Handöverfräs Bäst i Test

Bästa Handöverfräs

En bra handöverfräs är ett svårt verktyg att klara sig utan för att fräsa ut noggranna spår och kanter. Eftersom de kostar en slant har vi tittat närmare på vilka modeller som presterat bäst i test.

Även om handöverfräsen inte är det vanligaste verktyget i snickeriboden är den ett oslagbart verktyg för vissa uppgifter som kräver en fräs. I vissa fall kan en dremel vara ett alternativ men de har inte samma kapacitet att fräsa i material som en handöverfräs.

Här nedanför hittar du flera av de bästa handöverfräsar för 2022 – starka modeller med hög kvalitet och bra funktioner.

Makita RT0702CX2J – Bäst i Test

Makita RT0702CX2J
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i test när Gör Det Själv testade
 • Mycket stark motor med bra kapacitet
 • Fräsdjup på 40 mm & fäste på 6/8 mm
 • Mycket lätt att använda med bra ergonomi
 • Förval av varvtal samt stöd för mjukstart

Priser för Makita RT0702CX2J

3 583 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Makita RT0702CX2J är en handöverfräs som utsågs till bäst i test av Gör Det Själv. Detta är inte förvånande eftersom Makita är en kvalitetstillverkare som har fått bra betyg av konsumenter.

Motorn på 710 W ger mycket styrka och den hanterade fräsning i både mdf-material och stål på ett bra sätt i testet. Dessutom var den lätt att använda och hade bästa ergonomin i testet.

En nackdel som framkom i testet var att spånsugen inte presterade så bra. Om det är en mycket viktig funktion för dig kanske det finns andra alternativ som presterar bättre.

En annan nackdel med Makita RT0702CX2J är priset. Den ligger över 2 000 kronor, vilket kan vara för dyrt för vissa konsumenter.

Men om man vill ha en högkvalitativ handöverfräs med bra prestanda och ergonomi, är Makita RT0702CX2J ett bra val. Den har dessutom en förval av varvtal, dammsugaranslutning, revolveranslag och finjusteringsskruv. Den har också stöd för mjukstart.

Makita RT0702CX2J är den bästa handöverfräsen för 2022 och vinner vår utmärkelse ”Bäst i Test” för sitt goda testresultat, höga kvalitet och mångsidighet som lämpar sig bra för konsumenter.

Bosch POF 1400 ACE – Mycket bra val

Bosch POF 1400 ACE
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg när Gör Det Själv testade
 • Tidigare testvinnare i handöverfräs-test
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Bra ergonomi och enkel att använda
 • Stark motor med bra kapacitet för trä och stål
 • Bra fräsdjup och många bra funktioner

Priser för Bosch POF 1400 ACE

1 748 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 752 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Bosch POF 1400 ACE är en mycket bra handöverfräs med hög kvalitet och bra kapacitet. Den fick mycket bra betyg när tidningen Gör Det Själv testade handöverfräsar och har varit tidigare testvinnare i samma tidnings tester.

I deltestet handhavande fick Bosch POF 1400 ACE toppbetyg, eftersom den är lätt att använda. Den har också bra precision, styrka och kvalitet. Den är snabb på att fräsa i både MDF och stål med 10 mm djup, och har ett bra fräsdjup på 55 mm och en max fräsdiameter på 40 mm.

En annan bra funktion med Bosch POF 1400 ACE är arbetslampan som ger bättre belysning vid fräsning. Dessutom har den en dammsugaranslutning för att suga upp spån.

Bosch POF 1400 ACE har även förval av varvtal och stöd för mjukstart. I vår sammanställning över konsumenters omdöme presterar den bäst med ett högt snittbetyg.

Trots att Bosch POF 1400 ACE är en mycket bra handöverfräs med många fördelar, så är det viktigt att notera att det inte finns några tydliga nackdelar. Den har hög kvalitet, bra kapacitet och god ergonomi till ett rimligt pris, vilket gör den till ett mycket bra köp.

Dewalt D26204K – Premiumval

Dewalt D26204K
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Enkel att använda på trä och stål
 • Ergonomisk design med gummigrepp
 • Ställbar variabel hastighet
 • Arbetsbelysning med LED-lampa
 • Spindellås för enkel byte av frässtål

Priser för Dewalt D26204K

4 231 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Dewalt D26204K är en handöverfräs som har fått toppbetyg av konsumenter som testat den. Den tillverkas av testvinnande tillverkaren Dewalt, som är känd för sin höga kvalitet och som blivit utsedd till bäst i test för flera andra verktyg.

D26204K är en fräs som är lämplig för både trä och stål, och är enkel att använda. Den har en smidig dammsugaranslutning som fungerar bra, och har en ergonomisk design som gör att den ligger bra i handen. Gummigreppet minskar vibrationerna när du för fräsen framåt, så att du kan fokusera på resultatet.

Den har också LED-lampa som belyser arbetsområdet, så att du kan se vad du gör. Funktionen uppskattas extra mycket när du ska fräsa skymd från bra ljuskälla.

Fräsen har också en ställbar variabel hastighet mellan 16 000 och 27 000 varv per minut, så att du kan anpassa hastigheten efter materialet och uppgiften. Spindellåset gör det enkelt att byta frässtålet efter materialet och du slipper omständliga fästen.

Dewalt D26204K har en slaglängd på 55 mm, och klarar maximalt 36 mm i stål. Den har en ljudeffekt på 88 dB(A), vilket är vad man kan förvänta sig av en handöverfräs. Därför rekommenderas hörselskydd vid användning.

Som extra tillbehör medföljer en smidig förvaringslåda så att du kan hitta fräsen och dess tillbehör snabbt och enkelt.

Allt som allt är Dewalt D26204K en av de bästa handöverfräsarna på marknaden. Det är ett populärt premiumval för de som vill investera i ett riktigt bra verktyg med hög kvalitet, bra funktioner och god ergonomi.

Makita DRT50Z – Bästa batteridrivna

Makita DRT50Z
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Batteridriven handöverfräs (18V-batterier)
 • LED-belysning i arbetsområdet
 • Mjukstart, smidig start utan ryck
 • Prisvärt för de som redan har Makita-batterier

Priser för Makita DRT50Z

2 152 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
3 030 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Makita DRT50Z är en batteridriven handöverfräs som har fått mycket bra betyg av konsumenter som köpt och testat den. Det gör den till en av de bästa och mest populära handöverfräsarna på marknaden.

DRT50Z är en multifräs med ett varvtal på mellan 10 000 och 30 000 varv per minut. Den är utrustad med LED-belysning som gör det lättare att se vad som händer i arbetsområdet. DRT50Z erbjuder också mjukstart, så att du kan starta motorn smidigt i befintligt arbetsområde utan stora ryck.

DRT50Z drivs med 18V Makita-batteri, men detta medföljer dock inte. Det är fördelaktigt för dig som redan har 18V-batterier och laddare från Makita som följt med andra verktyg. DRT50Z är därför ett mycket prisvärt alternativ för dig som redan äger Makita-batterier och är investerad i deras ekosystem. Det är också ett bra val för dig som vill börja använda Makita, då det är en av de bättre tillverkarna av elverktyg.

Som extra tillbehör medföljer en spännhylsa för 6/8 mm, så att du enkelt kan byta verktyg.

Allt som allt är Makita DRT50Z ett bra val för den som letar efter en batteridriven handöverfräs. Den höga kvaliteten, bra funktioner, smidig design och rimliga priset gör den till en av de bästa alternativen på marknaden.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vanligt ställda frågor om handöverfräs.

 1. Vad är en handöverfräs?
 2. Vilken handöverfräs är bäst i test?
 3. Vad utmärker en bra handöverfräs?
 4. Finns det batteridriven handöverfräs?
 5. Hur använder man en handöverfräs?

1. Vad är en handöverfräs?

En handöverfräs är en typ av elverktyg som används för att fräsa och forma trä och andra mjuka material. Det är en portabel och lättanvänd enhet som kan användas för att utföra en mängd olika fräsningstekniker.

En handöverfräs har en spindel som roterar och som är utrustad med olika typer av fräsbits, beroende på vad som ska fräsas. Den används ofta av hantverkare och träsnickare för att göra fina detaljer och forma trä. Många handöverfräsar kan även fräsa i metaller som t.ex. stål.

2. Vilken handöverfräs är bäst i test?

Makita RT0702CX2J är den bästa handöverfräsen som även vunnit utmärkelsen ”Bäst i Test”.

Verktyget kombinerar bra egenskaper i form av hög motorstyrka, mycket bra ergonomi och hög kvalitet som gör fräsen mycket trevlig att arbeta med.

Det finns andar produkter att välja på också beroende på vilken prisnivå du vill ha alternativt vilka funktioner du önskar.

3. Vad utmärker en bra handöverfräs?

Det finns en mängd olika faktorer som kan utmärka en bra handöverfräs, men några vanliga egenskaper som är viktiga att titta på är:

 1. Prestanda: En bra handöverfräs ska vara kraftfull och ha bra precision, så att den kan hantera olika typer av fräsningstekniker och material på ett bra sätt.
 2. Ergonomi: En bra handöverfräs ska vara lätt att använda och ha bra handhavande, så att den är bekväm att använda under långa perioder.
 3. Kvalitet: En bra handöverfräs ska vara tillverkad av högkvalitativa material och ha en robust och hållbar konstruktion, så att den kan användas i många år.
 4. Funktioner: En bra handöverfräs ska ha en rad olika funktioner, såsom förval av varvtal, dammsugaranslutning, revolveranslag och stöd för mjukstart, för att förenkla användningen och förbättra resultatet.
 5. Pris: En bra handöverfräs ska ha en rimlig prislapp, så att den är tillgänglig för olika typer av konsumenter.

4. Finns det batteridriven handöverfräs?

Ja, det finns batteridrivna handöverfräsar. Många moderna handöverfräsar drivs av batterier som laddas upp med en laddare, vilket gör det möjligt att använda dem utan att behöva vara anslutna till en eluttag. Detta ger större frihet och flexibilitet när det gäller att använda handöverfräsen på olika ställen.

Nackdelen med batteridrivna modeller är att priset blir högre för batteri och laddare. Samtidigt läggs det på ytterligare vikt och trots att du inte har någon kabel att ta hänsyn till är det inte säkert alla modeller upplevs som enkla att använda.

5. Hur använder man en handöverfräs?

En handöverfräs är ett verktyg som används för att bearbeta ytor, oftast trä. Bland annat för att falsa och fräsa urtag i materialet.

För att använda en handöverfräs behöver du först välja rätt fräs och dess verktygsspetsar för det jobb du ska göra. Därefter kan du sätta spetsen i fräsen och sätta på den. När du har gjort det kan du sätta den mot ytan du vill bearbeta och trycka ner handtaget för att starta fräsen. Var noga med att hålla fräsen stadigt och i rät vinkel mot ytan, och följ alltid säkerhetsföreskrifterna som följer med fräsen för att undvika olyckor.

Det är viktigt att alltid använda skyddsutrustning när du arbetar med en handöverfräs, inklusive ögonskydd, hörselskydd och andningsskydd för att skydda dig mot skadliga partiklar och damm. Se också till att läsa bruksanvisningen noga innan du använder handöverfräsen för att få information om hur du använder den på ett säkert sätt.

Så valde vi ut handöverfräs bäst i test

För att välja den bästa handöverfräsen har vi tittat på hur de presterar i oberoende tester.

Vi har sedan kombinerat resultatet med hur bra betyg de fått från konsumenter. Här sammanställer vi betygen från så många nationella och internationella källor som möjligt.

En kombination av bra testresultat och bra omdöme från konsumenter är viktigt för att kunna säkerställa vilken modell som är bäst.

Källor & Test

Källor som vi använt oss av för att utse handöverfräs bäst i test. Här inkluderas oberoende tester, recension och omdömen från konsumenter.

 • Test av 7 olika handöverfräsar – 2022 – Gör Det Själv
  Gör Det Själv har satt tänderna i handöverfräsar som är ett ypperligt verktyg för att få en bra finish på dina byggprojekt. Spannet på priserna är stort men ger en bra bild hur vissa kvalitetstillverkare står sig mot billigare alternativ vilket är högst intressant. Bäst i test blir Makita RT0702CX2J med ett mycket bra toppbetyg på 9,5 av 10. På delad andraplats hittar vi Bosch POF 1400 ACE och Skil 1860 AA på 9,2 av 10 i betyg. Andra handöverfräsar i testet är Biltema 17-221, Black+Decker KW1200E, Einhell TE-RO 1255 E och Ryobi RRT1600-K.
 • Konsumentomdömen & recensioner – 2022
  Vi har använt oss av konsumenters omdömen och recensioner för att få en bättre förståelse över vilka handöverfräsar som är bäst i test. Konsumenterna ger en djupare bild i olika användningsområden och över en längre tid. Det är lättare att identifiera brister i design eller kvalitetsbrister som gör att de går sönder.
 • Produktinformation – 2022 – Prisjakt
  Prisjakt har kunnat bistå med produktinformation så som tillgänglighet, prishistorik och annan viktig information som vi behöver för att kunna rekommendera de bästa handöverfräsen.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng