ska hinna med de snabba vändningarna utan att skada dig.

Börja gärna uppvärmningen med lite lätt jogging för att få upp flåset innan du värmer upp anklarna och handlederna med cirkulerande rörelser.

Tips 7: Drick ordentligt

För att kunna hålla energin och koncentrationen uppe under ett helt padelpass är det A och O att du får i dig tillräckligt med vätska. Se till att dricka då och då under passets gång för att inte bli uttorkad, framförallt om du spelar utomhus på en solig dag.

Tips 8: Träna på fotarbetet

Padel är en explosiv sport vilket betyder att du lätt blir trött om du springer för mycket på spelplanen. Genom att träna upp ditt fotarbete kan du förflytta dig mer effektivt åt olika håll, och på så vis orka med de explosiva momenten mycket lättare.

bra fotarbete och placering i padelI takt med att du blir bättre på att läsa av spelet kommer du placera dig bättre vilket underlättar för att minska behovet av att jaga bollen runt spelplanen på samma sätt.

Med tanke på att du får använda väggarna i padel är placeringen något svårare att optimera jämfört med tennis, som dock har större plan och i sig gör det svårare. Padel spelas också två mot två vilket också minskar behovet av att springa mycket när du lär dig att samspela i laget.

Tips 9: Glöm inte bort att vila mellan varven

Spela padel ska vara roligt
Glöm inte vila och ha kul när du spelar padel – även om det såklart ska bli svettigt tufft när du väl spelar match

Du lär fort upptäcka att padel är oerhört roligt och det är lätt att bli frestad till att spela varje dag. Det är dock viktigt att även ha regelbundna vilodagar – inte bara för att ge din kropp återhämtning efter träningen utan även för att hålla motivationen uppe.

Det kan vara så att du fått för mycket av det goda om du märker av att du ibland presterar sämre, eller inte känner dig taggad alla gånger när du kliver på spelplanen. Då är det viktigt att ta en paus för att sedan komma tillbaka några dagar senare när ångan är uppe igen.