Bästa Skruvdragare

Bästa Skruvdragare

Att köpa en bra skruvdragare är inte så enkelt som man kan tro och en del modeller håller inte måttet enligt tester. Vi har tittat närmare på flera tester och recensioner av skruvdragare för att kunna presentera de som är absolut bäst i test.

Genom att titta på flera testresultat och kombinera konsumenternas omdöme har vi lyckats välja ut några av de absolut bästa skruvdragarna på marknaden. Många har borrfunktion och en del har även slagborrfunktion för att borra i tegel och bruk.

Skruvdragare fungerar normalt sett väldigt bra för att skruva i trä, metall och gips, samt även murverk och tegel om den har slagborrfunktion. För att borra i betong krävs dock en bra hammarfunktion som dock gör sig bäst på en riktig hammarborrmaskin och inte en smidig skruvdragare.

Här nedanför hittar du de bästa skruvdragarna för 2022 och längre ner på sidan kan du läsa mer om vad du bör tänka på vid köp, tips vid användning och vilka källor vi använt.

Makita DDF484RTJ – Bäst i Test

Makita DDF484RTJ (2x5,0Ah)
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i test hos Gör Det Själv, Byggahus m.fl.
 • Andraplats i Råd & Röns test
 • Toppbetyg av konsumenter som testat den
 • 21 stycken olika momentlägen
 • Borra i gips, trä (38 mm) & stål (13 mm)
 • 2st 18V-batterier på 5Ah + laddare medföljer
 • Priser
 • Egenskaper
4 664 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareMakita
ModellnamnDDF484RTJ
Effekt450 W
Ljudnivå71 dB
Momentlägen21 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål, trä och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri5 Ah
Spänning18 V
Laddtid45 min

Skruvdragarnas skruvdragare stavas Makita DDF484RTJ – i alla fall om vi ska titta på testresultaten och hur konsumenterna sammanfattar denna borrskruvdragare.

När bygg- och trädgårdstidning Gör Det Själv testade skruvdragare så var det just Makita DDF484RTJ som blev testvinnare och kammade hem utmärkelsen ”bäst i test”. Samma resultat utmärkte sig även när tidningen M3 testade borrskruvdragare och likaså när Byggahus testade skruvdragare.

Vid det senaste testet hos Råd & Rön under hösten 2021 fick Makita DDF484RTJ nöja sig med en andraplats tätt efter testvinnaren Dewalt DCD791D2. Det är dock sammanfattningsvis ett enormt bra resultat och den bästa borrskruvdragaren baserat på det totala testresultatet.

Makita DDF484RTJ kommer i en smidig förvaringslåda och det medföljer 2 18V-batterier på 5,0 Ah. Amperetimmarna (Ah) avslöjar väldigt bra batteritid och med tanke på att de kan laddas till fullt på 45 min kommer du aldrig få slut på kräm även om du hållet högt tempo och borrar samt skruvar i tuffare material.

Makita DDF484RTJ skruvdragare och borr

Batterinivåerna går även att läsas av genom dioderna där 3 tända lampor indikerar mer än 50% laddat, 2 lampor indikerar 20-50% laddat och 1 tänd lampa att batterikapaciteten är under 20% och snart behöver laddas.

När du skruvar kan du också välja mellan totalt 21 olika momentlägen så att du får rätt styrka för skruvandet och ändamålet.

Givetvis är det också en kolborstfri elmotor i Makita DDF484RTJ. Alla testvinnande skruvdragare har detta idag då motorer med kolborst är klart sämre med ökad friktion och således även sämre effektivitet och hållbarhet.

Borrkapaciteten sträcker sig till 13 mm i diameter vilket är samma storlek som du har på chocken som mest. Om du ska borra i trä så är den maximala bredden 38 mm vilket ligger i klass med vad man förväntar sig jämfört med andra bra skruvdragare.

Slutsats

Makita har lyckats väldigt bra med DDF484RTJ som presterat extremt bra i tester med mycket god funktionalitet, bra ergonomi och en batterikapacitet få skruvdragare matchar.

Borrskruvdragaren saknar slagfunktion vilket endast är en nackdel om du har behovet av att borra i tegel/bruk. Makita DDF484RTJ är dock en väldigt bra borrskruvdragare där det fina testresultatet men rejäla batterier ger de ”Bäst i Test 2022” efter vår genomgång.

Om priset är väldigt viktigt och du letar efter en billig skruvdragare så finns det andra alternativ som är bättre – i alla fall kortsiktigt.

Dewalt DCD791D2 – Mycket bra val

Dewalt DCD791D2 (2x2,0Ah)
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • 2 kraftfulla 18V-batterier på 2,0Ah
 • Relativt låg vikt på endast 1,5 kg
 • 15 momentlägen för skruvande
 • Priser
 • Egenskaper
2 743 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareDewalt
ModellnamnDCD791D2
Effekt460 W
Ljudnivå87 dB
Momentlägen15 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål, trä och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri2 × 2,0Ah
Spänning18 V
Laddtid40 min

Borrskruvdragen Dewalt DCD791D2 med 2st 18V 2,0Ah-batterier är en testvinnande modell som även fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den.

Dewalt har presterat väldigt bra i senaste årens tester så när Råd & Rön under 2021 testade borrskruvdragare kom det inte som någon chock att Dewalt DCD791D2 blev ”bäst i test”.

Funktionsmässigt rör det sig om en kraftfull borrskruvdragare utan slagfunktion. De dubbla batterierna gör att ett batteri kan laddas medan du använder det andra och oavsett om du ska montera IKEA-möbler eller renovera i hemmet så kommer kan man räkna med att den gör sitt jobb riktigt bra.

Även om det finns mindre skruvdragare är det svårt att hitta någon med denna kapacitet som har ett så pass kompakt format. Det gör att Dewalt DCD791D2 lättare kommer åt och kan användas oftare utan att behöva dra fram manuella verktyg.

Chuckstorleken är mellan 1,5 och 13 mm vilket bestämmer storleken på fästet på borr som passar maskinen. Det ger även en indikationen på maximala bredden för att borra i tyngre material som stål där 13 mm är maximalt. För mjukare material som t.ex. trä kan du dock använda borr upp till 40 mm i diameter även om fästet för chucken måste vara maximalt 13 mm.

För skruvande kan du justera styrkan mellan 15 olika momentlägen på skruvdragaren vilket gör att den lämpar sig väl för de flesta situationer.

Slutsats

Bland borrskruvdragare utan slagfunktion är Dewalt DCD791D2 utan tvekan en av de bästa modellerna du kan välja. Testvinnare i Råd & Röns test 2021 och ett mycket bra betyg från konsumenter som köpt är från början en bra indikation.

Som borrmaskin kan den borra i trä, gips och metall utan problem. Den saknar slagfunktion som gör det möjligt att borra i tegel och bruk. Om du klarar dig utan det så är Dewalt DCD791D2 en av de bästa skruvdragare du kan köpa till hemmet.

Bosch GSR 18V-60 C – Bra val

Bosch GSR 18V-60 C (2x5,0Ah)
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i testet hos Gör Det Själv
 • Rekommenderas av tidningen M3
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Liten och smidig
 • Lämplig för precisionsjobb
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareBosch
ModellnamnGSR 18V-60 C (2x5,0Ah)
EffektOkänt
Ljudnivå98 dB
Momentlägen21 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål, trä och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri5 Ah
Spänning18 V
Laddtid45 min

Smidighet och låg vikt verkar ha varit ledorden när designteamet mötte teknikerna under framtagandet av Bosch GSR 18V-69 C. Skruvdragaren är trots sin kompakta design kraftfull och konkurrerar bland toppen när det gäller högt vridmoment.

Tidningen M3 ger Bosch GSR goda rekommendationer vilket även bekräftas i nätmagasinet Gör Det Själv som placerar skruvdragaren på andra plats i deras stora test. Konsumenter instämmer med det goda betyget och det generella omdömet är mycket positivt.

Skruvdragaren innehåller Bosch nya Premium-Litiumjonteknik vilket ger 400 procent längre livslängd och ett väldigt effektivt batteri. Vridmomentet vid hög skruvdragning uppmäter så mycket som 67 Nm tack vare ett nyutvecklat drivkoncept. Kraften får även draghjälp av en ny 4-polig högeffektmotor.

Bosch GSR 18V-60 C bra borr och skruvdragareSom tidigare nämnt är det en otroligt kompakt skruvdragare (185 mm) som inte väger mer än 1,8 kg. Bosch GSR är även ergonomiskt utformad vilket innefattar ett smalt handtag med särskilda softgrip-ytor som finns där för att göra arbetet mindre mödosamt.

Maskinen tillhör det högre prisregementet vilket självklart måste tas i beaktning. Med detta sagt är förmodligen Bosch GSR den smidigaste skruvdragaren på marknaden som även innehar imponerande tekniska färdigheter.

Oavsett om du är en finsnickare eller bara en person som värdesätter detaljer är Bosch GSR med sin motorbroms lämplig för precisionsjobb. Du har även möjligheten att arbeta under en längre tid på bara en laddning då du tillåts utföra upp till 826 skruv.

Mycket tyder på att skruvdragaren från Bosch är en gedigen maskin som gör din vardag lättare till följd av dess simpla och smidiga utformning. Diverse tester skvallrar om att du gör ett bra val genom att välja Bosch GSR 18V-60 C.

DeWalt DCD 777S2T – Testvinnare

DeWalt DCD 777S2T
 • Bra Produkt 2022
 • Bäst betyg i testet hos Testfakta
 • Smart väska ingår
 • Borstlös motor
 • 3 års garanti för Dewalts kunder
 • Högt vridmoment på 65 Nm
 • Priser
 • Egenskaper
1 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareDeWalt
ModellnamnDCD 777S2T
Effekt340 W
Ljudnivå83 dB
Momentlägen16 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål, trä och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri1,5 Ah
Spänning18 V

DeWalt DCD 777S2T är borrkruvragaren som snuvade sina konkurrenter på utmärkelsen som bäst i test hos Testfakta. Det goda betyget baseras förmodligen på skruvdragarens betydelsefulla kraftfullhet, dess goda anpassningsmöjligheter och den borstlösa motorn.

Ett stort plus i kanten är att DeWalt är ett välrenommerat elverktygsföretag som med 3 års garanti ingjuter trygghet hos sina kunder. I detta total-servicepaket ingår regelbunden service och alla reparationer som behövs inom 3-års perioden.

DeWalt DCD 777S2T paket skruvdragareDet generellt höga vridmomentet på 65 Nm gör att skruvdragaren klarar av att ta sig igenom svårgenomträngliga ytor. Genomgår du en renoveringsprocess hemma och inte riktigt kan förutse vilka ytor som ska borras kan det vara bra att vara på den säkra sidan och välja en borrmaskin med högt vridmoment likt denna.

Hög kapacitet, lång hållbarhet och låg energiförbrukning fastställs också i och med den borstlösa motorn som återfinns inuti maskinkroppen.

Borrskruvdragaren är ganska fördelaktig när det kommer till hur stor kontroll du har när du använder maskinen. Som tidigare nämnt är även detta en kraftfull maskin och med det kommer även mycket ansvar. För att du på enklast sätt ska kunna kontrollera styrkan DeWalt DCD 777S2T besitter finns två växlar samt 16 olika momentlägen. Möjlighet till vänster/högersväng finns också tillgänglig och säkerheten höjs i och med en intelligent utformad strömbrytare.

När du köper DCD 777S2T ingår även två 1,5 Ah-batterier samt laddare. Alla tillbehör kommer i en smart och robust väska.

Bland kunder som har testat maskinen är de flesta nöjda med sina köp. Invändningar har dock gjorts mot att den kan vara något klumpig. Utöver detta pekar det mesta på att borrskruvdragaren från Makita är ett bra köp för både hemmafixare och proffs.

Metabo BS 18 LT – Toppresultat

Metabo BS 18 LT BL (2x4,0Ah)
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i testet hos danska Taenk 2019
 • Tredjeplats i testet hos Gör Det Själv
 • Två års garanti
 • Kompakt maskinkropp
 • Högt vridmoment på 60Nm
 • Priser
 • Egenskaper
2 996 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareMetabo
ModellnamnBS 18 LT
Ljudnivå87 dB
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål, trä och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri4 Ah
Spänning18 V

Bland toppen i flertalet oberoende tester förekommer Metabo BS 18 LT. Danska Taenk gjorde en undersökning 2019 och placerade skruvdragaren på andra plats och magasinet Gör det själv belönade tyska Metabo med en tredjeplats.

De goda testresultaten grundar sig med all säkerhet i de tekniska finesserna och att du får bra med kraft ur den kompakta maskinkroppen. Vridmomentet ligger på 60 Nm och den har god kapacitet när det kommer till att borra i stål likväl som i trä. Motorn är borstlös och erbjuder i förlängningen en stor variation av möjligheter när det kommer till att borra. Bland kundrecensioner är det tydligt att skruvdragaren funkar utmärkt för såväl simpla som mer krävande ändamål.

Metabo BS 18 LT BL (2x4,0Ah) skruvdragare och borrFöredrar du att slippa behöva manövrera med en snabbchuck? Då finns det glädjande nyheter. Det är nämligen så att denna borrskruvdragare är utrustad med en spindel med sexkantshål för skruvdragarbits vilket lämpar sig för dig som inte vill använda snabbchuck.

Samtliga verktyg av märket Metabo har två års garanti och när det kommer till batterier har dessa en separat garanti på 3 år. Enligt det tyska företagets egna utsago satsar dem hårt på att skapa pålitliga verktyg med fokus på livslängd och effektivitet. Garantin blir i förlängningen ditt kvitto på att Metabo känner sig säkra på att deras produkter håller vad de lovar.

Även om den kompakta designen och den robusta maskinen lyfts fram som skruvdragarens största styrkor är detta även det som flest kunder har riktat mest kritik mot. Det finns generella invändningar mot att den är just stor och tung men även att skruvskaftet är lite väl otympligt. Vikten ligger på 1,6 kilo vilket i sig inte är en alltför hög siffra sett till Metabos konkurrenter. Dock kan det vara värt att kika på andra alternativ om du specifikt vill ha en väldigt lätt och smidig skruvdragare. Dock finns det en överhängande risk för att kraften isåfall blir lidande.

Mycket talar för att Metabo BS 18 LT är ett bra och tryggt köp för både hemmafixare och proffs.

Makita DDF485RTJ – Bra betyg

Makita DDF485RTJ (2x5,0Ah)
 • Betyg 4,0 av 5 hos Byggahus inför 2020
 • Effektiv allroundmaskin
 • Kolborstfri motor genererar i lägre strömförbrukning
 • Växelhus i metall förlänger livstiden
 • Priser
 • Egenskaper
4 811 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareMakita
ModellnamnDDF485RTJ
Ljudnivå74 dB
Momentlägen21 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål 13 mm, trä 38 mm och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri5 Ah
Spänning18 V
Laddtid45 min

Makita DDF485RTJ är en högst godkänd skruvdragare som visserligen inte ger ifrån sig något större eko men ändå erhåller bra betyg bland konsumenter. Nättidningen Byggahus ger den 4,0 av 5 i betyg vilket betyder att det är en skruvdragare att definitivt ha i åtanke om du går i köptankar.

Makita DDF485RTJ skruvdragare borrar i metallBland diverse återförsäljare beskrivs Makita DDF4865RTJ  som en effektiv allroundmaskin som lämpar sig mycket väl för professionellt bruk. Likt många andra skruvdragare som har för vana att placera sig i toppen av bäst i test-listor är skruvdragaren från Makita utrustad med en kolborstfri motor. Den kolborstfria motorn leder således till lägre strömförbrukning vilket i längden kan bli mer och mer ekonomiskt gynnsamt för dig.

Makita har även strävat efter att förlänga livslängden på sin skruvdragare och har därmed låtit växelhuset tillverkas i metall. Adderat till detta har även skruvdragaren ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd genom att själv stänga av sig när batterinivån börjar bli för låg.

Med andra ord har Makita i den här modellen fokuserat mycket på hållbarhet. Ur denna aspekten håller Makita god takt med sina konkurrenter. Dock är det tydligt att via den tekniska informationen snabbt se att DDF5RTJ ligger en bit efter topplacering när det kommer till kraftfullhet. Vridmomentet uppgår i en maxkapacitet på 50/27 vilket visserligen inte är en liten kapacitet men samtidigt inget att skryta om.

Är du ute efter en högst funktionell skruvdragare som klär sig i de flesta byggnadsmiljöer är Makita DDF5RTJ ett helt klart godkänt alternativ. Någon vidare spetskompetens är dock svår att urskilja och om du är en person som vill ha en flådig maskin med excellenta kvaliteér kan det vara smart att överväga andra alternativ.

Black & Decker BL186KB – Bra val

Black & Decker BL186KB
 • Bästa Budgetval 2022
 • Andraplats i testet hos Testfakta
 • Prisvärd i budgetklassen
 • Utrustad med LED belysning
 • Funkar utmärkt till att borra i metall och trä
 • Priser
 • Egenskaper
1 559 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareBlack & Decker
ModellnamnBL186KB
Momentlägen23 st
Chuckstorlek1-13 mm
BorrmaskinJa, för stål 10mm, trä 25 mm och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri1,5 Ah
Spänning18 V
Laddtid180 min

Black & Decker BL186KB bevisar att du kan få en riktigt kraftfull skruvdragare utan att behöva betala ett alltför högt pris. Diverse återförsäljare säljer den med ett prisspann på mellan 1400 och 1800 vilket utan tvekan är ett bra pris med tanke på att du får ett vridmoment på 52Nm.

Test och researchföretaget Testfakta.se placerar Black och Decker på en andraplats strax efter DeWalt DCD 777S2T som kunde titulera sig som bäst i test. Pricerunner ger borrskruvdragaren 3,5 i betyg och understryker att BL186KB tar sig an tjocka eklister och bastanta reglar smidigt och problemfritt. Oavsett om du har ett stundande altanbygge eller står inför en renovering är detta med andra ord en billig skruvdragare som sköter jobbet.

Black & Decker BL186KB skruvdragareVidare är Black & Decker utrustad med ett drygt fjäderbelastat batterisystem som håller länge. Två stycken 1,5 AH batterier medföljer vid köp men tyvärr bli smidigheten lidande till följd av en ineffektiv laddningsprocess. Det tar cirka 1,5 timme att ladda ett 1,5 AH batteri fullt vilket definitivt måste ses som en klar nackdel.

Konsumenter som har testat maskinen har även lyft fram den aningen osmidiga designen som ett klart minus. Genom att vinkla skruvdragaren inser du snabbt att det är lätt att komma i obalans trots att den innehar 24 olika momentlägen. Glädjande nyheter är dock att den likt många andra skruvdragare har LED belysning installerad vilket är ett måste för att bibehålla precisionen i mörka miljöer.

Summan av summarum är helt enkelt att du får en prisvärd skruvdragare som med sin kraft klarar att borra sig igenom trä likväl som metall. Designen anses dock vara ett minus och det finns även konsumenter som höjer ett varningens finger för att ljudprofilen är ganska enerverande. Klarar du av att leva med att den kanske ger ifrån sig högre ljud än konkurrenter i det högre prisregementet är detta ett utmärkt val sett till det billiga priset.

Bosch GSR 12V-15 – Liten, Smidig & Prisvärd

Bosch GSR 12V-15 (2x2,0Ah)
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Liten och smidig design
 • Lämpar sig för arbete i trånga utrymmen
 • Billigt pris i budgetklassen
 • Utrustad med motorbroms.
 • Priser
 • Egenskaper
1 601 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareBosch
ModellnamnGSR 12V-15
Effekt880 W
Ljudnivå80 dB
Momentlägen21 st
Chuckstorlek1-10 mm
BorrmaskinJa, för stål 10 mm, trä 19 mm och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionNej
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri2 Ah
Spänning12 V
Laddtid45 min

Bosch GSR 12V-15 - Liten skruvdragareOm tävlingen “konsumenternas favorit” hade existerat hade Bosch GSR 12V-15 förmodligen minst gått hem med en pallplats. Den erhåller otroligt goda omdömen från konsumenter som har testat och många lyfter fram den smidiga designen som ett stort plus.

Skruvdragaren är liten till dess utformning sett till konkurrerande borrskruvdragare som ofta dras med problem gällande otymplighet. Vidare innehar maskinen det kortaste kraftpaketet i sin klass och är med sina 169 mm även kortast när det kommer till konstruktion. Detta mynnar ut i att du vid borrning och skruvdragning lättare kommer åt ytor som du med andra skruvdragare hade behövt kämpa länge och väl med.

Det du vinner i smidighet förlorar du dock i kraft. Vridmomentet är enbart på 30 Nm vilket gör att du vid tyngre jobb förmodligen behöver välja ett annat alternativ. När det kommer till smidiga precisionsjobb funkar den mycket väl. Skruvdragaren är utrustad med motorbroms vilket gör det lättare att bibehålla precision vid serieskruvning.

GSR 12V-15 är utrustad med LED-belysning under chucken och har en hög batterikapacitet. Medföljer vid köp gör två stycken GBA 12 V 2,0 Ah batterier samt laddare vilket förstärker faktumet att du som konsument får mycket för pengarna.

Slutligen är det tveklöst att det inte finns så mycket negativt att säga om Bosch GSR 12V-15 om du väver in prissättningen och jämför den med sina dyrare konkurrenter. Att den inte är lika kraftfull känns som ett förklarligt minus och det hade rentav varit konstigt om den med sin kompakta och nätta design skulle vara uppe och konkurrera ur den aspekten.

Dewalt DCD796D2 – Testvinnare

Dewalt DCD796D2 (2x2,0Ah)
 • Bäst i test när danska Taenk testar
 • Kraftfull med ett vridmoment på 70 Nm
 • Slagfunktion för murverk & betong
 • Hög batterikapacitet
 • 3 års garanti
 • Priser
 • Egenskaper
3 469 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareDewalt
ModellnamnDCD796D2
Effekt460 W
Ljudnivå100 dB
Momentlägen15 st
Chuckstorlek1,5-13 mm
BorrmaskinJa, för stål 13 mm, trä 40 mm, murbruk 13 mm, betong 30 mm och gips
HammarfunktionNej
SlagfunktionJa, 9350 slag / min
MutterdragareNej
SkruvfunktionJa
Batteri2 Ah
Spänning18 V

Dewalt DCD796D2 blev bäst i test när danska Taenk testade skruvdragare och det är lätt att förstå varför. Det är en otroligt kraftfull skruvdragare med 70 Nm i vridmoment och 15 olika momentlägen.

Märket Dewalt som är ett dotterbolag till Black & Decker har sedan tidigare ett rykte om sig att erbjuda kraftfulla maskiner och gör inte ett undantag denna gången heller. Batterikapaciteten är hög i och med att den drivs av två stycken 2.0 Ah batterier. Du kan med andra ord förvänta dig att arbeta länge under en och samma laddning.

Bälteskrok och bitshållare är inkluderat i denna skruvdragaren som i sin helhet måste ses som något av extra allt. Själva designen är fördelaktig då den inkluderar ett ergonomiskt handtag som gör att du kan arbeta länge med det uthålliga batteriet utan att din kropp tar alltför mycket skada.

Den största nackdelen med DCD796D2 är förmodligen det förhållandevis höga priset. Om du är ute efter Dewalts skruvdragare kommer du uppskattningsvis behöva hosta upp mellan 2500 och 3500. Priset kan å andra sidan komma bli värt det då du har 3 års garanti om du registrerar maskinen hos Dewalt senast 4 veckor efter inköp.

Det är slutligen tydligt att Dewalt DCD796D2 är väl anpassad för professionellt bruk men det behöver inte betyda att du som hemmafixare inte kan unna dig en riktigt kraftfull skruvdragare.

Så väljer du rätt skruvdragare

En bra skruvdragare är en klok investering för väldigt många hem. Det hjälper dig att snabbt och enkelt montera möbler till arbetet med renovering, byggandet av uteplats, borra i trä, gipsskivor och mycket mer. Men vad ska du tänka på inför ett köp?

Här nedanför tittar vi närmare på olika faktorer som kan vara avgörande i köpet av en bra skruvdragare. Många de bästa modellerna levererar dock de flesta av funktionerna.

Motor – Borstfri för mer kraft

Med en borstlös motor raderas friktionen som annars uppstår mellan borstarna och motorn. En borstfri motor leder i nästa led till att energiförbrukningen minskar och att den generella arbetstiden förlängs. I kontrast till äldre icke borstfria motorer blir skillnaden stor då dessa ofta drogs med problem kring värmeutveckling och slitage.

Batteri – 18 V+ och gärna 2 st

Väljer du ett batteri med 18 V+ har du så gott som garanterat införskaffat ett kraftfullt batteri som ger dig ca 45 minuters laddningstid.

Ergonomi – Enkel att använda

Oavsett om det rör sig om professionellt arbete eller om du själv bara ska skruva i några taklister behöver du en skruvdragare som är enkel att använda. Vissa modeller är tunga och otympliga samt saknar ergonomiskt utformade handtag. Ta en extra kik på specifikationerna och försäkra dig om att du väljer en skruvdragare som är schysst mot kropp och knopp.

Borrskruvdragare – Borra i trä & gips

Skruvdragare och borrmaskin används som synonymer i vissa kretsar men i vissa fall kan de skilja sig åt i sin förmåga att borra i trä och gips. Dock är det enkelt att med hjälp av en chuck och en adapter förvandla de flesta skruvdragarna till en ren och skär borrhammare. Det är även värt att tillägga att det i kategorin tillkommer väldigt många användningsspecifika namn och att det finns särskilda gipsskruvdragare som i sin tur absolut är bäst lämpade att ta sig an gips.

Slagfunktion – Borra även i bruk & tegel

Om du planerar att borra i bruk och tegel borde du välja en skruvdragare med slagfunktion. Den konkreta skillnaden mellan en slagskruvdragare och en “vanlig” skruvdragare är helt enkelt hur själva skruvmomentet går till. Om du vill vara riktigt säker på att du införskaffar en slagskruvdragare som effektivt borrar sig igenom bruk och tegel bör du välja en modell vars slagfunktion inte bara roterar utan även rör sig fram och tillbaka för att på så sätt hamra sig in i väggen.

Hammarfunktion – Borra i betong

Planerar du att borra i betong? Då bör du se till så att din skruvdragare innehar hammarfunktion. Skillnaden ligger i hammarverket där borrhammaren ger kraftiga slag då den slår på baksidan av axeln eller borret. Detta gör att den lämpar sig utmärkt för att borra i hårdare väggar eller material. På de flesta borrhammare med hammarfunktion finns möjlighet att stänga av funktionen om du istället ämnar att nyttja den som en vanlig borrmaskin.

Tillbehör – Investera i bra borr

Att investera i en bra borr är likväl en säkerhetsfråga som det är en fråga om resultat och hållbarhet. I och med att det numera finns en uppsjö av olika borrmaskiner har även andelen olika borrmodeller skjutit i höjden. Detta innebär att det ställs högre krav på dig som konsument när du väljer borr. Kolla därför alltid med en expert eller återförsäljare innan du bestämmer dig för att köpa tillbehör till din skruvdragare. Ur ett ekonomiskt perspektiv kommer detta i längden vara väldigt gynnsamt för dig.

Pris – Efter behov & kvalitet

Det är lätt att tro att man inför ett köp behöver alla tekniska funktionaliteter som säljaren försöker övertyga dig om. Många alternativ i budgetklassen lämpar sig alldeles utmärkt för en hemmafixare och faktum är att det finns många billiga skruvdragare som har snarlika funktioner som de i det högre prisregementet.

FAQ – Skruvdragare

Vanliga frågor med svar om skruvdragare, borrmaskiner och slagskruvdragare.

 1. Vad är en skruvdragare?
 2. Hur använder man en skruvdragare?
 3. Går det att borra med en skruvdragare?
 4. Vilka skruvdragare är bäst i test?
 5. I vilka material kan man borra med en skruvdragare?
 6. Vilka märken utmärker sig som bäst i tester?
 7. Hur lång tid varar ett batteri till skruvdragaren?
 8. Vad skiljer vanlig skruvdragare med en slagskruvdragare?

1. Vad är en skruvdragare?

En skruvdragare är en elektrisk skruvmejsel där du kan byta bits efter behov.

Bits är utbytbara spetsar som gör att du kan välja mellan olika storlekar av platt skruvmejsel, stjärnskruvmejsel, 6-kanter och torx.

Idag är borrskruvdragare det vanligaste alternativet och då kan du även borra med maskinen i olika material.

2. Hur använder man en skruvdragare?

En skruvdragare används med fördel enligt följande:

 1. Välj en bits som passar bra till skruven du vill skruva i eller ut.
 2. Fäst bitsen på skruvdragaren
 3. Välj riktning om du vill skruva i eller skruva ut på maskinen
 4. Sätt skruvdragaren mot gängorna på skruven och börja skruva genom att trycka in knappen.

Om du har en borrskruvdragare kan de små bitsen inte fästas direkt i fästet där borrar spänns fast. Istället behöver du spänna fast en bitshållare som i sin tur du kan enkelt fästa bitsen i. På bilen till höger är kan du se ett exempel på flera olika bits och längst till höger det fäste (bitshållare) som fästs i borrskruvdragaren.

3. Går det att borra med en skruvdragare?

Inte alltid! Många skruvdragare är s.k. borrskruvdragare och kan användas för att både skruva skruvar och borra i olika material.

De bästa modellerna är just borrskruvdragare som ger ett bredare användningsområde. De brukar också vara lite kraftfullare och blir även mer pålitliga för att skruva när motståndet är lite tyngre.

Exakt vilka material du kan borra i med en borrskruvdragare varierar dock (se mer i nästa svar).

4. Vilka skruvdragare är bäst i test?

Skruvdragare som är bäst i test är Makita DDF484RTJ (2×5,0Ah) och Dewalt DCD791D2 (2×2,0Ah) i olika tester kommit ut som testvinnare.

Du kan läsa mer om vilka borrskruvdragare som är bäst här ovan och hur de presterat i olika tester.

5. I vilka material kan man borra med en borrskruvdragare?

För att borra krävs en borrskruvdragare vilket är en skruvdragare med borrfunktion.

Normalt kan du borra i trä, gips, kakel och metall där djupet och diameter på borret kan begränsa modellerna. Svårare material ställer högre krav på bra borr samt en stark maskin.

Gips och trä anses ofta som ganska lätta material att borra i och ska inte vara ett problem för en bra skruvdragare.

Tegel och bruk är lite hårdare och här behövs normalt slagborrfunktion för bäst effekt även om vissa borrskruvdragare kan ta sig an dessa uppgifter också.

Om du vill borra i betong krävs i praktiken en borrhammare som har högre kapacitet än en vanlig slagborrmaskin. Borrskruvdragare med slagfunktion klarar av tegel och bruk men där de bästa modellerna i vissa fall kan borra mindre håll i mjukare betong-blandningar.

6. Vilka märken utmärker sig som bäst i tester?

Bland skruvdragare finns det framförallt två märken som utmärker sig bäst i testerna. Det är Dewalt och Makita som titt som tätt tar topplaceringarna och blir testvinnare.

7. Hur lång tid varar ett batteri till skruvdragaren?

Det är svårt att exakt svara på för det finns olika batterier med olika mycket Amperetimmar (Ah).

Hur skruvdragaren används, vilka material du skruvar/borrar påverkar sedan i sin tur hur mycket av batteriet som går åt.

Om du räknar med att använda din borrskruvdragare mycket och kanske till större renoveringar och andra projekt så rekommenderas dubbla batterier. Då kan det ena batteriet laddas medan du använder det andra.

8. Vad skiljer vanlig skruvdragare med en slagskruvdragare?

Skillnaden ligger i hur själva skruvmomentet går till.  En slagskruvdragare innehar mer kraft och klarar av att borra i bruk och tegel på grund av dess slagfunktion.

Behöver du borra i betong som är ännu hårdare material rekommenderas en borrhammare. Mindre hål i betong kan i vissa fall göras med en sämre slagborrskruvdragare men det blir snabbt ett för tungt jobb även för de bästa modellerna.

Så valde vi ut bästa skruvdragaren

Vi har i första hand tittat på oberoende tester som jämfört och testat skruvdragare från flera olika tillverkare. Normalt sett brukar detta innebära t.ex. Testfakta, Råd & Rön, danska Taenk och andra företag/tidningar.

För att säkerställa att de skruvdragare som presterat bra i tester även håller måttet över tid, så har vi tittat på vad konsumenter tycker om produkterna. Genom att sammanställa dessa värden från flera källor så får vi ett bättre uppfattning om de håller vad de lovar och har en hållbar kvalitet över tid.

Vårt mål är alltid att ge bra produktrekommendationer och samtidigt bekräfta att de produkter som blivit utsedda till bäst i test, faktiskt är så bra som det verkar.

Källor & Test

Sammanställning av de tester, omdömen och recensioner som vi använt oss av för att kunna lista de bästa skruvdragarna.

 • Test av 25 olika borrskruvdragare – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat borrskruvdragare och även borrskruvdragare med slagfunktion där det senare inte är något vi går in på här. Bland borrskruvdragarna utan slagfunktion så blev Dewalt DCD791D2 (2×2,0Ah) utsedd till bäst i test. Makita DDF484Z / DDF484RTJ (2×5,0Ah) ligger tätt efter testvinnaren och därefter kommer Makita DF332DSAJ (2×2,0Ah) som kniper tredjeplatsen. Andra skruvdragare som tagit bra poäng är Metabo PowerMaxx BS Basic (2×2,0Ah), Dewalt DCD701D2 (2×2,0Ah) och Dewalt DCD708S2T (2×1,5Ah).
 • Test av 8 stycken skruvdragare – 2019 – Byggahus.se
  I december 2019 valde Byggahus.se att publicera sitt test över skruvdragare inför 2020. De testade 8 stycken batteridrivna borrskruvdragare på 18V. Testet utfördes genom att skruva och borra i material som trä, plywood och gips. Här testades även användarvänligheten och ergonomin. Bäst i testet blev Makita DDF484 som kammade hem 4,7 av 5 i betyg. Andra skruvdragare som presterade bra var Bosch GSR 18V-60C och Dewalt DCD791 P2 som båda fick 4,2 av 5 i betyg.
 • 7 st olika skruvdragare testade – 2019 – Testfakta
  Testfakta testar sju olika skruvdragare med varierat resultat. Det blir tydligt att valet av skruvdragare spelar stor roll vad den kommer att klara av att göra för uppgifter. Relativt enkla uppgifter som att skruva in en tjock skruv kan bli problem för de svagare skruvdragarna. I detta testet så testas skruvdragarna i flera moment som t.ex. borra skruva, batterikapacitet, laddning och användarvänlighet. Bäst i test blev DeWalt DCD 777S2T med hela 8,4 av 10 poäng. På andra plats finner vi Black & Decker BL186KB-QW med 8,0 i betyg. På tredjeplats med 7,7 av 10 i betyg hittar vi Ryobi R18DD3. Andra skruvdragare som testas är Makita DDF453SYE, Cocraft LXC DD18 (1×2,0Ah), Bosch UniversalDrill 18 och avslutningsvis en skruvdragare från Meec som fick sämst betyg av alla.
 • Test av olika skruvdragare på 18 V – 2019 – Gör Det Själv
  Tidningen Gör Det Själv bad tillverkare om att förse dem med sina bästa skruvdragare så att de kunde testas. Kravet var att själva borrskruvdragaren med batteri och laddare kostade maximalt 4 000 kr. Bäst i Test med nästan maximalt betyg på 9,9 av 10 var Makita DDF484RTJ. På andraplats finner vi Bosch GSR 18V-60 C och på tredjeplats Metabo BS 18 LT BL. Tre skruvdragare som nog får anses vara bra köp baserat på deras poäng. Sämst i testet presterade Bosch AdvancedDrill 18 som endast plockade hem 4,9 poäng. Förutom ovannämnda skruvdragare så gick fjärdeplatsen till Dewalt DCD708S2T som fick en utmärkelse också.
 • Testar 38 olika skruvdragare – 2019 – Taenk
  Danska Taenk har gjort ett stort test av olika skruvdragare och kommit fram till att DeWalt DCD796D2 är bäst i test med sina två mekaniska växlar, slagborrsfunktion och en motor som är borstlöst. På andraplats i testet hittar vi Metabo BS 18 LT följt av AEG BS 18C LI-202C på tredjeplats.
 • Test av flera olika skruvdragare med borr – 2019 – M3
  Tidningen M3 har testat flera olika skruvdragare och gett dem betyg på 10-gradig skala. De modeller som hamnade i topp var Makita DDF484RTJ och Festool DRC 18/4 Li 5,2 Plus SCA Quadrive som båda fick 10 av 10 poäng. Det är alltså två modeller som skulle kunna anses vara bäst i test, tätt följt av Bosch GSR 18V-60 C och DeWalt DCD792P2B som fick 9 av 10 i betyg.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka skruvdragare som fortfarande säljs, hur populära de är och vilka butiker som säljer dem. Vi har även fått en inblick i vad konsumenterna själva anser om olika skruvdragare där deras aggregerade omdöme från flera källor har betydelse för våta utlåtanden.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi använder oss av omdömen och recensioner från konsumenter för att få en klarare bild av hur de som köpt produkten och använt den tycker om den. Det ger oss en indikation på om någon produkt har kvalitetsproblem eller andra brister som inte märkts i oberoende test. I vissa fall kan det leda till att produkter som utnämnts till bäst i test får en varning från oss.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng