Regelsökare, även känt som regeldetektor, väggscanner och multidetektor är ett redskap för att hitta rör, ledningar och reglar i väggar. Vi har tittat närmare på vilka modeller som presterar bäst i test.
En bra regelsökare gör det lättare att undvika att borra i rör- och elledningar. Samtidigt kan du hitta reglar för få bättre fäste för väggmonteringar. Således kan verktyget både underlätta och minimera risken för olyckor när du ska borra i väggar.
Tester visar dock att det skiljer mycket mellan multidetektorer och långt ifrån alla modeller kan på ett bra sätt identifiera reglar och andra objekt. Samtidigt tycks inga modeller erbjuda 100% precision vilket gör att du aldrig helt kan lita på dem.
I slutändan blir de ett redskap som kan hjälpa dig i jakten på reglar och undvika andra material. Störningar, avvikelser och andra problem kan göra att de visar fel.
Här nedanför tar vi dock en närmare titt på de modeller som visat sig prestera bra överlag.
Bosch Universal Detect – Bästa Valet

- Bästa regelsökare till bra pris
- Lokaliserar flera föremål i väg & tak
- LED-indikator visar var du kan borra
- Autokalibrering vid start
- Relativt bra detektordjup
Priser för Bosch Universal Detect
![]() | 1 041 kr | Till Butik | |
|
Bosch Universal Detect är den bästa regelsökaren och multidetektorn för privatpersoner. Den har överlag fått väldigt bra betyg av de som testat den och är en väggscanner som räcker långt.
Precis som med alla andra regelsökare finns där missnöjda omdömen där sensorerna inte fungerar för att identifiera rätt objekt. Däremot är Bosch Universal Detect en av de med högst snittbetyg i ett rimligt prissegment vilket gör den mycket intressant.
Väggscannern har förmågan metallförmåga i väggar på upp till 10 cm djup. Den kan även identifiera strömförande ledningar och kablar upp till 5 cm vilket dock är ett gränsfall om väggen har dubbla gipsskivor.
Bosch Universal Detect kan även identifiera underkonstruktion (reglar) i gipsväggar på upp till 2,5 cm djup. Har väggen dubbla gipsskivor lär det inte fungera att upptäcka reglarna dock.
Väggscannern Bosch Universal Detect har en inbyggd autokalibreringsfunktion för att ställas in för bäst matchning.
Multidetektorn drivs med 4 st AAA-batterier. Det finns ingen inbyggd laddare i apparaten så du behöver antingen använda laddbara batterier eller byta vid behov.
Sammanfattningsvis är Bosch Universal Detect en väldigt bra väggscanner för dig som har enkelgips. För dig som har dubbelgips är den något mer begränsande. Prisnivån är rimlig samtidigt som den har ett högt snittbetyg.
Zircon HD70 – Bästa Budgetval

- Bra betyg från konsumenter som testat
- Bra sökdjup ner till 19 mm
- DeepScan ger utökat sökdjup
- Detekterar även strömförande ledningar
- Hjälper dig hitta mittpunkten på reglar
Priser för Zircon HD70
![]() | 722 kr | Till Butik | |
|
Zircon HD70 är en billig regelsökare som har möjligheten att identifiera reglar av metall och trä till ett djup på 19 mm.
Det går att aktivera DeepScan-läge som fördubblar sökdjupet till 38 mm men precisionen är inte lika exakt. Detta läget är ett måste om du har dubbla gipsväggar då tjockleken på en enkel gipsskiva är 13 mm.
För att upptäcka strömförande elledningar så är djupet 51 mm vilket är i klass med Bosch-modellen.
Displayen på regelsökaren hjälper dig att hitta mitten på objektet genom att visa hur starkt sensorn plockar upp mätningen. Det gör den lätt att använda så du snabbt kan markera ut borrhål.
När vi sammanställde konsumenters omdömen så var det tydligt att många haft bra erfarenheter av Zircon HD70 trots det låga priset.
I testet där Gör Det Själv testade väggscanners så var det just Zircon HD70 som presterade bäst av alla modeller och blev testvinnare. Det var dock endast billiga och prisvärda regelsökare som testades så Zircon HD70 har inte jämförts med dyrare alternativ.
Detta gör att Zircon HD70 är en av de bästa billiga multidetektorerna som du kan köpa. Den vinner vår utmärkelse ”Bästa Budgetval” av denna anledning då den tycks prestera bra torts sitt klart lägre pris.
Bosch D-Tect 120 – Bästa Premiumval

- Toppbetyg av konsumenter som testat
- Mycket bra på lokaliseringsdjup även för reglar
- Hittar många olika typer av objekt i vägg & tak
- Har en noggrannhet ner till 10 mm
- Kan drivs med 12V-LI batteri eller 4st AA-batterier
Priser för Bosch D-Tect 120
![]() | 2 984 kr | Till Butik | |
|
Bosch D-Tect 120 är multidetektorn för dig som vill satsa på ett mer påkostat verktyg med högre kapacitet.
Regelsökaren har en kapacitet att hitta träreglar ner till 38 mm djup. Dessutom kan stål och koppar identifieras till ett djup om 120 mm. Strömförande ledningar hittas på ett djup om 60 mm.
Lokaliseringsdjupet är bättre än de billigare modellerna vilket är att förvänta av en kraftfullare maskin och mer påkostade komponenter. Även många konsumenter vittnar om hög träffsäkerhet där den sällan gör fel. Men precis som med övriga apparater finns det dem som inte alls får den att fungera i deras bostad men antalet är relativt få när vi sammanställt data.
Med Bosch D-Tect 120 kan du hitta vattenfyllda plaströr, järnhaltig metall som armeringsjärn, järnfri metall, träreglar och spänningssatta elledningar. Det gör att den täcker de viktigaste objekten som finns i väggar och tak.
Väggscannern drivs med vanliga alkaliska AA-batterier eller med 12V Li-batteri som du själv kan välja att köpa till. Väljer du det senare behöver du då även köpa till laddare för batteriet.
Den är någorlunda enkel att använda där du får både ljud- och ljussignal när multidetektorn hittar ett objekt bakom väggen. På displayen kan du utläsa vad som hittades och även identifiera centerpunkten.
För vanliga konsumenter kan Bosch D-Tect 120 tyckas vara en dyr investering men står du inte för större renoveringsobjekt kan den snabbt betala av sig själv. Hur som helst är det kanske inte maskinen man köper bara för att man tänkt montera TV:n på väggen.
För dig med större renoveringsbehov och kanske tänkt renovera stora delar av fastigheten så blir Bosch D-Tect 120 snabbt en av de bästa regelsökare du kan köpa.
Einhell TC-MD 50 – Budgetval

- Mycket bra pris för regelsökare
- En del konsumenter får ett bra resultat
- Kan identifiera reglar i trä och metall
- Kan hitta strömförande kablar i väggar
Priser för Einhell TC-MD 50
![]() | 517 kr | Till Butik | |
|
Einhell TC-MD 50 är en mycket billig och i viss mån prisvärd regelsökare.
På pappret ser Einhell TC-MD 50 väldigt lovande ut där den kan hitta trä- och metallreglar ner till 19 mm djup vilket är tillräckligt för enkelgipsväggar.
Samtidigt finns det möjlighet att hitta järnmetaller ner till 50 mm och koppar ner till 38 mm. Även strömförande elkablar kan hittas ner till 50 mm. Allt detta gör att Einhell TC-MD 50 blir ett hyggligt redskap för den med en mindre budget.
Tyvärr har Einhell TC-MD 50 inte alls lika bra betyg efter vår sammanställning. Med ett klart lägre pris är förväntan oftast mycket lägre på resultatet. Trots detta är det fler som har problem att få Einhell TC-MD 50 att fungera vilket gör att den inte får någon utmärkelse av oss.
För dig som vet att du bor i en bostad med enkelgips och har en stram budget så kan Einhell TC-MD 50 vara värd att prova. Det finns fortfarande många som tycker den gör ett bra jobb även om känsligheten inte tycks vara lika bra som i vissa andra modeller.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Vanligt ställda frågor om bästa regelsökare och vad du bör tänka på vid köp.
- Hur fungerar en regelsökare?
- Vilken multidetektor är bäst i test?
- Hur pålitliga är regelsökare?
- Vad skiljer olika multidetektorer åt?
- Vad kostar en bra regelsökare?
- Kan man inte knacka efter reglar?
1. Hur fungerar en regelsökare?
En regelsökare kan mäta av hur massivt ett område är för att bl.a. identifierar reglar jämfört bara gips och isolering. Sensorn klarar alltså av att läsa av intensiteten i materialet för att bedöma förändringar.
Många multidetektorer har även sensorer för att läsa av magnetism för att identifierar rör och armeringsjärn. Även möjligheten för att läsa av elektriska magnetfält orsakat av växelström för att kunna se var elledningar går.
För att kunna markera ut elledningar bra krävs det dock att en elektrisk källa använder ström över ledningen. Det räcker alltså inte att strömbrytaren på väggen är påslagen om ingen lampa eller annan utrustning i taket använder strömmen. Annars skapas inget elektriskt magnetfält som kan läsas av. Vissa multidetektorer kan hitta spänningslösa kablar men precisionen är klart sämre.
2. Vilken multidetektor är bäst i test?
Det är väldigt svårt att utse vilken multidetektor som är bäst i test.
Få tester har gjorts som jämför olika modeller och mycket falsk information cirkulerar kring diverse modeller. Avsaknaden av bra tester gör det svårt att luta sig mot något enskilt pålitligt resultat.
Bland konsumenter är det tydligt att många modeller dras med problem.
3. Hur pålitliga är regelsökare?
Ingen regelsökare är hundraprocentig och faktum är att de kan vara väldigt opålitliga i vissa miljöer, speciellt om du valt en enklare modell.
Störningar, material i väggar och andra faktorer kan påverka resultatet. Det märks extra tydligt när vissa konsumenter upplever stora problem vilket antingen kan kopplas till en dåligt kalibrerad detektor eller störningar som gör det svårt att mäta korrekt.
4. Vad skiljer olika multidetektorer åt?
Den största skillnaden förutom hur bra teknologi som återfinns i apparaterna så är det förmågan att identifiera olika material.
Dessa är vanligt förkommande i multidetektorerna:
- Reglar av metall och trä
- Järnrör som armeringsjärn i betong
- Elektriska ledare av växelström & likström
5. Vad kostar en bra regelsökare?
En bra regelsökare kostar runt 1 000 kronor och uppåt. Det finns billigare regeldetektorer som kan fungera okej men de har lite mer varierat resultat.
Det bör dock poängteras att instrumenten är känsliga och störs ut lätt vilket gör att de uppfattas som dåliga. Vissa konsumenter menar att de inte fungerar alls och det är en risk men svårt att veta innan du provat i din bostad.
6. Kan man inte knacka efter reglar?
Jo, ibland går det bra att knacka efter reglar.
Kan man hitta en eller ett par reglar kan man ofta hitta fler då avståndet mellan reglarna normalt är 600 mm i vanliga väggar.
Problemet med att knacka efter reglar är om gipsskivan av någon anledning inte riktigt ligger emot regeln. Då är det svårt om inte omöjligt att höra om där verkligen är en regel.
Ett annat alternativ för gipsväggar är att spika med ett tunt spik för att få på sätt hitta reglar. Men det lämnar små hål och att göra det bakom golvlisten kan vara svårt då det finns en risk att du hittar ramen för väggen istället.
Så valde vi ut bästa multidetektor
För att hitta de bästa multidetektorer och regeldetektorer så har vi försökt inhämta oberoende testresultat som jämför olika regelsökare. Utbudet av detta har varit dåligt vilket är tråkigt då det uppenbart finns ett behov.
Recensioner från konsumenter har istället varit den främsta källan för att identifiera vilka modeller som är bäst.
Det är också här det blir tydligt att långt ifrån alla konsumenter är nöjda med sina regelsökare. Resultatet verkar variera kraftigt mellan konsumenter och även för samma konsument – att regelsökaren ger ett varierat resultat vid användning.
Ju mer vi försökt identifiera problematiken desto mer oklart blir det. Det finns många störningar, material och situationer som påverkar hur de beter sig. Överlag är det dock positiva recensioner hos de bästa multidetektorerna vilket är den data vid går på.
Vi har förutom konsumenternas omdömen och recensioner samlat in produkterinformation från tillverkare och andra källor.
Källor & Test
Lista på källor så som oberoende tester, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att komma fram till regelsökare bäst i test.
- Test av 6 stycken väggscanners – 2021 – gds.se
Tidningen Gör Det Själv har testat väggscanners i det lägre prissegmentet. I testet presterade Zircon HD70 bäst i test och en klar vinnare i testet med bäst resultat i deltesterna. På andraplats återfinns det billiga Einhell TC-MD 50 sett till poäng och en bit efter kommer UNI-T UT387B. Utmärkelsen Bra köp gick till Biltemas regelsökare även om den endast hamnade på fjärdeplats. Det är dock ett billiga alternativ. - Produktinformation – 2022 – Prisjakt
För att samla in produktinformation, prishistorik och tillgångsdata så har vi använt oss av Prisjakt som en av de främsta prisjämförelserna på webben. Vi får snabbt en uppfattning om produkternas ungefärliga prisklass och kan även jämföra historiska värden för att se så inga förändringar skett där. Även tillgängligheten i svenska butiker avslöjas vilket är viktigt för att undvika att rekommendera regelsökare du inte kan få tag på eller som som är på väg att utgå. - Konsumentomdömen – 2022
Recensioner från konsumenter har visat sig speciellt viktiga för regelsökare då långt ifrån alla lever upp till förväntningarna. Vi har använt recensionerna som ett underlag för att lista ut vilka modeller som presterar någorlunda bra och vilka som är sämre.