STIHL BGA 60 test

Test av STIHL BGA 60: Batteridriven lövblås

Vi har testat den batteridrivna lövblåsaren STIHL BGA 60 med det medföljande batteriet AK30 + laddare.

I testet har vi tittat på kvalitetskänslan på produkterna, installationen och hur den presterar vid användning. Vid användning har vi främst tittat på ergonomin i form av vikt och knappar, samt givetvis hur den faktiskt presterar för att blåsa bort löv.

För testet väntade vi in en torr dag för att inte löven skulle vara tunga av regn, något de flesta lövblåsare har problem med. Det var dock inte helt torrt ute heller så testet representerar en vanlig höstdag med uppehållsväder bra.

Uppackning & Installation

STIHL BGA 60 - lövblåsare med batteri och laddareSTIHL BGA 60 ligger enkelt men säkert förpackat där majoriteten av materialet är kartong och där plast endast används för att skydda batteriet. Detta är helt klart positivt sett ur ett miljöperspektiv.

Lövblåseren kommer färdigmonterad och du behöver bara set till att ladda batteriet innan användning. Räkna med att det tar några timmar att ladda batteriet fullt så kan du planera användningen därefter.

Som vi nämnde i inledningen så har vi testat paketet innehållande både laddare och batteri. Lövblåsaren säljs även i paket utan detta vilket kan vara praktiskt att välja om du redan har passande batteri och laddare från STIHL.

Laddaren är lätt i vikt och kan monteras upp på väggen för att effektivt förvara batteriet under laddning.

Medföljande manual

STIHL BGA 60 - förpackning med manualDen medföljande manualen täcker det mesta du kan tänkas behöva känna. Från laddning av batteri och laddning till formalia gällande underhåll och förvaring. Även felsökning och annan information som kan vara bra att känna till finns där i.

Manualen finns på ett flertal språk vara svenska är ett av dem. Det finns också instruktionsbilder som på ett detaljerat sätt beskriver reglage och delar.

Du hittar även information om batteriets lägen och att det behöver tryckas hela vägen in för att få kontakt med lövblåsaren. Något vi trots informationen ändå lurade oss själva med ett par gånger under testningen.

Funktioner & material

Funktionsmässigt är BGA 60 enkel och det enda du egentligen behöver ha koll på är säkringen för att starta maskinen. Det är en traditionell dödmansgrepp som gör att maskinen stänger av sig själv om du skulle tappa greppet.

STIHL BGA 60 - utfällt blåsrör
Här har vi fällt ut röret maximalt (läge 3) genom att trycka in den orangea knappen och dra ut röret.

Blåsröret går at förlänga vilket är praktiskt att använda sig av då lufttrycket sprider sig och avtar styrka efter att det lämnat ändröret. Du vill därför anpassa längden på röret efter hur lång du är så när du håller i lövblåsaren så hamnar röret bara en bit ovanför marken.

Batteriet trycks enkelt på plats genom och lossas enkelt genom två haspar på sidan om. Det finns dock två lägen där batteriet kan fastna och du behöver trycka in det i det innersta läget för att maskinen ska få kontakt med batteriet och kunna starta.

STIHL BGA 60 batterilägen
De två lägena där batteriet ”klickar”. I det högra är batteriet helt intryckt och ger kontakt med lövblåsaren.

Byggkvalitet

Huvudkonstruktionen av STIHL BGA 60 är gjord i hårdplast vilket håller nere vikten. Det känns som STIHL valt bra plast och beläggning vilket samtidigt ger en hög kvalitetskänsla.

Konstruktionen känns stabil med bra passform för batteri, rejäla reglage/knappar och andra detaljer vilket ger oss känslan av att maskinen kommer hålla bra. Att testa slitagetålighet över en längre tid är svårt och ingenting vi gjort i detta testet. Vi har däremot inte stött på någonting som får oss att tro att där skulle finnas brister.

Användning & ergonomi

STIHL BGA 60 - bekvämt grepp
STIHL BGA 60 har ett bekvämt grepp att hålla i och där reglagen är lättåtkomliga.

Förmågan att på ett enkelt och bekvämt sätt använda lövblåsaren är en viktig aspekt även om arbetssessionerna för många hushåll förmodligen är relativt korta.

Vikten på STIHL BGA 60 med batteri är ca 3,5 kg och det upplevs som en rimlig vikt utan att behöva någon axelrem eller på annat sätt stödja vikten. Någon avlastning följer heller inte med och hur du håller lövblåsaren kan vara av betydelse för hur vikten upplevs beroende på användarens fysiska förmåga.

Det kan vara lockande vid användning att hålla lövblåsaren på ett mindre ergonomiskt sätt och då märks vikten av snabbare. Håller du den på ett bekvämt sätt och låter kroppen arbeta tillsammans kommer de flesta inte märka av några problem alls på de ca 15 minuter som batteriet ger. Det finns beskrivning av detta i manualen också även om det per se inte går in på själva ergonomin.

STIHL BGA 60 - strömbrytare och reglage
Det är enkelt att hålla inne strömbrytare efter att spärreglaget släppts (där tummen är).

Reglagen är enkla att hantera och när maskinen väl startat räcker det att hålla i handtaget med en hand om så önskas. Den understa strömbrytaren kan justera luftflödet beroende på hur mycket den trycks in. I våra användningstester körde vi den helt intryckt för maximalt luftflöde.

Har du en större tomt och mycket löv som kommer kräva flera batterisessioner så kanske det är mer fördelaktigt med en annan modell där det finns bärrem att ansluta. BGA 85 är ett exempel från STIHL som erbjuder detta.

Testresultat vid lövblåsning

STIHL BGA 60 - resultat vid användning
Resultat för att demonstrera effektiviteten på gräsmatta med relativt torra löv och en lite blötare lövhög intill plank.

STIHL BGA 60 hade en kraftfullare effekt än vad vi väntat oss och det var enkelt att blåsa bort alla större löv på gräsmattan i vårt testområde.

Resultatet av en lövblåsare påverkas inte bara av ren motorkapacitet och luftflöde. Hur luftströmmen kan styras har en stor inverkan på hur effektiv lövblåsaren är i praktiken, vilket märks tydligt med BGA 60. Med ett förlängt rör kommer vi närmare marken och luftströmmen gör det enkelt att blåsa bort löven ett par meter framåt.

Blöta löv kommer flytta sig sämre men det är samtidigt inte något som andra batteridrivna modeller för hemmabruk hanterar bra heller. Vi ser därför ingen anledning att kritisera detta då det är en orimlig förväntning om du inte väljer professionella modeller för yrkesfolk som kostar klart mer.

I vårt underlag försvann alla större löv medan mindre löv som grävt ner sig i gräsmattan hålls fast mer. Det går att få bort de flesta av dessa också men det tar längre tid och gör arbetet mindre effektivt.

Mindre löv i en gräsmatta är sällan ett problem då de klipps ner av gräsklipparen och försvinner snabbt under våren när de förvandlas till näring för gräsmattan. På andra jämnare ytor som plattor blir resultat mer jämnt då ingenting håller fast de små löven.

Sammanfattning

STIHL BGA 60 - bra lövblåsareVi tycker STIHL BGA 60 gör ett väldigt bra jobb för mindre tomter och ytor där du vill blåsa bort eller samla ihop löven på ett effektivt sätt. När ytorna med löv börjar bli större (uppskattningsvis över 300 m²) så kan det vara fördel att välja en kraftfullare modell med bärrem.

STIHL BGA 60 är också en renodlade lövblåsare och saknar lövsugsfunktion med uppsamlare. I våra tidigare tester har det varit det mest effektiva för att rengöra smuts bland småsten, snåriga buskar eller andra hinder som håller fast löv som man vill få bort.

Som en renodlad lövblåsare är BGA 60 väldigt effektiv, håller en god kvalitet och har ett effektivt blåsrör som gör att den lämpar sig väl för många privatpersoner med upp till medelstora tomter. Vill du slippa kratta ihop löven och snabbt blåsa bort dem till en hög så är denna maskin ett riktigt bra val och rekommenderas av oss.

STIHL BGA 60
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
  • Mycket bra blåskapacitet i vårt test
Fördelar
  • Smidig att hantera och använda
  • Bra balans i vikt för ergonomisk arbetssession
  • Anpassningsbar längd på blåsröret för optimal effekt
  • Bra styrka för att blåsa bort löv på öppna ytor
  • Batteritiden på ca 15 min räcker bra för medelstora tomter
Nackdelar
  • Saknar sugfunktion med uppsamlare
  • Igen bärrem gör den mindre lämplig för riktigt stora ytor

Priser för STIHL BGA 60

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng