Padel är en racketsport som på senare år har vuxit explosionsartat i Europa. Även om intresset för padel avtagit något är det fortfarande en stor sport med många padelhallar att spela i.
Är du sugen på att börja spela padel? Då är det viktigt att ha koll på reglerna! Padel må vara likt både tennis, squash och badminton men det är trots allt en unik sport med helt egna spelregler.
I den här guiden finner du en utförlig genomgång av padelsportens regler, men även smarta tips på vad som är bra att tänka på när du ska börja med padel.
Spelets grunder
Det som främst skiljer padel från flera andra racketsporter är att det nästan alltid spelas i dubbel – alltså i två lag med fyra spelare totalt. På en smalare plan är det också möjligt att spela padel i singel.
Samtliga spelare ska ha varsitt padelracket som är fastspänt runt handleden med hjälp av ett band som är förankrat i änden. Spelet involverar också en boll som är särskilt anpassad för just padel. Det rekommenderas att alltid spela med padelboll, annars är det stor risk att du upplever spelet som svårare.
Precis som med tennis och badminton spelas padel på en bana som är avdelad med ett nät. Skillnaden är dock att spelarna även kan använda väggarna under spelets gång, precis som vid squash.
Det går padel ut på
Padel går ut på att först vinna ett visst antal set. Män spelar oftast bäst av 5 set medan kvinnor spelar bäst av 3, precis som i tennissporten. Poängen räknas i sin tur också som i tennis vilket du kan läsa om under nästa rubrik.
Spelet börjar med att en person i ena laget servar, och bollen ska då flyga över och studsa en gång på andra planhalvan innan den slås över igen av någon i motståndarlaget.
När ett game är igång ska padelbollen slås efter en studs eller efter att den slagit i väggen. En annan metod är att låta den studsa innan du skjuter in den i väggen och låter den flyga över till motståndarlaget.
Set och game
För att vinna ett set behöver laget vinna 6 game totalt och leda med minst 2 game. Poängräkningen i varje game kan kännas igen från tennissporten då poängen räknas enligt följande; 0, 15, 30, 40, game.
Om ställningen mellan lagen är jämn i slutet av ett game behöver ena laget vinna två bollar efter varandra för att avgöra gamet. Står det 5–5 spelar ni därför istället till 7 vunna game.
Om ställningen skulle hamna på 6–6 spelas istället ett nytt, avgörande game som kallas för tiebreak. Tiebreak-gamet innebär att ni ska spela först till 7 vunna poäng.
Varje poäng börjar med en serve
Innan matchens första game behöver ni avgöra vilket lag som ska vara mottagare respektive servare, samt välja vilken sida varje lag ska stå på. Detta avgörs genom lottning, och det lag som vinner lotten får då välja ett av tre alternativ:
- att vara mottagare eller servare, och i så fall får det andra laget välja sida
- att välja sida av banan, och i så fall får andra laget välja om de vill vara mottagare eller servare
- att motståndarlaget väljer ett av de två ovanstående alternativen.
Regler för serve
Vem av spelarna i servar-paret som ska serva bestämmer de själva i början av ett nytt set. Varje game börjar sedan med att servaren ställer sig till höger om mittlinjen, bakom den egna servelinjen.
Bollen behöver studsa en gång innan serve, till skillnad från i tennis där bollen kastas uppåt. Studsen ska ske bakom den egna serverutan, mellan sidoväggen och mittlinjen. Serven ska slås i midjehöjd eller strax under, och den måste slås underhands. Det är inte tillåtet att hoppa, springa eller gå vid serve.
Serven ska gå diagonalt över planen och studsa vid serverutan på motståndarlagets sida. Om serven studsar upp mot motståndarlagets glasvägg är den giltig, men inte om den studsar upp mot gallret.
I padel får man en förstaserve samt en andraserve, precis som i tennis. Det betyder att du får en chans till om du missar den första serven. Om du däremot missar andraserven går poängen till motståndarlaget. Bollen behöver även slås om ifall den vidrör nätet.
Hur får man poäng?
När ett game är igång är det dags att börja samla ihop poäng, och dessa vinner de olika lagen när:
- motståndarlaget träffar nätet med bollen
- padelbollen studsar två gånger i marken på motståndarlagets sida
- motståndarlaget träffar sitt eget galler med padelbollen
- någon i motståndarlaget blir träffad av bollen
- motståndarens slag resulterar i en träff någonstans utanför banan, exempelvis i taket
- någon i motståndarlaget vidrör nätet
- motståndaren slår bollen två gånger (dubbelträff)
- någon i motståndarlaget slår bollen när den är på fel sida av nätet.
Så börjar du med padel – tips för nybörjare
Det är ganska lätt att få koll på grundteknikerna när det kommer till padel, men att bemästra sporten fullt ut kan vara desto svårare. Här finner du 6 smarta tips som är bra att ha i åtanke för att kunna utvecklas så mycket och fort som möjligt.
Du kan även vår artikel med 9 tips för att börja spela padel som riktar sig till nybörjare.
Använd ett padelracket för din spelnivå
Ett klassiskt nybörjarmisstag är att välja ett padelracket som inte är avsett för din aktuella spelnivå. Ditt racket behöver stämma överens med den erfarenhet du har av padel, och därför är det en god idé att börja med ett runt och lågbalanserat padelracket med stor träffyta.
Få koll på grundslagen
Precis som med alla andra sporter behöver du bemästra grunderna innan du kan utvecklas vidare. Om du försöker testa på avancerade tekniker för snabbt finns det risk att din utveckling går långsammare. Träna först på grundslagen för att få spelet att flyta på bättre, så blir det lättare att avancera spelet längre fram.
Investera i bra padelskor
Spelsättet i padel innebär att du behöver vara snabb med att byta riktning på planen. Anklarna kan därför bli utsatta för stor påfrestning om du inte använder skor som är anpassade för just padel, för att inte nämna att hela ditt spel kan påverkas till det sämre om du använder fel skor.
Kom ihåg uppvärmningen
Att värma upp innan ett träningspass är A och O oavsett vilken sport du utövar. Vid padel bör fokus ligga på att värma upp bål och ben, men det är också bra om du värmer upp hela kroppen med lätt jogging.
Värm upp dina anklar lite extra genom att balansera på ett ben och göra cirkulerande rörelser med den andra foten, åt båda håll. Det är även en god idé att värma upp handlederna med samma cirkulerande rörelser.
Glöm inte bort att använda väggen
Det kan kännas ovant till en början att nyttja väggen medan du spelar padel, med tanke på att de flesta andra sporter inte tillåter detta. I padel kan du dock gynnas av att lära dig tekniken med att slå iväg en boll med hjälp av väggen.
Orka mer med bättre fotarbete
Padel är en väldigt explosiv sport, och det är därför lätt att bli trött om du springer för mycket på planen. Försök istället att träna på fotarbetet för att snabbt kunna röra dig åt olika håll, och på så vis ha orken till att vara explosiv när det väl behövs.