Bästa Hundtrimmer

Bästa Hundtrimmer

Hundar som inte fäller sin päls behöver klippas regelbundet för att upprätthålla en frisyr som både är praktisk och snygg, men också bekväm för hunden. För detta krävs en bra klippmaskin med bra skär som går att byta ut vid behov. Vi har tagit en titt på de bästa klippmaskinerna för att kunna utse vilken hundtrimmer som är bäst i test.

Hundfrisörer är ett alternativ för den som inte vill ge sig på att klippa sin hund själv. Men att klippa en enkel frisyr behöver inte vara svårt och med en bra klippmaskin blir det väldigt mycket enklare.

Förutom att lista de bästa hundtrimmers så har vi även samlat bra tips för hur du kan välja en bra klippmaskin och komma igång med att klippa din egen hund.

Andis AGR+ – Bäst i Test

Andis AGR+
 • Trådlös hundtrimmer med laddstation
 • Bra ergonomi och prestanda
 • Utbytbara skär och många val
 • Mycket tyst klippmaskin
 • Ger en timmes klippning
 • Extrabatteri kan köpas till

Priser för Andis AGR+

4 199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Andis AGR+ hudtrimmer bäst i test

Andis har gjort sig kända för sina hundtrimmers med väldigt hög kvalitet och som presterar väldigt bra. Andis AGR+ är en mycket bra klippmaskin för hundar som fått toppbetyg i recensioner.

Klippmaskinen har ett uppladdningsbatteri som ger ungefär en timmes klippning med hundtrimmern innan batteriet behöver laddas. Det tar ungefär en timme för batteriet att laddas upp fullt och varför de som har flera hundar kan finna glädje i att det laddas upp mellan omgångarna.

Den sladdlösa klippmaskinen gör det enkelt att komma åt och du slipper mycket stök som en hundtrimmer med sladd normalt dras med. Skulle du klippa under väldigt långa sessioner rekommenderas det att du köper till ett extra batteri som kan laddas medan du använder klippmaskinen. Något som laddstationen tillåter dig att göra.

Andis AGR+ byte skärFörutom att klippmaskinen är väldigt bekväm och lätt att hantera så kan du även byta ut skären. Här passar alla Andis UltraEdge-, ShowEdge- och CeramicEdge-skär, men också de skären avsedda för den populära Oster A5 fungerar med denna klippmaskin. Detta ger dig ett bra urval på kompatibla skär att byta ut och köpa till.

Det följer med klippmaskinsolja som gör att du kan olja in och ta hand om skärmaskinen direkt så att inte skären slits ut onödigt snabbt. Det följer även med ett skär av typen Andis CeramicEdge på 1,5mm. Det är alltså inte ett skär som lämnar mycket päls över så det rekommenderas att komplettera med 1-2 skär till om du vill kunna göra en varierad frisyr på din hund.

Förutom att denna skärmaskin är väldigt kompetent och smidig att använda så är ljudnivån en annan faktor som bidrar till varför vi utsett denna till bäst i test. Den har en väldigt låg ljudnivå och något som kommer göra klippningen på många hundar lättare. Tillsammans med bra kundrecensioner och andra omdömen är detta utan tvekan en av de bästa hundtrimmers du kan köpa.

Oster Golden A5 – Mycket bra val

Oster A5
 • Snittbetyg över 4 av 5 hos Amazon
 • Professionell klippmaskin för hundar
 • Stark motor och upp till 2 hastigheter
 • Utbytbara skär och många alternativ
 • En av de bästa klippmaskinerna

Priser för Oster A5

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Oster Golden A5 klippningEn mycket bra klippmaskin för hundar är Oster A5 som är en professionell hundtrimmer. Det är en stark klippmaskin som orkar med även tjockare päls och finns att välja med en eller två hastigheter.

En stor fördel med Oster A5 är att den är enkel att använda trots att den har en sladd och klippmaskinens skär är inte bara väldigt bra, de går också enkelt att byta utan att använda några verktyg.

Det medföljande skäret som följer med Oster A5 är deras skär nummer 40 vilket endast lämnar 0,25 mm. Deras nummerserie definierar skärets täthet och nummer 40 är just 0,25 mm.

För tassar, nos, öron och andra ställen där man önskar väldigt kort päls fungerar det medföljande skäret väldigt bra. Men det är rekommenderat att köpa till ett par skär till så du kan variera längden som du vill.

Golden Oster A5 är en mycket bra skärmaskin som fått över 4 av 5 i snittbetyg hos Amazon. Det är en av de bästa klippmaskinerna i sin prisklass och en hundtrimmer som kan bli en trogen vän om man man tar hand om den.

Extra skären som finns i en stor variation är också relativt prisvärda jämfört med andra modeller. Det gör att underhållskostnaderna inte är allt för dyra om du skulle slita ut skären.

Andis D4D – Bäst för tassar, ansikte & nos

Andis D4D
 • Liten och smidig hundtrimmer
 • Ett smalt och ett brett skär medföljer
 • Distanskammar följer med
 • En timmes batteritid
 • Bäst för nos och tassar

Priser för Andis D4D

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Andis D4D är en liten och smidig hundtrimmer som passar perfekt till nosen, ansiktet och tassarna. Den lilla och smidiga trimmern gör att det blir mer lättåtkomligt och ett bra komplement till en större trimmer.

Andis D4D är en sladdlös hundtrimmer och en av de bästa klippmaskinerna för att putsa till din klippning och fixa detaljer och kanter. Ljudnivån är relativt låg och görs sig väl för känsligare ställen på hunden.

Det följer med två olika skär där ett är lite smalare och ett är lite bredare. Det följer även med distanskammar som gör att du kan välj längd på pälsen efter det. Distanskammar kan vara svåra att använda och beror ofta på pälsen hos hunden om de gör ett bra jobb att lyfta pälsen till trimmern.

Det laddningsbara batteriet ger dig i runda drag ungefär en timmes klipptid vilket bör bara mer än tillräckligt där denna klippmaskin gör sig bäst. Som klippmaskin för en hel hund tror vi inte detta är den bästa klippmaskinen du kan välja, men för att använda den som komplement för ansikte och tassar så tror vi detta är ett av de bästa valen.

Moser 1400 – Bästa budgetval

Moser 1400
 • Mycket billig och prisvärd hundtrimmer
 • Bra kundomdömen av de som testat
 • Ställbar klippmängd med vev
 • Kam för ytterligare utökad längd
 • 2 meter sladd gör hanteringen lättare

Priser för Moser 1400

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

En mycket billig och populär klippmaskin är Moser 1400 som finns i modeller för både husdjur och människor. Modellen för hundar och husdjur lämpar sig bäst för små hundar men kan även användas på större hundar, fast fungerar bäst som komplement där.

Moser 1400 har en justerbar klipplängd på 0,7-3 mm vilket kan justeras med en ”vev” som sitter på trimmern. Du behöver alltså inte byta skär för att uppnå annan klipplängd. Med hjälp av förhöjningskammen så kan du uppnå en klipplängd mellan 4-18 mm.

Om du vill köpa en billig hundtrimmer så är detta ett av de bästa valen du kan välja. Motorn är stark med bra skär och du har en sladdlängd på 2 meter som gör att du kan jobba ganska flexibelt med den.

Den stora nackdelen med Moser 1400 är förmodligen ljudnivån som är högre än många av de klippmaskiner framtagna specifikt för hundar och husdjur. Just ljudnivån verkar vara klippmaskinens främst nackdel och ett återkommande problem som vissa hundägare betonar.

Så väljer du bästa hundtrimmern

De hundtrimmers vi tagit upp är några av de mest populära klippmaskinerna för hundar som säljs i djurbutiker och som används av allt ifrån vanliga hundägare till proffs. Men det finns fler hundtrimmers att välja på och en bra utgångspunkt för att hitta bästa klippmaskinen för er är att tänka på de viktigaste egenskaperna.

Motorkraft och hastighet

En snabb och kraftfull klippmaskin har möjligheten att skära av fler pälsstrå varje sekund och göra det på ett tryggt sätt utan att det drar i pälsen och gör ont på hunden.

Ca 3000 rpm bör en bra hundtrimmer ligga på, vilket översätts till att trimmern skär ca 60 gånger i sekunden. I kombination med en stark motor orkar den också skära fler pälsstrå i varje svep.

Dessa kombinationer är väsentliga för att en hundtrimmer ska uppfattas som bra, men det finns fler aspekter.

Utbytbara och bra skär?

Oster skär
Exempel på skär från Oster som ger olika klipplängd och är utbytbara.

En hundtrimmer med utbytbara skär innebär att du dels kan få ett som passar dig perfekt utan att behöva använda kammar för att förlänga skäret. Du kommer få ett bättre resultat med hjälp av ha ett skär som är helt anpassat för den längd på pälsen som du vill ha.

Utbytbara skär gör det också möjligt att kasta skär som slitits ut eller gått sönder. Det gör att det inte är lika tufft att satsa på en bra klippmaskin som kostar lite mer om man vet att den kan användas länge.

Bra skär är också väsentligt, men något många missar är underhållet av skären. De ska rengöras och oljas efter varje användning. Många sänker betyget på hundtrimmers för att skären slits ut för snabbt men det är oftast beroende på handhavande fel.

Om skäret slits ut snabbt för att man inte tar hand om det, kan snabbt göra ont på hunden. Istället för att skärmaskinen skär av pälsen kan de delvis börja dra i pälsen. Det är knappast något som är skönt för hunden och värt att tänka på för dig som klipper den.

Ljudnivå, vibrationer och värme

klippning av hundHundar har bättre hörsel än vi människor och en högljudd klippmaskin kommer inte vara en behaglig upplevelse för hunden.

Många trimmers avsedda att användas på djur har ett större fokus på att hålla nere ljudnivån. Man har helt enkelt valt att bygga trimmern på ett annat sätt för djurets bästa och gjort avkall på annat istället.

Ljudnivån, vibrationer och värmeutvecklingen från din hundtrimmer har betydelse. De dyraste och mest påkostade modellerna är generellt sett bättre här och varför flera av de bästa hundtrimmers kostar en slant att investera i.

En tyst klippmaskin kommer vara lättare att göra hunden bekväm med. De flesta hundar som ännu inte klippts kan tycka att hundtrimmern är obehaglig oavsett, men ju tystare den är desto lättare blir det att vänja hunden.

Framförallt är det vid och nära öronen som ljudnivån har störst betydelse. Vibrationerna kan få betydelse när man klipper mage och andra delar där de är extra känsliga och det lätt kittlas. Samma sak gäller värmeutvecklingen.

Storlek och vikt av klippmaskinen

En stor klippmaskin gör det oftast lättare att göra grovjobbet och klippa hundens kropp. Undantaget är väl egentligen bara små hundar där en stor klippmaskin kan bli otympligt oavsett.

För tassar, nos och andra delar på kroppen är oftast en mindre klippmaskin lättare att hantera och varför många väljer att ha två stycken. De mindre klippmaskinerna är oftast inte lika starka i sin motor men gör heller inte lika mycket ljud ifrån sig och varför de är extra bra för ljust nos, öron och tassar.

Om du jobbar professionellt med att klippa hundar kan vikten ha extra betydelse då du kanske vill kunna klippa flera hundar om dagen utan att bli trött armen under varje session.

Sladdlös eller inte

Andis AGR+ som utan tvekan är en av de bästa klippmaskinerna för hundar är ett bra exempel på en sladdlös och påkostad hundtrimmer.

En sladdlös trimmer är lättare att hantera och arbeta med. Man slipper helt enkelt sladden som ofta blir ett störigt moment i klippningen och varför just sladdlösa modeller blivit så populära.

En sladdlös trimmer är dock inte per automatik bra. De kräver ett starkt batteri som orkar driva motorn under tillräckligt lång tid för att man ska hinna slutföra en klippning.

Batteriet i sig väger en hel del och kan lätt innebära att en motsvarande modell som ska vara sladdlös väger mer och på så sätt kan vara jobbig att arbeta med länge.

Som tur är några av de bästa hundtrimmers sladdlösa och har ett bra batteri utan att vikten springer iväg. De kan t.o.m. vara lättare än många andra modeller då man lagt utvecklingskostnader på att få ner vikten, något som dock drar upp slutpriset på produkten.

Snabba tips för att klippa hunden

Att bli bra på att klippa sin hund kräver träning för dig som ska klippa och vana för hunden som ska klippas. En yngre hund kommer dessutom inte ha samma tålamod som en äldre hund och kräver mer uppmärksamhet och belöningar under tiden.

Men det finns några enkla och snabba tips som för vissa är självklara, men som andra helt har missat när det kommer till att klippa hunden. Här är en genomgång av några grundläggande delar du bör känna till.

Bada hunden

bada och tvätta hundEn hund som ska klippas ska alltid vara rent och ju mer smuts du kan få bort från pälsen, desto bättre kommer det att bli.

Smutsig päls tenderar att skada skären i klippmaskinen och därför är just tvättningen viktig om du inte vill förstöra din klippmaskin snabbt.

Ren päls tenderar inte heller att klumpa ihop och orsakar inte tovor på samma sätt där klippmaskinen kan fastna.

Första momentet i en klippning av hunden ska alltså alltid vara att se till att hunden är tvättad. Om du tvättade hunden igår har den säkerligen varit utomhus sedan dess och samlat på sig smuts. Så tvätta alltid hunden precis innan.

Föna hunden & borsta den

Föna hunden efter bad

En tvättad hund som har päls som behöver klippas kommer antagligen behöva fönas för att snabbare torka och samtidigt även borstas så att inga tovor uppstår i pälsen.

När hunden är så torr och borstad att klippmaskinen lätt kan glida igenom pälsen och kommer ner nära huden kommer resultatet av klippningen att bli bra.

Tvätta, föna och borsta hunden må vara jobbiga och tidskrävande moment. Men det är kritiskt om du vill ha ett bra resultat och om du inte vill slita ut din klippmaskin mycket snabbt.

Det är också mycket trevligare för hunden om klippningen går enkelt utan att klippmaskinen fastnar.

Vänj hunden vid trimmern

Även en bra hundtrimmer som är avsedd att användas på hundar gör ljud, vibrationer och värme ifrån sig. Detta är tre faktorer som din hund kan reagera på och varför det kan krävas att man vänjer hunden med trimmern.

Det finns olika läror om hundpsykologi och hur man gör detta på bästa sätt. Men om man märker att hunden tycker det är obehagligt och är ”rädd” för trimmern så finns det anledning att först introducera den i en miljö där hunden kanske känner sig mer bekväm.

Starta trimmern, stäng av trimmern och låt hunden vänja sig vid ljudet och apparaten. Låt den få känna på trimmern och komma i kontakt med den så att den vänjer sig vid den.

Trimmern kommer snabbt bli en ganska tråkig apparat och en ofarlig sådan om det görs rätt. När väl hunden står på klippbordet i en ansträngd situation så blir det en mindre aspekt som oroar hunden.

Börja med enkel frisyr

Att klippa sin hund bra kan vara väldigt svårt om man vill åt någon mer avancerad frisyr på hunden. Det är rekommenderat att välja något lättare vid första klippningen och träna upp sin färdighet baserat på det.

Detta är speciellt viktigt om du tänkt tävla och ställa ut din hund då det kommer ta många klippningar innan du blir duktig på det. Det är av denna anledning många väljer att ta kontakt med någon som gör hundklippningar professionellt och slipper således det. Här kan säkerligen uppfödaren hjälpa dig med rekommendationer.

Ta hand om din klippmaskin

Vi kan inte poängtera detta nog så ofta, men ta hand om din hundtrimmer när du väl valt att investera i en bra sådan.

Det är så lätt att när man väl är klar med klippningen efter badandet och fönande att man inte orkar lägga ett par extra minuter på att torka av och olja in sin trimmer enligt de rekommendationer som tillverkaren ger.

Ta hand om din klippmaskin så kommer den hålla betydligt längre och chansen att du blir nöjd över ditt köp ökar markant. Det finns ingen anledning att lägga pengar på den bästa hundtrimmern om man inte ha för avsikt att ta hand om den efteråt.

Vanliga frågor om klippmaskiner för hundar

Vanligt förekommande frågor om hundtrimmers har vi samlat här nedanför med ett så kort och bra svar som möjligt.

 1. Skiljer sig hundtrimmers från trimmers till människor?
 2. Varför klipper inte alla klippmaskiner bra?
 3. Hur länge håller klippmaskinen och dess skär?
 4. Varför blir vissa klippmaskiner så varma?
 5. Vilken märken på hundtrimmers är bäst?

1. Skiljer sig hundtrimmers från trimmers till människor?

Ja, fast inte alltid så mycket som man tror.

En hundtrimmer bör hålla en lägre ljudnivå än de som används för människor. Dels för att kunna komma närmare örat och dels för att de känsligare mot ljud än vad vi är.

Moser 1400 är ett exempel på en billig klippmaskin som finns för både människor och för djur. Men det finns en specifik version som riktas till djur.

2. Varför klipper inte alla klippmaskiner bra?

En bra klippmaskin måste ha ett påkostat skär och en stark motor för att kunna klippa pälsen snabbt och enkelt.

På en bra skärmaskin kostar normalt endast skären 300 kronor och uppåt. Det är alltså inte svårt att förstå att en billig skärmaskin för ungefär samma peng inte kommer att leverera samma kvalitet och resultat.

3. Hur länge håller klippmaskinen och dess skär?

Det är svårt att sia om hur länge en klippmaskin håller men de ska hålla väldigt många klippningar i alla fall.

Om du har en hund som du klipper en gång i kvartalet så inner du med 4 klippningar per år. En hundtrimmer ska givetvis då kunna hålla i många år, men du kan också ha oturen att något blir fel och att klippmaskinen går sönder lagom till när garantin går ut.

Skären kan hålla ganska länge om man tar hand om dem och oljar in dem efter klippningarna. Men de är också billigare att byta ut och det är framför allt skären man förväntar sig ska slitas ut efter en tid och inte själv klippmaskinen.

En klippmaskin som tvingas arbeta med dåliga skär kommer får arbeta hårdare och större risk att något blir fel. Ta hand om din maskin och håll tummarna att den håller länge. Mycket mer än så kan du inte göra.

4. Varför blir vissa klippmaskiner så varma?

All elektronik som är igång har en viss värmeutveckling, men det kan variera kraftigt från olika apparater.

En klippmaskin skapar rörelse med elektricitet. En del av energin försvinner direkt i värmeutveckling från motorn och en bättre klippmaskin kommer vara mer effektiv och utsöndra mindre värme (tar helt enkelt tillvara på energin bättre).

Men rörelsen i skäret kommer också skapa värmeutveckling och speciellt om friktionen är hög. Ett dåligt skär, slitet skär eller smutsigt skär kan ha högre friktion och ger mer värme. Antagligen måste motorn också jobba mer i detta läget vilket ger mer värmeutveckling där också.

Att köpa en bra klippmaskin och någon av de hundtrimmers som fått bäst betyg i tester är förmodligen det säkraste sättet att få en bra produkt som inte utsöndrar för mycket värme. Men det krävs också att man underhåller skären.

5. Vilken märken på hundtrimmers är bäst?

De mest populära märkena på hundtrimmers är utan tvekan Oster, Moser och Andis.

Dess tre tillverkare har bra hundtrimmers i olika prisklasser. De bästa klippmaskinerna är dock de som återfinns i det övre prissegmentet och som erbjuder utbytbara skär.

Så valde vi ut de bästa klippmaskinerna

Att utse de bästa klippmaskinerna för hundar har inte varit lätt och har inte kunnat göras med den noggrannhet som vi kan när det finns mycket testunderlag att använda sig av.

Det finns inget bra test som jämför och testar hundtrimmers på ett oberoende sätt. Dessa brukar annars vara en bra utgångspunkt för att kunna identifiera modellerna som är bäst i test.

Vi har fått titta mycket på kundrecensioner och de betyg och omdömen som lämnats av hundägare som testat klippmaskinerna. Här har bl.a. den internationella e-handelssajten Amazon bidragit med mycket hjälp då underlaget av antalet recension och omdömen är mycket större. Man kan också urskilja vilka som är faktiska konsumenter och som köpt produkten genom dem, något som ökar trovärdigheten något.

I övrigt har omdömen som lämnats i svenska butiker i kombination med recensioner och genomgångar av produkterna på Youtube legat till grund för att utse de bästa hundtrimmers.

Produkter som fått ett bra omdöme och snittbetyg från flera källor har ansetts vara bättre än de produkter där många konsumenter rapporterar om problem.

Baserat på detta hoppas vi kunna lyfta fram de bästa klippmaskinerna för hundar och ge en rättvist konsumentvägledning.

Källor & Test

Sammanställning av de test, recensioner, omdömen och andra källor som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa klippmaskinerna för hundar.

 • Amazon – 2018
 • Kundomdömen – 2018