Mjuka och lena fötter

Så får du mjuka och lena fötter

Torra fötter, förhårdnader, sprickor och andra problem kan vara besvärliga och uppskattas sällan. Genom att ta hand om fötterna och vårda dem väl kan du slippa många problem.

Det är lätt att ta fötterna för givet men de kan behöva lite omsorg för att verkligen kännas lena och mjuka. I denna artikel lyfter vi flera bra tips för hur du kan ta hand om dina fötter.

Ta hand om fötterna

Ofta är det på vårkanten när sommarsäsongen närmar sig och man vill gå i sandaler som man kommer på att det är dags att ta hand om sina fötter. Men försök att skapa en fotvårdsrutin som du håller hela året. Då har du alltid mjuka och lena fötter och risken för att få hudförhårdnader och liktornar minskar.

Smörja fötterna med fotkrämDu behöver inte alls vara krångligt och ta lång tid att ta hand om sina fötter. Rengöring är viktigt liksom att smörja in dem med en återfuktande och mjukgörande fotkräm, gärna varje dag. En bra fotkräm är bästa knepet för att få mjuka och lena fötter.

Försök också att använda strumpor som andas och transporterar bort fukt och bekväma och fotriktiga skor. När det är fest och kalas kan du så klart sätta på dig ett par snygga smala skor men eftersom det ökar trycket på fötterna och därmed risken att få förhårdnader och liktornar är det bra att bara använda sådana skor någon gång ibland.

Ett lugnande och vårdande fotbad

Fotbad hemmaUtöver den dagliga rutinen med rengöring och vårdande fotvårdsprodukter kan det vara skönt att ibland ge fötterna lite extra omsorg och tappa upp ett fotbad. Passa på att göra tillfället till en avslappnande stund för hela dig, till exempel med tända ljus och en bra bok.

Ett fotbad ökar blodcirkulationen och när fötterna är mjuka efter badet är det enklare att fila bort hård hud och döda hudceller. Har du tid kan du låta fötterna vara kvar i fotbadet i en halvtimme men om du har ont om tid räcker 10–15 minuter.

Det är inte dyrt att köpa ett bra fotbad vilket vi även upptäckt när vi granskade de bästa modellerna på marknaden. Har du problem med dina fötter kan det vara en mycket prisvärd investering.

Vattnet i fotbadet ska vara varmt men inte så varmt så att du bränner dig. Använd gärna en olja eller ett fotsalt och om du vill kan du även använda en fotskrubb eller peelingkräm som rengör på djupet.

Efter badet kan du fila fötterna med en fotfil eller en pimpsten. Var dock noga med att inte fila för mycket då det istället kan skada huden.

När fötterna är torra är det dags att smörja in dem med en återfuktande och mjukgörande fotkräm. I samband med detta kan du också passa på att klippa tånaglarna och vårda nagelbanden lite extra med en nagelbandsolja- eller salva.

Förhårdnader och liktornar

Det är vanligt att få förhårdnader på fötterna. De kan uppstå på eller mellan tårna, på hälen och under foten och kommer när huden utsätts för belastning och tryck, till exempel av trånga skor.

Om förhårdnaden utsätts för tryck och ojämn belastning under lång tid kan du få en liktorn. Huden blir då hård och kan kännas som en tagg. Ofta gör det mycket ont att stå och gå när man har liktorn.

För att avlasta trycket kan du använda särskilda plåster och filtringar som går att köpa på apotek. Det minskar trycket och därmed också smärtan.

Bra fotvårdsrutin

Här har vi sammanställt en enkel guide för mjuka och lena fötter.

1. Rengör fötterna

Tvätta fötterna ordentligt och regelbundet. Detta kan du göra när du duschar men ge dina fötter lite extra omsorg ibland med ett härligt fotbad. Glöm inte att torka fötterna torra efter duschen eller fotbadet, särskilt mellan tårna där det lätt samlas smuts och fukt.

2. Fila fötterna

När fötterna är mjuka efter duschen eller fotbadet filar du bort förhårdnader med en fotfil eller pimpsten.

3. Smörj fötterna

Återfukta och mjukgör fötterna med en vårdande fotkräm. Detta ska du göra efter att du tvättat fötterna men för bästa resultat är det bra att smörja in fötterna varje dag. Har du riktigt torra fötter kan du smörja fötterna två gånger om dagen, på både morgonen och kvällen.